GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Εκτός νόμου το κόμμα Ερντογάν...

. Βγαίνει η απόφαση. Το μήνυμα που στέλνει το "βαθύ κράτος", οι παρενέργειες στην εικόνα της Τουρκίας και οι εναλλακτικές λύσεις...

.

Βγαίνει η απόφαση. Το μήνυμα που στέλνει το "βαθύ κράτος", οι παρενέργειες στην εικόνα της Τουρκίας και οι εναλλακτικές λύσεις των ισλαμιστών.

..

Ανταπόκριση από την Σμύρνη
για το Press-gr

..

Εν αναμονή της απόφασης του ανώτατου δικαστηρίου της Τουρκίας για το μέλλον του ισλαμικού κυβερνών κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, ο πολιτικός και κοινωνικός διχασμός εντείνεται όλο και περισσότερο.
Εδώ στα καφενεία της Σμύρνης, όπου άλλοτε το ελληνικό στοιχείο ήταν πανίσχυρο, η σύγκρουση ισλαμικών και κοσμικών κυριαρχεί στις ζητήσεις των θαμώνων. Σε μια συνομιλία μου με ένα μεγαλοαστό από τα βάθη της Ανατολίας, εκπρόσωπο της νέας ισλαμικής αστικής τάξης που έχει ως πρότυπο την αλματώδη εξέλιξη του Ερντογάν, κατάλαβα τους φόβους του, ότι μια απαγόρευση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης θα σημάνει και την επανακυριαρχία της παραδοσιακής κεμαλικής ελίτ, που βλέπει απαξιωτικά τους ισλαμιστές νεόπλουτους από την Ανατολία.

Διπλωματικές πηγές υποστηρίζουν ότι το βαθύ κράτος είναι αποφασισμένο να στείλει ένα γερό μήνυμα στον Ερντογάν με απόφαση απαγόρευσης του ισλαμικού κόμματος. Αν δεν προχωρήσει και στην απαγόρευση του ίδιου του πρωθυπουργού, τότε ένα καινούργιο κόμμα που είναι ήδη έτοιμο, θα αντικαταστήσει το Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και θα αναλάβει αμέσως δράση. Το ίδιο θα γίνει και αν στερηθούν για κάποιο χρονικό διάστημα τα πολιτικά δικαιώματα του Ερντογάν, με τον ίδιο να ηγείται ανεπίσημα, όπως τότε που την πρωθυπουργία είχε αναλάβει ο Γκιούλ.
Η καταδικαστική απόφαση δεν θα εξαφανίσει το κόμμα της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης από την τουρκική πολιτική σκηνή. Το κόμμα θα εμφανιστεί με ένα άλλο όνομα και έμβλημα, όπως έγινε με το Κόμμα της Ευημερίας. Τα λαϊκά ερείσματα του Ερντογάν θα ανέβουν κατακόρυφα, αλλά όμως το μήνυμα του θα το έχει πάρει, αφού κάποιοι εκτιμούν ότι μετά και τις νέες μαζικές διώξεις εναντίον της παραστρατιωτικής οργάνωσης Εργκένεκον, έχει ξεπεράσει τα όρια ανοχής των κοσμικών.

Το συνταγματικό δικαστήριο έχει τη δύναμη να απαγορεύει ένα κόμμα, ανεξαρτήτως εάν είναι κυβερνών ή όχι, επειδή θεωρεί την κοσμικότητα την ανώτατη αρχή του κράτους που πρέπει να παραμένει ανέγγιχτη και αμετάβλητη. Πρώην συνταγματάρχης των ενόπλων δυνάμεων μου είπε ότι πρέπει οπωσδήποτε να βρεθεί ένα τρόπος για να «σπάσουμε το τσαμπουκά του Ερντογάν» και να του στείλουμε το μήνυμα ότι η Τουρκία θα μείνει πιστή στις αρχές του Κεμάλ Ατατουρκ.

Όπως και να έχει όμως, η απαγόρευση του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης θα έχει καταστρεπτικά αποτελέσματα στην εικόνα της Τουρκίας. Η κοινωνική αντίδραση θα είναι μεγάλη, αφού το ισλαμικό κόμμα στις εκλογές τίναξε το κοντέρ στον αέρα κερδίζοντας το 47% των ψήφων.

Οι κοσμικοί και οι κεμαλιστές θα φέρουν την ευθύνη για ένα αναίμακτο πραξικόπημα. Το προφίλ της Τουρκίας στη διεθνή σκηνή θα στραπατσαριστεί για τα καλά και το τρένο για την ενταξη στην ΕΕ θα κινδυνεύσει να χαθεί μια για πάντα , το κουρδικό θα συνεχίσει να παραμένει χάνοντας την πιθανότητα πολιτικής λύση και η οικονομία θα πληγεί σε μεγάλο βαθμό αφού θα καθυστερήσουν οι μεταρρυθμίσεις και θα μειωθεί η εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών.
---------------------------------------------------------

15 σχόλια

  1. ΟΛΟ ΛΟΓΙΑ ΑΚΟΥΜΕ, ΘΑ ΘΑ ΘΑ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΕΙ. ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΥΛΟΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΣΕ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΕΝΤΥΠΩΣΕΩΝ, ΙΣΩΣ ΔΟΥΜΕ ΝΑ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΘΟΥΝ ΣΕ ΙΣΛΑΜΙΣΤΕΣ ΜΕ ΚΕΜΑΛΙΚΟ ΜΑΝΔΥΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Από το Άνα στο Καιάφα σιγά την διαφορά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πόσο δίκιο είχε ο Λιακόπουλος...
    Α ναι και ο γέροντας Παϊσιος...
    Α ναι και τα πρωτόκολλα της Σιών...
    Άντε παιδιά λίγο υπομονή (καμιά χιλιετία) και θα παρελάσουμε μπροστά απ' την Αγιά Σοφιά.

    Κομμένη η πλάκα, μετά από προσφατο μου επαγγελματικό ταξίδι για μεγάλο διαστημα στη γείτονα διαπίστωσα (δυστυχώς;) πως οι Τούρκοι έχουν πολύ ισχυρές βάσεις σαν κράτος και πως δεν είναι (τουλάχιστον πλέον) καθόλου οι μογγόλοι που θέλουν να μας παρουσιάζουν τα ΜΜΕ, τα διάφορα "σχολικά" βιβλία και η επικρατούσα στη χώρα μας εθνισκιστική προπαγάνδα. Πρόκειται για λαό που παρά τις τεράστιες αντιθέσεις που έχει στο εσωτερικό του, είναι πάρα μα πάρα πολυ μπροστά από μας σε τομείς αιχμής (τεχνολογίες, επιστήμες, ιατρική)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. για πήγαινε στην ενδοχώρα και μετά ξαναέλα να μας γράψεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τους τρεμουμε τους Τουρκους. Ας το ομολογησουμε. Ενας περιπατος ειναι γι αυτους μεχρι την Αθηνα. Απλα θα τους αφησουν να μας παρουν λιγα εδαφη. Βεβαια παιζει και μια Συνομοσπονδια Ελλαδος -Τουρκιας. Και ισως πιο πιθανον Η ΑΝΑΒΙΩΣΗ μιας Οθωμανικης Αυτοκρατοριας. Οσο για την ενδοχωρα. Η δικια μας Ενδοχωρα ειναι πιο πολιτισμενη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ειτε καποιοι επαγγελματιες χειραγωγοι της Ελληνικης κοινης γνωμης (παντα ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ) το θελουν ειτε δεν το θελουν ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΠΟΥ ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑ ειναι ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΑ, δεν σωζεται ουτε απο σωμεριτηδες, ουτε απο ηρακλειδηδες ουτε απο ρεπουσοξεφτιλες... ΟΙ ΚΟΥΡΔΟΙ ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ 30 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ (απο τα συνολικα 65-70 της τουρκιας) ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΓΕΝΝΗΤΙΚΟΤΗΤΟΣ 5 !! ενω τα τουρκαλια εχουν χειροτερη και απο την δικη μας (1,2) !! ΔΗΛΑΔΗ ΟΤΑΝ (οπως λενε οι καθε ειδους πρετεντερομαλακες) Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ 100 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ , οι ΚΟΥΡΔΟΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ 60 !! (αυτο το κρυβουν ΕΠΙΜΕΛΩΣ..) και οι τουρκοι μειοψηφια σε μια χωρα που θα την λενε ??? τουρκια ???

    Αυτο το ξερουν ΚΑΙ ΟΙ ΣΟΒΑΡΟΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ και προσπαθουν γρηγορα να βρουν λυση... (περιορισμενο Κουρδισταν να τους στειλουν ολους εκει - μηπως περισωσουν την χωρα τους..) ΜΟΝΟ ΚΑΤΙ ΓΕΝΙΤΣΑΡΟΙ της συριζα , ΚΑΤΙ ΠΑΓΚΑΛΟΜΠΑΚΟΓΙΑΝΟΓΙΩΡΓΑΚΗΔΕΣ δεν θελουν να το δουν...

    ΑΛΛΑ ΘΑ ΤΟ ΔΟΥΟΥΟΥΝ , ΘΑ ΤΟ ΔΟΥΝ..

    Να θυμαστε Ελληνες ΠΑΝΤΑ (ανεξαρτητως των ψεμματων που λενε οι εγκαθετοι) ΟΤΙ Η ΠΛΗΘΥΣΜΙΑΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΛΛΗΝΩΝ-ΤΟΥΡΚΑΩ ΗΤΑΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ (αν οχι βελτιωνεται υπερ ημων) στο 1 προς 3,8 , δηλαδη 10 εκ Ελληνες / 38 εκ τουρκοι.. ολοι οι αλλοι που 'βαφτιζονται' τουρκοι ειναι απλως ΚΟΥΡΔΟΙ που περιμενουν να αποκτησουν την ανεξαρτησια τους.

    χαιρετε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ανωνυμος 28 Ιούλιος 2008 3:00 μμ

    Κατι Ελληναραδες λενε τετοιες μαλακιες. Αυτα λεγανε και το 1897 και εγινε ο πολεμος που παρα λιγο να χαναμε τα παντα. Ναι θα μας σωσει ο Πουτιν και θα μας δωσει την Πολη. Δεν την κραταει για τον εαυτο του.
    Τελικα δεν μας ειπες για τα τοσα εκατομυρια κρυφοχριστιανους, κρυφο Ελληνες .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. προς ΤΟΥΡΚΟΣΠΟΡΟ =

    28 Ιούλιος 2008 4:55 μμ

    Μετα το 1897 σας ξεκωλιασαμε το 1909 (επανασταση στο γουδι) και 1912-1916 τετραπλασιασαμε την ΕΛΛΑΔΑ.. μαλλον το ξεχασες σκουληκι.. και 1921 ειμασταν μια ανασα απο την Αγκυρα.. (να μας περιμενε παλι.. τωρα υπαρχει 160 χρονια κρατος Ελληνικο, ΤΟΤΕ ΜΟΝΟ 60..) ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΗΤΑΝΕ ΤΑ ΛΑΘΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΞΕΝΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ τωρα θα ειχαμε συνορα με την Περσια παλι..

    Αυτα να θυμασαι τουρκοκωλογλειφτη, και αν δεν τα θυμασαι θα στα θυμιζουμε εμεις... και σε σενα και στους νταβαδες σου..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Είναι αδύνατο να κάνεις σοβαρή κουβέντα πλέον στο συγκεκριμένο ιστολόγιο. Κυκλοφορούν άπειρα τυφλωμένα φασιστοειδή που τους επιτρέπεται να υβρίζουν άνευ λόγου και αιτίας απλώς επειδή έχουν άλλη άποψη. Ο πατριωτισμός δεν είναι μονοπώλιο του αμόρφωτου τυφλωμένου φασίστα. Είδαμε που πήγε η χώρα κάθε φορά που πήραν κάτι τέτοιοι εξουσία - έχετε πλάκα - το '22 ποιοί μας πούλησαν και κρεμάστηκαν τελικά γι' αυτό - τα έχετε διαβάσει ποτέ ή διαβάζετε μόνο Στόχο; Το 67-74 και την Κύπρο την ξεχάσατε; Βασικά χάνω το χρόνο μου - τέλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Προς ΤΟΥΡΚΟΣΠΟΡΟ =

    28 Ιούλιος 2008 6:01 μμ

    Φασιστας και πουλημενο τομαρι εισαι μονο εσυ, δεν θα σου ζητησουμε συγνωμη που δεν ανεχομαστε πια την ανθελληνικη σου προποαγανδα. Αιντε παγαινε τσολι που θα μας μαθεις και απο πατριωτισμο, φανηκε ο 'πατριωτισμος' σου στα γραφομενα σου , εισαι ο τελευταιος που θα μιλησει για πατριωτισμο / διαλογο και δημοκρατια, και εμεις ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΣΕ ΦΤΥΝΟΥΜΕ για το 'πατριωτικο' σου εργο.

    Οταν θα εχεις καποιο επιχειρημα να το θετεις με αξιοπρεπεια και σεβασμο και στην ιστορια μας και στα ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΜΑΣ (ΕΛΛΗΝΙΚΑ) αλλοιως πηγαινε εκει που ξερεις (στα τουρκικα) εκει ισως βρεις και αλλους σαν και σενα.

    Οσο για τα υπονοουμενα σου περι 'στοχου' αφενος μαθε οτι καμμια σχεση δεν εχουμε με τον 'στοχο' (παροτι αυτος δεν συγκρινεται με κατι υποκειμενα σαν και σενα) ΚΑΙ ΑΦΕΤΕΡΟΥ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΠΕΛΩΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑΝ.

    ΑΥΤΑ - ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΕΡΜΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΜΕΝΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Να θυμίσω στον Νεοέλληνα και την περηφανη μας ....νίκη στα Ιμια. Βάλαμε την ουρά στα σκέλια και κατεβάσαμε (αν θυμάται ) την Ελ σημαία (ετσι διέταξε η Τσιλερ ) και φύγαμε. Ρε Χρυσαυγιτη αντι να κανεις πορείες εκ του ασφαλούς στο Σύνταγμα Ανέβα στα Ιμια και βαλε μια σημαία. Η τίποτα. ΤΟΛΜΆΣ; Ναι Πάλι με χρόνους και καιρούς πάλι δικά ΤΟΥΣ θα 'ναι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πόσο ανόητος μπορεί να είσαι ρε 6.25; Από αυτά που έγραψα αυτά κατάλαβες; Με εγκεφάλους σαν τους δικούς σου και με τέτοια δυσλειτουργία που έχεις καταλαβαίνει κανείς γιατί είχαμε 400 χρόνια σκλαβια και γιατί τώρα είμαστε ο πάτος των εθνών (μη μου πεις τώρα για το euro και την καλομοιρα - αν και για τέτοιο επίπεδο σε κόβω από τα ελληνικά σου και τη φανατίλα σου).Βγάλε τα συμπλέγματα σου πουθενά αλλού λοιπόν και μην ψάχνεις εχθρούς στις αντιπαραθέσεις απόψεων. Ο εχθρός είναι η καθημερινή απαξίωση που βιώνουμε σαν πολίτες, η υποβάθμιση της οικονομίας μας, η προσβολή της αξιοπρέπειας μας από το άθλιο κράτος και ο τυφλός ρατσισμός που τρεφει το αυγό του φιδιού. Εσύ αν θες μπορείς να απολαμβάνεις τις ονειρώξεις σου με τους καλούς νεκρούς τούρκους και με τις παρελάσεις στην Αγια Σοφιά, αλλά μετά θα ξυπνήσεις και η πραγματικότητα θα είναι τα ίδια σκατα΄...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΠΡΟΣ ΤΟΥΡΚΟΣΠΟΡΟ (μαυρη τρυπα) =

    28 Ιούλιος 2008 8:52 μμ

    Τουρκοπρωκτογλυφτη ΠΡΩΤΟΝ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΧΡΥΣΑΥΓΙΤΗΣ , ΔΕΥΤΕΡΟΝ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΣΤΕΙΛΑΝ ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΙΚΟΥ ΣΟΥ ΧΩΡΟΥ, ΤΡΙΤΟΝ ΟΤΑΝ ΚΑΙ ΟΠΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ, ΝΑΣΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΟΤΙ ΘΑ ΥΨΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ.

    Σε ενημερωνω οτι σε λιγο καιρο (πολυ λιγο..) ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΝΤΑΒΑΔΕΣ ΣΟΥ δεν θα ξερουν που να σταθουν..θα τους χωσουμε και αυτους στην ....μαυρη τρυπα..

    Οσο και να ξερνας ανθελληνικο μενος (Πάλι με χρόνους και καιρούς πάλι δικά ΤΟΥΣ θα 'ναι) ΣΕ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩ ΟΤΙ 'ΠΑΛΙ ΜΕ ΧΡΟΝΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΙΡΟΥΣ ΠΑΛΙ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΘΑΝΑΙ' και θα απουσιαζουν ΟΡΙΣΤΙΚΑ σκουληκια σαν και σενα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ΓΑΜΩ ΤΗ ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ ΣΟΥ.
    ΕΙΣΑΙ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ.
    ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ ΕΙΣΑΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ΤΟΥΡΚΟΣ ΚΑΛΟΣ ΜΟΝΟ ΝΕΚΡΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση