GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Αποχαιρετισμός, συνταξιούχου, προς συναδέλφους...‏

. Του Γιάννη Ζωχιού . Αγαπητές μου Αγαπητοί μου Συνάδελφοι, Από 01/12/07 ανήκω στην κατηγορία των συνταξιούχων μετά από: 20 χρόνια στο...

.
Του Γιάννη Ζωχιού
.
Αγαπητές μου Αγαπητοί μου Συνάδελφοι,
Από 01/12/07 ανήκω στην κατηγορία των συνταξιούχων μετά από: 20 χρόνια στον ΟΑΠ/ΔΕΗ, 32 χρόνια στη ΔΕΗ, 36+ χρόνια ασφαλισμένος και συνολικά 42++ χρόνια εργαζόμενος, ασκώντας 11 επαγγέλματα σε 12 εργο-δότες και ένα ως Πραματευτής.
Κατά τα 42 χρόνια της μισθωτής (από 13 ετών), συχνά προσθετόταν δεύτερη εργασία. Ταυτόχρονα: νυχτερινή Τεχνική Σχολή-Γυμνάσιο-Πανεπιστήμιο και παράλληλα: Συνδικαλιστική-Κοινωνική-Πολιτική-Συγγραφική δραστηριότητα.
Πριν και στο σύνολό της η 32ετία στη ΔΕΗ είναι μια περίοδος με ποικίλη δράση και συχνά νέους σημαντικούς σταθμούς που σημαδεύουν τη ζωή μου.
Έπλεξα όραμα για μια άλλη κοινωνία δίχως: αδικία, εκμετάλλευση, καταπίε-ση, ανισότητα και, μ’ αυτό σταθερό στον ορίζοντα, καθορίζονται οι ρόλοι και δράσεις μου ως εργαζόμενος ή στα πολιτικοκοινωνικά επίπεδα που δρω.
Τρία τα μέσα με τα οποία προβάλλω -διεκδικώ την «Άλλη Κοινωνία»:
-Με την παρουσίαση των (συνεχώς εμπλουτιζόμενων) ιδεών.
-Με τους αδιάκοπους-πολυποίκιλους συλλογικούς και ατομικούς αγώνες.
-Με το παράδειγμα της συνολικής ζωής.

Γι αυτές τις ιδέες, αγώνες, στάσεις ζωής έχουν υπάρξει σοβαρές συνέπειες. Βέβαια, η αξία τους και τα όποια αποτελέσματα, είναι στην κρίση όλων. Η ταραχώδης ΔΕΗική ζωή, γεμάτη εντάσεις, αγώνες, εμπειρίες και παρόντων πλήθος συναισθημάτων, κουβαλάει αμέτρητες εικόνες, συμπεριλαμβανομέ-νων και των ανεπιθύμητων. Όλες ζωντανές!
Αν κάποια ίχνη αφήνουν οι πατημασιές μου θα τα προσδιόριζα: Γνώση, αυ-τενεργό στάση ζωής. Όχι σε «ηθικότητες», στην κάθε μορφής εξουσία, στους μύθους των εμπόρων ζωής. Λειτουργία και όχι υπηρέτηση του όποιου ρόλου-ιδιότητας-θέσης. Δεν υπηρετούμε εξουσίες, θρησκείες, θεσμούς, κράτος, κόμ-ματα, ιεραρχίες, συνδικαλιστικές ελίτ, εργοδότες, αναρριχώμενους (πάση, των άλ-λων, θυσία). Συμμετέχουμε μόνο ενεργά και αυτενεργά: λειτουργώντας, απαιτώ-ντας, προσφέροντας, δημιουργώντας, αντενεργώντας, αλλάζοντας, ανατρέπο-ντας, οικοδομώντας.
Οι 3+ δεκαετίες στη ΔΕΗ, αδιάκοπα και ποικιλόμορφα γεμάτες, πέρασαν δί-χως να το αντιληφθώ. Κοντά σας, μαζί σας ή και εξ αιτίας σας διαμορφώθη-καν ιδέες, στάσεις ζωής, ποικίλα συναισθήματα.
Αρκετά απ’ όλα συμπυκνώθηκαν στο βιβλίο που εκδόθηκε για να σας από-χαιρετήσω. Αποφασίζοντας το 2004 να συνταξιοδοτηθώ (τελικά παρατάθηκε) το πρόσφερα σε καθέναν, ατομικά ή μέσω της συνολικής ιεραρχίας.
Με την τότε αφιέρωση, στο «ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ», επιθυμώ να σας αποχαιρετίσω και τώρα, εκφράζοντάς τις γεύσεις των συναισθημάτων μου προς ό,τι συμβολίζει για κάθε έναν και προς τον καθένα αυτή η πορεία. Μαζί του, ως ιδιαίτερη προσφορά και συμβολισμό, την πρώτη θέση στη… λίστα των απεργών ΔΕΗ, μετά το 1975.
Με την αισιοδοξία ότι και τα βουνά… σμίγουν και
Με τις πλέον θερμές ευχές...

14 σχόλια

  1. Νάσαι καλά Γιάννη Ζωχιέ, καλό ροκάνισμα της σύνταξης, φάτην όσο μπορείς πιο πολύ, πληρωμένη την έχεις έτσι και αλλιώς. Και φρόντισε να γράφεις συχνότερα εδώ, να κρατάς ενήμερους κι εμάς που πληρώνουμε εισφορές για τη σύνταξή σου :-)))

    ΥΓ: Έχω ακολουθήσει ανάλογη πορεία με σένα, στα 15-18 δούλευα στις οικοδομές και παράλληλα νυχτερινό σχολείο. Τότε που τα κοκαλιάρικα κορμιά μας καταλάβαιναν το κρύο, τώρα με τις κοιλιές δεν παίρνουμε καταλαβαίνουμε τίποτα ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 9. Ποια προστασία διαθέτω έναντι κυβερνητικών παρεμβάσεων στον τρόπο που χρησιμοποιώ τις υπηρεσίες Google;

    Η Google συμμορφώνεται με νόμιμες διαδικασίες, όπως εντάλματα έρευνας, δικαστικές αποφάσεις ή κλητεύσεις για προσωπικές πληροφορίες. Οι ίδιες διαδικασίες εφαρμόζονται σε όλες τις εταιρείες που συμμορφώνονται με το ισχύον δίκαιο. Όπως ισχύει πάντα, η βασική προστασία έναντι κυβερνητικών παρεμβάσεων είναι οι νόμοι που ισχύουν στη χώρα σας.




    9. Ποια προστασία διαθέτω έναντι κυβερνητικών παρεμβάσεων στον τρόπο που χρησιμοποιώ τις υπηρεσίες Google;

    Η Google συμμορφώνεται με νόμιμες διαδικασίες, όπως εντάλματα έρευνας, δικαστικές αποφάσεις ή κλητεύσεις για προσωπικές πληροφορίες. Οι ίδιες διαδικασίες εφαρμόζονται σε όλες τις εταιρείες που συμμορφώνονται με το ισχύον δίκαιο. Όπως ισχύει πάντα, η βασική προστασία έναντι κυβερνητικών παρεμβάσεων είναι οι νόμοι που ισχύουν στη χώρα σας.



    9. Ποια προστασία διαθέτω έναντι κυβερνητικών παρεμβάσεων στον τρόπο που χρησιμοποιώ τις υπηρεσίες Google;

    Η Google συμμορφώνεται με νόμιμες διαδικασίες, όπως εντάλματα έρευνας, δικαστικές αποφάσεις ή κλητεύσεις για προσωπικές πληροφορίες. Οι ίδιες διαδικασίες εφαρμόζονται σε όλες τις εταιρείες που συμμορφώνονται με το ισχύον δίκαιο. Όπως ισχύει πάντα, η βασική προστασία έναντι κυβερνητικών παρεμβάσεων είναι οι νόμοι που ισχύουν στη χώρα σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Με απλή αριθμητική συμπεραίνω οτι βγαίνεις στη σύνταξη 55 ετών (δουλεύεις από 13 ετών+42 χρόνια εργασίας) Εγώ θα σε πληρώνω για τα επόμενα 30 χρόνια περίπου και αφού συμπληρώσω 60 χρόνια εργασίας με ετήσιες ασφαλιστικές εισφορές πλέον των 15000€.
    Μπορείς να μου πείς τι πλήρωσες εσύ για να δικαιούσαι τώρα σύνταξη και εφάπαξ (ά ξέχασα από αυτό δεν θα πάρω εγώ-δεν ήμουν αρκετά "δημοκρατικός" πολίτης)και γιατί αισθάνεσαι την ανάγκη να ξεδιπλώσεις το "ταλέντο" σου εδώ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Όπως ο μάγειρας μαζεύει τα υλικά πριν αρχίσει το μαγείρεμα έτσι και εμείς αγαπητέ αναγνώστη πριν αρχίσουμε να ψυχογραφούμε τον junior θα πρέπει να μαζέψουμε τα δικά μας υλικά ψυχανάλυσης. Έχουμε λοιπόν, έναν παππού πρωθυπουργό, έναν μπαμπά πρωθυπουργό και μία μαμά φεμινίστρια που απο το γεγονός οτι μετά απο 122 χρόνια στην Ελλάδα δεν έχει μάθει ακόμα να μιλά ελληνικά συμπεραίνουμε αγαπητέ αναγνώστη οτι έχει i.q. ανανά.

    Μέσα σε αυτό το οικογενειακό πλαίσιο λοιπόν καλούμαστε να ψυχογραφίσουμε τον Γιωργάκη. Φαντάσου αγαπητέ αναγνώστη μια οικογένεια όπου ο μπαμπάς είναι γκομενιάρης και ασχολείται συνέχεια με το κόμμα και ένα σπίτι στο οποίο μπαινοβγαίνει ο Αρσένης, ο Χαραλαμπόπουλος και ο Τσοχατζόπουλος. Τι διέξοδο μπορεί να έχει ένα παιδί που βιώνει αυτήν την τραγική κατάσταση απο το να προσκολληθεί στη μητρική αγκαλιά? Καταλαβαίνεις τώρα λοιπόν αγαπητέ αναγνώστη γιατί μόλις είδες τον Γιωργάκη αναφώνησες “Κοίτα έναν μαμάκια ρε πούστη μου, που θέλει και να κυβερνήσει”.

    Χωρίς λοιπόν το πατρικό πρότυπο το οποίο απουσίαζε στο μετερίζι του αγώνα για την αλλαγή και την Βάσω, ο μικρός Γιωργάκης ήταν καταδικασμένος να ζήσει κάτω απο την επιρροή της μαμάς. Η μαμά, μια δυναμική κερατωμένη φεμινίστρια θέλησε να γαλουχήσει τον μικρό Γιώργο με τα φεμινιστικά πρότυπα και γιαυτό τον έντυνε νοσοκόμα και βγαίναν μαζί στους δρόμους της παγωμένης Σουηδίας να κάψουν σουτιέν όχι για να ζεσταθούν αλλά για να χειραφετηθούν.

    Μέσα απο τις φλόγες χιλιάδων καμμένων σουτιέν ο μικρός Γιωργάκης πήρε στην κυριολεξία το “βαπτισμα του πυρός” στην πολιτική και εκεί οφείλεται το κόλημμα του στις γυναίκες υποψήφιες. Γκερέκου,Καϊλή, Φώφη κλπ κλπ
    Απο κει και πέρα το σχολείο ήταν ένα πραγματικό μαρτύριο για τον μικρό Γιώργο. Λόγω της πολύ περιορισμένης ευφυίας του απλά δεν καταλάβαινε τίποτα. Τα υπόλοιπα παιδάκια τον λειπόντουσαν γιατί ήταν ο μόνος μαθητής που γελούσε με τα αστεία της δασκάλας. Ο μπαμπάς όποτε τον έβλεπε τον απειλούσε οτι θα του κάνει τεστ dna για να δει αν είναι όντως δικό του παιδί. Η μαμά του έφερνε δώρα αμερικάνικα βιβλία με ιστορίες γυναικών που έκοψαν τα αρχίδια των αντρών τους. Όλα είχαν μπλεχτεί στο κεφάλι του μικρού Γιώργου. Άρχισε να φοβάται τους ανθρώπους, να φοβάται τη ζωή, να φοβάται την μεταθάνατο ζωή, τα ποντίκια, τα φίδια, τις κατσαρίδες ως που μια μέρα που η μαμά έλειπε απο το σπίτι μπήκε κρυφά στο γραφείο του μπαμπά, φόρεσε το ζιβάγκο που βρήκε πεταμένο στην καρέκλα και κοιτάχτηκε στον καθρέφτη. Ένα χαμόγελο σχηματίστηκε στο πρόσωπο του και απο τότε δεν έχει φύγει…
    -”Βρήκα τι θα γίνω στη ζωή μου” αναφώνησε στο είδωλο του
    -”Τι?” ανταπάντησε το είδωλο
    -”Μούτσος!!!” αναφώνησε όλο χαρά ο μικρός Γιώργος “Είναι ένα επάγγελμα με προοπτική”
    -”Πάρτα πανίβλακα” είπε το είδωλο κάνωντας την χαρακτηριστική χειρονομία
    όμως ο μικρός Γιώργος δεν άκουγε τίποτα…ήταν τρισευτυχισμένος, είχε βρει το νόημα της ζωής, είχε βρεί επιτέλους την κλίση του. Αυτό που δεν ήξερε εκείνη τη στιγμή όμως ήταν οτι ο μπαμπάς ήταν στο διπλανό δωμάτιο και κρυφάκουγε. Ο μπαμπάς απογοητευμένος απο τα υπόλοιπα 50 παιδιά (κυρίως εξώγαμα) τα οποία ήταν το ένα πιο βλαμμένο απο το άλλο και ανησυχώντας για την διάδοχη κατάσταση της δυναστείας πήρε αμέσως δραστικά μέτρα. Τύλιξε τον Γιώργο σε μία κόλα χαρτί και τον έστειλε στους φίλους του στην Αμερική και συγκεκριμένα στη CIA να του κάνουν μια ειδική θεραπεία πλύσης εγκεφάλου ωστε να αλλάξει γνώμη και να θέλει να γίνει πρωθυπουργός.

    Τα υπόλοιπα είναι λιγο πολύ γνωστά φίλε αναγνώστη… Ζειμπέκικα, σαρδάμ, γκάφες, Σημίτης και τσούπ πάρτον πρόεδρο του κινήματος.

    Συνοψίζοντας μπορούμε εύκολα να κατατάξουμε τον Γιωργάκη στον χαρακτήρα πρωκτικού τύπου…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο μανιακός κατά του Γ. Παπανδρέου ξέχασε να μας πει αν το μίσος του οφείλεται στο ότι πρώτη φορά απλοί άνθρωποι, σε αυτό το αριστεροδεξιό ανθελληνικό σύστημα, μπόρεσαν να συμμετάσχουν στη διαδικασία ανάδειξης επικεφαλής, ο οποίος έχει μάλιστα υπηρετήσει τη θητεία του στα σύνορα.
    Γιατί άραγε, μισάνθρωπε, επαναλαμβάνεις μονότονα το αριστερομοναρχικό σύνθημα του 1922 "ελιά-στεφάνι, σφυρί-δρεπάνι";

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δημοσιεύσατε post του Ζωχιού??
    Θα σας τρελλάνει με τα παραληρηματικά του e-mail.

    Μας έχει κάνει τα αρχίδια τούμπανο στην ΔΕΗ.

    Ας ανοίξει ένα δικό του blog γιατί δεν αντέχουμε άλλο το σπαμάρισμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. καλο ψοφο
    αντε και να ζεσταθει το κοκαλιάρικο κορμι σου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. υγεια και καλη συνταξη Γιαννη .ν.σ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μεγάλε Ζωχιέ …..
    Εσύ και καναδυό ψευτοθεωρητικοί βγάζετε μια εικόνα των ΔΕΗτζήδων ως καλοπληρωμένους τεμπέληδες
    Μερικές χιλιάδες τεχνικοί παλεύουν κυριολεκτικά, με σίδερα και πέτρες , ΟΛΟΚΛΗΡΟ το οκτάωρο τους για αυτό το γαμημένο το ρεύμα.
    Μερικές χιλιάδες διοικητικοί (σαν και του λόγου σου) το ξύνουν για λιγότερο από οκτάωρο (δεν το συμπληρώνουν ποτέ).
    Στον ΟΑΠ ούτε οι μισοί δεν έπρεπε να υπάρχετε ως υπάλληλοι.
    ΕΣΑΣ πληρώνει τζάμπα ο κοσμάκης
    ΕΣΥ πήρες σύνταξη και λόγω του ότι δεν βάρεσες μία στην … πολύχρονη καριέρα σου (μας έχουν πεί τι δουλειά έκανες στην ΔΕΗ ) έχεις χρόνο να την φας. Στον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας χθές πεθάνανε δύο συνάδελφοί σου, 45 και 53 χρόνων, από καρκίνο (…την ίδια ημέρα). Πάνε να βρούνε μερικούς άλλους που είτε δεν προλάβανε να πάρουν την σύνταξη, είτε την γευτήκαν πολύ λίγο (δυστυχώς στα ορυχεία και στους σταθμούς μετριούνται κατά δεκάδες τον τελευταίο καιρό).
    Και αφού είσαι συνταξιούχος πάψε να μας ζαλίζεις με τα mail (γαμώ την τεχνολογία σου μέσα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. pw pw pw, telika prepei na ehw kapoioy eidoys enstikto. Par'olo poy den hmoyn pote sti DEH h se allo (prwhn?)dhmosio organismo kai meta vias ehw symplirwsei enshma gia deigma (apokleietai na parw syntaxh), enoiwsa abola diavazontas afto to toso aftodoxastiko logidrio. Mono kapoios psilovolemenos kai anohtos tha mas mostrare tetoia epitevgmata edw pera. Kai eis anwtera loipon kyrie syntaxiouhe, afanh hrwa ths emmisthis stadiodromias kai kalh anapafsh meta apo tetoia endoxh poreia.

    (...Pws ehw sklhrynei etsi teleftaia!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΖΩΧΙΕ , ΠΟΙΟ ΗΤΑΝ "ΤΟ ΜΕΣΟ ΣΟΥ" ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΕΙΣ ΣΤΗ ΔΕΗ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ (ΔΕΚΑΕΤΙΑ 70)? ΠΟΙΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΕ ΠΡΟΩΘΗΣΕ ΣΤΗ ΖΗΛΕΥΤΗ ΑΥΤΗ ΓΙΑ ΠΟΛΛΟΥΣ ΘΕΣΗ? ΣΙΓΑ ΜΗΝ ΜΠΗΚΕΣ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΑ! ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΣ ΠΟΣΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΠΑΙΡΝΕΙΣ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Zωχιέ, παράτα μας πια με τα e-mail σου, μας τα έχεις πρήξει τα α.. Αει στην ευχή..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ρε Ζωχιε
    και το σκατο σου ειναι
    κοινωνικη προσφορα
    κλαψε κι αλλο μπας
    και σε λυπηθουν
    τετοια λαμογια
    πρεπει να δοξαζονται
    προς παραδειγματισμο
    τα ευρω χωστα εκει που ξερεις
    στις πιπες
    και στο
    συνδικαλισμο
    ησουν παντα πρωτος
    και εγλειφες
    σα πουτανα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Οσα δεν φτανει η αλεπου τα κανει κρεμασταρια.Να γινουμε ηλεκτρολογοι υδραυλικοι,ταριφες να κλεβουμε τον κοσμο !~~!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *