...και ο πόλεμος και η ειρήνη μεταξύ Schmidt και Siemens! . Πολλούς μήνες μετά την ημερομηνία αυτή, την 31 Μαΐου 2002 -οπότε υπήρξε και η ...
.
Πολλούς μήνες μετά την ημερομηνία αυτή, την 31 Μαΐου 2002 -οπότε υπήρξε και η κυβερνητική δέσμευση για τις τροποποιήσεις, όπως φαίνεται και από το έγγραφο προς τη Γερμανική πλευρά, που παρατίθεται- υπήρξαν και δύο προσωπικές επιστολές του Η. Schmidt της HDW, μετόχου των Ναυπηγείων, στις 16 και στις 18 Οκτωβρίου 2002.
Επίσης υπήρξαν προτάσεις των Κοινοπραξιών που υποβλήθηκαν με διαδοχικές επιστολές των Ελληνικών Ναυπηγείων στον ΟΣΕ (με ημερομηνίες 29/10/2002, 5/12/2002, 19/12/2002, 30/12/2002, 31/12/2002 και 2/1/2003, τις οποίες προτάσεις προσυπέγραψαν και επικύρωσαν όλα τα μέλη των Κοινοπραξιών. Σε αυτές, όπως ανέφεραν τα Ναυπηγεία «για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, τα οποία έχουν ανακύψει κατά την από μέρους μας, εκτέλεση των συμβάσεων και για την προσήκουσα υλοποίηση αυτών», αναφέρονται λεπτομερώς οι προτεινόμενοι από πλευράς Κοινοπραξιών όροι, δεσμευτικοί γι' αυτές, που συνοπτικά είναι οι ακόλουθοι:
α) Η παράταση των συμβατικών χρονοδιαγραμμάτων παράδοσης και η μετάθεση του πέρατος παραδόσεων μέχρι και 32 μήνες.
β) Το υποκατάστατο ισοδύναμο τροχαίο υλικό που προτίθενται οι Κοινοπραξίες να προσφέρουν στον ΟΣΕ (χωρίς αντίτιμο ενοικίου ή αγοράς) για την παράταση των χρονοδιαγραμμάτων παράδοσης. Για όσο διάστημα θα δινόταν προς χρήση στον ΟΣΕ αντίστοιχο υποκατάστατο τροχαίο υλικό, για το διάστημα αυτό δεν θα επιβαλλόταν ποινικές ρήτρες. Όλα τα μέλη των κοινοπραξιών δεσμεύτηκαν για τον αριθμό και το είδος των τρένων που θα έδιναν δωρεάν στο ΟΣΕ για το διάστημα αυτό.
γ) Ο υπολογισμός των ποινικών ρητρών και των τόκων υπερημερίας μέχρι την ημερομηνία της συμφωνίας και ο καταλογισμός τους σε βάρος των ΕΝΑΕ και των μελών των Κοινοπραξιών.
δ) Η παρακράτηση των συνομολογούμενων ποινικών ρητρών σε δόσεις, ή/και η αντικατάσταση του συνολικού ποσού των ποινικών ρητρών από ίσης αξίας υλικό που θα επιλέξει ο ΟΣΕ, σε ελεγχόμενες τιμές της διεθνούς αγοράς
ε) Η αλλαγή του τόπου παραγωγής για δύο προγραμματικές μετά την δήλωση των ΕΝΑΕ, ότι δεν μπορούσαν οριστικά να ανταποκριθούν στην παραγωγή. Στην περίπτωση αυτή δόθηκε πρόσθετη έκπτωση. Για το λόγο αυτό προφανώς υπήρχε συμφωνία μεταξύ ΕΝΑΕ και Siemens.
στ) Η παροχή προσθέτων εγγυήσεων, πέραν των υπαρχουσών, για την τήρηση, την εμπρόθεσμη και προσήκουσα εκτέλεση των συμβάσεων, όπως αυτές θα τροποποιηθούν και μάλιστα προτείνεται «να διατηρηθούν ως έχουν (δηλαδή χωρίς μείωση) οι υπάρχουσες Εγγυητικές Επιστολές καλής Εκτέλεσης».
Προκειμένου να φτάσει σε συμφωνία η HDW με τη Siemens υπήρξαν διαρκείς επαφές και διαπραγματεύσεις, πιέσεις, αντεγκλήσεις και όπως φαίνεται στη συνέχεια, υπήρξε έντονη κρίση που ξαφνικά οδήγησε σε πλήρη εναρμονισμό, σε συμφωνία ανάμεσα στις δύο εταιρίες στα τέλη του 2002.
Είναι γνωστές, οι συναντήσεις που γινόταν στο Ναυπηγείο Σκαραμαγκά μεταξύ της διοίκησής των εκπροσώπων της HDW και των εκπροσώπων της Siemens.
Όλη η διαδικασία των προγραμματικών, εγκρίθηκε με Γενική Συνέλευση που έκανε το υπουργείο Οικονομίας ως μέτοχος και στη συνέχεια, καθ’όλη τη διάρκεια του 2003 με την εποπτεία του Ιάκωβου Γεωργάνα που ανήκε πλέον στην Τράπεζα Πειραιώς που είχε αγοράσει την ΕΤΒΑ. Έτσι, δεν συμπίπτει χρονικά με την διαδικασία των Ναυπηγείων, αφού απέχει κατά δύο ολόκληρα χρόνια η αναφορά Σίκατσεκ περί μίζας για τα τρένα την περίοδο 2000-2001.
Θ.Λεπ.
---------------------
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση