GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Με αφορμή τη δίκη για τον Άλεξ...

. Του Γιώργου Πιπερόπουλου Καθηγητή Πανεπιστημίου Μακεδονίας . Στην εμπειρία της καθημερινής μας πραγματικότητας είναι δεδομένη η εφήμερη ύ...

.
Του Γιώργου Πιπερόπουλου
Καθηγητή Πανεπιστημίου Μακεδονίας

.
Στην εμπειρία της καθημερινής μας πραγματικότητας είναι δεδομένη η εφήμερη ύπαρξή μας στη γη και θεωρείται αυτονόητο ότι εκείνο που όλοι απευχόμαστε είναι ο τερματισμός της ζωής μας πρόωρα για λόγους υγείας, ή με βίαιο τρόπο. Ο βίαιος θάνατος στις σύγχρονες κοινωνίες έχει πολλά πρόσωπα που ξεκινούν από τα οδικά, θαλάσσια ή εναέρια ατυχήματα και φτάνουν στην εγκληματική πράξη.
Στόχος του κοινωνικού συστήματος υπήρξε ανέκαθεν και συνεχίζει να είναι η αποτροπή μέσα από τις διαδικασίες της κοινωνικοποίησης της πιθανότητες εκδήλωσης αντικοινωνικής συμπεριφοράς που μπορεί να φτάσει ακόμη και στο ακραίο σημείο της αφαίρεσης μιας ζωής. Το βιβλικό παράδειγμα της αδελφοκτονίας του Άβελ από τον Κλάϊν λειτούργησε και συνεχίζει να λειτουργεί αποτρεπτικά σε συμβολικό επίπεδο δεδομενου ότι μέσα στην εκκλησία του Χριστού μας είμαστε «όλοι αδέλφια…»
Στην κλασική διαδικασία της πορείας προς την ενηλικίωση και την ωρίμανση το κάθε παιδί, μικρό και αδύναμο στην καθημερινή αντιπαράθεσή του με τους ενήλικους του περιβάλλοντός του, συγγενείς, φίλους ή τρίτους, αισθάνεται σωματικά και μυικά αυτό που πραγματικά είναι- δηλαδή μικρότερο, ασθενέστερο, υποδεέστερο. Τα παιδιά “ξεπερνούν” αυτά τα συναισθήματα κατωτερότητας μαθαίνοντας τρόπους επιβολής στους άλλους μέσα από το παιχνίδι χρησιμοποιώντας φυσικές και πνευματικές ικανότητες.
Και εδώ έρχεται το μεγάλο θέμα της συνυπευθυνότητας όταν μέσα από τα ΜΜΕ εμείς ΔΙΔΑΣΚΟΥΜΕ στα παιδιά μας πώς να φονεύουν, πώς να κρατούν και να χρησιμοποιούν πυροβόλα όπλα. Το έχουμε ζήσει ΑΝΥΠΟΦΟΡΑ πολλές φορές αυτό το γεγονός στην Αμερική και την Ευρώπη τα τελευταία χρόνια!
Και το ξαναζούμε στα Δικαστήρια της Θεσσαλονίκης από προχθές καθώς εξελίσσεται η δίκη των ανηλίκων για τον μικρό Άλεξ τον οποίο (μαζί με τη μάνα του και τον θετό του πατέρα) τον πόνεσε ολόκληρη η Ελλάδα!
Ώ καιροί, ώ ήθοι!..
Τα παιδιά μαθαίνουν μέσα από τους μηχανισμούς της ΤΑΥΤΙΣΗΣ και της ΜΙΜΗΣΗΣ, μέσα από επαναλαμβανόμενες στα ΜΜΕ στο διηνεκές και συχνά μέχρι αηδίας σκηνές βαρβαρότητας από άνθρωπο σε συνάνθρωπο χωρίς κανένα λόγο ή με την απίστευτη δικαιολογία της «ανθρωπιστικής-απελευθερωτικής παρέμβασης» και επαναλαμβάνουν, βιωματικά, χωρίς βαθύτερη συνειδητοποίηση, ΟΛΑ όσα εμείς τους μαθαίνουμε..
Κατακερματίζεται έτσι η συστηματική προσπάθεια κάθε κοινωνίας από συστάσεως του πρώτου κοινωνικού συστήματος της ανθρωπότητας να μετουσιώσει τον άνθρωπο-ζώο σε άνθρωπο κοινωνικό με τη βοήθεια κλασικών δομών και θεσμών όπως η οικογένεια, η παιδεία, η θρησκεία, το σύστημα Δικαιοσύνης και το σύστημα ελέγχου και καταστολής.
Το δράμα που έχει τον τίτλο «ΑΛΕΞ» είναι σύνθετο – έχει ερωτηματικά για την ΕΛΑΣ, στοιχεία ζηλόφθονης αντιπαράθεσης σε επίπεδο παιδιών, αδιαφορίας της κοινωνίας, απεμπλοκής γονέων και κηδεμόνων από κλασικά καθήκοντα, ελλείψεις στις απαιτούμενες δεξιότητες των παιδαγωγών, ελλείψεις κοινωνικών λειτουργών και ψυχολόγων σε σχολικά συγκροτήματα πολυεθνικής πλέον υφής.
Το δράμα φέρνει στο προσκήνιο θεσμούς που συστηματικά απαξιώσαμε, όπως την κατάπτωση της σημασίας του Σχολείου που μεταλαμπάδευε στα παιδιά κάθε νέας γενιάς όχι μόνο χρήσιμες ή στείρες γνώσεις αλλά συστήματα αξιών, την εξαφάνιση της γειτονιάς που αποτελούσε το φυτώριο προστασίας της ανθρώπινης ανάγκης για παρέα, φιλία, συναναστροφή.
Κάθε φορά που ακούγαμε για ανήλικους δολοφόνους μέσα στο ίδιο τους το σπίτι, την γειτονιά τους ή μέσα στην σχολική αίθουσα σε Αμερική και Ευρώπη εμείς κουνούσαμε τα κεφάλια μας εφησυχάζοντας εαυτούς και αλλήλους ότι «εδώ είναι Ελλάδα» εδώ τέτοια πράγματα ΔΕΝ συμβαίνουν…
Και εφόσον φαινόμενα απίστευτης βίας έχουν αρχίσει να συμβαίνουν και εδώ, καθώς αναδύονται απίστευτες και τόσο σοκαριστικές πραγματικότητες και κοινωνικά φαινόμενα τόσο απόμακρα – μέχρι χτες – στη φύση του Έλληνας και της Ελληνικής κοινωνίας δεν πρέπει να αναρωτηθούμε ΤΙ πρέπει να κάνουμε, πώς πρέπει να προετοιμασθούμε για να τα χειριστούμε;
Να δεχθούμε ως ορθό και όχι τόσο απομακρυσμένο από την ορθή ερμηνεία τέτοιων φαινόμενων, όπου παιδιά και νεαροί άνδρες (22χρονος ήταν ο Φιλανδός που σκότωσε 10 συμμαθητές του προχθές)ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ παιδιά, το αναδυόμενο, σύγχρονο ψυχοκοινωνικό μοντέλο που εξυπηρετεί την ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ και στοχεύει στη δημιουργία αυριανών ΑΝΔΡΩΝ και ΓΥΝΑΙΚΩΝ που θα μπορούν εύκολα, απρόσωπα και χωρίς να καταδιώκονται από ενοχές και ερινύες να ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ εξυπηρετώντας τις προδιαγραφές τύπου «απελευθερωτικών» και “ανθρωπιστικών“ πολέμων; Ή, μήπως, τελικά, όταν τα παιδιά σκοτώνουν, εφόσον εμείς ΔΕΝ φροντίσαμε να ανακόψουμε τις προσπάθειες κάποιων κέντρων που εξυπηρετούν την παραπάνω ερμηνεία, ΟΛΟΙ εμείς είμαστε ΣΥΝυπεύθυνοι;...

Εσείς τι λέτε;
----------------

12 σχόλια

  1. Κυρ καθηγητή μου, καλά προσπαθείς να τα πεις αλλά η θεωρία σου βολοδέρνει στο πουθενά, αν δεν ξεκινήσεις από το γεγονός ότι είμαστε μία κοινωνία η οποία αποδέχεται (και δεν φρίττει από) το γεγονός ότι από τη στιγμή που κάποιοι ένστολοι ήξεραν την αλήθεια, το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν η συγκάλυψη. Αν δεν υπήρχε η νικολούλη, τώρα όλοι θα νομίζαμε ότι ο άλεξ έχει απαχθεί και βρίσκεται στην ιταλία...

    Να χαρώ εγώ υπουργό, που όταν έμαθε τι γινόταν, άρχισε κανει πως κοιτάει αλλού.

    Πώς το είπες; Δείγμα παρακμής, στις μέρες μας, η έντονη διάθεση των πολιτών για αυτοδικία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να πιάσουν τα μούλικα να τους τραβήξουν ένα βρωμόξυλο να τα ξεράσουν όλα.Το ίδιο και στους συνεργούς τους.Δεν μπορεί όταν κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια να έχουμε δεμένα τα χέρια της Αστυνομίας.Εξ άλλου τι να έκανε η αστυνομία όταν είχε πάνω από το κεφάλι της τους φωτορεπόρτερς και δεν τολμούσε ούτε χαστούκι να δώσει; Ομελέττα χωρίς σπασμένα αυγά δεν γίνεται. Αμα θέλουμε να υπάρχει αστυνόμευση, πρέπει να λυθούν τα χέρια της αστυνομίας.Τα ποντίκια δεν φεύγουν με εξορκισμούς.Χρειάζονται και γάτες. Αυτά, σίγουρα σε μερικούς δεν αρέσουν τα " αντιδημοκρατικά και φασιστικά" μου λόγια, αλά αν συνεχίσουμε έτσι σε λίγο καιρό-δυστυχώς- θα με δικαιώσουν οι ίδιοι.Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. piperopoule olo malakies les......pigaine stin drouza na ta peis....gia ekei eisai noumero kai oxi gia panepistimio

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΠΑΛΙ Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ ΠΗΡΕ ΣΒΑΡΝΑ ΚΑΙ ΜΙΛΑΕΙ.
    ΜΗΠΩΣ ΘΑΥΜΑΣΕ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΟΦΟ ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΟ ΛΕΚΤΟΡΑ ΓΙΟ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΜΑΚΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟ.
    ΚΡΑΞΤΕ ΤΟΥΣ ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΝΤΡΑΠΟΥΝ.
    ΝΑ ΜΗ ΒΟΛΕΥΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΗΘΙΚΟΛΟΓΟΥΝ ΚΙ ΑΠΟ ΠΑΝΩ.
    ΚΡΑΞΙΜΟ ΟΠΟΥ ΤΟΥΣ ΒΡΕΙΤΕ ΕΙΝΑΙ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ....ΚΑΙ ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΤΟ ΚΛΩΝΟΠΟΙΟΥΝ....ΤΟ ΔΙΑΙΩΝΙΖΟΥΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. 12:15

    πρέπει να λυθούν τα χέρια της αστυνομίας

    =====

    μόνο που το πρόβλημα στην ανάκριση ήταν (όπως ανέφεραν συνεχώς τα ΜΜΕ, εκείνη την εποχή) ότι υπήρχε τουλάχιστον ένας τοπικός μπάτσος που είχε σχέση με τη μητέρα ενός από τα παιδιά. Αλλά κι αυτό, το πήρε ο άνεμος.
    Ασε η δουλειά είναι καλά δεμένη και το δικαστήριο δεν θα βγάλει τίποτα. Αντε μόνο ένα πταίσμα για "προσβολή νεκρού" - που ούτε κι αυτό μπορεί να αποδειχθεί.
    Φαντάσου όμως το νομικό προηγούμενο που δημιουργεί αυτή η ιστορία: αν εξαφανίσεις το πτώμα (ώστε να μην το δει ιατροδικαστής για να αποφανθεί για τα αίτια θανάτου), σου κλάνουν τα τέτοια ακόμα κι αν όλοι ξέρουν ότι το έχεις κάνει.
    Εκείνο όμως που εμ εντυπωσίασε εκείνες τις μέρες ήταν η ολιγωρία δύο τουλάχιστον υπουργείων - και ειδικά από τη στιγμή που, για λόγους που αγνοώ, ενεπλάκησαν σε αυτή την ιστορία μεγαλόσχημοι δικηγόροι για να δημιουργήσουν προστατευτικό κλοιό γύρω από τους ύποπτους και να αποκόψουν την πρόσβαση σε παράπλευρες ιστορίες στις οποίες ήταν αναμιγμένοι μεγαλόσχημοι ενήλικες της περιοχής.
    Εντάξει, με τόση σαπίλα, δεν θα χρειάζεται, σε λίγα χρόνια, να κάνουμε εισαγωγές πετρελαίου: θα έχουμε τόσο βιοαέριο που θα αρχίσουμε και τις εξαγωγές.

    The Vomiting

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η ΣΚΛΗΡΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΟΥ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟ ,Κε ΚΑΘΗΓΗΤΑ .

    ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΒΛΕΠΩ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΤΙΠΟΤΑ ΕΣΕΙΣ , ΟΙ ΕΧΟΝΤΕΣ ΛΟΓΟ, ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ.

    ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΝΝΟΩ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΝΑ ΚΑΙΓΕΤΑΙ ΕΝΑ ΣΠΙΤΙ,ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΤΕ ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΒΑΖΕΙ ΤΗΝ ΦΩΤΙΑ .
    ΠΙΣΤΕΥΩ ΝΑ ΕΓΙΝΑ ΚΑΤΑΝΟΗΤΟΣ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΝΑ ΧΩΣΟΥΝ ΜΕΣΑ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΓΚΑΛΥΨΗ, ΑΦΟΥ ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΗΛΙΚΟΙ, ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΘΑ ΣΟΥ ΠΩ ΑΝ ΘΑ ΤΟ ΞΕΡΑΣΟΥΝ Η ΟΧΙ ...

    ΒΕΒΑΙΑ, ΓΙΑ ΤΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΚΩΛΟΠΑΙΔΩΝ, ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΕ ΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΗΝΗ ΚΑΤΑ ΓΡΑΜΜΑ .........

    ΜΗ ΤΑ ΠΛΗΓΩΣΟΥΜΕ .....

    ΕΧΕΙ ΧΑΘΕΙ ΚΑΘΕ ΕΝΝΟΙΑ ΔΙΚΑΙΟΥ .....
    ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΤΡΟ .......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ALIMONO STO PAIDAKI POU XATRHIKE....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Όλοι συνυπεύθυνοι κε Πιπερόπουλε, δίκιο έχεις. Κι εμείς την ευθύνη που μας αναλογεί κι ας είμαστε μικροί και άσημοι.
    Εσείς όμως καθηγητής, πασίγνωστος και υπέρμαχος της ελευθερίας και της γνώσης πόσα και πόσους συγκαλύπτετε στο Πανεπιστήμιό σας ?? Γιατί δεν ξεκινάτε από τους εαυτούς σας και τις μικροκοινωνίες σας εκεί μέσα (στα Πανεπιστήμια) και μεταφέρετε σε μας το βάρος ??
    Να χαίρεστε τον Παναγιώτη Πιπερόπουλο, λέκτορα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, συγγενής σας ??
    Γιατί να δημοσιοποιείτε την υποκρισία σας ?? δεν αρκεί να την χαίρεστε από μόνοι σας όλοι οι Πανεπιστημιακοί ?? Δε βλέπετε πως καταντήσατε το Ελληνικό Πανεπιστήμιο ??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Κύριε Πιπερόπουλε,
    τι κατάντια η Ελληνική κοινωνία που νομίζαμε ότι είχε ισχυρούς δεσμούς θα προστάτευε τουλάχιστον τα παιδιά της.
    Δυστυχώς μιμείται όλα όσα βλέπει και ακούει στα αγαπημένα σας κανάλια, τις συμπεριφορές των πλουσίων, των vip, των πολιτικών μας.
    Σας παρακαλούμε λοιπόν, όλους όσοι τρέχετε σ'αυτά να ορθώστε το "ανάστημά σας" και να μας παραδειγματείσετε, να μας δείξετε το δρόμο, αν βέβαια τον γνωρίζετε, γιατί το αντίθετο αποδεικνύετε.
    Διψάμε για μάθηση, θέλουμε να μας αφήσετε χώρο να δείξουμε όση ανθρωπιά μας έχει μείνει ακόμη και να μίμηθούμε το καλό και το πρέπον.
    (Στα δικά σας τώρα)
    Για το Πανεπιστήμιο και συγκεκριμένα για το τμήμα σας αναρωτιέμαι:
    Πως φεύγοντας από πρόεδρος, δώσατε το χρίσμα του προέδρου σε κάποιον αναπληρωτή καθηγητή που ούτε αγγλικά δεν ξέρει ? Και μην επικαλείστε τις δημοκρατικές διαδικασίες, εκλογές και ψηφοφορίες.
    Θεραπέυει την επιστήμη της συγκάληψης, της κομματοκρατίας ή της διατήρησης των ισορροπιών ?
    Πως θέλετε να πάει μπροστά το Ελληνικό Πανεπιστήμιο, όταν το έχετε καταντήσει έτσι ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΚΥΡΙΕ ΚΑΘΗΓΗΤΑ ΚΑΛΑ ΜΑΣ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΣ ,ΔΕΝ ΓΡΑΦΕΙΣ ΟΜΩΣ ΠΩΣ ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΑ ΟΛΕΣ ΟΙ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΗΤΑΝ ΣΧΕΔΟΝ ΙΔΙΕΣ Η ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΩΝ ΚΑΤΕΛΗΓΑΝ ΣΕ ΕΝΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΠΩΣ ΤΟΝ ΑΛΕΞ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΤΟΝ ΕΙΧΑΝ ΣΚΟΤΩΣΕΙ ΟΙ ΑΝΗΛΙΚΟΙ.ΟΤΑΝ ΟΜΩΣ ΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΤΩΝ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΑΝΕΛΑΒΑΝ ΤΟ ΘΕΑΡΕΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥΣ, ΟΛΑ ΑΛΛΑΞΑΝ ΒΑΘΥ ΠΕΠΛΟ ΕΠΕΣΕ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ .ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΝΑ ΚΡΙΝΕΤΑΙ ΤΗΝ ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΚΟΠΟΥΜΕΝΟ ΑΠΟΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΜΙΑ ΜΑΝΑ ΝΑ ΚΑΙΓΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΟΛΑΣΗ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΠΟΥ ΠΕΡΝΑ ΕΩΣ ΟΤΟΥ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΠΤΩΜΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

«ΑΚΕΦΑΛΗ» η Χεζμπολάχ! ΟΙ IDF ΣΚΟΤΩΣΑΝ και τον διάδοχο του Νασράλα...

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε απόψε ότι ένας από τους κορυφαίους αξιωματούχους της Χεζμπολάχ, ο οποίος αναμενόταν να γίνει ο επόμενος ηγέ...

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *