GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ανασφαλής ακτοπλοΐα...

. ...με υπέργηρα ακατάλληλα πλοία! . . Γράφει ο Απόστολος Αποστόλου . Το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας κωλυσιεργεί την εναρμόνιση της Ελ...

.
...με υπέργηρα ακατάλληλα πλοία!
. .
Γράφει ο Απόστολος Αποστόλου
.
Το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας κωλυσιεργεί την εναρμόνιση της Ελληνικής Νομοθεσίας στο ισχύον Ευρωπαϊκό Δίκαιο। Μόλις τον Ιούνιο του 2006 ο τότε ΥΕΝ κ. Μανόλης Κεφαλογιάννης ενσωμάτωσε την Συνθήκη της Στοκχόλμης στο Ελληνικό Δίκαιο, όμως με αμφιλεγόμενο τρόπο διότι δεν υφίσταται το θεσμικό πλαίσιο και οι μηχανισμοί, σύμφωνα με τους οποίους θα γίνει η εποπτεία και η πιστοποίηση της ορθής εφαρμογής των τεχνικών κανονισμών που προβλέπει η Συνθήκη της Στοκχόλμης.
Η Συνθήκη αυτή προβλέπει τη παράταση λειτουργίας των υπέργηρων πλοίων εφόσον τα πλοία αυτά αναμορφωθούν σύμφωνα με συγκεκριμένες προδιαγραφές και όρους. Έτσι ήρθη μεν από τον Κεφαλογιάννη ο αδικαιολόγητος περιορισμός του ορίου ηλικίας των πλοίων που είχε επιβληθεί με τον Νόμο Παπουτσή μετά την απώλεια του ΣΑΜΙΝΑ, όμως δεν έχει διασφαλιστεί το αξιόπλοο των υπέργηρων πλοίων των οποίων η ζωή παρατάθηκε επʼαόριστον.
Η Συμμόρφωση με τη Συνθήκη της Στοκχόλμης σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο απαιτεί:
- Τη σύνταξη μελέτης από εγκεκριμένο τεχνικό γραφείο για κάθε πλοίο ηλικίας άνω των 30 ετών.
- Την έγκριση της μελέτης αυτής από διαπιστευμένο ανεξάρτητο φορέα σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Διαπίστευσης Φορέα (π.χ. TÜV , Νηογνόμωνες, κλπ).
- Την Εποπτεία της μετασκευής από εξουσιοδοτημένο τεχνικό γραφείο (primary inspection)
- Την επιθεώρηση μετά τη μετασκευή από ανεξάρτητο φορέα ( secondary inspection)
- Την τελική έγκριση της μετασκευής από το Υπουργείο.
Σημειωτέον, η ορθή εφαρμογή της Συνθήκης της Στοκχόλμης δεν αποτελεί οικονομικά βιώσιμη λύση για όλα τα υπέργηρα πλοία. Παρακαλώ να ζητηθεί από το Υπουργείο Ναυτιλίας η λίστα όλων των πλοίων της Ακτοπλοΐας άνω των 30 ετών τα οποία υποτίθεται ότι έχουν συμμορφωθεί με τη Διεθνή Συνθήκη.
Για περισσότερες πληροφορίες να αποτανθείτε στην Ένωση Ακτοπλόων και στον αρμόδιο καθηγητή ΕΜΠ κ. Παπανικολάου τηλ. 2107721416 ή στον καθ. Βασσάλο 00447799061451 που συμμετείχε στην αναβάθμιση της ακτοπλοίας της Βόρειας Ευρώπης μετά τη βύθιση του ESTONIA το 1993.
-----------------------------------------

11 σχόλια

  1. Η ΑΛΛΑΓΗ ΤΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΤΟ ΝΑ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΕ Η ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΠΛΟΙΟΥ ΕΓΙΝΕ ΓΙΑ ΧΑΝΕΤΕ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΠΑΛΑΙΟΤΗΤΑΣ.

    ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΣΑΠΙΑ ΠΛΟΙΑ ΝΟΜΙΜΑ.

    ΠΛΟΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΕΞΗΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΣΚΕΛΕΤΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΙΑΚΩΝ ΕΛΑΣΜΑΤΩΝ.

    ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΝΑΥΤΙΚΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οσο υπέργηρο και να ειναι ενα πλοιο σε ξέρα δεν πεφτει μονο του. Μην παραπλανάτε τον κόσμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,dt=04.08.2006

    ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗ


    Παράταση ζωής στα «σαπιοκάραβα»


    Του ΘΑΝΟΥ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ


    Στο Αιγαίο θα συνεχίσουν να ταξιδεύουν τα «γέρικα σκαριά» της ακτοπλοΐας, που κάθε καλοκαίρι με τις συνεχείς μηχανικές βλάβες τους όχι μόνο ταλαιπωρούν εκατομμύρια επιβάτες, αλλά «ρεζιλεύουν» διεθνώς και την Ελλάδα, που ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης οφείλει να τα απομακρύνει μόλις συμπληρώσουν το 30ό έτος της ηλικίας τους, κάτι που άλλωστε προβλέπει και η εθνική νομοθεσία μας.



    Την επικίνδυνη παράταση ζωής στα «σαπιοκάραβα» κάποιων μεμονωμένων εφοπλιστών, αφού η πλειονότητα του ακτοπλοϊκού στόλου αποτελείται από επιβατηγά-οχηματαγωγά πλοία όλων των τύπων σύγχρονης τεχνολογίας και νεαρής ηλικίας, έδωσαν με την υπογραφή τους οι υπουργοί Ε.Ν. Μανώλης Κεφαλογιάννης και Εθνικής Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης, οι οποίοι προφανώς υλοποίησαν κάποιες προεκλογικές δεσμεύσεις τους προς τους ακτοπλόους πλοιοκτήτες.

    Τότε και τώρα

    Την απόσυρση όλων των «γερασμένων» ακτοπλοϊκών πλοίων, για την οποία είχε συμφωνήσει και η τότε αξιωματική αντιπολίτευση της Ν.Δ., είχε αποφασίσει με νόμο που ψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων τον Ιούνιο του 2001 και μετά το πολύνεκρο ναυάγιο του «Εξπρές Σαμίνα» ο τότε ΥΕΝ Χρήστος Παπουτσής, ο οποίος μάλιστα είχε και τη σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Ομως από τότε μέχρι και σήμερα οι ακτοπλοϊκές εταιρείες δεν έπαψαν να διαμαρτύρονται για την απόσυρση των πλοίων τους, ισχυριζόμενοι ότι η ηλικία που θα «έδιωχνε» τα προβληματικά πλοία τους δεν ίσχυε σε κανένα ευρωπαϊκό κράτος, στα οποία όμως ως γνωστόν υπάρχουν αυστηρότατοι νόμοι και έλεγχοι των επιβατηγών πλοίων που εκτελούν θαλάσσιες συγκοινωνίες.

    Μάλιστα, τα τελευταία δύο χρόνια η Ενωση Επιχειρήσεων Ακτοπλοΐας είχε προσφύγει τόσο στην ελληνική Δικαιοσύνη -Συμβούλιο της Επικρατείας- όσο και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ζητώντας την καταδίκη της Ελλάδας, ενώ παράλληλα απαιτούσαν και την πλήρη απελευθέρωση των παρεχόμενων υπηρεσιών στα ακτοπλοϊκά πλοία, κάτι που κέρδισαν πριν από λίγο καιρό με την απόφαση του ΥΕΝ Μανώλη Κεφαλογιάννη.

    Αποτέλεσμα της απελευθέρωσης βέβαια ήταν οι «αλμυρές» τιμές του ναυλολόγιου, καθώς και οι έντονες διαμαρτυρίες που ακολούθησαν από τους κατοίκους και τους φορείς όλων των νησιών του Αιγαίου και της Δωδεκανήσου, ενώ παράλληλα η έλλειψη πλοίων και τα λιγοστά δρομολόγια δημιούργησαν τεράστια οικονομικά προβλήματα στα ελληνικά νησιά, τα οποία όχι μόνο συνεχίζονται αλλά και επιδεινώνονται, αφού το ΥΕΝ αδιαφορεί παντελώς για την άμεση λύση του ακτοπλοϊκού προβλήματος, τουλάχιστον στα νησιά των Δ. Κυκλάδων.

    Και ενώ οι υποσχέσεις του ΥΕΝ Μανώλη Κεφαλογιάννη προς τους πλοιοκτήτες σε κάθε μυστική συνάντηση που είχε μαζί τους έπεφταν βροχή και προς κάθε αίτημά τους, αρχές Ιουνίου αποφάσισε -μαζί με το συνάδελφό του υπουργό Εθνικής Οικονομίας Γιώργο Αλογοσκούφη- να περάσει με πλήρη μυστικότητα, ακόμα και από τη Βουλή, υπουργική απόφαση ώστε να τους κάνει το μεγάλο δώρο που δεν ήταν άλλο από την παράταση ζωής στα σαπιοκάραβα του Αιγαίου.

    «Σκοτάδι»

    Μάλιστα οι δύο υπουργοί δεν γνωστοποίησαν την απόφασή τους για την κατάργηση του ορίου των 30 χρόνων ούτε και στα ΜΜΕ, καθώς πάγια τακτική, τουλάχιστον του Μανώλη Κεφαλογιάννη, είναι η συνεχής εξαφάνισή του από τους διαπιστευμένους συντάκτες του ΥΕΝ, στο οποίο πλέον υπάρχει -τουλάχιστον στην υποχρεωτική ενημέρωση πλήρες- «σκοτάδι», με αποτέλεσμα η επικοινωνία των ΜΜΕ να έχει προσαράξει στα «αβαθή».

    «Πραξικόπημα»

    Σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την οποία όμως ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και υπεύθυνος του Τομέα Εμπορικής Ναυτιλίας Χρήστος Πρωτόπαπας αλλά και το μέλος του ίδιου τομέα Γιάννης Διαμαντίδης χαρακτήρισαν «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα» που υπονομεύει με το χειρότερο τρόπο τους θεσμούς, όσες ακτοπλοϊκές εταιρείες διαθέτουν επιβατηγά πλοία που συμπληρώνουν τα 30 χρόνια από τη ναυπήγησή τους και σύμφωνα με τον ν. 2932/2001 πρέπει να αποσυρθούν, να συνεχίζουν να ταξιδεύουν εφόσον προσαρμοστούν σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις της Συνθήκης της Στοκχόλμης, που όμως απαιτούσαν για τα πλοία τους οι πλοιοκτήτες.

    Μεταξύ των άλλων η Συνθήκη αυτή, που ψηφίστηκε στις 28 Οκτωβρίου 1996 από 8 βορειοευρωπαϊκές χώρες, εκ των οποίων οι 7 ήταν κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μαζί με τη διεθνή σύμβαση SOLAS 90 για την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, προβλέπει αυστηρότατες απαιτήσεις ευστάθειας για όλα τα επιβατηγά-οχηματαγωγά πλοία, που εφαρμόζονται με αυστηρότητα σε όλα τα πλοία που ταξιδεύουν στις ευρωπαϊκές θάλασσες εκτελώντας εσωτερικούς πλόες.

    Το πρότυπο ευστάθειας ύστερα από βλάβη, που προβλέπει η SOLAS 90 αλλά και η Συνθήκη της Στοκχόλμης, αναφέρεται άμεσα στην είσοδο ύδατος στο κατάστρωμα αυτοκινήτων και σε κατάσταση θαλάσσης με σημαντικό ύψος κύματος της τάξης του 1,5 μέτρου, ενώ αναφέρει ότι «τα μέσα αποστράγγισης υδάτων μπορούν να θεωρούνται αποτελεσματικά μόνο αν έχουν την ικανότητα να αποτρέπουν τη συγκέντρωση μεγάλων ποσοτήτων ύδατος στο γκαράζ του πλοίου».

    «Μετατροπές»

    Οσες λοιπόν ακτοπλοϊκές εταιρείες θέλουν να συνεχίσουν τα ταξίδια τους τα πλοία τους που συμπλήρωσαν το 30ό έτος της ηλικίας τους, θα πρέπει, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση του ΥΕΝ, να προχωρήσουν σε μετατροπές τοποθετώντας ειδικές πόρτες που δεν είναι μεν στεγανές, αλλά θα είναι σε θέση να συγκρατούν τα «νερά» που θα εισρεύσουν έπειτα από κάποια πρόσκρουση ή άλλη αιτία στο γκαράζ του πλοίου.

    Επίσης στην ίδια συνθήκη προβλέπεται και η διαρρύθμιση ειδικών χώρων για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, σηματοδότηση επί του πλοίου για τη βοήθεια των επιβατών, καθώς επίσης ηλεκτρονικά μέσα για την οπτική και προφορική μετάδοση αναγγελιών -καθυστερήσεις, αλλαγές του προγράμματος και όλες τις υπηρεσίες επί του πλοίου.

    Σύμφωνα με ακτοπλοϊκές πηγές, οι μετασκευές μόνο στο γκαράζ ενός πλοίου 30 χρόνων που θέλει να συμμορφωθεί με τη Συνθήκη της Στοκχόλμης -η οποία σημειωτέον προβλέπει και ελεύθερη επιλογή από τον πλοιοκτήτη επιλογής των ναυτικών που θα ναυτολογεί στα πλοία του- στοιχίζουν από 300.000 δολάρια ΗΠΑ έως 800.000, ποσόν που μάλλον δεν θα βρει πρόθυμους πλοιοκτήτες οι οποίοι με «κάτι παραπάνω θα αγοράσουν ένα πλοίο 15-20 χρόνων, που θα τους αποσβέσει το κεφάλαιο πολύ σύντομα».

    «Συμφέροντα φίλων»

    Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Διαμαντίδης άφησε αιχμές για τον κ. Κεφαλογιάννη ότι εξυπηρετεί συμφέροντα φίλων του ακτοπλόων εφοπλιστών, ενώ τον αποκάλεσε -πειραιώτικα, όπως τόνισε- «ψευτοκουτσαβάκι» και τον κάλεσε να αποσύρει αμέσως την απόφασή του και αν έχει θάρρος να μεταβεί στη Βουλή για περαιτέρω εξηγήσεις προς τον ελληνικό λαό.

    Ο Μανώλης Κεφαλογιάννης αρκέστηκε ως συνήθως στην έκδοση δελτίου Τύπου στο οποίο κάνει λόγο για το «επάρατο» ΠΑΣΟΚ, που στις 17 Ιουνίου 2002 επί υπουργίας στο ΥΕΝ του Γιώργου Ανωμερίτη είχε υπογράψει στο Συμβούλιο Υπουργών Μεταφορών την οδηγία για την ενίσχυση της ευστάθειας και της ασφάλειας στα ακτοπλοϊκά πλοία.




    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 04/08/2006

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμε συνταξιούχε ναυτικέ, τι ειδικότητα είχες; Μάγειρας; Τι σχέση έχει το όνομα με το ιστορικό παλαιότητας; Σύνταξη πήρες από τη θάλασσα, αλλά μυρουδιά δεν πήρες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. 07/05/2006 ΤΟ ΠΑΡΟΝ
    Απελευθέρωσε τους ναύλους και ψάχνει φόρμουλα για κατάργηση του ορίου ηλικίας
    Τα έδωσε όλα στους ακτοπλόους ο Κεφαλογιάννης




    Στα άκρα ήταν αποφασισμένοι να φτάσουν την περασμένη Τετάρτη οι ακτοπλόοι πλοιοκτήτες, όταν ανακοίνωσαν ότι θα δέσουν τα πλοία τους στις 16 Μαΐου.
    .......................

    Το δεύτερο αίτημα των πλοιοκτητών είναι η Συνθήκη της Στοκχόλμης. Δηλαδή, η ουσιαστική κατάργηση του ορίου ηλικίας των πλοίων. Οι πλοιοκτήτες αποφάσισαν να εφαρμόσουν την κοινοτική νομοθεσία και να εναρμονίσουν τα πλοία τους με τη συνθήκη. Όμως για να προσαρμοστεί ένα πλοίο στους όρους της συνθήκης απαιτούνται αρκετά χρήματα. Αν τα διαθέσει ένας πλοιοκτήτης και εναρμονίσει το πλοίο του το οποίο είναι φέτος 34 χρόνων, του χρόνου που θα είναι 35 θα του δώσουν δρομολόγια ή θα του πουν ότι λόγω ορίου ηλικίας θα πρέπει να το αποσύρει; Οι πλοιοκτήτες επιμένουν ότι όσοι εναρμονίσουν τα πλοία τους με τη Συνθήκη της Στοκχόλμης θα ζητήσουν να τα ξαναδρομολογήσουν του χρόνου, κι αν «κοπούν» θα σταματήσουν όλοι τα πλοία τους και θα μείνουν όλες οι γραμμές ακάλυπτες.

    ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ:
    ΕΔΩΣΑΝ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΖΩΗΣ ΣΤΑ ΠΛΟΙΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΟΥΝ ΟΠΩΣ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΗΣ ΣΤΟΚΧΟΛΜΗΣ, ΚΙ ΟΠΟΙΟΝ ΠΑΡΕΙ Ο ΧΑΡΟΣ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. http://www.uti.gr/doc/gr_lengu/newspaper/issue/sea_transport/ferries/2006/ferries_07_aug_06.htm

    Κατάργηση των ορίων ηλικίας στα πλοία της ακτοπλοϊας
    Καταργείται το όριο ηλικίας των πλοίων της ακτοπλοϊας με εδάφιο που προστέθηκε σε Προεδρικό Διάταγμα στο νόμο 2932/του 2001. Με το συγκεκριμένο Προεδρικό Διάταγμα δίνεται η δυνατότητα να εκτελούν δρομολόγια και πλοία που έχουν ξεπεράσει τα 30 έτη. Μάλιστα το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας κράτησε ουσιαστικά “κρυφό” το Προεδρικό Διάταγμα (ημερομηνίας 6 Ιουλίου) που έχει προκαλέσει την άμεση και σφοδρότατη αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης αλλά και μελών του υπουργικού συμβουλίου που υποστηρίζουν ότι για ακόμη μια φορά πλήττεται η κυβέρνηση από λανθασμένους χειρισμούς του κ. Κεφαλογιάννη.

    Ο Τομέας Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ότι “το Aιγαίο παραδίδεται σε σαπιοκάραβα” ενώ κατηγόρησε τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας ότι εξυπηρετεί συμφέροντα συγκεκριμένων ακτοπλόων, θέτοντας ταυτόχρονα σε κίνδυνο την ασφάλεια των δρομολογίων. Επίσης τόνισε ότι υπονομεύεται ο εκσυγχρονισμός του ελληνικού στόλου αφού με το εν λόγω ΠΔ θα επιτρέπεται και σε πλοία άνω των 30 ετών να εκτελούν δρομολόγια. Τέλος το κόμμα της Αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε την άμεση απόσυρση του Προεδρικού Διατάγματος.

    Από την πλευρά του το ΚΚΕ καταγγέλει την ταξική επιλογή της κυβέρνησης και καλεί επιβάτες και πληρώματα να δράσουν από κοινού. Σε ανακοίνωση του το Γραφείο Τύπου του κόμματος αναφέρει: Η απελευθέρωση του ορίου ηλικίας των πλοίων της ακτοπλοΐας, που αποφάσισε η κυβέρνηση και με Προεδρικό Διάταγμα προώθησε, σημαίνει νέα περισσότερα κέρδη για το εφοπλιστικό κεφάλαιο και ακόμα μεγαλύτερους κινδύνους για το επιβατικό κοινό και τα πληρώματα. Το ΚΚΕ καταγγέλλει αυτή την ταξική επιλογή, που δείχνει ανάγλυφα την κυβερνητική πολιτική - συνέχεια της προηγούμενης του ΠΑΣΟΚ. Επιβάτες και πληρώματα πρέπει να δράσουν από κοινού. Να μην επιτρέψουν ναυάγια τύπου "ΣΑΜΙΝΑ".

    Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ, δήλωσε ότι η κυβερνητική απόφαση αποτελεί ένα μεγάλο δώρο στο ακτοπλοϊκό εφοπλιστικό κεφάλαιο και κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει πίσω το εν λόγω Προεδρικό Διάταγμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΝΑ ΡΩΤΗΣΕΤΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ, ΠΟΥ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΠΕΡΙ ΠΑΛΑΙΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΠΛΟΙΩΝ , ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΣΑΠΙΟΚΑΡΑΒΑ , ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΤΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΑΥΡΗ ΑΓΟΡΑ.
    ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΔΩΝΕΤΕ Η Ν.Δ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ , ΣΤΙΣ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ ΕΓΙΝΕ ΑΥΤΟ.
    ΗΤΑΝ ΕΝΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΟ ΠΟΥ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΞΕΠΛΗΡΩΘΕΙ.
    ΑΛΙΜΟΝΟ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΟΤΑΝ ΒΟΥΛΙΑΞΕΙ ΚΑΠΟΙΟ ΣΑΠΙΟΚΑΡΑΒΟ ΘΑ ΧΑΣΟΥΝ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥΣ.
    ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟΤΕ Ο ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ ????????????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΠΑΠΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμε συνταξιούχε ναυτικέ, τι ειδικότητα είχες; Μάγειρας; Τι σχέση έχει το όνομα με το ιστορικό παλαιότητας; Σύνταξη πήρες από τη θάλασσα, αλλά μυρουδιά δεν πήρες...

    29 Ιούνιος 2008 12:59 μμ

    Απάντησ στον παραπανω.


    ΑΜΑ ΒΓΑΛΕΙΣ ΤΑ ΜΠΛΕ ΓΥΑΛΙΑ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ ΤΙ ΣΗΜΑΣΙΑ ΕΧΕΙ Η ΑΛΛΑΓΗ ΤΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΛΑΙΟΤΗΤΑ.

    ΚΑΙ ΕΝΑ ΠΑΙΔΑΚΙ 5 ΕΤΩΝ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ti ginetai to SAPFW?
    ZEI AKOMA?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΤΩΡΑ Ο ΑΓΟΥΔΗΜΟΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΤΑ ΠΙΟ ΠΟΛΛΑ ΣΑΠΑΚΙΑ ΜΙΖΑΡΕΙ ΜΕ ΜΕΤΡΗΤΑ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΚΑΜΜΕΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΕΚΤΕΛΕΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΝ ΠΑΡΕΙ Ο ΧΑΡΟΣ...
    ΑΙΔΩΣ ΑΡΓΕΙΟΙ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *