GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Το ΠΑΣΟΚ...

.. Του Βασίλη Γρατσία ... ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ, ΕΝΩΜΕΝΟ ΔΥΝΑΤΟ. (Η φωτό είναι από την "Ελευθεροτυπία"). ...

..
Του Βασίλη Γρατσία
...
ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ, ΕΝΩΜΕΝΟ ΔΥΝΑΤΟ.
(Η φωτό είναι από την "Ελευθεροτυπία").
...

52 σχόλια

  1. παίδες πολλά λέτε....

    να πως έχει η κατάσταση:

    ''ποιόν να ψηφίσεις ,τον ΚΑΚΟ ή το ΜΑΛΑΚΑ??''

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τσουτσεκια του Κουρη γαμιμενα παρασιτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η φωτογραφία είναι καλή, καθώς έχει το Βενιζέλο να στρίβει δεξιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 9:21 πμ

    εξαρτάται πώς τα βλέπεις, οι ίδιοι βλέπουν τον εαυτό τους αλλιώς: ο Γιώργος δεξιά, ο Μπένυ αριστερά. Στην πραγματικότητα είναι αμφότεροι δεξιοί, αλλά ντρέπονται να το ομολογήσουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ο Παπανδρέου μου ενέπνεε έναν σύγχρονο "αέρα", μία καθαρότητα, μια αγνότητα ψυχής. Ευχαρίστως θα τον έκανα φίλο μου και συνομιλητή μου στις φιλοσοφικές και πολιτικές αναζητήσεις μας. Πίστευα πως αν εκλεγεί πρωθυπουργός θα άλλαζε και θα εκσυγχρόνιζε την Ελλάδα, αν και μου ήταν εμφανές ότι δεν διέθετε και δεν διαθέτει ηγετικές ικανότητες. Το ίδιο, βέβαια, πιστεύω και τώρα, αν και η τακτική που ακολούθησε μετεκλογικά, αποκάλυψε την, σε μεγάλο βαθμό, πλαστότητα της εικόνας που απέπνεε προεκλογικά. Τέσπα.... ο Παπανδρέου είναι ένας άνθρωπος που συμπαθώ πολύ, αν και δεν είναι ο Δον Κιχώτης, που θέλει να εμφανίζεται. Η συμπεριφορά του διακρίνεται από ιδιαίτερη ιδιοτέλεια (αυτό δεν θα ήταν ψόγος, αν αυτός δεν επιδίωκε να εμφανίσει μια αντίθετη εικόνα).
    Η πρώτη απογοήτευση από τον Παπανδρέου ήρθε το βράδυ των εκλογών, όταν παραδεχόμενος την ευθύνη για την ήττα, ζήτησε την "επαναδιαβεβαίωση" της εντολής του. Αυτό που σκέφτηκα αμέσως ήταν: "Μα καλά είναι κυβέρνηση και ζητά τη δεδηλωμένη; Τι τρελλά πράγματα είναι αυτά;". Ένας ηγέτης και ιδιαίτερα ένας ηγέτης, που θέλει να εκσυγχρονίσει τη χώρα, όπως ευαγγελίζεται, αναλαμβάνει την ευθύνη και παραιτείται, ανεξάρτητα αν ξαναβάλει ή όχι υποψηφιότητα. Αυτό που έκανε δεν μου άρεσε, επειδή έδειχνε ένα φόβο μήπως και χάσει την καρέκλα, αν και ο ίδιος είχε δηλώσει ότι δεν έχει κάποια αγάπη για την εξουσία.
    Αμέσως μετά ήρθε η δήλωση Βενιζέλου. Η ήττα ήταν βαριά κι εγώ, όπως και πολλοί άλλοι σύντροφοι (με τους οποίους ήμουν το βράδυ των εκλογών) είμασταν σε συναισθηματικό αδιέξοδο. Ελπίδα νίκης μ' έναν αρχηγό που δεν τραβάει, όσο καλός κι αν είναι, δεν υπήρχε. Το βλέπαμε όλοι μας και γι' αυτό είμασταν για "σκάσιμο". Με τη δήλωση του Βαγγέλη, ξαλαφρώσαμε όλοι μας, καθώς ξαναγεννήθηκε η ελπίδα.
    Και από την επομένη μέρα, άρχισε η "τραγωδία". Διάφορα στελέχη του κόμματος άρχισαν να παρελαύνουν από την τηλεόραση μιλώντας για οργανωμένα συμφέροντα που επιχειρούν να ελέγξουν το ΠΑΣΟΚ και χαρακτηρίζοντας, εμμέσως πλην σαφώς, τον Βενιζέλο και όσους τον υποστήριζαν σαν πιόνια των μεγάλων συμφερόντων, σαν "πουλημένους", σαν υπονομευτές του ΠΑΣΟΚ, σαν "πέμπτη φάλαγγα" μέσα στο κόμμα κοκ. Μάλιστα, παρακαλουθώντας τη συζήτηση εδώ μέσα, διαπίστωσα ότι η γραμμή που κατέβηκε στη βάση ήταν να αποκαλούν τον Βενιζέλο και ως "διασπαστή" και "αποστάτη". Όσο περνούσαν οι μέρες τόσο γινόταν και πιο εμφανές ότι ο Παπανδρέου αποφάσισε να ακολουθήσει την πολιτική της λάσπης κατά του κύριου αντιπάλου του, εμφανίζοντας, σε μένα, ένα πρόσωπο ιδιαίτερα αποκρουστικό, ένα πρόσωπο που θα μπορούσα να το χαρακτηρίσω μόνον με μια λέξη: Καμαρίλα. Και μάλιστα, η τακτική του ήταν να βάζει τους ανθρώπους του να εξαπολύουν τη λάσπη, τη συκοφαντία και τις ύβρεις κι αυτός να εμφανίζεται ως "μωρά παρθένος".
    Βέβαια, αυτή η τακτική απέδωσε. Ο αντίπαλός του, ο Βενιζέλος, μη κατέχοντας κάποιον μηχανισμό και ανθρώπους εμπιστοσύνης, ώστε να απαντήσουν στις επιθέσεις γι' αυτόν, έπεσε στην παγίδα να απαντάει ο ίδιος στις προσωπικές ύβρεις και προσβολές με συνέπεια να εμφανίσει ένα ιδιαίτερα παρορμητικό κι επιθετικό υπερεγώ, αποκρουστικό στο μέσο πολίτη, με συνέπεια η λάσπη για τον "αμοραλιστή", "δεξιό", "καιροσκόπο" κοκ Βενιζέλο να πιάνει τόπο.
    Ταυτόχρονα με την παραπάνω τακτική, ο Παπανδρέου ακολούθησε και μια άλλη, που και αυτή μ' ενόχλησε. Εμφάνισε την πολιτική που ακολούθησε το ΠΑΣΟΚ επί Σημίτη, ως δεξιά πολιτική, ταυτίζοντάς την, εμμέσως, με τον Βενιζέλο και δηλώνοντας, πάλι εμμέσως, ότι διαφωνεί μ' αυτήν. Προσωπικά, δεν μου άρεσε ιδιαίτερα η πολική του ΠΑΣΟΚ επί Σημίτη (βέβαια είχε και τα καλά της). Αλλά να μου λέει, σήμερα, ο Παπανδρέου ότι διαφωνούσε και διαφωνεί μ' αυτήν την πολιτική είναι σαν να με χαρακτηρίζει "βλάκα", όταν ο Παπανδρέου ήταν αυτός που βοήθησε τον Σημίτη να εκλεγεί στην προεδρία, ο Παπανδρέου ήταν αυτός που διετέλεσε χρόνια υπουργός των κυβερνήσεων Σημίτη, ο Παπανδρέου ήταν αυτός που δεν διαφώνησε ούτε μια φορά μ' αυτήν την πολιτική.
    Ολοκληρώνοντας. Δεν μπορώ να πω ότι ο Βενιζέλος μ' ενθουσιάζει ιδιαίτερα. Αλλά ταυτόχρονα δεν μπορώ και να τον αξιολογήσω αντικειμενικά, καθώς λαμβάνοντας υπόψη τον βρώμικο πόλεμο που υφίσταται, είναι αναγκασμένος να αντιδρά ανάλογα. Σ' αντίθεση όμως με τον Βενιζέλο, τον Παπανδρέου μπορώ να τον αξιολογήσω αντικειμενικά, καθώς τον γνώρισα, τον γνωρίσαμε σε πλήθος διαφορετικών καταστάσεων. Όχι μόνον δεν διαθέτει ηγετικές ικανότητες, όχι μόνον τον ενδιαφέρει η εξουσία και μόνον αυτή, αλλά τελικά, αποδεικνύεται πως είναι ένας διπρόσωπος που για χάρη της εξουσίας είναι διατεθειμένος να θυσιάσει τα πάντα και να μετέλθει και των πιο βρώμικων μέσων. Αυτός είναι ο λόγος που δεν πρόκειται να ψηφίσω τον Γ. Παπανδρέου και ούτε πρόκειται να τον ψηφίσω ποτέ ξανά και πουθενά.

    ''PASOK poisonous''

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. 8:50 πμ

    Σε ενοχλεί ο Κουρής βρε? Όταν ο μεγάλος Ανδρέας έλεγε ότι η "Αυριανή" κάνει πρότυπη δημοσιογραφία, όλα τα τσουτσέκια χειροκροτούσαν. Θυμάσαι να αντιμήλησε ή να διαμαρτυρήθηκε κανείς??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @PASOK poisonous

    σύγχρονο "αέρα", μία καθαρότητα, μια αγνότητα ψυχής

    Ό,τι πρέπει για μια σχολική εκδρομή, να μπαλαμουτιάσεις και τη βυζού συμμαθήτρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Η δικαίωση του Πολύδωρα .. οι θεωρίες συνωμοσίας χτυπάνε μετά τα δάση και το ΠΑΣΟΚ.. έναν ανίκανο αρχηγό , παιδί της μαμάς που βλέπει παντού συνωμότες και ασύμμετρες απειλές στο έργο του και .. ας δει λίγο τα του οίκου του και να απογαλακτιστεί λιγάκι, γιατί τον βλέπω να καίγεται και αυτόν.. Όσο για τον Βενιζέλο ας ρωτήσουνε το πόσο καλός ήτανε και πόσο εκμεταλλευότανε την θέση του ως καθηγητής στην Θεσνίκη και αποφοίτους της Νομικής που πέρασαν από τα χεράκια του….γιατί φτάνει ποια με τα φωτοστέφανα σε όλους τους "αγίους" σε αυτή την χώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Είχα ψηφίσει για τον Παπανδρέου, αυτή τη φορά θα δώσω τη ψήφο μου στον Ευάγγελο..Θέλω να δω έναν άνθρωπο που δεν είναι από μεγάλο πολιτικό Τζάκι να πάρει τη τύχη της Ελλάδας στα χέρια του..Αγαπητέ Γιώργο μετρήθηκες ,ζυγίστηκες, τόσα χρόνια και βρέθηκες ελαφρύς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αρχή :
    "Τέσπα.... ο Παπανδρέου είναι ένας άνθρωπος που συμπαθώ πολύ, αν και..."
    .Τέλος :
    "αλλά τελικά, αποδεικνύεται πως είναι ένας διπρόσωπος που για χάρη της εξουσίας είναι διατεθειμένος να θυσιάσει τα πάντα και να μετέλθει και των πιο βρώμικων μέσων"

    Πες μου τους φίλους σου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ο κομματικός μηχανισμός του Πασοκ λειτουργεί με μονομέρεια. Δεν πρόκειται για ελεύθερη πολιτική επιλογή αλλά για επιλογή αυτοσυντήρησης. Αυτό είναι το ένα πρόβλημα του Πα.σο.κ. . Το δεύτερο έχει σχέση με τη δράση ομάδων που αποτελούνται από νέους ανθρώπους. Εκπλήσσει ο τρόπος έκφρασης και δράσης αυτών των νέων ανθρώπων που δεν έχει καμιά σχέση με τη γενιά τους. Εκτός και αν κάποιοι κρύβονται πίσω τους και απλώς τους εκθέτουν δρώντας στο όνομά τους.
    Οι παρεμβάσεις του Βαγγέλη Βενιζέλου για να μπει τέρμα στις εκλεκτικές συμπεριφορές του κομματικού μηχανισμού και άλλων παράλληλων οργανισμών αφορούν τον δημοκρατικό χαρακτήρα της εκλογής προέδρου που είναι αδιαπραγμάτευτος.
    Με τη διαφάνεια και τη δημοκρατία εξασφαλισμένες, ένα μόνο πρόβλημα υπάρχει με την 11η Νοεμβρίου. Να ψηφίσουν λίγοι. Οποιος και αν εκλεγεί τότε θα ξεκινάει από μια πολύ δύσκολη αφετηρία. Αντίθετα η εξασφάλιση της μαζικής συμμετοχής είναι αυτή που δίνει δύναμη στο ΠΑΣΟΚ και καθιστά τη 12η Νοέμβρη αφετηρία για ένα νέο νικηφόρο ξεκίνημα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ο Γιώργος Παπανδρέου προτείνει ρήξη και επιστροφή στις ρίζες που οδηγούν σ' ένα «καθαρό» ΠΑΣΟΚ. Το περιεχόμενο της επαγγελίας αυτής δεν μπορεί να διαχωριστεί από τις δυνάμεις που συσπειρώνει. Το δυναμικότερο παρόν δίνουν το προχθές και οι μηχανισμοί προκειμένου να επιβιώσουν. Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει ανάγκη από την αναχρονιστική ταύτιση του κόμματος με οικογένειες, ούτε από τη θλίψη των μηχανισμών που λειτουργούν με εξαρτήσεις. Πρόκειται για αντιλήψεις και πρακτικές που θέλουν να συμπαρασύρουν το ΠΑΣΟΚ στον δικό τους «αργό θάνατο». Είναι λοιπόν προφανές πως κάθε εξέλιξη που μας συρρικνώνει αμφισβητεί το είναι του ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ ιδρύθηκε για να υπηρετεί τον λαό και την πατρίδα, έλεγε ο ιδρυτής του. Είναι στήριγμα και αποκούμπι της κοινωνικής πλειοψηφίας και η κυβερνητική της έκφραση. Αυτό είναι το καθαρό ΠΑΣΟΚ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πάρα πολλά ψέματα διοχετεύονται από την πλευρά του Γιώργου Παπανδρέου και κυριολεκτικά έχω απογοητευτεί βλέποντας τις μεθόδους που χρησιμοποιεί ο Γ.Α.Π. για να μην χάσει την Προεδρική καρέκλα .
    Πολλά ψέματα για το πώς πείρε τον ‘’σταυρό του μαρτυρίου’’ η το ‘’θαμπό δακτυλίδι’’ . Υποτιμά αυτός και οι φίλοι του την νοημοσύνη μας .
    Πως πείρε το δακτυλίδι . Ποια είναι η αλήθεια ;;
    Τον Γενάρη του 2004, υπό τις γνωστές συνθήκες, ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης παρέδωσε την ηγεσία του κόμματος στον Γιώργο Παπανδρέου.
    Το κλίμα αρχίζει να διαφοροποιείται.
    Κι όταν, στις 8 Φλεβάρη, ο Γιώργος εκλέγεται πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από ένα εκατομμύριο πολίτες που προσέρχονται στις κάλπες, η «ψαλίδα» με τη ΝΔ φαίνεται να κλείνει οριακά πάνω από τις δύο μονάδες...
    Η συνέχεια, ωστόσο, δεν θα είναι η αναμενόμενη... Το ΠΑΣΟΚ -υπό τον Γιώργο Παπανδρέου πλέον και με τη συζήτηση για το αν πρέπει να προβληθεί ή όχι το κυβερνητικό του έργο να μαίνεται στο εσωτερικό του- οδηγείται, στις 7 του Μάρτη, σε μία εκλογική ήττα με 4,7 μονάδες διαφορά από τη ΝΔ...
    Τι είχε μεσολαβήσει; Μία μερίδα στελεχών του ΠΑΣΟΚ, που τάσσεται σήμερα υπέρ της υποψηφιότητας του Γ. Παπανδρέου, υποστηρίζει ότι η αναζήτηση των αιτίων εκείνης της εκλογικής αποτυχίας δεν έγινε ποτέ και, όπως λένε, επείγει να γίνει σήμερα... Πρόσωπα, ωστόσο, που έζησαν τα γεγονότα από κοντά εκφράζουν άλλη γνώμη. Οπως λένε, η εκλογική δυναμική που φάνηκε αρχικά να απελευθερώνει η αλλαγή ηγεσίας, άρχισε να «ξεθυμαίνει» με ευθύνη του νέου προέδρου και των στενών συνεργατών του, επισημαίνουν, μάλιστα, τις σοβαρές συνέπειες σε επίπεδο εντυπώσεων που είχε «ο ατυχής χειρισμός της υπόθεσης Πάχτα».
    Οι ίδιοι κύκλοι υπενθυμίζουν, επίσης, ότι στην τελευταία δημοσιοποιημένη έρευνα της Metron Analysis, δύο εβδομάδες προ των εκλογών του 2004, το ΠΑΣΟΚ εμφανιζόταν να υπολείπεται της ΝΔ κατά 2,8 ποσοστιαίες μονάδες.
    Τι συνέβη, λοιπόν, και η «ψαλίδα» άνοιξε; Γιατί διευρύνθηκε τόσο η διαφορά; Προφανώς, η κάθε πλευρά δικαιούται να επιχειρεί την «ανάγνωσή της»... Το βέβαιον είναι, ωστόσο, ότι στο δεκαπενθήμερο που μεσολάβησε υπήρξε το γνωστό debate «χαμηλής απόδοσης» κι ένα ψηφοδέλτιο Επικρατείας που «μετέγραψε» στο ΠΑΣΟΚ τους κυρίους Ανδριανόπουλο και Μάνο...

    ΕΝΑΣ ΠΑΛΑΙΜΑΧΟΣ ΠΑΣΟΚΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Το ΠΑΡΩΝ δημοσιεύει σήμερα δημοσκόπηση της RASS που,
    σ΄αυτούς που προτίθενται να ψηφίσουν την 11/11,
    ο Παπανδρέου φθάνει στο 61,9% και ο Βενιζέλος στο 27,8%.
    Γενικά ο κ. Βενιζέλος ξεκίνησε την 17/9 ως φαβορί
    και σιγά σιγά έχει μεταβληθεί σε αουτσάιντερ.
    Το ερώτημα μου είναι "γιατί" και μπορεί,πλέον,
    να ξανααντιστραφεί η κατάσταση ή μήπως πρέπει να
    αποσυρθεί ο κ.Βενιζέλος για να δοκιμάσει,χωρίς ήττα, πάλι στο μέλλον?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Σας το είχα γράψει σε ανύποπτο χρόνο.Δείτε τώρα και την επιβεβαίωση.
    ===================================
    Δημοψήφισμα ή εκλογές λόγω Σκοπιανού

    «Βραδυφλεγή» βόμβα, η οποία αν δεν εξουδετερωθεί έγκαιρα μπορεί να οδηγήσει σε επιτάχυνση των πολιτικών εξελίξεων, αποτελεί το Σκοπιανό. Αν και η κυβέρνηση κρατά για την ώρα χαμηλούς τόνους, το διπλωματικό παρασκήνιο που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι πλούσιο και όπως είπε στον ΕΤ.Κ υψηλόβαθμη πηγή του κυβερνώντος κόμματος, υπό προϋποθέσεις όλα είναι ανοικτά: Από τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, τον Απρίλιο, με το ερώτημα «ναι ή όχι σε βέτο» στα Σκόπια έως (σε ακραίες συνθήκες) και την προκήρυξη εκλογών την άνοιξη.

    Από Εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος 14/10


    Δολοπλόκος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ο Καραμανλής δεν φοβάται τις εκλογές.Αυτό είναι το μόνο σίγουρο.
    Αν παραστριμωχθεί με το Σκοπιανό,θα τις μπουμπουνίσει κι ο Θεός βοηθός.Με το ΠΑΣΟΚ σ'αυτά τα χάλια μάλλον δεν θα έχει σοβαρό πρόβλημα να κερδίσει.

    Αλλωστε αν επικρατήσει ο ΓΑΠ,πως θα πάει κόντρα στους πάτρωνες του Αμερικάνους,σε σχέση με τ' όνομα των Σκοπίων?

    Αρα όσο και να χάσει ο Κωστάκης,θα χάσει αντίστοιχα και ο Γιωργάκης.

    Αν βέβαια κερδίσει ο Μπένι,το σενάριο μπορεί να τροποποιηθεί.


    Δολοπλόκος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Το συμπέρασμα είναι ότι ο Καραμανλής νοιώθει κυρίαρχος του παιχνιδιού.Απειλεί με εκλογές ένα ρημαγμένο από τον εμφύλιο πόλεμο,ΠΑΣΟΚ,το οποίο συνεχίζει να πέφτει σε λούμπες.

    Η περίφημη αριστερή στροφή θα περιλαμβάνει μάλλον και αναγνώριση των Σκοπίων με το όνομα Μακεδονία.

    Αλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πολυενοχλείται με κάτι τέτοια ζητήματα,τα οποία θεωρεί "εθνικιστικά".

    Αντί λοιπον το ΠΑΣΟΚ να πιέσει τον Καραμανλή με πρόσχημα την είσοδο των Σκοπίων ως Μακεδονία,Θα πέσει το ίδιο στην παγίδα.

    Γιατί σίγουρα ένα μεγάλο κομάτι του παραμένει πατριωτικό και πιστό στις επιταγές του Ανδρέα ότι δεν διεκδικούμε αλλά και δεν παραχωρούμε τίποτα.Και το όνομα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ είναι κάτι παραπάνω από τίποτα.


    Δολοπλόκος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. — Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ αναμένετε στήριξη στη λύση της σύνθετης ονομασίας;

    — Ναι αναμένω.
    ==================================

    Από συνέντευξη της Ντόρας στην Καθημερινή της Κυριακής 14/10


    Δολοπλόκος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Προς ΑΓΙΟ
    ===— Η ανώδυνη λύση για την κυβέρνηση θα ήταν να παραπέμψει το θέμα στις ελληνικές καλένδες, να επικαλεστεί την ενδιάμεση συμφωνία, να συναινέσει σε ένταξη στο ΝΑΤΟ με την ονομασία FYROM και να παραταθεί η εκκρεμότητα. Γιατί δεν πήγατε σε αυτή την κατεύθυνση;

    — Οι πολιτικά ανώδυνες λύσεις δεν είναι και εθνικά επωφελείς. Ο στρουθοκαμηλισμός έχει πάντοτε κόστος, όπως επίσης έχει κόστος η πολιτική δειλία. Αλλωστε η συμπεριφορά του κ. Κερίμ στην γενική συνέλευση του Ο.Η.Ε. αποδεικνύει πώς τα Σκόπια χρησιμοποιούν το FYROM στα διεθνή φόρα.

    ======================================================================
    Από συνέντευξη της Ντόρας στην Καθημερινή της Κυριακής 14/10


    Δολοπλόκος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Τις ημέρες αυτές τα δέκα εκατομμύρια των Ελλήνων είδαμε τον κ. Γιώργο Παπανδρέου να ομολογεί την οικτρά του αποτυχία ως αντιπολίτευση και να δηλώνει ότι μεταμελείται ειλικρινώς και ολοσχερώς. Με παρρησία, έστω και καταγγελτική, επισήμαναν την αντιπολιτευτική χρεοκοπία του ΠΑΣΟΚ ο κ. Βενιζέλος, ο κ. Σκανδαλίδης και σχεδόν όλα τα κορυφαία ή μικρομεσαία στελέχη του. Με διαφορετική -έστω- συλλογιστική, όπως και με αντικρουόμενα επιχειρήματα. Ολοι, όμως, ανεξαιρέτως διακήρυξαν ότι εφαλτήριο και στόχος κάθε κινήσεώς τους είναι η ανάκτηση -το ταχύτερον δυνατόν- της εξουσίας από το κόμμα τους...
    Κατά τα άλλα, μένει να απαντηθεί από τα δέκα εκατομμύρια των Ελλήνων το εξής απλοϊκό ερώτημα: Πώς ένα κόμμα που απέτυχε να ανασυγκροτηθεί, να εκφράσει ενιαίο πολιτικό λόγο και να ασκήσει πειστική κριτική κατά του φορέα της εξουσίας από τη θέση της αντιπολιτεύσεως, μπορεί να διεκδικεί τη διακυβέρνηση της χώρας; (Διότι της «λευκής επιταγής», για την οποία αντιμάχονται οι διεκδικούντες την ηγεσία, προέχει η ακάλυπτη επιταγή που προτίθεται να εκδώσει το κόμμα τους προς τον ελληνικό λαό...)

    ΜΕΛΟΣ Δ.Ο.ΠΑΣΟΚ ΠΑΛ.ΦΑΛΗΡΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. ΠΩ ΠΩ ΠΩ ΞΕΦΤΙΛΑ ΟΙ ΝΤΑΒΑΔΕΣ.
    ΕΝΤΑΞΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΠΑΡΕΙ ΤΑ ΣΩΒΡΑΚΑ
    Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΚΕΡΔΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΝΤΑΒΑΤΖΩΜΕΝΟ ΠΑΣΟΚ.
    ΝΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΠΑΡΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ Ο ΓΙΩΡΓΑΚΗΣ...
    ΜΑ Ο ΓΙΩΡΓΑΚΗΣ.
    ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΠΟΥ ΘΕΛΑΤΕ ΝΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΗΣΕΤΕ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ?
    ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ..
    ΞΕΦΤΙΛΑ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. η λογικη λεει οτι ο βενιζελος ειναι
    ανικανος να νικηση τον καραμανλη.
    εχει μαζι του
    ολες τις εφημεριδες και καναλια.
    αντιπαλο εναν ηττημενο και απαξιωμενο ηγετικα γιωργο,
    και εχει κανει τοσες γκαφες που
    κινδυνευει να χαση.
    τωρα που δοκιμαστηκε σε εκλογικο
    αγωνα υπο πιεση αποδειχθηκε ανικανος.
    σε δευτερο ρολο καλος ειναι.

    αποκλειεται να νικηση αυτος τον
    καραμανλη.
    αλλο μπλα μπλα στα τηλεοπτικα παραθυρα και αλλο ηγετης.
    οταν οι νταβατζηδες σχολιαζουν τα προσοντα του βενιζελου λενε..
    "λιγος αλλα υπακουος".
    ο λαος δεν θα ψηφιση ποτε εναν
    αχυρανθρωπο.
    συμφωνω οτι και ο γιωργος ειναι
    λιγος.
    ο παπανδρεου εχει λιγες ελπιδες να κερδιση τον καραμανλη.
    ο βενιζελος καμμια.
    τελεια και παυλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. EΠΙΤΕΛΟΥΣ Ο ΓΙΩΡΓΑΚΗΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΗΓΕΤΗΣ.
    ΤΟΥΣ ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΑ ΣΩΒΡΑΚΑ.
    ΝΤΑΒΑΔΩΝ,ΜΜΕ,ΣΗΜΙΤΗ.
    ΜΠΡΑΒΟ
    ΡΙΣΚΑΡΕ ΚΑΙ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΤΟΥ.
    ΟΥΤΕ ΔΑΚΤΥΛΙΔΙΑ ΟΥΤΕ ΒΡΑΧΟΛΙΑ...
    ΣΤΟ ΠΕΔΙΟ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Η ΛΑΛΙΩΤΑ ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ ΤΗΣ ΛΑΜΠΡΑΚΩΣ
    ΑΠΑΙΤΗΣΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΑΠ ΔΥΟ ΜΕΡΕΣ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ,ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΜΕ ΤΟ ΒΗΜΑ ...ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ.
    ΤΟΥ ΖΗΤΗΣΕ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ Η ΛΑΛΙΩΤΑ.
    ΠΟΥ "ΒΛΕΠΕΙ ΚΑΘΑΡΑ ΚΑΙ ΜΑΚΡΥΑ"..
    ΤΩΡΑ ΛΕΕΙ ΤΟΝ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΓΙΑ ΗΘΙΚΟΥΣ
    ΛΟΓΟΥΣ ΠΑΡΟΤΙ ΔΙΑΦΩΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ
    ΑΠΟΦΑΣΗ ΝΑ ΔΩΣΗ ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ.

    ΠΟΥΛΗΜΕΝΗ,ΔΙΑΠΛΕΚΟΜΕΝΗ,ΞΟΦΛΗΜΕΝΗ
    ΛΑΛΙΩΤΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Η αναλογία της παρουσίας των αντίπαλων στρατοπέδων εδώ είναι αντιστρόφως ανάλογη της πορείας των δημοσκοπήσεων... Ο φόβος δίνει φτερά στην έκφραση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. 4.13

    ποιος φόβος φίλε μου, εδώ υπερτερούν Νεοδημοκράτες και Συριζίτες, μας νοιάζει εμάς ποιος θα βγει στο ΠΑΣΟΚ για να πάρει 30% στις επόμενες εκλογές;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Καλά… αυτός ο Παπουτσής, δε βλέπει πως πάει να γίνει μισητός από το μισό ΠΑΣΟΚ; Τι κόλλημα είναι αυτό που έχει... μήπως θέλει να φάει το Βενιζέλο, όπως και κάποιοι άλλοι, για να προαχθεί κάποτε σε αρχηγό; Δε βλέπει πως είναι λίγος για τέτοια αξιώματα; Ή έχουν από μόνοι τους κατεβάσει τον πήχη στα μέτρα τους.
    Εν τέλει, δε βλέπετε πως το ΠΑΣΟΚ με το Γιώργο, που κατά τα άλλα είναι ένας συμπαθής άνθρωπος, στις επόμενες εκλογές θα πιάσει πάτο…. (ως και 20%;) Εγώ πάντως, χρόνια στο ΠΑΣΟΚ, θα ψηφίσω συνασπισμό αν βγει ο Γιώργος ..δεν του δίνω άλλη ευκαιρία... Κανονιστείτε να το διαλύσετε λοιπόν...! Κι απ’ ότι φαίνεται δεν είμαι μόνος, Ο κόσμος προχωράει μπροστά και νομίζω πως η «καμαρίλα», δε σας αφήνει να το δείτε.
    Δείτε ένα άρθρο μου που δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο 2005, λίγο πριν τις δημοτικές εκλογές, όταν εκλέγονταν οι τοπικές οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ του Γιώργου, να δείτε πόσο προφητικό και ρεαλιστικό ήταν. Και να φανταστείτε πως ήμουν ένθερμος υποστηριχτής του Γιώργου τότε. Εσείς δεν τα βλέπατε; Τι κάνατε τότε; Τι ζητάτε πάλι τώρα. Η συγχώρηση ανήκει στις συνήθειες της εκκλησίας, στην πολιτική τα πράγματα είναι σκληρά και δεν παρέχονται περιθώρια λάθους γιατί ο κόσμος έχει ανάγκες και προβλήματα…

    «Ανασυγκροτήσεις κι άλλα τέτοια ευτράπελα…
    (Δημοσιεύτηκε στις 13/6/2005)
    ,,,,,,,,,Το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου ξέρει καλά από τέτοια σύνδρομα κι ας λέει πως άλλαξε στιλ. Αντί του «Τζιοβάνι, Τζιοβάνι με PANDA στο λιμάνι..» και του «Πρόεδρε, πρόεδρε, σε παρακαλώ, φέρ’ τον Μπαρικέλο στο πούλμαν οδηγό…», συνθήματα, που συνεπαίρνουν τα ποδοσφαιρικά στίφη, ετοιμάζεται να επαναφέρει τα παλιά: «το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ ενωμένο δυνατό..» και το «ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει δεξιά..», για αναθέρμανση της καλοκαιριάτικα παγωμένης ατμόσφαιρας του πολιτικού προσκηνίου, παγωμάρας που συμφέρει τη δεξιά.
    Κι ενώ το ξέρει πως θα βγει τζίφος ο Γιώργος, επιμένει σε μια ανασυγκρότηση με παλιά υλικά και ολόιδιες παλιές συνταγές: είναι τέσσερις-πέντε οι προύχοντες ρυθμιστές της κατάστασης σε κάθε δήμο, τζάκια θα λέγαμε την εποχή του Σοφούλη και του Νόβα, που μοιράζουν την τράπουλα κατά το δοκούν. Ορίζουν τα πρόσωπα επιλογής τους, ξημεροβραδιάζονται δυο τρεις μέρες τηλεφωνώντας στους υπηκόους φίλους ψηφοφόρους για να μεταφέρουν την εντολή, στήνουν κιόσκι με καφέδες, κρουασάν και τα τοιαύτα έξω από το εκλογικό τμήμα, για να μην περάσει κανένας αμαρκάριστος και για να καταγραφούν οι αμελείς απόντες και η εκλογή της τοπικής οργάνωσης διεκπεραιώνεται χωρίς πολλά ντράβαλα και αιφνιδιασμούς. Έτος 2005μ.χ.
    Οι περισσότεροι ψηφοφόροι, λέγεται, πως δε γνωρίζουν τους υποψηφίους ούτε κατά πρόσωπο. Αυτοί δε (οι υποψήφιοι) ούτε που νοιάζονται να προσπαθήσουν να πείσουν για τις προθέσεις και τις ικανότητές τους, εκτός ελάχιστων εξαιρέσεων. Προσωπικά, αυτοί που θα ψήφιζα, (τελικά έριξα λευκό για να μην συμετάσχω σε ένα έγκλημα!)ούτε που καταδέχονται να με καλησπερίσουν όταν τυχαίνει να σκουντουφλήσουμε ο ένας πάνω στον άλλον στη μέση της πλατείας. Τι να σκέφτονται άραγε; Πως θα ενεργήσουν; Λέτε να έχει επιπτώσεις η «δημοκρατική» εκλογή τους στις επόμενες εθνικές και δημαρχιακές εκλογές; Μπα, δε νομίζω. Απλά ντόρος γίνεται χωρίς να επιδιώκουν οι άνθρωποι κάτι προς όφελός τους. Ούτε και άλλοι που τους προωθούν, νομίζω πως σκέφτονται με υστεροβουλία. Γιατί αλλιώς, είναι σωστό;….
    Ο φράση «ντόρος γίνεται» μου θυμίζει ένα σκίτσο του Αρκά, κάπου το βρήκα, όπου συνομιλεί ένα ανδρόγυνο και ο άνδρας φιλοσοφεί ονειροπόλα: «Ο ύπνος και το σεξ είναι τα πιο απολαυστικά πράγματα στη ζωή μου….» και το θήλυ τον καρφώνει αναστενάζοντας: «….ναι, αλλά εσύ τα κάνεις ταυτόχρονα»…. Ο νοών νοήτω…!»
    Τη λέξη σεξ, μπορεί ο καθένας να την αντικαταστήσει κατά το δοκούν …ακόμα και με τη λέξη πολιτική στην περίπτωσή μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΓΚΑΛΟΠ ΠΟΥ ΕΔΕΙΧΝΕ
    ΤΟ 2003
    47% ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
    32% ΣΗΜΙΤΗΣ.

    ΓΙΑΤΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ
    ΤΩΝ ΝΤΑΒΑΤΖΗΔΩΝ ΤΟ ΚΡΥΒΟΥΝ.

    ΝΑΜΑΣΤΕ ΔΙΚΑΙΟΙ..

    Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΓΙΑ ΑΡΧΗΓΟΣ
    ΓΙΑΤΙ ΑΝΕΛΑΒΕ ΤΟΤΕ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ.
    ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΜΑΛΑΚΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. NIKOΛΑΟΥ,ΠΡΩΗ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΤΟΥ ΛΑΜΠΡΑΚΗ..
    ΚΑΤΙ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ..
    ΓΡΑΦΕΙ.
    «Τα εκδοτικά και επιχειρηματικά συμφέροντα που το 1996 είχαν προωθήσει στην πρωθυπουργία και στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ τον Σημίτη έβλεπαν έντρομα την επερχόμενη συντριβή του ΠΑΣΟΚ… Ήταν τόσα πολλά αυτά που διακυβεύονταν στις εκλογές του Μαρτίου του 2004, ώστε τα συμφέροντα αυτά, αδίστακτα και ψυχρά σαν τους εκτελεστές, απέλυσαν εν μια νυκτί τον Σημίτη και οργάνωσαν τη διαδοχή του από τον κ. Γ. Α. Παπανδρέου. Ούτε δαχτυλίδι λοιπόν ούτε σταυρός μαρτυρίου, απλώς μια απροσχημάτιστη συναλλαγή για να διασφαλισθούν προνόμια που κινδύνευαν…Αμέσως μετά την ήττα του Μαρτίου του 2004, όταν τα εκδοτικά και επιχειρηματικά συμφέροντα είδαν ότι δεν τους βγήκε η παρέμβαση και κυρίως όταν προϊόντος του χρόνου διαπίστωσαν ότι ο Γ.Α.Π. ήταν ένας έντιμος ηγέτης και δεν ήταν διατεθειμένος να παίρνει γραμμή άρχισαν να τον υπονομεύουν συστηματικά …».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Pasok poisonous κοίταξε σήμερα
    (14-10-2007) το Παρόν της Κυριακής.Το πήρα και το διάβασα ολόκληρο.Δημοσιεύει μια πολύ ενδιαφέρουσα δημοσκόπηση της Rass, στην οποία, για πρώτη φορά μέχρι τώρα, γίνεται διπλή αναφορά στο
    1) σύνολο των ψηφοφόρων και
    2) στο κομμάτι όσων δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν στις εσωκομματικές εκλογές της 11ης Νοεμβρίου 2007.
    Είναι απολύτως σαφές τι επίκειται να συμβεί...

    Μην μείνεις στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας όπου λέει το προφανές, αλλά αγόρασέ την και μελέτησε τις απαντήσεις των άνω 2 κατηγοριών σε σειρά ερωτημάτων, όπως
    -ποιόν προτιμάτε για αρχηγό,
    -παράσταση νίκης,
    -ποιός μπορεί να βάλει το Πασόκ ξανά σε τροχιά νίκης,
    -ποιός ευνοείται από τα ΜΜΕ,
    -άποψη για τον Σημίτη και τον ρόλο του, και πολλά άλλα ποιοτικά και ενδιαφέροντα.


    Υ.Γ: Είναι σωστή (δυστυχώς) η άποψή σου αλλά απλά δεν έχει πια σημασία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Οσοι πίστεψαν ότι οι πρόωρες εκλογές καλοκαιριάτικα γίναν για τον προϋπολογισμό.ίσως σιγά-σιγά,αρχίσουν να καταλαβαίνουν τους πραγματικούς λόγους.

    Αν ο Καραμανλής εξαντλούσε την τετραετία με ανοιχτό το θέμα των Σκοπίων,μαύρο φίδι που θα τον έτρωγε.Οι Ψωμιάδης.Καρατζαφέρης,Ανθιμος και οι σύν αυτούς θα τον έτρωγαν για μπρέκφαστ.

    Τι πέτυχε ο τακτικιστής Κώστας?

    1)Κέρδισε έστω και οριακά τις εκλογές.
    2)Σχεδόν διέλυσε το ΠΑΣΟΚ και α είστε σίγουροι,θα είναι ο τελευταίος που θα δυσαρεστηθεί από τυχόν διάσπαση.
    3)Προχωρά σε αλλαγή του εκλογικού νόμου,ώστε να κάνει τα πράγματα ακόμα πιο εύκολα γι'αυτόν και το κόμμα του.
    4)Αναγνωρίζεται η αξία του από φίλους και εχθρούς.
    5)Βάζει την Ντόρα στο περιθώριο για τα επόμενα 8-10 χρόνια.Γι'αυτό η Ντόρα και ο μπαμπάς της υποστηρίζουν ανοιχτά τον Βενιζέλο.
    Στην σημερινή της συνέντευξη στην Καθημερινη,προσπαθεί με έμμεσο ομολογουμένως τρόπο να ανοίξει τα μάτια των πασόκων.Τους λέει δλδ.ότι το παιχνίδι πλέον κερδίζεται στους νοικοκυραίους του μεσαίου χώρου και όχι με τυφλές αριστερές στροφές.Είναι φανερό πλέον το άγχος της για πιθανή νίκη του ΓΑΠ που θα σημάνει τον ενταφιασμό των φιλοδοξιών της.

    Συμπέρασμα:Ο Καραμανλής θα παίζει μόνος του για τα επόμενα 10 χρόνια.

    Το μόνο σενάριο ανατροπής είναι η νίκη Βενιζέλου στις 11//11,που πλέον δεν φαντάζει και τόσο πιθανή.

    Οσο για τα ποκιλότροπα συμφέροντα,είναι ηλίου φαεινότερον ότι δεν θέλουν την μονοκρατορία Καραμανλή.

    Αλλά στην πολιτική ζωή της χώρας,συγκρούονται πολλές φορές αντικρουόμενα συμφέροντα.

    Το τι θέλει ο Μπόμπολας π.χ.δεν ταυτίζεται με τις επιδιώξεις της Αμερικανικής Πρεσβείας.

    Το τι θέλει η Γιάννα δεν ταυτίζεται με το τι θέλει ο Λαμπράκης.

    Εκεί που την έχουν πατήσει όλοι αυτοί είναι στο φαινόμενο Καραμανλής.Τον υποτίμησαν και πίστεψαν ότι θα είναι ένα πυροτέχνημα που θα λάμψει για λίγο και θα σβήσει.Διαψεύστηκαν όλοι.

    Αλλά από εδώ και πέρα αρχίζει ο πραγματικός πόλεμος.

    Η φθορά του Καραμανλή θα επιχειρηθεί από μέσα,αφού ο αντίπαλος αποδείχθηκε κατώτερος των προσδοκιών.

    Μην εκπλαγείτε με όσα θα δείτε και θ'ακούσετε από σήμερα στο κυβερνητικό κόμμα.

    Μόλις καταλαγιάσει ο θόρυβος του ΠΑΣΟΚ,θ'αρχίσουν τα νταούλια της ΝΔ.

    Για όλους μας παρ'όλα αυτά,αναμένεται ένας ενδιαφέρων χειμώνας.


    Δολοπλόκος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Παιδιά έχει κριθεί η μάχη για την αρχηγία στο Πασόκ και απλώς χάνουμε το χρόνο μας πλέον.Δεν γνωρίζω ΟΥΤΕ ΕΝΑΝ πιστό (σε όλες τις εκλογές) Πασόκο που να θέλει βενιζέλο.
    Καλά όχι ότι ξέρω και πολλούς τέτοιους!
    Μιλάω για 4-5 άσχετους μεταξύ τους φίλους ή γνωστούς μου, οι οποίοι ΟΛΟΙ θέλουν ξανά Παπανδρέου!
    Όταν τους ρωτάω γιατί, δεν μπορούν να μου απαντήσουν πειστικά, απλά λένε ότι δεν θέλουν τον χοντρό!
    Απ' ό,τι μπορώ να καταλάβω θέλουν το όνομα Παπανδρέου βασικά να συνεχίσει να είναι παρών!!!
    Μιλάμε η μαλακία τους είναι κάτι παραπάνω από αξεπέραστη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Λαλιώτη εδώ δεν είναι πολυτεχνείο να λες τις διφορούμενες ακατανόητες μαλακίες σου και εμείς να χειροκροτούμε σαν τους απελπισμένους ηλίθιους που αγωνιούν.
    Έχεις τελειώσει πολιτικά απλά ακόμη δεν στο έχουν πει για να μην σε...πληγώσουν.Το γεγονός ότι τάσσεσαι στο πλευρό του ξοφλημένου γιωργάκη δείχνει ότι ακόμη και η πολιτική σου σκέψη έχει κάνει τον κύκλο της.Ή μήπως νομίζεις ότι θα πάει...καλύτερα την επόμενη φορά;
    Όμως δεν μπορεί να είσαι τόσο ανόητος, κάτι άλλο υποκρύπτεται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. παιδιά θυμάστε μια εποχή πριν αρκετά χρόνια που ακουγόταν στο γήπεδο του παοκ το σύνθημα: 'παοκ-πασοκ ηλεκτροσόκ';
    Η ιστορία (όπως και η ζωή γενικότερα), αδικεί συχνά αλλά ευτυχώς κάποτε τιμωρεί κιόλας...

    Να διαλυθούν (αμφότεροι), μπας και δούμε καλύτερες (ποδοσφαιρικές και πολιτικές) μέρες...

    Περιμένω σχόλιο...

    β.

    ΥΓ. ('Περήφανε' λαέ του παοκ, που 'περήφανα' υπήρξες αυλοκόλακας, πόσο ταιριάζεις στο 'ισχυρό' πασοκ που 'ισχυρά' διαλύεται)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Quiz για αδελφούς Πασόκους:

    Ο Λαλιώτης τι σχέση έχει με τον Λαμπράκη;
    1. Του κουβαλάει τις βαλίτσες.
    2. Είναι φίλοι από χρόνια.
    3. Ο ένας λέει και ο άλλος επαναλαμβάνει.
    4. Δεν μπορώ να αποκαλύψω την ιδιαίτερη σχέση τους.


    Ο Γ.Παπανδρέου θα επανεκλεγεί Πρόεδρος του Πασόκ;
    1. Ναι, θα κάνει περίπατο αν σκοτώσει τον χοντρό.
    2. Ναι, τα ψηφοδέλτια βρίσκονται ήδη μέσα στην κάλπη.
    3. Όχι, θα τον λιώσει ο χοντρός πέφτοντας πάνω του.
    4. Εύκολα, το μαγαζί είναι δικό του.

    Ο Ε.Βενιζέλος θα καταφέρει να αρπάξει την καρέκλα του Γιωργάκη;
    1. Ναι, θα την βουτήξει ο Νεονάκης και θα του την δώσει.
    2. Ναι, αφού πρώτα τον ισοπεδώσει με την κοιλιά του.
    3. Όχι, ο Γιωργάκης έχει αλυσοδεθεί πάνω της.
    4. Όχι, την έχει κρύψει η Μάργκαρετ στο Καστρί.

    Μετρήστε ελεύθερα την μαλακία που δέρνει το Πασόκ:
    1. Είναι αδύνατον να μετρηθεί κάτι απροσμέτρητο.
    2. Για να μετρήσω τέτοια μαλακία πρέπει να είμαι και εγώ μαλάκας, άστο.
    3. Για ποιά μαλακία μιλάς, δεν υπάρχει (Πασόκ).
    4. Δεν είναι μαλακία είναι δώρο θεού.

    Ο Βενιζέλος είναι γεννημένος για πρωθυπουργός;
    1. Έτσι του είπαν οι νταβατζήδες και το πίστεψε.
    2. Έτσι είπε στους νταβατζήδες και αυτοί τον πίστεψαν.
    3. Όχι, μόνο για λατζέρης.
    4. Φυσικά, αφού λέγεται Βενιζέλος.

    Ο Γιώργος θα καταφέρει να γίνει ποτέ πρωθυπουργός;
    1. Ναι, αν πέσει ατομική βόμβα στο Μαξίμου.
    2. Ναι, του το'πε και η μαμά του.
    3. Φυσικά, αν πάθουμε όλοι παράκρουση.
    4. Εννοείται, είναι γιος του Ανδρέα.

    Τι θα κάνετε στις εσωπασοκικές εκλογές της 11ης Νοεμβρίου;
    1. Θα φύγω απ' την Ελλάδα.
    2. Θα αυτοκτονήσω.
    3. Θα ψηφίσω Πάγκαλο.
    4. Θα γίνω ΝΔ

    Πότε θα ξαναγίνει το Πασόκ κυβέρνηση;
    1. Σε 22 χρόνια.
    2. Σε 30 χρόνια.
    3. Ποιό Πασόκ απ' τα δύο;
    4. Ποτέ, θα διαλυθεί.

    Τι ψηφίσατε στις βουλευτικές εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου 2007;
    1. ΝΔ γιατί είμαι εκ γενετής καθυστερημένος.
    2. Πασόκ γιατί δεν πήγα ούτε Νηπιαγωγείο.
    3. Σύριζα γιατί μου αρέσουν οι "ιδιαιτερότητες".
    4. Ήθελα να ρίξω ΚΚΕ, αλλά κατά λάθος ψήφισα ΛΑΟΣ, δεν είναι τα ίδια σκατά έτσι και αλλιώς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟΥ
    13-14/10/07 , ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΥΟ
    ΠΑΡΑΚΑΤΩ


    1ον. ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ
    ΤΩΝ ΓΛΥΠΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ
    ΛΙΚΝΟΥ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΣΤΟ
    ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΜΟΥΣΕΙΟ.

    2ον. ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΘΗΚΕ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ ΤΟ
    ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΛΕΓΙΟ

    Λιγα λογια.
    Το μουσειο της Ακροπολης ειναι κατι
    που πολεμαει να φτιαξει το κρατος
    μας, απο τα πρωτα χρονια της μετα-
    πολιτευσης. Οταν ανελαβε ο Καρα-
    μανλης το κτισμα ητανε στα μπετα
    των θεμελιων. Το τελειωμα του
    Μουσειου εγινε σε χρονο πρωτοφανη
    για τα μεχρι τωρα Ελληνικα δεδο-
    μενα.Αξιζουν συγχαρητηρια. Επισης
    ειναι πολυ εξυπνος ο τροπος επι-
    κοινωνιας του γεγονοτος σε παγκο-
    σμιο επιπεδο.Πανω απο 60 καναλια ησαν σημερα το πρωι περιξ της Ακρο-
    πολεως. Αυτη η επικοινωνια θα ει-ναι η πιο αποτελεσματικη υποθηκη μας για την επιστροφη των γλυπτων αυτουνου του απατεωνα του Ελγιν. Αυτη η προσπαθεια ξεκινησε
    απο την αειμνηστη Μελινα, αλλα δι-
    χως αναλογο Μουσειο δεν υπηρχε
    περιπτωση να τα καταφερουμε. Ειναι
    βεβαιο οτι ο Καραμανλης σε αυτην
    την προσπαθεια θα επαναφερει στη
    μνημη της παγκοσμιας κοινοτητας
    τις προσπαθειες της αειμνηστης.
    Το μονο που δεν προκειται να κανει
    ειναι να θυμισει στους Εγγλεζους
    εκεινη την γυφτια του Ταπερμαν,
    του καταλληλοτερου, που εγλειφε
    τον Μπλερ και του ελεγε βοηθα γιατι
    ερχονται εκλογες.Μιλαμε για πολυ
    καραγκιοζη.
    Τυχερος ο Καραμανλης που θα εγκαι-
    νιασει αυτο το Μουσειο.
    Τωρα αλλα μεγαλη υποθεση ειναι
    το Ελληνικο κολεγιο στα Τιρανα.
    Πιστευω οτι δεν εχετε αναγκη απο
    πολλα λογια για να καταλαβετε την
    σπουδαιοτητα του γεγονοτος αυτου,
    για το ρολο μας και την εν γενει
    πορεια μας στα Βαλκανια. Ειναι
    μια ιστορια που εχει ξεκινησει απο
    τις αρχες του 93. Ψυχη αυτης της
    δουλειας ειναι ο Μπαμπινιωτης.

    Ολες οι αλλες ειδησεις , ειναι απο
    μη ειδησεις εως σαχλαμαρες, δηλαδη
    βουτυρο στο ψωμι του Λιαγκα και
    των αλλων πατσαβουροπαρουσιαστων.



    ΜΕΛΙΝΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. ΔΥΝΑΤΟ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΧΩΡΙΣ ΤΟ ΒΕΝΙΖΕΛΟ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Λοιπον......Τραγουδιέται όπως ό "Κουταλιανός":

    τατα..τα..τα τατα..τατατατα...

    ΣΙΔΕΡΑ ΜΑΣΑΕΙ Ο ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
    ΤΡΕΝΑ ΣΤΑΜΑΤΑΕΙ Ο ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
    ΕΞΟΥΣΙΑ ΓΥΡΕΥΕΙ Ο ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
    ΤΟ ΓΙΩΓΑΚΗ "ΔΕΡΝΕΙ" Ο ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

    ΚΙ ΑΝ ΜΑΣΑΕΙ ΣΙΔΕΡΑ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΛΙΟΝΤΑΡΙ
    ΜΕΣ ΣΤΟ ΚΟΜΜΑ Ο ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
    ΤΡΕΜΕΙ ΣΑΝ ΤΟ ΨΑΡΙ ΣΤΑ ΕΝΤΥΠΑ ΕΜΠΡΟΣ
    ΑΧ ΠΩΣ ΤΑ ΦΟΒΑΤΑΙ Ο ΦΤΩΧΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
    ΤΡΕΜΕΙ ΣΑΝ ΤΟ ΨΑΡΙ ΣΤΑ ΕΝΤΥΠΑ ΕΜΠΡΟΣ
    ΑΛΛΑ ΜΗΝ ΤΟ ΠΕΙΤΕ ΚΑΝΕΝΟΣ...
    συνέχεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. www.andreaspapandreou.com

    FOR SALE

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. baronos
    με αυτά που γράφεις αποδεικνύεσαι και πολύ μαλάκας! Τόσα χρόνια στο σχολείο και να γράφεις τέτοιες αηδίες; Είναι άλλη μια απόδειξη για την αποτυχία του εκπαιδευτικού συστήματο της χώρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Παντως να λεει ο ΓΑΠ και οι περι αυτον οτι το κομμα χρειαζεται αριστερη στροφη και οτι θα ειναι απροσβλητος σε συμφεροντα, ειναι το ανεκδοτο της τελευταιας τετραετιας.
    Ποιος πηρε στο ΠΑΣΟΚ τους Ανδριανοπουλο και Μανο, τους ακροδεξιους της ΝΔ; Ο Βενιζελος;
    Ποιος ψηφισε υπερ του σχεδιου Αναν, συμφωνα με τις επιθυμιες των Αμερικανων; Ο Βενιζελος;
    Ποιος κατατροπωθηκε απο τη χειροτερη δεξια οταν μαλιστα μολις ειχε δειξει την ανικανοτητα της στις πυρκαγιες και βουιζε ο κοσμος απο το σκανδαλο των ομολογων; Ο Βενιζελος;
    Ποιος εδωσε το δαχτυλιδι στον Σημιτη στο Ωνασειο με την δεσμευση να το ξαναπαραδωσει στον Γιωργακη ανευ εκλογων; Ο Βενιζελος;

    Εδω κυριοι εχουμε αποδειξεις περι δεξιας τακτικης, περι υποταγης σε πολυ μεγαλα συμφεροντα και διαπλοκες, περι πληρους ανικανοτητας και οχι αναποδεικτες λασπολογιες του τυπου "Ο Βενιζελος ειναι δεξιος, υπονομευτης και ανηκει στα συμφεροντα". Στα συφεροντα ανηκουν ολοι οι περι το ΓΑΠ καρεκλοκενταυροι.

    Εχω ζητησει πολλες φορες μια απαντηση στη ακολουθη ερωτηση αλλα κανεις δεν μου εχει απαντησει.Θα μου πει τελικα κανεις ποσοι θα ψηφιζαν τον Γιωργακη για αρχηγο αν δεν λεγοταν Παπανδρεου;

    Ντροπη σας, εσεις υποστηρικτες ενος ονοματος και πολεμιοι της αξιοκρατειας που κρατατε την Ελλαδα στις υποαναπτυκτες χωρες με τα μυαλα που κουβαλατε.

    Μπηχτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Ο ''PASOK poisonous''ειναι πολυ σωστος.
    Και εμενα ο ΓΑΠ μου εδεινε την εντυπωση οτι μπορουσε να ανεβασει το επιπεδο της πολιτικης και της Ελλαδας εν γενει.
    Απογοτευθηκα οικτρα, μετα τις τελευταιες εκλογες κυριως με αισθηση ανευθυνοτητας και λασπολογιας που τον διακρινει.
    Δεν προκειται ποτε να ψηφισω ΠΑΣΟΚ οσο ο ΓΑΠ ειναι αρχηγος. Ο Συριζα του Αλαβανου φαινεται πολυ πιο τιμιος και αληθινος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Tα λάθη και τα ελαττώματα του Γ. Παπανδρέου αντιμετωπίσθηκαν με κραυγαλέα επιείκεια.
    Ο ίδιος αντιμετωπίζεται σαν «πληγωμένος πρίγκιπας», που χρειάζεται συμπαράσταση κι όχι ως ο αρχιτέκτονας της βαρύτατης ήττας.
    Παραλλήλως, εκδηλώθηκε και το σύνδρομο της «φυλής», που υπάρχει από παλιά στο ΠΑΣΟΚ.
    Η αντίφαση του ΠΑΣΟΚ απεικονίζεται καθαρά και στις δημοσκοπήσεις. Οι ψηφοφόροι του προτιμούν με σημαντική πια διαφορά ως πρόεδρο τον Γ. Παπανδρέου, ενώ την ίδια ώρα θεωρούν με επίσης σημαντική διαφορά ότι ικανότερος να κερδίσει εκλογές είναι ο Ευ. Βενιζέλος. Ορισμένοι σπεύδουν να εξάγουν το θετικό συμπέρασμα ότι η παράταξη έχει απαλλαγεί από το σύνδρομο του κυβερνητισμού.
    Η πραγματικότητα, όμως, είναι, ως συνήθως, πιο πεζή. Απλώς, σ’ αυτή τη φάση κυριαρχεί η εσωτερική σύγκρουση, παρενέργεια της οποίας είναι η άποψη του «μικρού, αλλά δικού μας ΠΑΣΟΚ». Την άποψη αυτή δεν την εκφράζουν μόνο κάποιοι φανατικοί. Oταν οι δημοσκοπήσεις τον έδειχναν πίσω, ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου έπαιξε αυτό το χαρτί. Και κατά πάσα πιθανότητα το εννοούσε. Aλλαξε στάση, όταν διαπίστωσε ότι μπορούσε να κερδίσει την ψηφοφορία. Ακόμα και τώρα, όμως, αφήνει την απειλή της διάσπασης να πλανάται, ασκώντας έναν έμμεσο εκβιασμό.
    Στο επίπεδο της κομματικής βάσης, το «ιστορικό ΠΑΣΟΚ» συσπειρώθηκε για να πάρει καθυστερημένα την εκδίκησή του από τον Σημιτισμό. Η «λεπτομέρεια» είναι ότι συσπειρώνεται στη βάση μίας πολιτικής φαντασίωσης κι όχι μίας πολιτικής στρατηγικής, γύρω από ένα όνομα κι όχι γύρω από έναν ηγέτη. Ο Γ. Παπανδρέου, άλλωστε, έχει από ανύπαρκτη έως ελάχιστη ιδεολογικοπολιτική σχέση μ’ όσους τώρα υπερασπίζονται τον «θρόνο» του.
    Σήμερα εμφανίζεται σαν ιδεολογικός αντίπαλος του Κ. Σημίτη, ενώ η πορεία του αποδεικνύει το ακριβώς αντίθετο. Εκτός από πολιτική συμμαχία είχε και ιδεολογική συγγένεια με τον σημιτικό «εκσυγχρονισμό». Σ’ ορισμένα ζητήματα, μάλιστα, τον υπερέβαινε. Η εκδοχή του λαϊκού και πατριωτικού ΠΑΣΟΚ του ήταν από ξένη έως απεχθής. Το γεγονός ότι τώρα εμφανίζεται σημαιοφόρος της κατά πάσα πιθανότητα οφείλεται στις ανάγκες της συγκυρίας κι όχι σε ξαφνική ιδεολογικοπολιτική μετάλλαξη.

    ΜΕΛΟΣ Δ.Ο.ΠΑΣΟΚ ΠΑΛ.ΦΑΛΗΡΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Αν θέλετε ρίξτε μια ματιά στο: http://gxenos1.blogspot.com
    Ίσως σας ενδιαφέρει. Τα σχόλιά σας ευπρόσδεκτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Γιατί οι βουλευτές του Πασόκ στην Κρήτη έχουν χάσει την μιλιά τους;
    πότε θα βγουν να ταχθούν στο πλευρό του προέδρου μας γιώργου παπανδρέου; μετά τις εκλογές μήπως;
    να πάρουν θέση εδώ και τώρα ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ γιατί δεν θα βρουν την ψήφο τους στις επόμενες εκλογές.
    Στον νομό Ηρακλείου ειδικά, η υποστήριξη προς τον γιώργο αγγίζει το 80%.κουνηθείτε κοπρόσκυλα γιατί η 11η νοεμβρίου ζυγώνει.Ειδικά ο Κεγκέρογλου και ο Στρατάκης δεν πρόκειται ποτέ να ξανάβγουν βουλευτές στην ζωή τους (εκτός αν αλλάξουν εκλογική περιφέρεια).Αν δεν το πιστεύετε αυτό,θα το δείτε στο μέλλον και τότε θα το πιστεύσετε!

    Στην Μαγνησία ο "πολλά υποσχόμενος" νέος βουλευτής Καρτάλης που τον έκανε ο πρόεδρος πρόεδρο του ΙΣΤΑΜΕ και αυτός πήγε με τον βενιζέλο, δεν θα ξαναβγει ποτέ στην ζωή του βουλευτής γιατί είναι και αχάριστος εκτός των άλλων.Και αυτό το ελάττωμα το απεχθάνονται οι ψηφοφόροι γενικώς.

    Όσον αφορά την Αχαϊα εκεί θα έχουμε μεγάλα γέλια με τον βουλευτή Βέρρα.Αν ξαναβγεί να μας γράψει και να μας τραγουδήσει κλέφτικα.Την τύχη των Κεγκέρογλου, Στρατάκη, Καρτάλη θα έχει και αυτός.Οποία πολιτική διορατικότης!
    Στην έδρα των Παπανδρέου, βουλευτής του Πασόκ πάει κόντρα!


    Την διαπλεκόμενη στήριξη στον βαγγέλη την είδατε κύριοι και βιαστήκατε να πάτε μαζί του, προεξοφλώντας την εύκολη επικράτησή του. Τώρα τι έχετε να πείτε ΞΟΦΛΗΜΕΝΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ;
    Μην πείτε τίποτα καλύτερα γιατί ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΤΕΛΕΙΩΣΑΤΕ
    Κεγκέρογλου (Ν.Ηρακλείου),
    Στρατάκης (Ν.Ηρακλείου),
    Καρτάλης (Ν.Μαγνησίας),
    Βέρρας (Ν.Αχαίας)
    ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΞΟΦΛΗΜΕΝΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. ΥΨΗΛΟΤΑΤΟΥ ΗΘΙΚΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

    ΕΛΑ ΚΑΙ ΕΣΥ ΑΝ ΕΙΣΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΗΘΙΚΟΣ

    1.Μητσοτάκης
    2.Ψωμιάδης
    3.Σημίτης
    4.Πρετεντέρης
    5.Τρέμη
    6.Μπόμπολας
    7.Γ.Κουρής
    8.Λαμπράκης
    9.Παπαντωνίου
    10.Κουλούρης
    11.Πρωτόπαπας
    12.Δρυς
    13.Νεονάκης
    14.Αρ-πάχτας
    15.Μανίκας
    16.Μιλένα
    17.Βερελής
    18.Τσουκάτος
    19.Ψυχάρης
    και
    GUEST STAR ο Φασούλας με την...Κόχειλα

    ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΤΟ...ΝΕΟ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΗΝ ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ

    ΥΠΟΓΡΑΨΕ ΚΑΙ ΕΣΥ ΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΟΥ Ε.ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΑ ΑΝΩΤΕΡΩ...ΑΞΙΟΤΙΜΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΑΣ

    ΜΗΝ ΑΡΓΕΙΣ ΚΑΝΤΟ ΤΩΡΑ
    (ΑΥΤΟΚΤΟΝΑ ΜΕΤΑ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. ΤΕΛΙΚΑ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΕΙΝΑΙ ΕΝΩΜΕΝΟ ΚΑΙ ΔΥΝΑΤΌ ? ΤΙ ΜΑΣ ΕΛΕΓΑΝ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΓΝΩΣΤΟΙ ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΕΝΗΜΕΡΩΤΕΣ ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. "Είχα ψηφίσει για τον Παπανδρέου, αυτή τη φορά θα δώσω τη ψήφο μου στον Ευάγγελο..Θέλω να δω έναν άνθρωπο που δεν είναι από μεγάλο πολιτικό Τζάκι να πάρει τη τύχη της Ελλάδας στα χέρια του..Αγαπητέ Γιώργο μετρήθηκες ,ζυγίστηκες, τόσα χρόνια και βρέθηκες ελαφρύς."
    ΝΑΙ ΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ Ο ΓΟΥΡΟΥΝΗΣ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΒΑΡΥΣ ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. ΜΕ ΤΟΝ ΛΑΛΙΩΤΗ , ΤΟΝ ΣΗΜΙΤΗ ΚΑΙ ΤΑ ΕΚΔΟΤΙΚΑ ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ ΚΑΙ ΝΙΚΑΜΕ .....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. (αντιγραφή από εύστοχο σχόλιο μιας κυρίας με το όνομα ΈΛΛΗ-στο blog του Μίμη Ανδρουλάκη)

    Αγαπητέ Μίμη,
    Όσο περνάει ο καιρός τόσο καλύτερα μας τα λες,πραγματικά δύσκολο να διαφωνήσει κανείς μαζί σου στο επίπεδο των ιδεών. Το κακό όμως είναι ότι ότι οι σωστές και προοδευτικές ιδέες ιστορικά δυστυχώς είναι συνήθως μειοψηφικές.

    Σ αυτό το σημείωμά μου θάθελα να θέσω σε σένα αλλά και στους πολλούς επισκέπτες σου κάποιες πικρές δυστυχώς αλήθειες και να βάλω κάποια ερωτήματα σχετικά με ορισμένους, κατά τη γνώμη μου, μύθους που καλλιεργούνται.

    Για να μη παρεξηγηθούν αυτά που λέω θάθελα να σας πω ότι προέρχομαι από το χώρο της αριστεράς όπως και οι περισσότεροι της ¨γενιάς του Πολυτεχνείου¨ και έχω περάσει από όλους σχεδόν τους σχηματισμούς της αριστεράς πριν ψηφίσω ΠΑΣΟΚ για πρώτη φορά το 1996.

    Το γιατί ο Σημίτης μου ενέπνευσε εμπιστοσύνη (ενώ ο Ανδρέας όχι) είναι ζήτημα άλλης συζήτησης, όμως παρατήρησα εκ των υστέρων ότι πολλοί προερχόμενοι απο την αριστερά εμπιστεύθηκαν το Σημίτη.
    Και σε γενικές γραμμές ειδικά στην πρώτη τετραετία δεν με απογοήτευσε. Αντίθετα με απογοήτευσαν διάφοροι ¨Σημιτικοί¨ και γενικά πιστεύω ότι έκανε πολλά λάθη στους συνεργάτες του.
    Δέχομαι απόλυτα την κρίση σου για την περίοδο Σημίτη.
    Δεν θα πρέπει να μηδενίζουμε μια μεγάλη προσπάθεια που έγινε σε πολλούς τομείς επισημαίνοντας παράλληλα και τις αδυναμίες και παραλείψεις.
    Ας συγκρίνουμε την κυβέρνηση Σημίτη με την πρόσφατη κυβέρνηση του Καραμανλή...

    Τώρα στο θέμα μας.
    Μύθος νούμερο ένα:
    Το Πασόκ πρέπει να γίνει ¨καλύτερο¨, σύμφωνα και με τις δικές σου προτάσεις να μην τις επαναλαμβάνω.
    Δυστυχώς έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το Πασόκ δεν έχασε επειδή δεν ήταν ¨αρκετά καλό¨ συγκριτικά με τη ΝΔ.
    Η κυβέρνηση της ΝΔ άφησε τα περισσότερα προβλήματα των πολιτών σε χειρότερη κατάσταση απ' ότι ήταν.
    Το τι έγινε σε επίπεδο ρουσφετιού, οικονομικών σκανδάλων και διαπλοκής δεν έχει προηγούμενο.

    Γιατί όμως ένα κρίσιμο για το εκλογικό αποτέλεσμα τμήμα του λαού την ¨εμπιστεύθηκε¨ ξανά;

    Η δική μου άποψη είναι ότι μόνο μια ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΠΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΟΥΝ ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΜΑΣ ΔΩΣΕΙ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ.

    Κανείς από τους πολιτικούς δεν διανοείται να πεί ότι ¨φταίει ο λαός¨ (μιλάμε πάντα για αυτή την κρίσιμη μάζα που κρίνει το αποτέλεσμα των εκλογών) και ότι δυστυχώς πολλές φορές οι επιλογές του δεν είναι σωστές.
    Δυστυχώς όσο η ανασφάλεια του πολίτη, στη σημερινή παγκοσμιοποιημένη οικονομία, αυξάνει, όσο οι συνθήκες δουλειάς και γενικά οι συνθήκες ζωής δυσκολεύουν, όσο η αβεβαιότητα για το μέλλον αυξάνεται τόσο οι κοινωνίες τείνουν να συντηρητικοποιούνται. (Ακόμη και ο φόβος από τις ανεξέλεγκτες πυρκαγιές ευνόησε την κυβέρνηση). Καταφεύγουν λοιπόν οι φοβισμένοι πολίτες όλο και περισσότερο σε παραδοσιακά στηρίγματα πχ εκκλησία, περιχαράκωση σε συντηρητικές ιδέες, ξενοφοφία, συντηρητικά κόμματα κλπ. Το βλέπουμε σ όλη την Ευρώπη.
    Στην Ιταλία είδαν και έπαθαν για να απαλλαγούν από το Μπερλουσκόνι. Είδαμε τι έγινε και στη Γαλλία που για μένα αποτελεί βαρόμετρο για τα ευρωπαϊκά πολιτικά ζητήματα.

    Και ρωτάω: ΗΤΑΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΤΟΥ 93 ΑΠΟ ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ; Για θυμηθείτε λίγο...Κέρδισε όμως τις εκλογές τότε.

    Ασχολείται κανείς μ' αυτό το ζήτημα; Ψάχνει κανείς να δεί γιατί πολιτικοί τύπου Ψωμιάδη που παλιότερα θα ήταν τουλάχιστο γραφικοί, έχουν σήμερα τέτοια δημοτικότητα;

    Μήπως δηλαδή τελικά δεν είναι ούτε θέμα αν το ΠΑΣΟΚ είναι αρκετά ¨σωστό¨ ή αν έχει τον κατάλληλο αρχηγό αλλά αν οι σημερινές συνθήκες είναι που ευνοούν τον Καραμανλή;;

    Για να μη σας κουράζω περισσότερο θάθελα να πω σε μερικούς φίλους που αναφέρονται σε ¨δραματικά¨ λάθη του Παπανδρέου, ότι τα λάθη αυτά ήταν πταίσματα μπροστά στα λάθη του Καραμανλή που σε τελική ανάλυση είχαν και συνέπειες στη χώρα και σε καθένα μας ξεχωριστά μια και είχε την ευθύνη της κυβέρνησης.


    Μύθος νούμερο δύο:
    Υπήρξε στροφή του εκλογικού σώματος προς τα αριστερά. Για ψάξτε λίγο το ζήτημα γιατί εγώ είδα πράγματα που δεν τα έχω ξαναδεί μέχρι τώρα στη ζωή μου. Είδα ανθρώπους να είναι αναποφάσιστοι αν θα ψηφίσουν ΚΚΕ ή ΛΑΟΣ!!! είδα δεξιούς με πατέντα να ψηφίζουν Σύριζα, είδα αριστερούς να ψηφίζουν Πασοκ και παλιούς Σημιτικούς να ψηφίζουν Καραμανλή. Αυτά μέσα στο φιλικό μου περιβάλλον που δεν είναι και πολύ μεγάλο...φαντάζομαι τι θα έγινε σε ευρύτερο κύκλο ανθρώπων. Πιο ¨απολίτικο¨ σκεπτικό για ψήφο στην αριστερά δεν το έχω ξαναζήσει και με έχει καταπλήξει.Η ΠΕΡΙΦΗΜΗ ΣΤΡΟΦΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΕΙΔΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ. Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΙΣΩΣ ΦΟΡΑ ΚΕΡΔΙΣΕ ΨΗΦΟΥΣ ΑΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ.

    Με αυτό δεν εννοώ ότι δεν πρέπει να γίνουν αλλαγές προς το καλύτερο ούτε να γίνουμε μοιρολάτρες. Ο Αγώνας πρέπει να συνεχιστεί και το Πασόκ πρέπει να βρεί τον τρόπο να πλησιάσει τον κόσμο να δώσει προοδευτικές λύσεις στα σύγχρονα προβλήματα, να πείσει ότι η επιστροφή προς τα πίσω δεν είναι η λύση και να διαμορφώσει σταδιακά ένα διαφορετικό πολιτικό σκηνικό.


    Μύθος Νούμερο τρία:
    (ΟΜΟΛΟΓΩ ΚΑΛΟΣΤΗΜΕΝΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ).

    Ο Βενιζέλος μπορεί να νικήσει τον Καραμανλή γιατί είναι πιο ρήτορας, πιο επιθετικός, πιο μάγκας, πιο έξυπνος, πιο πονηρός πιο ¨τσίφτης¨ τέλος πάντων. Εντάξει συμφωνώ μπορεί να νικήσει τον Καραμανλή αν παλέψουν είτε με τα χέρια είτε με τα λόγια.
    ΓΙΑ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΟΜΩΣ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ ΝΑ ¨ΡΟΥΜΠΩΣΕΙΣ¨ ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΑΛΟ ΚΑΙ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙΣ ΤΙΣ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ.
    ΓΙΑ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙΣ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙΣ ΨΗΦΟΦΟΡΟΥΣ.
    ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ Ψ Η Φ Ο Φ Ο Ρ Ο Υ Σ.

    Αν δεχθούμε ότι το πασοκ έχασε ψήφους προς τα αριστερά, σκέφτεστε πόσους θα χάσει με αρχηγό τον Βενιζέλο;; Ο Βενιζέλος έχει κάποια επιρροή, αν και μειούμενη καθώς εξελίσσονται τα πράγματα, στους ψηφοφόρους του Πασόκ.Έχετε μιλήσει με ψηφοφόρους άλλων κομμάτων και ειδικά με προοδευτικούς ανθρώπους για να σας πουν τη γνώμη τους;;;
    Το προφίλ των ανθρώπων που συμπαθεί το στύλ Βενιζέλου έχει το πρωτότυπο να ψηφίσει. Και αυτό είναι ο Καραμανλής.
    Δεν χρειάζονται απομιμήσεις.
    Συγνώμη για την πολυλογία.
    παρακαλώ για τα σχόλιά σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. Το κείμενο που ακολουθεί διαμορφώθηκε σαν πρόταση δημοκρατικής ανασυγκρότησης από μέλη και φίλους του ΠΑΣΟΚ.


    TO ΜΕΓΙΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑ.ΣΟ.Κ.

    Είναι η μοίρα των μεγάλων οραμάτων και των ιδεών να τις καπηλεύονται για να εκμηδενίσουν την σημασία τους … .

    Α. Ξεκινώντας την αναζήτηση για την σύνθεση του δημοκρατικού οργανωτικού πλαισίου λειτουργίας ενός κόμματος, θεωρούσα δεδομένο ότι το δικό μου κεκτημένο γνώσης πάνω στο ζήτημα της δημοκρατίας, το μοιράζεται το σύνολο του ελληνικού λαού μέσα από την βασική εκπαιδευτική διαδικασία. Στην πορεία διαπίστωσα ότι, για μία ακόμα φορά, από τον ελληνικό λαό έχει αποστερηθεί η γνώση και η παιδεία ακόμα και για τέτοια κεφαλαιώδη πολιτικά ζητήματα που αποτελούν και μία από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις που έγιναν σε τούτο εδώ τον τόπο, την έννοια της Δημοκρατίας.

    Β. Για την Δημοκρατία όμως θα πρέπει πρώτιστα να αναφερθώ στο ίδιο το ΠΑ.ΣΟ.Κ. καθώς η δημοκρατία αποτέλεσε ζητούμενο της ιδρυτικής διακήρυξής του και πάγιο πολιτικό ζητούμενο.
    Αλλωστε, η ανάγκη για ουσιαστική άμεση δημοκρατία αποτελεί αναζήτηση του ελληνικού λαού όχι μόνο από τους αρχαίους χρόνους, αλλά και από την πρώτη στιγμή της αναγέννησης του ελληνικού έθνους και της πορείας του προς την ελευθερία.
    Η ανάγκη και απαίτηση αυτή αποτυπώνεται εύγλωττα και άμεσα στο σύνολο των πολιτικών κειμένων του ελληνικού διαφωτισμού και λαμβάνει σάρκα και οστά σε όλα τα Συντάγματα της περιόδου 1821-1827. Η αναζήτηση συνεχίστηκε έντονα και αποτέλεσε την ψυχή και αιτία όλων των επαναστάσεων, στάσεων, κινημάτων και ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων που ακολούθησαν μέχρι σήμερα.
    Για τους Ελληνες η δημοκρατία και η συνεπαγόμενη αυτής πολιτική ελευθερία δεν αποτελεί μοντέλο έξωθεν μεταφερθείσας πολιτειακής συγκρότησης, αλλά ιστορικό πολιτικό δεδομένο που αποτελεί μόνιμη αναζήτηση και σκοπό.

    Γ. Θα μπορούσα, εγώ και άλλοι, να μιλούμε ώρες, ημέρες και να γράψουμε χιλιάδες σελίδες για την δημοκρατία και τα αγαθά που προσφέρει στο σύνολο και στον ίδιο τον άνθρωπο – πολίτη. Θα προσπαθήσω να συνοψίσω και να αναφερθώ σε μερικά μόνο από αυτά για να τονιστεί και να αιτιολογηθεί η αναγκαιότητα της δημοκρατίας για την κοινωνία, τον άνθρωπο και ένα σοσιαλιστικό πολιτικό κόμμα – κίνημα.

    α. Ως προοίμιο, είναι αναγκαίο να ορίσουμε την έννοια της δημοκρατίας. Δημοκρατία είναι το πολίτευμα στο οποίο η αρμοδιότητα κάθε απόφασης ανήκει στους πολίτες και ασκείται από αυτούς άμεσα Αντίστοιχα, οι πολίτες έχουν και μπορούν να ασκήσουν και το δικαίωμα της πρότασης μιας δεσμευτικής διάταξης ή ψηφίσματος που μετά την αποδοχή της από το αποφασίζον σώμα τους, έχει δεσμευτική ισχύ για τα πολιτειακά όργανα.

    β. Όχι δημοκρατία, αλλά μορφώματα δημοκρατίας, θα ονομάσουμε τα πολιτεύματα αυτά που ξεκινούν στα νεότερα χρόνια από τα αγγλικά συντάγματα και επικρατούν σε όλο τον δυτικό κόσμο υποκαθιστώντας εννοιολογικά και ουσιαστικά την αληθή – πραγματική έννοια της δημοκρατίας με ψευδεπίγραφα δημοκρατικοφανή πολιτικά μορφώματα, που περιορίζουν τον πολίτη από εκφραστή και αρμόδιο για την επιλογή της πολιτικής σε απλό εκλέκτορα άλλων. Στην πραγματικότητα, το πολίτευμα που αποκαλείται σήμερα σε όλο τον κόσμο δημοκρατία αποτελεί νόσφιση ενός μεγάλου οράματος, μιας ιδέας, και ψευδεπίγραφο τίτλο, ενός άλλου πολιτεύματος, με το οποίο - κατ’ ακριβολογία - έχει ελάχιστη σχέση και διαφέρει από αυτό στα ουσιώδη του εννοιολογικά χαρακτηριστικά. Το πολίτευμα που σήμερα ευρέως αποκαλείται δημοκρατία, στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτε άλλο από ένα αντιπροσωπευτικό πολιτικό σύστημα που εκφράζει μία πολιτική αριστοκρατία και απομονώνει την κοινωνία από την πολιτική εξουσία και την άμεση άσκησή της, περιθωριοποιώντας ουσιαστικά τον ίδιο τον πολίτη από την πολιτική έκφραση. Είναι δηλαδή αντίθετο και δεν συμβαδίζει με το μοναδικό ουσιώδες χαρακτηριστικό της δημοκρατίας, την άμεση άσκηση της αποφασιστικής αρμοδιότητας από το σύνολο των πολιτών. Ουσιαστικά μάλιστα οι πολίτες έχουν απολέσει και το δικαίωμα της πρότασης.
    Εάν, συνεπώς, κάνουμε λόγο για δημοκρατία ως στόχο ενός πολιτικού κινήματος ή κόμματος, θα πρέπει να απεγκλωβίσουμε τις έννοιες και να τις αποκαθάρουμε από τις ψευδεπίγραφες ονομασίες και τα στοιχεία εκείνα που καθιστούν το σημερινό πολίτευμα ή τις όποιες επιμέρους λειτουργίες αυταπάτη ή και απάτη.

    γ. Η Δημοκρατία ως αναγκαίο πολιτικό ζητούμενο δεν αποτελεί μόνο συνταγματική επιταγή που μόνο αυτή πραγματώνει την αρχή της λαϊκής κυριαρχίας ή την εντολή για δημοκρατικές διαδικασίες εντός των πολιτικών κομμάτων. Η Δημοκρατία αποτελεί αναγκαίο πολιτικό ζητούμενο για την απελευθέρωση, χειραφέτηση, ωρίμανση και ουσιαστική παιδεία του ανθρώπου – πολίτη και της κοινωνίας.

    δ. Για ένα προοδευτικό, δημοκρατικό, σοσιαλιστικό κίνημα η καθιέρωση δημοκρατικών θεσμών στην εσωτερική του λειτουργία αποτελεί ζητούμενο για την εμπέδωση της δημοκρατίας στην κοινωνία, την απελευθέρωσή της και την πολιτική απομόνωση κάθε είδους καιροσκοπισμών. Βασικός πολιτικός στόχος του ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι η εξάλειψη κάθε ανισότητας στην κοινωνία και την οργάνωσή της και το μέσο για τούτο, που δεν εγκλωβίζει αλλά αναδεικνύει τις ανάγκες του ανθρώπου, είναι η Δημοκρατία. Η Δημοκρατία για το ΠΑΣΟΚ αποτελεί όχι μόνο κεφαλαιώδη πολιτική στόχευση, αλλά έναν από τους ελάχιστους πολιτικούς αυτοσκοπούς του. Στην σημερινή φάση της ιστορίας του το ΠΑΣΟΚ έχει θέσει ως πρώτιστο σκοπό του την δημοκρατία σε κάθε επίπεδο της πολιτικής και κοινωνικής ζωής. Είναι σαφές ότι η πρώτη αλλαγή πρέπει να γίνει στο τρόπο της εσωτερικής του λειτουργίας, ο οποίος προσκολλημένος στα πολιτικά δεδομένα του παρελθόντος λειτούργησε και λειτουργεί αρχηγοκεντρικά και στα πλαίσια συστήματος έμμεσης και περαιτέρω έμμεσης αντιπροσώπευσης.

    Δ. Το σύστημα που ακολουθεί έρχεται όχι μόνο να θεραπεύσει σειρά κομματικών δυσλειτουργιών και προβλημάτων, αλλά και να θέσει τον άνθρωπο και την κοινωνία στο επίκεντρο της πολιτικής επανασυνδέοντας το κίνημα με την κοινωνία και αναβαπτίζοντάς το στα νάματά του, ώστε να καταστεί και πάλι κύριος εκφραστής των αναζητήσεων και αγωνιών της μέσα σε ένα προοδευτικό σοσιαλιστικό πολιτικό πλαίσιο.
    Με το σύστημα κομματικής δημοκρατίας, που προτείνεται κατωτέρω, επιδιώκεται η άμεση συμμετοχή της κοινωνίας και των ανθρώπων – πολιτών στην διαμόρφωση της πολιτικής του κινήματος. Οι Τοπικές Οργανώσεις ξανανοίγουν και λειτουργούν ουσιαστικά και δεσμευτικά δίδοντας άμεσες «εντολές» προς το κίνημα, ο πολίτης με το κίνητρο της συμμετοχής στην διαμόρφωση της πολιτικής συμμετέχει και πάλι για να εκφράσει τις αγωνίες και τις αναζητήσεις του για ένα καλύτερο μέλλον της πατρίδας μας και ολόκληρου του πλανήτη.
    Ο πολίτης προσφέρει στην κοινωνία και στο κίνημα τις απόψεις του, προσέρχεται σε διάλογο και παράθεση απόψεων, εκπαιδεύεται και εκπαιδεύει, βρίσκει την παιδεία που δεν του προσέφερε η πατρίδα του, ανταλλάσσει απόψεις και γνώσεις, προβληματίζεται, απελευθερώνεται από εξαρτήσεις και ιδεοληψίες, παράγει πολιτική σκέψη και αντιλαμβάνεται την σημασία των θεσμών, αλλά και την τεράστια σημασία της συμμετοχής του στο πολιτικό και κοινωνικό γίγνεσθαι. Τέλος διδάσκεται δημοκρατικότητα αλλά και υπευθυνότητα από τις ίδιες τις αποφάσεις και τα σφάλματά του.
    Το ίδιο το κίνημα όχι μόνο μετέχει ενεργά στην πολιτική και ουσιαστική πρόοδο στην χειραφέτηση και απελευθέρωση της κοινωνίας, αλλά και μπορεί πλέον να λειτουργήσει με τον ελάχιστο δυνατό κίνδυνο προώθησης απόψεων και πολιτικών πρακτικών που δεν εκφράζουν την κοινωνία και τις ανάγκες της. Ο πολιτικός τυχοδιωκτισμός απομονώνεται και ταυτόχρονα ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος από πρόσωπα που δεν προσβλέπουν στην συνολική κοινωνική πρόοδο, αλλά μόνο στην προσωπική τους άνοδο, προβολή και ευημερία. Τα πρόσωπα αυτά λειτουργώντας πλέον υπό καθεστώς πλήρους ισότητας με τους άλλους πολίτες, θα πρέπει τίθενται συνεχώς υπό την δοκιμασία και «βάσανο» των δημοκρατικών θεσμών, έχοντας ως μοναδικό όπλο τις απόψεις και θέσεις τους. Είναι ευνόητο ότι οι ίδιοι οι πολίτες, εάν διαπιστώσουν τυχοδιωκτισμό και καιροσκοπισμό, είναι υπεύθυνοι και αρμόδιοι να απομονώσουν τα φαινόμενα και τους φορείς τους.
    Η διοίκηση των Τ.Ο. αποκτά οργανωτικό μόνο χαρακτήρα και αρμοδιότητες, ώστε να γίνει δυσκολότερη έως αδύνατη η νόσφιση τίτλων από τους εκφραστές του πολιτικού τυχοδιωκτισμού και καιροσκοπισμού.
    Παράλληλα οι Τ.Ο. με την δυνατότητα συμμετοχής όχι μόνο φίλων, αλλά και άλλων κοινωνικών και πολιτικών φορέων, γίνονται πεδίο κοινωνικής και πολιτικής σύνθεσης, διαμόρφωσης ευρύτερων στρατηγικών και συμμαχιών στο κοινωνικό και πολιτικό γίγνεσθαι.
    Οι Τ.Ο. είναι αρμόδιες για την επιλογή των υποψηφίων του κινήματος στις διάφορες αιρετές θέσεις, ενώ θεσμοθετείται η συμμετοχή – αντιπροσώπευση μεγάλων γεωγραφικών ενοτήτων στις βουλευτικές εκλογές.
    Θεσπίζονται επίσης ελάχιστα όρια για την απαρτία των Τ.Ο., που μπορούν να εκφράσουν την κοινωνία, χωρίς η αριθμητική παρουσία να καθίσταται και τροχοπέδη στην έκφραση πολιτικής άποψης.
    Εν κατακλείδι, μέσα από την πολιτική δημοκρατία στο χώρο του κινήματος εκφράζονται, αξιοποιούνται και εκπαιδεύονται υπεύθυνοι πολίτες, ενώ το ίδιο το κίνημα επανέρχεται στην κοινωνία και γίνεται ξανά κομμάτι της και ο κύριος εκφραστής της.

    Ε. Η πρόταση υπό την μορφή ρυθμίσεων έχει ως εξής:

    «ΑΝΟΙΚΤΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

    Το καταστατικό τροποποιείται με τα εξής:

    1. Το ΠΑΣΟΚ είναι κίνημα που εκφράζει δημοκρατικά την κοινωνία και τις ανάγκες της.
    Το ΠΑΣΟΚ για την εμπέδωση της δημοκρατίας στην κοινωνία αποφασίζει την συγκρότηση δημοκρατικά λειτουργούντων οργάνων με ουσιαστικές και αποφασιστικές αρμοδιότητες.
    Οι αποφάσεις της κοινωνίας και δη των μελών και φίλων του ΠΑΣΟΚ που συγκροτούν τα όργανα αυτά, αποτελούν απαράβατη και απαρέγκλιτη εντολή προς τα όργανα του κινήματος να αγωνιστούν για την υλοποίησή τους.

    2. Το βασικότερο και θεμελιωδέστερο όργανο του ΠΑΣΟΚ είναι οι τοπικές οργανώσεις. Οι τοπικές οργανώσεις εκφράζουν την κοινωνία και τους πολίτες.

    3. Τοπική συγκρότηση
    α. Οι τοπικές οργανώσεις συγκροτούνται τοπικά σε δήμους, δημοτικά διαμερίσματα και κοινότητες. Ο ελάχιστος αριθμός προσώπων που μπορούν να συγκροτήσουν μία τοπική οργάνωση ορίζεται σε είκοσι (20). Με τον αυτό αριθμό προσώπων συγκροτούνται τοπικές οργανώσεις και εκτός Ελλάδος.
    β. Η περιφέρεια που περιλαμβάνει κάθε τοπική οργάνωση ταυτίζεται με την περιφέρεια της τοπικής αυτοδιοίκησης στην οποία συγκροτείται. Σε μεγάλους δήμους είναι δυνατός ο διαχωρισμός σε επιμέρους Τ.Ο. .Σε μικρά δημοτικά διαμερίσματα μπορούν να συγκροτηθούν κοινές τοπικές οργανώσεις που περιλαμβάνουν περισσότερα του ενός διαμερίσματα. Την συγκρότηση των Τ.Ο. εγκρίνει το πολιτικό συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ., το οποίο καθορίζει και την περιφέρεια δραστηριότητάς τους, όπου υφίσταται πρόβλημα ή διάσπαση σε επιμέρους Τ.Ο. .

    4. Τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ οφείλουν να είναι μέλη των Τ.Ο. καθώς αυτές εκφράζουν γνήσια και άμεσα την κοινωνία. Μέλη των Τ.Ο. μπορούν να είναι τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Η ιδιότητα του φίλου πιστοποιείται από ένα μέλος της Τ.Ο. και τυπικά εγγράφεται με βεβαίωση του οργανωτικού γραμματέα. Η συνέλευση είναι αρμόδια να αποφασίσει για κάθε θέμα που μπορεί να προκύψει σχετικά.
    Εφόσον πρόκειται να συζητηθούν θέματα ευρύτερου ενδιαφέροντος μπορούν να συμμετέχουν στις Τ.Ο., χωρίς δικαίωμα ψήφου και προσκεκλημένοι από άλλους πολιτικούς και κοινωνικούς χώρους. Η σχετική απόφαση λαμβάνεται από την Τ.Ο. σε συνέλευση με την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών.

    5. Διοικητική διάρθρωση – Απαρτία - Πλειοψηφία
    α. Για την λειτουργία των Τ.Ο. είναι αρμόδια επταμελής οργανωτική επιτροπή (Ο.Ε.) με ενιαύσια θητεία. Της οργανωτικής επιτροπής προεδρεύει οργανωτικός γραμματέας. Η επιλογή των μελών της Ο.Ε. των Τ.Ο. γίνεται με κλήρωση που διεξάγεται σε συνέλευση. Στην κλήρωση μπορούν να μετέχουν όλα τα μέλη της Τ.Ο. που εκδηλώνουν για τούτο ενδιαφέρον με έγγραφη δήλωσή τους που κατατίθεται στο οργανωτικό συμβούλιο. Την κλήρωση διεξάγουν το νεότερο και το παλαιότερο παρόν μέλος της Τ.Ο., που παρευρίσκονται στην συνέλευση. Η συνέλευση για την κλήρωση των νέων μελών διεξάγεται υποχρεωτικά μέσα στον τελευταίο μήνα πλην την λήξη της θητείας της απερχόμενης Τ.Ο.. . Παράταση θητείας της απερχόμενης Ο.Ε. δεν είναι δυνατή. Δεν μπορούν να μετάσχουν της κληρώσεως τα μέλη της απερχόμενης Οργανωτικής Επιτροπής.
    Με την αυτή διαδικασία εκλέγονται και τρία αναπληρωματικά μέλη της οργανωτικής επιτροπής.
    β. Ο Οργανωτικός γραμματέας εκλέγεται με ψηφοφορία μεταξύ των τακτικών μελών της Ο.Ε. που λαμβάνεται με την συνήθη πλειοψηφία και απαρτία των 5/7 των μελών της. Σε περίπτωση κατά την οποία εκλείπουν, παραιτούνται ή απουσιάζουν συστηματικά τα τακτικά μέλη, αναπληρώνονται ή αντικαθίστανται με απόφαση της Τ.Ο. σε συνέλευση από τα αναπληρωματικά κατά την σειρά κληρώσεώς τους.. Σε περίπτωση που τα μέλη της Ο.Ε. μείνουν λιγότερα από πέντε (5), γίνεται νέα κλήρωση κατά τα ανωτέρω ορισθέντα προς αναπλήρωση των μελών που λείπουν. Η θητεία των μελών αυτών λήγει με την θητεία της Ο.Ε. την οποία στελεχώνουν. Τα αναπληρούντα μέλη μπορούν να τεθούν εντός της κληρωτίδας για την επόμενη Ο.Ε. .

    γ. Η οργανωτική επιτροπή και ο οργανωτικός γραμματέας έχουν μόνο οργανωτικές αρμοδιότητες, λειτουργούν δε και αποφασίζουν συλλογικά με απαρτία και πλειοψηφία του ½ των μελών του διοικητικού συμβουλίου. Είναι υπεύθυνη για την φροντίδα του χώρου που στεγάζει την Τ.Ο., για την κατάρτιση της ημερήσιας διάταξης, για την τήρηση της αλληλογραφίας, την οργανωτική επαφή με άλλες Τ.Ο. ή άλλους πολιτικούς χώρους, την γραμματειακή υποστήριξη και έχουν εν γένει την φροντίδα όλων των οργανωτικών θεμάτων. Η Τ.Ο. με την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών μπορεί να αναθέτει οργανωτικά καθήκοντα σε άλλα μέλη της, για ορισμένο θέμα και για ορισμένο χρόνο.

    Με την αυτή διαδικασία κληρώσεως επιλέγονται για ένα (1) έτος τρείς (3) υπεύθυνοι ταμειακής διαχείρισης των πόρων της Τ.Ο. . Οι υπεύθυνοι ταμειακής διαχείρισης λειτουργούν συλλογικά και υποχρεούνται σε μηνιαία βάση να ενημερώνουν τα μέλη της Ο.Ε. και τα μέλη της Τ.Ο για την πορεία των οικονομικών και να καταθέτουν ένα προσχέδιο για τις βραχυμεσοπρόθεσμες υποχρεώσεις της Τ.Ο. . Στο τέλος κάθε τριμήνου καταρτίζουν πρόχειρο ισολογισμό, ο οποίος μετά από διαβούλευση και συζήτηση εγκρίνεται ή απορρίπτεται από την συνέλευση της Τ.Ο. .


    6. Αρμοδιότητες

    α. Οι αποφάσεις των Τ.Ο λαμβάνονται σε συνέλευση. Οι συνελεύσεις των Τ.Ο. έχουν την αρμοδιότητα να κρίνουν για κάθε θέμα που αφορά το κίνημα και την κοινωνία. Μπορούν να υποβάλλουν προτάσεις, να κρίνουν επί αποφάσεων του κινήματος, να διενεργούν μελέτες και να πραγματοποιούν κάθε είδους εκδηλώσεις.
    Σε περιπτώσεις κρισίμων θεμάτων τα άλλα όργανα του κόμματος θέτουν υποχρεωτικά αυτά σε συζήτηση ενώπιον των Τ.Ο. .
    Οι αποφάσεις των Τ.Ο. είναι δεσμευτικές για τα όργανα του κινήματος ως προς τις αποφάσεις τους. Η δέσμευση προκύπτει για την σχετικώς πλειοψηφούσα άποψη μεταξύ των Τ.Ο. . Δεσμευτικότερη μεταξύ των αποφάσεων των Τ.Ο. είναι αυτή που συγκεντρώνει πανελλαδικά των μεγαλύτερο αριθμό ψήφων αποδοχής. Τα όργανα του κινήματος είναι υποχρεωμένα να σεβαστούν την πλειοψηφούσα άποψη και να κινηθούν προς την κατεύθυνση της υλοποίησής της.

    β. Οι συνελεύσεις των Τ.Ο. είναι αρμόδιες για όλα τα θέματα που τις αφορούν.

    γ. Οι Τ.Ο. βρίσκονται σε απαρτία όταν παρευρίσκονται στις συνελεύσεις τους δώδεκα (12) τουλάχιστον μέλη τους. Σε θέματα με γενικότερη σημασία οι Τ.Ο. μπορούν με απόφασή τους να ορίζουν αυξημένη της ανωτέρω απαρτία που ισχύει μόνο για την συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος και για την επόμενη μόνο συνέλευση. Οι Τ.Ο. αποφασίζουν με την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων στην συνέλευση μελών.

    δ. Οι Τ.Ο. είναι αποκλειστικά αρμόδιες για την εκλογή των οργάνων του κινήματος και των υποψηφίων ή υποψηφιοτήτων σε κάθε αιρετή θέση. Για τους υποψηφίους στις βουλευτικές εκλογές, το Πολιτικό Συμβούλιο ή το εκάστοτε αρμόδιο λιγότερο αντιπροσωπευτικό όργανο του κινήματος, έχει την αρμοδιότητα να επιλέξει το 20% των υποψηφίων αντικαθιστώντας τους τελευταίους επιλαχόντες κάθε νομού. Η εκπροσώπηση είναι αναλογική και ένας τουλάχιστον υποψήφιος εκλέγεται από τις Τ.Ο. της επαρχίας προέλευσής του.

    ε. Οι Τ.Ο. μπορούν να θέτουν τις θέσεις τους προς διαβούλευση μέσω διαδικτύου. Με απόφαση των Τ.Ο. που λαμβάνεται κατά πανελλαδική πλειοψηφία μπορεί ένα ζήτημα να τεθεί σε πανελλήνια διαδικτυακή ψηφοφορία.
    « Σε κάθε Τ.Ο. τηρείται δημόσια και ανοικτά προσβάσιμο αρχείο με τις απόψεις που προτάθηκαν και ψηφίστηκαν. Το κίνημα οφείλει να οργανώσει βάση δεδομένων ελεύθερα προσβάσιμη, όπου θα εκτίθενται οι αποφάσεις και απόψεις των Τ.Ο. .»
    «Μέσω βήματος ανοικτού διαλόγου μπορούν οι Τ.Ο. και τα μέλη τους να θέτουν ζητήματα προς επεξεργασία, συνδρομή, εξέταση και ψήφιση.»
    Το κίνημα παρέχει τα απαραίτητα τεχνικά μέσα για την ασφαλή εκτέλεση των ανωτέρω.

    στ.. Σε θέματα τοπικού ενδιαφέροντος δεσμευτικές κατά τα ανωτέρω είναι οι αποφάσεις των Τ.Ο. της περιφέρειας ή του τόπου που αφορά το εκάστοτε ζήτημα.

    ζ. Η συνέλευση της Τ.Ο. είναι η μόνη αρμόδια για κάθε θέμα που αφορά την λειτουργία και την οργάνωσή της και μπορεί ελεύθερα με πλειοψηφία 3/5 των παρόντων μελών της να παύει ή να αντικαθιστά κάθε της όργανο. Η σχετική προς τούτο πρόσκληση πρέπει υποχρεωτικά να εγγράφεται στην ημερήσια διάταξη και να κοινοποιείται στα μέλη, με κάθε πρόσφορο τρόπο δέκα (10) τουλάχιστον ημέρες πριν την συνέλευση.

    7. Επιτροπές
    Για την μελέτη συγκεκριμένων θεμάτων οι Τ.Ο. έχουν το δικαίωμα να συγκροτούν με απόφασή τους επιτροπές μελών τους, με εθελοντική συμμετοχή και όχι λιγότερα από πέντε (5). Η περαιτέρω συμμετοχή στις επιτροπές είναι δυνατή με απόφαση είτε της συνέλευσης είτε της ίδιας της επιτροπής. Οι επιτροπές έχουν δομή και αρμοδιότητες ανάλογες των Τ.Ο. και αποφασίζουν για την λειτουργία τους με αποφάσεις τους λαμβανόμενες με απόλυτη πλειοψηφία.
    Τα πορίσματα και απόψεις των επιτροπών των Τ.Ο. εισάγονται προς συζήτηση και έγκριση στις συνελεύσεις τους.

    8. Οι συνελεύσεις συνέρχονται με κλήση του οργανωτικού γραμματέα που πρέπει να περιλαμβάνει και τα θέματα της ημερήσιας διάταξης. Η κλήση γνωστοποιείται στα μέλη της Τ.Ο. με κάθε πρόσφορο μέσο δύο (2) τουλάχιστον ημέρες πριν την σύγκλησή της . Οι συνελεύσεις των Τ.Ο. αποφασίζουν για κάθε θέμα που τις αφορά, ως και για τον χρόνο, τόπο και θέματα της επόμενης Τ.Ο. . Είναι σκόπιμο οι ημέρες και ώρες σύγκλισης των συνελεύσεων να είναι σταθερές. Δέκα (10) μέλη της Τ.Ο. με έγγραφη δήλωσή τους μπορούν να συγκαλούν έγκυρα συνέλευση, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα και τα θέματα της ημερήσιας διάταξής της. Τα ανωτέρω ισχύουν κατ’ αναλογία και στην έκτακτη σύγκληση αυτή.
    Με την σύμφωνη γνώμη της απόλυτης πλειοψηφίας των μετεχόντων μπορεί να συζητηθεί στην συνέλευση και θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης.
    Ουδείς παρεμποδίζεται στην διαβούλευση και στην έκφραση των απόψεων και θέσεών του, με βάση τις αρχές του δημοκρατικού διαλόγου και του σεβασμού των δικαιωμάτων των άλλων. Παρακώλυση των διαδικασιών απαγορεύεται. Οι Τ.Ο. με απόφασή τους μπορούν να εξαιρέσουν αριθμό τοποθετήσεων εφόσον κρίνουν ότι αυτές δεν απηχούν πραγματικές νέες απόψεις, αλλά γίνονται προς παρακώλυση της διαδικασίας.
    Οι αποφάσεις των Τ.Ο. οφείλουν να είναι σύμφωνες με τις αρχές της δημοκρατίας και του σοσιαλισμού.

    9. Το ΠΑΣΟΚ οφείλει να εξασφαλίζει στα μέλη των Τ.Ο. συνεχή, ανοικτά και ελεύθερα προγράμματα παιδείας και εκπαίδευσης μέσω του διαδικτύου, τα οποία δεν μπορούν να είναι λιγότερα κάθε φορά από οκτώ (8). Οι Τ.Ο. έχουν την δυνατότητα να αποφασίσουν για το αντικείμενο και περιεχόμενο των προγραμμάτων αυτών. Η πρόσβαση στα προγράμματα αυτά και στο διαδίκτυο μέσω των Η/Υ των Τ.Ο. είναι ελεύθερη για όλα τα μέλη τους.

    10. Διαγραφή μελών
    Οι Τ.Ο. είναι οι μόνες αρμόδιες για την διαγραφή των μελών και φίλων του ΠΑ.ΣΟ.Κ., αποφασίζοντας με πλειοψηφία των 2/3 των παρόντων μελών που δεν μπορεί να είναι λιγότερα από τριάντα (30). Με την αυτή πλειοψηφία και απαρτία μπορούν να επιβάλλουν επιπλήξεις και ποινές που αυτές κρίνουν αναγκαίες σε κάθε περίπτωση, όπως διαγραφή ή άρση του δικαιώματος ψήφου για μερικό χρονικό διάστημα. Η Τ.Ο. οφείλουν να κρίνουν με βάση την βαρύτητα κάθε παραπτώματος και να ψηφίσουν σε συνέλευση κώδικα παραπτωμάτων. Ιδιαίτερα σοβαρά παραπτώματα αποτελούν η διαφθορά, ο χρηματισμός, η βιαιοπραγία, η παρεμπόδιση λήψης απόφασης και η κατάχρηση εξουσίας.


    Με φιλικούς συντροφικούς χαιρετισμούς και την παράκληση για τις παρατηρήσεις σας

    Μέλη και φίλοι του ΠΑΣΟΚ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Το κείμενο που ακολουθεί διαμορφώθηκε σαν πρόταση δημοκρατικής ανασυγκρότησης από μέλη και φίλους του ΠΑΣΟΚ.


    TO ΜΕΓΙΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑ.ΣΟ.Κ.

    Είναι η μοίρα των μεγάλων οραμάτων και των ιδεών να τις καπηλεύονται για να εκμηδενίσουν την σημασία τους … .

    Α. Ξεκινώντας την αναζήτηση για την σύνθεση του δημοκρατικού οργανωτικού πλαισίου λειτουργίας ενός κόμματος, θεωρούσα δεδομένο ότι το δικό μου κεκτημένο γνώσης πάνω στο ζήτημα της δημοκρατίας, το μοιράζεται το σύνολο του ελληνικού λαού μέσα από την βασική εκπαιδευτική διαδικασία. Στην πορεία διαπίστωσα ότι, για μία ακόμα φορά, από τον ελληνικό λαό έχει αποστερηθεί η γνώση και η παιδεία ακόμα και για τέτοια κεφαλαιώδη πολιτικά ζητήματα που αποτελούν και μία από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις που έγιναν σε τούτο εδώ τον τόπο, την έννοια της Δημοκρατίας.

    Β. Για την Δημοκρατία όμως θα πρέπει πρώτιστα να αναφερθώ στο ίδιο το ΠΑ.ΣΟ.Κ. καθώς η δημοκρατία αποτέλεσε ζητούμενο της ιδρυτικής διακήρυξής του και πάγιο πολιτικό ζητούμενο.
    Αλλωστε, η ανάγκη για ουσιαστική άμεση δημοκρατία αποτελεί αναζήτηση του ελληνικού λαού όχι μόνο από τους αρχαίους χρόνους, αλλά και από την πρώτη στιγμή της αναγέννησης του ελληνικού έθνους και της πορείας του προς την ελευθερία.
    Η ανάγκη και απαίτηση αυτή αποτυπώνεται εύγλωττα και άμεσα στο σύνολο των πολιτικών κειμένων του ελληνικού διαφωτισμού και λαμβάνει σάρκα και οστά σε όλα τα Συντάγματα της περιόδου 1821-1827. Η αναζήτηση συνεχίστηκε έντονα και αποτέλεσε την ψυχή και αιτία όλων των επαναστάσεων, στάσεων, κινημάτων και ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων που ακολούθησαν μέχρι σήμερα.
    Για τους Ελληνες η δημοκρατία και η συνεπαγόμενη αυτής πολιτική ελευθερία δεν αποτελεί μοντέλο έξωθεν μεταφερθείσας πολιτειακής συγκρότησης, αλλά ιστορικό πολιτικό δεδομένο που αποτελεί μόνιμη αναζήτηση και σκοπό.

    Γ. Θα μπορούσα, εγώ και άλλοι, να μιλούμε ώρες, ημέρες και να γράψουμε χιλιάδες σελίδες για την δημοκρατία και τα αγαθά που προσφέρει στο σύνολο και στον ίδιο τον άνθρωπο – πολίτη. Θα προσπαθήσω να συνοψίσω και να αναφερθώ σε μερικά μόνο από αυτά για να τονιστεί και να αιτιολογηθεί η αναγκαιότητα της δημοκρατίας για την κοινωνία, τον άνθρωπο και ένα σοσιαλιστικό πολιτικό κόμμα – κίνημα.

    α. Ως προοίμιο, είναι αναγκαίο να ορίσουμε την έννοια της δημοκρατίας. Δημοκρατία είναι το πολίτευμα στο οποίο η αρμοδιότητα κάθε απόφασης ανήκει στους πολίτες και ασκείται από αυτούς άμεσα Αντίστοιχα, οι πολίτες έχουν και μπορούν να ασκήσουν και το δικαίωμα της πρότασης μιας δεσμευτικής διάταξης ή ψηφίσματος που μετά την αποδοχή της από το αποφασίζον σώμα τους, έχει δεσμευτική ισχύ για τα πολιτειακά όργανα.

    β. Όχι δημοκρατία, αλλά μορφώματα δημοκρατίας, θα ονομάσουμε τα πολιτεύματα αυτά που ξεκινούν στα νεότερα χρόνια από τα αγγλικά συντάγματα και επικρατούν σε όλο τον δυτικό κόσμο υποκαθιστώντας εννοιολογικά και ουσιαστικά την αληθή – πραγματική έννοια της δημοκρατίας με ψευδεπίγραφα δημοκρατικοφανή πολιτικά μορφώματα, που περιορίζουν τον πολίτη από εκφραστή και αρμόδιο για την επιλογή της πολιτικής σε απλό εκλέκτορα άλλων. Στην πραγματικότητα, το πολίτευμα που αποκαλείται σήμερα σε όλο τον κόσμο δημοκρατία αποτελεί νόσφιση ενός μεγάλου οράματος, μιας ιδέας, και ψευδεπίγραφο τίτλο, ενός άλλου πολιτεύματος, με το οποίο - κατ’ ακριβολογία - έχει ελάχιστη σχέση και διαφέρει από αυτό στα ουσιώδη του εννοιολογικά χαρακτηριστικά. Το πολίτευμα που σήμερα ευρέως αποκαλείται δημοκρατία, στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτε άλλο από ένα αντιπροσωπευτικό πολιτικό σύστημα που εκφράζει μία πολιτική αριστοκρατία και απομονώνει την κοινωνία από την πολιτική εξουσία και την άμεση άσκησή της, περιθωριοποιώντας ουσιαστικά τον ίδιο τον πολίτη από την πολιτική έκφραση. Είναι δηλαδή αντίθετο και δεν συμβαδίζει με το μοναδικό ουσιώδες χαρακτηριστικό της δημοκρατίας, την άμεση άσκηση της αποφασιστικής αρμοδιότητας από το σύνολο των πολιτών. Ουσιαστικά μάλιστα οι πολίτες έχουν απολέσει και το δικαίωμα της πρότασης.
    Εάν, συνεπώς, κάνουμε λόγο για δημοκρατία ως στόχο ενός πολιτικού κινήματος ή κόμματος, θα πρέπει να απεγκλωβίσουμε τις έννοιες και να τις αποκαθάρουμε από τις ψευδεπίγραφες ονομασίες και τα στοιχεία εκείνα που καθιστούν το σημερινό πολίτευμα ή τις όποιες επιμέρους λειτουργίες αυταπάτη ή και απάτη.

    γ. Η Δημοκρατία ως αναγκαίο πολιτικό ζητούμενο δεν αποτελεί μόνο συνταγματική επιταγή που μόνο αυτή πραγματώνει την αρχή της λαϊκής κυριαρχίας ή την εντολή για δημοκρατικές διαδικασίες εντός των πολιτικών κομμάτων. Η Δημοκρατία αποτελεί αναγκαίο πολιτικό ζητούμενο για την απελευθέρωση, χειραφέτηση, ωρίμανση και ουσιαστική παιδεία του ανθρώπου – πολίτη και της κοινωνίας.

    δ. Για ένα προοδευτικό, δημοκρατικό, σοσιαλιστικό κίνημα η καθιέρωση δημοκρατικών θεσμών στην εσωτερική του λειτουργία αποτελεί ζητούμενο για την εμπέδωση της δημοκρατίας στην κοινωνία, την απελευθέρωσή της και την πολιτική απομόνωση κάθε είδους καιροσκοπισμών. Βασικός πολιτικός στόχος του ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι η εξάλειψη κάθε ανισότητας στην κοινωνία και την οργάνωσή της και το μέσο για τούτο, που δεν εγκλωβίζει αλλά αναδεικνύει τις ανάγκες του ανθρώπου, είναι η Δημοκρατία. Η Δημοκρατία για το ΠΑΣΟΚ αποτελεί όχι μόνο κεφαλαιώδη πολιτική στόχευση, αλλά έναν από τους ελάχιστους πολιτικούς αυτοσκοπούς του. Στην σημερινή φάση της ιστορίας του το ΠΑΣΟΚ έχει θέσει ως πρώτιστο σκοπό του την δημοκρατία σε κάθε επίπεδο της πολιτικής και κοινωνικής ζωής. Είναι σαφές ότι η πρώτη αλλαγή πρέπει να γίνει στο τρόπο της εσωτερικής του λειτουργίας, ο οποίος προσκολλημένος στα πολιτικά δεδομένα του παρελθόντος λειτούργησε και λειτουργεί αρχηγοκεντρικά και στα πλαίσια συστήματος έμμεσης και περαιτέρω έμμεσης αντιπροσώπευσης.

    Δ. Το σύστημα που ακολουθεί έρχεται όχι μόνο να θεραπεύσει σειρά κομματικών δυσλειτουργιών και προβλημάτων, αλλά και να θέσει τον άνθρωπο και την κοινωνία στο επίκεντρο της πολιτικής επανασυνδέοντας το κίνημα με την κοινωνία και αναβαπτίζοντάς το στα νάματά του, ώστε να καταστεί και πάλι κύριος εκφραστής των αναζητήσεων και αγωνιών της μέσα σε ένα προοδευτικό σοσιαλιστικό πολιτικό πλαίσιο.
    Με το σύστημα κομματικής δημοκρατίας, που προτείνεται κατωτέρω, επιδιώκεται η άμεση συμμετοχή της κοινωνίας και των ανθρώπων – πολιτών στην διαμόρφωση της πολιτικής του κινήματος. Οι Τοπικές Οργανώσεις ξανανοίγουν και λειτουργούν ουσιαστικά και δεσμευτικά δίδοντας άμεσες «εντολές» προς το κίνημα, ο πολίτης με το κίνητρο της συμμετοχής στην διαμόρφωση της πολιτικής συμμετέχει και πάλι για να εκφράσει τις αγωνίες και τις αναζητήσεις του για ένα καλύτερο μέλλον της πατρίδας μας και ολόκληρου του πλανήτη.
    Ο πολίτης προσφέρει στην κοινωνία και στο κίνημα τις απόψεις του, προσέρχεται σε διάλογο και παράθεση απόψεων, εκπαιδεύεται και εκπαιδεύει, βρίσκει την παιδεία που δεν του προσέφερε η πατρίδα του, ανταλλάσσει απόψεις και γνώσεις, προβληματίζεται, απελευθερώνεται από εξαρτήσεις και ιδεοληψίες, παράγει πολιτική σκέψη και αντιλαμβάνεται την σημασία των θεσμών, αλλά και την τεράστια σημασία της συμμετοχής του στο πολιτικό και κοινωνικό γίγνεσθαι. Τέλος διδάσκεται δημοκρατικότητα αλλά και υπευθυνότητα από τις ίδιες τις αποφάσεις και τα σφάλματά του.
    Το ίδιο το κίνημα όχι μόνο μετέχει ενεργά στην πολιτική και ουσιαστική πρόοδο στην χειραφέτηση και απελευθέρωση της κοινωνίας, αλλά και μπορεί πλέον να λειτουργήσει με τον ελάχιστο δυνατό κίνδυνο προώθησης απόψεων και πολιτικών πρακτικών που δεν εκφράζουν την κοινωνία και τις ανάγκες της. Ο πολιτικός τυχοδιωκτισμός απομονώνεται και ταυτόχρονα ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος από πρόσωπα που δεν προσβλέπουν στην συνολική κοινωνική πρόοδο, αλλά μόνο στην προσωπική τους άνοδο, προβολή και ευημερία. Τα πρόσωπα αυτά λειτουργώντας πλέον υπό καθεστώς πλήρους ισότητας με τους άλλους πολίτες, θα πρέπει τίθενται συνεχώς υπό την δοκιμασία και «βάσανο» των δημοκρατικών θεσμών, έχοντας ως μοναδικό όπλο τις απόψεις και θέσεις τους. Είναι ευνόητο ότι οι ίδιοι οι πολίτες, εάν διαπιστώσουν τυχοδιωκτισμό και καιροσκοπισμό, είναι υπεύθυνοι και αρμόδιοι να απομονώσουν τα φαινόμενα και τους φορείς τους.
    Η διοίκηση των Τ.Ο. αποκτά οργανωτικό μόνο χαρακτήρα και αρμοδιότητες, ώστε να γίνει δυσκολότερη έως αδύνατη η νόσφιση τίτλων από τους εκφραστές του πολιτικού τυχοδιωκτισμού και καιροσκοπισμού.
    Παράλληλα οι Τ.Ο. με την δυνατότητα συμμετοχής όχι μόνο φίλων, αλλά και άλλων κοινωνικών και πολιτικών φορέων, γίνονται πεδίο κοινωνικής και πολιτικής σύνθεσης, διαμόρφωσης ευρύτερων στρατηγικών και συμμαχιών στο κοινωνικό και πολιτικό γίγνεσθαι.
    Οι Τ.Ο. είναι αρμόδιες για την επιλογή των υποψηφίων του κινήματος στις διάφορες αιρετές θέσεις, ενώ θεσμοθετείται η συμμετοχή – αντιπροσώπευση μεγάλων γεωγραφικών ενοτήτων στις βουλευτικές εκλογές.
    Θεσπίζονται επίσης ελάχιστα όρια για την απαρτία των Τ.Ο., που μπορούν να εκφράσουν την κοινωνία, χωρίς η αριθμητική παρουσία να καθίσταται και τροχοπέδη στην έκφραση πολιτικής άποψης.
    Εν κατακλείδι, μέσα από την πολιτική δημοκρατία στο χώρο του κινήματος εκφράζονται, αξιοποιούνται και εκπαιδεύονται υπεύθυνοι πολίτες, ενώ το ίδιο το κίνημα επανέρχεται στην κοινωνία και γίνεται ξανά κομμάτι της και ο κύριος εκφραστής της.

    Ε. Η πρόταση υπό την μορφή ρυθμίσεων έχει ως εξής:

    «ΑΝΟΙΚΤΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

    Το καταστατικό τροποποιείται με τα εξής:

    1. Το ΠΑΣΟΚ είναι κίνημα που εκφράζει δημοκρατικά την κοινωνία και τις ανάγκες της.
    Το ΠΑΣΟΚ για την εμπέδωση της δημοκρατίας στην κοινωνία αποφασίζει την συγκρότηση δημοκρατικά λειτουργούντων οργάνων με ουσιαστικές και αποφασιστικές αρμοδιότητες.
    Οι αποφάσεις της κοινωνίας και δη των μελών και φίλων του ΠΑΣΟΚ που συγκροτούν τα όργανα αυτά, αποτελούν απαράβατη και απαρέγκλιτη εντολή προς τα όργανα του κινήματος να αγωνιστούν για την υλοποίησή τους.

    2. Το βασικότερο και θεμελιωδέστερο όργανο του ΠΑΣΟΚ είναι οι τοπικές οργανώσεις. Οι τοπικές οργανώσεις εκφράζουν την κοινωνία και τους πολίτες.

    3. Τοπική συγκρότηση
    α. Οι τοπικές οργανώσεις συγκροτούνται τοπικά σε δήμους, δημοτικά διαμερίσματα και κοινότητες. Ο ελάχιστος αριθμός προσώπων που μπορούν να συγκροτήσουν μία τοπική οργάνωση ορίζεται σε είκοσι (20). Με τον αυτό αριθμό προσώπων συγκροτούνται τοπικές οργανώσεις και εκτός Ελλάδος.
    β. Η περιφέρεια που περιλαμβάνει κάθε τοπική οργάνωση ταυτίζεται με την περιφέρεια της τοπικής αυτοδιοίκησης στην οποία συγκροτείται. Σε μεγάλους δήμους είναι δυνατός ο διαχωρισμός σε επιμέρους Τ.Ο. .Σε μικρά δημοτικά διαμερίσματα μπορούν να συγκροτηθούν κοινές τοπικές οργανώσεις που περιλαμβάνουν περισσότερα του ενός διαμερίσματα. Την συγκρότηση των Τ.Ο. εγκρίνει το πολιτικό συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ., το οποίο καθορίζει και την περιφέρεια δραστηριότητάς τους, όπου υφίσταται πρόβλημα ή διάσπαση σε επιμέρους Τ.Ο. .

    4. Τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ οφείλουν να είναι μέλη των Τ.Ο. καθώς αυτές εκφράζουν γνήσια και άμεσα την κοινωνία. Μέλη των Τ.Ο. μπορούν να είναι τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Η ιδιότητα του φίλου πιστοποιείται από ένα μέλος της Τ.Ο. και τυπικά εγγράφεται με βεβαίωση του οργανωτικού γραμματέα. Η συνέλευση είναι αρμόδια να αποφασίσει για κάθε θέμα που μπορεί να προκύψει σχετικά.
    Εφόσον πρόκειται να συζητηθούν θέματα ευρύτερου ενδιαφέροντος μπορούν να συμμετέχουν στις Τ.Ο., χωρίς δικαίωμα ψήφου και προσκεκλημένοι από άλλους πολιτικούς και κοινωνικούς χώρους. Η σχετική απόφαση λαμβάνεται από την Τ.Ο. σε συνέλευση με την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών.

    5. Διοικητική διάρθρωση – Απαρτία - Πλειοψηφία
    α. Για την λειτουργία των Τ.Ο. είναι αρμόδια επταμελής οργανωτική επιτροπή (Ο.Ε.) με ενιαύσια θητεία. Της οργανωτικής επιτροπής προεδρεύει οργανωτικός γραμματέας. Η επιλογή των μελών της Ο.Ε. των Τ.Ο. γίνεται με κλήρωση που διεξάγεται σε συνέλευση. Στην κλήρωση μπορούν να μετέχουν όλα τα μέλη της Τ.Ο. που εκδηλώνουν για τούτο ενδιαφέρον με έγγραφη δήλωσή τους που κατατίθεται στο οργανωτικό συμβούλιο. Την κλήρωση διεξάγουν το νεότερο και το παλαιότερο παρόν μέλος της Τ.Ο., που παρευρίσκονται στην συνέλευση. Η συνέλευση για την κλήρωση των νέων μελών διεξάγεται υποχρεωτικά μέσα στον τελευταίο μήνα πλην την λήξη της θητείας της απερχόμενης Τ.Ο.. . Παράταση θητείας της απερχόμενης Ο.Ε. δεν είναι δυνατή. Δεν μπορούν να μετάσχουν της κληρώσεως τα μέλη της απερχόμενης Οργανωτικής Επιτροπής.
    Με την αυτή διαδικασία εκλέγονται και τρία αναπληρωματικά μέλη της οργανωτικής επιτροπής.
    β. Ο Οργανωτικός γραμματέας εκλέγεται με ψηφοφορία μεταξύ των τακτικών μελών της Ο.Ε. που λαμβάνεται με την συνήθη πλειοψηφία και απαρτία των 5/7 των μελών της. Σε περίπτωση κατά την οποία εκλείπουν, παραιτούνται ή απουσιάζουν συστηματικά τα τακτικά μέλη, αναπληρώνονται ή αντικαθίστανται με απόφαση της Τ.Ο. σε συνέλευση από τα αναπληρωματικά κατά την σειρά κληρώσεώς τους.. Σε περίπτωση που τα μέλη της Ο.Ε. μείνουν λιγότερα από πέντε (5), γίνεται νέα κλήρωση κατά τα ανωτέρω ορισθέντα προς αναπλήρωση των μελών που λείπουν. Η θητεία των μελών αυτών λήγει με την θητεία της Ο.Ε. την οποία στελεχώνουν. Τα αναπληρούντα μέλη μπορούν να τεθούν εντός της κληρωτίδας για την επόμενη Ο.Ε. .

    γ. Η οργανωτική επιτροπή και ο οργανωτικός γραμματέας έχουν μόνο οργανωτικές αρμοδιότητες, λειτουργούν δε και αποφασίζουν συλλογικά με απαρτία και πλειοψηφία του ½ των μελών του διοικητικού συμβουλίου. Είναι υπεύθυνη για την φροντίδα του χώρου που στεγάζει την Τ.Ο., για την κατάρτιση της ημερήσιας διάταξης, για την τήρηση της αλληλογραφίας, την οργανωτική επαφή με άλλες Τ.Ο. ή άλλους πολιτικούς χώρους, την γραμματειακή υποστήριξη και έχουν εν γένει την φροντίδα όλων των οργανωτικών θεμάτων. Η Τ.Ο. με την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών μπορεί να αναθέτει οργανωτικά καθήκοντα σε άλλα μέλη της, για ορισμένο θέμα και για ορισμένο χρόνο.

    Με την αυτή διαδικασία κληρώσεως επιλέγονται για ένα (1) έτος τρείς (3) υπεύθυνοι ταμειακής διαχείρισης των πόρων της Τ.Ο. . Οι υπεύθυνοι ταμειακής διαχείρισης λειτουργούν συλλογικά και υποχρεούνται σε μηνιαία βάση να ενημερώνουν τα μέλη της Ο.Ε. και τα μέλη της Τ.Ο για την πορεία των οικονομικών και να καταθέτουν ένα προσχέδιο για τις βραχυμεσοπρόθεσμες υποχρεώσεις της Τ.Ο. . Στο τέλος κάθε τριμήνου καταρτίζουν πρόχειρο ισολογισμό, ο οποίος μετά από διαβούλευση και συζήτηση εγκρίνεται ή απορρίπτεται από την συνέλευση της Τ.Ο. .


    6. Αρμοδιότητες

    α. Οι αποφάσεις των Τ.Ο λαμβάνονται σε συνέλευση. Οι συνελεύσεις των Τ.Ο. έχουν την αρμοδιότητα να κρίνουν για κάθε θέμα που αφορά το κίνημα και την κοινωνία. Μπορούν να υποβάλλουν προτάσεις, να κρίνουν επί αποφάσεων του κινήματος, να διενεργούν μελέτες και να πραγματοποιούν κάθε είδους εκδηλώσεις.
    Σε περιπτώσεις κρισίμων θεμάτων τα άλλα όργανα του κόμματος θέτουν υποχρεωτικά αυτά σε συζήτηση ενώπιον των Τ.Ο. .
    Οι αποφάσεις των Τ.Ο. είναι δεσμευτικές για τα όργανα του κινήματος ως προς τις αποφάσεις τους. Η δέσμευση προκύπτει για την σχετικώς πλειοψηφούσα άποψη μεταξύ των Τ.Ο. . Δεσμευτικότερη μεταξύ των αποφάσεων των Τ.Ο. είναι αυτή που συγκεντρώνει πανελλαδικά των μεγαλύτερο αριθμό ψήφων αποδοχής. Τα όργανα του κινήματος είναι υποχρεωμένα να σεβαστούν την πλειοψηφούσα άποψη και να κινηθούν προς την κατεύθυνση της υλοποίησής της.

    β. Οι συνελεύσεις των Τ.Ο. είναι αρμόδιες για όλα τα θέματα που τις αφορούν.

    γ. Οι Τ.Ο. βρίσκονται σε απαρτία όταν παρευρίσκονται στις συνελεύσεις τους δώδεκα (12) τουλάχιστον μέλη τους. Σε θέματα με γενικότερη σημασία οι Τ.Ο. μπορούν με απόφασή τους να ορίζουν αυξημένη της ανωτέρω απαρτία που ισχύει μόνο για την συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος και για την επόμενη μόνο συνέλευση. Οι Τ.Ο. αποφασίζουν με την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων στην συνέλευση μελών.

    δ. Οι Τ.Ο. είναι αποκλειστικά αρμόδιες για την εκλογή των οργάνων του κινήματος και των υποψηφίων ή υποψηφιοτήτων σε κάθε αιρετή θέση. Για τους υποψηφίους στις βουλευτικές εκλογές, το Πολιτικό Συμβούλιο ή το εκάστοτε αρμόδιο λιγότερο αντιπροσωπευτικό όργανο του κινήματος, έχει την αρμοδιότητα να επιλέξει το 20% των υποψηφίων αντικαθιστώντας τους τελευταίους επιλαχόντες κάθε νομού. Η εκπροσώπηση είναι αναλογική και ένας τουλάχιστον υποψήφιος εκλέγεται από τις Τ.Ο. της επαρχίας προέλευσής του.

    ε. Οι Τ.Ο. μπορούν να θέτουν τις θέσεις τους προς διαβούλευση μέσω διαδικτύου. Με απόφαση των Τ.Ο. που λαμβάνεται κατά πανελλαδική πλειοψηφία μπορεί ένα ζήτημα να τεθεί σε πανελλήνια διαδικτυακή ψηφοφορία.
    « Σε κάθε Τ.Ο. τηρείται δημόσια και ανοικτά προσβάσιμο αρχείο με τις απόψεις που προτάθηκαν και ψηφίστηκαν. Το κίνημα οφείλει να οργανώσει βάση δεδομένων ελεύθερα προσβάσιμη, όπου θα εκτίθενται οι αποφάσεις και απόψεις των Τ.Ο. .»
    «Μέσω βήματος ανοικτού διαλόγου μπορούν οι Τ.Ο. και τα μέλη τους να θέτουν ζητήματα προς επεξεργασία, συνδρομή, εξέταση και ψήφιση.»
    Το κίνημα παρέχει τα απαραίτητα τεχνικά μέσα για την ασφαλή εκτέλεση των ανωτέρω.

    στ.. Σε θέματα τοπικού ενδιαφέροντος δεσμευτικές κατά τα ανωτέρω είναι οι αποφάσεις των Τ.Ο. της περιφέρειας ή του τόπου που αφορά το εκάστοτε ζήτημα.

    ζ. Η συνέλευση της Τ.Ο. είναι η μόνη αρμόδια για κάθε θέμα που αφορά την λειτουργία και την οργάνωσή της και μπορεί ελεύθερα με πλειοψηφία 3/5 των παρόντων μελών της να παύει ή να αντικαθιστά κάθε της όργανο. Η σχετική προς τούτο πρόσκληση πρέπει υποχρεωτικά να εγγράφεται στην ημερήσια διάταξη και να κοινοποιείται στα μέλη, με κάθε πρόσφορο τρόπο δέκα (10) τουλάχιστον ημέρες πριν την συνέλευση.

    7. Επιτροπές
    Για την μελέτη συγκεκριμένων θεμάτων οι Τ.Ο. έχουν το δικαίωμα να συγκροτούν με απόφασή τους επιτροπές μελών τους, με εθελοντική συμμετοχή και όχι λιγότερα από πέντε (5). Η περαιτέρω συμμετοχή στις επιτροπές είναι δυνατή με απόφαση είτε της συνέλευσης είτε της ίδιας της επιτροπής. Οι επιτροπές έχουν δομή και αρμοδιότητες ανάλογες των Τ.Ο. και αποφασίζουν για την λειτουργία τους με αποφάσεις τους λαμβανόμενες με απόλυτη πλειοψηφία.
    Τα πορίσματα και απόψεις των επιτροπών των Τ.Ο. εισάγονται προς συζήτηση και έγκριση στις συνελεύσεις τους.

    8. Οι συνελεύσεις συνέρχονται με κλήση του οργανωτικού γραμματέα που πρέπει να περιλαμβάνει και τα θέματα της ημερήσιας διάταξης. Η κλήση γνωστοποιείται στα μέλη της Τ.Ο. με κάθε πρόσφορο μέσο δύο (2) τουλάχιστον ημέρες πριν την σύγκλησή της . Οι συνελεύσεις των Τ.Ο. αποφασίζουν για κάθε θέμα που τις αφορά, ως και για τον χρόνο, τόπο και θέματα της επόμενης Τ.Ο. . Είναι σκόπιμο οι ημέρες και ώρες σύγκλισης των συνελεύσεων να είναι σταθερές. Δέκα (10) μέλη της Τ.Ο. με έγγραφη δήλωσή τους μπορούν να συγκαλούν έγκυρα συνέλευση, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα και τα θέματα της ημερήσιας διάταξής της. Τα ανωτέρω ισχύουν κατ’ αναλογία και στην έκτακτη σύγκληση αυτή.
    Με την σύμφωνη γνώμη της απόλυτης πλειοψηφίας των μετεχόντων μπορεί να συζητηθεί στην συνέλευση και θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης.
    Ουδείς παρεμποδίζεται στην διαβούλευση και στην έκφραση των απόψεων και θέσεών του, με βάση τις αρχές του δημοκρατικού διαλόγου και του σεβασμού των δικαιωμάτων των άλλων. Παρακώλυση των διαδικασιών απαγορεύεται. Οι Τ.Ο. με απόφασή τους μπορούν να εξαιρέσουν αριθμό τοποθετήσεων εφόσον κρίνουν ότι αυτές δεν απηχούν πραγματικές νέες απόψεις, αλλά γίνονται προς παρακώλυση της διαδικασίας.
    Οι αποφάσεις των Τ.Ο. οφείλουν να είναι σύμφωνες με τις αρχές της δημοκρατίας και του σοσιαλισμού.

    9. Το ΠΑΣΟΚ οφείλει να εξασφαλίζει στα μέλη των Τ.Ο. συνεχή, ανοικτά και ελεύθερα προγράμματα παιδείας και εκπαίδευσης μέσω του διαδικτύου, τα οποία δεν μπορούν να είναι λιγότερα κάθε φορά από οκτώ (8). Οι Τ.Ο. έχουν την δυνατότητα να αποφασίσουν για το αντικείμενο και περιεχόμενο των προγραμμάτων αυτών. Η πρόσβαση στα προγράμματα αυτά και στο διαδίκτυο μέσω των Η/Υ των Τ.Ο. είναι ελεύθερη για όλα τα μέλη τους.

    10. Διαγραφή μελών
    Οι Τ.Ο. είναι οι μόνες αρμόδιες για την διαγραφή των μελών και φίλων του ΠΑ.ΣΟ.Κ., αποφασίζοντας με πλειοψηφία των 2/3 των παρόντων μελών που δεν μπορεί να είναι λιγότερα από τριάντα (30). Με την αυτή πλειοψηφία και απαρτία μπορούν να επιβάλλουν επιπλήξεις και ποινές που αυτές κρίνουν αναγκαίες σε κάθε περίπτωση, όπως διαγραφή ή άρση του δικαιώματος ψήφου για μερικό χρονικό διάστημα. Η Τ.Ο. οφείλουν να κρίνουν με βάση την βαρύτητα κάθε παραπτώματος και να ψηφίσουν σε συνέλευση κώδικα παραπτωμάτων. Ιδιαίτερα σοβαρά παραπτώματα αποτελούν η διαφθορά, ο χρηματισμός, η βιαιοπραγία, η παρεμπόδιση λήψης απόφασης και η κατάχρηση εξουσίας.


    Με φιλικούς συντροφικούς χαιρετισμούς και την παράκληση για τις παρατηρήσεις σας

    Μέλη και φίλοι του ΠΑΣΟΚ και της κοινωνίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση