. Γιατί να μην βοηθηθεί η πρωτοβουλία για το μποϋκοτάζ στην αγορά γάλατος; .. Σήμερα στην εκπομπή της ΝΕΤ έγινε συζήτηση με θέμα την ακρί...
Γιατί να μην βοηθηθεί η πρωτοβουλία για το μποϋκοτάζ στην αγορά γάλατος;
..Σήμερα στην εκπομπή της ΝΕΤ έγινε συζήτηση με θέμα την ακρίβεια και καλεσμένη την Πρόεδρο της ΕΚΠΟΙΖΩ η οποία μεταξύ άλλων ανέφερε ότι σχεδιάζουν μπουκοτάζ στην αγορά γάλατος στο επόμενο χρονικό διάστημα χωρίς να αναφέρει πότε ... απλά τόνισε 2-3 φορές οτι αυτά τα μπουκοτάζ πρέπει να είναι καλά οργανωμένα.
Στην ΕΚΠΟΙΖΩ έστειλα email στις 24 Μαίου 2008 ενημερώνοντας για την πρωτοβουλία μας, το μήνυμα αναρτήθηκε στο blog της με παραπομπή μάλιστα στην ιστοσελίδα μας. Η μη αναφορά της κ. Προέδρου στην πρωτοβουλία μας μου δημιούργησε εντύπωση και απορία ... εάν υπάρχει σχεδιασμός για μπουκοτάζ (με αφορμή ή όχι το blog αυτό) γιατί να μήν γίνει τις ημέρες που έχουμε προτείνει και έχει διαφημισθεί ήδη απο 54 blogs μέχρι τώρα.
Μερικά απο τα blogs στα οποία αναρτήθηκε η είδηση έχουν 60.000 - 70.000 αναγνώστες την ημέρα που θα βρεθεί περισσότερη δημοσιότητα;
ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΚΑΘΕΝΑΣ
---------------------
Τώρα στο καφενείο
ΑπάντησηΔιαγραφήΕχετε αναρωτηθεί πόσους υπηρέτες έχετε;;;
Μη χάσετε την σπαρταριστή απάντηση .Αξίζει να διαβάσετε το χρονογράφημα του καφενείου
Τα παρακάλια του Πασοκ σταον Συνασπισμό συνεχίζονται
Η απάντηση του Καραμανλή στα ερωτήματα των πολιτών
Αγαπητοί φίλοι,
ΑπάντησηΔιαγραφήΜια που τελευταία συζητιέται πολύ το ενδεχόμενο του να μποϋκοτάρουμε προϊόντα, ίσως θα έπρεπε να ασχοληθούμε λίγο πιο σοβαρά με τον νέο όρο που μπαίνει στη ζωή μας…Η έννοια του μποϋκοταζ είναι άγνωστη στη χώρα μας όπως άλλωστε και η αλληλεγγύη (και για τα δύο ο έλλην δηλώνει «σώπα μωρέ…»), εμείς αυτό που ξέρουμε είναι να κρίνουμε μονίμως τους διπλανούς, να πιστεύουμε ότι και οι άλλοι ασχολούνται μονίμως μαζί μας θέλοντας πάντα το κακό μας, καθώς και να θιγόμαστε όταν μας θίξουν την «ευφυΐα»(?) και το «φιλότιμο»(!)
Τα μποϋκοτάζ, δεν γίνονται σε ομάδες προϊόντων γενικά , αλλά σε φίρμες, σε εταιρείες δηλαδή, με σκοπό να τις "εκβιάσουν" να χαμηλώσουν τις τιμές, ενώ ταυτόχρονα επιβραβεύεται ο φθηνότερος...Μιλάμε για στοχευμένο μποϋκοτάζ!
Π.χ. ζυμαρικά. Κάνουμε μια μικρή βολτίτσα στη λιανική και καταγράφουμε τις τιμές. Ενημερώνονται οι ενώσεις καταναλωτών για το φθηνότερο και το ακριβότερο και πληροφορείται ο κόσμος ΤΙ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΙ ΚΑΙ ΤΙ ΝΑ ΜΠΟΥΚΟΤΑΡΕΙ. πχ Κανένας να μην τρώει αβέζ γιατί είναι τα ακριβότερα και να τρώτε μίσκο που είναι τα φθηνότερα... Να είστε σίγουροι πως η Αβεζ (αν δεν είχε ήδη κλείσει), σε 3 με 4 ημέρες θα έριχνε μέχρι και 40% τις τιμές!
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΒΟΛΗ, ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ! Απλά ο πάντα σοφός και προικισμένος Έλλην, πιάνεται μονίμως κορόϊδο... και φυσικά φταίνε οι άλλοι...
Συμφωνώ μποϊκοτάζ γίνεται και έχει αποτέλεσμα αν εναντιωθείς σε συγκεκριμένες μάρκες. Έτσι λέμε όχι στην αγορά γάλακτος από τις εταιρείες που ανήκουν στο καρτέλ, μήπως θέλετε να σας πω πιες είναι; και αγοράζουμε εκείνο το no name γάλα που φέρνει κάποια εταιρεία που προσπαθεί να μπει στην αγορά, σε όσες περισσότερες δίνουμε την ευκαιρία να υπάρχουν τόσον το καλύτερο. Παράδειγμα στην Γερμανία όπου γνωρίζω (και πιστέψτε με είναι όντως πιο φθηνή η ζωή εκεί) δεν υπάρχει καρτέλ γιατί η εταιρείες που συσκευάζουν φρέσκο γάλα είναι άπειρες. Εδώ και σε παγοκολόνες από την Ολλανδία το φέρνουν και το πουλάνε για φρέσκο, μεγάλος μύθος το φρέσκο γάλα άλλωστε με την επεξεργασία που του κάνουν είτε ''φρέσκο'' αγοράσεις είτε UHT, δηλαδή με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, το ίδιο ασπροζούμι πίνεις, δεν υπάρχει διατροφική διαφορά. Επίσης η ζήτηση του φρέσκου γάλακτος υπερβαίνει την παραγωγή στην Ελλάδα αν αυτό σας λέει κάτι;
ΑπάντησηΔιαγραφήεγώ χωρίς τυμπανοκρουσίες έχω αρχίσει και το εφαρμόζω στην πράξη αγοράζω εκείνο το Αυστριακό γάλα που φέρνει ο Βερόπουλος με 75 λεπτά, άλλωστε εμπιστεύεστε περισσότερο τους ελεγκτικούς μηχανισμούς της χώρας μας ή της Αυστρίας;
που πήγε το ηλιέλαιο από τα αποψινά παράθυρα;
ΑπάντησηΔιαγραφήδεν τους άρεσε η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων - EFSA;
δείτε παρακάτω και ακολουθείστε τα λινκς, έχει ενδιαφέρον:
Update - 27 May
EFSA has now received and considered additional analytical samples of sunflower oil contaminated with mineral oil from shipments sent to 6 Member States from the Ukraine. The samples are consistent with the initial limited data received, indicating the presence of only high viscosity compounds. From the data received, no other contaminants were present in the samples. Exposure to such oil, although undesirable, would not be a public health concern. EFSA has provided an update to its initial scientific advice to the European Commission on the basis of its consideration of these further samples.
http://www.efsa.europa.eu/EFSA/Statement/contam_statement_sunflower%20oil_en%20final.pdf
ούτε ένα συγγνώμη για τον τρόμο που μας σερβίριζαν για τρεις βδομάδες
ΜΠΟΥΚΟΤΑΖ ΣΤΟ ΓΑΛΑ !!! ΕΛΑΤΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΝΑ ΔΕΙΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ KAI ΜΗΝ ΑΚΟΥΤΕ ΤΑ ΠΑΠΑΓΑΛΑΚΙΑ !
ΑπάντησηΔιαγραφήo dippaya έχει δίκιο σε αυτά που λέει και για τα φρέσκα γάλατα παγοκολώνες και για τις μάρκες των σούπερμαρκετ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτη γερμανία και αλλού οι καταναλωτές αγοράζουν προιίντα μάρκας του σουπερμαρκετ κατα 70-80 τοις εκατό.Είναι και αυτός ένας λόγος πουοι τιμές των επώνυμων προιόντων είναι πιο χαμηλές απότι στην ελλάδα.Ο μαλάκας έλληνας καταναλωτής όσα του ζητήσουν τα καρτέλ θα πάει να τα δώσει.Θα δανειστεί με 17 τοις εκατό και θα πληρώσει κεράσια 7 ευρώ.Ούτε κεράσια ούτε φράουλες ούτε άλλα ακριβά φρούτα φέτος να σαπίσουν όλα που λέει και η τηλεόραση.Προκειμένου να δανειζόμαστε με 17 τοις εκατό από τις πιστωτικές κάρτες καλύτερα ν α ρίξουμε το βιωτικό μας επίπεδο και να ζήσουμε σαν μετανάστες από το μπάγκλαντές με μετρητά.600 ευρά είναι ο μισθός ,είναι μαλακία να χαλάμε τα διπλά μξε δανεικά για να κάνουμε τους παραλήδες.Ας παραδεχτούμε την κατάντια μας και την εξαθλίωσή μας και ας κατεβούμε και σε καμιά πορεία
Βάλτε ξανά το μετριασμό σχολίων.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν βλέπετε τον grsex που μπαχαλευει το blog?
Τόσο ηλίθιοι είστε?
ΜΠΟΫΚΟΤΑΖ
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι πια καθημερινό φαινόμενο να αναρωτιόμαστε για τις τιμές των προϊόντων που αγοράζουμε είτε από τις υπεραγορές τροφίμων είτε από τις λαϊκές αγορές.
Και όλοι πια λέμε ότι φταίμε εμείς για τη διαμόρφωση των τιμών. Ο καθένας από εμάς. Και όλοι αναγνωρίζουμε ότι ο καθένας από εμάς δεν έχει τη δύναμη να αντισταθεί στην άσκηση της σε βάρος του οικονομικής βίας από τα οργανωμένα συμφέροντα. Συγχρόνως, όλοι αναγνωρίζουμε ότι μπορούμε να ασκήσουμε και εμείς οικονομική βία στα οργανωμένα συμφέροντα. Το μόνο που λείπει είναι η συναπόφαση. Συναπόφαση που είναι δύσκολο να ληφθεί, αλλά όχι ακατόρθωτο.
Χρειαζόμαστε συντονισμό και ξεκάθαρους στόχους. Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν, ένα μποϋκοτάζ σε όλους αυτούς που δεν μας σέβονται. Ας μη τους σεβαστούμε και εμείς. Ας τους δείξουμε ότι η δύναμή μας είναι μεγαλύτερη από τη δική τους.
Το μποϋκοτάζ, όμως, απαιτεί σωστό συντονισμό. Μποϋκοτάζ σε ένα προϊόν (π.χ. γάλα) είναι μάλλον δύσκολο, αφού η καθημερινή, πρόχειρη, αλλά και συνήθης πρακτική των υπεραγορών, είναι να κρίνουν στατιστικά το ύψος της ημερήσιας απόδοσης του καταστήματός τους με τα ημερήσια «κτυπήματα» των ταμειακών τους μηχανών, ανεξαρτήτως του είδους που αγοράζουμε. Έτσι, αν από κάποια υπεραγορά δεν αγορασθούν την μία ημέρα 100 φιάλες γάλα, το ύψος των «κτυπημάτων» θα είναι μικρότερο από την προηγούμενη ημέρα ή από κάποια αντίστοιχη ημέρα σύγκρισης, σε αριθμό που θα είναι κοντά στο 100. Είναι ένας αμελητέος αριθμός μπροστά στα χιλιάδες «κτυπήματα» των μηχανών σε όλα τα άλλα προϊόντα.
Συνεπώς, το μποϋκοτάζ δεν πρέπει να γίνει σε προϊόντα, αλλά σε υπεραγορές. Ο αγώνας δεν πρέπει να έχει τη μορφή «ΟΧΙ ΓΑΛΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΗΜΕΡΑ», αλλά «ΑΠΟΧΗ ΑΠΟ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΑΓΟΡΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΑΛΥΣΙΔΑ ΥΠΕΡΑΓΟΡΑΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ». Έτσι, η ζημία της συγκεκριμένης αλυσίδας δεν θα είναι αμελητέα σε ημερήσια βάση και συγχρόνως θα είναι τεράστια σε εβδομαδιαία βάση.
Θα μπορούσε, ίσως, κάποιος να αντιτείνει ότι οι άλλες αλυσίδες θα είχαν υπερκέρδη. Είναι μία άποψη, που είναι βέβαιο ότι έχει και αντίλογο. Θεωρητικά η επιλεγμένη αλυσίδα, μετά το εβδομαδιαίο σκληρό μποϋκοτάζ, είτε θα συνεχίσει να έχει τις ίδιες τιμές, είτε θα κατεβάσει τις τιμές της. Στην πρώτη περίπτωση, το μποϋκοτάζ μπορεί να συνεχιστεί και δεύτερη ή και τρίτη εβδομάδα. Στην δεύτερη περίπτωση, δηλαδή στην περίπτωση που θα κατεβάσει τις τιμές, μοιραία θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες αλυσίδες την πτωτική τάση των τιμών για λόγους αποκλειστικά και μόνο ανταγωνισμού.
Ας επιλέξουμε, λοιπόν, αλυσίδα υπεραγοράς τροφίμων και εβδομάδα ή εβδομάδες αποχής αγορών από αυτήν, ας το συναποφασίσουμε με τη διάδοση από blog σε blog και ας την τσακίσουμε. Μπορούμε. Άλλωστε με τα δικά μας λεφτά είναι «μάγκες». Όχι με τα δικά τους.