... Κατά τη δική μου αντίληψη , ως σκεπτόμενος πολίτης, οι εκλογές είχαν ένα διαφορετικό μήνυμα, πολύ τραγικότερο. Ακούω διάφορους ανθρώπους...
Κατά τη δική μου αντίληψη, ως σκεπτόμενος πολίτης, οι εκλογές είχαν ένα διαφορετικό μήνυμα, πολύ τραγικότερο. Ακούω διάφορους ανθρώπους γύρω μου να ευαγγελίζονται την τεράστια επιτυχία των φετινών εκλογών σε πολιτικό επίπεδο. 5 κόμματα στη βουλή και το δίπολο να χάνει σημαντικά ποσοστά εκατέρωθεν.
Ας ξεκινήσω όμως μια άλλη σκέψη βασιζόμενος σε αυτό ακριβώς το δεδομένο. Ας εξετάσουμε για λίγο την πολιτική μας συνείδηση. Στον Γ. Παπανδρέου δεν θα μείνω γιατί, λίγο πολύ, είναι σε όλους γνωστά τα «κατορθώματα» του. Παντελής έλλειψη αντιπολιτευτικού λόγου και δράσης - αντίδρασης για 3,5 χρόνια. Τακτική, πολύ ευρωπαϊκή κατ' εμέ έξω από τα ελληνικά δεδομένα, που την πληρώθηκε με το χειρότερο τρόπο την ημέρα της κρίσης. Σαφώς ο ανίκανος να κάνει αντιπολίτευση είναι φυσικά ανίκανος να κυβερνήσει.
Έρχομαι τώρα και στον Κώστα Καραμανλή στον οποίο θέλω να σταθώ. Σε 3,5 χρόνια ξέσπασαν σκάνδαλα επί σκανδάλων. Καρτέλ γάλακτος, κουμπάροι,Τσιτουρίδης, ομόλογα, πυρκαγιές, ένα σκοπιανό που πλησιάζει απειλητικά και πολλά άλλα. Το δεξιό τζάκι σε όλο του το μεγαλείο. Παρόλα αυτά η δεξιά έκανε κυβέρνηση ή καλύτερα την κάναμε κυβέρνηση, έστω και οριακά. Ο Καραμανλής πήρε επάνω του το προεκλογικό παιχνίδι, με σημαία του το πρόσωπο του. Και όχι μόνο κέρδισε υπό την βαριά σκιά των σκανδάλων αλλά έκανε διπλό τζάκ – ποτ. Κατάφερε να οδηγήσει την φιλελεύθερη παράταξη (βλ. Πασοκ) στα πρόθυρα της διάλυσης.
Αναρωτιέμαι πότε επιτέλους θα σοβαρευτούμε; Πότε θα αποτινάξουμε από πάνω μας την λογική του μη χείρον βέλτιστον. Δεν μας κάνει ο Γιωργάκης οπότε ας βγάλουμε τον Κωστάκη που είναι λιγότερο ανίκανος από τον πρώτο. Πότε επιτέλους θα έχουμε σοβαρές απαιτήσεις από τις εκάστοτε υποψήφιες κυβερνήσεις;
Ας θυμόμαστε λοιπόν όλοι εμείς, που τους κάναμε κυβέρνηση, την πρώτη φορά που θα τους βρίσουμε και θα παραπονεθούμε για μια έκτακτη φορολογία, για έναν λάθος χειρισμό εξωτερικής πολιτικής, οτι εμείς τους κάναμε, εμείς τους διαλέξαμε και εμείς θα τους χρεωθούμε. Το 41,8% όπως δουλεύει το σύστημα είμαστε όλοι εμείς.
Κων/νος Σ.
Θεσσαλονίκη
Λειτουργείτε τόσο καιροσκοπικά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαι μεν είναι ένα κριτήριο ποίος θα νικήσει τη ΝΔ, αλλά δεν είναι αυτοσκοπός.
Τι να το κάνουμε αν έρθει το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση και εφαρμόσει χειρότερες πολιτικές.
Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να κάνει αριστερή στροφή και αυτά με Βενιζελό-δεξιούς δε γίνονται.
Το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται ανοιχτά μυαλά.
Αυτό που το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται μπορεί να του τα προσφέρει:
1) Ο ΓΑΠ και
2) Η αποπομπή ηλιθίων, καιροσκοπικών και δεξιών στοιχείων στυλ Βενιζέλου και Λοβέρδου.
Είναι τουλάχιστον ντροπή να λες αυτά που είπε ο Λοβέρδος, προσβάλει όλους αυτούς που έδωσαν την ψήφο τους ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ στον Παπανδρέου και μετά σε αυτόν.
"φιλελεύρη παράταξη" ρε βλάκα είναι η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ!! όχι το βρωμο-ασόκ, αυτοί είναι σοσιαλΗστική ντεμέκ "δημοκρατική" παράταξη...
ΑπάντησηΔιαγραφήαγαπητά πασόκια, σφάλεται όταν νομίζετε πως εμείς οι νεοδημοκράτες θα κατέβουμε να ψηφίσουμε στις εκλογές σας το Γιωργάκη!! εμείς θέλουμε το κάλό σας και άρα στηρίζουμε για πρόεδρο στο πασόκ στη Εύα Καϊλή!!
http://fasistes.blogspot.com/
Κώστα συμφωνώ απόλυτα μαζί σου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤέτοιοι που είμαστε, τέτοιους πολιτικούς θέλουμε.
Δεν μιλώ μόνο για τους 2 μεγάλους αλλά για όλο το πολιτικό σύστημα. Δυστυχώς τα καλά της Τουρκοκρατίας θα μας βασανίζουν για πολλούς αιώνες ακόμα.
Απόσπασμα από το (νέο – νέο) βιβλίο νεοελληνικής ιστορίας του 2017
ΑπάντησηΔιαγραφήΣύντομο βιογραφικό του ήρωα της επανάστασης του 2007
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος (το πραγματικό του όνομα ήταν Βαγγέλης Τούρκογλου και το παρατσούκλι Βαγγέλας ο Τουρκόσπορος ή Αρχικλεφτόπουλο ) ήταν ένας από τους βασικούς πρωταγωνιστές της Επανάστασης του 2007.
Τα παιδικά χρόνια
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1957.
Εγγονός ενός ντόπιου κλέφτη, είχε έφεση στη θρησκεία και σε μικρή ηλικία στάλθηκε από τους γονείς του στο μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου για την εκπαίδευσή του. Εκεί άλλωστε οφείλονται οι δεσμοί, τα χρέη και οι υποχρεώσεις που συνεχίζει να έχει στην εκκλησία και τον κλήρο. Σε ηλικία δεκαεπτά ετών έγινε μοναχός και λόγω της αφοσίωσής του στη χριστιανική πίστη, της ιδιοσυγκρασίας του, της επιμονής του καθώς και του ύπουλου χαρακτήρα του έγινε πολύ γρήγορα διάκος, όμως επίσης πολύ γρήγορα τα παράτησε γιατί του είπανε ότι άμα θέλει να δει χαίρι στην πολιτική πρέπει να ξετακιμιάζει σιγά σιγά με τους παπάδες αφού φροντίσει όμως πρώτα να σιγουρέψει ως μελλοντικούς πελάτες. Η λαϊκή παράδοση αναφέρει πως όταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος ήταν μοναχός, ένας Τούρκος πασάς πήγε στο μοναστήρι με τα στρατεύματά του και εντυπωσιάστηκε απ' την εμφάνιση του νεαρού μοναχού. Ο Διάκος προσβλήθηκε απ' τα λεγόμενα του Τούρκου και μετά από καβγά τον σκότωσε. Άλλωστε πάντοτε ο Βαγγέλης ήταν γνωστός για το αψίθυμο του χαρακτήρα του. Εξ αιτίας αυτού του περιστατικού αναγκάστηκε να φύγει στα κοντινά βουνά και να γίνει κλέφτης. Ιδιότητα την οποία διατήρησε και ανέπτυξε καθ'όλη την διάρκεια της ζωής του κατορθώνοντας τελικά να εξελιχθεί σε σπεσιαλίστα του είδους.
Όμως και τα παιδικά του χρόνια δεν ήταν ατάραχα. Τα παιδικά του χρόνια τα πέρασε στις γειτονιές της συμπρωτεύουσας όπου και πήρε τα πρώτα του μαθήματα και ανδρώθηκε για την μετέπειτα λαμπρή του πολιτική σταδιοδρομία, διαβάλλοντας, κατασυκοφαντώντας, ρουφιανεύοντας και καταστρέφοντας ότι έφτιαχναν τα υπόλοιπα παιδάκια με χαρακτηριστικό επεισόδιο αυτό που συνέβη όταν ήταν δώδεκα περίπου ετών οπότε και αφού έβαλε δυό-τρεις κολλητούς του να χειροδικήσουν εις βάρος συνομήλικου του, του είπε «άντε γ.. ρε μαλακισμένο, εγώ είμαι ο αρχηγός σε αυτή τη γειτονιά και γύρνα σπίτι σου μη σου γ… ολόκληρο το σόι».
Τον Σεπτέμβριο του 1974 εισήχθη στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και κατά τη διάρκεια των σπουδών του συμμετείχε ενεργά στο φοιτητικό κίνημα ως μέλος δεκάδων ενώσεων γιατί από μικρός ο Βαγγέλης Βενιζέλος ήταν φιλόδοξος, δολοπλόκος και τεμπελάκος βάζοντας τους άλλους οπλαρχηγούς και τα μαθητευόμενα κλεφτόπουλα να τρέχουν για πάρτη του. Το 1978 αποφοίτησε από τη Νομική και ξεκίνησε να ασκεί το επάγγελμα του δικηγόρου υπηρετώντας τους μεγαλοτσιφλικάδες του τόπου και του εξαπατώντας τον απλό και ανυπεράσπιστο λαό.
Στην Φιλική Πασοκική Εταιρεία μυήθηκε μόλις τον Οκτώβριο του 1993 με την εκλογή του ως βουλευτή Θεσσαλονίκης, μιας και τότε του είπαν οι μεγαλοτσιφλικάδες κολλητοί του ότι άμα θέλει να ανελιχθεί γρήγορα στην πολιτική θα πρέπει να ανακατατευτεί με την συγκεκριμένη Φιλική Πασοκική Εταιρεία, να κάνει υπομονή και όταν έρθει η ώρα να την κάνει κουλουβάχατα και να την κυβερνήσει.
Κλέφτης και αμαρτωλός
Αρχικά κλέφτης υπό την εξουσία διαφόρων αρχι-καπετάνιων της Θεσσαλονίκης διακρίθηκε σε διάφορες συγκρούσεις με τους συναγωνιστές-συνυποψηφίους του . Υπήρξε αμαρτωλός για πέντε χρόνια στο στρατό του Αλί-Μπακατσέλου Πασά, στην συνέχεια έγινε καπετάνιος μιας μονάδας αμαρτωλών στη Εύβοια, για άλλα πέντε χρόνια πρωτοπαλίκαρο μεγαλοτσιφλικάδων και μεγαλοεκδοτών της πρωτεύουσας ενώ στα χρόνια που ακολουθούν και που καταλήγουν στην Επανάσταση του 2007 είχε φτιάξει τη δική του ομάδα εκσυγχρονιστών κλεφτών και όπως πολλοί άλλοι καπεταναίοι κλεφτών και αμαρτωλών έγινε σεσημασμένο και σημαίνον μέλος της Φιλικής Πασοκικής Εταιρίας.
Τον Απρίλιο του 1996 σε συνεργασία με άλλους οπλαρχηγούς και χρησιμοποιώντας την σαν ορμητήριο, επανακατέλαβε το φρούριο της Θεσσαλονίκης δίνοντας πολλές νικηφόρες μάχες, κατέλαβε την γέφυρα της Αλαμάνας, ενώ στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του για την αναβάθμιση και αναθεώρηση της πολιτιστικής, πολιτική, αθλητικής κλπ, κληρονομιάς μας κατά την διάρκεια της Ολυμπιακής προετοιμασίας,
έχτισε πέντε άχρηστες γέφυρες, τρία Ολυμπιακά στάδια, ενώ έδωσε μάχες για να αγοραστούν με κρατικά λεφτά όλες οι σαβούρες που είχαν για σπρώξιμο οι δεκάδες φίλοι του, από καλλιτέχνες και εργολάβους μέχρι απατεώνες-τυχοδιώκτες του κερατά.
Το άδοξο τέλος
Μετά από το ξέσπασμα των εχθροτήτων ύστερα από την βραδιά της 16ης Σεπτεμβρίου του 2007, τις πρώτες πρωινές ώρες της 17ης και ύστερα από την βαριά ήττα της Φιλικής Πασοκικής Εταιρίας, ο Ευάγγελος Βενιζέλος κι ένας ντόπιος καπετάνιος και φίλος ο Ανδρέας Λοβέρδος οδήγησαν ένα απόσπασμα μαχητών στο Ζάππειο με σκοπό την πραξικοπηματική κατάληψη της ηγεσίας της Φιλικής Πασοκικής Εταιρίας οπότε και ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε δηλώσει ότι «διεκδικώ την αρχηγία της Εταιρίας». Την εν λόγω δήλωση έκανε αιφνιδιαστικά και ζωντανά (το ζωντανό) σε όλα τα Megaάλα τηλεοπτικά κανάλια των μεγαλοτσιφλικάδων της μικρής αυτής χώρας. Στις 19 Σεπτεμβρίου του μετά από τρεις ημέρες άγριας μάχης από σπίτι σε σπίτι, γραφείο σε γραφείο και στούντιο σε στούντιο, η ομάδα του αρχικλέφτη - πραξικοπηματία Βενιζέλου έπεσε στα χέρια του οπλαρχηγού Γιωργάκη ο οποίος αν και αγαθός και απονήρευτος άνθρωπος δεν ήταν τόσο βλακόμουτρο όσο κάποιοι ήθελαν να νομίζουν, και την είχε ψιλιαστεί την δουλειά, αλλά επειδή όπως είπαμε ήταν καλός άνθρωπος αλλά όχι και μαλάκας, άφησε τον Βενιζέλο και τα παλικάρια του να εκτεθούν, να γίνουν κατάπτυστοι και ρόμπες ξεκούμπωτες live στα μάτια του ελληνικού λαού και με αυτόν τον τρόπο να τελειώνει με δαύτους, γιατί όπως είπαμε ήταν αγαθός άνθρωπος -και φιλόζωος- και δεν του πήγαινε να βάψει τα χέρια του με αίμα (παρ’όλο που εξ αιτίας τους γινόταν εκείνος σκοπίμως ρόμπα και εμφανιζόταν μικρός στα μάτια του ελληνικού λαού)
Σύμφωνα με μαρτυρίες, βλέποντας την συντριβή και την απαξίωση να πλησιάζουν μερικά κλεφτόπουλα -κλάφτρες (αλλά πρώιμες!) της ομάδας Βενιζέλου όπως οι Κίμωνας Κουλούρης, Χρήστος Βερελής, Μιχάλης Νεονάκης, Γιάννος Παπαντωνίου και άλλοι κλεφτοπουλαίοι, πρότειναν την άτακτη υποχώρηση και φυγή από την Φιλική Πασοκική Εταιρία, όμως ήταν ήδη αργά. Ο Βενιζέλος (και προς τιμήν του) επέλεξε να μείνει και να παλέψει μαζί με 48 συμπολεμιστές- κλεφτόπουλα -κλάφτρες
(που θέλανε και πραξικόπημα πανάθεμα τους) του σε μια απελπισμένη μάχη σώμα με σώμα και μικρόφωνο και μικρόφωνο, λίγες ώρες πριν τελικά συντρίβει.
Στη τελική αυτή μάχη ο Ευάγγελος Βενιζέλος συνελήφθη και αφού μεταφέρθηκε στη Χαριλάου Τρικούπη αναφέρεται λογοτεχνικά ότι «σουβλίστηκε» από τους οπαδούς της Φιλικής Πασοκικής Εταιρίας και κάηκε την ερχόμενη Ανάσταση στην πλατεία του (αναθεωρημένου) Συντάγματος.
Σύμφωνα δε με μαρτυρίες, ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν σουβλίστηκε, αλλά αυτοκτόνησε από τις τύψεις που πήρε στο λαιμό του, εξέθεσε και άφησε άνεργους, τους συνεργάτες του στο πραξικόπημα της αποφράδας 16ης Σεπτεβρίου του 2007
κι έχοντας την γνώση της φημολογίας που ήθελε οι μεγαλοτσιφλικάδες να τον επικηρύξει και να ορκίζονται να τον σουβλίσουν εκείνοι (αφού τον πηδήξουν πρώτα) που τους «κρέμασε» με την βιασύνη και την αλαζονεία του.
Ο βάναυσος τρόπος του θανάτου του Βενιζέλου στα χέρια των οπαδών της Φιλικής Πασοκικής Εταιρίας τρομοκράτησε αρχικά το λαό της Ελλάδας, που γρήγορα όμως κατάλαβε ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος πρωτοστάτησε (θυσιάστηκε για την ακρίβεια) αυτός και τα παλικάρια του στην σύγχρονη ελληνική επανάσταση ενάντια στον ζυγό της Διαφθοροκρατίας και του Αλαζονισμού.
Για τον λόγο αυτό, ενα μνημείο στέκεται τώρα κοντά στη γέφυρα της Νέας Κηφισίας, το σημείο της τελικής μάχης του Ευάγγελου Βενιζέλου, ενώ ο τόπος γεννήσεώς του, το χωριό Άνω- Κάτω Ρουφιανίτσα, μετονομάστηκε αργότερα σε «Βαγγέλης το κλεφτόπουλο» προς τιμήν του.
Πηγές :
Ελληνική Ιστορία τών Νεότερων Χρόνων, ΟΕΔΒ, (2007).
The 2007 Greek War of Independence, The Overlook Press (2007). ISBN 158567172X.
The Greeks: Their Struggle For Independence, Hellenic International Press (2007). ISBN 0959089411.
Το Αθάνατο 2007, Αφοί Ρουφιάνογλου
Διευκρινιστικό μέιλ που έλαβα προχτές από το γραφείο Βενιζέλου σχετικά με το σωστό(!) βιογραφικό
Γαμπρός Μπακατσέλου
ΑπάντησηΔιαγραφήΌποια εκδοχή και αν είναι σωστή για το όνομα του Ε. Βενιζέλου –και εμείς δεχόμαστε την εκδοχή του ιδίου- ένα είναι βέβαιο, ότι ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, χρωστά μεγάλο μέρος της ώθησης της πολιτικής του καριέρας στην συγγένεια (και στενή φιλία) με τον Αλ. Μπακατσέλο, τον πατέρα της γυναίκας του Βάσως. Η οικογένεια Μπακατσέλου, που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή σε όσους δεν κατοικούν στη Θεσσαλονίκη, είναι από τις μεγαλύτερες επιχειρηματικές οικογένειες του Βορρά. Ο ίδιος ο Αλ. Μπακατσέλος είναι από τους ιδρυτικούς μετόχους της Εγνατίας Τράπεζας (και νυν αντιπρόεδρος), ενώ έχει επιχειρηματική δραστηριότητα στο real estate, στα ναυτιλιακά, στην κατασκευή ειδών σπιτιού και υδραυλικών (Pyramis Group) κ.α, ενώ έχει διατελέσει πρόεδρος ΣΒΒΕ, Helexpo-ΔΕΘ και αντιπρόεδρος της Ολυμπιακής. Μια άλλη ενδιαφέρουσα πληροφορία για τον πεθερό του Ε. Βενιζέλου είναι ότι είναι γνωστός για την δεξιά του ιδεολογία και τη στενή σχέση φιλίας που τον ενώνει με τον Κ. Μητσοτάκη και η οποία έχει ρίζες από την εποχή της Εν. Κέντρου. Η πληροφορία «κερασάκι στην τούρτα» είναι ότι στην εφημερίδα Αγγελιοφόρος, ο Α. Μπακατσέλος είναι συνεργάτης με τον Χ. Λαμπράκη και τον Γ. Μπόμπολα, έχοντας ο καθένας από 33% των μετοχών...