GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ο εκτεθειμένος ΟΚΑΝΑ...

Η μεθαδόνη πωλείται στην παρααγορά ουσιών, στις πιάτσες της Ομόνοιας και της Κουμουνδούρου . Γράφει ένα θεραπευμένο μέλος του ΟΚΑΝΑ ...... ...

Η μεθαδόνη πωλείται στην παρααγορά ουσιών, στις πιάτσες της Ομόνοιας και της Κουμουνδούρου
.
Γράφει ένα
θεραπευμένο μέλος του ΟΚΑΝΑ
......
Η μεθαδόνη είναι ένα φαρμακο. Το φαρμακο αυτό δίδεται σε εξαρτημένους από οπιούχα όπως η ηρωίνη για να αποφύγουν τα συμπτώματα στέρησης και όσοι μπορούν εκ των θεραπευμένων να ελαχιστοποιήσουν σιγά σιγά τη δόση τους με στόχο να σταματήσουν αυτή την εξάρτηση που είχε – έχει τις γνωστές καταστροφικές συνέπειες για τους ίδιους και την κοινωνία που απαρτίζουν και τους φιλοξενεί συγχρόνως. Όταν η δόση μεθαδόνης, η οποία δίδεται σε διάλυμα ένα προς δέκα, δηλαδή σε ένα χιλιοστό του λίτρου (όγκος) περιέχονται 10 χιλιοστά του γραμμαρίου (βάρος) μεθαδόνης.
Όταν η μεθαδόνη που αντιστοιχεί στην ημερήσια δόση του θεραπευμένου είναι μειωμένη από όποιον λόγο (κακή λειτουργία της συσκευής που παρέχει το διάλυμα ή παρέμβαση στο ποσόν διάλυσης, δηλαδή ανάμειξη του μίγματος με περισσότερη αδρανή-ουδέτερη ουσία, με συνέπεια μικρότερη περιεκτικότητα μεθαδονης) ο ασθενής –θεραπευόμενος έχει στερητικό σύνδρομο και υπ αυτή τη συνθήκη κινδυνεύει να κάνει υποτροπή σε απαγορευμένη ουσία με όποια συνεπεία της συνέργιας ουσιών, (overdose) ή στην καλύτερη περίπτωση να υποφέρει, άρα να απαξιώσει το ρόλο του ΟΚΑΝΑ στην απεξάρτηση του μιας και ο κύριος λόγος συμμετοχής του είναι αυτός της μείωσης των βλαπτικών και επώδυνων συνεπειών της έξης του.
Από την αποθήκη του ΟΚΑΝΑ βρέθηκε έλλειμμα 500 χιλιοστών του λίτρου (μισό λίτρο) μεθαδονης η οποία δεν βρέθηκε πουθενά, παρόλες τις επανειλημμένες επιστολές εσωτερικής αλληλογραφίας του ΟΚΑΝΑ με αίτημα από την μια υπηρεσία στην άλλη να παραδοθεί αμέσως η ουσία που λείπει.
Η μεθαδονη πωλείται στην παρααγορά ουσιών έναντι ενός ευρώ το μιλιγκράμ, δηλαδή τα 500 μιλιλίτρ που λείπουν με περιεκτικότητα ένα προς δέκα κοστίζουν πέντε χιλιάδες ευρώ στις πιάτσες της Ομόνοιας και της Κουμουνδούρου.
Το χτύπημα είναι διπλό, η αξιοπιστία των υπαλλήλων και της υπηρεσίας του ΟΚΑΝΑ που διεκπεραιώνει την πράξη αποθήκευσης –διακίνησης πάει περίπατο, η κερδοσκοπία από μη εξαρτημένους σε βάρος τους από την πώληση της ουσίας αποδομεί την όλη φιλοσοφία βοήθειας της πολιτείας-κοινωνίας προς τους εξαρτημένους .
Τέλος το σπουδαιότερο είναι ότι οι καταγγελίες θεραπευμένων από το 1997 που πρωτολειτούργησε ο ΟΚΑΝΑ, ότι κατά καιρούς η ουσία δεν είναι ικανή να τους καλύψει κι ότι την έχουν αραιώσει , έως τώρα αποδίδετο στην τοξικομανία την αναξιοπιστία την έλλειψη φερεγγυότητας του «τοξικομανή» (όρος αδόκιμος). Όσα περιστατικά κατέληξαν σε επεισόδια στον ΟΚΑΝΑ στο όνομα της ελλιπούς κάλυψης του εξαρτημένου, τώρα επιδέχονται άλλων ερμηνειών, επίσης οι επανειλημμένες προσφυγές σε θεσμοθετημένες αρχές του υπ. Υγείας και της Δικαιοσύνης οι οποίες ερμηνεύονταν με τον γνωστό τρόπο, ότι ο τοξικομανής φαντασιώνεται ότι του κλέβουν τη δόση και ότι όλοι πάσχουν από μανίες καταδίωξης μάλλον οφείλουν να ερμηνευτούν ως πιθανώς αληθείς .
Ο μηχανισμός που διακινεί τη σοβαρή δραχμικά και θεραπευτικά ουσία δεν αρκεί να περιφρουρεί τη διαδρομή από το εργοστάσιο στον ΟΚΑΝΑ αλλά και εντός του, όπου ουδεμία δικαστική αρχή έχει κάνει ουδέποτε έστω και δειγματοληπτικό έλεγχο. Ζητάμε να γίνει ΕΔΕ για την ουσία που χάθηκε και για τις καταγγελίες των θεραπευμένων για νοθεία της ουσίας στο παρελθόν με συνέπεια τη μειωμένη δραστικότητα της . Αν η νοσούσα κοινωνική ομάδα αδυνατεί να υπερασπιστεί τον εαυτό της λόγω ακριβώς της εξάρτησης της από τον ίδιο τον οργανισμό και τρέμει εμπρός στην ιδέα καταγγελίας του, τότε η πολιτική αρχή οφείλει να θεσμοθετήσει όργανο έλεγχου της μεθαδονης γιατί εξ ένστίκτου προβλέπω κι άλλες απώλειες στις διαδρομές του φαρμάκου.

(Με αφορμή το ρεπορτάζ του κου Κ. Χατζιδη από το ΒΗΜΑ της Κυριακής 14-10-07 για την εξαφάνιση μεθαδονης του ΟΚΑΝΑ).

3 σχόλια

  1. καλα μας εχετε πρηξει με τις dimoskopiseis kai ta bitefight

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΥΨΗΛΟΤΑΤΟΥ ΗΘΙΚΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

    ΕΛΑ ΚΑΙ ΕΣΥ ΑΝ ΕΙΣΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΗΘΙΚΟΣ

    1.Μητσοτάκης
    2.Ψωμιάδης
    3.Σημίτης
    4.Πρετεντέρης
    5.Τρέμη
    6.Μπόμπολας
    7.Γ.Κουρής
    8.Λαμπράκης
    9.Παπαντωνίου
    10.Κουλούρης
    11.Πρωτόπαπας
    12.Δρυς
    13.Νεονάκης
    14.Αρ-πάχτας
    15.Μανίκας
    16.Μιλένα
    17.Βερελής
    18.Τσουκάτος
    19.Ψυχάρης
    και
    GUEST STAR ο Φασούλας με την...Κόχειλα

    ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΤΟ...ΝΕΟ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΗΝ ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ

    ΥΠΟΓΡΑΨΕ ΚΑΙ ΕΣΥ ΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΟΥ Ε.ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΑ ΑΝΩΤΕΡΩ...ΑΞΙΟΤΙΜΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΑΣ

    ΜΗΝ ΑΡΓΕΙΣ ΚΑΝΤΟ ΤΩΡΑ
    (ΑΥΤΟΚΤΟΝΑ ΜΕΤΑ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση