GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

«Κεντέρης ...Κεντέρης»!

. Όταν το φίλαθλο κοινό αντιδρά... . Γράφει ο Αλέξανδρος Ράμμος Δικηγόρος αθλητικού δικαίου . Όταν οι χιλιάδες των παρευρισκομένων στο Ολυμ...



.
Όταν το φίλαθλο κοινό αντιδρά...
.

Γράφει ο Αλέξανδρος Ράμμος

Δικηγόρος αθλητικού δικαίου


.

Όταν οι χιλιάδες των παρευρισκομένων στο Ολυμπιακό Στάδιο τον Αύγουστο του 2004 με αποδοκιμασίες εμπόδιζαν την έναρξη του τελικού των 200 μέτρων στον οποίο ο Κεντέρης κατά πάσα πιθανότητα θα συμμετείχε, δεν ζητούσαν τα λεφτά τους πίσω και δεν δήλωναν τόσο τη συμπαράστασή τους στον Έλληνα αθλητή. Εξέφραζαν με τον μοναδικό τρόπο που είχαν τη δυνατότητα να το πράξουν την έντονη αμφισβήτηση της "καθαρότητας" και των υπόλοιπων αθλητών της συγκεκριμένης κούρσας, καθώς και την σαρκαστική δυσπιστία τους για το κατά πόσο οι εν λόγω αθλητές, είχαν τύχει της ίδιας εξαντλητικής "antidoping" πρακτικής από τις αρμόδιες διεθνείς αθλητικές υπηρεσίες.

Ήταν περισσότερο μια αυθόρμητη αντίδραση, σαν αυτές που κάποτε γεννούσαν επαναστάσεις μέσα σε στάδια και ιπποδρόμους, κατά της υποκρισίας του αγώνα ενάντια στο 'doping'. Ας μην υποβαθμίζουμε μια λαϊκή-μαζική αντίδραση κατά της φαρμακοδιέγερσης σε παγκόσμιου βεληνεκούς αθλητική διοργάνωση, στο επίπεδο ενός πληγωμένου εθνικού εγωισμού και μην υποτιμάμε την ακεραιότητα και τα αντανακλαστικά των Ελλήνων φιλάθλων και δη εκείνων του κλασικού αθλητισμού, γιατί αυτή ακριβώς η εκδοχή εξυπηρετεί και απαλλάσσει τους υπεύθυνους διεθνείς αθλητικούς οργανισμούς. Κάνεις από όσους αποδοκίμαζαν εκείνο το βράδυ δεν θα ήθελε έναν ντοπαρισμένο Κεντέρη ψευδοολυμπιονίκη. Οι ειρωνικές ιαχές "Κεντέρης, Κεντέρης" απλά υποδήλωναν την πεισματική άρνηση της εικονικής πραγματικότητας που ήθελε, ανάμεσα στους υπερανθρώπους- υπεραθλητές με ανθρώπινα μέλη μεγέθους ευθέως συγκρινόμενου με αντικείμενα και συσκευές οικιακής χρήσης-μνηστήρες του χρυσού μεταλλίου, να έχει ανευρεθεί και εξοστρακιστεί ο μοναδικός ντοπαρισμένος. Αν, όμως, η ΔΟΕ ή η WADA σε έναν έξυπνο επικοινωνιακό ελιγμό, είχαν παρουσιάσει στοιχεία για τους ελέγχους και των υπόλοιπων αθλητών πιάνοντας τον σφυγμό των Ελλήνων φιλάθλων και οικοδεσποτών τους, ως όφειλαν, καμία αντίδραση δεν θα υπήρχε εκείνο το βράδυ ή έστω οι αντιδράσεις θα ήταν σαφώς περιορισμένες.

Το αθλητικά αντανακλαστικά άλλωστε των Ελλήνων φιλάθλων, επαληθεύτηκαν εξίσου και κατά τις κωμικοτραγικές καταστάσεις που αντιμετώπισε το άθλημα της ενόργανης γυμναστικής στην διάρκεια των ίδιων αγώνων. Όταν οι κριτές κατά την προσπάθεια του Alexei Nemov στους ασύμμετρους ζυγούς δεν είδαν λόγω προβλημάτων που στην καλύτερη περίπτωση εντάσσονται στο αντικείμενο της οφθαλμιατρικής επιστήμης, αυτό που 20.000 παρευρισκόμενοι θεατές είδαν, και υπέβαλαν χαμηλή βαθμολογία, το κλειστό Γυμναστήριο των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων άρχισε να σείεται από τις αποδοκιμασίες των φιλάθλων. Οι κριτές έχοντας χάσει την έξωθεν καλή μαρτυρία, την αξιοπρέπειά τους και ίσως και την ψυχραιμία τους, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να κατευνάσουν τις αντιδράσεις του κοινού, άλλαξαν μετά από πέντε λεπτά τη βαθμολογία τους τόσο, όμως, όσο χρειαζόταν για να μην αλλάξει η βαθμολογική κατάταξη του Nemov. Οι φίλαθλοι επανήλθαν με νέες εντονότερες αποδοκιμασίες διαμαρτυρόμενοι επιπρόσθετα αυτή τη φορά για τον εξόφθαλμο εμπαιγμό, και το αγώνισμα δεν θα ολοκληρωνόταν ποτέ αν ο ίδιος ο αθλητής Alexei Nemov ανεβαίνοντας εκ νέου στον αγωνιστικό χώρο δεν ευχαριστούσε το κοινό και δεν παρακαλούσε για τη συνεργασία του προκειμένου να συνεχιστεί το πρόγραμμα μετά από δεκάλεπτη διακοπή (http://www.youtube.com/watch?v=ZeMHDniJumI) .

Έλληνας αθλητής στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν υπήρχε, ούτε ιστορίες για δήθεν πληγωμένο εθνικό εγωισμό. Υπήρχε όμως το ίδιο υγιές φίλαθλο κοινό, στην πλειοψηφία του Έλληνες, όπως φαίνεται και από το πλήθος των ελληνικών σημαιών, και η ίδια αντίδραση για τη διάσπαρτη αίσθηση του εμπαιγμού.

Όσον αφορά την επιδημία της φαρμακοδιέγερσης, η τίμια πρόταση κάποτε του κου Κυριακού για μηδενισμό των παγκοσμίων ρεκόρ στον κλασικό αθλητισμό, θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως αφετηρία μιας νέας προσπάθειας η οποία απαραίτητα θα περνούσε πρώτα από την παραδοχή της νόθευσης των περισσότερων ρεκόρ από παντός είδους "μη ανιχνεύσιμων" ουσιών. Μιας προσπάθειας απαλλαγμένης από κάθε χημική ουσία, είτε αυτή εντάσσεται στις νόμιμες είτε στις παράνομες σύμφωνα με τις λίστες της WADA. Παράλληλα, η νομιμότητα μιας ενδεχόμενης ελεύθερης χρήσης αναβολικών ουσιών σε ένα άλλο επίπεδο «αθλητισμού» εκείνο του υπερπρωταθλητισμού, είναι αμφίβολο αν νομικά θα μπορούσε να σταθεί καθώς και σύμφωνα με το Σύνταγμά, αλλά και το ποινικό δίκαιο οι πολίτες, με όριο και κριτήριο και τη συνοχή του κοινωνικού συνόλου και τη διατάραξη του κοινωνικού ιστού, δεν είναι ελεύθεροι να διαθέτουν κατά το δοκούν τη ζωή, τη σωματική τους υγεία και ακεραιότητα. Περαιτέρω, ένας τέτοιου είδους υπερπρωταθλητισμός ούτε αθλητικά θα μπορούσε να σταθεί, καθότι τίθεται εκ ποδών του αθλητικού κινήματος, αντιστρατεύεται τις αρχές του και μόνο καταχρηστικά χρησιμοποιεί τον όρο (υπερπρωτ) αθλητισμός. Μια ανάλογη δραστηριότητα δεν θα είχε δικαίωμα να ενταχθεί υπό την αιγίδα των αθλητικών ομοσπονδιών ούτε και οι τελευταίες θα είχαν δικαίωμα να διατηρούν τυχόν δεσμούς με αυτήν. Κοινωνικά, τέλος, οποιεσδήποτε προτάσεις υποβάλλονται και οποιεσδήποτε λύσεις υιοθετηθούν θα πρέπει να εδράζονται στην προστασία της νεότητας, της πιο ευαίσθητης κοινωνικής ομάδας, η οποία και μέσα στην παρόρμηση της ηλικίας εύκολα θα μπορούσε να παρασυρθεί θαμπωμένη από λάμψεις αντικειμένων που μόνο χρυσός δεν είναι.

---------------------------------------------------------

18 σχόλια

  1. Κου-κο-δή-μος! Κου-κο-δή-μος!

    χαχαχαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ παραγωγική ανάλυση!
    Αφού τα άπληστα λαμόγια δε δέχονται κατάργηση των ρεκόρ, ούτε και προλαβαίνουμε για παγκόσμιο κίνημα (αφού το πετρέλαιο τελειώνει), τι πιο απλό να αρχίσουν από παρέες και δήμους λαϊκοί αγώνες χωρίς βραβεία (όπως πρόσφατα στα Νέμεα*), όπως είναι και η παρακαταθήκη των φιλειρηνικών λαών!
    * http://www.youtube.com/watch?v=LNg1SJ28ZxU

    http://www.youtube.com/watch?v=RQX9WgL7jQc

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κύριε Αλέξανδρε Ράμμο
    Ήμουν ένας από τους φιλάθλους που εκείνο το βράδυ των Ολυμπιακών αγώνων φώναξαν ''Κεντέρης , Κεντέρης'' .

    Πρέπει όμως να πούμε την πικρή αλήθεια .

    1)Οι αγαπημένοι μας πρωταθλητές Θάνου και Κεντέρης , το καλοκαίρι του 2004 επέδειξαν μια απίθανα ηλίθια συμπεριφορά . Τα τελευταία δύο χρόνια σε ΟΛΟ τον πλανήτη δημοσιεύονταν διάφορα συκοφαντικά άρθρα εναντίον τους . Εμείς οι απλοί φίλαθλοι το γνωρίζαμε ότι τους την είχαν ''στημένη'' . Αυτοί δεν το είχαν πάρει χαμπάρι ούτως ώστε να είναι προσεκτικοί και να είναι παρόντες εκεί που πρέπει ;
    2) Η ευθύνη του ΣΕΓΑΣ πολύ μεγάλη . Έχουμε Ολυμπιακούς αγώνες και μόνο οι αθλητές του ΣΕΓΑΣ δεν έχουν αγκατασταθεί στο Ολυμπιακό χωριό. Αν είχαν επιβάλει στρατιωτική πειθαρχία στο ζήτημα αυτό δεν θα γινόταν το σκάνδαλο.Πλην όμως την περίοδο εκείνη βασίλευε ο βεντετισμός .Έκαναν ότι γουστάριζαν .Οι αθλητές μας μετείχαν επιλεκτικά σε πολύ λίγους αγώνες ετησίως ,δίνοντας λαβή για κακεντρεχή σχόλια .
    3) Τα ιδιωτικά κανάλια έδωσαν ρεσιτάλ συκοφάντησης της χώρας τις μέρες εκείνες . Επειδή την τηλεθέαση την είχε η ΕΡΤ προσπάθησαν να πιάσουν πόντους ξεφτιλίζοντας την Ελλάδα .


    φιλικώτατα
    ένας φίλαθλος του στίβου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ποια οργισμένη αντίδραση ρε μπάρμπα ρομαντικέ;
    Ονειρεύεσαι;
    Ο χορηγός του Κεντέρη, ονόματα να μη λέμε, είχε στήσει σε όλο το γήπεδο ακροβολισμένους τσάτσους για να γιουχάρουνε και έτσι συμπαρασύρθηκε και ένα μέρος των θεατών.
    Το γνωρίζω από αθλητή της ελληνικής ομάδας. Ψάξτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τι λε ρε παιδί !!! Τα αθλητικά αντανακλαστικά του Έλληνα ανακάλυψαν τη βαθειά κρυμμένη αλήθεια ...

    Το κακό για σένα και για τους ομοϊδεάτες σου, φίλε σχολιαστή, είναι ότι αυτή η ίδια χώρα έβγαλε πριν από αιώνες τον μπαρμπα-Αίσωπο που με γλαφυρότητα περιέγραψε καραγκιοζλίκια παρόμοια μ' αυτά των Τσεκοθανοκεντέρηδων στο μύθο με την κομμένη ουρά της αλεπούς. Οπότε, όσο κι αν, λόγω επαγγέλματος, καταβάλλεις φιλότιμες προσπάθειες, δεν πείθεις, τουλάχιστον όχι όσους έχουν μνήμη και κρίση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αμάν πια μ' αυτά τα φιντάνια... Αντί όλη η συμμορία Τζέκου - Ιακώβου και λοιπών παραφουσκωμένων ηρώων (ή θυμάτων) της πληγωμένης ελληνικής αξιοπρέπειας να απαξιωθεί οριστικά (για να μην πω να μπει φυλακή) καθόμαστε και συζητάμε το αυτονόητο. Τους αξίζει μόνο η περιφρόνηση, και γι' αυτό τους βλέπεις πια με κατεβασμένα αυτιά - όσους φυσικά εμφανίζονται γιατί οι περισσότεροι έχουν χαθεί από προσώπου γης. Για πόσο ακόμα θα ξεγελιέται ο έλληνας από αυτές τις αηδίες και θα ξεχνάει όλα όσα του κάνουν οι πολιτικοί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αγαπητέ κύριε: Στον τελικό των 200 της Ολυμπιάδας της Αθήνας, 70000 κόσμος έκανε λάθος. Υποστήριξε εντελώς οπαδικά δύο αθλητές που γελοιοποίησαν την χώρα τους, την διοργάνωση, αλλά και ένα νοσοκομείο (ΚΑΤ), με το υποτιθέμενο τροχαίο. Πήγαν από την ΔΟΕ να τους δουν στο ΚΑΤ και προσέξτε θέατρο: ο Κ. ήταν γεμάτος γάζες στο κρεβάτι και βογγούσε από τον πόνο! Και δεν υπήρξαν δύο μέτρα και δύο σταθμά, αφού και Αμερικανοί και Βρετανοί πρωταθλητές είχαν αποκλεισθεί από την Ολυμπιάδα της Αθήνας για τον ίδιο λόγο. Προφανώς το αγνοούσαν αυτό οι περισσότεροι στο στάδιο, αφού κατά πάσα πιθανότητα δεν ήταν φίλαθλοι του στίβου. Ημουν κι εγώ αυτόπτης μάρτυρας, και επιβεβαιώνω τον 9.03 πμ: αθλητές φορώντας φόρμες της εθνικής ομάδας κρατούσαν μεγάλου μεγέθους φωτογραφίες των Θάνου, Κεντέρη και ξεσήκωναν τον κόσμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εσύ κύριε Ράμμο δεν δικαιούσαι δια να ομιλείς.

    Δεν πέρασε πολύς καιρός από τότε που υπηρετούσες (βυσματικά) στο (βυσματικό) 1ο γραφείο κάποιας μονάδας πεζικού στη Χίο.

    Ακόμα σε θυμούνται γιατί στο 1ο φραφείο την κοπανούσες λέγοντας ότι ο 2ος λόχος που ανήκες σε είχε βάλει σκοπιά. Κατόπιν ανέβαινες στο 2ο λόχο και τους έλεγες "κωλύομαι γιατί έχω δουλειά στο γραφείο".

    Ακόμα σε θυμούνται οι σειρές σου με το παρατσούκλι "γαμωσείρης".


    Σκοπός πύλης Στρ/πέδου "Λγου Αναστασίου"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΦΩΝΗ ΛΑΟΥ! ΟΡΓΗ ΘΕΟΥ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Όσο και να θέλω να ξεκολλήσω από το εσχάτως λερωμένο από φασιστικά πληκτρολόγια ιστολόγιο σας δε μπορώ γιατί προσφέρει καθημερινά απίστευτο γέλιο. Ειδικά η ιστορία με το στρατό ήταν απολαυστική...εύγε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ηταν απλά μιά αντίδρση κομπλεξικών κι όλα τα άλλα είναι δικαιολογίες. Με την "χρυσή" μας Χαλκιά τι έγινε ρε παιδιά; Θα πάμε στο Πεκίνο να φωψνάζουμε Χα-λ-κιά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Τι κι αν φώναζαν "Κεντέρης" ή κάτι άλλο; Είχε πάρει ντόπα ή όχι; Αν δηλαδή μαζευτούν κάποιες χιλιάδες και φωνάζουν το όνομα ενός "υποδίκου", παύει ή ποινική δίωξή του;

    Ο νεαρός, όπως και η μικρή, πήραν επικίνδυνες ντόπες (θα φανεί όταν γίνουν 40-45 ετών που θα είναι σαν γέροι) για κάποια προσωρινή προβολή, δική τους και διάφορων παρατρεχάμενων. Και αποτελούν κακό, κάκιστο παράδειγμα για άλλους νέους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Είμαστε οι Έλληνες άνθρωποι των άκρων .
    Αν δεν γνωρίζετε ένα θέμα, να μην γράφετε ασυναρτησίες.
    Στους Πανευρωπαίκούς του 2002 τους Θάνου και Κεντέρη τους τσεκάρησαν τέσσαρες φορές .
    Ποτέ δεν έπιασαν Θάνου και Κεντέρη
    ντοπέ .
    Σε όλα τα αγωνίσματα για τις ντόπες οι πρώτοι ένοχοι είναι οι επικεφαλής των Ομοσπονδιών .
    Για τον στίβο ο ΣΕΓΑΣ .
    Δεν είχε τα ''κότσια '' ο κ.Σεβαστής να τους επιβάλει τον Αύγουστο του 2004 να μπουν΄ΟΛΟΙ στο Ολυμπιακό χωριό μαζί με τους άλλους αθλητές . Ο βεντετισμός τον καπέλωσε και γίναμε ρεζίλι .
    Εφόσον οι οποιοιδήποτε αθλητές παίρνουν μηνιαίο επίδομα πρέπει να υποχρεούνται να ακολουθούν τις οδηγίες της ομοσπονδίας .

    Κάποιος έγραψε για τους Αμερικανούς αθλητές .
    Μάθε φίλε,ότι η ομάδα μπάσκετ των ΗΠΑ ήλθε στους Ολυμπιακούς 2004,με την συμφωνία ότι δεν θα τους κάνουν έλεγχο ντόπινγκ.

    Ένας φίλαθλος του στίβου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΘΛΗΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΕΖΟΝΙΑ!!!
    ΚΕΝΤΕΡΗ ΚΑΤΟΥΡΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΑΣΤΟΥΡΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Η Χαλκιά αλήθεια μετά το χρυσό γιατί δεν ξανάτρεξε σχεδόν ούτε μια φορά; Αυτή με τέτοιες ικανότητες έπρεπε να σαρώνει τα μίτινγκ και να κονομάει χοντρά. Μα για τόσο μαλάκες μας περνάν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Λόγω της πληθώρας ανωνυμο-ανώνυμων παπαριών και παπαρολόγων, προτίμησα το σχόλιό μου να το κάνω εδώ

    Επειδή όμως και η παπαρολογία έχει τα όριά της, τον γελοίο ανωνυμοχλιμίντζουρα που έκανε το σχόλιο για τη Χαλκιά, τον παραπέμπω εδώ

    Εκτός αν είναι αμελητέο ένα ασημένιο μετάλλιο σε Πανευρωπαϊκούς Αγώνες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *