GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η δημιουργική καταστροφή αναζωογονεί...

. ...τον καπιταλισμό! . Από τον Ανδρέα Ανδριανόπουλο www.andrianopoulos.gr . Είναι αδύνατον πιά να μετρήσω τους ισχυρισμούς που κατά και...

.
...τον καπιταλισμό!
.
Από τον Ανδρέα Ανδριανόπουλο www.andrianopoulos.gr
.
Είναι αδύνατον πιά να μετρήσω τους ισχυρισμούς που κατά καιρούς έχω ακούσει για την κατάρρευση του νεοφιλελευθερισμού, της παγκοσμιοποίησης και τελευταία ολόκληρου πλέον του καπιταλισμού. Επιχαίροντες πολιτικοί, δημοσιογράφοι, καθηγητάδες και λογής αναλυτές είναι πια πεπεισμένοι πως ο εχθρός έχει εξοντωθεί. Και πως ήρθε η ώρα της αλήθειας. Του παγκόσμιου δηλ. θριάμβου του σοσιαλισμού και της εργατικής – κοινωνικής επανάστασης.
Το ότι θα διαψευσθούν για μια ακόμη φορά δεν με χαροποιεί. Γιατί καταντάει μονότονο και βαρετό να συνθλίβονται οι ίδιες πάντα ιδεοληψίες και φαντασιώσεις. Η μοναδική διαφορά είναι πως από διάψευση σε διάψευση είμαστε ηλικιακά μεγαλύτεροι. Κατά τα άλλα τίποτε σχεδόν δεν αλλάζει. Το κακό είναι πως στην Ελλάδα δεν υπάρχει η αντίθετη άποψη. Η λεγόμενη λαική δεξιά διαφέρει από την αριστερά μοναχά στην αγάπη της για την βασιλεία, στην πεποίθησή της πως ο εμφύλιος του ’44 – ’46 ήταν συμμοριτοπόλεμος και πως η δικτατορία του ’67 δεν ήταν και τόσο κακό πράγμα. Σε όλα τα υπόλοιπα, ιδιαίτερα στην οικονομία, στις απλόχερες κι αδούλευτες βέβαια παροχές και στον κρατισμό, οι διαφορές είναι ασήμαντες. Ολοι λοιπόν συγκλονίζονται αρνητικά όταν η ελεύθερη οικονομία της αγοράς επιβιώνει και κυριαρχεί. Και ο τόπος βέβαια παρακμάζει.
Που βρίσκεται λοιπόν η σημερινή οικονομική «κρίση»; Αυξάνονται θεαματικά τα επιτόκια; Θυμίζω πως στις αρχές της δεκαετίας του ΄80 είχαν ακουμπήσει το 20%. Και δεν είχε κινδυνεύσει ο κόσμος. Σήμερα, φθάνουν δεν φθάνουν στο 6%. Μήπως μεγαλώνει απειλητικά η ανεργία; Oχι βέβαια. Τότε πως βρισκόμαστε σε κρίση, και καταρρέει, υποτίθεται, ο καπιταλισμός; Το μόνο που καταρρέει είναι η πρόσφατη εφεύρεση των «επενδυτικών τραπεζών» και οι οργανισμοί που χορηγούσαν δίχως ουσιαστικές εγγυήσεις στεγαστικά, στην κυριολεξία, θαλασσοδάνεια. Η κλασσική καπιταλιστική συνταγή των αυτορυθμιζόμενων αγορών δηλώνει: να τις αφήσετε να καταρρεύσουν.
Εχει πρόβλημα καμία από τις γνωστές και μεγάλες Τράπεζες; Κινδύνευσε ποτέ στην Αμερική η Bank of America, η Wells Fargo, η PNC Bank, η American Express; Η στην Βρετανία η Midlands, η Barclays, η Lloyds, η Westminster ; Ποιός είχε ακούσει ποτέ του την Northern Rock, την Bradford and Brinkley, την Freddy Mac η την Fenny Mae; Mοναχά οι καρχαρίες των παραγώγων και οι αποδέκτες των αεριτζήδικων οικιστικών δανείων. Οταν όμως παίζεις με την φωτιά οφείλεις να είσαι έτοιμος να δεχθείς και τα εγκαύματα.
Δυσκολεύομαι να κατανοήσω γιατί ο μέσος φορολογούμενος θα πρέπει να επιβαρυνθεί για να γλυτώσουν οι μέτοχοι και οι επενδυτές των απίστευτα ριψοκίδυνων προιόντων στα οποία είχαν ποντάρει αγοράζοντάς τα από τις Τράπεζες αυτές. Και οι αγοραστές σπιτιών που συνομολογούσαν δάνεια με μοναδική εγγύηση την μελλοντικά εκτιμούμενη αυξημένη τιμή τους, πως είναι δυνατόν να απαιτούν τώρα κρατική χρηματοδότηση; Εξ άλλου όλοι γνωρίζουν πως τέτοια φαινόμενα είναι σχεδόν φυσιολογικά σε περιόδους μεγάλης ευημερίας. Ο καθηγητής Hyman Minsky (Stabilizing Unstable Economies) έχει με λεπτομέρεια περιγράψει πως κάτι τέτοιο συμβαίνει. Πως «εκπλήσσονται» λοιπόν ακόμη και καθηγητές – αναλυτές στην Ελλάδα;
Γιατί όμως ευθύνεται ο καπιταλισμός για το σημερινό χάλι; Ομολογημένα το πρόβλημα ξεκίνησε από την χρεωκοπία των δύο αμερικανικών πυλώνων έκδοσης στεγαστικών δανείων για τα χαμηλότερα εισοδήματα, των Freddy Mac και Fenny Mae. Δύο οργανισμών δημιουργημένων από το Κογκρέσσο για κοινωνικούς λόγους, που δούλευαν έξω από κάθε λογική ελεύθερης αγοράς. Και που βρίσκονταν κάτω από στενότατο κρατικό έλεγχο. Το Office of Federal Housing Enterprise Oversight είχε σαν αποκλειστική αποστολή τον έλεγχο της οικονομικής συμπεριφοράς αυτών των δύο «ειδικών» τραπεζών. Η επίβλεψη όμως απέτυχε. Όπως συνήθως συμβαίνει σε κάθε κρατική λειτουργία. Και η χρεωκοπία ήλθε.
Το Αμερικανικό Κογκρέσο είχε απόλυτο δίκιο που αρνήθηκε, κάτω από την γνήσια πίεση των απλών πολιτών, να εγκρίνει το αρχικό σχέδιο Πόλσον. Που στόχευε απλά στην διάσωση των παλιών του συντρόφων της Wall Street. Οσο για την χρηματιστηριακή φρενίτιδα δεν κατανοώ γιατί υποδηλώνει κατάρρευση της καπιταλιστικής οικονομίας. Δεν έχει ακούσει κανείς για πανικούς και χρηματιστηριακές φοβίες; Το βιβλίο του Charles P. Kindleberger, (Manias, Panics and Crashes: A History of Financial Crises) είναι best seller εδώ και οκτώ τουλάχιστον χρόνια. Τι είναι καινούργιο σε όλα αυτά; Που ακριβώς βρίσκεται λοιπόν η κρίση;
Κάποιοι κυνικά ισχυρίζονται πως οι αγορές δεν είναι σε θέση να αυτορυθμισθούν. Αρα, οι νεοφιλελεύθεροι αερολογούν. Αλλά ποιος τις αφήνει να αυτορυθμισθούν, εφ’ όσον το κράτος σε πρώτη ευκαιρία αμέσως παρεμβαίνει; Εφ’ όσον η κρατική παρέμβαση τελικά εγκριθεί τότε οι κίνδυνοι κατάρρευσης θα γίνουν ορατοί. Αν αφεθεί να λειτουργήσει η αγορά, τότε το σύστημα θα αυτό-ανανεωθεί. Το «κράχ» θα έλθει αν εγκριθούν από το αμερικανικό Κογκρέσο τα 800 τόσα δις δολάρια. Οπως και στην δεκαετία του ’30, η οικονομική κατάρρευση προήλθε από την παρέμβαση του κράτους. Το ίδιο κινδυνεύει να γίνει και τώρα.
Τα κονδύλια αυτά θα πλημμυρίσουν την αγορά, θα αυξήσουν τον πληθωρισμό, θα οδηγήσουν τα επιτόκια στα ύψη, θα πέσει η παραγωγή και θα αυξηθεί η ανεργία. Η αμερικανική τότε κάμψη θα μεταφερθεί σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο (μείωση αμερικανικών εισαγωγών θα διαλύσει τις οικονομίες της Ασίας ενώ η Ευρώπη θα δεί τις εξαγωγές να συρρικνώνονται και την ανεργία να αυξάνει). Δεν θα φταίει τότε για την καταστροφή ο καπιταλισμός, αλλά η παρέμβαση του κράτους. Όπως το κέρδος λοιπόν είναι αποδεκτό στον καπιταλισμό, εξ ίσου δεκτές, ίσως και απαραίτητες, είναι και οι χρεοκοπίες. Μέσα από τις στάχτες της αποτυχίας αναδύεται το καινούργιο και μεταρρυθμιστικό. Η Αμερική αναδείχθηκε σε υπερδύναμη γιατί η οικονομική της φιλοσοφία οδηγούσε τις αποτυχημένες μεγάλες επιχειρήσεις του παρελθόντος στο νεκροταφείο. Η Ευρώπη παρέμεινε μικρή γιατί διατήρησε με διάφορα παρεμβατικά μέτρα στο προσκήνιο τις ίδιες οικονομικές δυναστείες από τον Μεσαίωνα σχεδόν μέχρι σήμερα. Ο,τι δεν αφήνεται να πεθάνει, δολοφονεί την ανανέωση.
----------------------------------------

61 σχόλια

  1. Θα ήθελα τη σύνταξή σας να περιμένατε να την εισπράξετε από την AIG και όχι από το Ελλήνικό Δημόσιο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. καλα σου λεει ξεφτιλισμενε...φιλελευθερος αλλα συνταξουλα απο το δημοσιο θα παρεις...οπως φυσικα και τοσους και τοσους μισθους και αβαντες που εχεις παρει τοσα χρονια...αμα εισαι οντως μαγκας τοτε να κανονιζες να επαιρνες συνταξουλα απο τον ιδιωτικο τομεα...να δουμε αν θα τα καταφερνες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ωραια τα λες Ανδρεα μου αλλα στην Ελλαδα ειμαστε κουμμουνια ετσι για να την σπαμε στο κεφαλαιο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μην τον λοιδορείτε τον άνθρωπο...
    Σεβαστείτε τον μελλοντικό Υπουργό Εθνικής Οικονομίας του Γιωργάκη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ειμαι 32,σας παρακολουθω απο τοτε που θυμάμαι τον εαυτό μου, με εξαίρεση κάποιες λάθος επιλογές που όλοι οι άνθρωποι κάνουν- εσείς δε θα έπρεπε- συμφωνώ απόλυτα μαζί σας.Πείτε και για τη σημερινή κρατική παρέμβαση της "φιλελεύθερης" Ιρλανδίας. Κάτι άλλο, Έχει πεθάνει ο Στάλιν? Ρητορικό το ερώτημα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πισω στη τρυπα σου αρουρι ουστ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Α.Α
    Ας προσέχατε που επενδύατε τα χρήματά σας, βλαχοκομμούνια , απόγονοι σταυλάδων και τσοπάνων, που θέλετε να παίζεται με χρηματιστήριο! Καλές πείνες!
    Φιλικά Ανδρέας Ανδριανόπουλος, νεοταξίτης!
    ΠΑ.ΣΟ.Κ

    Για μια νέα Ελλάδα, με οράματα και πιοτητα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εγω παιρνω συνταξη και απο το δημοσιο και απο την ΑΛΙΚΟ. Πληρωσα και για τις δυο και παιρνω και απο τους δυο. Τι εννοείς??Βέβαια με συμφερει να πληρωνει ο αμερικανός φορολογούμενος για να παιρνω εγω σύνταξη από την ΑΛΙΚΟ!!

    Μάλλον καλα τα λέει ο Α.Ανδρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Θα υπάρχει Alico αύριο; Αφού για να πάρετε σύνταξη τα χρήματά σας σε τέτοιες επενδύσεις τοποθετήθηκαν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Υ.Γ Μην την παρεξηγείτε την Ανδρέα..είναι παιδί ακόμα...

    είναι κάτι παιδιά...που δεν γίνονται άνδρες,,,και δεν ζουν την ζωή τη δικιά σου....:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ο Ιθαγενής


    Γιόζεφ Στίγκλιτς: «Η ιδέα πως οι τράπεζες μπορούν να αυτοελέγχονται είναι παρανοϊκή»

    Λυπάμαι κ Ανδριανόπουλε αλλά τα subprime στεγαστικά δεν τα δημιούργησε το κράτος, αλλά γιγαντώθηκαν από την απουσία του έλεγχου του κράτους.

    Λυπάμαι γιατί ακόμα και σήμερα δεν μπορείτε να συνειδητοποιήσετε ότι η απουσία ελέγχου δημιούργησε το πρόβλημα.

    Εσείς και άλλοι θιασώτες του νεοφιλελευθερισμού κρίνεται τις προτεινόμενες λύσεις χωρίς να κοιτάτε το πρόβλημα.

    Ας αφήσουμε το σύστημα λοιπόν να έχει μια αυτορυθμιζόμενη λειτουργία.
    Μόνο που τότε δεν είναι σε αλληλεπίδραση με το περιβάλλον μέσα στο οποίο λειτουργεί, αλλά αντλεί πόρους της κοινωνίας για να παράγει μπόνους για τους διοικούντες. (όλη η θεωρία της Διοίκησης τότε είτε των συστημάτων είτε του χάους καταρρέει και εσείς απλά ...αερολογείτε)

    Ο καπιταλισμός δεν είναι το πρόβλημα, η απουσία του τροχονόμου είναι.
    .....Τελικά η σχολή του Σικάγου δεν είναι και τόσο κακή.
    Τα γεγονότα μιλούν και τα νούμερα σας διαψεύδουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Βρε καλώς τ'αρχίδια μου τα δυό.
    Ένας λείπει πλέον, ο άλλος "φιλελεύθερος σοσιαλιστής", ο Μάνος ντε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΩΡΑΙΑ ΑΝΑΛΥΣΗ
    ΜΠΡΑΒΟ ΑΝΤΡΕΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. κ. Μάνο μας, αυτά σας τα μάθανε στη λέσχη bilterberg της οποίας είστε εξέχων μέλος μαζί με το κ. ΣΟΡΟΣ, την Κα Διαμαντοπούλου, τον κ. ΓΟΥΛΦΟΒΙΤΣ, τον Πάγκαλο, Τον κ. Μπούς, τον κ. ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ, τον κ. ΚΙΣΣΙΝΓΚΕΡ,τον κ.Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, τον κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ + ΝΤΟΡΑ, τον κ. Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ , τον κ. ΠΑΛΑΙΟΚΡΑΣΣΑ,τον κ. ΠΑΠΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟ, τον κ. ΑΛΕΞΗ ΠΑΠΑΧΕΛΑ κααι τόόόσα άλλα καλά... παιδιά;
    ΒΡΕ ΔΕΝ ΠΑΤΕ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΑΝ ΕΡΧΟΜΑΙ;
    "ΑΠΕΘΑΝΤΟΣ ΥΠΕΡΗΛΙΞ"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Εγώ δε μπορώ να καταλάβω πως είναι δυνατόν να υπερασπίζεται με τόσο πάθος αυτές τις ιδέες κάποιος ενώ όλοι βλέπουμε ότι από αυτές οδεύουμε ολοταχώς προς την καταστροφή μας.

    enas

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. όποιος θέλει ας ρίξει μια ματιά εδώ:

    http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=911938

    για να δει τι παίζει στ αλήθεια, με λεπτομέρειες, όχι με γενικόλογες κουβέντες στυλ ανδριανόπουλου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. "... Θα ήθελα τη σύνταξή σας να περιμένατε να την εισπράξετε από την AIG και όχι από το Ελλήνικό Δημόσιο
    2 Οκτώβριος 2008 11:10 μμ....."

    Καί όποιος περιμένει νά τήν εισπράξει από τό ΕΛΛΗΝΙΚΟ Δημόσιο, άς ετοιμαστή νά "επενδύσει" τά κρατικά ομόλογα, μέ τά οποία θά τού τήν πληρώνει (ελπίζω τήν μισή, μόνο), τό ΕΛΛΗΝΙΚΟ Δημόσιο, σέ λίγο, όταν τά κολόχαρτα το'ύ (κάθε) Αλογοσκούφη, θά παραμένουν απούλητα στήν Φρανκφούρτη.

    Έ, Έ, Έ, Έρχεται !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Προς κ. Ανδριανόπουλο.ΣΤΟΠ.Καλά τα λέτε.ΣΤΟΠ.Σας πληροφορούμε όμως.ΣΤΟΠ.πως υπάρχουν και άλλοι Έλληνες.ΣΤΟΠ.που δεν μπορούν να συχνάζουν στον Ναυτικό Όμιλο όπως εσείς.ΣΤΟΠ.Και ψηφίζουν κυβερνήσεις για να τους φτιάξουν κράτος που θα τους βοηθά και θα τους εξασφαλίζει.ΣΤΟΠ.Και στις δικές σας ιδέες λένε.ΣΤΟΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ας μην κρατικοποιούσε η FED την AIG και διάφορες άλλες επενδυτικές και τράπεζες και όχι μόνο και τα λέγατε ή μήπως είστε της άποψης να κρατικοποιούνται οι ζημιές και να ιδιωτικοποιούνται τα κέρδη;

    Το να υπερασπίζεσαι με τόσο πάθος τον νεοφιλελευθερισμό-καπιταλισμό πρέπει να το κοιτάξεις.

    Μιας και αναφέρεις την μέκα του καπιταλισμού τελικά εγκρίθηκε το σχέδιο στήριξης των 770δις γιατί άραγε μήπως λόγω του φόβου μην καταρρεύσουν και άλλες τράπεζες;

    Υ.Γ. Αλήθεια γιατί μονότονα αναφέρεις μόνο της περιπτώσεις που σε συμφέρουν και ξεχνάς της εθνικοποιήσεις σε Αγγλία και ΗΠΑ;
    Υ.Γ. Πάλι καλά που σε σούταραν νωρίς από το κόμμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Κύριε Ανδριανόπουλε,
    Η «επιστημονική» θέση-αρχή του «αρχηγού» της σχολής του Σικάγου του Μ.Friedman, ήταν: «Μια θεωρία πρέπει να έχει τέτοια συμπεράσματα-αποτελέσματα, που να μην επιδέχονται εμπειρική αντίρρηση». Για να το αποδείξει αυτό, αμέσως μετά το πραξικόπημα στη Χιλή, πήρε τους λεγόμενους Chicago Boys και πήγε να εφαρμόσει το μοντέλο του στη Δικτατορία του Πινοσέτ. Ο νεοφιλελευθερισμός, όταν μιλάει για ελευθερία εννοεί εκείνη του χρήματος, των εμπορευμάτων, των κερδών και εκείνων που τα κατέχουν αυτά, όχι όμως και των ανθρώπων,τουλάχιστον εκείνων που εργαζονται .Η εφαρμογή του μοντέλου του προϋποθέτει ουδεμία παρέμβαση του κράτους, άρα ουδετεροποίηση των συνδικάτων των εργαζομένων, όχι όμως των εργοδοτών (ΣΕΒ, ΕΒΕΑ, κ.λ.π.).Το μοντέλο του νεοφιλελευθερισμού, μέχρι σήμερα λειτούργησε μόνο στη Χιλή του Πινοσέτ, με επιτυχία, για το 10% των χιλιανών. Κύριε Ανδριανόπουλε, το 1999 εκδόσατε το βιβλίο «Παγκοσμιοποίηση και Νέα Οικονομία» το οποίο ήταν ένας ύμνος στην Dotcom-Νέα Οικονομία. Ενα χρόνο αργότερα ήρθε η dotcom –Φούσκα του 2000, κατά την οποία , σύμφωνα με έρευνα του London Business School και της τράπεζας ABN Amro Bank : « μόνο μέσα σε δύο χρόνια χάθηκαν 13 τρις. Δολάρια στα χρηματιστήρια όλου του κόσμου». Μετά από αυτό το φιάσκο της δήθεν αυτορυθμιζόμενης ελεύθερης αγοράς και της φούσκας της Νέας Οικονομίας σας, εξακολουθείται να πιπιλάτε την ίδια καραμέλα. Εχετε κάνει ποτέ στη ζωή σας αυτοκριτική, ή την θεωρείτε και αυτή κατάλοιπο του σταλινισμού;

    Αλέξανδρος Πιστοφίδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Τόν Καπιταλισμό, τόν αναζωογονεί τό ... χρήμα. Φρέσκο, ζωντανό, κατακόκκινο, σάν τό αίμα.

    Καί χρήμα βρίσκεται εκεί πού υπάρχουν ΚΟΡΟΪΔΑ. Στήν ευρεία έννοια, εκεί πού υπάρχουν στεγανά, μή πληροφόρηση, καραπουτσαριό στήν αγορά, απληστία "επενδυτών", κλπ.

    Άμα υπάρχει ΣΟΒΑΡΟΤΗΣ, καί δέν υπάρχουν εξυπνάκηδες άπληστοι "επενδυτές", (ήγουν κορόϊδα), καλός είναι ΚΑΙ ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ.

    Άν καί στήν τελική, άν πληρώσω ΕΓΩ τά 800 $μύρια bailout, μάλλον ΕΓΩ είμαι τό ΚΟΡΟΪΔΟ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Αλήθεια κε Α.Α. πιστεύετε ότι καμία άλλη τράπεζα δεν έχει πρόβλημα; Όπως μας διαβεβαίωναν ότι δεν είχε καμία και πριν αρχίσουν να σκάνε τα κανόνια; Αυτό είναι ελεύθερη αγορά, η πλήρης αδιαφάνεια; Δεν βλέπετε πόσο παμπόνηρα η περιβόητη αγορά έχει διαχύσει το πρόβημα και την απληστία των λίγων σε ολόκληρη την αμερικανική κοινωνία και σε πολλά αλλα κράτη με αποτέλεσμα εκβιασμούς του στύλ "σώστε μας γιατί αλλιώς θα παρασυρθείται μαζί μας"; δεν είναι κακό να κρίνουμε τις ατέλειες ενός συστήματος, που ίσως υπό άλλες συνθήκες λειτούργησε, αλλά πλέον όχι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Πως μπορείς να υποστηρίζεις με τόση θέρμη ένα σύστημα που κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους.

    Τα σκατά του κομουνισμού και του καπιταλισμού να τα φάτε μόνοι σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Χτύπησε πάλι ο Ανδρέας (Ολα τα ξέρει όλα τα σφάζει) σιγά την ανάλυση !!

    Η δημιουργική καταστροφή αναζωογονεί...
    ....τον καπιταλισμό! (Και παθαίνει ο κοσμάκης)

    Και το μόνο επιχείρημα (δις επαναλαμβανόμενο)
    Δεν θα υπήρχε κράχ αν δεν παρέμβαινε το κράτος ...
    Επειδη μάλλον δεν θα ζούσαμε τώρα πολοί απο εμάς για να διαφωνίσουμε.

    Με αυτή την ανάλυση φταίνε οι κατ εξοχήν καπιταλιστές (Αμερική) που δεν ειναι αρκούντως καπιταλιστές.

    Παλιμπαιδίζει μάλλον ο Ανδρέας ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Πάντως, τό καλύτερο φυτοφάρμακο γιά τήν ανάπτυξη ΚΟΡΟΪΔΩΝ, λέγεται ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.!

    Εκεί πού τό ρίχνουν αυτό τό φυτοφάρμακο, εάν συμπέσει και ο "λαός" νά έχει καταστεί βλήτο, πολιτισμικά, έ ρέ ΚΟΡΟΪΔΑ πού θά φυτρώσουν...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. ΚΑΤΕΡΕΊΠΩΣΕ ΚΑΙ ΚΑΤΕΡΡΕΥΣΕ Ο ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΌΣ.


    Λυπηρό γεγονός για όλους όσους υποστήριζαν μια ιδεολογία πρόσκαιρων σκοπιμοτήτων, ευχάριστη έκπληξη για όσους υποστηρίζουν μια καπιταλιστική κοινωνία με ανθρώπινο πρόσωπο.
    Επίσης θα πρέπει να τονιστεί ότι, ο καπιταλισμός δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς αστική τάξη και η αστική τάξη αποκτά δυνάμεις μόνο στα πλαίσια του κράτους.

    Μέσα σε αυτό το πλαίσιο γεννιέται προσαρμόζεται και εξελίσσεται και η εργατική τάξη.

    Και όλα αυτά σε κανόνες ΙΣΩΝ ΕΥΚΑΙΡΙΩΝ, ισονομίας και ισοπολιτείας , κ. ΑΝΔΡΙΑΝΟΠΟΥΛΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Διαβάζοντας το βιογραφικό σας και χωρίς να θέλω να είμαι αγενής παρατήρησα ότι ήρθατε κατευθείαν να μας εκπροσωπήσετε στο κοινοβούλιο. Δεν είδα πουθενά την αγωνία εύρεσης εργασίας, την επαγγελματική επιτυχία που συνοδεύεται από συνεχείς κινδύνους, ούτε βέβαια τη ψυχολογική πίεση που προκαλεί η εργασιακή ανασφάλεια. Μήπως είστε και εσείς Πρίγκηψ της πολιτικής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Γιά όλους αυτούς (Πιστο-φίδηδες καί λοιπές Δημοκρατικές βλακοδυνάμεις), πού ΟΝΕΙΡΕΥΟΝΤΑΙ στιβαρά κράτη πού σάν τόν Άγιο Γεώργιο, βοήθειά μας, θά καταξεσκίσουν τήν κακιά "αγορά",

    Θά τούς πώ, να συνεχίσουν τόν ύπνο τους καί τίς ονειρώξεις τους, καί τό ιδεατό αυτό κράτος θάρθει, τότε ακριβώς, όταν θά σταματήσουν νά υπάρχουν παπατζήδες στό Μοναστηράκι.

    Οι παπατζήδες (καί οι τής αγοράς, αντιστοίχως), θά πάψουν νά υπάρχουν, μόνον τότε, όταν δέν θά υπάρχουν τά αντίστοιχα ΚΟΡΟΪΔΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Γ.μάτος ο Ανδριανόπουλας , μου θυμίζει τον Καραγκούνη που το '99 έλεγε μην πουλάτε δεν υπάρχει λόγος.
    To ίδιο αισθάνομαι όταν με προσπαθεί να με καθησυχάσει ο Αλογοσκούφιας για την οικονομία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Βρε καλώς τ'αρχίδια μου τα δυό.
    Ένας λείπει πλέον, ο άλλος "φιλελεύθερος σοσιαλιστής", ο Μάνος ντε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Στη νεοφιλελεύθερη πεπατημένη: Πολύ ακαδημαϊκό μπλαμπλά κι από ζουμί... μαγείρεμα.

    Ας την άφηναν την αγορά να "αυτορυθμιστεί" και θα βλέπαμε πόσο "δημιουργική" θα ήταν η καταστροφή, μετρώντας θύματα. Τώρα, με τις πλάτες του κράτους, όλα λέγονται εκ του ασφαλούς.

    (Διευκρινίζω ότι προσωπικά, δεν βλέπω με συπμάθεια την ιδέα του υπερ-κράτους).

    Πάντως από το άρθρο μάθαμε ότι για τα χάλια στην Αμερική φταίει το σοσιαλιστικό της σύστημα! Άποψη ακαδημαϊκά πολύ ενδιαφέρουσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Krima, kapote pisteya oti o Andrianopoulos mporei na skeftei kai ligo parapera. H "analysh" ayth den einai para anamashmata apopsewn allwn.

    Genikologies pou mporoun na stathoun sta 1-minute pitch pou parakolouthei stis thleoraseis, alla pou se sobarh syzhthsh den exoun elpida.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Όλο στις μπούρδες του ενός και του άλλου αναφέρεσαι, δική σου άποψη δεν έχετε πρίγκηπα? Αν θέλανε να μην πάρει ο λαός δάνεια ας μην κυλούσανε τα επιτόκια δανεισμού στο έδαφος ώστε να τσιμπάει ο κοσμάκης. Πάντα έιναι ευθύνη της ηγεσίας, αν δεν ξέρανε ήταν ανίκανοι και αν γνώριζαν ας πηγαίναν σπίτια τους, αφού ειδοποιήσουν οτι τα χειρότερα έρχονται. Ναι στο μαλάκα το γκρινσπαν αναφέρομαι, τον ήρωα των παιδικών σου χρόνων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. "Αυτό είναι το συμπέρασμα των ελεγκτών της Νομαρχίας Αθηνών μετά από τους ελέγχους που πραγματοποίησαν σε οικήματα που στεγάζουν αλλοδαπούς στο κέντρο της Αθήνας.
    Ο νομάρχης Αθηνών Γιάννης Σγουρός επέστειλε ήδη επιστολή στις αρμόδιες αρχές (υπουργεία Εσωτερικών,Δικαιοσύνης,Υγείας,Τουριστικής Ανάπτυξης,τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ.Σανιδά και τον Δήμαρχο Αθηναιών Νικήτα Κακλαμάνη) ζητώντας τους να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την επίλυση του προβλήματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Αγαπητέ κ. Ανδριανόπουλε, προφανώς και δεν ήλθε το τέλος του Καπιταλισμού. Αυτό που βιώνουμε στη πράξη σήμερα, είναι η αδυναμία ύπαρξης ακόμα και του ίδιου του Καπιταλισμού, χωρίς αυτός να στηρίζεται σε πραγματική οικονομική βάση. Είναι η βουλιμία και η πλήρης άρνηση της Λογικής, που οδήγησαν τα "Golden boys" του φιλελευθερισμού στην αποβιομηχάνιση της Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης, θεωρώντας ότι μπορεί να σταθεί χρηματοπιστωτικό σύστημα και χρηματιστιριακές αξίες και μέσα από αυτές να αυξάνεται ο πλούτος χωρίς άμεση αναφορά και στήριξη από την ίδια τη παραγωγική διαδικασία.
    Αν είναι αλήθεια ότι ομελέτα δεν γίνεται χωρίς αυγά, τότε είναι φανερό ότι ο βορειοαμερικάνικος (αλλά και ο Ευρωπαϊκός Καπιταλισμός), ξεμένει σταδιακά από "κότες", αυτές εξεδιώχθησαν κάπου στην Ν. Ν.Α. Ασία και ακόμα χειρότερα στη νέα Καπιταλιστική Ρωσία (να που ο "υπαρκτός" Σοσιαλισμός ήταν το απαραίτητο "αλτερ εγκο" του δυτικού καπιταλισμού), εκεί τώρα πια γεννούν τα αυγά τους. Εκεί που υπάρχει η παγκόσμια παραγωγική βάση και οι πλουτοπαραγωγικές πηγές, μεταφέρεται το κέντρο της συσσώρευσης του Κεφαλαίου, εκεί τελικά γίνεται η ομελέτα.
    Και το χειρότερο για όλους μας, αυτή η μετάβαση και η μετατόπιση του κέντρου βάρους δεν είναι δυνατό να γίνει ομαλά. Το πληγωμένο θηρίο γίνεται εξαιρετικά επικίνδυνο λίγο πριν ξεψυχήσει......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Επιτελους πρεπει να καταλαβουμε πως ειμαστε νεοσυντηριτικουρες και λουμπεν-καπιταλιστες στην Ελλαδα.
    Η ανπτυξη τοσα χρονια στην Ελλαδα εχει προελθει απο την μερικη φιλελευθεροποιηση της οικονομιας.Τα ειδαμε τα χαλια του Πασοκ και την καταστροφη της οικονομιας μεχρι σημερα.Τα λαθη του Αντρεα πληρωνουμε,παρτε το χαμπαρι!Εχουνε λυσσαξει ολοι με το σοσιαλισμο και εχουνε φοβικα συνδρομα με τις λεξεις καπιταλισμος,δεξια,πατριδα κλπ.
    Δε παραπονιεμαι ομως.Παλι καλα που ακολουθησαμε εν μερει τον "δαιμονα" καπιταλισμο και δεν καταληξανε οι κορες και οι αδερφες μας ιεροδουλες στις πλατειες των ευρωπαικων χωρων-βλεπε τεως κομμουνιστικο μπλοκ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Ο Στάλιν ζει... και ο Μπους είναι μαριονέτα του!

    Τι άλλο θα διαβάσουμε;;;

    Κε. Ανδριανόπουλε καταλάβαμε τους λόγους της κατάντιας της χώρας μας. Γιατί κάτι τύποι σαν κι εσάς βρίσκονται κατά καιρούς στην εξουσία (δυστυχέστατα με τη δική μας ευθύνη).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Καλά μην αγχώνεστε τόσο πολύ κε Ανδριανόπουλε για τον καπιταλισμό εξάλλου δεν είναι δικός σας ή μήπως είναι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. ΚΥΡΙΕ ΑΑ ΔΕ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙΣ ΤΟ ΥΦΟΣ ΜΕ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΑΠΑΝΤΑΝΕ-ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΝ ΠΟΛΛΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΙΟ ΠΑΝΩ. ΔΕ ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΩ ΝΑ ΣΑΣ ΜΕΤΑΦΕΡΩ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΓΙΑΤΙ ΣΤΑ 33 ΜΟΥ ΕΧΩ ΝΑ ΜΑΘΩ ΠΟΛΛΑ ΑΚΟΜΑ. ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ:
    1. Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΟ ΑΠΟ ΤΟ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟ
    2. Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΣ ΠΟΥ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟΣ ΣΤΗ ΘΕΩΡΙΑ (MILTON FRIEDMAN) ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΙΜΟΣ. ΤΟ ΙΔΙΟ ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΜΟΥΝΙΣΜΟ. Η ΑΜΕΡΙΚΗ ΚΑΙ Η ΑΓΓΛΙΑ ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΑΛΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΔΕ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕ ΓΙΝΕΤΑΙ (ΠΙΣΤΕΥΩ ΣΗΜΕΡΑ ΟΛΟΙ ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ ΟΤΙ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑΝ ΠΡΟΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΑΛΛΑ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΕΙΝΑΙ Ο "ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΠΛΟΥΣΙΩΝ"(ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΟΙ ΖΗΜΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ))
    3. Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ, ΕΙΝΑΙ Ο ΜΕΤΑ ΤΟ 1500-1600 ΤΡΟΠΟΣ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΑΝ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΒΛΗΘΟΥΝ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ. ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΣΕ ΠΑΝΤΑ Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΗΤΑΝ ΤΟ ΜΟΝΟΠΩΛΙΟ (ΑΝΤΕ ΤΟ ΟΛΙΓΟΠΩΛΙΟ) ΚΑΙ Η ΣΥΣΣΩΡΕΥΣΗ ΠΛΟΥΤΟΥ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΕΙ Η ΥΠΕΡΕΡΓΑΣΙΑ. ΑΡΑ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΟΝΤΡΑ ΣΕ ΑΥΤΑ; ΝΑ ΜΗ ΡΥΘΜΙΣΟΥΜΕ ΜΕΧΡΙ ΚΑΠΟΙΟ ΒΑΘΜΟ; ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΕΠΙΚΡΑΤΟΥΣΕ ΤΟ ΠΑΝ ΜΕΤΡΟΝ ΑΡΙΣΤΟΝ ΑΛΛΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΘΕΛΕΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ. ΚΑΘΟΛΟΥ ΜΕΤΡΟ. ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΤΕ ΤΟ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΕ ΞΑΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΗΔΕΝ ΣΤΗΝ ΑΣΙΑ.
    ΑΥΤΑ ΕΧΩ ΕΓΩ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΜΟΥ ΟΤΑΝ ΕΡΜΗΝΕΥΩ ΤΟ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΜΑΙ ΚΑΙ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ. ΔΕΝ ΚΑΤΗΓΟΡΩ ΚΑΠΟΙΟΝ ΓΙΑ ΚΑΤΙ. ΑΠΛΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ.
    ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΑΣ:
    1.ΓΙΑ ΠΙΑ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΥ ΜΙΛΑΤΕ ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΘΕΙ;
    2. ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΕΙΡΩΝΕΥΕΣΤΕ ΟΤΙ ΕΠΙΧΑΙΡΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΗΘΩΣ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ Η ΕΧΟΥΝ ΑΔΙΚΗΘΕΙ Η ΒΛΕΠΟΥΝ ΑΔΙΚΙΑ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ ΛΟΓΙΚΟ ΝΑ ΧΑΙΡΟΝΤΑΙ. ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ Η ΦΥΣΗ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ.
    3.ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ, ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΝΑΜΙΣΗ ΑΙΩΝΑ ΤΩΡΑ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΠΟΥ ΠΡΩΤΕΣ ΑΣΠΑΣΤΗΚΑΝ ΤΟΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ ΚΑΙ ΕΝΑ Η ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΙΩΝΑ ΣΤΟΝ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΔΥΤΙΚΟ ΚΟΣΜΟΣ, ΕΙΝΑΙ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ ΛΟΓΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΠΟΛΛΩΝ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΑΤΕ ΟΤΙ ΓΙΝΟΝΤΑΙ. ΦΥΣΙΚΟ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΑΦΟΥ Η ΨΗΦΟΣ ΤΟΥ ΦΤΩΧΟΥ ΕΙΝΑΙ ΙΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΤΟΥ ΠΛΟΥΣΙΟΥ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΠΟΛΛΕΣ. Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΑΝΑΦΕΡΕΣΤΕ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΠΡΙΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΕΝΑ ΑΙΩΝΑ.
    4. ΛΕΤΕ ΟΤΙ ΘΑ ΔΙΑΨΕΥΣΘΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΟΤΙ ΤΕΛΕΙΩΣΕ Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ. ΣΥΜΦΩΝΩ ΓΙΑΤΙ Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΣΥΝΕΧΩΣ ΜΕΤΑΒΑΛΛΕΤΑΙ. ΞΕΚΙΝΗΣΑΜΕ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ ΤΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΙΑ, ΠΡΟΧΩΡΗΣΑΜΕ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΚΑΙ ΦΤΑΣΑΜΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ/ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ. ΒΕΒΑΙΑ ΔΕ ΣΥΜΦΩΝΟ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΦΤΑΣΕ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΥ ΔΙΟΤΙ ΟΠΩΣ ΠΡΟΕΙΠΑ ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΣΘΗΚΕ ΠΟΤΕ ΠΟΥΘΕΝΑ. ΑΠΛΑ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΝΟΜΙΖΕΙ ΟΤΙ ΚΑΙ ΤΑ 2 ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ
    5. ΛΕΤΕ ΟΤΙ ΚΑΙ Η ΛΑΙΚΗ ΔΕΞΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΝΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ (ΕΚΤΟΣ ΚΚΕ).ΝΟΜΙΖΩ ΕΧΕΤΕ ΔΙΚΙΟ ΚΑΙ ΟΤΙ ΔΥΣΚΟΛΑ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΤΑΞΗ ΠΟΥ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟ ΣΕ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΕΙ. ΒΛΕΠΕΤΑΙ Η ΕΘΝΙΚΗ ΨΥΧΟΣΥΝΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΔΙΚΙΑΣ (ΠΟΥ ΦΥΣΙΚΑ ΦΕΡΝΕΙ Ο ΑΚΡΑΤΟΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ) ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
    6.ΛΕΤΕ ΟΤΙ «Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΠΙΒΙΩΝΕΙ ΚΑΙ ΚΥΡΙΑΡΧΕΙ». ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΟΝΟ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΚΥΡΙΑΡΧΕΙ, ΓΙΑΤΙ ΕΠΕΚΤΕΙΝΕΤΑΙ.
    7. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΠΟΥ ΝΑ ΕΧΕΙ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΠΙΒΡΑΔΥΝΣΗ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΙΤΟ. ΚΡΙΣΗ ΕΧΕΙ Η ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΔΑΝΕΙΩΝ ΤΩΝ 50 ΤΡΙΣ ΔΟΛΑΡΙΩΝ (ΣΕ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΤΑ1,5 ΤΡΙΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΔΟΛΑΡΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΚΤΥΠΩΘΕΙ ΚΑΙ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ) ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΗ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΛΟΓΟ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΕΥΚΟΛΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ. ΠΩΣ ΝΑ ΑΥΞΗΘΟΥΝ ΘΕΑΜΑΤΙΚΑ ΤΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΑΦΟΥ ΑΥΤΑ ΧΕΙΡΑΓΩΓΟΥΝΤΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΧΡΗΜΑΤΟΣ;
    8. ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΗΝ "ΧΡΗΜΑΤΟΔΑΝΕΙΑΚΗ" ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΑ SUBPRIME. ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΑ ΚΑΙ ΗΤΑΝ Η ΑΦΟΡΜΗ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΛΑ. ΑΝ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΕΣ ΠΟΥ ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΞΕΡΟΥΝ ΝΑ ΕΞΗΓΗΣΟΥΝ ΤΙ ΕΓΙΝΕ (ΚΑΙ ΑΝ ΜΠΟΡΕΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ) ΘΑ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙ ΟΤΙ Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ "ΤΟΞΙΚΑ" ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ ΣΕ ΕΝΑ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΕΚΤΟΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ (ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ ΤΗΣ ΠΑΣΗΣ, ΑΠΛΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΤΟ ΕΞΗΓΗΣΩ ΕΔΩ). ΕΝΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΠΟΥ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟ ΤΟΥΣ, ΟΙ ΡΥΘΜΙΖΟΝΤΕΣ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΖΗΤΟΥΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΑ ΚΑΙ ΑΥΤΕΣ ΑΠΕΥΘΥΝΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ AIG ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΕΙ ΑΛΛΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΚΡΑΤΑΕΙ ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΓΙΑ ΤΥΧΟΝ ΖΗΜΙΕΣ ΑΠΟ ΑΥΤΑ, ΟΠΩΣ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΡΥΘΜΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ. INSURANCE ARBITRAGE ΝΟΜΙΖΩ ΟΝΟΜΑΣΤΗΚΕ. ΑΥΤΑ ΕΡΙΞΑΝ ΤΗΝ AIG
    9. ΣΥΜΦΩΝΩ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΦΗΝΟΝΤΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΟΥΝ, ΑΛΛΑ ΔΕ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΜΗ ΔΩ ΟΤΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΠΟΛΛΟΙ ΘΑ ΠΑΘΟΥΝ ΖΗΜΙΑ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟ ΘΑ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΟΥΝ. ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΩΝ. ΚΑΠΟΙΟΙ ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΟΥ ΙΡΑΚ ΚΑΙ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΕΓΙΝΕ ΚΑΛΟ ΓΙΑΤΙ ΕΦΥΓΕ Ο ΣΑΝΤΑΜ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΠΕΘΑΝΑΝ 2ΕΚΑΤ. ΑΝΘΡΩΠΟΙ. ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΠΕΙΣ ΟΤΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΕΧΕΙ ΑΔΙΚΟ
    10.ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΛΗΞΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΟΤΙ ΚΑΤΙ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ (ΟΠΩΣ Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ Η ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ) ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΜΕ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ. ΒΑΣΙΚΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΛΟΓΟ ΠΟΥ ΑΝ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ 5, 10, 15...........ΕΧΕΤΕ ΗΔΗ ΒΑΛΕΙ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΣΑΣ ΤΟ 20 ΠΡΙΝ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
    11. ΠΟΥ ΑΚΡΙΒΩΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Η ΚΡΙΣΗ ΛΕΤΕ; Η ΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΣΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ ΔΕ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΛΛΑ ΣΤΟ ΔΟΛΑΡΙΟ. ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ΟΤΙ ΔΟΥΛΕΥΕΙΣ ΠΑΡΑΓΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΠΑΙΡΝΕΙΣ ΣΕ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ. ΘΕΛΕΙΣ Η ΑΞΙΑ ΠΟΥ ΔΟΥΛΕΨΕΣ ΓΙΑ ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΣΟΥ ΠΕΡΙΣΣΕΨΑΝ 10000ΕΥΡΩ ΝΑ ΑΓΟΡΑΖΕΙ ΤΑ ΙΔΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 20 ΧΡΟΝΙΑ. ΟΜΩΣ ΔΕ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΥΤΟ. ΤΟ ΔΟΛΑΡΙΟ ΑΠΟ ΤΟ 1900 ΕΧΕΙ ΧΑΣΕΙ ΤΟ 97% ΤΗΣ ΑΞΙΑΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟ 70% ΑΠΟ ΤΟ 1960. ΕΚΕΙ ΕΙΝΑΙ Η ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥ. ΟΙ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΕΣ ΟΜΩΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΕΥΚΟΛΑ ΝΑ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΟΥΝ ΣΕ ΑΛΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΜΙΣΜΑ (ΒΛΕΠΕΤΕ ΤΟΥΣ ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΥ ΕΥΣΤΟΧΑ ΟΤΙ ΧΡΗΜΑΤΑ ΒΓΑΛΟΥΝ ΤΑ ΒΑΖΟΥΝ ΣΕ ΑΚΙΝΗΤΑ)
    12. ΛΕΤΕ Η ΑΜΕΡΙΚΗ ΑΝΑΔΕΙΧΤΗΚΕ ΣΕ ΥΠΕΡΔΥΝΑΜΗ. ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΥ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΝ ΕΙΝΑΙ Η ΟΧΙ. ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΕΣ ΕΧΕΙ ΔΙΑΦΟΡΑ. Ο ΑΓΡΟΤΗΣ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΤΟΥ-ΥΠΕΡΔΥΝΑΜΗΣ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΣΤΟ ΝΑΤΟ. ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ΠΕΘΑΝΑΝ (9/11) ΕΠΕΙΔΗ Η ΧΩΡΑ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΔΥΝΑΜΗ. ΔΕ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΑΠΟ Π.Χ. ΤΟΥΣ ΑΙΓΥΠΤΙΟΥΣ. Η ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ-ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ; ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΟΙ ΩΡΑΙΟΤΕΡΕΣ ΧΩΡΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΚΑΝΕΙΣ, ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΣ ΧΩΡΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΖΗΣΕΙ.
    13. ΛΕΤΕ «ΟΤΙ ΔΕΝ ΑΦΗΝΕΤΑΙ ΝΑ ΠΕΘΑΝΕΙ, ΔΟΛΟΦΟΝΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΝΕΩΣΗ». ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ Η ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΔΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΔΕ ΔΟΛΟΦΟΝΕΙ ΤΗ ΓΗ-ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΜΑΣ; ΑΡΑ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Τι μας λεει ακριβώς ο ποιητής ?
    δεν φαλήρησε δα και η μεγαλύτερη τράπεζα της Αμερικής !

    Το ότι φαλήρησε η 6η μεγαλύτερη ε και τι εγινε !

    Αν είναι δυνατόν κύριε ποιητά !

    Τώρα καταλαβαίνω πώς οδηγήθηκε η Ελλάδα στο σημερινό χάλι.

    Απλά ήχαμε leaders τον Ανδρέα και άλους με παρόμοια μυαλά κατά καιρούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Χμ ... . . .
    Και οταν σκάσει κανόνι μια από τις τράπεζες που δίνει σαν υοδείγματα ο Ανδρέας ....
    Θα μας πεί ότι εφταιξε το bailout.

    Δεν βγάζεις ακρη μέ τον Ανδρέα
    ολα τα σφάζει όλα τα μαχαιρώνει.
    Αλλά δεν φταίει αυτός
    εμείς που κατά καιρούς τον ψηφίσαμε φταίμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Ακούγοντας την κ.Ρουαγιάλ έπαθα την πλάκα μου. Ο "Σοσιαλισμός" αυτοϊκανοποιημένος συνεχώς αυτοεπιβεβαιώνεται. Πάντως έχει μια χάρη, πως να το πώ, μιά γοητεία, η κ.Ρουαγιάλ.

    Η κύρια αιτία της κρίσης είναι η απληστία και η απουσία ορθολογισμού. Όποιος "άπληστος" προσδοκούσε "άυλα" κέρδη και έχει "εκτεθεί" στα "τοξικά απόβλητα" όντως κινδυνεύει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. ΑΝΔΡΙΑΝΟΠΟΥΛΕ ,ΚΑΛΑ ΗΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΗΣΥΧΙΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΣΤΑ ΚΑΦΕΔΑΚΙΑ .

    ΓΙΑΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΘΛΙΒΕΙΣ ΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ ΜΕ ΤΕΤΟΙΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ?


    ΣΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΗ ΔΕΝ ΠΑΝΕ ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΑΝΔΡΕΑ , ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. εσεις που φωνάζετε τι θέλετε δηλαδή?
    να στηρίζει το κράτος με τα δικά σας λεφτά τους τραπεζικούς γύπες?
    ωραίος σοσιαλισμός
    να καταρρέυσουν 100 φορές και όποιος έπαιζε χρηματιστήρια και παιχνιδάκια ας πρόσεχε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Αγύριστο κεφάλι ο Ανδριανόπουλος. Νομίζω δε φανερώνει σπουδαίο άνδρα η εμμονή στις λανθασμένες και ξεπερασμένες ιδέες. Πρώτα απ’ όλα η τράπεζα που αναφέρει είναι Bradford and Bingley και όχι "Brinkley" που λέει ο αδαής. Και υποτίθεται ότι είναι και πολυταξιδεμένος. Με μία απλή βόλτα στο Λονδίνο θα δει πόσα υποκαταστήματα έχει η Bingley με το χαρακτηριστικό καπελάκι για σήμα. Επιπλέον μπορεί ο Ανδριανόπουλος να μην ξέρει την «Brinkley», αλλά σίγουρα θα είχε ακούσει για τη Lehman Brothers, ή τη Morgan Stanley, ή τη Merryl Lynch ή τη HYPO. Ε σίγουρα κάποια στιγμή κάτι θα είχε πάρει το αυτί του για αυτές τις τράπεζες…
    Και το ποιο αστείο στο κείμενο του είναι ότι επικαλείται τους Minsky και Kindleberger οι οποίοι ξεκάθαρα αποκαλύπτουν την κοροϊδία της αυτορύθμισης, αναδεικνύουν τα εν γένει προβλήματα του καπιταλισμού και προτείνουν παρεμβάσεις για να χαλιναγωγηθούν οι διεθνείς κερδοσκόποι!!! Αλλά αμφιβάλω αν τα έχει διαβάσει τα βιβλία και τα άρθρα τους. Μάλλον τον τίτλο τους επικαλείται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Σας συνιστώ να ψάξετε μια ενδιαφέρουσα ταινιούλα στο διαδίκτυο το
    MONEY AS DEBT.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. "Τα κονδύλια αυτά θα πλημμυρίσουν την αγορά, θα αυξήσουν τον πληθωρισμό, θα οδηγήσουν τα επιτόκια στα ύψη, θα πέσει η παραγωγή και θα αυξηθεί η ανεργία."


    Γιατί να αυξηθούν τα επιτόκια κύριε Ανδριανόπουλε ?
    Η ανάπτυξη ΠΡΕΠΕΙ να βασίζεται ΠΑΝΤΑ, σε δανεια... ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Μήπως μπορεί να μας πει ο κ. Ανδριανόπουλος πόσα και πότε ,δις δρχ χάρισε στην ομάδα του ολυμπιακού και γιατί δεν τον άφησε να διαλυθεί ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. το αρθρο σας ειναι σωστοτατο κ.Ανδριανοπουλε,ειδωμενο απο τη δικη σας και των συν-θεωρητικων σαν φιλων,δηλαδη τη σκοπια του υποστηρικτη ενος συστηματος αξιων.οσο σας θυμαμαι ειστε συνεπης.το θεμα ειναι πως,ολο αυτο,δεν εντασσεται σε ενα περιβαλλον,που υπαρχουν κ αλλοι παραγοντες,οπως οι ασθενεις οικονομικα ταξεις που χρειαζονται κ πρεπει να διεκδικουν "αποτελεσματα χρησης" απο τη δραστηριοτητα-δημιουργια του Νεοφιλελευθερου συστηματος...εκει χρειαζεται να ελεγχει το κρατος κ εχει κ λογο να παρεμβαινει..αν ο κοσμος ηταν,ενα μεγαλο αλωνι επιχειρησεων,χωρις καθολου ιδιωτες-φτωχους κ πλουσιους-τοτε δεν θα υπηρχε καμμια κριση..θα υπηρχε απλα,μια διαμορφωμενη -οπως περιγραψατε ρεαλιστικοτατα- πραγματικοτητα,σαν τη σημερινη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. «Το μόνο που καταρρέει είναι η πρόσφατη εφεύρεση των επενδυτικών τραπεζών»
    Α. Ανδριανόπουλος.

    Λίγη οικονομική ιστορία: Οι επενδυτικές τράπεζες δεν είναι εφεύρεση των ημερών μας. Η Goldman Sachs Trading Corporation ιδρύθηκε στις 4 Δεκεμβρίου του 1928. Και ήταν επενδυτική τράπεζα. Έκανε χρυσές δουλειές ένα χρόνο πριν το κραχ του ’29. Η μετοχή της ήταν στα ύψη. Κατά σύμπτωση (;) η κατάρρευσή της άρχισε την Μαύρη Πέμπτη , 24 Οκτωβρίου 1929, όταν έγινε η πρώτη μεγάλη καθίζηση στην Wall Street. H μετοχή της από 225 $ κατέληξε στο 1.5 $.

    Όσον αφορά την ερώτηση γιατί δεν κατέρρευσαν οι καταθετικές τράπεζες, η απάντηση είναι απλούστατη: διότι έχουν αυστηρότερο ρυθμιστικό πλαίσιο. Διότι εκεί υπάρχει μεγαλύτερη παρέμβαση ελεγκτικών μηχανισμών.

    Στις αγορές παραγώγων, όμως, ήταν ο παράδεισος του νέο-φιλελευθερισμού. Με ρυθμιστικά μέτρα είτε πενιχρά, είτε ανύπαρκτα, είτε ευκόλως παρακάμψιμα. Και διακινούνται κολοσσιαία ποσά σε πλανητική κλίμακα. Ο περίφημος νέο-φιλελευθερισμός εφαρμοζόμενος στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα κατέληξε να είναι διεθνές καζίνο. Υπενθυμίζω στον Κο Ανδριανόπουλο ότι, ήδη προ δεκετίας, ο Σόρος καλούσε τα κράτη να παρέμβουν άμεσα, και ότι προέβλεπε αστάθεια και απρόβλεπτες καταστροφικές εξελίξεις. Όσο για τα περί αυτορύθμισης της αγοράς, ο κος Ανδριανόπουλος απλώς επαναλάμβάνει με άλλα λόγια τον Α. Mellon, υπουργό οικονομικών του Hoover, ο οποίος εν μέσω της κρίσης έλεγε «εκκαθαρίστε και ρευστοποιέιστε τα πάντα, και μετά θα αρχίσει η ανάκαμψη.». Ασφαλώς!

    Ειλικρινά πιστεύει ο κος Ανδριανόπουλος ότι μια τέτοιας κλίμακας κατάρρευση θα περιορισθεί μόνο στους επενδυτικούς κολοσσούς; Γιατί τότε απειλήθηκε με κατάρρευση η AIG; Μήπως, π.χ., διότι εκεί ασφάλιζαν και πακέτα subrimes δανείων ώστε να εμφανίζονται στους regulators ως χαμηλότερου ρίσκου, ή κάνω λάθος; Και τι επιπτώσεις θα είχε στην αμερικανική οικονομία, αν αφηνόταν η AIG να καταρρεύσει; Θα υπήρχε τότε περίπτωση η κρίση να περιορισθεί μόνο στον χρηματο-επενδυτικό αυλόγυρο;

    Και εγώ δεν συμφωνώ με το πακέτο σωτηρίας των 700 δις, εν μέρει και για λόγους που αναφέρει ο κος Ανδριανόπουλος, αλλά επίσης ΔΕΝ συμφωνώ ότι το κράτος εν γένει δεν πρέπει να παρεμβαίνει, να κάνει στρατηγικές παρεμβάσεις. Μην συγχέουμε τις κρατικές επιχειρήσεις-καρκινώματα made in Greece, τύπου ΔΕΗ, Ολυμπιακή κλπ, με οποιαδήποτε κρατική παρέμβαση, ή επένδυση, ειδικά όταν πρόκειται για περιόδους κρίσεων.

    Βέβαια, σε όλη την σκέψη του οικονομικού φιλελευθερισμού υποτείνει η αυταπάτη της οικονομικής αυτορύθμισης μέσω του «ελεύθερου ανταγωνισμού», την οποία μοιράζονται εξίσου οι φιλελεύθεροι με τους μαρξιστές. Στην πραγματικότητα το ποσοστό του πραγματικά ελεύθερου ανταγωνισμού μέσα στις πιο ιδανικές συνθήκες ελευθερίας της αγοράς στον καπιταλισμό, ουδέποτε ξεπέρασε το 20%-25% του συνόλου της αγοράς. Στο υπόλοιπο, υπήρχε πάντα κυριαρχία των καρτέλ, των μονοπωλίων, καθώς και παρασκηνιακές, ή άτυπες συμφωνίες μεταξύ παραγωγών.

    Νομίζω λοιπόν ότι το άρθρο του κου Ανδριανόπουλου είναι τουλάχιστον αφελές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. Τα "ρεπορτάζ" των τηλε-ηθοποιών του Μπομπολο-μέγκα, του Κυριακο-αντένα και του Κοντομηνάλφα μπορεί να ξέρουν τί χρώμα βρακί φοράει ο Αλογοσκούφης αλλά δεν πήραν χαμπάρι τί έκανε ο σύντροφός τους βουλευτής Καρχιμπάκης με τη μονή Τοπλού στη Σητεία.
    ΔΕΝ ΑΚΟΥΣΑΝ ΤΙΠΟΤΕ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ.
    Είδες η ενημέρωση;
    Στο δικό μου χωριό το λένε ξεφτίλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. Ξεχνας κ Αδριανοπουλε οτι χωρις τις επενδυτικες τραπεζες η ανπτυξη της αμερικανικης οικονομιας θα ειχε μηδενικους ρυθμους την τελευταια 20ετια.Τα 700 δις που θα δωθουν... ηδη η αμερικανικη οικονομια τα εχει καρπωθει απο τις εν λογο τραπεζες και δεν ειναι φυσικα λεφτα του αμερικανου πολιτη..

    Λες η δημιουρgικη καταστροφη αναζωογονει.. και αυτο ειναι σωστο...δεν μας λες ομως ΤΙ αναζοωγονει..την Αμερικανικη οικονομια σιγουρα οχι...οι ε.τ. αποτελεσαν οικονομικο τεχνασμα για να στηριξουν την Αμερικανικη οικονομια και τα καταφεραν...ακομα και την υφεση που εκ των πραγματων θα υποστει ο α.λαος δεν ειναι τιποτα μπροστα στην οικονομικη κατασταση που θα βρισκοταν η αμερικη ,χωρις τις ε.τ.

    Εκλεισε ενας κυκλος και καλα κανουν οι Αμερικανοι που δινουν τελικα τα 700 δις ,ξεκινοντας ουσιαστικα εναν νεο ομοκεντρο κυκλο.
    Καλα θα ηταν για τους πολιτες της γης να μην ξεκινησουν αλλον...αλλα τι καλα??καλυτερα κυκλο παρα εναν ακομα παγκοσμιο πολεμο που θα θολωσει τα νερα και πανω στην θολουρα σχεδιασουν εναν αλλον ομοκεντρο κυκλο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. Τα οσα γραφτικαν για δηθεν μη κρατικο ελενχο κτλπ ειναι αφελες..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. ρε παιδια καταρρει ο καπιταλισμος και παρακαλανε να επεμβει το κρατος δηλαδη να τα πληρωσουνε οι μαλακες οι πολιτες !!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. Αν βρεθεί καπιταλιστής/νεοφιλελευθερος που θα κλείσει 3-4 λαμόγια στην φυλακή για να λειτουργήσει ελεύθερα το σύστημα και χωρίς μίζες και μαύρα τότε θα μπορέσουμε να κρίνουμ ετο σύστημα στην Ελλάδα τουλάχιστον. Μέχρι τότε, περαστικά μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. ΑΠΟΛΥΤΑ ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ .ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΧΕΣ ΜΠΛΕΞΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΟΣΙΑΛΑΡΙΣΤΕΡΟΔΕΞΙΟΥΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕΣ ΝΑ ΕΙΣΑΙ Η ΧΡΥΣΗ ΕΦΕΔΡΕΙΑ ΤΗΣ ΝΔ .ΚΡΙΜΑ ΓΙΑΤΙ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ ΟΙ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΣΟΥ ΗΤΑΝ ΠΕΡΙΦΗΜΕΣ ΕΩΣ ΠΡΟΦΗΤΙΚΕΣ ....ΜΕ ΑΓΑΠΗ ΠΑΤΡΙΤΣΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  59. κ. Ανδριανόπουλε σας ικετεύω να αναφέρετε δημόσια
    (ή τουλάχιστον πείτε το φωναχτά στην Βαλαωρίτου-θα το πάρει το αυτί μου)
    ποιά ληγμένα καταπίνετε, γιατί τα έχω μεγάλη ανάγκη! Σας ικετεύω πείτε μας! Σας παρακαλώ τα έχω πραγματική ανάγκη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *