GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Διαβατήρια έθιμα!...

. Από τον Βασίλη Πολυχρόνη . Όλοι γνωρίζουμε τα διαβατήρια των ταξιδιών και τις διατυπώσεις που χρειάζονται. Δεν φανταζόμαστε όμως ότι εκτό...

.
Από τον Βασίλη Πολυχρόνη
.
Όλοι γνωρίζουμε τα διαβατήρια των ταξιδιών και τις διατυπώσεις που χρειάζονται. Δεν φανταζόμαστε όμως ότι εκτός από αυτά υπάρχουν και τα διαβατήρια (διάβασις-διαβαίνω) έθιμα, όπως είναι τα εορταστικά των ημερών του Δωδεκαημέρου. Υπάρχουν και κάποια άλλα έθιμα που μας συντροφεύουν από τη μία εποχή στην άλλη ή από μία ψυχολογική κατάσταση σε άλλη. Όλα αυτά τα έθιμα οφείλονται στην "αιώνια" φύση του ανθρώπου, ο οποίος ποτέ δεν παραδέχεται το τέλος και έτσι όλα τα βλέπει, ευτυχώς, ως περάσματα και μεταβάσεις που του ανανεώνουν τις ελπίδες του για την ζωή.
Τα πιο γνωστά και επίκαιρα των ημερών είναι τα κάλαντα, το κόψιμο της βασιλόπιτας, το χαρτοπαίγνιο, το σπάσιμο του ροδιού. Συγκεκριμένα, τα κάλαντα ψάλλονται από την παραμονή το πρωί και είναι μία τραγουδιστική ευχή για το καλό του νέου χρόνου. Το κόψιμο της βασιλόπιτας γίνεται στο βραδινό δείπνο τα μεσάνυχτα και αποτελεί μία συμβολική πράξη μετάβασης από τον παλιό στο νέο χρόνο. Τα σπίτια στολίζονται με μυρσίνες και βασιλίτσες, τις οποίες αφήνουμε σε μία γωνία, για να αναβλαστήσουν κατά την διάρκεια του χρόνου. (Εμπνευσμένο από τα Χριστουγεννιάτικα και των εορτών του Δημήτρη Λουκάτου)
Καλή χρονιά σε όλους, με υγεία, χαρά και ειρήνη!
--------------------

5 σχόλια

  1. Οταν ανέλαβε ο Ανδρέας Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ το 1981 στην Αθήνα, περιττό να μιλήσουμε για άλλες πόλεις, όλα τα σπίτια είχανε βόθρους και δουλεύανε τα βοθρατζίδικα από το πρωϊ μέχρι το βράδυ. Νοσοκομεία, σχολεία, δρόμοι,σε άθλια κατάσταση, κοινωνικό κράτος μηδέν.Η επαρχία εγκαταλελειμένη στη μοίρα της. Δεν υπήρχαν κέντρα υγείας οι αγρότες δεν είχαν καμμία ασφάλεια. Θα μπορούσα να γράφω με τις ώρες.

    Η Ελλάδα ήταν σχεδόν τριτοκοσμικό κράτος με πληθωρισμό 25%. Εάν δεν στήλωνε τα πόδια ο μεγάλος ηγέτης Ανδρέας Παπανδρέου για τα ολοκληρωμένα Μεσογειακά Προγράμματα, τα λεγόμενα τώρα κοινοτικά προγράμματα θα είμασταν να μας κλαίνε οι ρεγγες.

    Μην ακούτε τη δεξιά προπαγάνδα. Είναι ψεύτες, κλέφτες,συκοφάντες, προδότες, λαμόγια και εχθροί της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. - Πώς καταφέρατε μέσα σε 5 χρόνια να αυξήσετε το δημόσιο χρέος πάνω από 80 δις ευρώ; Η παράταξη που χρεώνει διαχρονικά την Ελλάδα είναι η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας. Στο 70% του ΑΕΠ, σας παραδώσαμε το χρέος του ’89. Στο 110% του ΑΕΠ, μας το παραδώσατε το ’93. Καταφέρατε να το αυξήσετε κατά 40 μονάδες του ΑΕΠ σε τέσσερα χρόνια. Από το 2004 μέχρι σήμερα, χρεώσατε επιπλέον 7.000 ευρώ σε κάθε Έλληνα πολίτη…
    - Ποιοι ξεπούλησαν τα αναπτυξιακά μας εργαλεία, όπως τον ΟΤΕ και τα Λιμάνια, κι έκαναν τη ΔΕΗ ζημιογόνα;
    - Ποιοι σχεδίασαν τη νέα φορολογική επιδρομή των 7,1 δις ευρώ, που δίνει τη χαριστική βολή στους μικρομεσαίους και επιδεινώνει την κατάσταση των μεσαίων και χαμηλών εισοδηματικά στρωμάτων;
    - Πόσο ακόμα νομίζετε ότι μπορείτε να εμπαίζετε τη νεολαία, την εργαζόμενη μητέρα, τα άτομα με αναπηρία, τον άνεργο, που βρίσκεται στο δρόμο στα πενήντα πέντε του και δεν μπορεί, ούτε να δουλέψει, ούτε να συνταξιοδοτηθεί; Ξέρουν πολύ καλά οι Έλληνες εργαζόμενοι ότι τα πραγματικά ποσοστά της ανεργίας, στο σύνολο των νομών και των περιφερειών της χώρας, είναι διψήφια, διπλάσια και τριπλάσια από τις δικές σας επίσημες εκτιμήσεις…”
    Τι σημαίνουν όλα αυτά; Σημαίνουν ότι την ώρα που άλλες χώρες αντιμετωπίζουν την κρίση με σχέδιο, η πατρίδα μας μένει ουραγός, παραπαίει…
    “Ξέρετε τι σημαίνουν όλα αυτά; Σημαίνουν ότι, την ώρα που άλλες χώρες θα αντιμετωπίσουν την κρίση με σχέδιο και αξιοπιστία, θα επενδύσουν στην καινοτομία και στην «πράσινη ανάπτυξη», εμείς, η Ελλάδα, η πατρίδα μας, μένουμε ουραγοί χωρίς σχέδιο, με κίνδυνο να φαλιρίσει η ελληνική οικονομία. Τη στιγμή που χρειάζεται η στήριξη της πραγματικής οικονομίας, ο δικός σας προϋπολογισμός συρρικνώνει το κοινωνικό κράτος, συνθλίβει τον αγροτικό κόσμο, υπονομεύει την προοπτική των μικρομεσαίων επιχειρήσεων…”
    Ζούμε μία αλλαγή εποχής. Οι σοσιαλιστές, σε όλο τον κόσμο, θα ανατρέψουμε τον εργασιακό μεσαίωνα, θα επενδύσουμε στον εργαζόμενο, στην ποιότητα. Στην Πώς από τη μια μεριά, η κυβέρνηση είναι πολύ αποδοτική, όταν θέλει να λεηλατεί τα χρήματα του Ελληνικού λαού και, από την άλλη, όταν μιλάμε για τους φτωχούς, καθυστερεί και αναβάλλει;“
    Η Ελλάδα πορεύεται χωρίς πυξίδα, χωρίς σταθερό χέρι στο τιμόνι της, ακυβέρνητο καράβι, από τις ανεύθυνες πολιτικές της τελευταίας πενταετίας…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 31-12-2008

    ΜΙΑ ΖΩΗ ΣΤΗΝ ΥΠΟΤΕΛΕΙΑ

    Ο βρικόλακας της Δημοκρατίας, ο αρχηγκαντέμης, και αρχηαποστάτης είναι συνηθισμένος στην υποτέλεια και την υποταγή.
    Όσες φορές είχε τη δυνατότητα προσέφερε τα συμφέροντα της χώρας στις άπληστες ορέξεις των ντόπιων και ξένων προστατών του, φυσικά πάντα με το αζημίωτο.
    Με τις σημερινές δηλώσεις του, προφανώς θέλει να προετοιμάσει το έδαφος στη Ν.Δ. και τον «καταλληλότερο» ( sik) για την επικείμενη ευρωπαϊκή επιτήρηση.
    Άλλωστε οι άχρηστοι που μας κυβερνούν στο μόνο που έχουν σημειώσει μεγάλη επιτυχία, είναι η παραγωγή κάθε λογής λαγών.
    Ρε δεξιά ιδιοτελή και ξενόδουλα υποκείμενα πότε θα σταματήσετε να μας εκνευρίζετε???
    Δεν έχετε πάρει χαμπάρι ότι δεν ψιχαλίζει??? αλλά είναι το σάλιο του κοσμάκη που σας φτύνει, γιατί δεν ανέχεται άλλο την κοροϊδία.
    ΡΕ ……. ΟΥΥΥΣΤ!!!!


    Ο ΥΠΟΨΙΑΣΜΕΝΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 31-12-2008

    Ο ΛΑΟΣ ΚΡΙΝΕΙ ΚΑΙ ΑΝΤΑΜΕΙΒΕΙ!!!

    Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό, ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και Αρχηγός του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κος Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, από το βήμα του Ελληνικού Κοινοβουλίου, κάλεσε την Γενική Γραμματέα του Κ.Κ.Ε κα ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ και τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ κο ΑΛΕΚΟ ΑΛΑΒΑΝΟ σε ξεχωριστές συναντήσεις, για να συζητήσουν την τρέχουσα πολιτική κατάσταση και να εξετάσουν αν υπάρχουν συγκλίνουσες απόψεις, ώστε να δρομολογηθούν από κοινού συντονισμένες πολιτικές δράσεις.

    Δυστυχώς όμως, με σημερινή ανακοίνωση του Κ.Κ.Ε. πληροφορηθήκαμε ότι η κα Αλέκα Παπαρήγα δεν πρόκειται να προσέλθει με το αστείο πρόσχημα «τι θα μπορούσαμε να συζητήσουμε με το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και τον Πρόεδρό του»?

    • Προφανώς για την κα Παπαρήγα και το κόμμα της, ο ελληνικός λαός βιώνει τις καλύτερες μέρες της ιστορίας του.
    • Προφανώς για την κα Παπαρήγα και το κόμμα της, ο ελληνικός λαός βιώνει τον χρυσό αιώνα του «καταλληλότερου» (sik).
    • Προφανώς η κα Παπαρήγα και το κόμμα της, μετά τα ντολμαδάκια, τα κευτεδάκια και τα ζαρζαβατικά του βρώμικου 1989 έχουν εκτιμήσει ότι η όποια συζήτηση με το ΠΑ.ΣΟ.Κ. θα διαταράξει τις σχέσεις τους με τη Ν.Δ. Άλλωστε έχει εξοικειωθεί πλέον το Κ.Κ.Ε να παριστάνει τον αριστερό «ψάλτη» της δεξιάς.

    Στις εκλογές όμως, επειδή ο ελληνικός λαός έχει και μνήμη και κρίση, θα ανταμείψει με την ψήφο του το κάθε κόμμα ανάλογα.

    Ο ΥΠΟΨΙΑΣΜΕΝΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο καραμανλης σας δουλευει ολους και τους δεξιους και τους δηθεν αριστερους...
    δεν υπαρχει ανασχηματισμος απλα συζητηση περι "δηθεν ανασχηματισμου" για "εκτονωση"....
    μα ποσους βλακες εχει αυτη η χωρα και τους δουλευει ο κωστας???

    Ο πραγματικος ανασχηματισμος θα ερεθει μονο με εκλογες ελεγε ο
    δρ κουτσουκος στην Μηλιωνη σημερα...αλλα ποιος να τον ακουσε???εχει διαβρωθει πολυ το τοπιο!!
    Κωστας Μηλιωνη Πασοκ

    30 Δεκέμβριος 2008 7:52 μμ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *