GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τόπο στα ...γεράματα!..

. Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΙΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ Καθηγητής Πανεπιστημίου Μακεδονίας . Είναι πλέον «ορκισμένο» το νέο Υπουργικό Συμβούλιο και βλέποντας τις ηλ...

.
Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΙΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ
Καθηγητής Πανεπιστημίου Μακεδονίας

.
Είναι πλέον «ορκισμένο» το νέο Υπουργικό Συμβούλιο και βλέποντας τις ηλικίες των Υπουργών μας διαπιστώνει κανείς μέσο όρο περίπου 52 ετών, (εμείς στο Παιδείας αποκτήσαμε 43χρονο, νεότατο δηλαδή, προϊστάμενο). Εξαίρεση με ηλικία 68 ετών ο Γιώργος Σουφλιάς (είναι ο αρχαιότερος και κάποιοι διατείνονται ότι ίσως να είναι και ο «σημαντικότερος» μετά τον Κώστα Καραμανλή) και οφείλω από το δικό μου μετερίζι να υπενθυμίσω ότι, από καθαρά ψυχοκοινωνική άποψη, σαφώς ήταν προφητικός ο λαϊκός μας τροβαδούρος όταν, ίσως και για προσωπικούς λόγους, τραγουδούσε πως ...” ο πενηντάρης είναι ο νέος της εποχής...”.
Οι Έλληνες ζούμε πλέον διαπιστωμένα από διεθνείς δημογραφικούς οργανισμούς 20 έως 40 χρόνια περισσότερα από όσα ζούσαμε στις αρχές του 20ου αιώνα αλλά η νοοτροπία που μας διακατέχει μοιάζει να εξαντλείται στην άποψη ότι η ζωή μας σταματά στα 55-65 μαζί με την συνταξιοδότησή μας, Ολάκερο το κοινωνικό σύστημά μας είναι δομημένο πάνω στην άποψη ότι με τη συνταξιοδότηση έρχεται και το τέλος της ενεργού συμμετοχής μας στα κοινά και στη ζωή.
Έρχομαι σήμερα από τη θέση αυτή να δηλώσω ότι είναι σκέτο λάθος και αντιπαραγωγική αυτή η συγκεκριμένη αντίληψη για τη ζωή και τις δραστηριότητές μας.
Διαφημιστές και οικονομολόγοι επικεντρώνουν μονίμως την προσοχή τους στον “οικονομικά ενεργό” πληθυσμό πράγμα που σημαίνει ότι οι περισσότεροι αποδεχόμαστε μοιρολατρικά την περιθωριοποίησή μας ως 50ρηδες ή 60ρηδες ενώ η ζωή συνεχίζεται με ικανοποιητική ποιότητα για τους 70ρηδες ενώ οι προοπτικές είναι ευνοϊκές και για τους 80ρηδες!
Στις αρχές του αιώνα μας ο μέσος όρος ζωής για τους περισσότερους Ευρωπαίους και Αμερικανούς ήταν περίπου 47 χρόνια ενώ σήμερα έχει ξεπεράσει τα 78 για εμάς τους άντρες και για εσάς τις γυναίκες τα 80 χρόνια ζωής. Με άλλα λόγια μεγάλωσε η ζωή μας κατά 30 περίπου χρόνια και σημειώθηκε μία αναστροφή στην πληθυσμιακή πυραμίδα όπου τα μεγαλύτερα ποσοστά συμμετοχής μοιάζει να είναι για άτομα άνω των 55 χρόνων και όχι κάτω των 30 χρόνων όπως συνέβαινε παλιότερα.
Στην Αμερική, τη Μέκκα του παράδοξου και πρωτοποριακού, 70ρηδες και 80ρηδες δημοσιεύουν βιβλία και 60ρηδες μεγαλουργούν σε καριέρες που νωρίτερα φάνταζαν για αυτούς ως “ όνειρα θερινής νυκτός “.
Εμείς οι Έλληνες χαριτολογώντας για τις δυσκολίες της ζωής λέγαμε ανέκαθεν ότι ...” τα πρώτα είκοσι χρόνια είναι δύσκολα, μετά όλα τα συνηθίζει κανείς...”
Ίσως η ορθή ψυχοκοινωνική αντιμετώπιση της νέας αυτής δημογραφικής πραγματικότητας της χρονικής επιμήκυνσης της ζωής μας να συνίσταται σε αυτό που θα πρέπει να λέμε εφεξής....” Τα πρώτα 40 χρόνια τα πέρασα κάπως έτσι, αλλά τα επόμενα 40 θέλω να αλλάξω και να κάνω πράγματα που δεν τόλμησα νωρίτερα δεσμευμένος από ψυχοκοινωνικές αναστολές, από συναισθηματικές δεσμεύσεις ίσως και από εγκλωβισμό σε ένα στείρο καθωσπρεπισμό...”
Λέτε να δούμε να συμβαίνει και αυτό, δηλαδή κάποια μέρα να βγούνε στους δρόμους και τα σοκάκια της ελλαδικής επικράτειας αυτοί και αυτές που τώρα ηλικιακά χαρακτηρίζουμε παππούδες και γιαγιάδες ανακράζοντας το σύνθημα της εποχής των δημογραφικών αλλαγών «Νέοι και Νέες εντός και εκτός Ελλάδος, φίλες και φίλοι του νεοσύστατου Υπουργικού Συμβουλίου της Νέας Δημοκρατίας, παραδεχθείτε το και,
επί τέλους....δώστε...Τόπο στα...γεράματα!»

------------------------------

9 σχόλια

  1. Το ερώτημα που πολλοί πολίτες αυτής της χώρα ρωτούν είναι : αν μια κυβέρνηση με πλειοψηφία 151 βουλευτών δεν είναι κυβέρνηση «εκλογικής ετοιμότητας», τότε ποια είναι;

    Το ίδιο ερώτημα, όμως, επιδέχεται και μια άλλη απάντηση. Με δεδομένο ότι το ΠαΣοΚ θα προκαλέσει ούτως ή άλλως εκλογές στις αρχές του 2010, με αφορμή την προεδρική εκλογή, γιατί θα περιμένει ο Καραμανλής να τον πάει σε εκλογές ο Παπανδρέου και να μην πάρει αυτός την πρωτοβουλία νωρίτερα;

    Πολλοί ασφαλώς θα αναρωτηθούν πώς είναι δυνατόν να προκαλέσει ο Πρωθυπουργός εκλογές όταν αντιμετωπίζει σοβαρές πιθανότητες να τις χάσει. Για έναν πολύ απλό λόγο: διότι η νίκη στις εκλογές είναι μία μόνο από τις πιθανές επιδιώξεις του, ασφαλώς η πρωταρχική. Αλλά υπάρχουν ενδεχομένως και άλλες. Οπως, για παράδειγμα, να κάνει εκλογές ακόμη και αν είναι πιθανό να τις χάσει, ξέροντας πως αν καθυστερήσει κινδυνεύει με βαρύτερη ήττα στο μέλλον. Είναι το σενάριο του ρίσκου.

    ΄Η, μπορεί να σκεφθεί , να κάνει εκλογές με κίνδυνο να χάσει, υπολογίζοντας ότι δεν θα κερδίσει ούτε ο αντίπαλος. Με το ισχύον εκλογικό σύστημα και πολιτικό σκηνικό, κάτι τέτοιο είναι απολύτως εφικτό. Μπορεί, ας πούμε, να ποντάρει ο Καραμανλής σε μια περίοδο παρατεταμένης αστάθειας, σε διαδοχικές εκλογές χωρίς ισχυρό νικητή ή/και σε ασταθείς κυβερνήσεις συνεργασίας, με την ελπίδα ότι κάποια στιγμή θα αρπάξει την ευκαιρία να ξαναβγεί από πάνω. Είναι το σενάριο της καταστροφής.

    Υπό αυτήν την έννοια το ερώτημα δεν είναι αν η νέα κυβέρνηση αποδειχθεί εκλογική. Αλλά ποια μεθόδευση θα ακολουθήσει ο Καραμανλής για να κάνει εκλογές χωρίς να χρεωθεί το κόστος των εκλογών. Πώς, δηλαδή, θα καταστήσει τις εκλογές «εύλογες και επιβεβλημένες» σε μια χώρα όπου το 65%-70% των πολιτών επιδιώκει πρωτίστως πολιτική σταθερότητα.

    Πιστέψτε με, εκεί θα παιχτεί εφεξής όλο το παιχνίδι. Και γι΄ αυτό οι τρεις πρώτοι μήνες του 2009 θα είναι κρίσιμοι, όχι μόνο για τον χρόνο των εκλογών αλλά και για το εκλογικό αποτέλεσμα.

    ‘’PASOK poisonous’’

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το παραπάνω άρθρο είναι προιόν γεροντικής άνοιας!! κουπεπε κουπεπε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ
    .............................................
    Σε φυλακή τριτοκοσμικής χώρας, οι κρατούμενοι ελεεινοί και βρώμικοι, έκλαιγαν τη μοίρα τους.
    Μια μέρα μπαίνει ο διευθυντής στο κελί και τους λέει: «Ρεμάλια σήμερα θα αλλάξετε σώβρακα».
    Kι ενώ αυτοί άρχισαν να χειροκροτούν, ο διευθυντής συμπληρώνει:
    «Εσύ θα αλλάξεις μ΄ αυτόν κι εσύ μ΄ εκείνον».



    ''PASOK poisonous''

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΛΥΣΤΕ ΜΑΣ ΜΙΑ ΕΞΙΣΩΣΗ, ΔΕΝ ΜΑΣ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ.

    ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ ΜΑΣ ΛΟΙΠΟΝ, ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΑΡΙΣΤΑΝΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΣΕ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΩΝ ΚΑΡΧΑΡΙΩΝ?

    ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΓΙΑ ΠΑΜΠΛΟΥΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΚΑΡΧΑΡΙΕΣ;

    ΜΗΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΥΣ ΠΟΥ Η ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ;

    ΣΤΗΝ ΠΙΑΤΣΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΟΤΙ ΒΓΑΖΟΥΝ ΑΠΟ 50.000- 200.000 ΤΟ ΜΗΝΑ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ.

    ΟΧΙ ΚΑΙ ΑΣΧΗΜΑ ΓΙΑ ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πιστεύω πως θα συμφωνήσουν μαζί σας όλοι οι άνεργοι λόγω ηλικίας, συμπατριώτες μας και δε μιλάω για τα μοντέλα...


    Καπετάν Μακρής. http://www.youtube.com/watch?v=GqBrVBUGhFQ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η τιμη του Προεδρου!!!

    Μετα τον Λαλιωτη ποια βουλευτινα δικαζεται??
    Γιατι καποιοι μεσα στο Πασοκ κανουν τον "βλακα"??
    Προεδρε αν δεν υπεραασπιζεσαι αυτους που σε υπερασπιζονται και εσενα και την οικογενεια σου θα μεινεις στο τελος μονος και ολοι θα γελανε μαζι σου....

    Οποιος δεν υπερασπιζεται την τιμη της γυναικας του και του εαυτου και του σπιτιου του του πεφτει το ταβανι και τον πλακωνει!!
    Και βεβαια ουτε θα σε ξαναακολουθησει κανενας γιατι θα μεινει "ξεκρεμαστος"!!

    Αν δεν μπορεις βγες στην συνταξη βρε παιδι μου...μην παιρνεις και αυτους που πιστευουν σε εσενα στο λαιμο σου!!
    Εξαλλου οι μηνυσεις κυκλοφορουν σε δημοσιογραφικα γραφεια!!

    Γιωργο Πανανδρεου αν εισαι "γιος" του αειμνηστου Ανδρεα ειτε υπερασπιζεσαι τον Πολιτευτη που σε "υπερασπιστηκε" ειτε θα πεσει τι σπιτι σου να σε πλακωσει!!!


    Πασοκοι

    13 Ιανουάριος 2009 2:45 μμ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. καλα τα λεει ο πιπεροπουλος τωρα. Όταν κατέβαινε υποψήφιος με τη Ν.Δ., τότε δεν τα έβλεπε;
    Ή μήπως το μετάνιωσε τώρα όπως λέει στα αμφιθέατρα στο Μακεδονίας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πάντα ρηξικέλευθρος ο Γιώργος Πιπερόπουλος, έθιξε και πολύ σωστά, ένα θέμα ταμπού
    για την ελληνική κοινωνία. Το ρατσισμό που έχει επικρατήσει εδώ στη χώρα του παράλογου, ενάντια στις ώριμες ηλικίες.Αυτός ο ιδιότυπος ρατσισμός και η χωρίς κριτήρια εμονή στη λεγόμενη ανανέωση, παραγνωρίζει το γεγονός ότι ορισμένοι έχουν γεννηθεί γέροι. Και κάποιοι ηλικιακά μεγαλύτεροι είναι στην πραγματικότητα νεότεροι σε ιδέες, καινοτομίες, δράσεις. Η πραγματική ηλικία προσδιορίζεται καλύτερα με το πόσο υγιής στο μυαλό και στο σώμα είναι κανείς και όχι με τα χρόνια που κουβαλάει πίσω του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση