GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Οι managers της «αρπαχτής» σε κλοιό!

Η εποχή των εξωφρενικών αμοιβών βαίνει προς το τέλος της... . Γράφει ο Αλέξανδρος Πιστοφίδης . «H Siemens απαιτεί από τους πρώην μάνατζερς...

Η εποχή των εξωφρενικών αμοιβών βαίνει προς το τέλος της...
.
Γράφει ο Αλέξανδρος Πιστοφίδης
.
«H Siemens απαιτεί από τους πρώην μάνατζερς αποζημίωση για ζημιές που υπέστη από την υπόθεση των μαύρων ταμείων κατά το διάστημα 2003-2006». Σύμφωνα με το έγκυρο περιοδικό «Der Spiegel», «η ενέργεια αυτή έχει σαν σκοπό, να καταπραύνει την οργή των μετόχων και να καθησυχάσει τις αμερικανικές αρχές κεφαλαιαγοράς και εποπτείας των χρηματιστηρίων». Αυτό δεν σημαίνει ότι θα αλλάξουν πολλά στην μέχρι σήμερα επιτυχημένη στρατηγική του γερμανικού κολοσσού.
Το θέμα όμως των σκανδάλων με πολλούς άλλους μάνατζερς σε Γερμανία, ΗΠΑ και αλλού επανέφερε στην επιφάνεια ένα παλιό πρόβλημα. Το πρόβλημα των εξωφρενικών αμοιβών πολλών μάνατζερ που χρησιμοποιούν τα ταμεία των επιχειρήσεων που διευθύνουν σαν το πορτοφόλι τους. Φαίνεται πως η εποχή των παχυλών αμοιβών των αποφοίτων των δήθεν καλών πανεπιστημιακών σχολών ΜΒΑ και των «μετεγγραφών» από άλλες εταιρείες, βαίνει προς το τέλος της.
Η ποδοσφαιροποίηση του μάνατζμεντ, είχε σαν αποτέλεσμα τις μυθικές αμοιβές. Είναι γνωστό από το ποδόσφαιρο και γενικά από το σταρσύστεμ, πως όταν αίφνης νεαρά και άπειρα άτομα βρεθούν μπροστά σε μια απροσδόκητη επιτυχία που εξαργυρώνεται σε μυθικά ποσά αμοιβών, αναπόφευκτα τείνουν στην προκλητική επιδειξιμανία του πλούτου.Τα στελέχη αυτά δεν μπόρεσαν να αποφύγουν το σύνδρομο του νεοπλουτισμού, της γκλαμουριάς και φυσικά της «δημιουργικής απάτης».
Στις ΗΠΑ, ο γνωστός επιχειρηματίας Γ. Μπάφετ ξεκίνησε πριν αρκετά χρόνια μια εκστρατεία εξέγερσης των μετόχων κατά των ακριβοπληρωμένων στελεχών. Ηδη μια σειρά από επιχειρήσεις επιστρέφουν πάλι στον παραδοσιακό μάνατζερ, όπου η εμπειρία και το ήθος παίζουν το σημαντικότερο ρόλο. Τις μέρες αυτές έχει ξεκινήσει στη Γερμανία μια δημόσια συζήτηση για το αν δικαιολογείται, ο νέος μάνατζερ της Πόρσε να παίρνει το χρόνο πάνω από 100 εκατομμύρια. Ακόμη και το γερμανικό περιοδικό «Manager», αναφέρει πως «κανένας μάνατζερ στην Ιαπωνία, ακόμη και της Toyota και Sony δεν επιτρέπεται να κερδίζουν πάνω από το εικοσαπλάσιο του μέσου μισθού της χώρας».
Μπορεί στη χώρα μας, για εύλογους λόγους, να μην έχουμε αυτές τις εξωφρενικές αμοιβές των μάνατζερς, έχουμε όμως άλλου είδους αμοιβές κουμπάρων και συμβούλων που είναι σε δέκα δουλειές, την στιγμή που υπάρχουν άνεργοι με μεταπτυχιακά και διδακτορικά. Σε αυτό φταίμε όμως κι εμείς.
Το 2002 δίδασκα σε ένα πρόγραμμα TQM σε παιδιά με μεταπτυχιακά ξένων πανεπιστημίων. Την ίδια εποχή ο γιος ενός μεγάλου πολιτικού της ΝΔ, έπαιρνε μια εξωφρενική για ελληνικά δεδομένα αμοιβή σαν σύμβουλος στην Εθνική ή στην Αγροτική ασφαλιστική και κάποιοι γονείς των άνεργων παιδιών τον έβγαλαν πρώτο βουλευτή στη Β Αθηνών. Επαιρνε τόσο πολλά λεφτά γιατί ήταν απόφοιτος του Χάρβαρντ ή γιος του γνωστού πολιτικού; Ξέρω πολλούς αποφοίτους του Χάρβαρντ που δεν ξέρουν τι τους γίνεται. Στη χώρα μας η αξία μετριέται από το πόσα παίρνεις, ποιανού παιδί είσαι και όχι από το τι ξέρεις και μπορείς να προσφέρεις.
---------------------------------------

6 σχόλια

  1. Γεια σου Αλεκο Πιστοφιδη, διαβασα με προσοχη το αρθρο σου. Εισαι Βρεμη η Αθηνα?? Ενας φιλος σου απο Γερμανια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. καλα αυτο για τον Κυριακο το ξερουνε και οι πετρες εδω και 5 6 χρονια,
    παντως ενα θα σου πω οτι και στην Ελλαδα οι μανατζερ αμοιβονται με εξωφρενικα ποσα, που θα ζηλευαν αρκετοι ευρωπαιοι,

    πχ ο Κομμινακης (μανατζερ της wind) για το τελευταιο 10μηνο πηρε μπονους 50 εκατομμυριακια παρακαλω, ενταξει δε λεω, το αξιζει, αλλωστε η wind στο πρωτο τριμηνο του 08 ηρθε πρωτη σε νεες συνδεσεις,
    αλλα ενα εκατομμυριακι αν εδινε και σε μας τους υπαλληλους θα εφτανε να περναμε μια αυξηση 10%

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΑΤΗ = ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ"--ΚΑΤΑΛΑΒΕ ΤΟ ΚΟΡΟΙΔΑ...
    Η ΕΠΙΣΤHΜΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΥΒΕΡΝΑΕΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ.
    ΚΑΘΕ ΝΟΥΜΕΡΟ ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΣΙΑ ΠΩΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ...
    ΣΤΗ ΘΕΤΙΚΗ ΤΟΥ ΠΛΕΥΡΑ ΔΕΙΧΝΕΙΣ ΠΟΣΟ ΠΑΝΩ ΕΙΣΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΤΥΧΟΥΝ --- ΣΤΗΝ ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΤΟΥ ΠΛΕΥΡΑ ΔΕΙΧΝΕΙΣ ΠΟΣΟ ΚΑΤΩ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΣΥΜΒΟΥΝ

    Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΟΠΩΣ ΘΕΛΕΙ....Π.Χ (ΠΡΟΧΕΙΡΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ) ΑΥΞΗΣΗ ΠΩΛΗΣΕΩΝ 25% ΑΛΛΑ ΜΕΙΩΣΗ ΚΕΡΔΩΝ 20%
    ΠΙΘΑΝΗ ΕΞΗΓΗΣΗ =....ΓΙΑΤΙ ΓΙΑ ΝΑ ΓΡΑΨΟΥΜΕ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΥΣ ΠΕΛΑΤΕΣ ΔΙΝΑΜΕ ΤΟ ΠΡΟ'Ι'ΟΝ ΣΧΕΔΟΝ ΜΙΣΟΤΙΜΗΣ........

    ΟΠΩΣ ΚΑΘΕ ΝΟΜΙΣΜΑ ΕΧΕΙ ΔΥΟ ΟΨΕΙΣ ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΜΑΝΑΤΖΕΡ ΚΟΙΤΑΖΕΙ ΤΙ ΤΟΝ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙ---ΕΙΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ Ο ΙΔΙΟΣ ΕΙΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΘΑΨΕΙ ΤΟΝ ΑΝΤΙΖΗΛΟ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ.

    ΞΕΡΕΤΕ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΜΑΛΑΚΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΓΡΑΦΩ ΟΛΑ ΑΥΤΑ....ΤΑ ΓΡΑΦΩ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΛΟΓΟ.....

    ....ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ ΓΙΑΤΙ ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΠΡΩΙ ΜΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΠΗΔΗΞΟΥΝ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ
    ....ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ ΓΙΑΤΙ ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΠΡΩΙ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟ ΚΑΘΗΚΙ MANAGER ΝΑ ΜΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΕΙ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΤΑΞΕΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ
    ....ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ ΓΙΑΤΙ ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΠΡΩΙ ΠΑΛΙ ΘΑ ΒΑΣΙΛΕΥΕΙ Η ΑΡΠΑΧΤΗ, Η ΛΑΜΟΓΙΑ, Η ΑΛΗΤΙΑ,Η ΠΡΟΔΟΣΙΑ, Η ΖΟΥΓΚΛΑ....

    ΜΑΛΑΚΕΣ MANAGERS ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΙ ΤΕΤΟΙΑ ΠΡΩΙΝΑ --- ΔΕΝ ΜΠΑΙΝΩ ΣΤΟ ΣΤΗΜΕΝΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΣΑΣ---ΜΕΝΩ ΣΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΜΟΥ -- ΘΑ ΣΗΚΩΘΩ ΝΩΡΙΣ ΝΑ ΠΑΩ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΑΛΛΑ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΟΥΡΟΞΥΠΝΗΜΕΝΗ ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΜΟΥ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑ ΤΕΡΑΣΤΙΟ "ΜΑΛΑΚΕΣ ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΣΑΣ"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγαπητέ φίλε από Γερμανία,

    Έφυγα το 1973 για να μην υπηρετήσω το κράτος της Χούντας, άφησα μια δουλειά επιστημονικού συνεργάτη σε γερμανικό ίδρυμα το 1994 για να γυρίσω στην πατρίδα και βρήκα ένα κράτος χειρότερο από αυτό που άφησα και μια νεόπλουτη κοινωνία, που η μοναδική αξία είναι όχι απλώς το χρήμα, αλλά στην κυριολεξία η αρπαχτή. Οποιος έκανε καριέρα σε αυτή τη χώρα με την αξία του και όποιος κερδίζει χρήματα σε αυτήν την χώρα με δουλειά, για την πλειονότητα είναι «μαλάκας». Μάγκες είναι μόνο εκείνοι που έκαναν καριέρα και λεφτά με διαπλοκές και απάτες. Αν είσαι ακόμη στη Γερμανία μην κάνεις την ανοησία να επιστρέψεις εκτός κι αν έχεις κατά νου καμιά κομπίνα με το ελληνικό δημόσιο. Φιλικά Αλέξανδρος Πιστοφίδης (σώσε σήμα pistofidisal@Yahoo.gr)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΠΡΟΣ ΤΟ ΜΠΛΟΓΚ
    ΝΑ ΒΓΑΛΕΙ ΜΙΑ ΛΙΣΤΑ ΜΕ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΘΝΟΠΑΤΕΡΩΝ ΚΑΘΕ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΕΠΙΦΑΝΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ,
    ΠΟΥ ΝΑ ΛΕΕΙ ΣΕ ΠΟΙΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ ΕΧΕΙ ΕΜΠΛΑΚΕΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥΣ ,
    ΠΟΙΑ Η ΚΑΤΑΛΗΞΗ ΤΟΥΣ,ΔΗΛΑΔΗ,
    ΑΝ ΔΙΚΑΣΤΗΚΑΝ,
    ΑΝ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΑΝ Η ΑΝ ΑΘΩΩΘΗΚΑΝ.
    ΝΑ ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΦΘΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΟΥΜΠΑΡΟΙ.
    ΚΑΘΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΚΑΙ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΙ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΤΩΡΑ.
    Η ΣΥΓΓΕΚΡΙΜΕΝΗ ΛΙΣΤΑ ΝΑ ΚΑΤΑΧΩΡΗΘΕΙ ΣΤΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ , ΟΠΩΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΑΚΗ ,ΘΕΜΟΥ, ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗ,
    ΝΑ ΑΝΑΝΕΩΝΕΤΑΙ ΣΥΧΝΑ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΟΙΓΕΙ ΣΕ ΠΡΩΤΗ ΖΗΤΗΣΗ.
    ΘΑ ΕΧΕΙ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΚΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΑΡΙΘΜΟ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *