GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Για το μονοτονικό...

. Του Θωμά Ακρωτηριανάκη . Ιδου μια ιδέα μου για τροποποίηση του μονοτονικου , (το τελικο στάδιο μιας τροποποίησής του θα ήταν η ψήφιση νέο...

.
Του Θωμά Ακρωτηριανάκη
.
Ιδου μια ιδέα μου για τροποποίηση του μονοτονικου, (το τελικο στάδιο μιας τροποποίησής του θα ήταν η ψήφιση νέου σχετικου νόμου, σε αντικατάσταση αυτου του 1982), ώστε να γίνει πιο οικονομικο και πιο ταιριαστο στις νομοτέλειες της γλώσσας μας απο το ισχύον μονοτονικο :
Οι απόστροφοι να σημειώνονται όπως στο ισχύον μονοτονικο. Να μη σημειώνεται ο τόνος στην τελευταία ή μοναδικη υπαρκτη συλλαβη λέξης.'Ομως, κατ' εξαίρεση να σημειώνεται :
1) όταν έχει αναβιβαστει απο την επόμενη λέξη
2) όταν η επόμενη λέξη είναι δισύλλαβη εγκλιτικη/εγκλινόμενη
3) στις λέξεις : "ή, ώς", στις λέξεις (με ορισμένες έννοιες): "πού, πώς, μά, νά, γιά, τί, γιατί" και, σε περίπτωση σύγχυσης, στις λέξεις :"μου, σου, του, της, μας, σας, τους, το(ν), τη(ν), το, τα"
4) όταν η επόμενη λέξη είναι ρηματικος τύπος που δεν έχει απόστροφο και έχει χάσει τον τόνο του.
5) σε κλιτη λέξη που αρχίζει απο απόστροφο και της έχει μείνει μία ή δύο συλλαβες.
6) σε κλιτη λέξη που τελειώνει σε απόστροφο,όταν υπάρχει σύγχυση με άκλιτη λέξη που τελειώνει σε απόστροφο (π.χ. "πάρ' ολ' αυτα, τα αξίζεις"), βλέπε και τα ακόλουθα.

Διευκρινίσεις:
1) όταν δεν σημειώνεται τόνος σε άκλιτη λέξη που τελειώνει σε απόστροφο,εννοείται ότι έχει χάσει την τονισμένη συλλαβη της.
2) όταν δεν σημειώνεται τόνος σε κλιτη λέξη που αρχίζει απο απόστροφο, και της έχει μείνει μία ή δύο συλλαβες, εννοείται ότι έχει χάσει την τονισμένη συλλαβη της. Τέλος,να μη σημειώνεται ο τόνος στο "ο,τι".
----------------------------------------

18 σχόλια

  1. Θωμα, μαλλον την βγαζεις με το πουλι στο χερι. Τα λυσαμε τα προβληματα του λαου τωρα και θα ασχοληθουμε με παπαριες....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΕΛΕΟΣ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ. ΕΜΕΙΣ ΛΕΜΕ ΝΑ ΞΑΝΑΡΘΕΙ ΤΟ ΠΟΛΥΤΟΝΙΚΟ ΜΗΠΩΣ ΚΑΙ ΞΕΣΤΡΑΒΟΘΟΥΝ ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΟΙ. ΜΗΝ ΠΑΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΙΓΝΙΔΙΑ ΤΩΝ "ΚΟΜΠΙΟΥΤΕΡΑΔΩΝ" ΟΤΙ ΤΑΧΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ "ΔΙΑΒΑΣΟΥΝ" ΤΟΝΟΥΣ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΑ. ΤΟΤΕ ΠΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΒΟΛΟ ΔΙΑΒΑΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΞΤΡΑ ΠΟΛΥΤΟΝΙΣΤΕΣ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ρε συ Θωμα, μηπως εισαι απ'τα Ζωνιανα και εχεις παρει κατι τι?Εδο ο κωσμως χαναιτε κε σει ασχωλισε μαι τι γραματυκι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΚΟΨΕ ΤΙΣ ΜΑΚΑΚΙΕΣ ΘΩΜΑ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΤΥΦΛΩΘΕΙΣ!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Re paidia, ola ta alla ta exoume ftiaksei kai mas emeinan oi tonoi kai ta pneumata. Edw o kosmos den eixe na balei benzini na gurisei apo to xwrio tou kai to mono melima orismenwn einai pou tha bazoume apostrofo...
    E, valth ston KOLO SOY...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κύριε Ακρωτηριανάκη,

    Ας μην ακρωτηριάσουμε ξανά την γλώσσα μας.

    Το θέμα έληξε και η πρότασή σας είναι άκαιρη.

    Όμως για τους σπουδαστές της Ελληνικής φιλολογίας το θέμα είναι εντελώς διαφορετικό.

    Αυτοί θα πρέπει και να ξέρουν και να εκφράζονται μέσα απο τη δύναμη του πολυτονικού... συμπεριλαμβανομένων ίσως και των πειραματισμών που προτείνετε...

    Αυτοί είναι οι γνώστες και οι τεχνίτες της γλώσσας... και κάθε γλωσσοτεχνίτης πρέπει να ξέρει όλες τις εκφάνσεις της γλώσσας του.

    Εμείς όμως, οι υπόλοιποι, που μάθαμε να γράφουμε με πολυτονικό και μάλιστα στην καθαρεύουσα, φρικάραμε απο τις συνεχείς αλλαγές που μας άφησαν τελικά αγράμματους.

    Σήμερα κύριε Ακρωτηριανάκη, εμείς που δεν είμαστε φιλόλογοι είμαστε αγράμματοι διότι οι κανόνες της γραμματικής έχουν αλλάξει δραματικά και ετσιθελικά χάριν ορισμένων ανευφυών εμπνεύσεων μερικών γλωσσολόγων.

    Αρκετά... αρκετή εισαγόμενη υποκουλτούρα έγινε απο σπουδαστές και ειδήμονες ενός κατάφωρου και ανελέητου λαϊκισμού χάριν ενός γλωσσικού ιδιώματος, της δημοτικής που ήταν άνοστο δημιούργημα της φαντασίας τους.

    Οι επίγονοί τους θα επικαλεσθούν ίδια λαϊκίστικα επιχειρήματα για να επισημοποιήσουν τα χυδαιολογήματα των Greeklish ως νέα δημοτική...

    Ναι, θα υπάρξουν και τέτοιοι γλωσσολόγοι / τερατολόγοι που θα το επιδιώξουν... Ήδη, ακόμα και δημόσιες υπηρεσίες, με την δικαιολογία της αναγνωσιμότητας, εκθέτουν οι άθλιοι τα κείμενα τους και σε Greeklish…

    Όμως κύριε Ακρωτηριανάκη αρκετά... μέχρις εδώ...

    Κάναμε ήδη πολλά και τραγικά λάθη..

    Δεν θα κάνουμε όμως και ιστορικές αναδρομές για να δούμε πάλι αν μας ταιριάζει το παρελθόν.

    Ας ασχοληθούμε με το μέλλον και ας διαφυλάξουμε τα πολιτιστικά στοιχεία της γλώσσας μας στη λογοτεχνία των ολίγων, των μυημένων... και των διαβαστερών...

    Οι άλλοι ας κρατήσουμε την ισορροπία μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. κ. Ακρωτηρανάκη, ενταυθα:
    Δεν φαντάζομαι να πιστευετε σοβαρα ότι οι μαθητές που σήμερα έχουν πρόβλημα ακόμα και με την χρήση του μονοτονικού, γνωρίζουν λέξεις όπως "εγκλιτικός", "εγκλινόμενος" κ.λ.π. Βλέπετε, όλοι αυτοί οι "Φωστήρες", πολιτικοί και Φελόλογοι (όχι, δεν είναι λάθος) που εν μία νυκτί πέρασαν το μονοτονικό από την Βουλή, φρόντισαν ώστε τα παιδιά μας να μην μάθουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Να κάνουμε επίσημη γλώσσα την αγγλική που δεν έχει τόνους να τελειώνουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Θωμά είσαι σπίτι? Αντε να πας για τη Χαβάη....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δε μπορο να καταλαβο για πιο λογο δεν ιοθετυμε τι φονιτικι ορθογραφια παρα τα εμφανεςτατα πλεονεκτιματα τις.

    Ι ιςτορικι ορθογραφια αντιςτιχι ςτιν αρχεοελινικι προφορα. Ι ςιγχρονι ορθογραφια θα επρεπε να αντιςτιχι στι σιγχρονι προφορα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μπορεις σε παρακαλω πολυ να μας εξηγησης το σκεπτικό σου με περισσότερες λεπτομέρειες , που σε κανει να θελεις να θυσιασης τη γλώσσα σου ;
    Χαλικιάς Σταμάτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ζητώ συνεργασίες και απασχολήσεις ως ηθοποιός, τραγουδιστής και παρουσιαστής και δέχομαι οποιαδήποτε επαγγελματική πρόταση ή τυχόν συνεντεύξεις στα ΜΜΕ.

    Μπορώ να συμμετέχω σε θεατρικές παράστάσεις,να τραγουδώ σε νυχτερινά κέντρα ή σε ιδιαίτερες σκηνές,να παρουσιάζω εκπομπές στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο.

    Επισης παρουσιάζομαι δωρεάν για φιλανθρωπικούς και ζωοφιλικούς σκοπούς.

    Δίνω δε συνετεύξεις για μένα αλλα και για την φιλία μου με την καινούργια Μαίριλιν Μονρό (Merilyn Monroe) του κόσμου Παρίς Χίλτον (Paris Hilton).

    Επίσης πολάω τα ωραιότερα Τσιουάουα (Chihuahua)σκυλιά του κόσμου με F.C.I γνησιότητας και Κ.Ο.Ε μακρύτριχα και κοντότριχα.

    Επίσης λόγο των εννέα διπλωμάτων αστρολογίας που διαθέτω,δέχομαι επισκέψεις απο αξιόλογα άτομα για αστρολογικές προβλέψεις καρμικής αστρολογίας.

    Με αγάπη γιατί ανήκω σε όλο τον κόσμο που λατρεύω και αγαπώ χωρίς σύνορα. Είμαστε όλοι αδέλφια. Ζω για να δώσω σε όλο τον πλανήτη.

    Ευχαριστώ πολύ,
    ο Εθνικός Σταρ της Ελλάδας,
    Ανδρέας Ευαγγελόπουλος.

    Αλληλογραφία:
    Αγίων Σαράντα 55, Νέα Ερυθραία,
    Μορτερό - Καστρί, 146-71, Αθήνα,
    Τηλ.: 6944-90 25 39, 210-620.49 90,
    E-mail: nationalstarparishilton@yahoo.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Είναι απαράδεκτο να συνεχίζεται ακόμη το "Ελληνικό αυτοάνοσο σύνδρομο",γιατί πως αλλοιώς να χαρακτηρήσει κανείς αυτή την συνεχόμενη τάση αρκετών "Ελλήνων" να στρέφονται εναντίων κάθε τι Ελλήνικού;
    Προσφάτως άλλος ένας φωστήρας Κύπριος ευρωβουλευτής εισηγήθηκε την κατάργηση κάποιων γραμμάτων όπως "η" "υ" κτλ και την αντικατάστσή τους απο το "ι" !!!
    Ξέρουν άραγε αυτοί οι κύριοι για τα ερευνητικά προγράμματα που γίνονται στις ΗΠΑ για την χρήση της αρχαίας Ελληνικής στη δομή των προγραμμάτων των Η/Υ εξ'αιτίας της εξαιρετικής μαθηματικής της δομής ;(και δε νομίζω να την έχουν καρατομήσει χωρίς τα σημεία στίξης κ.α.)
    Δεν μπορώ ακόμη να ξεχάσω την αποδόμηση που υπέστην αρχές του '80 απο τη φελόλογο (που λέει και ο φιλος παραπάνω) να ξεχάσω το πολυτονικό και γω και η γενιά μου (ήμασε οι πρωτοι νομίζω),όταν προτέρως στο δημοτικό είχα μοχθήσει πάρα πολύ για να μάθω τη σωστή χρήση του πολυτονικού.
    Παραθέτω το τραγικό που μου συνέβη προχθές και με οδήγησε στο να αναρτήσω το σχόλιό μου.
    Μετέχοντας σε ένα Ελληνικό τεχνικό "Forun", όπως λέγεται ,κάποιος νέος έδωσε το σχόλιό του στα λεγόμενα greeklish και όταν ο διαχειριστής του υπέδειξε οτι στους όρους χρήσης δεν επιτρέπεται αυτής της μορφής η γραφή το παιδί διόρθωσε: το "Θα" , προηγουμένως "tha" σε "τηα"
    το "τώρα" ,προηγουμένως "twra" σε "τςρα" κ.α.!!!
    Δυστυχώς Έχουν μάθει τα νέα παιδιά να πηθικίζουν πάνω στα πληκτρολόγια όχι να ομιλούν και να εκφράζονται.
    ΕΝΑ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΕΔΩ και έχει προκύψει πιστεύω απο τέτοιου είδους πρακτικές...
    Δεν ξέρω πια αν το ποτάμι μπορεί να γυρίσει πίσω και αν όλοι αυτοί που πονάνε τον τόπο μπορούν κάτι να κάνουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Μαλακίες. Ἐπιστροφή στὸ πολυτονικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Κάποιος έγραψε "να εκφράζονται μέσα απο τη δύναμη του πολυτονικού", άλλοι γράφουν για επιστροφή στο πολυτονικό.

    Ξέρουν οι συγκεκριμένοι ότι το πολυτονικό σχετίζεται με την παρακμιακή εποχή του 9ου αιώνα που εισήχθη από τη Δύση η μικρογράμματη γραφή, η συγγραφική παραγωγή είχε σχεδόν μηδενιστεί και οι άνθρωποι ήταν παντελώς αμόρφωτοι (ο λαός, όχι 4-5 λόγιοι), οπότε όσοι ήξεραν και ήθελαν να γράφουν, χρειάζονταν τόνους και πνεύματα για να συνεννοούνται?

    Η αρχαία ελληνική είχε μόνο κεφαλαία γράμματα, αργότερα δε στην ελληνιστική εποχή εισήχθησαν τόνοι (στα κεφαλαία) που χρησιμοποιούνταν μάλλον σπάνια, όταν υπήρχε κίνδυνος παρανοήσεων.

    Αυτοί που λένε ότι το πολυτονικό είναι η σωστή αρχαία γλώσσα είναι τελείως μπούφοι! Δεν ξέρουν τι τους γίνεται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ακρωτηριανάκη, είσαι ανεκδιήγητος, ακολούθησε τις συμβουλές που σου έδωσαν, να έχεις και τα δύο χέρια πάνω στο τραπέζι όταν πληκτρολογείς...

    Ο προηγούμενος Ανώνυμος 12:28 πμ τα γράφει πολύ σωστά. Έχουμε και καλούς σχολιαστές στο PRESS, δεν γράφουν όλοι με το ένα χέρι στο παντελόνι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Οι τόνοι και τα πνεύματα απεικονίζουν την αρχαία προφορά της γλώσσας. Επίσης διατηρούν μαζί με την ορθογραφίσ την ετυμολογία των λέξεων. Με την χρήση των τόνων αποφεύγονται πολλές παρανοήσεις που αποκαλύφθησαν με την υιοθέτηση του μονοτονικού. Υποτίθεται ότι απλούστευσαν τα πράγματα, αλλά με το μονοτονικό ο γράφων και μάλιστα ο μαθητής σταματάει συνεχώς για να σκεφτεί αν πρέπει να βάλει τόνο ή αν είναι μονοσύλλαβη λέξη, ή αν πρόκειται για εξαίρεση ή εξαίρεση της εξαιρέσεως κλπ. Ή γράφει σε ατονικό και μετά γυρίζει πίσω και σπέρνει τόνους με αποτέλεσμα πάλι να χάνει τον ρυθμό της γραφής. Με το πολυτονικό χρειάζονται βασικά δυο τρείς κανόνες, ενώ και το μυαλό παραμένει σε εγρήγορση. Άλλωστε και οι μονοσύλλαβες λέξεις τονίζονται και μόνο κάποιοι φωστήρες τις άφησαν άτονες για να κάνουν οικονομία στο... μελάνι. Τώρα για την εν λόγω πρόταση του σχολίου, φανταστείτε όποιος θέλει να γράψει, να πρέπει παράλληλα να σκέφτεται όλα αυτά τα ακατανόητα: Δεν πρόκειται να τελειώσει μια γραπτή πρόταση στον αιώνα τον άπαντα. Αφήστε που τό άτονο "ό,τι" ήταν το πρόβλημα της γλώσσας και δεν το είχαμε καταλάβει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Θελο πολιτονικο, για να σιμετεχο κε γο στην ανορθογραφι πλιοψιφια του λαου μας! Δεν μπορο τιν εριμια τον ορθογραφιμενον μανδαρινον!

    Αραγε πιος απο εσας δεν καταλαβε τι γραφο, λογο ορθογραφιας?

    Το καλος τις γλοσας ινε στον εγκεφαλο σας.

    Ινε τεραστια ομορφια - Παρθενονας το: είναι

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

«ΑΚΕΦΑΛΗ» η Χεζμπολάχ! ΟΙ IDF ΣΚΟΤΩΣΑΝ και τον διάδοχο του Νασράλα...

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε απόψε ότι ένας από τους κορυφαίους αξιωματούχους της Χεζμπολάχ, ο οποίος αναμενόταν να γίνει ο επόμενος ηγέ...

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *