GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Μίζες, σκάνδαλα και ξερό ψωμί!

Από το drseeng.blogspot.com Ο Κώστας Κουκοδήμος αναλαμβάνει νέα μεσολάβηση μεταξύ πολιτών και κράτους. Οι πιθανότητες επιτυχίας είναι και...

Από το drseeng.blogspot.com

Ο Κώστας Κουκοδήμος αναλαμβάνει νέα μεσολάβηση μεταξύ πολιτών και κράτους. Οι πιθανότητες επιτυχίας είναι και πάλι λίγες. Θα τα καταφέρει; Δείτε εδώ!

2 σχόλια

  1. Tα λαμόγια οι δεξιοί δεν θα αφήσουν τίποτα.

    Όλα θα τα φάνε.

    Και θα ΄χουμε και τους προβοκάτορες να λένε να κάνουμε εξεταστικές από το 1950!!!! και ότι φταίει η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. «Μεγάλη πύλη θα διαβείς»… Η φράση αυτή -απόσταγμα λαϊκής θυμοσοφίας- φαίνεται ότι συνοδεύει τους 300 «εθνοπατέρες» και τους περίπου 1.500 υπαλλήλους της Βουλής των Ελλήνων. Αιτία τα προνόμια που απολαμβάνουν και οι δύο και τα οποία για τους βουλευτές δεν εξαντλούνται μόνο στη βουλευτική αποζημίωση, αλλά περιλαμβάνουν μια σειρά από «παρελκόμενα». Από 1-1-2008, εξάλλου, οι βουλευτές θα πάρουν αύξηση 3,5% και θα μπορέσουν να διεκδικήσουν δικαστικά και αναδρομικά, λόγω των αναδρομικών που δόθηκαν με νόμο στους δικαστές.
    Η βουλευτική αποζημίωση, οι συνεργάτες, το «φέσι» στον ΟΤΕ και τα αυτοκίνητα
    Περίπου 6.000 ευρώ είναι το καθαρό ποσό που λαμβάνουν μηνιαίως ως βουλευτική αποζημίωση οι 300 Έλληνες βουλευτές και οι 24 ευρωβουλευτές. Στο ποσό αυτό αθροίζονται τα επιδόματα από τις συμμετοχές στις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές, τα οποία φθάνουν τις 1.500-2.000 ευρώ καθαρά μηνιαίως. Η πλέον περιζήτητη Επιτροπή είναι αυτή των Οικονομικών Υποθέσεων, η οποία συνεδριάζει περισσότερες φορές σε σχέση με τις υπόλοιπες, οπότε τα έσοδα απ’ αυτήν είναι μεγαλύτερα.
    Οι βουλευτές εισπράττουν επίσης επίδομα οργάνωσης γραφείου από 1.200 έως 1.500 ευρώ, ανάλογα αν εκλέγονται στην Αθήνα ή την επαρχία. Επίσης, δικαιούνται επίδομα κίνησης από 450 έως 1.000 ευρώ (ανάλογα πάλι με τον τόπο εκλογής τους).
    Άπαντες λαμβάνουν και τα οικογενειακά επιδόματα (γάμου και τέκνων) του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα. Οι 300 δικαιούνται επίσης ταχυδρομική ατέλεια έως 1.000 ευρώ μηνιαίως (το ποσό διπλασιάζεται στις γιορτές Χριστουγέννων και Πάσχα) και συγκοινωνιακή ατέλεια (συν 104 εισιτήρια της «Ολυμπιακής» ετησίως για τις μετακινήσεις τους).
    Το ποσό των 13.500 ευρώ ετησίως δικαιούται κάθε βουλευτής ως ατέλεια σταθερής τηλεφωνίας. Επιπλέον, η Βουλή πληρώνει 250 ευρώ μηνιαίως για κινητό σε κάθε βουλευτή (δίχως τα πάγια). Το «φέσι» του Κοινοβουλίου προς τον ΟΤΕ, πάντως, έχει ξεπεράσει τα 35 εκατ. ευρώ!
    Η Βουλή μισθοδοτεί, εξάλλου, έναν επιστημονικό συνεργάτη πλήρους απασχόλησης για κάθε βουλευτή, ενώ κάθε βουλευτής δικαιούται την απόσπαση έως και τεσσάρων συνεργατών του από δημόσιες υπηρεσίες ή τις υπηρεσίες του Κοινοβουλίου στο πολιτικό του γραφείο. Στους βουλευτές διατίθεται επίσης προαιρετικά και ένας αστυνομικός για τη φρούρησή τους.
    Η πιο «κλασική» υλική παροχή της Βουλής είναι το βουλευτικό αυτοκίνητο. Για τη μίσθωση των οχημάτων έχει υπογραφεί σύμβαση χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing), η οποία ολοκληρώνεται στις 30 Ιουνίου 2008 (οι 99 νεοεκλεγέντες πήραν τα αυτοκίνητα όσων δεν εξελέγησαν). Ο πρόεδρος της Βουλής κ. Δημήτρης Σιούφας προανήγγειλε ότι πιλοτικά η Βουλή θα μισθώσει με τη νέα συμφωνία υβριδικά αυτοκίνητα.
    Και φορολογικά και ασφαλιστικά προνόμια
    Η βουλευτική αποζημίωση φορολογείται αυτοτελώς, δηλαδή ξεχωριστά από κάθε άλλο εισόδημα. Όσον αφορά στις κρατήσεις, αυτές γίνονται για την ασφάλιση και συνταξιοδότηση και το Ταμείο Αλληλοβοηθείας Βουλευτών. Για όσους «επλήγησαν» από το επαγγελματικό ασυμβίβαστο, η Βουλή καταβάλλει καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας τους τις εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία στα οποία ανήκαν ως επαγγελματίες.
    Οι βουλευτές εξασφαλίζουν σύνταξη 1.400 ευρώ με μόλις τέσσερα χρόνια θητείας, την οποία μπορούν να πάρουν στα 65 τους. Πλήρη σύνταξη (ίση με το 80% της αποζημίωσης, δηλαδή 4.500 ευρώ) παίρνουν εάν κάνουν 17 χρόνια βουλευτές.
    Τέλος, οι 300 εισφέρουν μέρος της αποζημίωσής τους στα κόμματά τους. Το ύψος της κράτησης αποφασίζεται από κάθε κόμμα ξεχωριστά. Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ έχουν ορίσει το 10% της αποζημίωσης (περίπου 600-650 ευρώ). Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εισφέρουν το 1/3. Το ΚΚΕ υποχρεώνει τους βουλευτές του να στέλνουν όλα τα χρήματα της αποζημίωσης στο κόμμα, λαμβάνοντας μισθό από τον Περισσό ανάλογα με τις προσωπικές τους ανάγκες.
    Κοντά στους βουλευτές… και οι υπάλληλοι
    Η πλέον περιζήτητη δημόσια υπηρεσία είναι η Βουλή. Και μπορεί σ’ αυτήν να μην μπαίνει όποιος κι όποιος, αλλά τουλάχιστον άμα μπει, απολαμβάνει μια σειρά από προνόμια που ελάχιστοι υπάλληλοι έχουν στη διάθεσή τους, ακόμη και αν εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα.
    Οι περίπου 1.500 υπάλληλοι της Βουλής είναι οι μοναδικοί δημόσιοι ή ιδιωτικοί υπάλληλοι που εισπράττουν 16 και όχι 14 μισθούς ετησίως. Προβλέπεται, δηλαδή, ένας μισθός ως μπόνους με το κλείσιμο των εργασιών της Ολομέλειας τον Ιούνιο και άλλος ένας με το άνοιγμα τον Οκτώβριο. Λόγω και των ειδικών επιδομάτων, ο μέσος μισθός τους υπολογίζεται σε 2.000-2.500 ευρώ, έναντι 1.200-1.500 στις άλλες δημόσιες υπηρεσίες.
    Επίσης, κατά την παροιμία «κοντά στον βασιλικό ποτίζεται και η γλάστρα», οι υπάλληλοι της Βουλής απολαμβάνουν ορισμένα από τα προνόμια που δικαιούνται οι βουλευτές. Π.χ. έχουν ελευθέρας για το υπόγειο πάρκινγκ κάτω από το Μέγαρο του Κοινοβουλίου στην πλατεία Συντάγματος ή για το γυμναστήριο της Βουλής.
    Μπορούν επίσης να αναθέτουν τη φύλαξη των παιδιών τους στον υπερσύγχρονο βρεφονηπιακό σταθμό της Βουλής. Να έχουν δωρεάν ιατρικές υπηρεσίες στο ιατρείο του Κοινοβουλίου. Να εξυπηρετούνται από το υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στο Περιστύλιο. Να απολαμβάνουν φθηνό καφέ και φαγητό στο καφενείο και το εστιατόριο της Βουλής.
    Ο σύλλογός τους, πάντως, είναι ιδιαίτερα δραστήριος και παίρνει συχνά πρωτοβουλίες κοινωνικού χαρακτήρα. Πρόσφατα ίδρυσε π.χ. τράπεζα αίματος.
    «Κρυφές» προσλήψεις και διακομματικά ρουσφέτια
    Σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις, γίνονται εκτός διαδικασιών ΑΣΕΠ και δίχως να δημοσιεύονται στο ΦΕΚ. Αρκεί, δηλαδή, μόνο η υπογραφή του προέδρου της Βουλής, όπως ορίζει ο Κανονισμός της. Πράγμα που σημαίνει ότι -όπως στον Στρατό- όποιος έχει το καλύτερο «βύσμα», περνάει το κατώφλι.
    Τα ρουσφέτια (διότι περί αυτού πρόκειται) είναι κοινό μυστικό πως είναι διακομματικά και κανένας δεν έχει μείνει παραπονεμένος. Πολλοί υποστηρίζουν ότι οι πόρτες της Βουλής άνοιξαν διάπλατα επί προεδρίας του κ. Απόστολου Κακλαμάνη, αν και τότε έγιναν θαρραλέα βήματα για τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών.
    Γιοι και κόρες πολιτικών, δικαστικών, ανώτερων κρατικών αξιωματούχων και άλλων πιο… ταπεινών ανήκουν στους ευνοημένους όλων των πολιτικών αποχρώσεων και σε όλα τα επίπεδα: από επιστήμονες, αστυνομικούς και υπαλλήλους γραφείου έως καθαρίστριες! Η συνήθης πρακτική είναι να υπογράφουν συμβάσεις ορισμένου χρόνου (τρίμηνες, εξάμηνες ή δεκάμηνες), οι οποίες, όμως, μετατρέπονται σε αορίστου με μια υπογραφή του προέδρου.
    Πρόθεση, πάντως, του κ. Σιούφα είναι να σταματήσει η συνεχής εισροή υπαλλήλων στη Βουλή με τη δημιουργία νέου οργανογράμματος και την τροποποίηση του Κανονισμού της Βουλής. Στα σχέδιά του συμπεριλαμβάνεται και η φιλοδοξία του για μεταστέγαση όλων των υπηρεσιών του Κοινοβουλίου σε ένα νέο, σύγχρονο μέγαρο, καθώς σήμερα αυτές διασκορπίζονται σε πέντε
    διαφορετικά κτίρια εκτός από το κεντρικό.
    Πολύ σαφής και εύστοχη η λαϊκή θυμοσοφία: «Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει» – και για να την επιβεβαιώσουν στην πράξη οι πολιτικοί μας ταγοί κατέθεσαν στη Βουλή ένα νομοσχέδιο για το συνταξιοδοτικό.

    Στο νομοσχέδιο, μεταξύ των άλλων διατάξεων, προβλέπεται ότι οι βουλευτές θα στοιχειοθετούν συνταξιοδοτικό δικαίωμα όχι στα 4 χρόνια (μια πλήρης κοινοβουλευτική θητεία), που προβλεπόταν έως τώρα κατ’ ελάχιστον και είχε προκαλέσει δικαιολογημένες αντιδράσεις από τις άλλες κατηγορίες ασφαλισμένων, αλλά στα 8 χρόνια, συμπληρωμένης κοινοβουλευτικής ιδιότητος, σε δύο πλήρεις ή και περισσότερες θητείες – και με τον όρο φυσικά ότι οι προς συνταξιοδότηση βουλευτές θα ’χουν συμπληρώσει το προβλεπόμενο όριο ηλικίας.

    Εκ πρώτης αναγνώσεως, θα πει κανείς, «ε, προς τι η ένσταση, οι άνθρωποι νομοθετούν επί το δυσμενέστερον τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησής τους...». Μόνο εκ πρώτης αναγνώσεως, όμως...

    Γιατί, στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο «διευκρινίζεται» ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση θα ισχύσει για όλους τους βουλευτές από... την επόμενη βουλευτική περίοδο, «για να μη θιγούν ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα»! Που πάει να πει, να μη χάσουν τα «ώριμα» δικαιώματά τους όσοι εξελέγησαν στις εκλογές του 2004 και με την τρέχουσα βουλευτική περίοδο τα... κατοχυρώνουν!

    Καλό το «επιχείρημα» – θα άξιζε η κυβέρνηση, που έχει και την πρωτοβουλία του συγκεκριμένου ασφαλιστικού νομοσχεδίου, να το... «αναπτύξει» και στις μητέρες εργαζόμενες που είδαν τα «κεκτημένα» τους να ανατρέπονται άρδην, στους 58άρηδες (πόσο πιο... «ώριμα» δηλαδή; ) που με το νέο ασφαλιστικό υποχρεώνονται να δουλέψουν δύο χρόνια παραπάνω και πάει λέγοντας...

    Οχι, δεν λαϊκίζουμε, όπως ενδεχομένως θα μας προσάψει ο πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Σιούφας (που, σύμφωνα με τις πληροφορίες, είναι ο «εμπνευστής» της συγκεκριμένης ρύθμισης), πιστεύουμε ότι απλώς μεταφέρουμε την απορία, γιατί όχι και το παράπονο, της συντριπτικής πλειοψηφίας των εργαζομένων - ασφαλισμένων σε αυτή τη χώρα.

    Σίγουρα (πρέπει να...) επιτελούν σημαντικό έργο οι βουλευτές μας, αναμφίβολα δεν θα πρότεινε κανείς σοβαρά να υποχρεώνονται να κλείνουν... 35ετία στα κοινοβουλευτικά έδρανα για να δικαιούνται σύνταξη, αλλά βρε αδερφέ, υπάρχει και... ο δρόμος της καμήλας!

    Χωρίς αμφιβολία, αυτές οι «ρυθμίσεις» έχουν χαριστικό χαρακτήρα, ακόμη και αν συνυπολογίσει κανείς το «ανασφαλές» του βουλευτικού λειτουργήματος (γιατί υποθέτουμε πως δεν μιλάμε για... κανονικό επάγγελμα – άλλο τώρα τι εικόνα εκπέμπουν οι βουλευτικές συνθέσεις των τελευταίων δεκαετιών...) και τις αναντίρρητα αρνητικές επιπτώσεις που επέφερε αυτή η απολύτως λαϊκιστική και παράλογη απόφαση να καθιερωθεί, και δη συνταγματικά, το περιβόητο «ασυμβίβαστο» των βουλευτών, που τους υποχρέωνε να εγκαταλείπουν τα κανονικά τους επαγγέλματα, για κάποια, όπως λ.χ. των γιατρών και δη των χειρουργών, με καταστροφικές συνέπειες...

    Για να καταλάβει κανείς το απολύτως... συντεχνιακό πνεύμα που χαρακτηρίζει όλες αυτές τις «ρυθμίσεις» (και που δεν αμφιβάλλουμε πως θα περάσουν, αφού... «Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει!» – και άλλωστε οι «Γιάννηδες» είναι... καμιά 100αριά στη Βουλή!), αρκεί να δει και κάτι «ειδικότερο»: στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται και μια ακόμη διάταξη, που προβλέπει ότι «για λόγους ισότητας με τους εν ενεργεία βουλευτές που έχουν (λόγω ασυμβιβάστου) αναστολή της επαγγελματικής τους δραστηριότητας», η Βουλή (ο κρατικός προϋπολογισμός δηλαδή) θα πληρώνει τις ασφαλιστικές εισφορές στα αντίστοιχα ασφαλιστικά ταμεία σε όσους εγκατέλειψαν το επάγγελμά τους για να θητεύσουν στη Βουλή.

    Προσέξτε: η πρόβλεψη αυτή ίσχυε, για όσους υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν το επάγγελμά τους λόγω «ασυμβιβάστου» – γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί κ.λπ. – για να μη χάνουν ασφαλιστικές εισφορές και συντάξιμο χρόνο, εφόσον θα επέστρεφαν, ενδεχομένως, κάποτε στο... εγκαταλειφθέν για το διάστημα της κοινοβουλευτικής παρουσίας τους επάγγελμα.

    Το «κόλπο», τώρα, βρίσκεται σε αυτό το φαινομενικά... ανώδυνο «για λόγους ισότητας», και στην πραγματικότητα αφορά και... αναδρομικά όλους όσοι παραιτήθηκαν από δημοσιοϋπαλληλικές θέσεις, θέσεις σε οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και θέσεις σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου! Με μια διαφορά, όμως: το Σύνταγμα (από το 1975 δε!) προβλέπει ότι εργαζόμενοι σε τέτοιες θέσεις (δημοσιοϋπαλληλίας, να τις πούμε γενικά) για να γίνουν βουλευτές οφείλουν ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ να παραιτηθούν της εργασιακής τους ιδιότητος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται!

    Εγινε μια απόπειρα προ αρκετού καιρού, με... διακομματική βουλευτική τροπολογία, ό,τι ίσχυε για τους εγκαταλείψαντες λόγω «ασυμβιβάστου» τα επαγγέλματά τους, να... επεκταθεί και στην κατηγορία των βουλευτών που προέρχονται από τη δημοσιοϋπαλληλία, με τις χωριστές προβλέψεις όπως προαναφέραμε. Υπήρξε γενική κατακραυγή, η επίμαχη τροπολογία απεσύρθη, για να... ξανάρθει τώρα «για λόγους ισότητας» ως διάταξη του ασφαλιστικού νομοσχεδίου!

    Προκαλούν τον κόσμο, δεν το καταλαβαίνουν; Δηλαδή, ο κρατικός προϋπολογισμός θα καταβάλλει τις ασφαλιστικές εισφορές των βουλευτών στα... παλιά τους ταμεία, και με το που θα συμπληρώσουν και μια 8ετία κοινοβουλευτικής θητείας, θα παίρνουν ΚΑΙ την «επαγγελματική» τους σύνταξη, και τη (σημαντικού ύψους...) «κοινοβουλευτική»;

    Δεν εξετάζουν πιο προσεκτικά την πρόταση του νεοδημοκράτη βουλευτή Γιάννη Μανόλη, που λέει πως η Βουλή θα συνεχίσει να καταβάλλει τις ασφαλιστικές εισφορές των βουλευτών στο ασφαλιστικό ταμείο του επαγγέλματός τους, θα παίρνουν από αυτό την κανονική τους σύνταξη, με μια αναλογική προσαύξηση λόγω «βουλευτικής θητείας», για όσα χρόνια υπηρετούν ως εθνοπατέρες; Λογική ακούγεται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *