GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Περί Δημοκρατίας...

. Γράφει ο Αντώνης-Μάριος Παπαγιώτης . Επ' αφορμή της επετείου για την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα μας και μιας ρήσης του Γ. ...

.

Γράφει ο Αντώνης-Μάριος Παπαγιώτης
.

Επ' αφορμή της επετείου για την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα μας και μιας ρήσης του Γ. Βέλτσου, συγκέντρωσα μερικές ρήσεις για το δημοκρατικό πολίτευμα και τις παραθέτω. Ο κοινωνιολόγος, καθηγητής του Παντείου, φίλος και φανατικός υποστηρικτής του Κ. Σημίτη, Γιώργος Βέλτσος, σ' ένα αφιέρωμα για τον ίδιο στην ΕΤ1, δήλωσε ευφυώς ότι «στη δημοκρατία έχεις τη πολυτέλεια να μην φοβάσαι τόσο πολύ» και υπενθύμισε τη γνωστή ρήση του Τσόρτσιλ, «το δημοκρατικό είναι το καλύτερο από τα χειρότερα πολιτεύματα».
Επιλέγω ρήσεις που σήμερα είναι ίσως πιο επίκαιρες από την χρονική στιγμή που ειπώθηκαν και μοιάζουν περισσότερο αιτιολογημένες από την αδημοκρατική πολιτική πραγματικότητα του παρόντος. Χαρακτηριστική είναι αυτή του Ισοκράτη, «η Δημοκρατία μας αυτό-καταστρέφεται διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία».

Αλλά και του Μοντεσκιέ, «όταν, στη διακυβέρνηση, ο οργανωμένος λαός έχει την υπέρτατη εξουσία, τότε αυτό είναι δημοκρατία, ενώ όταν η υπέρτατη εξουσία βρίσκεται στα χέρια μιας μερίδας λαού, τότε αυτό λέγεται αριστοκρατία».

Πολλοί στις μέρες μας, αυτή τη «μερίδα λαού» την ονομάζουν «πολιτικά τζάκια» ή «φατρίες», οικογένειες επιχειρηματιών ή επίλεκτων κουμπάρων. Οι συσχετισμοί του χθες με την θεματολογία του σήμερα και την πολιτική παραπολιτική ατζέντα είναι τόσο δυνατοί, που ο Ερβ. Φίσερ μοιάζει προφητικός. «Το πιο άμεσο κριτήριο της δημοκρατίας και συγχρόνως ένα από τα πρώτα μυστικά τη πολιτικότητας» είπε, «είναι το να προνοεί και να εξασφαλίζει, ώστε κανένας πολίτης, οσοδήποτε ταπεινός, να μην εμποδίζεται, είτε για λόγους καταγωγής είτε για λόγους γνωριμιών, να φτάσει στα πιο μεγάλα αξιώματα και στις ανώτερες διακρίσεις της πολιτείας.».

 Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην ομιλία του στο Προεδρικό Μέγαρο για την δεξίωση με αφορμή την αποκατάσταση της δημοκρατίας, υπογράμμισε μεταξύ άλλων την προσωπική ευθύνη του καθενός, πολίτη και πολιτικού. «Η απάντηση πρέπει να είναι κατ' αρχήν προσωπική». «Μιλώ» είπε «για την απάντηση καθενός από εμάς. Ο πολίτης έχει την ευθύνη να απαιτεί καθημερινά από αυτούς που τον αντιπροσωπεύουν, ήθος και παραδειγματική συμπεριφορά» και θύμισε το "caveant consules". (Η φράση συμπληρώνεται ως εξής: ne quid respublica capiat και κατά λέξη μετάφραση από τη λατινική σημαίνει «ας προσέξουν οι ύπατοι, για να μην κινδυνεύσει η δημοκρατία»).

Η φράση λεγόταν από τη Ρωμαϊκή Σύγκλητο, που καλούσε τους υπάτους να υποδείξουν δικτάτορα (dictator) σε στιγμές κρίσης. Σήμερα χρησιμοποιείται μεταφορικά και σημαίνει ότι πρέπει να μεριμνήσουν για κάποιο ζήτημα οι νομικώς υπεύθυνοι γι' αυτό. Ο κ. Παπούλιας θύμισε ακόμη με τα λόγια του το λόγο του Γκρίνσγουωλντ ότι «τη δημοκρατία, αφού τη δημιουργήσαμε, πρέπει και να την προστατέψουμε, γιατί κι αυτή δεν είναι απόρθητη», αλλά και τον Σπένσερ και το «κανένας δεν μπορεί να είναι τελείως ελεύθερος, αν όλοι δεν είναι ελεύθεροι. Κανένας δεν μπορεί να θεωρηθεί ηθικά τίμιος, αν όλοι γύρω του δεν είναι ευτυχισμένοι». Ο Δενδρινός λέει πως η Δημοκρατία "δίνει το προβάδισμα σε ανθρώπους που ξέρουν να μιλούν, αντί εκείνων που ξέρουν να δρουν. Διακηρύσσει την αφύσικη αρχή εκλογής ικανών από ανικάνους.. Φέρνει στην εξουσία ψευδοεκλεκτούς της δημαγωγίας και όχι οδηγούς λαών...", ο Δημόπουλος πως "εις την Δημοκρατία εκείνοι οι οποίοι επιτυγχάνουν δεν είναι οι ικανοί, οι άξιοι αλλά οι ρήτορες, οι λαοκόλακες, οι δημαγωγοί".

Ο Alain de Benoist θεωρεί πως "η δημοκρατία είναι μια νομοκρατία, δηλαδή μια τυραννία του νόμου, υλοποιημένη από την εξουσία των δικαστών και εξυπηρετούμενη από την εξουσία των μέσων ενημερώσεως" ενώ ο Feder ότι "στηρίζεται επί της ακρισίας των μαζών και φέρει εις την εξουσίαν κυβερνήσεις, αίτινες ουδέν άλλον είναι ή παλαίστρα φιλοδόξων μικροπολιτικών και στενοκεφάλων θεωρητικών".

Ο José Antonio Primo de Rivera σε μία εξαιρετική περιγραφή του συστήματος λέει: "Οι άνθρωποι διαιρούνται σε φατρίες, βρίζονται, μάχονται και τέλος μια Κυριακή τοποθετούν ένα κουτί πάνω σ' ένα τραπέζι και αρχίζουν να ρίχνουν μέσα, κομμάτια χαρτιού, με τα οποία αποφασίζουν αν υπάρχει ή όχι Θεός, αν η Πατρίδα πρέπει να αυτοκτονήσει ή όχι».

Τέλος, ο Ρουσώ είπε ότι «αν υπήρχε λαός αποτελούμενος από θεούς, θα κυβερνιόταν δημοκρατικά. Τόσο τέλειος τρόπος διοίκησης είναι ακατάλληλος για ανθρώπους».

Μπορούν, με το χέρι στην καρδιά, πολλοί να αρνηθούν ότι όλα αυτά ισχύουν; Και παρακαλώ σας ,μην παραλληλίσετε την επικοινωνιακή κίνηση Τσίπρα μέσω της φθηνής χρήσης της γλυκιάς μετανάστριας με τα προαναφερθέντα, γιατί θα αδικήσετε τους εαυτούς σας.

-----------------------------------------

12 σχόλια

  1. Η ρήση του Ισοκράτη είναι αυτή που επικαλούνται διαχρονικά οι περισσότερες δικτατορίες, αποτελεί δε μία από της αγαπημένες ατάκες της χρυσής αυγής.

    "Η γλυκιά μετανάστρια" που αναφέρεις είναι Ελληνίδα κύριε ρατσιστή παλιόβλαχε.

    Γεννήθηκε στην Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  2. Αντώνης Μάριος Παπαγιώτης (βλέπε φιλοχουντικό ρεύμα "βενιζελου") - Greatest Hits, 30 Χρόνια λιβελογραφική αυτοϊκανοποίηση:


    Προσωπικά αρνούμαι να δώσω ακόμα μία «πίστωση χρόνου» σε έναν ακόμη πολιτικό, ενώ γνωρίζω ότι στον απλό έλληνα πολίτη κανείς δεν δίνει αυτή τη πολυπόθητη πίστωση, από τον εργοδότη, την τράπεζα ως την ίδια του τη γυναίκα.


    Χασασίνος… Λέξη αραβική, που προέρχεται από τη λέξη χασίς. Έτσι ονομάζονταν τα μέλη ενός μυστικού μοναστικού τάγματος μουσουλμάνων που, στη διάρκεια των Σταυροφοριών, δολοφονούσαν τους εχθρούς της πίστης τους υπό την επήρεια του χασίς.
    Η λέξη πέρασε στη συνέχεια σε πολλές ευρωπαϊκές γλώσσες (ιταλικά, γαλλικά και αγγλικά) και σημαίνει το δολοφόνο.
    Είμαι πεπεισμένος πια, ότι πίσω από τη πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για αποποινικοποίηση του χασίς ελλοχεύει ο διακαής πόθος δημιουργίας ενός αντίστοιχου τάγματος, που θα υπηρετεί την υπεράσπιση της ιδεολογίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.


    Η απάντηση στην ψυχιατρικού ενδιαφέροντος εμμονή είναι εδώ:
    Αυτή είναι η απάντησή μας στον Ισπανομαθή assassino της λογικής

    Η δημοκρατία και η ελευθερία του λόγου κατά τον βαγγέλη είναι ο περιορισμός των συγκεντρώσεων μέχρις δύο ατόμων και η συζήτηση με e-mail. Δείτε τι γράφει ο "δημοκράτης" βαγγελάρας εδώ.
    [...] Η διαφορά ανάμεσα στην αποστολή π.χ. ενός email και στην ανάρτηση ενός σχολίου σε blog, είναι ακριβώς η διαφορά ανάμεσα στη δημόσια και την ιδιωτική σφαίρα του Διαδικτύου.
    Ευάγγελος Βενιζέλος [...]


    Και άλλες, ακόμα περισσότερες παπαριες. Διαβάστε αυτό.

    κι αυτό, είναι και μαϊντανολόγος.

    Και η... ελεγεία εδώ:
    Δείτε τι γράφει εντελώς απρόκλητα για την ομάδα μας το νεαρό βενιζελο-αυνανιστήρι. Πάντα - φυσικά - διεπόμενος από ένα ανεξήγητο συκοφαντικό λιβελογραφικό μένος κατά ΣΥΡΙΖΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 1:46 παλιοβλαχε αν εσυ γενιοσουν απο ελληνεσ στην τουρκια θα εισουν τουρκοσ????? μπωρητε να τα σκεφτεσται λιγο πρην τα πετατε..... μεταναστρια ειναι ητε σου αρεση ητε οχι.... ασ μασ πει πρωτα τισ θεσεισ του για τα εθνικα θεματα ασ παρη θεση για τισ ημεριδεσ που οργανονονται κατα καιρουσ απο τον χωρο του... και μετα αστον ποιασουν οι ευεσθεισιεσ......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Προς τον φιλομετανάστη 1.46:
    Αν εσύ είχες γεννηθεί (από Έλληνες γονείς) στη βόρεια φινλανδία θα ήσουν Εσκιμώος;
    Αν είχε γεννηθεί στην Κίνα (από Έλληνες γονείς) θα ήσουν Κινέζος;
    Θέλετε δεν θέλετε όλοι εσείς οι "προοδευτικοί" δήθεν αριστεροί υπάρχουν φυλές που η μία ξεχωρίζει από την άλλη.
    Δεν έχουμε όρεξη να ακούμε ξανά και ξανά τα αερομπουρδολογήματα του παγκοσμιοποιημένου νεοφιλελεύθερου κεφαλαίου που σας χρηματοδοτεί για να το υποστηρίζετε με τις "αριστερές" σας απόψεις αναφορικά με το πόσο καλό κάνει στις κοινωνίες η πολυπολιτισμικότητα και οι λοιπές αποτυχημένες πρακτικές.
    Κάντε τις εκδηλώσεις σας στο Γουδή, αλλά πλέον καταλάβετε ότι σας έχουν πάρει μυρωδιά (βρωμάτε εξάλλου) και σας περιγελούν.
    Αλά έχετε μάθει να κάνετε πολύ φασαρία εσείς οι λίγοι και για το λόγο αυτό ακούγεστε συνέχεια.
    Οι υπόλοιποι απλά σας ανεχόμαστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ποια δημοκρατια??/βασιλικο καθεστως με χουντα εχουμε με φορεμα δημοκρατια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κύριοι,

    Η μεγαλύτερη προσβολή πρός τον Ανώτατο άρχοντα αυτής της χώρας και σημειολογικά πρός το πολίτευμα και τους θεσμούς αυτής της χώρας έγινε από έναν, υποτίθεται, εκπρόσωπο του Ελληνικού λαού τον πρόεδρο (ο θεός να μας φυλάει) του ΣΥΝ Κο Τσίπρα. Δεν θα πάρω θέση για την κοπελίτσα (πείτε αν τουλάχιστον αν η κοπέλα βρίσκεται νομίμως στη χώρα; αν όχι, τι να πω;) αλλά για την εμφάνιση του εν λόγω κυρίου στο προεδρικό μέγαρο. Είναι ανεπίτρεπτο, ΧΥΔΑΙΟ, ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΤΙΚΟ, να εμφάνιζεσαι με αθλητικό παπαουτσάκι, που; στη δεξίωση για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα μας, ενώπιον του προέδρου της Ελληνικής δημοκρατίας, ποιός ο εκπρόσωπος ενός κομματίου της Ελληνικής κοινωνίας, ένας βουλευτής του Ελληνικού κοινοβουλίου. Όμορφα εεεε; την άλλη φορά να πάμε και με τη βέρμούδα μας, καλοκαιράκι είναι άλλωστε, ζέστη κάνει...
    Τι να πω, σε νυχτερινό μαγαζί και μπορεί να φας "πόρτα", με τέτιοα εμφάνιση...τέτοια απαξίωση πρός το πρόσωπο τπυ Προέδρου και κατ' επέκταση στους θεσμούς που υποτίθεται ότι ο ίδιος υπηρετεί;;;
    Το παιδάκι μάλλον για κανένα υποβρύχιο είναι καμμιά σοκολατίτσα, κανά κανταϊφάκι!!
    Αυτοί είναι είναι οι πολά υποσχόμενη νέα γενιά πολιτικών της χώρας. Η αγελάτσιτσα στη διαφήμιση της ΦΑΓΕ πιο σπινθηροβόλο βλέμα έχει!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τι λές τώρα? Μακάρι να είχαμε βασιλιά. Αυτό που έχουμε τώρα μπορεί να οριστεί μόνο ως συγκαλυπτόμενη πλουτοκρατία της τρελής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Παιδιά, ψυχραιμία. Ο ίδιος ο άνθρωπος ΔΕΝ είναι ένα τέλειο ον. Ως εκ τούτου και τα δημιουργήματά του, όπως ένα πολιτικο-οικονομικο-κοινωνικό σύστημα, δεν θα μπορούσε ποτέ να είναι τέλειο. Και θα ήταν ουτοπικό να αποζητά κανείς κάτι τέτοιο. Κατά τα λοιπά, ο Τσώρτσιλ είχε απόλυτο δίκιο, όταν έλεγε: "Η αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία, είναι κακό πολίτευμα. ΟΛΑ τα άλλα όμως είναι απείρως χειρότερα".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ρε 11.33 μαλακας εισαι η απλα τον παριστανεις...ρωταω γιατι ανωτατοι αρχοντες και δημοκρατια ειναι δυο εκδιαμετρου αντιθετα και αληλοαναιρουμενα σημεια οσο για το χυδαιο κι ανεπιτρεπτο πιστευω οτι ποιο χυδαιο ειναι να προφασιζεσαι εορτασμους του αυτονοητου γλεντοντας με τα λεφτα λαου που γαμιεται σε συνθηκες κινας για να τα αποκτησει δεν νομιζεις....

    o ellhnaras!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ο ΙΣΟΚΡΑΤΗΣ ΕΙΠΕ ΕΠΙΣΗΣ
    'ΤΟ ΤΗΣ ΠΟΛΕΩΣ ΟΛΗΣ ΗΘΟΣ
    ΟΜΟΙΟΥΤΑΙ ΤΙΣ ΑΡΧΟΥΣΙΝ'
    ΑΠΛΟΕΛΛΗΝΙΚΑ
    ΟΤΙ ΣΚΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΡΧΟΝΤΕΣ
    ΓΙΝΟΝΤΕ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ
    www.youtube.com/nemesisrellos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Σάββατο, Σεπτέμβριος 08, 2007

    Μαυρίστε την Μαρία Δαμανάκη‏...
    .
    . Του Κώστα Αλαβανόπουλου
    ..
    Μαυρίστε την κ. Μαρία Δαμανάκη για τους εξής (τουλάχιστον) λόγους....
    Δημοκρατικοί Πολίτες της Β΄ Αθήνας σας υπενθυμίζουμε μερικούς λόγους για τους οποίους πρέπει να μαυρίσετε την κ. Μαρία Δαμανάκη:
    1. Είναι η γυναίκα που “δίκασε” - μην το ξεχνάτε ΠΑΣΟΚΟΙ - τον αείμνηστο ηγέτη Αντρέα Παπανδρέου (και μετά “τα βρήκε”με τον κ. Νίκο Παπανδρέου).
    2. Είναι η γυναίκα που “πήδηξε” από το Πολυτεχνείο στην Αριστερά, μετά στον Συνασπισμό, μετά στο ΠΑΣΟΚ και το “πήδημα” συνεχίζεται....
    3. Είναι η γυναίκα που σε όποιο κόμμα και να πήγε το διέλυσε λόγω του ψυχωτικού και ανερμάτιστου χαρακτήρα της.
    4. Είναι η γυναίκα που ενώ ήταν υπεύθυνη παιδείας ΠΑΣΟΚ δεν έκανε τίποτα εναντίον της κ. Μαριέττας Γιαννάκου παρά τις συνεχείς εκκλήσεις των εκπαιδευτικών!! Δείτε το κοινοβουλευτικό της ανύπαρκτο έργο....
    5. Είναι η γυναίκα που αντί να υποστηρίξει στο τομέα της εκπαίδευσης τους δημοκρατικούς εκπαιδευτικούς υποστήριζε με την βοήθεια του κ. Βασίλειου Κουλαιδή τους Νεοδημακράτες (από τους οποίους ο κ. Κουλαιδής έπαιρνε μίζες και μοιραζόταν τα χρήματαμε την Μαρία της Αριστεράς με “δεξιά τσέπη”)!!!
    6. Είναι η γυναίκα που εξωθούσε τις γραμματείς του γραφείου της στην “έλεύθερη ζωή” μαζί με τον σωματοφύλακά της και την αδελφούλα πανεπιστημιακό του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Βασίλειο Κουλαιδή..
    7. Είναι η γυναίκα που έβγαλε το σκάνδαλο των ομολόγων το οποίο της έδωσε η κ. Ντόρα Μπακογιάννη για να βγεί η φίλη της η κ. Μπακογιάννη Πρωθυπουργός!!!
    8. Είναι η γυναίκα που είναι έτοιμη να την “κοπανήσει" προς την Ν.Δ, αν χρειαστούν δύο βουλευτές για να σχηματιστεί κυβέρνηση.
    9. Είναι η γυναίκα που και πιθανολογείται ότι στη φυγή της προς “τα δεξιά” θα την ακολουθήσει και ο κ. Νίκος Μεγγρέλης, ο οποίος - όπως ο ίδιος - μας λέει: “Η γραφή του Νίκου Μεγγρέλη διαπνέεται από την κουλτούρα της μεταρρυθμιστικής Αριστεράς.» (Τι να πει κανείς !!!) Ο κ. Μεγγρέλης και να εκλεγεί δεν μπορεί να αναγορευτεί 10. βουλευτής γιατί έχει κώλυμα παρόμοιο με την κ. Φώφη Γεννηματά (διαβάστε καλά τον νόμο)!!!
    11. Είναι η γυναίκα που έχει ιδιόκτητα 45 σπίτια και 65 αγροτεμάχια – οικόπεδα λίγο πιο λίγα από τον κ. Αλαβάνο (το έχει ο Συνασπισμός φαίνεται...)
    12. Είναι η γυναίκα που ακόμα και αν εκλεγεί ίσως έχει κώλυμα λόγω κάποιον μυνήσεων που έχουν καταθεί εναντίον της και ίσως δεν το γνωρίζει και η ίδια.
    Είναι η γυναίκα που ακόμα και εσείς που διαβάζετε αυτά θα την μαυρίζατε ακόμα και αν δεν τα είχατε διαβάσει!!!
    Μαυρίστε την... Μαυρίστε την...και στην πίσσα ρίξτε την...

    # posted by press.gr@hotmail.com @ 2:40:00 μμ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. OMG ... big babol i big bubble?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση