GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Δεν μας εγκαταλείπει η αφρικανική σκόνη...

. Από το makelio.blogspot.com . Νέο σύννεφο αφρικανικής σκόνης πλησιάζει την Ελλάδα και θα καλύψει τις περισσότερες περιοχές από σήμερα έ...

.
.
Νέο σύννεφο αφρικανικής σκόνης πλησιάζει την Ελλάδα και θα καλύψει τις περισσότερες περιοχές από σήμερα έως αύριο το απόγευμα.Η θερμοκρασία θα σημειώσει σημαντική άνοδο και θα φτάσει έως και τους 32 βαθμούς, ενώ από τη Μεγάλη Τετάρτη ο υδράργυρος θα πέσει στα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.Για τη Μεγάλη Πέμπτη και Μεγάλη Παρασκευή αναμένονται τοπικές βροχές και πτώση της θερμοκρασίας.Για το Πάσχα, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, αναμένεται γενικά καλός στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.
------------------------------------------------

2 σχόλια

  1. Μακάρι να βρέξει να ρίξει τη σκόνη της Αφρικής που ταλαιπωρεί τόσο κόσμο σε συνδυασμό με την υγρασία και τους ρύπους στο λεκανοπέδιο.
    Πραγματικά η σκόνη είναι πολύ επιβαρυντική για τους πνεύμονες ειδικά των καπνιστών και τις αλεργίες.
    Τέλος πάντων ας βγεί στο μπλόγκ μας ένας γιατρός να μας πεί πως θα αντιμετωπίοσουμε το πρόβλημα
    αυτό. Δυό τρεις λέξεις.
    Υπηρεσία θα μας προσφέρετε.
    Γιατί οι TV περί άλλα τυρβάζουν, τα παραδάκια που τάζει η Ντόρα στους σκοπιανούς px.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ω ΕΡΕΥΝΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ... ΚΥΠΡΟ .. ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΣΚΟΝΗ ΤΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΝ ΥΓΕΙΑ ... Σοβαρές επιπτώσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα μπορεί να προκαλέσει η σκόνη που πλήττει την Κύπρο τις τελευταίες μέρες. Όπως αποκαλύπτει έρευνα που διενήργησε το Ινστιτούτο Χάρβαρντ - Κύπρου, υπήρξε αύξηση στις εισαγωγές ασθενών για καρδιαγγειακές παθήσεις στα κρατικά νοσηλευτήρια, τις ημέρες που καταγράφηκαν ψηλές συγκεντρώσεις εισπνεύσιμων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα. Πιστεύεται ότι όσο μικρότερα είναι τα σωματίδια τόσο βαθύτερα εισδύουν στους πνεύμονες και είναι δυνατό να επηρεάσουν όχι μόνο την αναπνευστική λειτουργία αλλά, αφού περάσουν στην κυκλοφορία, να προκαλέσουν συστηματική φλεγμονή και να πλήξουν το καρδιαγγειακό σύστημα.
    Επικίνδυνοι μικροοργανισμοί και μύκητες

    Σε δηλώσεις του ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Χάρβαρντ - Κύπρου, καθηγητής Φίλιππος Δημοκρίτου, ανέφερε ότι το εργαστήριο Σωματιδιακής Ρύπανσης του Ινστιτούτου έχει ξεκινήσει σειρά από ερευνητικά προγράμματα με θέμα ατμοσφαιρική ρύπανση και επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, για να μελετηθεί εν γένει η φυσικοχημική σύσταση της σωματιδιακής ρύπανσης στην Κύπρο, η οποία, εκτός από τη διασυνοριακή συνιστώσα της, δυστυχώς εμπλουτίζεται με σωματίδια που προέρχονται από τις εκπομπές αυτοκινήτων, από σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και ανθρωπογενείς δραστηριότητες στην Κύπρο.
    Από πλευράς του, ο δρ Νίκος Μίτλεττον, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Ινστιτούτο και ένας εκ των κύριων ερευνητών, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα της μελέτης δεν αποτελούν πρωτοποριακό εύρημα μόνο για τα κυπριακά δρώμενα, αλλά και διεθνώς, αφού διίστανται οι απόψεις στη διεθνή βιβλιογραφία κατά πόσο τα σωματίδια φυσικής προέλευσης είναι εξίσου επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία. Όπως εξηγεί, μικροβιολογικές αναλύσεις δειγμάτων σκόνης από παράλιες περιοχές της Τουρκίας και του Ισραήλ δείχνουν παρουσία μικροοργανισμών και μυκήτων, που ενδέχεται να έχουν επιπτώσεις στην υγεία. Τονίζει, ακόμη, ότι σημασία δεν έχει μόνο η ποσότητα και η διάμετρος των σωματιδίων, αφού πολλοί κλιματολογικοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν τη φυσική και χημική τους σύσταση και να αυξήσουν την τοξικότητά τους.
    Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας της Κύπρου, τον Κλάδο Ποιότητας Αέρα, αλλά και με τη συνεισφορά της Στατιστικής και Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, που παρείχαν τα απαραίτητα στοιχεία.

    ΑΓΑΠΗΤΕ ΦΙΛΕ ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΑ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟΥΣ ΚΥΠΡΙΟΥς ΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΕΜΑΣ ΤΟ ΙΔΙΟ ΕΙΝΑΙ.
    Σημειώνουμε ότι με βάση άλλες μελέτες, η σωματιδιακή ρύπανση αφαιρεί κατά μέσο όρο στην Ευρώπη εννέα μήνες από το προσδόκιμο της ζωής και δημιουργεί σοβαρές επιπλοκές στην ανθρώπινη υγεία, ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού. Η έρευνα, που είχε ως θέμα τις γενικότερες επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην ανθρώπινη υγεία, με έμφαση στα μικροσωματίδια, κατέληξε σε πρωτοποριακά ευρήματα. Ερευνητική ομάδα του Ινστιτούτου μελέτησε, για πρώτη φορά στα χρονικά της Κύπρου, την πιθανή επίδραση της διασυνοριακής μεταφοράς σκόνης από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή στην υγεία των κατοίκων της πρωτεύουσας.

    Πέραν των ορίων

    Τα βασικότερα πορίσματα της έρευνας, η οποία μέσα από πολύπλοκα επιδημιολογικά μοντέλα έχει συσχετίσει τα επίπεδα της ρύπανσης με επιπτώσεις στη δημόσια υγεία του κυπριακού πληθυσμού στη δεκαετία 1995-2004, είναι ότι:
    Mεγαλύτερη είναι η αύξηση στις εισαγωγές για καρδιαγγειακές παθήσεις στα νοσοκομεία, αφού τα καρδιαγγειακά περιστατικά υπολογίζονται αυξημένα κατά 10% τις ημέρες με σκόνη στην ατμόσφαιρα, ενώ η αντίστοιχη αύξηση τις ημέρες αυξημένης κυκλοφοριακής ρύπανσης περιορίζεται στο 7%.
    Oι υπερβολικά υψηλές συγκεντρώσεις εισπνεύσιμων σωματιδίων που σημειώνονται τέτοιες μέρες είναι δεκάδες φορές πάνω από τα επιτρεπτά όρια για τα αιωρούμενα σωματίδια, τα οποία όρια θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
    Oι μέσες ημερήσιες συγκεντρώσεις, σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούν ακόμη και τα 1000 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο.
    Φαίνεται να μην έχει αυξηθεί μόνο ο αριθμός των επεισοδίων αλλά και η μέση διάρκειά τους, αφού τα τελευταία χρόνια παρατηρούνται αυξημένα επίπεδα σκόνης για 4-6 συνεχόμενες μέρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *