GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Σε εποχές στασιμότητας...

. ...απαιτούνται Νέες Ιδέες. Οι μόνοι που τις παράγουν είναι οι κερδοσκόποι και οι απατεώνες . Γράφει ο Αλέξανδρος Πιστοφίδης . Εδώ και τρει...

.
...απαιτούνται Νέες Ιδέες. Οι μόνοι που τις παράγουν είναι οι κερδοσκόποι και οι απατεώνες
.
Γράφει ο Αλέξανδρος Πιστοφίδης
.
Εδώ και τρεις δεκαετίες, συγκεκριμένα, μετά την λεγόμενη ενεργειακή κρίση του 1973, βιώνουμε μια παρατεταμένη οικονομική κρίση, η οποία διακόπτεται από κάποιες μικρές αναλαμπές ανάκαμψης. Ακόμη και αυτές οι αναλαμπές είναι αποσπασματικές ή γεωγραφικές, δίνοντας σε μερικούς επιχειρήματα για περισσότερο φιλελευθερισμό και ιδιωτικοποιήσεις στην οικονομία. Πολλοί έχουν σαν παράδειγμα το λεγόμενο θατσερικό μοντέλο της Αγγλίας και Ιρλανδίας, που αν εφαρμοζόταν στις περισσότερες χώρες δεν θα είχε κανένα αποτέλεσμα. Αλλωστε, ακόμη και σε αυτές τις χώρες τα πράγματα είναι ήδη δυσοίωνα.
Βιώνουμε πλέον το οξύμωρο, υποστηρικτές της φιλελεύθερης οικονομίας και σοβαροί επιχειρηματίες να εκφράζουν την ανησυχία τους για το μέλλον της καπιταλιστικής οικονομίας. Οι πρώτοι πιστεύουν, πως ο καπιταλισμός, αφού νίκησε τον σοσιαλισμό, τώρα, σαν κανίβαλος, τρώει τις ίδιες του τις σάρκες αρχίζοντας φυσικά από τις σάρκες των πιο αδύναμων μελών του. Οι δεύτεροι ισχυρίζονται πως δεν επιθυμούν να κάνουν μαζικές απολύσεις, ούτε να μετακομίσουν στο εξωτερικό αλλά τους το επιβάλουν ο ανταγωνισμός και οι διακυμάνσεις των μετοχών στα «άπληστα» χρηματιστήρια.
Πριν δύο χρόνια, ο γερμανός υπουργός οικονομίας, βλέποντας την απειλή από το «νέο φρούτο» της οικονομίας, τις εταιρείες επενδύσεων-Hedge Funds και αναφερόμενος στους μάνατζερ των εταιρειών αυτών, μίλησε για «άπληστες ακρίδες που λυμαίνονται τους έντιμους, που δουλεύουν, παράγουν προϊόντα και δημιουργούν θέσεις εργασίας» Σύμφωνα με τον καθηγητή του Χάρβαρντ Josh Lerner «αιτία της κρίσης που ξεκίνησε από τις αμερικανικές τράπεζες, είναι οι ίδιοι οι πρόεδροι των τραπεζών και των εταιρειών επενδύσεων υψηλού ρίσκου (Private-Equity , Hedge funds), που από δίψα για υψηλά και γρήγορα κέρδη των εταιρειών τους και του εαυτού τους (extra bonus) δημιούργησαν ένα περίπλοκο σύστημα από πολυάριθμα χρηματοοικονομικά προϊόντα. Το ανησυχητικό είναι ότι κατασκεύασαν προϊόντα, όπως π.χ. τα δομημένα ομόλογα, των οποίων τους κινδύνους δεν κατανοούν πλέον ούτε οι ίδιοι, πόσο μάλλον εμείς οι απ΄ έξω». Το πρόβλημα δεν οφείλεται μόνο στο ότι δεν κατανοούν πως συμπεριφέρονται, κάτω από ορισμένες συνθήκες, τα προϊόντα που οι ίδιοι δημιούργησαν, αλλά ότι δεν έχουν ούτε βαθιά γνώση του πως λειτουργεί συνολικά η οικονομία.
Περάσαμε σε μια μορφή οικονομίας και επιχειρηματικότητας, όπου το μοναδικό κριτήριο επιτυχίας είναι η αύξηση των μετοχών με κάθε κοινωνικό κόστος. Η είδηση μόνο ότι μια μεγάλη εταιρεία προτίθεται να απολύσει μερικές χιλιάδες εργαζόμενους τινάζει στα ύψη την τιμή της μετοχής της. Τυχοδιώκτες εταιρειών επενδύσεων, με ξένα λεφτά ( βλέπε το φιλμ «με τα λεφτά των άλλων» με τον Ντάνι ντα Βίτο), ψάχνουν παραδοσιακές παραγωγικές εταιρείες που έχουν κάποια προβλήματα για να τις «αναδιαρθρώσουν» (καταβροχθίσουν) ή για να τις σφάξουν σαν αγελάδες πουλώντας τις μετά σαν «κιμά» ή «λουκάνικα», αδιαφορώντας για τους εργαζόμενους.
Αυτό το νέο φρούτο επιχειρηματία, σε αντίθεση με τους παραδοσιακούς Φορντ, Ανιέλι, Μποδοσάκη, Αγγελόπουλο,κ.λ.π. δεν παράγει κανένα υλικό αγαθό και δεν ρισκάρει ούτε μια δεκάρα αφού διαπραγματεύεται και παίζει με ξένα λεφτά κερδίζοντας τεράστια ποσά από προμήθειες και μπόνους.
Στους δέκα νέους δισεκατομμυριούχους των τελευταίων τριών ετών, οι επτά προέρχονται από αυτόν τον χώρο και οι άλλοι τρεις είναι ρώσοι, κινέζοι και ινδοί (χειρότερα φρούτα). Σε μια εποχή στασιμότητας και ενώ απαιτούνται νέες ιδέες, οι μόνοι που τις παράγουν είναι οι κερδοσκόποι και οι απατεώνες.
Σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, χρειαζόμαστε ανθρώπους όπως τον Σόλωνα, πριν είναι πολύ αργά. Οι παλιές δοκιμασμένες συνταγές του τύπου, κάνε το λαό ανασφαλή, ανάγκασέ τον να δουλεύει σε δύο και τρεις δουλειές για να μην έχει χρόνο να σκεφτεί δεν θα αρκούν. Ηδη απειλείται η λεγόμενη ραχοκοκαλιά του αγοραίου συστήματος, που είναι τα μεσαία στρώματα, η λεγόμενη αστική τάξη, η κατά τον Κ. Μαρξ «πιο επαναστατική τάξη στην ιστορία της ανθρωπότητας». Ζούμε μέσα σε ένα ασταθές κοινωνικό-οικονομικό περιβάλλον, όπου ακόμη και ο πιο οργανωμένος οικογενειάρχης, ακόμη και ο πιο σοβαρός επιχειρηματίας δεν μπορεί να προγραμματίσει τη ζωή του, πόσο μάλλον να επενδύσει.
Πριν τρία χρόνια, ένας γερμανός « γκουρού» σε θέματα εφηρμοσμένης οικονομικής, είχε πει ότι «αν δεν ξεκινήσουμε πάλι από το μηδέν, αφού το αγοραίο σύστημα έφτασε στα όριά του, αν δεν αποφασίσουμε να χαριστούν όλα ή μεγάλο μέρος των χρεών από τους δανειοδότες στους δανειολήπτες (ιδιώτες και κράτη), δεν πρόκειται να ανακάμψει η παγκόσμια οικονομία ποτέ αλά θα σέρνεται από κρίση σε κρίση με τον κίνδυνο να καταρρεύσει κάποτε σαν χάρτινος πύργος».
Η θεωρία του θυμίζει λίγο την θεωρία «δημιουργικής καταστροφής» του Σούμπετερ. Ο απλός κόσμος το λέει διαφορετικά: «αν δεν γίνει πάλι ένας παγκόσμιος πόλεμος να καταστραφεί παραγωγικό δυναμικό για να ξεκινήσουμε πάλι από την αρχή δεν πρόκειται να ανοίξουν δουλειές».
Δεν μπορώ να πω με σιγουριά αν η θέση αυτή είναι σωστή, αν και μου αρέσει πολύ, αλλά σίγουρο είναι ότι η Σεισάχθεια του Σόλωνα έσωσε την αθηναϊκή Δημοκρατία. Το ότι ο Μπους ανακοίνωσε τις προάλλες πως το έλλειμμα του αμερικανικού προϋπολογισμού για το 2009 θα φτάσει τα 482 δις, τη στιγμή που οι στρατιωτικές δαπάνες θα ξεπεράσουν τα 550 δις, λέτε να σημαίνει κάτι; Οι άνθρωποι αυτοί σίγουρα ξέρουν κάτι παραπάνω. Λέτε να ετοιμάζουν μια νέα Σεισάχθεια; Μην ξεχνάτε πως ο Σόλων κατηγορήθηκε πως είχε μιλήσει σε τρεις φίλους του για τα σχέδιά του και εκείνοι έτρεξαν και δανείστηκαν από όπου μπορούσαν και μετά τη Σεισάχθεια (διαγραφή χρεών) έγιναν οι πλουσιότεροι αθηναίοι.
----------------------------------------

7 σχόλια

  1. Και οχι μονο οι τραπεζες, αλλα τα τελευται 25 χρονια υπαρχει και το αλλο ειδος, αγορες και πωλησεις επιχειρησεων. Αγοραζουν μια επιχειρηση, δηθεν την εξυγειαινουν με απολυσεις, νεα "προϊοντα" παπαρια δλδ και εντελως αχρηστες υπυρεσιες που δηθεν θα βγαλουν πολυ χρημα, και δημιουργουν στα χρηματηστηρια την αισθηση οτι θα ανεβουν τα κερδη, και οταν οι μετοχες ανεβουν την πουλανε παιρνωντας τα κερδη, και την παιρνουν αλλοι που κανουν τα ιδια.

    Λιγοι ειναι πια αυτοι που παραγουν, δημιουργουν θεσεις εργασιας και ρισκαρουν, και φορολογουνται πιο πολυ απο τους σαλτιμπαγκους των τραπεζων και χρηματηστηριων.


    http://freedom-by-takis.blogspot.com

    http://malakapothiki.blogspot.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητέ κύριε Πιστοφιδη
    Δεν θέλω να αντιπαρατεθώ στο Άρθρο σου ,ως προς αυτά που λες, αλλά ως προς το αποτέλεσμα που έχουν στον απλό και μη ειδικό αναγνώστη. Και βεβαίως είμαι υπέρ της άπλετης πληροφόρησης του λαού για να μπορεί να κρίνει και να αποφασίζει ,αλλά αυτό πρέπει να γίνεται με προσοχή από τους επαΐοντες.
    Στον απλό αναγνωστεί όλα αυτά, τον αφήνουν με την εντύπωση του κενού και της απαισιοδοξίας, γιατί στο μυαλό του, πρέπει να αποφασίσουν «σκοτεινά κέντρα» για αναδιανομές πλούτου, διαγραφές χρεών «νέους παγκόσμιους πολέμους» και άλλα «άπιαστα» και «μακρινά» γι αυτόν ,οπότε εύλογα του δημιουργείται η αίσθηση της απελπισίας μια και δεν μπορεί να κάνη τίποτα.
    Αλλά η Ελλάδα και οι Έλληνες, μπορούν να κάνουν πολλά, και η χώρα να γίνει μια ευημερούσα Χώρα, δεν τις φταίνε τα Hedge Founds (που έτσι όπως τα λες είναι) ισα ισα όμως αυτά έδωσαν φιλί επιβίωσης και ρευστότητα στην Ελληνική Οικονομία με την είσοδο τους στο Ελληνικό Χρηματιστήριο και κατέχουν σήμερα το 53% των εισηγμένων αγορασμένο σε τιμές υπερτιμημένες. Η στο ασφαλιστικό σύστημα της Σουηδίας που ξεχρεώθηκε παίζοντας με αυτές τις «φούσκες» και τις «υπερτιμήσεις» στις ξένες αγορές. Άλλα εκεί το παιχνίδι αυτό παίχτηκε από μια έντιμη κυβέρνηση με έντιμους ειδικούς, με στόχο να ξεχρεωθεί το ασφαλιστικό σύστημα.
    Το πρόβλημα των Ελλήνων και της Ελλάδας, είναι ότι διοικούνται από ανάξιους, διεφθαρμένους και αδιάφορους.
    Τόσο ανάξιους και αδιάφορους αρκεί νομίζω, να αναφέρω το χαρακτηριστικό. Αφού μετέτρεψαν το Εξωτερικό χρέος σε Ευρώ από το 2000 ,που εάν εξέδιδαν έστω μέρος των ομολόγων αντί σε Ευρώ σε Δολάρια, (αφού από τότε ήταν εμφανές ότι το Δολάριο είχε πιάσει «ταβάνι» και άρα θα είχε πτωτική πορεία αυτοί συνέχιζαν στον ίδιο ρυθμό και τώρα που έπιασε «πάτο» πριν ένα μήνα εξέδωσαν πρώτη φορά, σε δολάρια), θα μπορούσε η Χώρα να είχε μειώσει σε μεγάλο βαθμό το χρέος της.
    Αλλά το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν να πάρουν την προμήθεια τους, προφανώς.
    Δεν είναι λοιπόν πρόβλημα διεθνούς Οικονομίας και συγκρότησης της για την Ελλάδα ,αλλά εντιμότητας ,ικανότητας και πραγματικού ενδιαφέροντος για την χώρα και τα Προβλήματα της. Αυτά τα «Χρηματιστηριακά» και «Χρηματοοικονομικά» είναι παιχνίδια για GANERS και LOOSERS ,ας τα λύσουν άλλοι, η Ελλάδα να μην είναι στους LOOSERS.
    Και οι γνώστες πρέπει να δείξουν δρόμους και να δώσουν ελπίδα και προοπτική στον απλό λαό και ειδικά στους νέους. Νέοι χωρίς προοπτική είναι η μεγαλύτερη δυστυχία για μια Χώρα.
    Πιστεύω και διακρίνω ότι έχεις αυτήν την ικανότητα και προς τα εκεί, επέτρεψε μου, να σου συστήσω να επικεντρώσεις την προσοχή σου.
    Φιλικά. Μακρής Κωνσταντίνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τι μαλακίες λες ανθρωπε μου?
    Ποιος απλός κόσμος, ειδικά από αυτούς που έχουν ζήσει τον πόλεμο, λένε ότι ένας μεγάλος πόλεμος χρειάζεται για να ανοίξουν οι δουλειές? Και αναρωτιέσαι κιόλας αν η σκέψη αυτή είναι σωστή!
    Οποιοδήποτε προβληματικό οικονομικό σύστημα είναι καλύτερο από έναν πόλεμο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Α). Συγχαρητήρια γιά την ανάρτηση αυτού τού Άρθρου.
    Εύχομαι νά το "καταλάβουν" τά καημένα Μπλέ, Πράσινα και κυρίως, ροζοκόκκινα, βαμμένα, ανθρωπίδια πού τσαλαβουτάνε εδώ μέσα.

    Β). Η λεγόμενη σημερινή, μοντέρνα "Δημοκρατία", είναι η κοπριά, μέσα στήν οποία αναπτύσσονται τα σαπρόφυτα τών Hedge Funds και οι μάνατζερ τους, και λοιπά πιό λιμά, παράσιτα.
    Γι' αυτό και όλοι αυτοί, τήν "γλύφουν" και έχουν πείσει τίς "επαναστατικές" τάξεις (χά, χά) ότι είναι τό καλύτερο πολίτευμα.

    Γ). Ενθουσιάζομαι, όταν ως η πράγματι μόνη λύση παρουσιάζεται η Δημοκρατία, τύπου Σόλωνα. Μακάρι εσείς να τήν προβάλλετε και να την αναλύετε, και μακάρι τά παραπάνω
    β(λ)αμμένα ανθρωπάκια, νά τήν καταλάβουν.

    Δ). Τέλος, ελπίζω ότι, οι μάζες, θα πάρουν πλέον (βιαίως) τά μέτρα τους, ΑΦΟΥ ΠΡΩΤΑ υποστούν μιά καταστροφή, τίς λεπτομέρειες της οποίας βέβαια δέν μπορώ να προβλέψω, ως μή μάγος. Θά μπορούσαν, οι πρωτοπορείες των μαζών να δράσουν πιό έγκαιρα, εάν δέν τίς ευνούχιζαν οι Κύριοι Θεοδωράκης, Λαζόπουλος, Λουτράδης και η Κυρία Blooper, οι οποίοι λίαν επιτυχώς και επικερδώς αγωνίζονται να τίς πείσουν ότι δέν φταίνε σέ τίποτα, και, ώς "λαός βασανισμένος", δέν μπορούν να κάνουν και τίποτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. 10:03

    πριν ένα μήνα εξέδωσαν πρώτη φορά, σε δολάρια
    =========================

    Ακριβώς τη στιγμή που φαινόταν ότι, με τις σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις της αμερικάνικης κυβέρνησης, θα άρχιζε πάλι το δολάριο να παίρνει τα πάνω του! Κάποιοι θα βγάλουν πολλά φράγκα από αυτή την ιστορία και, για μιά φορά ακόμα, η χώρα θα γίνει φτωχότερη αγοράζοντας "αέρα".

    Ολοένα και περισσότερο αποκτώ την εντύπωση ότι υπάρχουν πίσω από τους δικούς μας κάποιοι που τους λένε τι να κάνουν. Και καθώς ξέρουν τι θα γίνει (αφού οι ίδιοι το πρότειναν-διέταξαν, διαγράψτε μία λέξη) αυτοί θησαυρίζουν εις βάρος όλων μας.

    Το προτεκτοράτο είναι υπό καθεστώς κατοχής ή ο βρεγμένος βροχή δεν φοβάται; Δεν υπάρχει διαφορά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. κύριε ανώνυμε (10.59) με παρεξηγήσατε. Ισως να φταίεικαι η σύνταξη της πρότασης. Οταν λέω συμφωνώ, εννοώ μια νέα Σεισάχθεια και όχι πόλεμο. Μακριά από εμένα μαλθουσιανές θεωρίες ακόμη και θεωρίες περί υπερπληθυσμού, που εσχάτως είναι της μόδας. Εχω πάρει μέρος σε διαδηλώσεις κατά του πολέμου και μάλιστα στη Γερμανία. Δεν θα μπορούσα να δω τον πόλεμο ούτε σαν έσχατη λύση. Εγώ κι εσύ όμως δεν είμαστε ο κόσμος. Ο πόλεμος στη Σερβία, στο Ιράκ και αλλού αλλά και οι διασυνοριακές συγκρούσεις ακόμη και στα Βαλκάνια είναι μέρος του σχεδίου πώλησης όπλων και καταστροφής παραγωγικού δυναμικού και οι εταιρείες που βρίσκονται από πίσω δεν είναι παραπάνω από 30-40. Είτε σας αρέσει είτε όχι υπάρχει ήδη ένας ακήρυχτος πόλεμος που πλήττει κυρίως τους φτωχούς και αδύναμους. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία υπάρχουν πάνω από 200 εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο που θέλουν να εργαστούν και όμως δεν βρίσκουν δουλειά. Πολεμοχαρείς τύποι αδυνατούν να μπουν στο πετσί ανθρώπων που είναι μακροχρόνια άνεργοι, ούτε φυσικά στη θέση παιδιών ανέργων γονιών, εκτός κι αν το νιώσουν οι ίδιοι. Για τους περισσότερους ανέργους, ακόμη και αυτά που δήθεν γράφουμε γι αυτούς, τους είναι αδιάφορα. Πόλεμος δεν σημαίνει μόνο υλικές καταστροφές και θάνατο. Πόλεμος είναι ακόμη και όταν συμβαίνουν καθημερινά ανθρώπινα δράματα σε χιλιάδες, σε εκατομμύρια σπίτια που κάποιες μέρες δεν έχουν ούτε μια δραχμή. Και όταν συμβαίνει αυτό σε μια εποχή όπου η τηλεόραση μοιράζει καθημερινά χλιδή και πλούτο, το δράμα γίνεται βουβός θάνατος. Συγγνώμη για το συντακτικό λάθος μου και την παρεξήγηση που δημιούργησε.

    Αλέξανδρος Πιστοφίδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σε 2-3 μήνες όλα τελείωσαν. Οι ΗΠΑ θα υποστούν το σύνδρομο της Αργεντινής...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

«ΑΚΕΦΑΛΗ» η Χεζμπολάχ! ΟΙ IDF ΣΚΟΤΩΣΑΝ και τον διάδοχο του Νασράλα...

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε απόψε ότι ένας από τους κορυφαίους αξιωματούχους της Χεζμπολάχ, ο οποίος αναμενόταν να γίνει ο επόμενος ηγέ...

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *