GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Το αισθητικό ή ηθικό κριτήριο της Δημοκρατίας...

. Aπό το paramythia.pblogs.gr . Οι δηλώσεις του τέως υπουργού κ. Γ Κεφαλογιάννη , αμέσως μετά την καταδίκη του από το Μονομελές Πλημμελειοδι...

.
.
Οι δηλώσεις του τέως υπουργού κ. Γ Κεφαλογιάννη, αμέσως μετά την καταδίκη του από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ρεθύμνου περί στημένης σκευωρίας, αλλά και ο χαρακτηρισμός ως «ανεκδιήγητου» του εισαγγελέα της έδρας, θέτουν για πολλοστή φορά, ως μείζον θέμα το αισθητικό και ηθικό περιεχόμενο εκείνου του δημοκρατικού πολιτεύματος που αντιλαμβάνεται τη δικαιοσύνη ως παλλακίδα, υπό την έννοια ότι την επικαλείται όταν καταφάσκει υπέρ των επιλογών της εκάστοτε εξουσίας και την λοιδωρεί όταν τολμά να αυτοπροσδιορισθεί ως ανεξάρτητη εξουσία, ισότιμη μάλιστα των άλλων στα πλαίσια της διάκρισης των εξουσιών.
Για να μην πω ότι τη χρησιμοποιεί για να το νομιμοποιεί.
Και όμως ο έμπειρος πολιτικός όφειλε να γνωρίζει ότι η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης αποτελεί εγγύηση του ουσιαστικότερου κριτηρίου της δημοκρατίας: Εκείνου της ισονομίας και ισοπολιτείας. Που επιτρέπει στο τελευταίο πολίτη να απολαμβάνει τα ίδια εχέγγυα δίκαιης δικαστικής κρίσης με αυτόν. Η χειραγώγηση της δικαιοσύνης δεν επιχειρείται δυστυχώς μόνο με την επιλογή στα ανώτατα κλιμάκια ημετέρων, ή την διαρκή παρέμβαση της εκτελεστικής εξουσίας στο έργο της. Επιτυγχάνεται και με την ανθυποβολή του εξουσιαστικού μοντέλου ως υπερέχοντος της δικαστικής κρίσης, σε μια ιδιότυπη παράδοση ασυλίας, που θέλει τον απλό δικαστή όργανο και μέσο επιβολής του. Κάθε φορά που κάποιος εισαγγελέας ή δικαστικός λειτουργός θεωρήσει το αυτονόητο ως ηθική και αισθητική υπεροχή του λειτουργήματος του, ακολουθούν οι δηλώσεις περί πολιτικής σκευωρίας και πλήξης του κοινοβουλευτισμού.
Η δικαστική κρίση δεν είναι βέβαια πάντα αλάνθαστη. Γι' αυτό το δικαιικό σύστημα στη δημοκρατία προέβλεψε ένδικα μέσα ανατροπής της, υπό την αυτονόητη βέβαια ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ προϋπόθεση σεβασμού των όρων λειτουργίας και απονομής δικαίου.
Όταν αυτός ο σεβασμός καταρρακώνεται από έναν επιφανή κοινοβουλευτικό άνδρα, τότε δεν επιτρέπεται ιδιαίτερη αισιοδοξία για του όρους λειτουργίας του πολιτικού συστήματος.
Υποψιάζομαι βέβαια ότι η σφοδρότητα των δηλώσεων στις οποίες αναφέρομαι , είναι απόρροια του τέλους των συνθηκών υπό τις οποίες παρήχθη και άκμασε ένα εγγενές πολιτικό σκηνικό, το οποίο με τη σειρά του διαμόρφωσε μια κουλτούρα αέναης αναπαραγωγής του. Αυτό το κρίσιμο στοιχείο, υποθέτω, ότι ανέδειξε η πρόσφατη δικαστική κρίση και ήχθη σε καταδικαστική κρίση, ενταφιάζουσα τις πρακτικές του.
Στέκομαι τέλος στον χαρακτηρισμό «ανεκδιήγητος» τον οποίο εκλαμβάνω εννοιολογικά ως απεύθυνση σε άνθρωπο ανάξιο αναφοράς, ή λόγου, κατώτερο πάσης περιγραφής και επειδή αφορά σε συγκεκριμένο και καθ' όλα άριστο εισαγγελικό λειτουργό, δεν μπορώ παρά να καταλήξω με τους τελευταίους στίχους του Καβάφη από το ποίημα του «Ο ΔΑΡΕΙΟΣ»
«Το πιθανότερο είναι, βέβαια υπεροψίαν και μέθην, υπεροψίαν και μέθην θα είχε ο Δαρείος».
(Θωμάς Λεχωβίτης-Δικηγόρος )
--------------------------------

5 σχόλια

  1. ΠΟΥΣΤΟ ΠΟΥΤΣΟ ΚΕΦΑΛΟ ΓΙΑΝΝΗΣ!!!
    ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ KING SIZE (4 ΣΕ 1)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΛΗΟΙ
    ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΙ...

    Σαν παραμύθι, Σαν ιστορία

    Τα πολύ παληά χρόνια αλώνιζε στο πέλαγος του Αιγαία η πιο όμορφη και πιο περήφανη γαλέρα του κόσμου. Όνομα δεν έφερε. Μόνο δύο φλάμπουρα πάνω στο κατάρτι της, τόνα πούγραφε Σεμνότης και το άλλο Ταπεινότης, πρόδιναν το μεγαλείο της.

    Αλώνιζε και θρυττανελούσε πως ήταν η ομορφότερη που οι θάλασσες και τα θηρία της είδαν ποτέ. Κι' αν δεν ήταν πολυτάξιδη: Αιγαίο, Μέλας Πόντος, Βαρβαρία, πέλαγος της Αφροδίτης, είχαν υποκύψει στη σαγήνη των λυρισμών της. Και εξ εώας έως των κορυφών του Ατλαντα και τη γή των Εσπερίδων, και εκ βορράν έως νότου, πάσαι αι φυλαί υμνούσαν το κάθε πέρασμά της.

    Σαν την πολύφερνη νύφη καμάρωνε, γιατί πιο όμορφή της, πιο τσαχπίνα άλλη δεν υπήρξε και δεν υπήρχε. Οι αυτοκράτορες που την είχαν φτιάξει, έτσι της είχαν πεί.

    -Είσαι η καλύτερη. Μας φέρνεις από χώρες μακρυνές και εγγύτερες όλα τα καλά. Και μέριμναν περί σού, υπερτέραν διαθέτουμε. Και σου δίνουμε το καλύτερο πλήρωμα: καπετάνιους, κωπηλάτες, μηχανικούς, μαγείρους, λαντζέρηδες. Και αστρολόγους και σοφούς και ποιητές και αυλητές και αυλήτριες. Τη νύχτα να σε νανουρίζουν, το πρωϊ να σε κάνουν πιο σοφό, τα δειλινά να σε μαγεύουν.

    Και διέσχιζε η γαλέρα τους μυχούς των όμορφων νησιών και τα πέλαγα και τις θάλασσες και τους ωκεανούς αμέριμνη. Και οι μέρες και οι μήνες και οι ενιαυτοί περνούσαν όλο και πιο αμέριμνα, όλο και πιο ηδονικά. Και μαύρες σκέψεις δεν φάνηκαν, οι νύχτες γίνονταν κρυφές αγκαλιές και οι χειμώνες φτερουγίσματα αγγέλων.

    Πέρασαν σχεδόν ενιαυτοί πέντε, πότε διάβηκαν σκεφτόνταν στην ανάπαυλα της μακαριότητας η όμορφη γαλέρα. Και ξανά αφήνονταν στο θρόϊσμα των κυμάτων και στην ευδαιμονία της σιγουριάς. Γιατί ήταν η καλύτερη, η καταλληλότερη. Ετσι της είχαν πεί. Μα και οι καπεταναίοι, και οι κωπηλάτες, και οι μηχανικοί, και οι μάγειροι, και οι λαντζέρηδες. Και οι σοφοί αστρολόγοι, και όλοι οι φιλόσοφοι και οι ποιητές και οι αυλητές και οι αυλήτριες με αιθέρια φωνή τη νανούριζαν: Είσαι η καταλληλότερη. Και ακούγονταν το νανούρισμα σαν μουσική θεϊκή, σαν ουράνια μελωδία, ώσπου...

    ...ώσπου, μίαν όμορφην ημέραν, ανήμερα του Αγίου Σώζοντος του εκ Λυκαόνων,
    ...Εκεί κατά τη μεριά, που παληότερα ήξερε να βγάζει τη γλώσσα στα αφρισμένα κύματα και στα θηρία της θάλασσας,
    ...Εκεί στις ξέρες της χώρας των δέθ, όπου βασιλείς γύμνασαν και δοκίμασαν τη σοφία τους, και άλλοι απέτυχαν και άλλοι ευτύχησαν, ...
    ...Εκεί η πιο όμορφη και η πιο περήφανη γαλέρα, λησμονώντας μια παληά προφητεία, έγινε συντρίμια και σκέλεθρο άχαρο και σκοτεινό στα βάθη της θάλασσας της χώρας των δέθ.

    Και, όταν το χτικιό κτύπησε την όμορφη γαλέρα, οι μελωδίες των αυλητών και οι παρηγορίες των σοφών και οι ρίμες των ποιητών χάθηκαν μεμιάς, σαν να κιότεψαν απρόσμενα. Ούτε θρήνος, ούτε μνήμη, ούτε στερνό αντίο.

    Μόνο ένα φλάμπουρο έμεινε να θυμίζει την όμορφη γαλέρα, που δεν είχε ούτε όνομα και τώρα δεν έχει ούτε μνημόνευση. Ενα φλάμπουρο με το μισό της παραγκόμι, και ένας κωπηλάτης. Πάνω στα κατάμαυρα βράχια, που περιφρονητικά επί πέντε ενιαυτούς διέσχιζε, η περήφανη γαλέρα.

    Ενα φλάμπουρο και ένας κωπηλάτης, να δέρνονται από τα κύματα που μανιασμένα, ακόμα και τις μελιχρές ημέρες του μήνα που η Περσεφόνη διάβαινε για τον κάτω κόσμο, λές και όλα τα στοιχειά είχαν συναχθεί στη χώρα τούτη των δέθ, να καταπιούν και να εκδικηθούν την περήφανη γαλέρα.

    Ενα φλάμπουρο και ένας κωπηλάτης....
    ....παραδαρμένος από τη μανία των στοιχειών, δεν μπορούσε να μην θυμηθεί την αρχαία προφητεία πούλεγε πως τούτη η γαλέρα θα χανόταν έτσι , ανώνυμη και αμνημόνευτη. Και έλεγε η προφητεία πως η γαλέρα τούτη δεν είχε ούτε ομορφιά, ούτε σοφία. Πως της έδοσαν άλλης την ομορφιά και άλλης τη σοφία. Έλεγε πάλι, η προφητεία, πως τάχα κάποιοι την έδοσαν στα στοιχειά της θάλασσας να παίξουν μαζί της.

    ...Μόνο ένα φλάμπουρο και ένας κωπηλάτης, τίποτα άλλο.
    Και τούτες οι ρίμες, σαν θρήνος μιας γοργόνας των παραμυθιών, σαν επίκληση στο ρημαγμένο στο βυθό σκέλεθρο:

    Περήφανη γαλέρα μου,
    φλάμπουρο λουλουδάτο,
    τι στέκεσε και καρτερείς
    και δεν κινάς φουσάτο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτή είναι και αυτή ήταν πάντα η δεξιά: ΜΑΦΙΑ ΚΑΙ ΥΠΟΚΟΣΜΟΣ επενδεδυμένα με μανδύα ηθικότητας, χριστιανικότητας και πατριδοκαπηλίας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΟΜΩΣ ΚΙ Ο ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ ΕΙΝΑΙ KING SIZE (4 ΣΕ 1)
    ΠΟΥΣΤΟ ΠΟΥΤΣΟ ΑΛΟΓΟ ΣΚΟΥΦΗΣ
    ΚΑΙ
    ΠΟΥΣΤΟ ΠΟΥΤΣΟ ΚΑΡΑΜΑΝ ΑΛΗΣ

    ΠΟΥΤΑΝΟ ΜΟΥΝΟ ΦΑΝΗ ΠΑΛΛΗ ΠΕΤΡΑΛΙΑ
    ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ 5 ΣΕ 1
    ΚΑΙ Η ΝΤΟΡΑ?? ΑΣΕ Η ΝΤΟΡΑ...
    ΠΟΥΤΑΝΟ ΜΟΥΝΟ ΝΤΟΡΑ ΘΕΟΔΩΡΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΚΟΥΒΕΛΟΥ
    7 ΣΕ 1??? ΘΕΕ ΜΟΥ ΧΧΧΧΧΧL

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν φταίει αυτός, είναι άλλωστε γνωστό το ποιόν του από παλιά. ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΤΟΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΣΕ ΣΑΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟ ΤΟΥ ΦΤΑΙΕΙ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *