GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Το αντι-διάγγελμα...

Για μια διαφορετική ηθική αντίληψη της δημοκρατίας... . Του Αγίου . Φίλοι μου, εύχομαι σε όλους σας υγεία και απεξάρτηση από κάθε σκοπιμότ...

Για μια διαφορετική ηθική αντίληψη της δημοκρατίας...
.
Του Αγίου
.
Φίλοι μου, εύχομαι σε όλους σας υγεία και απεξάρτηση από κάθε σκοπιμότητα.
Οι σκοπιμότητες υπηρετούν τις δουλείες. Και οι δουλείες αποτελούν έμμεσο εξαναγκασμό που καταλήγει αναπόδραστα στη μείωση της αξιοπρέπειας. Το ατομικό όπλο μας εναντίον της σκοπιμότητας είναι η διαρκής βελτίωση και καλλιέργεια της κριτικής ικανότητας.
Η κρίση, όμως, αναπτύσσεται υποχρεωτικά με εφαρμοσμένο τρόπο. Απαιτεί πεδίο εφαρμογής, συστηματοποιημένη γνώση, εντιμότητα στην προσέγγιση και απροκατάληπτο χαρακτήρα. Μόνον έτσι μπορεί κανείς να αντιμετωπίσει εποικοδομητικά το πολιτικό φαινόμενο και τις εξουσιαστικές εκφάνσεις του.
Κάπως έτσι θα βρεθεί η ισορροπία μεταξύ της κοινωνικής δικαιοσύνης και του φιλελευθερισμού. Σε διαφορετική περίπτωση η δημοκρατία θα παραμείνει ένα υποκριτικό σύστημα νομιμοποίησης του κοινωνικού καταναγκασμού από συγκεκριμένες ελίτ.
Αναφέρομαι σε μια διαφορετική ηθική αντίληψη της δημοκρατίας, που αναδύεται από την εσωτερίκευση ενός πολιτισμού που αποστρέφεται τα δόγματα και τον λειτουργισμό, όπως ακριβώς και τον ντετερμινισμό. Η νέα αυτή ηθική αντίληψη της πολιτικής έχει τις ρίζες της στον κόσμο-πολιτισμό και προσεγγίζει τη συναίνεση σε ένα αγωνιστικό κοινωνικό πεδίο, εντός του οποίου ο πολιτικός ανταγωνισμός υπακούει στην αρχή της κατανόησης του Άλλου. Στο πλαίσιο αυτό οφείλουμε να καλλιεργήσουμε αποκεντρωμένους θεσμούς δημοκρατικής έκφρασης και κανόνες συμπεριφοράς σεβαστούς από όλους. Έχουμε την υποχρέωση να δημιουργήσουμε ένα νέο πλαίσιο αντικειμενικότητας στη κοινωνία, το οποίο θα υπακούει σε νέες μορφές δημοκρατικής οργάνωσης, που θα αυξάνουν τη βεβαιότητα και θα μειώνουν την πολιτική εντροπία. Είναι ο μόνος τρόπος αποτελεσματικής διαχείρισης του κοινωνικού χάους, δίχως τον κίνδυνο να ολισθήσουμε σε νέες μορφές ολοκληρωτισμού.
Καλή χρονιά.

11 σχόλια

  1. Θέμα: Ο Μέγας Βασίλειος και η Ελληνική Παιδεία.
    Συντάκτης: Κωνσταντίνος Χολέβας, Πολιτικός Επιστήμων
    Ημερομηνία καταχώρησης: 31η Δεκεμβρίου 2007



    Είδαμε και φέτος στις πλατείες, στις διαφημίσεις, στις τηλεοπτικές ταινίες και στις προθήκες των καταστημάτων την κατασκευασμένη εικόνα του Άη Βασίλη που φορά κόκκινα ρούχα, έχει άσπρα γένια, έρχεται δήθεν με έλκυθρο και φέρνει δώρα . Πόσοι άραγε γνωρίζουν ότι αυτός ο παπούλης είναι διαφημιστικό τέχνασμα του καταναλωτισμού και δεν έχει την παραμικρή σχέση με τον αληθινό Μέγα Βασίλειο, τόν Καππαδόκη Άγιο και Επίσκοπο Καισαρείας; Με την ευκαιρία, λοιπόν, της εορτής του ας προσεγγίσουμε για λίγο τον σοφό και φιλάνθρωπο Επίσκοπο που έζησε τον 4ο μ.Χ. αιώνα στην Καππαδοκία της Μ. Ασίας. Ας προσπαθήσουμε να γευθούμε μερικά από τα πραγματικά δώρα του που είναι πνευματικά και όχι υλικά. Ας ακούσουμε τις προτροπές του για ζητήματα , τα οποία μας απασχολούν και σήμερα.
    Ο Άγιος και Μέγας Βασίλειος δεν ήταν παχύς, όπως τον παρουσιάζουν σήμερα, ούτε πρόλαβε να γεράσει. Πέθανε σε ηλικά 49 ετών. Προφανώς η σημερινή εμπορική καρικατούρα προέρχεται από την παράδοση των Δυτικών Ευρωπαίων, οι οποίοι αναφέρονται στον Σάντα Κλάους, δηλαδή στον Άγιο Νικόλαο. Ούτε, όμως και ο Νικόλαος, Επίσκοπος Μύρων της Λυκίας και προστάτης των ναυτικών, είχε σχέση με Φινλανδία, ταράνδους κλπ. Αυτή την διαστρέβλωση της Ιστορίας και την προσβολή στη μνήμη Αγίων μορφών της Ορθοδοξίας εκμεταλλεύεται η Τουρκία, η οποία έχει ιδρύσει στα Μύρα της Λυκίας Ίδρυμα του «Νοέλ Μπαμπά» , δηλαδή του Άη Βασίλη τον οποίον συγχέουν με τον Άγιο Νικόλαο. Σκοπός του Ιδρύματος είναι η προσέλκυση Χριστιανών τουριστών από όλον τον κόσμο. Επανερχόμαστε, λοιπόν, στον πραγματικό Άγιο Βασίλειο. Ήταν λιτός, ασκητικός, είχε τεράστια Ελληνική και Χριστιανική παιδεία και ίδρυσε την Βασιλειάδα, ένα μεγάλο φιλανθρωπικό συγκρότημα. Μαζί με τον εξ αίματος αδελφό του, τον Γρηγόριο Νύσσης, και τον πνευματικό αδελφό του, τον Γρηγόριο τον Ναζιανζηνό, θεωρούνται τα σπουδαιότερα τέκνα της Μικρασιατικής Καππαδοκίας (ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος γεννήθηκε στην Αντιόχεια της ελληνιστικής Συρίας). Τα συγγράμματα του Μ. Βασιλείου, όπως και των άλλων μεγάλων πατέρων της Ορθοδοξίας, αποτελούν θησαυρό συμβουλών και γνώσεων και είναι αμαρτία ότι σήμερα οι μαθητές των Λυκείων έχουν αποκοπεί τελείως από την Πατερική Γραμματεία.
    Ο Μ. Βασίλειος είχε επίγνωση της καταγωγής του από αρχαία ελληνικά γένη, όπως μας πληροφορεί ο Γρηγόριος ο Ναζιανζηνός στον περίφημο Επιτάφιο προς τον Μέγα Βασίλειο. Σε πολλά κείμενά του ο Βασίλειος εξηγεί πώς μπορούμε να συνδυάσουμε την Οικουμενικότητα του Χριστιανικού μηνύματος με τον υγιή πατριωτισμό. Επαινεί στην 96η Επιστολή του τον αξιωματούχο (Μάγιστρο) Σωφρόνιο, διότι τιμά την πατρίδα που τον γέννησε και τον ανέθρεψε ακριβώς όπως τιμά και τους γονείς του (την ενεγκούσαν και θρέψασαν πατρίδα ίσα γονεύσι τιμάν). Όταν, όμως, κάποιος ασθενής ή πένης ζητούσε καταφύγιο στην Βασιλειάδα προφανώς ο Βασίλειος δεν ζητούσε πιστοποιητικό καταγωγής. Πίστευε στον Ελληνικό πολιτισμό και στον έμφυτο πατριωτισμό, δεν λησμονούσε όμως την πανανθρώπινη διάσταση της Χριστιανικής αγάπης.
    Ένα θαυμάσιο κείμενό του, το οποίο διατηρεί την ζωντάνια και την επικαιρότητά του μέχρι σήμερα, είναι η επιστολή προς τους ανηψιούς του με τον τίτλο «Προς τους νέους, όπως αν εξ Ελληνικών ωφελοίντο λόγων». Δίνει με παραστατικό τρόπο και με πλούτο ιστορικών γνώσεων τις οδηγίες του ώστε να ωφελούνται οι Χριστιανοί μελετώντας τα Αρχαία Ελληνικά κείμενα. Πρόκειται για μία χρήσιμη υπενθύμιση σε ορισμένους αμφισβητίες, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι οι Πατέρες της Ορθοδοξίας ήσαν αντίθετοι προς την αρχαιοελληνική γραμματεία. Ο Βασίλειος προτρέπει τους νέους να μελετούν επιλεκτικά τα κείμενα, απορρίπτοντας ό,τι τους απομακρύνει από την αρετή. Τονίζει ιδιαιτέρως την χρησιμότητα των Ομηρικών κειμένων και δίδει παραδείγματα από την ζωή του Ηρακλέους, του Περικλέους, του Σωκράτους, του Μεγάλου Αλεξάνδρου, του Βία του Πριηνέως και πολλών άλλων. Αυτά είναι τα πνευματικά δώρα του πραγματικού Αγίου Βασιλείου. Ας τιμήσουμε την εορτή του διδασκόμενοι από την σοφία και την φιλανθρωπία του.

    http://www.diktyo21.gr/item.asp?ReportID=589

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο λογιστης Τασος Σιδηροπουλος στην Βεροια ειναι ΚΑΤΑΧΡΑΣΤΗΣ. Ενημερωστε
    φιλους σας στην Βεροια για να μην καταστρεψει και αλλους πελατες του

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. XΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΤΟ ΓΙΩΡΓΟ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗ
    ΤΟΝ ΓΝΩΣΤΟΝ ΚΑΙ ΩΣ ΘΑΥΜΑΤΟΠΟΙΟ



    31/12/07 Χ.Α.Α.

    5,178.83 ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ

    Ο Γίωργαρος το έβαλε αμέτι μοχαμέτι να μας δώσει πίσω με τόκο και εύλο- γο κέρδος, ότι με εντελώς αδελφί- στικο τρόπο μας έκλεψαν τα πράσινα λαμόγια.
    Τι κρίση στη Subprime αγορά , τι έκδηλος εκνευρισμός στις Χρηματαγο- ρές , τι τα κερατά τους τα τράγια, ο Γιώργαρος το έφερε και το έκλεισε το 2007 στις 5,178.83 ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ
    ΜΟΝΑΔΕΣ.
    Γιώργαρε μπράβο και εις ανώτερα. Μέρες να μας κόβει ο Θεός, να σου δίνει χρόνια.

    Γιώργαρε είμαι βέβαιος ότι φέτος θα μοιράσεις πάνω απο 10 δις Ευρώ ΜΕΡΙΣΜΑΤΑ.
    Άσε τους πράσινους απατεώνες να σέρνουν τους πισινούς τους , στα
    πεζοδρόμια, απο τη ζήλεια τους.

    Σημ. Προς πράσινα ζαλισμένα κοτό- πουλα , και κάτι άλλους καραγκιό- ζηδες που κάτι είχαν ψελλίσει για γαλάζια φούσκα, για απαξίωση της μετοχής της Εθνικής, αυτοί οι τελ- ευταίοι υπογράφανε και ως συνδικα- λιστές, και για πατρονάρισμα της μετοχής της ΔΕΗ.
    ΜΑΛΑΚΙΣΜΕΝΑ το παιχνίδι είναι κα- θαρό , καμία μετοχή δεν είναι ΓΕΝΙ- ΚΩΝ ΑΠΟΘΗΚΩΝ (Σκατά στο τάφο σου
    Καρατζά), και να βγείτε στις 5.600.



    ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ
    Ο ΜΑΛΑΚΑΣ (που τώρα όμως πίνει πράσινο αίμα) ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΟΣΕΧΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δημητρη μου, Δημητρη μου
    Μου τολκεισες
    Το σπιτι μου
    Μου τοκανες
    Οικοπεδο
    Γιατι εισαι ομορφοπαιδο

    Αιντα ρε κτεβα στη πολιτικη
    Ασε στους ασχημους τη θεωρια
    Πρεπει να ζησουν και αυτοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ
    ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ

    "Οι γιορτές δεν πρέπει να είναι μόνο μέρες κατανάλωσης. Ας είναι και μέρες περισυλλογής. Ας κοιτάξει καθένας από εμάς δίπλα και γύρω του, ας στρέψει το βλέμμα του στα παιδιά που κάνουν μεροκάματο, στους ανέργους, στους γέροντες που δεν τα βγάζουν πέρα, στους μετανάστες που προσπαθούν να ενταχθούν σε μια νέα πατρίδα. Καμία κοινωνία δεν μπορεί να ευημερήσει πραγματικά όταν υπάρχουν διαχωριστικές γραμμές και εκρηκτικές αντιθέσεις. Καμία κοινωνία δεν μπορεί να προοδεύσει εάν δεν υπάρχουν υπερατομικές αξίες και ιδανικά, εάν οι προσδοκίες για το προσωπικό μέλλον δεν ταυτίζονται με τα όνειρα για το αύριο ολόκληρου του κόσμου.

    ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Αν μπερδευτήκατε δεν φταίνε τα «πρόσωπα»,
    αλλά η ρημάδα η…σκοπιμότητα!
    Ο ΑΓΙΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Χολεβας και Αγιος: το διπλο χτυπημα των μπουρδολογων!

    Συμμαζευτειτε, χαζοβιοληδες! Δοκιμαστε και τιποτα αλλο στη ζωη σας, αν η Φυση δεν ευνοει περαιτερω εξελιξη σας.

    Οι Ελληνες δεν προκειται να συντονιστουν με τον δικο σας υπνο, οσο δυνατα και δημοσια κι αν ροχαλισετε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αγιε αστα αυτα
    και κανε μας κανενα
    διαγγελμα για τα μουνακια
    (ξερεις εσυ!).

    Είναι ο μόνος τρόπος αποτελεσματικής διαχείρισης του κ
    γκομενικου χάους, δίχως τον κίνδυνο να ολισθήσουμε σε νέες μορφές μπακουριασης.

    Καλή χρονιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. 9:32

    Από το στόμα σου και στο αυτί
    του ΑΓΙΟΥ
    Επιτέλους κάποιος να μας σώσει από το αδελφάτο
    Λατρέψτε τα μουνάκια και

    ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Σωστος..!!!(9.32) Τι πιο ομορφο στη ζωη καθε ανθρωπου?

    Τις καλυτερες ευχες μου στον ΑΓΙΟ που η παρουσια του εδω μας τιμα ολους.

    Με απεραντη εκτιμηση για ολους τους λοιπους
    babis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΖΗΤΩ Ο ΜΠΑΜΠΗΣ
    ΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ 2008
    ΓΑΜΑΤΕ (ΜΟΥΝΑΚΙΑ) ΓΙΑΤΙ ΧΑΝΟΜΑΣΤΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Παλιόφιλε ΑΓΙΕ

    Εύχομαι

    Καλή Χρονιά
    Υγεία
    Ανοιχτούς Ορίζοντες
    Ποιότητα και όχι ποσότητα
    Ελευθερία από υπαρκτούς ή πλασματικούς καταναγκασμούς

    Ο Προφήτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *