GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Republika Makedonja-Skopje…

... ...στο όριο του λαϊκισμού! , Του Αγίου , Γράφω, εμφορούμενος από την ουτοπία ότι θα συμβάλλω στο να προληφθεί μια νέα γελοιοποίηση, ως ...

...
...στο όριο του λαϊκισμού!
,
Του Αγίου
,
Γράφω, εμφορούμενος από την ουτοπία ότι θα συμβάλλω στο να προληφθεί μια νέα γελοιοποίηση, ως προς το «νεο-μακεδονικό» ζήτημα. Δεν έχει σημασία, επί του προκειμένου, να σημειώσω εκ νέου την τεράστια πολιτική ανικανότητα και υποκρισία που επιδείχθηκε από ελληνικής πλευράς, ούτε ίσως τη διπλωματική και στρατηγική επιπολαιότητα, που χαρακτήρισε και χαρακτηρίζει όλες τις ελληνικές-κυβερνητικές προσεγγίσεις στην υπόθεση, μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας.
Στη παρούσα φάση θεωρώ, μάλιστα, ότι δεν προσφέρει τίποτε ουσιαστικό (πολιτικό) η αναφορά στην ιστορική διαδρομή της ονομασίας της περιοχής. Ο μέχρι τώρα διπλωματικός απολογισμός, σε αδρές γραμμές, είναι απλός. Από την Ελλάδα τέθηκαν τρεις βασικοί στόχοι σε επίπεδο θεσμικό και συμβολικό. Επιτεύχθηκαν οι δύο: απάλειψη των άμεσων αλυτρωτικών αναφορών από το σύνταγμα του όμορου κράτους και «διόρθωση» του εθνικού συμβόλου του, σύμφωνα με τις ελληνικές αιτιάσεις.Ως προς την ονομασία του κράτους, υπήρξε απόλυτη αποτυχία.
Σήμερα, το πράγμα έχει λάβει ασφυκτικές διαστάσεις. Όλοι μιλούν ( ΟΗΕ, ΝΑΤΟ, ΕΕ) για σφιχτό χρονοδιάγραμμα το οποίο γνωρίζουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι, αλλά κανείς δεν κρίνει σκόπιμο να ενημερώσει επ’ αυτού τον πολίτη και όλους εκείνους που παθιάστικαν ή ενδιαφέρθηκαν απλώς για την υπόθεση, διαχρονικά. Η μυστική πολιτική που εγκαινιάσθηκε επί Μητσοτάκη συνεχίζεται αδιατάραχτα… τι δουλεία έχει ο πολίτης στην «υψηλή πολιτική», άλλωστε!
Η κυβέρνηση ακολουθεί το αμερικανικό δόγμα στην επικοινωνία, καλύτερα από την προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ: Διαρρέει ότι η πρόταση Νίμιτς (Republika Makedonja-Skopje) αποτελεί το «όριο» της κυβέρνησης.
Από την άλλη, η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ λέει ευθαρσώς, ότι αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει ζήτημα διαπραγμάτευσης αποκλειστικά για διμερή χρήση, επιμένοντας στη συνταγματική ονομασία: Republika Makedonja.
Φίλοι, ξεχάστε τους επιθετικούς προσδιορισμούς και τα λοιπά συνθήματα, γιατί όπως βλέπετε η πολιτική διολίσθηση, δια της γνωστής μεθόδου βαπτίζω το κρέας, ψάρι, έφτασε να μιλά για σύνθετη ονομασία, η οποία αποτελεί μια νέα γελοιότητα: Republika Makedonja-Skopje. Το γιατί, μάλλον, το καταλαβαίνει ακόμη και ο πιο φανατικός τηλεθεατής!
Ας σοβαρευτούν λοιπόν όλοι και ας ελαττώσουν τις υπεκφυγές και τον λαϊκισμό στο ζήτημα οι εμπλεκόμενοι στις αποφάσεις, καθώς η «νέα», οριακή μάλιστα στάση, όπως εμφανίζεται, της ελληνικής πλευράς, απλώς διασκεδάζει την εντύπωση για όσους στο εσωτερικό το έχουν ανάγκη. Ας αφήσουμε λοιπόν το παιχνιδάκι των εντυπώσεων, για εσωτερική κατανάλωση και ας μιλήσουμε ώριμα και σοβαρά…επιτέλους!
Σε διαφορετική περίπτωση θα δικαιωθεί ο υπουργός εξωτερικών της ΠΓΔΜ, που μόλις χθες δήλωσε: «η Ελλάδα πρέπει να βρει δυνάμεις να αποφύγει τα λάθη που διέπραξε το 1992, όταν, εξαιτίας της αμφισβήτησης του συνταγματικού ονόματος της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, στην Ελλάδα άλλαζαν και έπεφταν κυβερνήσεις».

39 σχόλια

  1. Να την πουν Άνω Νέα Μακεδονία, ταιριάζουν και τα δύο: είναι και άνω και νέα, όπως Άνω Γούβα ή Νέα Ελβετία. Ποιον χαλάει να ζει στη νέα Ελβετία αφού η άλλη έχει παλιώσει??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. βορεια μακεδονια,ειναι αποδεκτο.
    οπως βορεια κορεα..πχ.
    η ανω μακεδονια,ανω πατησια..κτλ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΤΟ ΚΡΑΤΙΔΙΟ ΠΑΕΙ ΓΙΑ ΔΙΑΛΥΣΗ ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΑ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΛΕΞΟΥΝ.
    ΜΕ ΕΜΑΣ Η ΜΕ ΤΗΝ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ.
    ΠΙΘΑΝΟΝ ΝΑ ΠΡΟΤΙΜΗΣΟΥΝ ΝΑ ΕΝΣΩΜΑΤΩΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.
    ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ...
    ΠΑΜΕ ΓΙΑ "ΜΕΓΑΛΗ" ΕΛΛΑΔΑ,ΚΑΙ
    "ΜΕΓΑΛΗ" ΑΛΒΑΝΙΑ.
    ΑΥΤΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ HAPPY END.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. TO BOΡΕΙΑ Η ΑΝΩ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ.
    ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟ ΓΙΑΤΙ ΒΟΛΕΥΕΙ ΚΑΙ
    ΤΗΝ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.
    ΑΠΟ ΠΡΩΗΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΗ ΘΑ ΓΙΝΕΙ
    ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ.
    ΥΠΟΜΟΝΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. οι αλβανοφωνοι θα ενωθουν με το
    κοσοβο.
    οι υπολοιποι θα προτιμησουν την ελλαδα απο την βουλγαρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΕΧΕΙ ΗΔΗ ΕΝΩΘΕΙ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τι λέτε ρε, μιλάτε λες και βρίσκεστε ακόμα στο '92. Ποιες είναι δηλαδή οι "επιπολαιότητες" της εξωτερικής μας πολιτικής, αυτά που γίνονται σήμερα ή η επιμονή μας (άκουσον-άκουσον) να επιβάλουμε σε αυτό το κρατίδιο που βρίσκεται στη Βόρεια Μακεδονία να αποποιηθεί ακόμα και παράγωγα του "Μακεδονία" απ' το όνομά του; Και ποιος "λαός" θέλεις να μιλήσει; Τα εκατομμύρια που φώναζαν "Η Μακεδονία είναι ελληνική", αγνοώντας ότι κατά 50% δεν είναι; (Αγνοώντας ακόμα και ότι πριν τους Μακεδονικούς οι Έλληνες ήταν μειοψηφία στην περιοχή;) Άσε καλύτερα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ο καραμανλης ειναι πολυ τυχερος,
    επι πρωθυπουργιας του η ελλαδα θα μεγαλωση.
    κολοφαρδος ο μπουλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. 12 54
    ΕΣΥ ΒΡΙΣΚΕΣΑΙ ΣΤΟ 92.
    ΣΗΜΕΡΑ ΘΑ ΜΟΙΡΑΣΘΟΥΜΕ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ..
    Η ΕΛΛΑΔΑ,ΤΟ ΚΟΣΟΒΟ ,ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΟΙ
    ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ.
    ΕΙΡΗΝΙΚΟΤΑΤΑ..
    ΘΑ ΜΑΣ ΤΟ ΖΗΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΟΙ
    ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ.
    ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΡΝΗΘΟΥΜΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΣΕ ΕΙΚΟΣΙ ΧΡΟΝΙΑ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ
    ΕΛΛΗΝΙΚΑ.
    ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΚΑΙ ΘΑ ΕΝΩΘΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.
    ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΤΜΗΜΑ ΘΑ ΕΝΣΩΜΑΤΩΘΕΙ ΣΤΗΝ
    ΑΛΒΑΝΙΑ.
    ΤΕΛΕΙΩΜΕΝΗ ΥΠΟΘΕΣΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Προβληματισμοί για θέμα των Σκοπίων στη ΝΔ
    By FactorX | October 16, 2007


    Το αδιέξοδο στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων αρχίζει πλέον να κυριαρχεί στην πολιτική ζωή, όπως καθίσταται σαφές μετά και την σημερινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπή. Είναι πλέον προφανές ότι τα Σκόπια δεν πρόκειται να υποχωρήσουν από την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας – Σκόπια», στην οποία και εμμένουν σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. Ούτε η Ελλάδα πρόκειται φυσικά να δεχθεί μια παρόμοια ονομασία, παρά τις έντονες πιέσεις που δέχεται η κυβέρνηση από τους Αμερικανούς, το Σολάνα κλπ.

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, μπροστά στο κυβερνητικό αδιέξοδο αναπτύσσεται αυτές τις ημέρες ανάμεσα σε βουλευτές της ΝΔ η άποψη ότι δεν πρέπει να λυθεί τώρα το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, αλλά να παραμείνει το θέμα σε εκκρεμότητα, επειδή το μέλλον του κρατιδίου είναι εν αμφιβόλω. Πολύ περισσότερο δεν πρέπει να δοθεί λύση στο θέμα της ονομασίας προτού τα Σκόπια μπουν (εφόσον κάτι τέτοιο γίνει) στο ΝΑΤΟ. Η άποψη αυτή ενισχύεται από τις δρομολογούμενες εξελίξεις στο Κόσσοβο, αλλά και το γεγονός ότι οι αλβανόφωνοι των Σκοπίων προωθούν ήδη την απόσχιση των αλβανόφωνων περιοχών. «Σε δέκα χρόνια, κανείς δεν ξέρει τι θα έχει γίνει», λένε. Έτσι «η Ελλάδα δεν πρέπει να ενεργήσει εν θερμώ και να κληροδοτήσει στους εθνικιστές των Σκοπίων και της Βουλγαρίας το όνομα «Μακεδονία».

    Όπως και να’ χει πάντως, δεν είναι λίγοι εκείνοι στα Σκόπια εκείνοι που πιστεύουν ότι εφόσον εισέλθει η χώρα στο ΝΑΤΟ, ακόμα και χωρίς να έχει εξασφαλίσει την ονομασία «Μακεδονία», θα την «πάρει» κατόπιν, αφού σιγά-σιγά θα αναγνωρίζεται από τα κράτη μέλη του Οργανισμού. Τα Σκόπια επιδιώκουν να μπουν πάσει θυσία στο ΝΑΤΟ, διότι κάτι τέτοιο θα παρατείνει τον χρόνο ζωής τους ως ενιαίο κράτος. Πόσο όμως θα την παρατείνει; Πέντε χρόνια; Δέκα χρόνια;

    Σημειώνουμε τέλος ότι η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη δήλωσε σε συνέντευξή της στην «Καθημερινή» της Κυριακής ότι «η Αθήνα θα αποδεχόταν μια διακριτή ονομασία, η οποία θα προσδιόριζε τη γειτονική χώρα σε σχέση με τη Μακεδονία ως γεωγραφική ενότητα». Κάτι δηλαδή σαν «Άνω Μακεδονία», ή «Βόρεια Μακεδονία». Όπως λέμε «Άνω Χώρα», ή «Άνω Πατήσια». Καλό ακούγεται, αν και κάτι τέτοιο δεν πρόκειται φυσικά να γίνει δεκτό από τα Σκόπια

    blog.anti.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ
    ΜΠΟΥΛΗ ΤΗΣ ΡΗΓΓΙΛΗΣ.
    ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. μιας και αναφέρατε το μακεδονικό... τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ για τα σκόπια;; μήπως θελει το όνομα "Δημοκρατία της Μακεδονίας";;

    ΣΥΡΙΖΑ WATCH... ΚΡΥΒΕ ΛΟΓΙΑ ΑΛΕΚΟΟΟΟ

    μιας και αναφέρατε το μακεδονικό... τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ για τα σκόπια;; μήπως θελει το όνομα "Δημοκρατία της Μακεδονίας";;

    ΣΥΡΙΖΑ WATCH... ΚΡΥΒΕ ΛΟΓΙΑ ΑΛΕΚΟΟΟΟ

    μιας και αναφέρατε το μακεδονικό... τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ για τα σκόπια;; μήπως θελει το όνομα "Δημοκρατία της Μακεδονίας";;

    ΣΥΡΙΖΑ WATCH... ΚΡΥΒΕ ΛΟΓΙΑ ΑΛΕΚΟΟΟΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Να δώσουμε στον ΓΑΠ τη Βόρεια Μακεδονία να την κυβερνήσει και να ησυχάσουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ΚΚΕ: Επικίνδυνες εξελίξεις στα Βαλκάνια

    16/10/2007
    20:15


    Πηγή : ΑΠΕ-ΜΠΕ

    "Οι εξελίξεις που καθορίζουν και τον αυριανό ρόλο της FYROM, δεν σχετίζονται με την ονομασία της, αλλά με την ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου που προωθούν από κοινού ΗΠΑ και ΕΕ, καθώς και με την επέκταση του ΝΑΤΟ", αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ και καλεί την κυβέρνηση "να σταματήσει την υποστήριξή της και να αποσύρει την υπογραφή της από τις αποφάσεις της ΕΕ που προωθούν αυτό το επικίνδυνο για τους λαούς των Βαλκανίων σχέδιο

    ΧΑΧΑΧΑ
    ΤΟ ΚΚΕ ΚΑΤΙ ΥΠΟΨΙΑΖΕΤΕ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. "Οι εξελίξεις που καθορίζουν και τον αυριανό ρόλο της FYROM, δεν σχετίζονται με την ονομασία της, αλλά με την ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου ....

    ΤΟ ΚΚΕ ΤΙ ΦΟΒΑΤΑΙ?
    ΕΝΩΣΗ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. ENA KRATOS GIA NA EPIZHSEI XREIAZETAI KAPOIO KOINA APODEKTO GIA TO LAO TOY PARAMYTHI. EAN TOYS PAROYME TO 'MAKEDONIA' ME TO POY ANEJARTHTOPOIEITAI TO KOSOBO OI ALBANOI TOY TETOBO KAI LOIPWN EPARXIWN TWN SKOPIWN THA THELOYN NA ENWTHOYN ME TH MEGALH ALBANIA. XWRIS TO 'MAKEDONIA' DEN YPARXOYN SKOPIA. TELEIA KAI PAVLA

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Oxi re de goustarw na legontai oute Boreia oute Nea oute tipota Makedonia. Apo to 92 mexri twra aytoi den ypoxwrhsan ka8olou ki emeis siga siga diolis8hsame stis dikes tous 8eseis. Na epikyrwsoume thn 3eftila dhladh? Bardaria kai s opoion aresei. Mia xara tous ponese to empargko, me allo ena 3exnane kai onomata ki ap ola. Anikanoi politikoi.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Τα λαμόγια της Θεσσαλονίκης εύχονται και παρακαλάνε για ένα ακόμα εμπάργκο της πλάκας για να πνιγούνε στο χρήμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Να το πουν το κρατος τους Σλαβο-μακεδονια για να μην ξεχνανε την πραγματικη τους καταγωγη.
    Αν ειναι τοσο Μακεδονες και δε ξερουν τι σημαινουν τα ονοματα Μακεδονια, Φιλιππος Αλεξανδρος, τι να πω.Η ιδια τους η γλωσσα μαρτυρα την καταγωγη τους.Διαφορετικα να το πουν Νεα Μακεδονια για να ξεχωριζουν...Πηρανε το αστερι της Βεργινας (απο 92-95 το ειχαν κανονικο οπως ειναι το αστερι, μετα το διαφοροποιησανε) και το κανανε σημαια, ενω εχει βρεθει σε ελληνικο εδαφος.Ας βαζανε για σημαια δικα τους ευρηματα.Γιατι; Αφου Μακεδονες ισχυριζονται πως ειναι, ας βαλουν ερηματα που ανηκουν στο εδαφος τους! Αηθεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Τι σημαινει το αστερι της Βεργινας; Ξερουν; Τι συμβολιζει; Ιδεα δεν εχουν. Απο τη μια οι Αλβανοι διαδιδουν μεσω διαδικτυων και "λιακοπουλικων αλβανικων βιβλιων" οτι η μανα του Αλεξανδρου η Ολυμπια ηταν Αλβανιδα επειδη ηταν απο την Ηπειρο (κ νομιζουν οτι λογω της βορειου Ηπειρου μπορουν να παρουν κ την ιστορια), απο την αλλοι οι Σκοπιανοι...απο την αλλη οι Τουρκοι που λενε οτι ο Ομηρος, Ηρακλειτος, Θαλης, ηταν Τουρκοι. Συμφωνα με την Νεα Αλβανικη Ιστορια αλβανοι ηταν οι εξης:

    Μ.Αλεξανδρος
    Αχιλλεας
    Η δωδεκαθεικη θρησκεια
    Οδυσσεας, Πηνελοπη
    Αριστοτελης
    Εμπεδοκλης
    Σωκρατης

    Καντε μια περιηγηση στο διαδικτυο να καραφλιασετε (οι μη καραφλοι, οι αλλοι προφανως θα τα διαβασατε)

    Ειμαστε μια χωρα με πλουσιο "πολιτισμικο πιατο" με πεινασμενους γειτονες, που κοιτανε το πιατο μας και τους τρεχουν τα σαλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Εχουνε ηδη γραψει νεα βιβλια και τα πηγαινουν ως δωρο σε παγκοσμιες βιβλιοθηκες, με θεμα την ιστορια της Μακεδονιας, φτιαξανε λεξεις "αρχαιες Μακεδονικες" που μοιαζουν στη γλωσσα που μιλανε, για να διαφοροποιησουν την κανονικη ιστορια της Μακεδονιας με το περασμα των χρονων.

    Ε οχι και makedonski!! Παραπαει. Ειπαμε ρε πολιτικοι φοβαστε την Αμερικη, οχι ομως να μας καβαλισουν και τα Σκοπια!
    τον Ατικ σας μεσα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Τα σκόπια δεν έχουν ούτε 20% των εδαφών της Αρχαίας Μακεδονίας, και όχι μόνο αυτό, αλλά τα συγκεκριμένα εδάφη δεν της ανήκαν για πολύ καιρό...οπότε δεν έχει ούτε γεωγραφικό δικαίωμα να καλείτε Μακεδονία. Όσο για τον μαλάκα που λέει οτι οι Έλληνες ήταν μειονότητα ας διαβάσει την επίσημη απογραφή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας για την περιοχή. Θα δει πως οι Έλληνες ήταν δεύτεροι πληθυσμιακά μετά τους Τουρκικούς πλυθησμούς, μετά οι εβραίοι και μετά οι βούλγαροι (τότε ακόμα, ήταν όλοι βούλγαροι και δεν αναφέρεται «μακεδονική» εθνότητα). Δεν πειράζει όμως, θα του γαμήσω την μάνα το βράδυ και αυτός μπορεί να ρουφήξει τα σπέρματα από τις καπότες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Ειμαι Ελληνας, ειμαι Μακεδόνας, είμαι άπόγονος του Μ. Αλεξάνδρου και θα ήθελα να πω μια ιστορία.
    Τα αρχαία χρονια υπήρχε η Μακεδονία μια Ελληνική επαρχία-κράτος. Οι κάτοικοί της με απόφαση των πολύ αυστηρών Ελλανοδικών των Ολυμπιακών Αγώνων (στους οποίους ως γνωστόν αγωνίζονταν αυστηρώς μόνο οι Ελληνες)μπορούσαν να αγωνίζονται ισότιμα με τους άλλους Ελληνες. Την εποχή του Μ. Αλεξάνδρου οποίος κατα δήλωση του πήρε εκδίκηση για λογαριασμό όλων των Ελλήνων καταλύοντας την περσική αυτοκρατορία που τόσα δεινά έφερε στους αρχαίους Ελληνες, η Μακεδονία εκπολίτησε σχεδόν όλο τον τότε γνωστό κόσμο και δοξάστηκε όσο καμιά. Σε σημείο που διάφοροι λαοί της Ανατολής να θεωρούν τον εαυτό τους απόγονο του Αλέξανδρου ή τον Αλέξανδρο γενικώς δικό τους άνθρωπο. Τα χρόνια πέρασαν ήρθαν οι Ρωμαίοι και κατέλαβαν την Μακεδονια όπως και την υπόλοιπη Ελλάδα. Οι Μακεδόνες πολλές φορές εξεγέρθηκαν και μαζι με άλλους Ελληνες προσπάθησαν να αποτινάξουν τον Ρωμαϊκό ζυγό ανεπιτυχώς. Η Ρωμαϊκή αυτοκρατορία κατέρρευσε και το ανατολικό τμήμα της εξελληνίστηκε εκχριστιανίστηκε και ονομάστηκε απο τους κατοπινούς ιστορικούς Βυζαντινή αυτοκρατορία. Τα χρόνια εκείνα η Μακεδονία ως Βυζαντινή - Ελληνική επαρχία μεγαλούργησε με αποκορύφωμα την γνωστή Μακεδονική Αυτοκρατορική Δυναστεία που κυβερνησε περί τους 9ο - 10ο αιώνες. Ενας απο τους αυτοκράτορές της ο Βασίλειος Β ο επονομαζόμενος και Βουλγαροκτόνος προσπάθησε και πέτυχε να αναχαιτήσει εναν νέο λαό τους Σλάβους (ενα φλυλο τον οποίων είναι και η Βούλγαροι) οι οποίοι κατεβαίνοντας απο τα βόρεια της Ευρώπης έφθασαν στα σύνορα της αυτοκρατορίας μας. Παρόλη την εχθρότητα που υπήρξε εν τούτοις οι Βυζαντινοί με τον ενα η τον άλλο τρόπο εκπολίτισαν και εκχριστιάνισαν τους βάρβαρους απολίτιστους ειδωλολάτρες Σλάβους και αυτό σήμερα το βλέπουμε με μια απλή επίσκεψη σε οποιαδήποτε σλαβική Ορθόδοξη Εκκλησία των Βαλκανίων. Το Βυζάντιο κατέρρευσε το 1453 και σταδιακά ολόκληρη η Βαλκανική χερσόνησος υποδουλώθηκε στους Τούρκους. Τα χρόνια της Τουρκοκρατίας οι λαοί πηγαινοέρχονταν εντός της Οθωμανικής αυτοκρατορίας με αποτέλεσμα στην περιοχη της Μακεδονίας να κατοικήσουν Βούλγαροι, Τούρκοι και Εβραίοι εκτός απο τους γηγενείς Ελληνες.
    Με το τέλος της Τουρκοκρατίας (απο το 1821 μεχρι το 1900 περίπου) οι Τούρκοι εκδιώχθηκαν απο την Μακεδονία αλλά και απο τα περισσότερα ελευθερα πλεόν βαλκανικά κράτη. Οι Εβραίοι ασχολούνταν μόνο με τις περιουσίες τους όπως πάντα και οι Ελληνες και οι Βούλγαροι βρέθηκαν να συγκρούονται για την Μακεδονία για μια ακόμα φορά. Ο πόλεμος αυτός που ονομάστηκε απο τους Ελληνες Μακεδονικός Αγώνας και οι Ελληνες πολεμιστές του Μακεδονομάχοι (όπως ο Παύλος Μελάς και πολλοί άλλοι) ήταν σκληρός και τελείωσε με νίκη των Ελλήνων ενάντια στους Βούλγαρους κομμιτατζήδες. Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι δεν ήταν η ελληνική γλώσσα που καθόριζε κατα τον Μακεδονικό Αγώνα ποιός ήταν Ελληνας και ποιός Βούλγαρος αλλά η εθνική συνείδηση του καθενός. Παράδειγμα ο Μακεδονομάχος Κώττας που ήταν σλαβόφωνος και των εκτέλεσαν οι Βούλγαροι στο Μοναστήρι την στιγμή που φώναζε στην μητρική του γλώσσα τα σλαβικά "ζήτω η Ελλάδα". Με την νίκη των Ελλήνων οι Βούλγαροι κομμιτατζήδες αποσύρθηκαν στην περιοχή που σήμερα βρίσκεται το κράτος των Σκοπίων και που κατόπιν αποτέλεσε μέρος της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας. Το μέρος αυτό ονομάστηκε Βαρδάσκα απο το σλαβικό όνομα του Αξιού ποταμού (Βαρδάρης)και οι κατοικοί του ήταν σε ποσοστό 50% Βούλγαροι, 30% Αλβανοί, 10% Σέρβοι και 10% Ελληνες. Ετσι τα εδάφη της αρχαίας Μακεδονίας μοιράστηκαν στην Ελλάδα 51% στην Σερβία 39% και στην Βουλγαρία 10%. Στην δίαρκεια της κατοχής του 2ου Παγκ. Πολέμου η ανατολική Μακεδονία δόθηκε απο τους Γερμανούς στην διοίκηση των Βουλγάρων συμμάχων τους οι οποίοι απαγόρευσαν την Ελληνική γλώσσα και υποχρέωσαν τους Ελληνες Μακεδόνες να αλλάξουν τα επώνυμά τους με κατάληξη -ωφ προσπαθώντας να προσαρτήσουν για πολλοστή φορά την Ελληνική Μακεδονία. Το 1944 ο Τίτο μετονόμασε το κράτος των Σκοπίων (μεχρι τότε Βαρδάσκα) σε Ομόσπονδη Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Οι σημερινοί κάτοικοι λοιπόν των Σκοπίων είναι σε πλειοψηφία απόγονοι των φονιάδων συμμοριτών Βουλγάρων κομμιτατζήδων που έσφαξαν τους παπούδες και τις γιαγιάδες μου, μιλούν την Βουλγαρική δίαλεκτο BYGARI, ο πρώην πρόεδρος τους Γκλιγκόρωφ υπήρετησε ως αξιωματικός του Βουλγαρικού στρατού, γι αυτό και η Βουλγαρία αναγνωρίζει το κράτος ως Μακεδονία (αφού έχεί κρύφες επεκτατικές βλέψεις) αλλα δεν αναγνωρίζει Μακεδονικό έθνος επιβεβαιώνοντας και υποστηρίζοντας ότι οι κάτοικοι των Σκοπίων είναι Βούλγαροι. Οι άνθρωποι αυτοί σήμερα για μια ακόμα φορά, με ένα ανεξάρτητο κρατίδιο πλέον στα χέρια τους, προσπαθούν να σφετεριστούν το όνομα και την ιστορία της Μακεδονίας και ο ανίκανος πολιτικός κόσμος της σύγχρονης Ελλάδας ετοιμάζεται σύσσωμος(;) να αναγνωρίσει το κράτος αυτό με το όνομα Δημοκρατία της Μακεδονίας-Σκόπια. Με τον ανεκδιήγητο Νίμιτς που αποκάλεσε φονιά τον Μ. Αλέξανδρο και για να παριστάνουμε σε όλους τα καλά παιδιά (σε ΝΑΤΟ, Ε.Ε.).Μην τολμήσετε. Μείνετε σταθεροί στην άποψη που εξέφρασαν οι πολιτικοί αρχηγοί το 1992. Ούτε Μακεδονία ούτε παράγωγο. Ας τους αναγνωρίσει όλος ο κόσμος εμείς ποτέ. Γιατί και όλοι να τους αναγνωρίσουν εμάς θα έχουν πάντοτε ανάγκη. Αν αισθάνεστε δύσκολά κύριοι πολιτικοί κάντε δημοψήφισμα να πάρει ο Ελληνικός λαός την ευθύνη. Αν τολμάτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Φίλε ΑΓΙΕ
    Αδύνατον να αποτιμήσεις το παρόν και σχεδιάσεις το μέλλον αν δεν τα συνδέσεις αρμονικά με το παρελθόν.
    Η ακολουθηθείσα εξωτερική πολιτική
    α) συσκοτίζει το θεμελιώδες ερώτημα «τι και ποιον εξυπηρετεί αυτό το ανθυποκρατίδιο ;», για να μην αποκαλυφθούν στο πόπολο οι ωμές γεωστρατηγικές επιδιώξεις τού υπερατλαντικού παράγοντα (καντονοποίηση, απαλοιφή της ρωσσικής επιρροής στα Βαλκάνια)
    β) αποκρύπτει ότι δεχόμαστε ασφυκτικές πιέσεις γενικά, «κόψτε με Μόσχα και Βελιγράδι», και ειδικά για την ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου
    γ) αδυνατεί να ασκήσει την παραμικρή πίεση στα Σκόπια βάσει της (όποιας) στρατιωτικής, διπλωματικής και οικονομικής ισχύος της χώρας, «παραλυμένη» από τα (α) και (β), διότι η κυβερνητική «ελίτ» (του κώλου) αντλεί νομιμοποίηση από τον βαθμό υποταγής στους Αμερικανούς, σε όρια εθνικής μειοδοσίας
    δ) δεν θέλει να λάβει υπόψη πόσο καθοριστική είναι η αναγνώριση των Σκοπίων από την Ελλάδα, ακόμα κι αναγνωρισθούν από μια σειρά άλλων χωρών
    ε) παραβλέπει ότι ο αλυτρωτισμός ουδέποτε θα σταματήσει να συνοδεύει την ύπαρξη αυτού του κρατιδίου: πήγαινε στη Θεσσαλονίκη, στην παραλία και στην αγορά, και παρατήρησε το βλέμμα φθόνου με το οποίο περιφέρονται οι βαλκάνιοι επισκέπτες.

    Η Ιστορία δεν αλλάζει, αγαπητέ ΑΓΙΕ, επειδή έτσι νομίζουν κάποια μειράκια, και οι σημερινές γεωπολιτικές επιδιώξεις των βορείων γειτόνων θα ταυτίζονται πάντα με τις παρελθούσες, είτε των Νοτιοσλαβων του 1912-13 είτε του 1878 και της «Μεγάλης Βουλγαρίας».

    Αυτή η χρόνια συναναστροφή με το ψεύδος και την κρυψίνοια έχει δημιουργήσει μια εσφαλμένη κοινωνική δυναμική, η οποία στο εσωτερικό μέτωπο διχάζεται επηρεαζόμενη από
    - μια ομάδα που, για τους δικούς της λόγους, δημαγωγεί επί του θέματος, οι λεγόμενοι «υπερεθνικιστές»
    - την ομάδα των ενδοτικών μπιστοκουναλάκηδων και αλαβάνων, οι οποίοι ευθυγραμμισμένοι στην βίαιη «πολυπολιτισμική» προσαρμογή που επιβάλλει η Νεα Τάξη, θα αναγνώριζε «αυτοδιάθεση» σε οποιαδήποτε ομαδούλα, γκρουπ, φύλο, δήθεν κρατική οντότητα.

    Η Ελλάδα έχει ένα μόνο συμφέρον : αυτό το κρατίδιο- μαξιλάρι να υπάρξει, αν υπάρξει, χωρίς την ονομασία Μακεδονία.

    Αυτό το συμφέρον και ήταν και είναι εφικτό να επιτευχθεί – αλλά όχι όταν το χειρίζεται το μητσοτακαίικο.

    Δεν θέλω να σκέφτομαι τι θα επιτύγχανε ένας Ελευθέριος Βενιζέλος σε αυτές τις συνθήκες γεωπολιτικών ανακατατάξεων – και δεν ανήκω στους θαυμαστές του.

    Συνεπώς, με βάση την ανάγνωση τής σημερινής πραγματικότητας, τις ελλείψεις διαχρονικά της δικής μας διακυβέρνησης και το ρευστό και ευμετάβλητο των εσωτερικών της γείτονος, οδηγούμαι, προσωπικά για πρώτη φορά, να εξετάσω μήπως η ορθή επιλογή είναι «δεν κάνω τίποτα κι αφήνω τα πράγματα να κυλάνε».
    Τουλάχιστον μέχρι την 10η Δεκεμβρίου και τις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο …

    Ο Προφήτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Φίλε προφήτη

    Αν νομίσεις ότι διαφωνώ σε αυτά που σημειώνεις, κάνεις λάθος.
    Ποτέ δεν είπα άλλωστε να παραλείψουμε την ανάλυση του παρελθόντος, ως αναπόσπαστου στοιχείου της ερμηνείας του παρόντος.
    Όμως το θέμα μου είναι άλλο και το μήνυμα που εμπεριέχεται στο σχόλιο μου, δεν μπορούσε παρά να αποδοθεί αφαιρετικά.
    Για αυτό το katzensprung που εντόπισες!
    Ο ΑΓΙΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Διαπιστωτικός υπήρξα και εγώ φίλε ΑΓΙΕ.
    Δεν διαφωνούμε - πλην ίσως στην διατύπωση των θέσεων.

    Προσωπικά έχω την αίσθηση ότι από πλευράς διεθνούς συγκυρίας ποτέ δεν είμασταν τόσο κοντά και από πλευράς εσωτερικής συγκυρίας ποτέ δεν είμασταν τόσο μακριά από το να επιτύχουμε κάτι.

    Το γύναιο μάς τραβάει στον βυθό των θλιβερών πολιτικών της φιλοδοξιών.
    Και αποτυγχάνει ακόμα και σε ρόλο καλού υπηρέτη !
    Ελέγχεται από τους Αμερικανούς ως μη επιτυχούσα τα tasks που της ανατέθηκαν.

    Όμως μην ξεχνιόμαστε : μην τεμπελιάζεις, γράφε. Περιμένουμε τον πρέσβη.

    Ο Προφήτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Σημειώνουμε τέλος ότι η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη δήλωσε σε συνέντευξή της στην «Καθημερινή» της Κυριακής ότι «η Αθήνα θα αποδεχόταν μια διακριτή ονομασία, η οποία θα προσδιόριζε τη γειτονική χώρα σε σχέση με τη Μακεδονία ως γεωγραφική ενότητα». Κάτι δηλαδή σαν «Άνω Μακεδονία», ή «Βόρεια Μακεδονία». Όπως λέμε «Άνω Χώρα», ή «Άνω Πατήσια». Καλό ακούγεται, αν και κάτι τέτοιο δεν πρόκειται φυσικά να γίνει δεκτό από τα Σκόπια

    blog.anti.gr


    Τι "καλο ακουγεται" ρε μαλακισμενο?
    Καταλαβαινεις τι λες?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Δε μου λες ρε Προφητη, μηπως συναγωνιζεσαι τον ΑΓΙΟ σε αοριστολογιες?

    Εσυ ΑΓΙΕ, ειπαμε ξανα: Το "γι'αυτο"
    και το "για αυτο" ειναι δυο διαφορετικα πραγματα. Το ξερο σου το κεφαλι ποτε θα το παρει ειδηση?

    Επιπλεον, μας κανεις να υποψιαζομαστε οτι εισαι βαλτος πραγματι. Αλλιως δεν θα ειχες τολμησει να συνταξεις και αρθρο σε ζητημα τοσο ευαισθητο, αλλα θα ειχες περιοριστει σε σχολια - επισης τελειως ανεθυνα, οσο και το "αρθρο" σου.

    Επειδη δεν εχω παρακολουθησει απο πολυ παλια τυχον πολιτικες σου θεσεις...

    Μηπως προσπαθεις να σωθεις υπερασπιζομενος παλιες σου βλακωδεις και ανθελληνικες σου θεσεις αρθρογραφοντας σε τετοιο θολο υφος που λεει οτι, ΔΕΝ λεει τιποτα απολυτως?

    Η σχετικη ευκολια με την οποια αναρτωνται αρθρα που τα υιοθετει το Πρεςς, σε κανει να νοιωθεις υποχρεωμενος να αρθρογραφεις?

    Δεν μας γραφεις τιποτα για τη Σουηδια και για το πολιτειακο τους συστημα, λεω γω, και να αφησεις κατα μερος πραγματα για τα οποια εμφανως δειχνεις ασχετος - παρ' ολο το επιφανειακο σου ενδιαφερον για αυτα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Δεν μας ειπες...

    Ποσα σου δινουν ΑΓΙΕ για να μοστραρεις, και ετσι να διαφημιζεις ηλιθιως ( ? ) μια συμμορια και το προς σφετερισμο ονομα που εχουν βαλει στο ματι, οι ροσσοβουλγαροι των Βαλκανιων?

    Πες μας και το αλλο...
    Εχεις γραψει ποτε τη λεξη Βαρνταρσκα εδω μεσα? Και αν οχι, γιατι την αποφευγεις? Βουλγαροπαιδο εισαι? Εαν ναι, τι σκατα κανεις εδω μεσα, μουχλα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. 3.22
    Ώστε αοριστολογίες είναι αυτά που γράφω, κύριε «γι’ αυτό»!
    Τόσο αοριστολογίες που σε βασανίζουν και σε παιδεύουν, πατριδοκάπηλέ μου.
    Ή μήπως κάνω λάθος και δεν είσαι πατριδοκάπηλος, αλλά μέσα από την απόλυτη αοριστία του σχολίου σου και την φτηνή επιχείρηση απαξίωσης του δικού μου σχολίου, αγωνίζεσαι στα μουλωχτά να καλύψεις κυβερνητικές επιλογές;

    Εγώ, «απρόσεχτε αναγνώστη» διαφημίζω το «Republika Makedonja-Skopje» ή την ιδέα προωθεί επικοινωνιακά η κυβέρνηση διαρρέοντας την πρόταση Νίμιτς, την οποία μάλιστα, θεωρεί ως το «όριο διαπραγμάτευσης»; Δηλαδή, εμφανίζεται να την αποδέχεται ως ύστατη υποχώρηση.

    Είσαι και φαιδρός. Ενώ με
    κατηγορείς ότι δεν παίρνω θέση - αν και το κάνω με σαφήνεια χαρακτηρίζοντας την πρόταση «γελοιότητα» και «λαϊκισμό» - φροντίζεις εσύ να μην πάρεις απολύτως καμία θέση στο ζήτημα.
    Συμφωνείς πελαγωμένε εθνικιστή με αυτή τη πρόταση, ναι ή ου;
    Δεν είναι δική μου η πρόταση κακομοίρη, υβριστή, αλλά του διαμεσολαβητή και την αποδέχεται η κυβέρνηση.
    Αν έχεις αντίρρηση τα παράπονα σου στον πρωθυπουργό, αν δεν έχει αυτή τη θέση η κυβέρνηση ας βγουν να το διαψεύσουν υπεύθυνα.
    Φίλτατε εκτός από το «γι’ αυτό» - που ούτε αυτό έμαθες καλά - θα πρέπει να μάθεις και άλλα χρήσιμα πράγματα, όπως για παράδειγμα να μην προσπαθείς να «πνίξεις» τις φωνές που αποκαλύπτουν και απομυθοποιούν τους άθλιους λαϊκιστές και πατριδοκάπηλους που προφανώς στηρίζεις.
    Ο ΑΓΙΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Οι Σκοπιανοί θα ζητήσουν να ενσωματωθούν στην Ελλάδα και καπάκι θα αρχίσουν αγώνα για την ανεξαρτησία τους, να εισπράξουν κονδύλια από καλοθελητές, Άγγλους, Γάλλους, Αμερικάνους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Ego Voulgaros, den thelei Skopia me Voulgaria, Skopianoi vromane podia tous, na parete Skopia me Ellada kai emeis parei Rapti kai Kaili apo Thessaloniki.

    Oles Ellinides ksanthies, me kastana mallia den exei pia Ellinida?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. « Μηπως προσπαθεις να σωθεις υπερασπιζομενος παλιες σου βλακωδεις και ανθελληνικες σου θεσεις...»
    ===========

    Μπράβο πονηρούλη, το βρήκες!

    Αμέσως μόλις προέκυψε το ζήτημα της ονομασίας, επιχείρησα με μια σειρά εκπομπών να αναδείξω το ζήτημα στις σύγχρονες διαστάσεις του.
    Με πολύ προσοχή και με τη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων επιστημόνων, διπλωματών και διαμορφωτών της κοινής γνώμης, καθώς και ελάχιστων πολιτικών – οι υπόλοιποι δεν θέλανε να μπλέξουν - τόλμησα τότε να εκφράσω την άποψη ότι θα έπρεπε η ελληνική πλευρά να εξετάσει σοβαρά τις προτάσεις για εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης με την τότε (πρώτη) ηγεσία της ΠΓΔΜ, στο πλαίσιο ενός επιθετικού προσδιορισμού της λέξης «Μακεδονία». H ηγεσία στα Σκόπια ήταν έτοιμη να συζητήσει όχι μία αλλά πολλές εκδοχές.

    Ένα Σάββατο, λοιπόν, λίγο πριν το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης, και ενώ αναφερόμουν στην υπόθεση από μικροφώνου, γίνεται της τρελής στο σταθμό.
    Το τηλεφωνικό κέντρο έσπασε από «αγανακτισμένους», που «το όνομα τους ήταν η ψυχή τους» και δεν θα επέτρεπαν στους γείτονες ποτέ μα ποτέ να χρησιμοποιήσουν τη λέξη Μακεδονία, ούτε παράγωγο της, ούτε ασφαλώς κάποιον επιθετικό προσδιορισμό στο ουσιαστικό.
    Βγαίνοντας έξω από των σταθμό βρίσκομαι αντιμέτωπος με μια μικρή διαδήλωση εναντίων μου. Πάνω από 30 άνθρωποι με 2 ρασοφόρους ανάμεσα τους ήθελαν οπωσδήποτε να με λιντσάρουν!
    Από εκεί και έπειτα η μικρή μου περιπέτεια δεν έχει σημασία. Αντίθετα, μεγάλη σπουδαιότητα έχει το ποιοι και πως διαμόρφωσαν αυτή την κοινή γνώμη και ασφαλώς η πολιτική που ακολουθήθηκε για το «διαολισθέν» ζήτημα μέχρι σήμερα.

    Όλοι αυτοί οι πατριδοκάπηλοι, που εμπορεύτηκαν την ιδέα «Μακεδονία» λαϊκίζοντας κραυγαλέα, ζημιώνοντας πολλαπλά τα συμφέροντα των Ελλήνων και του έθνους για το οποίο δήθεν θυσιάζονται, τώρα αποκαλύπτονται.
    Δέχονται σήμερα – ως συνετοί άνθρωποι! – θέσεις που ποτέ δεν θα τολμούσαμε εμείς οι «αντίχριστοι», «προδότες» και «ξενόδουλοι» να διανοηθούμε! Πόσο μάλλον να προτείνουμε.
    Για άλλη μια φορά η πατριδοκαπηλία και ο εθνικισμός σε συνδυασμό με τον πολιτικό καιροσκοπισμό ολόκληρου, σχεδόν, του πολιτικού συστήματος ζημίωσε τους πολίτες και πολλαπλά τη χώρα τα τελευταία 16 χρόνια.

    Εγώ έκανα ότι περνούσε από το μικρόφωνο και τη γραφομηχανή μου, για να μη φτάσουμε στο σημείο που είμαστε σήμερα.
    Πρότεινα υπεύθυνα έναν γεωγραφικό προσδιορισμό που θα χαρακτήριζε το «Μακεδονία». Αυτή υπήρξε ξεκάθαρα η προσωπική μου γνώμη.
    Για αυτή τη γνώμη επίσης κατηγορήθηκα.

    Εγώ έμεινα σταθερός στην άποψη μου…τα παλικαράκια και οι κυρίες που κραύγαζαν ότι δεν δέχονταν ούτε συζήτηση για το όνομα που είναι η ψυχή τους και ότι για την ονομασία των σκοπιών δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο όρος Μακεδονία, ούτε παράγωγο αυτής, ούτε επιθετικός προσδιορισμός, ούτε ασφαλώς σύνθετο όνομα …ούτε, ούτε , ούτε καν το «Μ», που είναι;

    Θα περιμένω να δω τις νέες διαδηλώσεις σας με τα λάβαρα και τα θυμιατά, υπέρ μιας «συνετής λύσεις τώρα».
    Αν το κάνετε θα είστε τρισάθλιοι, αν δεν το κάνετε θα παραμείνετε άθλιοι και ανεύθυνοι.

    Ο ΑΓΙΟΣ
    Και που’ σαι μη ξαναμιλήσεις σε μένα για υπευθυνότητα…σε άλλους αυτά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Ανηκεις στην ομοταξια των χαζοχαρουμενων?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Μην αλληλοκατηγορήστε όλοι τα πραγματα είναι απλά. Φίλε Αγιε η προσωπική μου γνώμη είναι ότι αργά ή γρήγορά η κυβέρνηση θα καταλάβει ότι οι επιλογές της είναι περιορισμένες. 1. Αναγνώριση των Σκοπίων με κάποιο όνομα που θα περιέχει τον όρο Μακεδονία ή παραγωγό του (αν το δεχθούν και τα Σκόπια) οπότε θεωρώ ότι σίγουρα θα πέσει και θα έχουμε εκλογές μεχρι το καλοκαίρι, διότι δεν πιστεύω ότι όλοι οι Μακεδόνες βουλευτές (και είναι αρκετοί) θα δεχθούν ένα τέτοιο όνομα οπότε και ένα δύο να αρνηθούν πάλι ως γνωστόν θα πέσει.
    2. Προσφέυγει σε δημοψηφισμα όπου μετά από εκστρατεία υπέρ του συμβιβασμού τρώει ένα ηρωικό όχι απο τον Ελληνικό λαό και αποποιείται τις ευθύνες τηρώντας στάση (εμεις προσπαθήσαμε αλλά....) προς Αμερικάνους και Σκοπιανούς. Ετσι αναγκαζεται σε άσκηση Βέτο σε όλους τους οργανισμούς (Ε.Ε., ΝΑΤΟ). 3. Δεν κάνει καμιά κίνηση και περιμένει τις εξελίξεις στο Κόσοβο που μπορεί να δρομολογήσουν εξελίξεις και στα Σκόπια. Μην ξεχνάμε ότι κι ολόκληρος ο πλανήτης να αναγνωρίσει τα Σκόπια αν η Ελλάδα αρνηθεί πάντα θα ασφυκτιούν και θα υποφέρουν. Φυσικά υπάρχει και μια 4η επιλογή αλλά δεν νομίζω ότι οι πουλημένοι πολιτικοί θα την ακολουθήσουν διότι είναι πιο ακραία (και δεν εννοώ τον πόλεμο). Διαλαλούμε στα Σκόπια ότι δεν θα ανεχθούμε καμιά διαπραγματευση του όρου Μακεδονία και με τελεσίγραφο τους κηρύσουμε οικονομικό εμπάργκο (και έχουμε την δύναμη) καθώς ως γνωστόν τα Σκόπια εχουν ουσιαστικά καταληφθεί επιχειρηματικώς από την Ελλάδα. Οι Ελληνικές εταιρείες σταματούν τις δραστηριότητές τους και το λιμάνι της Θεσσαλονικης κλείνει για τους Σκοπιανούς. Φυσικά τα μέτρα αυτά θα είναι εντελώς προσωρινά διότι μετά από έντονες αλλά σύντομες διαμαρτυρίες σε Ο.Η.Ε., Ε.Ε. και ΝΑΤΟ θα αναγκαστούν λόγω πείνας να συμβιβαστούν. Μην ξεχνάμε ότι σε περίπτωση που τα Σκόπια μπουν στους διεθνείς οργανισμούς (με δική μας άδεια) τότε αυτή η επιλογή αυτομάτως γίνεται ανέφικτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. ΓΡΑΜΜΑ ΣΤΗ ΣΚΟΠΙΑΝΗ ΔΑΣΚΑΛΑ


    Αγαπητή συναδέλφισσα

    Πριν από ένα μήνα περίπου είδα στην τηλεόραση μια εκπομπή που αφορούσε τη χώρα σας. Ήταν μια έρευνα Έλληνα δημοσιογράφου για τις συνθήκες διαβίωσης των συμπατριωτών σας και για τα προβλήματα στις σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και του κράτους σας.
    Θα θυμάστε ασφαλώς την επίσκεψη του δημοσιογράφου στο σχολείο που υπηρετείτε, καθώς και τη συνομιλία που είχε τόσο μαζί σας όσο και με τους μαθητές σας.
    Παρακολούθησα με προσοχή όσα ειπώθηκαν από σας και τους μαθητές σας σ’ εκείνη την επίσκεψη και, πιστέψτε με, αγανάκτησα, πικράθηκα, αναστατώθηκα και τελικά πήρα την απόφαση να σας γράψω αυτό το γράμμα, για να σας επισημάνω ορισμένα πράγματα που ίσως σκόπιμα αγνοείτε ή έτσι σας έχουν επιβάλει να διδάσκετε στους μαθητές σας. Σας βεβαιώνω ότι, όσα υποστηρίξατε εσείς και οι μαθητές σας στη συνομιλία που είχατε με το δημοσιογράφο, συνιστούν το λιγότερο κακοποίηση της ιστορικής αλήθειας. Πέρα από σκοπιμότητες όλοι μας, και κυρίως εμείς οι εκπαιδευτικοί, πρέπει να βλέπουμε την αλήθεια κατάματα, να τη διδάσκουμε και να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα με ρεαλισμό.
    Υποστηρίξατε λοιπόν εσείς και οι μαθητές σας ότι είστε «Μακεδόνες» και η πατρίδα σας η Μακεδονία έφτανε μέχρι τη Λάρισα. Πρόγονοί σας είναι ο Φίλιππος, ο Αλέξανδρος και οι αρχαίοι Μακεδόνες.
    Θα ήθελα να έρθω στην τάξη σας και να έχω μια συζήτηση με τους μαθητές σας. Να τους ζητήσω να μου πουν, πώς λέγεται στη γλώσσα σας αυτός που έχει μεγάλο κεφάλι. Εμείς εδώ τον λέμε «κεφάλα». Έπειτα θα τους ζητούσα να μου πουν, πώς λέτε εσείς το βόδι. Τέλος θα τους ζητούσα να συνθέσουν τις δύο σλαβικές λέξεις. Δεν πιστεύω ότι από την ένωση των δύο σλαβικών λέξεων θα προέκυπτε το όνομα «Βουκεφάλας»!!!
    Επίσης θα τους ζητούσα να μου πουν, πώς λένε στη γλώσσα σας τη λέξη φίλος και πώς τη λέξη άλογο (ίππος). Μήπως από τη σύνθεση των δύο σλαβικών λέξεων θα προέκυπτε η λέξη Φίλιππος; Το ίδιο θα έκανα για να δω, αν με τη σύνθεση σλαβικών λέξεων βγαίνουν τα ονόματα Αλέξανδρος, Αρχέλαος, Αριστοτέλης.
    Πρέπει να γνωρίζετε, αγαπητή συναδέλφισσα, ότι η σπουδαιότητα των ανακαλύψεων του αρχαιολόγου Μανόλη Ανδρόνικου στη Βεργίνα δε έγκειται μόνο στην ανακάλυψη του τάφου του βασιλιά Φιλίππου, αλλά και στο γεγονός ότι ανακάλυψε και ερεύνησε 90 περίπου τάφους με ενεπίγραφες πλάκες. Λοιπόν από τα 90 ονόματα που είναι γραμμένα στις ταφόπλακες περισσότερα από ογδόντα είναι αρχαιοελληνικά ονόματα της νότιας Ελλάδας. Σας βεβαιώνω ότι σε καμιά πλάκα δεν υπήρχε το όνομα Ιβάν ή Ράντοβιτς…
    Ξέχασα να σας πω ότι το όνομα της μητέρας του Αλέξανδρου ήταν Ολυμπιάδα και όχι Ολυμπιβίτσα ή Μπαλκανόβιτσα.
    Πιστεύω ακράδαντα ότι γνωρίζετε την ιστορική αλήθεια, αλλά δεν την ομολογείτε, προκειμένου να δημιουργήσετε μια πλαστή εθνική ταυτότητα στους πολίτες του κράτους σας. Ασφαλώς γνωρίζετε πολύ καλά ότι οι πρόγονοί σας Σλάβοι μετακινήθηκαν προς την Βαλκανική μετά τον 6ο μ.Χ. αιώνα και τελικά ορισμένοι απ’ αυτούς εγκαταστάθηκαν σε ένα μικρό μέρος της βόρειας Μακεδονίας κι από κει έκαναν συχνές επιδρομές στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Οι πρόγονοί σας λοιπόν αναμφισβήτητα είναι Σλάβοι και το γεγονός αυτό σας υποχρεώνει να ομολογήστε ότι δεν έχετε καμιά σχέση με τον Φίλιππο, τον Αλέξανδρο και τους αρχαίους Μακεδόνες.
    Εδώ στο δικό μας τόπο αρχικά κατοικούσαν οι προέλληνες Πελασγοί. Αργότερα κατέβηκαν οι Ινδοευρωπαίοι Αχαιοί, Ίωνες και Αιολείς, τελευταίοι κατέβηκαν οι Δωριείς και στην αρχαία Μακεδονία, οι Μακεδόνες. Ίωνες, Αιολείς, Δωριείς και Μακεδόνες ήταν τα τέσσερα ελληνικά φύλα, που κατοίκησαν τη Νότια Ελλάδα, τη Θεσσαλία και τη Μακεδονία. Ήταν όλοι Έλληνες, γιατί μιλούσαν την ελληνική γλώσσα είχαν τους ίδιους Θεούς, τα ίδια ήθη και έθιμα, την ίδια καταγωγή. Μάλιστα οι Δωριείς και οι Μακεδόνες υποστήριζαν ότι ήταν απόγονοι των Ηρακλειδών.
    Εσείς δεν έχετε καμιά σχέση με όλα αυτά. Την εποχή εκείνη οι πρόγονοί σας ζούσαν ως νομάδες στις πεδιάδες της Ασίας. Το μόνο που σας συνδέει με την Μακεδονία είναι το ότι τώρα κατοικείτε σε ένα μικρό μέρος της Βόρειας Μακεδονίας από τα χρόνια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Από την άποψη αυτή είστε Μακεδόνες. Μακεδόνες όμως δεν είστε από άποψη καταγωγής, γλώσσας, κουλτούρας. Κάτω τα χέρια λοιπόν από κάθε απόπειρα διεκδίκησης πιστοποιητικών μακεδονικής καταγωγής.
    Στα πλαίσια του κράτους της πολυεθνικής Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, που εξελίχθηκε σε ελληνοχριστιανικό κράτος, σας δώσαμε τη γραπτή γλώσσα και τη χριστιανική θρησκεία. Πήρατε ονόματα ελληνοχριστιανικά. Οι δικοί μας Μεθόδιος και Κύριλλος σας έμαθαν γράμματα. Εσείς και οι υπόλοιποι Σλάβοι τους θέλετε δικούς σας. Μην ξεχνάτε ότι τα ονόματά τους είναι ελληνικά. Στη χριστιανική Θεσσαλονίκη δεν μαρτύρησε κάποιος Τσερνόφσκι, αλλά ο Δημήτριος και ο Νέστορας.
    Τέλος πάντων. Δεν γνωρίζω, τι έχετε να απαντήσετε σε όλα αυτά. Νομίζω όμως ότι μια δικαιολογία υπάρχει για σας. Όπως σας διατάζουν να διδάσκετε, έτσι διδάσκετε τους μαθητές σας. Οι υπεύθυνοι του κράτους σας γνωρίζουν πολύ καλά την ιστορική αλήθεια. Σας διατάζουν να διδάσκετε αυτά που διδάσκετε, γιατί επιθυμούν να δημιουργήσουν μια ισχυρή και βαθιά ιστορική ταυτότητα στους πολίτες τους. Έτσι καταφεύγετε όλοι σας σε ιστορικά ψεύδη.
    Αγαπητή συναδέλφισσα.
    Πιστεύω ότι η αλήθεια είναι προτιμότερη για τη δημιουργία μιας εθνικής ταυτότητας, γιατί διαφορετικά οδηγείσθε σε αυταπάτες. Εμείς είμαστε Έλληνες, απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων, γιατί μιλάμε τη γλώσσα τους, ζούμε στον ίδιο τόπο που έζησαν αυτοί, μορφωνόμαστε με την πνευματική κληρονομιά που μας άφησαν, έχουμε τα ίδια έθιμα με αυτούς, διαμορφωμένα βέβαια από τη χριστιανική μας πίστη. Παραδεχόμαστε επίσης ότι Έλληνες είναι κι όσοι μετέχουν «της ημετέρας παιδείας».
    Νιώθω βαθιά Έλληνας γιατί μιλάω ακόμη τη γλώσσα το Ομήρου. «Άνδρα μοι ένεπε» λέει ο πιο μεγάλος ποιητής της ανθρωπότητας. Σήμερα κι εγώ χρησιμοποιώ δεκάδες λέξεις παράγωγες ή σύνθετες με τη λέξη «άνδρας». Άνδρας, ανδράκι, άντρακλας, αντρογυναίκα, αντροφονιάς, Αλέξανδρος, Ανδρομάχη, Ανδροκλής, ανδροπρεπής, Ανδρονίκη, ανδρόγυνο, Ανδρέας, αντροχωρίστρα, ανδραγάθημα.
    Το μοι σήμερα το λέμε με, εμένα, μου και κάπου κάπου και το ίδιο το μοι. Είναι η προσωπική αντωνυμία που δεν έφυγε ποτέ από τα χείλη όλων των Ελλήνων στη διαχρονική πορεία τους.
    Από το «ένεπε» του Ομήρου, που προέρχεται και το ρήμα πνέω χρησιμοποιούμε και σήμερα πολλές παράγωγες και σύνθετες λέξεις όπως πνεύμα, πνευματικός, πνευστός, πνοή, άπνοια, εκπνέω, εισπνέω, εισπνοή, εκπνοή, οινόπνευμα, διαπνοή και ένα σωρό άλλες λέξεις, που μας θυμίζουν τον παππού μας τον Όμηρο.
    Γιατί λοιπόν λέτε ψέματα στους μαθητές σας; Νομίζετε ότι έτσι τους κάνετε καλό; Τους κάνετε υπερήφανους με το να τους διδάσκετε ότι είναι απόγονοι του Μ. Αλέξανδρου, με ένα ψέμα δηλαδή. Κακό τους κάνετε. Τίμιο και σωστό θα ήταν αν τους διδάξετε την αλήθεια.
    -Παιδιά, να τους πείτε. Είμαστε σλαβικής καταγωγής. Οι προγονοί μας ήρθαν εδώ στη Βόρεια Μακεδονία στη Βυζαντινή εποχή. Εγκαταστάθηκαν δηλαδή σ’ ένα κομμάτι της χώρας, που πριν έρθουν οι πρόγονοί μας κατοικούσαν οι αρχαίοι Έλληνες Μακεδόνες που είχαν βασιλιά το Μ. Αλέξανδρο. Στην εποχή της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας γινήκαμε Χριστιανοί. Διατηρήσαμε όμως τη γλώσσα μας και την κουλτούρα μας. Είμαστε Σλαβομακεδόνες και είμαστε υπερήφανοι, γιατί εδώ στον τόπο που ζούμε σήμερα εμείς, κατοικούσαν οι αρχαίοι Έλληνες Μακεδόνες.
    Τώρα, αγαπητή συναδέλφισσα, είμαστε γείτονες και αναγκαστικά είμαστε υποχρεωμένοι να συνεργασθούμε για να επικρατήσει στην περιοχή μας η ειρήνη και η φιλία. Για να γίνει όμως αυτό, απαιτούμε πρώτα να αυτοπροσδιορισθείτε εθνικά σύμφωνα με την ιστορική πραγματικότητα και αλήθεια. Δεν είστε μακεδονικής καταγωγής, αλλά σλαβικής. Αυτό είναι βασικό και πρέπει να το παραδεχτείτε. Έπειτα στη χώρα σας ζουν και πάρα πολλοί Αλβανοί. Με αυτούς εμείς οι Έλληνες είμαστε συγγενείς φυλετικά, γιατί αυτοί προέρχονται από τους αρχαίους Ιλλυριούς. Με σας εκείνο που μας ενώνει, είναι η Χριστιανική θρησκεία και το ότι ζούμε πλάι ο ένας στον άλλο.
    Πριν από πολλά χρόνια τα είχα πιει με μια παρέα σκοπιανών στον Πλαταμώνα και μια χρονιά, νομίζω το 1977, νοικιάζαμε δωμάτια στο ίδιο σπίτι στο Στόμιο με τον δικό σας τον Ανέστη, την Ασπάσα, και τα δυο τους παιδιά. Γνωριστήκαμε, κάναμε παρέα, βγάλαμε μαζί φωτογραφίες και συζητούσαμε για διάφορα θέματα. Όταν θα έφευγε, μου ζήτησε να του δώσω μια ελληνική εφημερίδα να την πάει στον πατέρα του, που είχε κάνει αντάρτης στα βουνά μαζί με τους δικούς μας εναντίον των ναζί. Θυμάμαι επίσης ότι, όταν ένα βράδυ οι δικοί σας χόρευαν και τραγουδούσαν στη μικρή πλατεία του χωριού, κάτω από το μπαλκόνι μου το τραγούδι «Μπίτολα, Μπίτολα», κατέβηκα και πιάστηκα μαζί τους στο χορό. Αλλά και ο ξεναγός μας σε μια εκδρομή καθώς επιστρέφαμε από το Βελιγράδι, Οικονομώφ νομίζω τον λέγανε, μας βεβαίωνε ότι θα έστελνε τα αγόρια του να πολεμήσουνε στο πλευρό των Ελλήνων, αν οι Τούρκοι μας κήρυττα τον πόλεμο.
    Έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε. Θα ήθελα να συναντήσω ξανά τον Ανέστη, να κάνουμε παρέα, να πιούμε ένα κρασί, να μιλήσουμε σαν παλιοί φίλοι για τα βάσανα και τις χαρές τούτης της παλιοζωής.
    Εμείς λοιπόν δεν έχουμε καμιά απαίτηση από σας, παρά να μην μας προκαλείτε με την παραχάραξη της ιστορίας. Ζητάμε να δεχτείτε μια ονομασία του κράτους σας που να ανταποκρίνεται στην ιστορική πραγματικότητα. Χωρίς να φοβάμαι να διατυπώσω της γνώμη μου για το θέμα της ονομασίας του κράτους σας υποστηρίζω τα εξής:
    Όχι σκέτο το όνομα Μακεδονία, γιατί κατοικείτε σ’ ένα μικρό κομμάτι της αρχαίας Μακεδονίας και είστε Σλάβοι. Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, πάλι η ονομασία αυτή δίνει την εντύπωση ότι είστε η συνέχεια των αρχαίων Μακεδόνων. Σλαβομακεδονία δεν μπορείτε να αποκαλέσετε το κράτος σας, γιατί έχετε και τους Αλβανούς. Η πιο σωστή ονομασία θα ήταν Σκοπιανή Δημοκρατία ή Δημοκρατία των Σκοπίων. Τέλος για να ικανοποιηθεί και το επιχείρημά σας ότι κι εσείς κατοικείτε στη Βόρεια Μακεδονία εδώ και αιώνες, η ονομασία Μακεδονική Δημοκρατία των Σκοπίων είναι μια συμβιβαστική λύση.
    Ας συμβιβαστούμε λοιπόν, για να αρχίσει μια νέα περίοδος στις σχέσεις μας, μια περίοδος γνωριμίας των λαών μας, κατανόησης, οικονομικών και μορφωτικών ανταλλαγών και γενικά μια περίοδος ειρήνης και συνεργασίας. Τι θα λέγατε, αγαπητή συναδέλφισσα να καθιερώσετε τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στα σχολεία σας, για να μπορούν να μελετούν οι νέοι σας τον ελληνικό πολιτισμό; Πάρα πολλοί από σας μιλάτε τα ελληνικά και στην περίοδο που ερχόσαστε στην Ελλάδα όλοι οι καταστηματάρχες της Βόρειας Ελλάδας γνώριζαν τη γλώσσα σας για τις ανάγκες των εμπορικών συναλλαγών. Όχι δεν υπάρχει πρόθεση να σας αφομοιώσουμε. Θέλουμε να σας κάνουμε μετόχους της ελληνικής παιδείας που φωτίζει και ανυψώνει όλους τους ανθρώπους της γης πάνω από τα υλικά και τα προσωρινά .Κι εσείς μπορείτε να μας δώσετε πολλά από την κουλτούρα σας και από μας μπορείτε να πάρετε περισσότερα. Θέλουμε να γίνετε συγγενείς μας πνευματικά να γίνετε δηλαδή Έλληνες σλαβικής ή αλβανικής καταγωγής . Τότε θα ζήσουμε όλοι σαν αδέλφια και θα σέβεται ο καθένας τη διαφορετικότητα του άλλου.
    Συμφέρον των δύο λαών μας και όλων των λαών της Βαλκανικής είναι η επικράτηση της ειρήνης στην περιοχή ο σεβασμός των δικαιωμάτων των λαών η φιλία και η συνεργασία με τελικό σκοπό την ευτυχία των απλών ανθρώπων.

    Σας παρακαλώ λοιπόν αγαπητή συναδέλφισσα να σταματήσετε αυτό το παραμύθι ότι δήθεν είστε απόγονοι των αρχαίων Μακεδόνων ότι ο Μ. Αλέξανδρος είναι ο ήρωας της φυλής σας και άλλα παρόμοια που έχουν ως αποτέλεσμα να δημιουργείται ένταση στις σχέσεις μας Μόνο η αλήθεια οδηγεί στη σωστή αντιμετώπιση της σημερινής πραγματικότητας.
    Είμαι βέβαιος ότι κι εσείς επιθυμείτε να μην υπάρχουν εντάσεις στις σχέσεις μας ότι εύχεστε κάποτε να τα βρούμε και να ζήσουμε ειρηνικά κι αγαπημένα. Κάντε λοιπόν ένα θετικό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή .Μη σας ξεγελούν οι ισχυροί της γης και οι εχθροί της Ελλάδας που είναι οι εχθροί του πνεύματος. Το συμφέρον σας βρίσκεται στις καλές σχέσεις γειτονίας με τους Έλληνες.
    Με την πεποίθηση ότι αν δεν σας έπεισα με τα επιχειρήματά μου τουλάχιστον σας προβλημάτισα και σας έκανα να δείτε την πραγματικότητα, διατελώ

    ΜΕ ΤΙΜΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση