. Από τον Δημ. Δημητρίου . Είμαι πολιτικός μηχανικός και μέχρι πρότινος εργαζόμουν στον όμιλο ΒΕΤΑΝΕΤ. Για περισσότερο από ένα χρόνο παρέ...
Από τον Δημ. Δημητρίου
.
Είμαι πολιτικός μηχανικός και μέχρι πρότινος εργαζόμουν στον όμιλο ΒΕΤΑΝΕΤ. Για περισσότερο από ένα χρόνο παρέμενα ανασφάλιστος αφού η εταιρεία προφασιζόμενη οικονομικά προβλήματα αθετούσε τις υποχρεώσεις της και δεν κατέβαλλε τις ασφαλιστικές εισφορές μου στο ΤΣΜΕΔΕ. Επιπρόσθετα μέχρι τη στιγμή που παραιτήθηκα μου χρωστούσαν μισθούς δύο μηνών, οι οποίοι ακόμα δεν έχουν εξοφληθεί.
Αν κάνετε μια έρευνα θα ανακαλύψετε ότι δεν είμαι ο μόνος με παρόμοιο θέμα στη συγκεκριμένη εταιρεία. Τουλάχιστον το 95% των εργαζόμενων μηχανικών στην ΒΕΤΑΝΕΤ είναι ανασφάλιστο, ή αναγκάστηκε να πληρώσει τις εισφορές εξ ιδίων πόρων, αφού η εταιρεία σε παράβαση κάθε ασφαλιστικής νομοθεσίας αρνείται να αναλάβει τις υποχρεώσεις της. «Αν δεν σου αρέσει παραιτήσου», είναι το μότο της ΒΕΤΑΝΕΤ τον τελευταίο χρόνο. Περί πληρωμής όμως ούτε λόγος.
Φωνάζει ο κλέφτης...
--------------------------
Η τροπολογία του υπουργείου οικονομικών που τροποποιεί τη φιλελεύθερη ιδεολογία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου είναι αδύνατο να αποκλειστεί η Σύγκρουση Συμφερόντων, λαμβάνοντας αυτό ως δεδομένο η πολιτεία πρέπει πάντα να προσπαθεί να προωθήσει τη δημιουργία και τη συντήρηση αρμονικών εργασιακών σχέσεων μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων.
Συνήθως όμως (και αυτό συμβαίνει όλο και πιο συχνά τον τελευταίο καιρό) οι δυο πλευρές αδυνατούν για μια πλειάδα ζητημάτων να φτάσουν σε αμοιβαίως αποδεκτές λύσεις, σε αρκετές περιπτώσεις οι διαφωνίες οδηγούν σε απεργίες που με τη σειρά τους προκαλούν μεγάλη οικονομική και κοινωνική ζημιά σε όλους. Πάντα και εφόσον οι καταστάσεις αυτές δεν αντιμετωπισθούν έγκαιρα και αποτελεσματικά προκαλούν ανυπέρβλητα προβλήματα, συνήθως η ζημιά είναι μεγαλύτερη για τον εργαζόμενο και το κοινωνικό σύνολο.
Καταργώντας τώρα το δικαίωμα της μονομερούς προσφυγής σε διαιτησία για τυχόν προβλήματα που μπορούν να προκύψουν μεταξύ εργαζόμενου και εργοδότη ο ισχυρότερος σε αυτή τη σχέση είναι φυσικό να κάνει κατάχρηση του δικαιώματος που του δίνει ο νόμος, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να αποκομίζει άμεσα ή έμμεσα πλεονεκτήματα για τον εαυτό του. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον είναι φυσικό τα συλλογικά διαπραγματευτικά όργανα να χάσουν την ισχύ τους, πλέον δεν θα έχουν ρόλο.
Ο εργαζόμενος έτσι θα μείνει συλλογικά ανυπεράσπιστος, η κατάσταση αυτή θα τον αναγκάσει να αρχίσει να διαπραγματεύεται τα δίκαια του μόνος.
Έτσι από δω και πέρα ο κίνδυνος παρεκτροπής από τον εργοδότη, η σύγκρουση και η απόλυση, η υποβάθμιση του περιβάλλοντος εργασίας, οι οικονομικές δυσκολίες, κτλ θα είναι καθημερινή ρουτίνα, με ότι κινδύνους αυτό συνεπάγεται για τον εργαζόμενο. Eίναι γνωστό ότι όταν ο άνθρωπος αντιμετωπίζει καθημερινά δύσκολες καταστάσεις στην επαγγελματική του ζωή οδηγείται σε πρόωρη ψυχική, σωματική και επαγγελματική εξουθένωση.
Επομένως κάθε πολιτισμένο κράτος πρέπει να δίνει το δικαίωμα ένα ουδέτερο τρίτο μέρος να μεσολαβεί (όταν αυτό ζητείται από κάποιο μέρος) για την επίλυση τόσο των μεγάλων θεσμικών ζητημάτων που προκύπτουν, όσο και των καθημερινών προβλημάτων που δεν μπορούν να λυθούν από τα βασικά μέρη και πάντα με σεβασμό του εργαζόμενου και του ρόλου του.
Πρώτος διδάξας καταστρατήγησης των εργασιακών δικαιωμάτων στη χώρα μας είναι η σημερινή αντιπολίτευση την οκταετία 1996-04, με την εισαγωγή της ωρομίσθιας στο δημόσιο σχολείο κτλ.
Σήμερα και κοιτάζοντας το αύριο οι πολιτικές ηγεσίες πρέπει να αφήσουν πίσω τις βαθιά συντηρητικές νοοτροπίες του χθες που καθηλώνουν και υπονομεύουν την πρόοδο και τις προοπτικές του συνόλου των πολιτών της χώρας μας. Η δημοκρατία μας τους χωράει όλους και εργαζόμενους και εργοδότες.
Διαβάστε περισσότερα
http://neoinileias.blogspot.com/
μα καλα ρε παιδια, το 2008 και υπαρχουνε ακομα μαλακες?
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλα κοτζαμ μηχανικοι και βρηκατε τη βετανετ για να κανετε καριερα?
πηγαιντε σε κανα Ντουμπαι, κανουνε κρα για μηχανικους
Και εσυ γιατι δεν φροντισες να κανεις μια καταγγελια στο ΤΕΕ, ΤΣΜΕΔΕ και στην Επιθεωρηση Εργασιας? Να δεις για ποτε θα πληρωναν τις εισφορες σου...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι κατι αλλο. Το ΤΣΜΕΔΕ δεν εκδιδει εγγυητικες, βεβαιωσεις μη οφειλης, εργολαβικου ανταλλαγματος κτλ αν υπαρχουν οφειλομενα εισφορων ειτε απο εργολαβιες ειτε απο εισφορες για το προσωπικο. Απορω πως αυτοι οι πουστηδες στην ΒΕΤΑΝΕΤ δεν εχουν χασει το εργοληπτικο τους πτυχιο με αυτα που κανουν.
ston idiotiko tomea kaneis den plironei tsemede stous mhxanikoys.
ΑπάντησηΔιαγραφήedo den plironoun oi deko kai ta ypoyrgeia poy pairnoun mhxanikoys me symvasi ergou.
to tsemede to kalyptoun apo thn tsepi toys oi maxanikoi!!!!!k me deltio paroxis oloi....se dhmosio kai idiotiko tomea..
Μιας και δεν εργάζεστε πλέον και πιθανότατα κανενός ανευθυνοϋπεύθηνου δεν θα ιδρώσει το αυτί με την e-καταγγελία σας, γιατί δεν τους τραβάτε μια ωραία καταγγελία (ΤΣΜΕΔΕ; Επιθεώρηση Εργασίας;) για να τρέχουν;
ΑπάντησηΔιαγραφήφίλε μου σε καταλαβαίνω.Το θέμα είναι πολιτικό. Στην αμερική την πρωτεύουσα του καπιταλισμού στον κόσμο, οι υπεύθυνοι της εκεί ΒΕΤΑΝΕΤ θα είχαν πάει φυλακή.
ΑπάντησηΔιαγραφήαλλά εκεί και σε άλλες Δυτικές χώρες δεν έχουν υπουργούςτύπου αλογοσκούφη,φώλια,χριστοδουλάκη,
παπαντωνίου κλπ.
(φταίνε καιο Καραμανλής και ο Σημίτης που δέχονται να τους επιβάλει το κόμα τους να κάνουν υπουργούς ανίκανα και τυχοδικτικά στοιχεία).
Δεν το πιστευω οτι εισαι μηχανικος και εκατσες στη Ελλαδα να δουλεψεις. Αντε κανε την για εξωτερικο μπας και δεις προκοπη. Η Ελλαδα ειναι μπουρδελο και οχι χωρα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤΗΝ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΨΗΦΙΖΕΤΑΙ ΕΣΕΙς ΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ!!!ΤΙ ΦΩΝΑΖΕΙς ΕΣΥ ΤΟΥς ΑΝΕΒΑΣΕΣ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΣΕ ΠΗΔΑΝΕ ΤΩΡΑ !!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ Αλαβάνος του ΤΕΕ που είναι;
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι Κρεμάλες που είναι;