GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Επιστρέφουμε στη φεουδαρχία;

. Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΙΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ Καθηγητή Πανεπιστημίου Μακεδονίας . Χαλασμός στα διεθνή χρηματιστήρια και στο τραπεζικό- χρηματοπιστωτικό σύστημ...

.
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΙΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ
Καθηγητή Πανεπιστημίου Μακεδονίας

.
Χαλασμός στα διεθνή χρηματιστήρια και στο τραπεζικό- χρηματοπιστωτικό σύστημα. Βλέπουμε χτεσινούς οικονομικούς γίγαντες να χάνονται και μικρομεσαίους να συγχωνεύονται και έτσι όταν επέλθει η «γαλήνη» θα έχουμε λιγότερους και ισχυρότερους «παίκτες-ιδιοκτήτες» στο διεθνές οικονομικό ταμπλό!
Μήπως επιστρέφουμε γοργά στην φεουδαρχία με βαρόνους, κόμητες και δούκες και….δεν το συνειδητοποιήσαμε;
Το σενάριο, σε υπέρ απλουστευμένη μορφή, ήθελε τους εργαζόμενους στον πρωτογενή τομέα ως «δούλους» στους τσιφλικάδες και τους γαιοκτήμονες της Ευρώπης και της Αμερικής, και ως «χαμάληδες» στον δευτερογενή τομέα και την μεταποίηση. Στη συνέχεια σημειώθηκαν έντονες αντιδράσεις, μας προέκυψε μετά την Γαλλική και την Αμερικανική κυρίαρχα η Οκτωβριανή Ρωσική Επανάσταση και οι εργαζόμενοι σε γεωργία – κτηνοτροφία - φάμπρικες απέκτησαν δικαιώματα, μετουσιώθηκαν σε ανθρώπινα όντα (οι πλουτοκράτες τους θεωρούσαν ως…ζώα) και τα Συνδικάτα ανδρώθηκαν και «έβγαλαν γλώσσα στις υπερβολές των αφεντικών….» Σε Ευρώπη και Αμερική η δύναμη των Συνδικαλισμένων όχι μόνο κατόρθωσε να διασφαλίσει για την Εργατική Τάξη δικαιώματα (ακόμη και…προνόμια) αλλά αποσόβησε και το φάσμα μιας Σοσιαλιστικής Επανάστασης ιδιαίτερα στην Ευρώπη μετά την ήττα της Γερμανίας του Κάϊζερ και στην Αμερική μετά το μεγάλο Κραχ της Γουώλ Στρητ!
Αυτό είναι το υπέρ απλουστευμένο σενάριο που περιέγραφε τον 19ο και τον 20ο αιώνα.
Στη συνέχεια η Μέκκα του Καπιταλισμού καθιερώθηκε ως ο κυρίαρχος πόλος έλξης για εργατικό δυναμικό ΟΛΩΝ των επιπέδων, ή σε απλή Μαρξιστική γλώσσα όχι μόνο για χειρώνακτες και κατόχους σωματικών δεξιοτήτων αλλά και για κατόχους γνώσεων, για επιστήμονες και επιχειρηματικά στελέχη. Η Ευρώπη και ο υπόλοιπος κόσμος με φθίνουσα σημασία προσέφεραν στις ΗΠΑ το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό για να επιτύχει την κατάκτηση της ηγετικής της θέσης σε επιστήμες, εμπόριο και παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών λίγα χρόνια μετά τη λήξη του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου και με την κατάρρευση της ΕΣΣΔ οι Αμερική μετουσιώθηκε σε αδιαμφισβήτητο πλανητάρχη….
Από τα μέσα του 19ου αιώνα όταν γράφτηκε το Κομμουνιστικό Μανιφέστο μέχρι και την προτελευταία δεκαετία του 20ου αιώνα σε Ευρώπη και Αμερική η Εργατική Τάξη, παρά την τόσο προσδιοριστικά επιτυχημένη άποψη του Μαρξ για «την αυταπάτη της Μεσαίας Τάξης» ότι αποτελεί δυνατή οικονομική οντότητα ικανή να αναστείλει την επέλαση του βάρβαρου Κεφαλαίου στην μορφή του «άκρατου» φιλελευθερισμού της Αγοράς κατόρθωνε να…ακουμπά τον ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ της οικονομικής ευημερίας εισπράττοντας αξιόλογες αμοιβές για την προσφερόμενη εργασία της εφόσον ήταν ακόμη οικονομική ενεργή και υποσχέσεις για επάρκεια οικονομικών πόρων όταν έμπαινε στο στάδιο της συνταξιοδότησης. Βέβαια μέχρι και πριν μερικές δεκαετίες οι άνθρωποι δεν επιβιώναμε, όπως σήμερα, δύο και τρεις δεκαετίες μετά την συνταξιοδότηση και η ανταγωνιστικότητα των Οικονομικών συστημάτων Ευρώπης και Αμερικής δεν αισθανόταν καμία έξωθεν απειλή….
Ο κόσμος, όμως, άλλαξε….
Η κριτική των Συνδικαλιστών της Δύσης για την Σοβιετική Ένωση ήταν ότι εκεί, Συνδικάτα και κορυφαίοι Συνδικαλιστές κατείχαν θέσεις στην Κομματική ηγεσία της ΕΣΣΔ οπότε και δεν υπήρχαν προϋποθέσεις διαφοροποίησης. Στη Δύση, υποτίθεται, ότι οι Συνδικαλιστές φρόντιζαν την …Εργατική Τάξη, και μόνο!.. Το Καπιταλιστικό κατεστημένο της Δύσης κατόρθωσε να αφομοιώσει, σταδιακά και μεθοδικά, κορυφαίους Συνδικαλιστές. Από εκεί και πέρα, και μετά την πτώση του Τείχους δεν χρειαζόταν να είναι κανείς μάγος, Κοινωνιολόγος, Οικονομολόγος ή Πολιτικός Επιστήμονας υψηλού επιπέδου για να προβλέψει τι ερχόταν μπροστά μας…
Οι πρόσφατες «συγκρούσεις» ανάμεσα σε Κυβέρνηση και Συνδικάτα για θέματα συντάξεων και απασχόλησης προκαλούν ανεξέλεγκτα πλέον επίπεδα αηδίας σε ανθρώπους που κάποτε πίστεψαν και στήριξαν την Ιδέα του Συνδικαλισμού και θυμηδία σε άλλους που δεν μπορούν να περιμένουν ούτε ένα λεπτό περισσότερο για να ισοπεδώσουν και τους τελευταίους θύλακες αντίστασης. Η Κοινή Γνώμη τελικά αδυνατεί να συλλάβει και να συνθέσει σε μια εικόνα από τη οποία να…βγαίνει νόημα τα επιμέρους στοιχεία του σαφώς ακατανόητου σύγχρονου εργασιακού αυτού παζλ!
Είναι απαραίτητο να θυμηθούμε κάποια δεδομένα που θα βοηθήσουν στην κατανόηση της σημερινής πραγματικότητας. Όταν τις περασμένες δύο δεκαετίες μας ερχόταν από την Αμερική και την Ιαπωνία οι πρωτότυπες τότε ιδέες με νέα εργασιακά σχήματα που εξέφραζε ο ευρηματικός τίτλος «ελαστικά ωράρια εργασίας» κανείς δεν μπορούσε να φαντασθεί τις εξελίξεις που ξεπερνώντας τα προσχήματα απογυμνώνουν τον μύθο της «Μεσαίας Τάξης» η οποία στηριζόμενη στα ελαστικά ωράρια υποτίθεται ότι θα μπορούσε να απολαύσει «τον ελεύθερο χρόνο» δημιουργικά, να αναπτύξει καλύτερες διαπροσωπικές σχέσεις, να γίνει περισσότερο ανταγωνιστική στην παραγωγική διαδικασία.
Τελικά, και πάλι ξεκινώντας από την Αμερική η ευρεσιτεχνία των «ελαστικών ωραρίων» απασχόλησης μετουσιώθηκε σε έναν απίστευτα διψασμένο για κέρδη και αδηφάγα άπληστο ΔΡΑΚΟΥΛΑ που απομυζεί το αίμα της εργατικής τάξης δικαιώνοντας την πράξη με το πρόσχημα της ανάγκης για αύξηση της ανταγωνιστικότητας μπροστά στην επέλαση του «κίτρινου κινδύνου» που – ΑΚΟΥΣΟΝ και…ΦΡΙΞΟΝ φίλε μου Διεθνιστή Μαρξιστή, εκπορεύεται από την πατρίδα του Μάο, ανδρώνεται μέσα στα σπλάχνα της Κομμουνιστικής ΚΙΝΑΣ και απειλεί όχι μόνο το οικοδόμημα του Δυτικού Καπιταλισμού (είδωλο του οποίου είναι και το ίδιο) αλλά τις ίδιες του τις ρίζες!.. Σε σχετική του εργασία ο δάσκαλός μας Αμερικανός κοινωνιολόγος Σ.Ράϊτ Μίλλς έγραφε πριν μερικές δεκαετίες ότι από τη στιγμή που τα μέλη της μεγάλης κοινωνικής τάξης «του λευκού κολάρου» εντάσσονται παραγωγικά στο οικονομικό σύστημα καταλήγουν να χάνουν όχι μόνο τον χρόνο και την ενέργεια για τα οποία και θα πάρουν στο δεκαπενθήμερο ή το μήνα την αμοιβή τους αλλά και πολλά από τα προσωπικά τους χαρακτηριστικά όπως το χαμόγελο και την ευγένειά τους τα οποία οφείλουν να προσφέρουν στον «πελάτη» ως κομμάτι του συμβολαίου εργασίας που συνυπογράφουν με τον εργοδότη τους!…
Η εικονική πραγματικότητα εξαφανίζεται με απίστευτα γοργούς ρυθμούς δίνοντας τη θέση της στην θλιβερή εικόνα μιας Μεσαίας Τάξης που διαγράφεται από τον χάρτη του κοινωνικού συστήματος! Κανείς δεν συνειδητοποιεί ότι μόλις εκλείψει η Μεσαία Τάξη αυτομάτως η εργατική τάξη θα «χάσει» τον παράδεισο;

--------------------------------------

13 σχόλια

  1. Άντε μετά τον Λουτράδη, Χατζάρα Ανδριανόπουλο αποκτήσαμε και άλλον πεφωτισμένο. Ρε κύριε Πεπερόνι έχεις γεμίσει τα blogs με περισπούδαστη αμπελοφιλοσοφία. Άντε να κάνεις τον ιπποκόμο σε κανένα κόμμα γιατί η παρατεταμένη αποχή από τα εκπαιδευτικά σου καθήκοντα σε έχουν κάνει έναν άοσμο μαϊντανό. Το μόνο που έχεις καταλάβει καλά από την επιστήμη που ισχυρίζεσαι ότι υπηρετείς, είναι ότι τα ΜΜΕ (από blogs μέχρι TV) είναι το όχημα για να σε βάλουν στην πολιτική που τόσο διακαώς ορέγεσαι. Ευτυχώς βέβαια που έβαλες και τον γιο σου στο Πανεπιστήμιο για να διαιωνισθεί ο σπόρος της βλακείας.

    Υ.Γ: Ένας απογοητευμένος με σένα συνάδελφος σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Peite mou oti aytos o an8rwpos den einai ka8hghths kai to exei valei etsi gia plaka dipla sto onoma tou!

    E re ti kanei h monimothta... gia kati san ki esas xreiazetai h a3iologhsh, na doume gia pote 8a eixate parei podi.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η θεωρία αυτή ακούγεται από τα μέσα της δεκαετίας του 90. Δεν μας λέει κάτι καινούργιο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Θεραπέυονται οι επιστήμες Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών, δηλαδή :
    η συγκάληψη,
    η κομματοκρατία,
    η διατήρηση των ισορροπιών,
    η συνενοχή.
    Πως θέλετε να πάει μπροστά το Ελληνικό Πανεπιστήμιο, όταν το έχετε καταντήσει έτσι κύριοι ΦΕΟΥΔΑΡΧΕΣ ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτός που γράφει είναι καθηγητής Πανεπιστημίου;;;;;
    Μάλλον για καθικητής μου φαίνεται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Έχουμε επιστρέψει εδώ και καιρό στήν φεουδαρχία,κι'εδώ στην Ελλάδα είμαστε μπροστάρηδες όπως πάντα!

    -Τον καιρό της φεουδαρχίας,ο απλος λαός δεν είχε ονόματα (επίθετα): Το πολύ χρησιμοποιούσαν τα μικρά ονόματα,ο μπαρμπα Μήτσος,ο Γιώργης του παπά,κλπ.

    Οικογενειακά ονόματα είχαν μόνο οι αριστοκράτες...

    Ετσι και στη σημερινή Ελληνική κοινωνία των λαμόγιων,ο λαουτζίκος είναι ανώνυμος-κουμάντο και σημασία έχουν μόνο οι ΕΠΩΝΥΜΟΙ!

    Και τώρα όπως και τότε,η εξουσία είναι στα χέρια λίγων αρχόντων (βλέπε διαπλοκή) που για να διατηρήσουν την εξουσία τους και να κρατάνε υποταγμένο το λαό χρησιμοποιούν το αντίστοιχο των παλιών ιπποτών,μισθοφόρων και πραιτωριανών(πολιτικοί,συνδικαλιστές, δημοσιογράφοι,Δημόσιοι Υπάλληλοι κλπ)

    Και φυσικά,όπως και τότε,οι φεουδάρχες είναι υποταγμένοι στον Αυτοκράτορα (Παγκοσμιοποίηση)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΔΑΣΚΑΛΕ ,ΜΕ ΤΟ ΝΑ ΚΑΘΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΚΛΑΙΜΕ ΠΑΝΩ ΣΤΑ ΚΑΜΕΝΑ ,ΔΕΝ ΒΓΑΙΝΕΙ ΚΑΜΙΑ ΑΚΡΗ.

    ΑΡΑΓΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΒΑΛΑΝ ΤΗΝ ΦΩΤΙΑ ΚΑΙ ΦΤΑΣΑΝΕ ΕΩΣ ΕΔΩ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ,ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΤΟΥΣ ΤΡΑΒΗΞΕΙ ΤΟ ΑΥΤΙ ,ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΤΟΥΣ ΤΟ ΞΕΡΙΖΩΣΕΙ ?

    ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟΠΟΘΕΤΩ ΤΟ ΘΕΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ,ΕΝΝΟΩ ΤΟΥΣ ΕΙΣ ΒΑΘΟΣ ΚΥΡΙΩΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥΣ ,ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΤΡΕΛΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. re Piperopoule ayta ta exei grapsei o Dr Koutsoukos edo kai tria xronia
    min antigrafeis!!
    eipame na antigrafete oi panepistimiakoi alla to kanate Vatopaidi to klepsimo!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΓΙΏΡΓΗ ΑΝ ΚΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ ΡΕ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ,ΤΩΡΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ???????????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΡΕ ΜΑΪΝΤΑΝΈ ΤΙ Σ'ΕΠΙΑΣΕ ;
    ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ ;
    ΑΝΤΕ ΑΠΟ'ΚΕΙ ........
    ΑΚΟΥ ...ΡΕ ΓΜΤ......ΚΑΤΗΓΟΡΕΙΣ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΕΙΣΑΙ......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΜΑΛΛΟΝ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ. ΜΙΛΑ Ο "ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ" ΓΙΑ ΦΕΟΥΔΑΡΧΙΑ. ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ. ΟΤΑΝ Ο ΙΔΙΟΣ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΦΕΡΕ ΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΤΟ ΧΑΛΙ ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΞΕΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΙΟΡΙΣΕ ΚΑΙ ΤΟ ΓΥΙΟ ΤΟΥ ΛΕΚΤΟΡΑ ΣΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΦΕΟΥΔΟ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ. ΝΤΡΟΠΗ ΚΥΡΙΕ ΦΕΟΥΔΑΡΧΑ ΝΑ ΒΡΙΖΕΤΕ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΑΣ!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΠΟΙΟΙ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΓΡΑΦΟΥΝ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΣΕ ΒΙΒΛΙΑ ΜΕ ΕΚΔΟΤΗ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ?
    ΤΙ ΛΕΤΕ ΚΥΡΙΕ ΠΡΥΤΑΝΗ ΓΙ ΑΥΤΟ?
    ΠΑΝΟΣ ΠΙΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ ΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΛΕΚΤΟΡΑ ΦΕΚ 374/22-8-2008
    ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΥΙΟΥ ΠΙΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΠΑΜΑΚ
    Βιβλία
    Α/Α Τίτλος Δημοσίευσης Έτος
    [1] Πιπερόπουλος, Π. Γ. (2008) Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία & Business Clusters, Εκδόσεις Αθ. Σταμούλης, Αθήνα. (Β' έκδοση)
    2008
    [2] Πιπερόπουλος, Π. (2007) 'Επιχειρηματικότητα Ι, Ενότητα 1, Συμπληρωματικό διδακτικό υλικό: Αρθρα με επίκεντρο την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία', Ανάπτυξη Επιχειρηματικότητας Μέσω Ολοκληρωμένης Εκπαίδευσης Συμβούλων και Στήριξης Αποφάσεων (ΑΝΕΜΟΕΣΑ), Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, 1η έκδοση, σελ. 25-42.
    2007
    [3] Πιπερόπουλος, Π. Γ. (2007) Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία & Business Clusters, Εκδόσεις Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη (Α' έκδοση)
    2007
    [4] Πιπερόπουλος, Π. (2006) 'Συστήματα Καινοτομίας: Η Θέση της Ελλάδας στην Ε.Ε.', Τιμητικός Τόμος εις μνήμην Αναπληρωτή Καθηγητή Απόστολου Κομπότη (1952-2003), Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, σελ.513-545.
    ΟΙ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΓΕΝΕΣΤΕΡΕΣ ΤΟΥ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΤΟΥ. ΣΕ ΑΠΛΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΝΑΣ ΜΗ ΕΧΩΝ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΓΡΑΦΕΙ ΣΕ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΛΗΡΩΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ. Η ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΠΟΙΟΙ ΤΟΥ ΔΙΝΟΥΝ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΙ ΕΓΚΑΙΡΩΣ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΠΟΥ ΕΠΕΤΑΙ.
    ΠΑΝΤΩΣ ΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΟΜΙΖΩ ΔΕΝ ΤΗΝ ΕΧΟΥΝ. Ο ΚΥΡΙΟΣ ΠΡΥΤΑΝΗΣ ΕΧΕΙ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΚΑΤΙ? ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΚΥΡΙΕ ΚΟΥΣΚΟΥΒΕΛΗ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Piperopoule
    pali Dr Koutsouko
    antigrafeis?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *