GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Βουλευτές κομμάτων ή κοπαδιών;

. Από το giobazolias.blogspot.com . Η θέα της Βουλής κατά την χαλεπή διαδικασία... μή ψήφισης τελικά της Προανακριτικής για το Βατοπέδι, ε...

.
.
Η θέα της Βουλής κατά την χαλεπή διαδικασία... μή ψήφισης τελικά της Προανακριτικής για το Βατοπέδι, επαναφέρει έντονα τους προβληματισμούς, για το ρόλο των βουλευτών και της Βουλής στην Δημοκρατία μας.
Οι 151 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας δεν προσήλθαν στην διαδικασία. Όχι γιατί έτσι έκριναν όλοι μαζί, σε δημοκρατική διαβούλευσή τους ή έστω γιατί αυτό υπαγόρευσε η συνείδησή τους. Αλλά γιατί αυτό αποφάσισε ο 152ος βουλευτής του κόμματος, ο πρόεδρός του και Πρωθυπουργός. Από τον φόβο μήπως κάποιοι από τους 151 του την "κάνουν".
Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ προσήλθαν στην διαδικασία. Για να ψηφίσουν κάτι που, δεδομένης της στάσης των μικροτέρων κομμάτων, ήταν σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα μπορούσαν να ψηφίσουν. Όπως και οι περίτεχνες διαδικαστικές περικοκλάδες του κ. Βενιζέλου απέδειξαν. Γιατί πήγαν; Και γιατί τελικά δεν ψήφισαν; Και στις δύο περιπτώσεις, όχι γιατί έτσι συναποφάσισαν, σε δημοκρατική διαβούλευσή τους ή έστω γιατί αυτό υπαγόρευσε η συνείδησή τους. Αλλά γιατί αυτό αποφάσισε η ηγεσίας τους, δηλαδή ο πρόεδρος του κόμματος.
Τα μικρότερα κόμματα είχαν προαποφασίσει την στάση του "ναί μεν αλλά", του "πάμε και θα δούμε". Και οι βουλευτές τους "αποχώρησαν" παρόντες. Όχι γιατί αυτό συναποφάσισαν, σε δημοκρατική διαβούλευσή τους ή έστω γιατί αυτό υπαγόρευσε η συνείδησή τους. Αλλά γιατί αυτό αποφάσισαν οι ηγεσίες τους, μονοπρόσωπες ή συλλλογικές.
Τι σημαίνουν όλα αυτά; Σημαίνουν..."κοπαδοποίηση" των βουλευτών στα κομματικά "μαντριά". Με ακραία προχθές περίπτωση αυτή των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας. Και με το ανεπανάληπτο κάζο του συντονιστή της κοινοβουλευτικής της ομάδας κ. Τραγάκη, ο οποίος διεβεβαίωνε δημόσια, ότι οι βουλευτές της ΝΔ "μόνο νεκροί" δεν θα πήγαιναν στην Βουλή για την Προανακριτική !
Η "κοπαδοποίηση" των βουλευτών στα κομματικά "μαντριά" είναι φαινόμενο διαχρονικό και απότοκο γνωστών στρεβλώσεων του δημοκρατικού συστήματος πολιτικής εξουσίας στην Ελλάδα. Δηλαδή :
1.- Τα πολιτικά κόμματα δεν λειτουργούν δημοκρατικά παρά μόνο στα προσχήματα. Αποφασίζει, για όλους και για όλα, ο αρχηγός.
2.- Το ποιοί θα είναι κάθε φορά υποψήφιοι βουλευτές δεν προκύπτει από δημοκρατικές διαδικασίες της κομματικής βάσης, με ελάχιστες εξαιρέσεις. Αλλά από επιλογές κομματικού ιερατείου, με την τελική σφραγίδα του αρχηγού. Μεταξύ των έτσι επιλεγμένων υποψηφίων, όποιους και να "εκλέξει" ο "κυρίαρχος" λαός, αυτοί θα χρωστάνε την εκλογή τους πρώτα στον αρχηγό που τους διόρισε υποψηφίους και μετά στο λαό.
3.- Έτσι "εκλεγμένοι" οι βουλευτές, δεν αντιπροσωπεύουν γνήσια πολίτες περιοχών, κοινωνικές τάξεις ή έστω τμήματα της κομματικής βάσης. Αντιπροσωπεύουν το κόμμα. Στο οποίο κυριαρχουν οι επιλογές της ηγετικής ομάδας και τελικά του αρχηγού. Μια ματιά στα καταστατικά των κομμάτων μας και στην πρακτική των βουλευτών τους στη Βουλή ( με τις κομματικές πειθαρχίες, τις απειλές διαγραφών κ.τ.τ.) αρκεί για του λόγου το αληθές.
4.- Το τί ψηφίζουν στη Βουλή οι έτσι εκλεγμένοι βουλευτές δεν υπαγορεύεται πάντοτε από την ελεύθερη συνείδησή τους αλλά κυρίως από τις επιλογές της κομματικής ηγεσίας και εν τέλει του αρχηγού. Κορυφαία εκδήλωση αυτού του φαινομένου το προχθεσινό κοινοβουλευτικό μπάχαλο.
5.- Το κόμμα που πλειοψηφεί στις εκλογές παίρνει : Την πλειοψηφία των βουλευτικών εδρών, συνήθως την απόλυτη, άρα ολόκληρη την νομοθετική εξουσία. Την Κυβέρνηση, αναδεικνύοντας Πρωθυπουργό και υπουργούς, άρα ολόκληρη την εκτελεστική εξουσία. Και τον έλεγχο της δικαστικής εξουσίας, αφού η Κυβέρνηση διορίζει της ηγεσία της Δικαιοσύνης. Δηλαδή η διάκριση των εξουσιών, που θέλει ως βάση της η Δημοκρατία, πάει περίπατο.
Συμπερασματικά, η "κοπαδοποίηση" των βουλευτών στα κομματικά "μαντριά" οφείλεται :* Στον τρόπο λειτουργίας των κομμάτων, με την αυτοκρατορική κυριαρχία του αρχηγού.
* Στον τρόπο επιλογής των υποψηφίων και τελικής εκλογής των βουλευτών.
* Στην μη γνήσια αντιπροσώπευση των πολιτών κάθε περιοχής και κοινωνικής τάξης από τους βουλευτές.
* Στην έμμεση αλλά σαφή κατάργηση της ανεξαρτησίας των τριών διακριτών εξουσιών της Δημοκρατίας, δηλαδή νομοθετικής, εκτελεστικής και δικαστικής. Εάν έτσι έχουν τα πράγματα, οπότε μιλάμε για ψευδεπίγραφη Δημοκρατία, μπορεί αυτή η κατάσταση να διορθωθεί ; Νομίζω πως ναί. Είμαστε στο τέλος του μεταπολιτευτικού κύκλου. Η απαξίωση πολιτικής, οικονομικών μοντέλων, δικαιοσύνης και εκκλησίας είναι προφανής. Το αίτημα του λαού, απόλυτα δικαιολογημένο, είναι να αλλάξουν όλα, με μεγάλη υπέρβαση. Τρόποι για να συμβεί αυτό υπάρχουν περισσότεροι του ενός. Θα πώ αυτά που εγώ νομίζω, σε επόμενο σημείωμά μου. Ακούω και τις δικές σας σκέψεις...
-----------------------------------------------

12 σχόλια

  1. Τουλάχιστον οι βουλευτές των κομμάτων έχουν και τον αρχηγό της αγέλης τους, όπου και εκεί μέσα υπάρχουν στραβά μάτια λόγω μπραβίσκων τσιτσολίνων κ.τ.λ.

    Ο πολίτης, ακόμα και αυτός με παιδεία, όμως που είναι ένα μεμονωμένο άτομο μέσα σε άναρχο ασκέρι τι περιμένεις να αντιπαραθέσει.

    Όχι πως δεν υπάρχουν προτάσεις, αλλά και γιατί να τις ψηλαφιστεί κανείς αφού όλοι περιμένουν από τον άλλο να βγάλει το φίδι από την τρύπα, κοιτώντας από απόσταση με φοβία και μέσα από την ανωνυμία.

    ΕΕΕ!!! όποιος έχει το κουράγιο για δύο κλίκ ίσως συμβάλει και σ"τις δικές σας σκέψεις" για το επόμενο σημείωμά σου.

    http://diaploki-diafthora.blogspot.com/2007_08_25_archive.html

    http://ksanapsifistetonxorisstavro.blogspot.com/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλά, αν οι πολιτικοί δεν ήταν εξαρτημένοι, θα είχαμε ξεφωρτωθεί την εκκλησία εδώ και καιρό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΡΙΑΡΙ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. OI PIO POLLOI EINAI AGRAMMATOI...KAI OI ARXHGOI TOUS TOYW PAIRNOOUN KAI TA LEFTA!!

    ASE GIA TO ALLO ...OLLOI STHNOUN K....LL....OO.....

    OX!1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Βουλευτές κομμάτων ή κοπαδιών;

    ...
    Για να ψηφίσουν κάτι που, ..... ήταν σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα μπορούσαν να ψηφίσουν.

    TOΣΟ ΛΟΙΠΟΝ ΜΑΛΑΚΕΣ
    ΜΑ ΤΟΣΟ ΜΑΛΑΚΕΣ ΜΑΣ ΘΕΩΡΟΥΝ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ.

    Η ΑΠΟΡΙΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ:
    ΜΑ ΜΗΠΩΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΛΟΙΠΟΝ
    ΤΟΣΟ,ΜΑ ΤΟΣΟ ΜΑΛΑΚΕΣ ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Mπρουουουουουουουουου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ο Σαρκοζί παρουσίασε το σχέδιο για την διάσωση των θέσεων εργασίας και προειδοποίησε τις εταιρίες να μην προβαίνουν σε αδικαιολόγητες απολύσεις καθώς έχει διαφανεί ότι πολλοί εργαζόμενοι θα πέσουν θύματα της οικονομικής κρίσης. Δεσμεύτηκε να χρηματοδοτήσει επιπλέον 100.000 βοηθητικά συμβόλαια εργασίας από τον προϋπολογισμό του επόμενου χρόνου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εχουν τα "πρόβατα" άποψη;
    Οχι βέβαια!
    Το κάθε μαντρί είναι σιωπηλό και έτσι θα παραμείνει...
    ...όσο θα υπάρχουν "πρόβατα-ψηφοφόροι" που θα το διατηρούν..!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αυτές τις παρλάτες για το τέλος του μεταπολιτευτικού κύκλου πολλές φορές τις έχω ακούσει η διαβάσει .
    Ξέχασε ο αρθρογράφος πόσες φορές ακούσαμε από στόματος ΘΒΡ χίλια δύο επιχειρήματα εναντίον της αποτελεσματικότητας των Εξεταστικών επιτροπών και μετά,όταν η υπόθεση τον αφορούσε προσωπικά ,γύρισε το τροπάριο και επιχειρηματολογούσε υπέρ της Εξαταστικής και εναντίον της Προανακριτικής .
    Μπορεί να μην άρεσε η συνεδρίαση στον αρθρογράφο η να μην του άρεσαν οι ισχυρισμοί του Μπέννυ αλλά να μην ξεχνά ότι αυτός είναι ο Κοινοβουλευτισμός και όπως είπε κάποιος συχωρεμένος παλιός πολιτικός,‘’δεν υπάρχει ιδανικό πολιτικό σύστημα .Η Κοινοβουλευτική Δημοκρατία είναι αυτό με τα λιγότερα ελαττώματα’’.

    ''PASOK poisonous''

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Κατά την γνώμη μου αρκεί να κοιτάξουμε κατά USA που ο Μπους προσπαθούσε να πείσει τους γερουσιαστές του κόματός του για την ορθότητα του σχεδίου του αλλά αρκετοί εξ αυτών το καταψήφισαν.
    Στην Ελλάδα θα τους είχαν ευνουχίσει.

    Έτσι είναι οι Δημοκρατίες.
    Εμείς ζούμε σε ψευδαίσθηση.
    Στην πραγματικότητα ο βασιλιάς πρωθυπουργός κάνει ότι γουστάρει και δεν δίνει λογαριασμό σε κανένα.

    Το να αλλάξουμε την δομή του πολιτεύματος δεν είναι εύκολο αλλά θα μπορούσαν να υποχρεωθούν οι βουλευτές να ψηφίζουν τα νομοσχέδια μέσα σε παραβάν για να μή γνωρίζουν οι υπόλοιποι βουλευτές την ψήφο τους για να μπορούν να ψηφίζουν κατά συνείδηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Φιλε PASOK Poisonous, δεν απορρίπτουμε προς Θεού την Κοινοβουλευτική Δημοκρατία. Κρίνουμε το μοντέλο εφαρμογής της στην Ελλάδα (διότι ξέρεις, πιστεύω, ότι δεν εφαρμόζεται με το ίδιο μοντέλο παντού). Αμφισβητείς, ότι η περιβόητη διάκριση των εξουσιών ( Νομοθετικής, Εκτελεστικής και Δικαστικής) έχει στην πραγματικότητα καταργηθεί εδώ, αφού το κόμμα που πλειοψηφεί( ή ακόμη και συνεργαζόμενα κόμματα για πλειοψηφία) τα παίρνει όλα ?
    Και στην μήτρα του καπιταλισμού και του ιμπεριαλισμού, τις ΗΠΑ, Κοινοβουλευτική Δημοκρατία έχουν.
    Φαντάζεσαι όμως, ότι θα μπορούσε ο Μπους να διατάξει τους ρεπουμπλικανούς βουλευτές να μη πάνε στη Βουλή, για το σχέδιο Πόλσον, το οποίο καταψήφισαν τελικά και αρκετοί ρεπουμπλικανοί βουλευτές ?
    Άλλο η μαεστρία του Μπέννυ στις διαδικαστικές καντρίλιες και άλλο το μπάχαλο που προέκυψε στη Βουλή. Με την διατεταγμένη απουσία των βουλευτών της ΝΔ, το "ναι μεν αλλά" των μικρότερων κομμάτων και τον κίνδυνο να ψηφίσει μόνο του το ΠΑΣΟΚ την...παραγραφή.
    Οι βουλευτές όλων των κομμάτων είχαν λόγο σε όλα αυτά ?
    Είναι προφανές, κατά την γνώμη μου, ότι πρέπει να συζητηθεί ένας άλλος γνησιότερος τρόπος αντιπροσώπευσης στην Κοινοβουλευτική μας Δημοκρατία. Είναι γνωστή και καθαρή η κομματική μου προτίμηση και δράση. Αυτό όμως δεν εμποδίζει να προβληματιζόμαστε όλοι, για να κάνουμε την Δημοκρατία μας καλύτερη. Και οι πολίτες της ευρύτερης προοδευτικής αντίληψης προβληματιζόμαστε πάντα για το καλύτερο, ζητώντας την πρωτοβουλία του κυρίως από τον χώρο μας. Όσο για τον μεταπολιτευτικό κυκλο της πολιτικής μας ζωής, δεν μας ρωτάει για να τελειώσει. Ηλικιακά και από πλευράς κοινωνικών και πολιτικών συνθηκών, ο κύκλος αυτός είναι ήδη πίσω. Για τον νέο κύκλο που ξεκινάει πρέπει να μιλήσουμε. Άν θέλουμε να έχουμε και τους νέους στην κουβέντα μας. Δεν συμφωνείς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. OI BOYLEYTES MAS EINI PROBATA ABOYLA .
    TA PRAGMATIKA PROBATA EINAI POIO EKSYPNA APO TA DIPODA PROBATA .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *