GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Αρνητική βαθμολόγηση στις γραπτές εξετάσεις του ΑΣΕΠ...

Μια απαράδεκτη πρακτική που θα εφαρμοστεί και στο νέο τεστ δεξιοτήτων (!!) .. Της Αγγελικής Κουτσούκου . Τα τελευταία χρόνια το ΑΣΕΠ εφαρμό...

Μια απαράδεκτη πρακτική που θα εφαρμοστεί και στο νέο τεστ δεξιοτήτων (!!)
..


Της Αγγελικής Κουτσούκου
.
Τα τελευταία χρόνια το ΑΣΕΠ εφαρμόζει στους γραπτούς διαγωνισμούς του το σύστημα εξέτασης με ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών. Στην βαθμολόγηση των γραπτών εφαρμόζεται και η λεγόμενη αρνητική βαθμολογία, κατά την οποία οι λάθος απαντήσεις αφαιρούν βαθμούς από τις σωστές. Το σκεπτικό αυτής της πρακτικής είναι να αποθαρρύνεται ο εξεταζόμενος από το να απαντήσει σε ερωτήσεις των οποίων την απάντηση δεν γνωρίζει με βεβαιότητα. Υφίσταται δηλαδή τιμωρία για το θράσος του, να προσπαθήσει να απαντήσει και να κάνει λάθος: του επιβάλλεται μια ποινή που στρέφεται εναντίον των σωστών του απαντήσεων!!!
Η πρακτική αυτή δημιουργεί τρία μεγάλα προβλήματα δικαιοσύνης απέναντι στον διαγωνιζόμενο:
Α) Αυτονόητη προϋπόθεση για οποιαδήποτε ποινή που αφορά λάθος απάντηση είναι να υπάρχει μονοσήμαντη σχέση ερώτησης-απάντησης. Δηλαδή καμία άλλη από τις πολλαπλές απαντήσεις στην ερώτηση να μην είναι σωστή, και αυτό να αποδεικνύεται επιστημονικά, πέρα από κάθε αμφιβολία. Αυτή η συνθήκη όμως δεν ισχύει πάντοτε, και κυρίως σε ερωτήσεις κρίσης, όπως είναι π.χ. αυτές των παιδαδωγικών για τους εκπαιδευτικούς. Ιδού ένα από τα αμέτρητα παραδείγματα τέτοιων ερωτήσεων (από τα θέματα Παιδαγωγικών - Γενικής Διδακτικής, εξετάσεις ΑΣΕΠ εκπαιδευτικών 28/1/2007, ερώτηση 3):
"Σε μια τάξη λυκείου παρατηρείται ότι δημιουργούνται μικρές κλίκες μαθητών που εκφοβίζουν τους υπόλοιπους μαθητές. Πώς μπορεί σε αρχικό στάδιο να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο αυτό;
α. Με ανίχνευση των κοινωνικών σχέσεων ανάμεσα στους μαθητές.
β. Με απομόνωση των μαθητών αυτών.
γ. Με αναφορά στη διεύθυνση του σχολείου.
δ. Με ενημέρωση των γονέων."
Ας βγάλουν οι αναγνώστες σας συμπέρασμα, για το αν υπάρχει μία και μόνο σωστή απάντηση...
Αν λοιπόν σ' αυτή την ερώτηση απαντήσει κάποιος λάθος (;) θα τιμωρηθεί με αφαίρεση βαθμών από τις σωστές του απαντήσεις σε άλλες ερωτήσεις...
Β) Δεν είναι δυνατόν να αφαιρούνται βαθμοί από σωστές απαντήσεις, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Το να μηδενίζεται μια λάθος απάντηση, όσο μεγάλη προσπάθεια κι αν απαίτησε, είναι λογικό. Αλλά να αφαιρούνται μονάδες εξαιτίας της, από σωστές απαντήσεις που χρειάστηκαν κόπο και γνώση για να απαντηθούν, είναι παράλογο. Δεν είναι δυνατόν να τιμωρούνται οι σωστές απαντήσεις επειδή άλλες ήταν λάθος!!! Με την αρνητική βαθμολόγηση τιμωρείται αυτή καθ' αυτή η προσπάθεια να απαντήσει κανείς, αφού οι ερωτήσεις χωρίς καθόλου απάντηση απλώς μηδενίζονται (δεν αφαιρούνται βαθμοί). Δηλαδή η καθόλου απάντηση είναι προτιμότερη από την προσπάθεια για απάντηση, και επιβραβεύεται βαθμολογικά από το ΑΣΕΠ!!! Το ότι οι λανθασμένες απαντήσεις απαιτούν τον ίδιο κόπο και προσπάθεια με τις σωστές, είναι για το ΑΣΕΠ άνευ σημασίας... Ή ίσως θεωρεί πως όλες οι λάθος απαντήσεις ήταν τυχαίες(!), άποψη προφανώς παράλογη.
Γ) Με την αρνητική βαθμολόγηση μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά. Διότι δεν είναι δυνατόν, αυτός που προσπάθησε εντίμως να απαντήσει και έκανε λάθος (ιδίως σε δύσκολες ερωτήσεις όπως των θετικών επιστημών, που κάποιες απαντήσεις χρειάζονται μια σελίδα μαθηματικούς υπολογισμούς) να εξισώνεται με αυτόν που απάντησε τυχαία! Δεν είναι δυνατόν δηλαδή, κύριοι του ΑΣΕΠ, να θεωρούνται όλοι οι υποψήφιοι τζογαδόροι και οι απαντήσεις τους αυτονότητα προϊόν (παράνομου;) τζόγου!!! Δεν είναι προφανές αυτό; Όσο για τις όντως τυχαίες απαντήσεις, ας υπολογίσουν οι κύριοι του ΑΣΕΠ, με απλή στατιστική, πόσους τέλος πάντων βαθμούς θα κέρδιζε ο εξεταζόμενος παίζοντας ΠΡΟ-ΠΟ στο γραπτό του, και, αν χρειάζεται, ας ανεβάσουν ανάλογα τη βαθμολογική βάση επιτυχίας στο διαγωνισμό. (Για οποιονδήποτε μπορεί να λογαριάσει 1+1=2 είναι προφανές ότι αυτό το κέρδος είναι ελάχιστο, και πάντως ισχύει για όλους, δηλαδή είναι δίκαιο.)
Το απόλυτα άδικο σύστημα της αρνητικής βαθμολόγησης θα εφαρμοστεί τώρα και στο νέο τεστ δεξιοτήτων του ΑΣΕΠ, που αφορά γενικές γνώσεις. Μέχρι τώρα έλεγαν πως στο τεστ δεξιοτήτων θα υπάρχουν 100 ερωτήσεις και για κάθε σωστή απάντηση ο εξεταζόμενος θα έπαιρνε 3 μόρια "μπόνους" για να χρησιμοποιήσει μελλοντικά στους διαγωνισμούς με μοριοδότηση. Αλλά όοοοχι!!!... Πρυτάνευσε για άλλη μια φορά η στρεβλή ΑΣΕΠική λογική! Θα ρωτάνε δηλαδή τον ταλαίπωρο υποψήφιο π.χ. αν ο "Κουρέας της Σεβίλλης" είναι του Μότσαρτ ή του Ροσίνι, κι αν απαντήσει λάθος (όχι τυχαία, αλλά γιατί έτσι πίστευε ο άνθρωπος) θα του αφαιρούνται μονάδες από την απάντηση, π.χ., στο άν η βουλή των Ελλήνων έχει νομοθετική ή εκτελεστική εξουσία... Τέτοια πράγματα...
Ας προσέχαμε όλοι κι ας μην πέφταμε στα νύχια του ΑΣΕΠ. Γιατί ακόμα κι ο μπάρμπας στην Κορώνη φαίνεται πως ήταν (και είναι) δικαιότερο και δημοκρατικότερο σύστημα επιλογής προσωπικού. Και η ανέκαθεν ταπεινότατη φιλοδοξία να γίνει κανείς δημόσιος υπάλληλος ποτέ δεν ήταν περισσότερο εξευτελιστική.

11 σχόλια

  1. Όλοι τα αρπάζουν...Ας τα αρπάξουμε και εμείς!!!

    Για στοίχημα με μεγάλα κέρδη ρίξτε μια ματιά σε αυτό το blog!!!

    Προβλέψεις για ΝΒΑ, NHL, NFL, tennis, baseball!!

    Ρίξε μια ματιά φίλε, αξίζει…Γιατί στις δύσκολες εποχές που ζούμε λεφτά δύσκολα βγάζεις με παραδοσιακούς τρόπους!!!

    otherbet.blogspot.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΟΛΕΣ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΠΟΥ ΧΑΡΑΞΕ Η ΤΣΕΚΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εδώ δε μετράνε διπλώματα ξένων γλωσσών (γνωστή μου είχε 0 μόρια για το Proficiency και τα αντίστοιχα των γαλλικών και ιταλικών), ενώ αναφέρεται ρητά στις προκηρύξεις. Όταν μαλιστα πήγε να διαμαρτυρηθεί σε κάποιον υπάλληλο, εκείνος της είπε να μην κάνει ένσταση, γιατί δε θα είχε καμμία τύχη. Δυστυχώς τον άκουσε.

    Ποιο ΑΣΕΠ και τρίχες κατσαρές τώρα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συμπληρώνω: 1)η ύλη που εξετάζεται απο τον ΑΣΕΠ δεν είναι υποχρεωτικό οτι την έχει διδαχθεί ο υποψήφιος....
    2)ΑΝ Ο ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕΙ ΛΑΘΟΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΑΠΑΝΤΗΤΙΚΟ ΦΥΛΛΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙ ΑΦΟΥ ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ...και ο υπολογιστης το θεωρεί λάθος.
    3)Στην προηγούμενη εξέταση των εκπαιδευτικών τα λάθη και οι παραλείψεις του ΑΣΕΠ δημιούργησαν γενική σύγχυση.
    Αυτά τα λίγα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Na pate na doulejete opws oloi mas tempeloskila, oloi na xw8ite sto dimosio 8elete.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ρε φίλε αν δεν ξέρεις για τα συστήματα πολλαπλών επιλογών μη μιλάς γαμώτο στανιό μου. Ολοι εδω μέσα ότι τους κατέβει η γκλάβα την κάνουν άρθρο. Αυτό το σύστημα εφαρμόζεται εδώ και χρόνια σε μεγάλα πανεπιστήμια σε περιόδους εξετάσεων σε τέστ εφυίας κτλ. Δηαδή δεν φτάνει που έχουν τις πολλαπλές επιλογές και σου δίνουν μισή τροφή στο στόμα εσύ θες να στη μασίσουν κιόλας. Ήμαρτον παναγιά μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Θα συμφωνήσω ΑΠΟΛΥΤΑ με τον φίλο ανώνυμο. Προφανώς ο συντάκτης του άρθρου δεν έχει ιδέα από τέτοιου είδους εξετάσεις.

    Κανονικά πρέπει να αισθάνεστε τυχεροι που το ΑΣΕΠ έχει ερωτήσεις multiple choice. Σε αντίθετη περίπτωση, θα έπρεπε να βάλουν ερωτήσεις ανάπτυξης. Και σε αυτήν την περίπτωση, και ο πιο άχρηστος φοιτητής της πιο ελεεινής σχολής ξέρει ότι οι ερωτήσεις ανάπτυξης χρειάζονται ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ προετοιμασία από τις ερωτήσιες multiple choice.

    Το σύστημα αρνητικής βαθμολόγησης εφαρμόζεται εδώ και πολλά χρόνια στις εισαγωγικές εξετάσεις των πανεπιστημίων στις ΗΠΑ. Έχετε την εντύπωση ότι ιδρύματα σαν το MIT και το HARVARD θα χρησιμοποιούσαν το σύστημα αυτό αν ήταν άδικο?

    Το ΑΣΕΠ μπορεί να έχει ΧΙΛΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ, ΣΙΓΟΥΡΑ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΗ ΕΝΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ.

    Αρχίζω να πιστεύω ότι το μόνο κριτήριο για να εγκριθεί ένα άρθρο εδώ μέσα είναι να έχει μεγάλη δόση λαικισμου. Κριμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ερώτηση χωρίς πολλαπλές επιλογές.

    Που οφείλεται η ταχύτητα εκτέλεσης διεργασιών ενός υπολογιστή;

    Γράψτε την απάντησή σας..


    Η ίδια ερώτηση με πολλαπλές επιλογές.

    Που οφείλεται η ταχύτητα εκτέλεσης διεργασιών ενός υπολογιστή;

    1. Στην ταχύτητα μετάδοσης των bits λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών που αυτά φέρουν.
    2. Στην ταχύτητα του ηλεκτρικού ρεύματος
    3. Στην ταχύτητα του φωτός
    4. Στην ταχύτητα μετάδοσης των bits που παρέχει ο χαλκός

    Αν το παίξεις κορώνα-γράμματα δεν σου αξίζει να περάσεις ρε Μητσάρα που ποτέ δεν έγραψες μια γραμμή κώδικα και θες και θέση καθηγητή πληροφορικής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Στο φίλο 9:06 εάν εννοείς "γιατί οι υπολογιστές είναι γρήγορα εργαλεία" τότε η σωστή απάντηση είναι η 2. Αν και δεν είμαι πληροφορικάριος αλλά ηλεκτρονικός όταν ρωτώ τους πληροφορικάριους πως ο υπολογιστής αντιλαμβάνεται τα bits δυσκολεύονται να μου απαντήσουν. Οτι τους μάθεις λένε και από σκέψη κουνουπίδι. Το κακό δεν είναι να είσαι άσχετος αλλά να διδάσκεις ως σχετικός. Απο την άλλη ένας φίλος καλός μου λέει "εάν μπορείς πράξε εάν όχι δίδαξε".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΜΗ ΒΑΡΑΤΕ. Ξέρω από εξετάσεις με ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών, κατά το αμερικανικό (αρχικά) σύστημα.
    Συμφωνώ πως είναι σε απόλυτο βαθμό εξετάσεις για αγράμματους, επειδή ακριβώς είναι πολύ πιο εύκολες και χρειάζονται ελάχιστη προετοιμασία σε σχέση με τις εξετάσεις με ερωτήσεις ανάπτυξης.

    Αυτή η ευκολία τους, όμως, δεν αναιρεί το γεγονός πως η αρνητική βαθμολογία είναι παράλογη και εντελώς άδικη. Έτερον εκάτερον.

    Επίσης, δεν ξέρω κατά πόσον η αρνητική βαθμολογία εφαρμόζεται στις εξετάσεις του Χάρβαρντ κ.λπ., αλλά αν εφαρμόζεται, είναι κι εκεί το ίδιο άδικη (ακριβώς όπως και η πολλαπλή επιλογή είναι εκεί το ίδιο βλακώδης όσο είναι εδώ, δεν πα' νά 'ναι το Χάρβαρντ ή οποιοδήποτε άλλο παν/μιο...).

    Και τέλος δεν ισχυρίστηκα πώς αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα του ΑΣΕΠ. Είναι απλώς κι αυτό ένα πρόβλημα, και το επισημαίνω. Και το να εκνευρίζεται κανείς με την αρνητική βαθμολογία δεν σημαίνει πως είναι απροετοίμαστος (για τις εξετάσεις γενικά), ή αμόρφωτος (για το τεστ δεξιοτήτων)...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αφήνωντας κατά μέρος τα λοιπά σχόλια περι του ασεπ θέλω να αναφερθώ στην αρνητική βαθμολογία.Στηρίζεται που λέτε στη στατιστική και προσπαθεί να "τιμωρήσει" όσους στερούνται γνώσης και ευελπιστούνε στη θεά τύχη για να απαντήσουνε τις ερωτήσεις.Οι μαθηματικοί υπολογισμοί έχουν γίνει λοιπόν.Είναι μια επιστημονική μέθοδος και όχι μία άδικη και τυχάρπαστη αναξιοκρατική διαδικασία όπως παρουσιάζεται από τον μάλλον μη σχετικό με το θέμα συγγραφέα του άρθρου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

«ΑΚΕΦΑΛΗ» η Χεζμπολάχ! ΟΙ IDF ΣΚΟΤΩΣΑΝ και τον διάδοχο του Νασράλα...

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε απόψε ότι ένας από τους κορυφαίους αξιωματούχους της Χεζμπολάχ, ο οποίος αναμενόταν να γίνει ο επόμενος ηγέ...

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *