...οι Τούρκοι δεν το αφήνουν να περάσει από τα στενά του Βοσπόρου, αλλά το Υπ. Εξωτερικών δεν ενδιαφέρεται ιδιαίτερα... . Εδώ στο Βόλο φτ...
.
Εδώ στο Βόλο φτιάξαμε ένα ακριβές αντίγραφο πλοίο της Αργούς. Κόστισε μέχρι στιγμής 1,5 εκ. ευρώ. Το πλοίο με τους 80 κωπηλάτες του θα πήγαινε στη «Κολχίδα» στη Γεωργία...
Εδώ στο Βόλο φτιάξαμε ένα ακριβές αντίγραφο πλοίο της Αργούς. Κόστισε μέχρι στιγμής 1,5 εκ. ευρώ. Το πλοίο με τους 80 κωπηλάτες του θα πήγαινε στη «Κολχίδα» στη Γεωργία...
Όλα αυτά στα πλαίσια των Μεσογειακών Αγώνων που θα γίνουν το 2013. Πρόεδρος ήταν ο κ. Ισίδωρος Κούβελος. Οι Τούρκοι αρχικά δέχτηκαν να περάσει το πλοίο από τα λιμάνια τους. Μετά άλλαξε το προεδρείο και μπήκε πρόεδρος κάποιος Ερωτόκρητος Νεοφύτου. Μάταια ψάχνει ο δήμαρχος Βόλου κ. Βούλγαρης να τον βρεί . Το ίδιο και ο Τζανακούλης δήμαρχος Λάρισας.
Τώρα οι Τούρκοι απαγορεύουν τη διέλευση της Αργούς από τα στενά του Βοσπόρου με το πρόσχημα ότι θα ξυπνούσαν μνήμες εκτοπίσεων, καταπατήσεων και σφαγών που έπραξε με το νόμο της ισχύος η κρατική τους οντότητα σε βάρος των Ελλήνων. Η πόλη του Βόλου ως διοργανώτρια των Μεσογειακών Αγώνων και γενικότερα η Ελλάδα μέσω αυτού του πλοίου ομοίωμα του αρχαίου έστελνε μήνυμα φιλίας και ειρήνης στους λαούς της Προποντίδας. Η μοντέρνα Αργώ δεν είναι πλοίο ολέθρου. Δε μεταφέρει πυρηνικά όπλα ή χημικά απόβλητα στα αμπάρια της. Είναι σκαρί όπου η ειρήνη και η φιλία είναι οι συνταξιδιώτες της . Αυτές οι έννοιες είναι προστιθέμενες αξίες που απορρίπτει η σημερινή Τουρκία.
Βέβαια το ελληνικό υπουργείο εξωτερικών δεν έδειξε τον αρχικό του ζήλο για επίλυση του θέματος. Γιατί;
Το Σάββατο 14 Ιουνίου 2008 η Αργώ θα σαλπάρει σε νέα ρότα. Από το Βόλο μέσω Ισθμού θα πλεύσει τα παράλια της Αδριατικής με τους 80 κωπηλάτες της και θα καταλήξει στη Βενετία. Ο πολιτισμός θα ανταμώσει για μια ακόμη φορά τη τέχνη, τη φιλοξενία, τη φιλία, τη δημοκρατία.
Βέβαια το ελληνικό υπουργείο εξωτερικών δεν έδειξε τον αρχικό του ζήλο για επίλυση του θέματος. Γιατί;
Το Σάββατο 14 Ιουνίου 2008 η Αργώ θα σαλπάρει σε νέα ρότα. Από το Βόλο μέσω Ισθμού θα πλεύσει τα παράλια της Αδριατικής με τους 80 κωπηλάτες της και θα καταλήξει στη Βενετία. Ο πολιτισμός θα ανταμώσει για μια ακόμη φορά τη τέχνη, τη φιλοξενία, τη φιλία, τη δημοκρατία.
Διονύσης Στ.
------------------------------------------
Όντως η Τουρκία δε δέχτηκε το πλοίο και έτσι το ταξίδι προς Κολχίδα ματαιώθηκε και αντικαταστάθηκε με ταξίδι στη ... Βενετία. Τα πράγματα όμως είναι λιγάκι διαφορετικά από όσα λες σχετικά με τη σύνδεση του εγχειρήματος με τους μεσογειακούς...
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ Αργώ ξεκίνησε να φτιάχνεται εδώ και 3-4 χρόνια από το Δήμο Βόλου, χωρίς καμιά προσυνεννόηση και προγραμματισμό με κανένα σε εθνικό επίπεδο. Απλά αποφάσισε να τη φτιάξει και να κάνει το ταξίδι στην Κολχίδα (Γεωργία). Πολλοί τότε είχαν αναρωτηθεί πως είναι αυτό δυνατόν να συμβεί με μηδενικό σχεδιασμό και χωρίς καμιά προετοιμασία σε διπλωματικό και οργανωτικό επίπεδο. Έτσι, επειδή θα φτιάξουμε ένα καράβι, όλα θα γίνουν...
Το καράβι για πολύ καιρό έμενε στα σχέδια. Και οι δημοτικοί άρχοντες υπόσχονταν ταξίδια και μεγαλεία για την πόλη. Πλησίαζαν οι δημοτικές εκλογές. Και ότι δεν είχε γίνει για χρόνια έγινε σε λίγους μήνες. Το καράβι (το σκαρί του δηλαδή χωρίς τίποτα άλλο πάνω, ούτε καν κουπιά) ήταν έτοιμο και ... παρευρέθηκε σε τελετή προς τιμή του, που οργάνωσε ο δήμος λίγες μέρες πριν τις εκλογές.
Η δημοτική αρχή άλλαξε. Η νέα εκεί που έβρισκε ένα σωρό μείον στο εγχείρημα της Αργούς, το αγκάλιασε και το προώθησε αναγνωρίζοντας τη ... δύναμη του σε εσωτερική κυρίως κατανάλωση. Και όλη η πόλη ήταν περήφανη που είχε μια Αργώ, αντάξια και όμοια της αρχικής.
Κλήθηκαν εθελοντές κωπηλάτες. Γιατί πλοίο είχαμε. Πως θα ταξίδευε χωρίς κωπηλάτες; Εμφανίστηκαν αρκετοί έμεινα ελάχιστοι Γιατί άραγε; Λόγω καλού σχεδιασμού; Αλλά και με λίγους κινείται. Για πόσο δε ξέρω, ούτε αν αντέχουν όλο το ταξίδι συνέχεια οι ίδιοι στην ανοικτή θάλασσα. Αλλά μέσα στον ήρεμο και απάνεμο Παγασητικό κινείται, σε ρυθμό εξάσκησης και πρόβας.
Και τότε ήρθαν τα προβλήματα. Ποιος θα συνεννοηθεί με τις χώρες από όπου θα περάσει η Αργώ; Και ποιος θα κανονίσει τους ενλιμανισμούς και τις άδειες; Ο Δήμος Βόλου; Προφανώς όχι. Είναι μεγάλο το εγχείρημα. Καλείται το Υπουργείο Εξωτερικών. Αλλά ακόμα και αυτό αδυνατεί. Η τουρκία αρνείται. Διότι στο κάτω κάτω έχει το δικαίωμα να αρνηθεί και δε δεδσμεύεται ούτε πτοείται από το επιχείρημα "έχουμε το καράβι έτοιμο και δεν ξέρουμε τι να το κάνουμε αν δε μας αφήσετε να περάσουμε". Αυτό προφανώς είναι δικό μας πρόβλημα κακής οργάνωσης και εκτίμησης.
Και ήρθαν και οι μεσογειακοί. Ως θείο δώρο για την πόλη. Όλα θα φτιάξουν με αυτούς όπως και με τους Ολυμπιακούς αγώνες (ο Βόλος ήταν Ολυμπιακή πόλη, αλλά ποιος το κατάλαβε και ποιος το θυμάται;). Και μήπως είναι ευκαιρία να συνδέσουμε το όνειρο του ταξιδιού της Αργούς (που σέρνεται τόσα χρόνια) με τη νέα είδηση των μεσογειακών; Καλή ιδέα καθώς έτσι θα πιεστούν όλοι. Γιατί είπαμε: έχουμε το καράβι και αυτό είναι αρκετό για εμάς. Μόνο που ούτε αυτό πέτυχε. Λέτε να φταίει ότι όλα γίνονται ευκαιριακά και εκ των ενόντων; Ας πούμε λοιπόν ότι φταίει ο πρόεδρος, το κεντρικό κράτος που μας αγνοεί, οι Τούρκοι που δε βλέπουν την ιστορικότητα του γεγονότος, όλοι οι άλλοι δηλαδή εκτός από εμάς εδώ, που όλα τα φτιάξαμε ωραία.
Και η πόλη ξόδεψε τόσα χρήματα που αν τα είχε εκμεταλλευτεί αλλιώς θα είχε τελειώσει τον περιφερειακό της (που ανταγωνίζεται επάξια το γεφύρι της Άρτας), θα είχε λύσει το κυκλοφοριακό της πρόβλημα, θα είχε διαφημιστεί σωστά και με πρόγραμμα, θα μπορούσε να επιδοτήσει τα μαζικά μέσα μεταφοράς που τώρα έχουν το ακριβότερο εισιτήριο πανελλαδικά για αποστάσεις αστείες, θα είχε φτιάξει σύγχρονα κτίρια για τα δικαστήρια (πάνε να τα κάνουν υπόγεια!! στον ίδιο χώρο που υπάρχουν και σήμερα αντί να τα μετεγκαταστήσουν σε ανοικτό χώρο περιφερειακά της πόλης, για να μη χάσουν κάποιοι την βολή τους και τα γραφεία τους), θα είχε σύγχρονο κτίριο νομαρχίας, το νέο νοσοκομείο θα είχε παρκινγκ για τους επισκέπτες όπως όλα τα νέα νοσοκομεία παντού και δε θα ήταν απλά ένα στριμωγμένο κτίριο σε ένα μικρό δρόμο πρόσβασης (και εδώ πρωτοτυπία αυτή η πόλη) και πολλά άλλα. Όμως είπαμε, έχουμε ήδη το καράβι...
Μόνο στην Ελλάδα θα μπορούσε να στοιχίσει 1,5 εκ. ευρώ μια μεγάλη βάρκα και να νιώθουν εθνικά υπερήφανοι αυτοί που έχουν πληρώσει για αυτό, επειδή τους θυμίζει τα παλιά μεγαλεία. Παρεπιπτόντος η έκφραση "παλιά μεγαλεία" υποννοεί τωρινή μιζέρια και δεν είναι για να χαίρεσαι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜόνο στην Ελλάδα θα μπορούσε να στοιχίσει 1,5 εκ. ευρώ μια μεγάλη βάρκα και να νιώθουν εθνικά υπερήφανοι αυτοί που έχουν πληρώσει για αυτό, επειδή τους θυμίζει τα παλιά μεγαλεία. Παρεπιπτόντος η έκφραση "παλιά μεγαλεία" υποννοεί τωρινή μιζέρια και δεν είναι για να χαίρεσαι.
ΑπάντησηΔιαγραφή'
ΑπάντησηΔιαγραφή-Κε Τατούλη , πρόσφατα δόσατε συνέντευξη στο PR-GR . Το συγκεκριμένο blog έβγαλε τον κ.Αλογοσκούφη μπαταχτσή 280 χιλ. € , και μετά το έκαναν γαργάρα .
Πως εσείς, ένας έντιμος άνθρωπος, συνομιλείτε με ανθρώπους που μπορεί -ενδεχόμενα- να είναι και συκοφάντες ?
THEPMA SYGHARITIRIA GIA THN PROSPATHEIA!!
ΑπάντησηΔιαγραφήKAI KALOTAXIDO
YG:
BABI YPARXEI THESI AKOMA GIA SENA SA SAVOUPA STIN TRIIPH!!! H AN PROTIMAS SAN XOPEUTPIA GIA 'DIASKEDASH' TOU PLHRWMATOS!! MPOPEIS NA KALESEIS KAI TWN XWPIATH NA SOY KANEI PAPEA KAI NA EPIMEPISTHITAI TON 'FORTO' EPGASIAS!!!!!!
Νομίζω πως με 1,5 εκ. ευρώ θα έχει σίγουρα και χορεύτριες. Και εκτός από τις χορεύτριες που θα έχει η βαρκούλα, πιστεύω πως θα πάνε και σε διάφορα σκυλάδικα των λιμανιών, με τα λεφτά που τους περίσσεψαν. Όσο για τη σαβούρα η Ελλάδα είναι γεμάτη ακόμα και στα πιο απρόσμενα μέρη. Πόσο μάλλον στα μέρη που το περιμένεις πως θα υπάρχει.
ΑπάντησηΔιαγραφήMe alla logia babi eisai mesa stro project already!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν είμαι ΟΚ. Το πρόβλημα είναι να νομίζεις πως δεν είσαι και να είσαι.Ή να προσπαθείς να πείσεις τους άλλους πως δεν είσαι και διάφορα άλλα ή.
ΑπάντησηΔιαγραφή