GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Απλά μαθήματα οικονομίας...

από το ... παρακράτος των blogs στον κ. καθηγητή... . Από τον  Κωνσταντίνο Μακρή www.constantinmacris.com . ΕΠΕΙΔΗ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΙΛΑ...

από το ...παρακράτος των blogs στον κ. καθηγητή...

.

Από τον  Κωνσταντίνο Μακρή

www.constantinmacris.com



.

ΕΠΕΙΔΗ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΣ ΤΩΝ BLOGS , ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕΥΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΕΠΩΝΥΜΩΣ ,ΑΠΛΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ.

ΞΕΡΩ ΟΤΙ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ «ΠΙΑΣΑΡΙΑΚΑ» ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΟΥΡΑΖΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ, ΑΛΛΑ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ, ΕΧΕΙ ΑΡΧΙΣΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΠΙΟ ΑΓΡΙΑ Ο ΚΟΣΜΟΣ, ΔΥΣΤΥΧΙΣΜΕΝΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ, ΝΕΟΙ ΑΝΕΡΓΟΙ, ΝΕΟΙ ΦΤΩΧΟΙ, ΜΑΓΑΖΙΑ , ΜΙΚΡΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΤΛ. ΠΟΥ ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΣΥΝΤΟΜΑ.
ΚΑΛΟ ΛΟΙΠΟΝ ΕΙΝΑΙ, ΟΛΟΙ ΝΑ ΞΕΡΟΥΝ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ – ΚΑΙ ΠΟΙΟΙ ΕΠΡΕΠΕ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ ΝΑ ΤΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ.
Τα στοιχεία αυτά είναι ανηρτημένα στο site http://www.statbank.gr/  το οποίο δημοσιεύει λίστες με τις 500 πρώτες εταιρείες σε τζίρο ανά κλάδο (Εμπόριο- Βιομηχανία- Τουριστικές-Κατασκευαστικές). Δεν περιλαμβάνει Τράπεζες, Ασφαλιστικές κτλ.


Και συγκεντρωμένα σε πλήρη πίνακα, μπορείτε να δείτε στην διεύθυνση : spreadsheets.google.com/pub?key=pIuJZ0-vmUl7Jje7uvdcVdg

Αλλά δεν αναφέρω ονόματα εταιρειών, γιατί δεν πιστεύω στο άσπρο-μαύρο, και δεν είναι σωστό να εκτεθούν εταιρείες χωρίς να φταίνε. Πάρα πολύ εύκολα όμως μια επίσκεψη στον προαναφερόμενο δικτυακό τόπο και ένα copy-paste και λιγόλεπτη επεξεργασία στο Office Excel θα σας δώσει την δυνατότητα επαλήθευσης των στοιχείων.

Δεν τα θεωρώ ακριβή πλήρως ως στοιχεία (περιέχουν κάποια λάθη όπως έχω διαπιστώσει συγκρίνοντας τα, και θέλω αν όχι ακριβής να είμαι ειλικρινής) αλλά ένας γνώστης της αγοράς δεν έχει ανάγκη τέτοιας ανάλυσης επακριβούς, αρκεί που η συνολική εικόνα είναι εκφραστικότατη της γενικής κατάστασης.

Όταν εταιρείες με τζίρους εκατοντάδων εκατομμύριων δηλώνουν κερδοφορία μηδαμινή, τζίρους που τα μεγέθη τους, ακόμη και για μεγαλύτερες αγορές πχ των ΗΠΑ είναι σημαντικοί, πόσο μάλλον στην μικρή Ελληνική Αγορά, που εάν δεν τις κατατάσσει στα μονοπώλια τους επιτρέπει όμως να επιβάλλουν «Όρους του παιχνιδιού» και παρ`όλα αυτά δηλώνουν τόσο χαμηλές κερδοφορίες. Τότε η πρέπει να σκεφτούν σοβαρά το μάνατζμεντ τους ή  να της κλείσουν και να τοποθετήσουν το κεφαλαίο τους στον τραπεζικό τόκο, γιατί θα βγάλουν περισσότερα χωρίς ρίσκο και πονοκεφάλους διαχείρισης!!

Όμως η πολυτελής διαβίωση πολλών εξ των ιδιοκτητών με βίλλες, σκάφη, τζετ άλλα υποδηλώνουν. Όπως και το σκάνδαλο και οι μίζες της Σήμενς, από τους περισσοτέρους λογικώς σκεφτόμενους αλλά και γνωρίζοντες τι επικρατεί στην αγορά, χρηματοδότες πολιτικών –άρα δεν τους πειράζει κανένας – λαδώματα εφοριακών (30.000.000 δρχ.!!! και ισχυρό «δόντι» για να την πάρεις, ο αέρας για την θέση του ελεγκτή επιχειρήσεων εν έτη 2.000). Και βεβαίως η «άτακτη» και εν πολλοίς δικαιολογημένη στάση μικρότερων εταιρειών να φοροδιαφεύγουν, αφού το κράτος, σ`αυτές τις «ανυπεράσπιστες» στρέφεται σαν φορολογικά υποζύγια, στις αποτυχίες του να επιβάλει καθεστώς δικαιοσύνης φορολογικής, επιτίθεται φορολογικά σε αυτές.

Αυτά όλα συνθέτουν ένα εφιαλτικό περιβάλλον του επιχειρείν στην Ελλάδα. Έλλειψη ισων ευκαιριών, συσσώρευση της αγοράς σε λίγα χέρια και απώλεια δυνατοτήτων ανοίγματος νέων ελπιδοφόρων επιχειρήσεων, που θα συμβάλλουν με νέες ιδέες, νεα οραματα και στοχους στην Ελληνικη Οικονομια.

Αλλά επειδή το τρέχον και το επίκαιρο της κατάστασης είναι η απώλεια έλεγχου της Οικονομίας από τον Κον Καθηγητή του LSE, του οποίου η τύχη ουδόλως με νοιάζει, αλλά με νοιάζει η τύχη της Ελληνικής Οικονομίας, η φορολογική επέλαση που ετοιμάζει σε φτωχούς και αδύναμους, επί δικαίων και αδίκων και η ραγδαία γκετοποίηση που επιφέρουν οι ενέργειες του και το κλείσιμο μαγαζιών και επιχειρήσεων, θα του συστήσω τα εξής:

Όχι βεβαίως να καταφύγει σε έκτακτη εισφορά των επιχειρήσεων  γιατί και αυτό σε ένα τέτοιο χάος φορολογικό θα είναι επέλαση επί δικαίων και αδίκων, ούτε χρειάζεται να ταλαιπωρεί τους εφοριακούς με τον κώδικα του των 13000 χιλ. στοιχείων (δεν γνωρίζω εάν η ελληνική αποτελείται από τόσες χιλιάδες λέξεις). Αλλά να εφαρμόσει την θεωρία «τα οικονομικά είναι περιορισμένα και ταχέως την ενίσχυση των απαιτούν» και την κοινή λογική του εμποράκου, που πρώτα κοιτά τους μεγάλους λογαριασμούς και μετά στα «ψιλά» του κοσμάκη.

Και γι αυτό με βάση τον τζίρο τους, να πάει να ελέγξει τις εταιρείες αρχίζοντας από τις μεγαλύτερες με απλό τρόπο, ελέγχοντας τα τιμολόγια αγορών και τα τιμολόγια εξαγωγής και την φορολογική έδρα του εκδότη αυτών (η παραλήπτη), εάν είναι OFFSHORE. Και άρα γίνεται υποτιμολόγηση η υπερτιμολόγηση κατά περίπτωση. Έτσι φοροδιαφεύγουν οι μεγάλοι σήμερα και όχι μη κόβοντας αποδείξεις ταμειακών μηχανών και να μην ταλαιπωρεί τους εφοριακούς να γυρνάνε έξω με αυτό το λιοπύρι.

Δεν του τα δίδαξαν αυτά του Κύριου καθηγητή στο LONDON SCHOOL OF ECONOMICS; Του ετέρου δε υφυπουργού με τα πρωτότυπα αγορανομικά μέτρα, σε καθεστώς ελεύθερης αγοράς! Θα τον ρωτήσω πως με τζίρο πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων η και άνω του Δις, τα SUPERMARKET δηλώνουν τόσο λίγα κέρδη; Ασχέτως του ίσως μικρού περιθωρίου μεικτού κερδους,όταν εξοφλούν σε 6-8 μήνες το εμπόρευμα και κατά δήλωση τους το 80% είναι τα ταχυκίνητα προϊόντα, δεν ξέρει ότι μεγαλύτερη σημασία έχει πόσες φορές «γυρίζεις» τα λεφτά σου, από το περιθώριο κέρδους; Είναι το ίδιο να πουλάς ένα πράγμα με κέρδος 50 ευρώ αλλά να το αντικαθιστάς σε 1 χρόνο και το ίδιο να πουλάς με 20 ευρώ κέρδος αλλά να το αντικαθιστάς 12 φορές;

Τα δικά μου μαθηματικά, λένε 50 ευρώ κέρδος τον χρόνο για το ένα και 240 ευρώ κέρδος για το άλλο, τα δικά του πόσα λένε; Και η δίκια μου λογική λέει ότι είναι στην ουσία τράπεζες με τόση ρευστότητα αφού πουλάνε μετρητοίς και εξοφλούν με τέτοια πίστωση, η δικιά του τι λέει; Μήπως είναι καλύτερα να πάει να ασχοληθεί με το «μαντηλάκι» στο πέτο του και να γυαλίζει την Maserati του;

Αυτά τα απλά οικονομικά μαθήματα για εδώ,όποιος θέλει για περισσότερα στο δικό μου Blog (δεκτά ,σχόλια, βρισιές, ανταλλαγή απόψεων και εποικοδομητικές συζητήσεις), μόνο που με «κουράζουν» οι υψηλές θεωρίες και τα μεγάλα ονόματα θεωρητικών της οικονομίας ,γιατί όταν το ταμείο δείχνει μείον, πάντα την πληρώνει κάποιος (και εδώ εγώ και εσείς) και οι κύριοι θεωρητικοί τραβάνε την ουρά τους έξω.

Και τα μείον ενός διαχειριστή χρήματος τα πληρώνουν άνθρωποι και επιχειρήσεις (τελευταίο μάθημα για τον Κον Καθηγητή του LSE) και επειδή Υπουργός οικονομικών στην ουσία είναι διαχειριστής χρήματος, απαιτείται τουλάχιστον μεγαλύτερη σοβαρότητα.

Καταλαβαίνω βέβαια ότι στην Λίστα περιλαμβάνονται «φίλοι» και «υποστηρικτές» του συστήματος, αλλά δεν πρέπει να τους στενοχωρήσει και κάποια φορά ο Κος Καθηγητής; Τόσες Χάρες τους κάνει!!

(Επειδή στο προηγούμενο άρθρο μου ΕΥΓΕ ΑΛΕΞΗ-ΕΥΓΕ ΑΛΕΚΑ κάποιοι σταθήκανε στον τίτλο και όχι στην ουσία , άλλοι με βρίζανε, άλλοι με απειλούσαν, τους πληροφορώ ότι δεν ανήκω σε κανένα κόμμα και για τους καταλαβαίνοντες, η αστειότης είναι η καλύτερη έκφραση της τραγωδίας (ορα Λαζόπουλος) και εάν γράφω επωνύμως γιατί ξέρω ότι ξέρουν, ότι εάν με πειράξουν θα με κάνουν «βεντέτα» και αυτό τους εμποδίζει, και τώρα βρίστε, μαζί σας….)

-------------------------------------------------------

7 σχόλια

  1. απο (Τα ημερολόγια της μοτοσυκλέτας) του Τσε.
    Οταν βρισκόταν στο Βαλπαραίζο, ένα λιμάνι της Χιλής, χρησιμοποίησε τις ιατρικές του γνώσεις για να βοηθήσει μια ηλικιωμένη γυναίκα, που πέθαινε από χρόνιο άσθμα και αδύναμη καρδιά. Δεν μπορούσε πια να κάνει πολλά, όμως η προσπάθεια και μόνο να την φροντίσει, μέσα στην φτώχεια της, τον επηρέασε σημαντικά. Έγραψε αργότερα τα εξής: (εκεί, στις τελευταίες στιγμές των ανθρώπων, που ο ευρύτερος ορίζοντας τους ποτέ δεν ξεπερνά το αύριο, βλέπει κανείς την τραγωδία που ζεί το προλεταριάτο σε ολόκληρο τον κόσμο. Σε εκείνα τα σβησμένα μάτια υπάρχει μια ταπεινή συγνώμη, συχνά και ένα απελπισμένο κάλεσμα για παρηγοριά που χάνεται στο κενό, ακριβώς όπως το σώμα τους θα χαθεί σύντομα κάτω από το βάρος της μιζέριας, που μας περιτριγυρίζει. Το πόσο καιρό ακόμα θα συνεχίζει να υπάρχει αυτό το παράλογο καθεστώς της κάστας δεν μπορώ να το ξέρω, μα είναι ώρα εκείνοι που κυβερνάνε να αφιερώσουν λιγότερο χρόνο στην προπαγάνδα της ευσπλαχνίας τους και να δώσουν χρήματα, πολύ περισσότερα χρήματα, για έργα κοινωνικής ωφέλειας).

    Μπούντζουκας Τηλέμαχος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Diladi to LSE sas ftaiei twra pou o kathe apofoitos kai kathigitis empleketai me tin politiki kai vazei to proswpiko symferon panw ap'ola?

    Episis, to an gnwrizei theoritika gia tin oikonomiki epistimi i oxi, einai ena teleiws diaforetiko zitima. Giati allo einai na leitourgeis ws ypourgos, kai allo na didaskeis theoritika gia tin oikonomiki epistimi kai tin oikonomia.

    Kai mia anekdoti istoria:
    Otan erwtithei o en logw ypourgos gia to an tha ithele na dwrisei ena symvoliko poso sto LSE ws apofoitos, apantise oti synevale stin dimiourgia 2 ypotrofiwn tis Ethnikis Trapezas sto Hellenic Observatory...Ousiastika eipe diladi, oti ekane dwrea me ta lefta tou Ellinikou laou!!!!!! Auto kai mono einai endektiko gia arketa pragmata...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΛΥΣΗ ΠΟΥ ΣΟΥ ΞΕΦΥΓΕ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΤΟΝ ΣΩΖΕΙ.ΠΟΥΛΑΜΕ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ[ΛΙΜΑΝΙΑ,ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ] ΓΕΜΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΕΛΛΗΜΑΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ ΓΙΑ ΚΑΝΑ ΧΡΟΝΟ, ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΜΕΤΑ ΕΧΕΙ Ο ΘΕΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σε τόνους μετριέται η σοβαροφάνειά σας και σε γραμμάρια η σοβαρότητά σας.
    Ο λαϊκισμός έχει τόσο πολύ κυριεύσει το κρανίο σας που όσο απλά και να σας εξηγήσει κάποιος πάλι δεν θα καταλάβετε.
    Μία απλή ερώτηση.
    Εάν στην Ιρλανδία (ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΘΑΥΜΑ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ) σκεπτόντουσαν έτσι οι κυβερνήσεις τους, θα είχαν εισρεύσει πάνω από 300 δισ ευρώ από το εξωτερικό;
    Μην προσπαθείς να επανεφεύρεις τον τροχό, τό έχουν ήδη κάνει άλλοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αξιότιμε κύριε ,υποστηρικτή του Οικονομικού Θαύματος της Ιρλανδίας. Η σοβαροφάνεια και η σοβαρότητα ας κριθεί από άλλους.
    Όσο για το Οικονομικό Θαύμα της Ιρλανδίας ,το είπατε μόνος σας. Της Ιρλανδίας ,όχι της Ελλάδος. Τα θαύματα δεν επαναλαμβάνονται, και βεβαίως στην Ιρλανδία δεν αποφασίζουν οι επιχειρήσεις τι φόρο θα πληρώσουν αλλά το Κράτος. Κατά δεύτερον , δεν υπολογίζεται την γλωσσική συγγένεια και κουλτούρα των Ιρλανδών, την Γεωγραφική τους Θέση, καθώς και το επίπεδο δημόσιας διοίκησης που διαθέτουν.
    Προσωπικώς δεν μου αρέσουν οι παρωπίδες ,ακόμη και την περίπτωση μεταβολής της Χώρας σε «φορολογικό παράδεισο» θα εξέταζα ,αλλά με τόσα χρέη (που θα πληρωθούν, θέλουμε δεν θέλουμε) με την διαφθορά την σήψη και την κακοδιοίκηση στο δημόσιο, πιστεύεται ότι θα υπήρχαν πολλοί επενδυτές που θα προτιμούσαν την Ελλάδα για οικονομική τους βάση; Όταν υπάρχουν ήδη 45 φορολογικοί παράδεισοι που διεκδικούν αυτό; Και βεβαίως δεν κινδυνεύουν από «εκπλήξεις» φορολογικές μια και δεν χρεωστάνε. Σας συνιστώ να κάνετε σφαιρικές αναλύσεις και να λαμβάνετε υπ’οψιν σας όλες τις παραμέτρους.
    Απαντήστε στον εαυτό σας με ειλικρίνεια και μην καταφεύγετε σε επιφανειακές προσεγγίσεις για να είστε αντικειμενικός αναλυτής και όχι παπαγαλάκι. Και για πληροφόρηση σας και εμείς διαθέτουμε «πανεπιστημιακούς τίτλους» ίσως και καλυτέρους από του Ινδάλματος σας ,αλλά προτιμούμαι τους «πεζοδρομιακούς τίτλους της καθημερινής πρακτικότητας» για να μας καταλαβαίνει και ο κόσμος.
    Στην διάθεση σας ,για σοβαρή συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων εάν έχετε αυτήν την ικανότητα.
    Κωνσταντίνος Μακρής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μην ξεχνάμε ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν ένας πολύ επιτυχημένος καθηγητής οικονομικών σε (καπιταλιστικό) αμερικάνικο πανεπιστήμιο και ήρθε στην Ελλάδα για να εφαρμόσει...το σοσιαλισμό!
    Να υποθέσω ότι στα αμερικάνικα πανεπιστήμια οι μελλοντικοί οικονομολόγοι διδάσκονται το θεώρημα του "Τσοβόλα δώστα όλα";

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. αυτό που δέν καταλαβαίνουμε ε'ιναι ότι τό ταμείο αυτής της ταλαίπωρης χώρας ο κάθε κατακαημένος πού δηλώνει καθηγητής χωρίς ντροπή,τό εχει ξαπατώσει και βγαίνει μετά και μιλάει γά ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ της φορολογικής βάσης.Δέν τολμάει να πει οτι το νέο πήδημα στόν οχλο εχει αλλο ονομα.Αν αυτός ειναι καθηγητής οικονομίας τότε εγώ μπορώ να ισχυρίζομαι οτι ειμαι ατομικός επιστήμων,αρκεί να μέ αφήσετε να το αποδείξω στά καφάλια σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *