GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΟΝΝΕΔ Αχαΐας: «Στο πλευρό των πληγέντων».

, Στην γενική κινητοποίηση της ελληνικής και διεθνούς κοινής γνώμης για την παροχή βοήθειας προς τους πληγέντες από τις πυρκαγιές συμμετέχε...

,
Στην γενική κινητοποίηση της ελληνικής και διεθνούς κοινής γνώμης για την παροχή βοήθειας προς τους πληγέντες από τις πυρκαγιές συμμετέχει ενεργά η ΟΝΝΕΔ Αχαΐας, μέσω των θεσμικών οργάνων της (Νομαρχιακή Επιτροπή και Επιτροπή Εκλογικού Αγώνα), των τοπικών Οργανώσεών της και των ατομικών πρωτοβουλιών πολλών μελών της.
«Βρισκόμαστε μπροστά σε μια πρωτοφανούς κλίμακας εθνική καταστροφή, την οποία όλοι οι Έλληνες, ενωμένοι, πρέπει να αντιμετωπίσουμε», δήλωσε η Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Αχαΐας, Χριστίνα Αλεξοπούλου. «Η Νεολαία της Νέας Δημοκρατίας -μαθητές, φοιτητές, νέοι εργαζόμενοι, όλοι μας- όπως κάθε φορά, θα είμαστε στο πλάι των συμπολιτών μας. Ήδη, πολλά από τα μέλη και τους φίλους μας έχουν συμμετάσχει και συνεχίζουν να συμμετέχουν ενεργά στην προσπάθεια κατάσβεσης των πυρκαγιών, είτε λόγω επαγγέλματος, είτε ως εθελοντές, είτε ως άμεσα ενδιαφερόμενοι, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη δράση της Τοπικής Οργάνωσης Νικολάου Πλαστήρα στις φωτιές της Αιγιαλείας. Η Νομαρχιακή Επιτροπή ΟΝΝΕΔ Αχαΐας προγραμματίζει σειρά επιπλέον πρωτοβουλιών υποστήριξης των πληγέντων για το προσεχές χρονικό διάστημα», συμπλήρωσε.

52 σχόλια

  1. πήξαμε στα ανέκδοτα...!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΣΑΣ ΑΦΙΕΡΩΝΩ ΤΟ ΚΑΤΩΘΙ ΩΣ ΤΗΝ ΑΠΟΛΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΤΙΑ ΕΝΟΣ ΜΕΙΟΔΟΤΙΚΟΥ ΜΙΚΡΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ (ΣΥΡΙΖΑ) ΚΑΙ ‘ΑΡΘΡΟ’ ΤΗΣ ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ (ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ) ΕΦΗΜΕΡΙΔΟΣ ΠΟΥ ΤΥΓΧΑΝΕΙ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΟ – ΚΑΤΑΠΤΥΣΤΟ ΟΡΓΑΝΟ ΤΟΥ

    ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ‘ΑΥΓΗ’ (αυγη της τουρκοκρατιας..)

    Να αρθεί το εμπάργκο κατά της Βορείου Κύπρου

    Συντάκτης : Ημ/νία καταχώρησης : 22/12/2006 15:05:30
    ________________________________________
    Της Σισσυς Βωβου, του Νασου Θεοδωριδη και του Γιαννη Μηλιου

    Η καταθλιπτική ομοφωνία που παρατηρείται συστηματικά και ενορχηστρωμένα κάθε φορά που η κυρίαρχη αντίληψη σύσσωμης --δυστυχώς-- της ηγεσίας του ελληνικού πολιτικού προσωπικού διαπιστώνει "εθνικούς κινδύνους" επαναλήφθηκε και στην περίπτωση των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. Σκληρά δελτία τύπου από κόμματα και οργανώσεις της Αριστεράς πολλών αποχρώσεων και τάσεων (κοινοβουλευτικών, εξωκοινοβουλευτικών κλπ.) έκαναν και πάλι την εμφάνισή τους, και μάλιστα σε βαθμό που, αν αναγιγνώσκονταν χωρίς την υπογραφή τους, να μην μπορούσε να τα ξεχωρίσει κανείς από τη ρητορική, τους σχηματισμούς της άλλης όχθης.
    Εν προκειμένω, η αντίκρουση της επιχειρηματολογίας της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ δεν θα είχε καμία αξία, αφού είναι απολύτως φυσιολογικό οι δύο αυτοί στυλοβάτες του αστικού πολιτικού συστήματος να χαϊδεύουν τις φοβίες του πληθυσμού τις οποίες διαρκώς καλλιεργούν.
    Είναι όμως εξαιρετικά λυπηρό να βλέπει κανείς μεγάλη μερίδα της Αριστεράς όλων δυστυχώς των αποχρώσεων να ευθυγραμμίζεται με τα φαιδρά και επικίνδυνα δόγματα που πλασάρει εδώ και δεκαετίες το ελληνικό πολιτικό κατεστημένο, σε μια προσπάθεια να πείσει τους "υπηκόους" του ότι η Ελλάδα απειλείται, ότι οι στρατιωτικές δαπάνες είναι αναπόφευκτες και έχουν "αμυντικό χαρακτήρα", και άλλα παρόμοια.
    Εμείς πιστεύουμε ότι μια τέτοια Αριστερά δεν μπορεί να προσφέρει συνολικό σχέδιο ανατροπής και ρήξης, διότι στην καλύτερη περίπτωση αρέσκεται να σχοινοβατεί κάνοντας μίζερους υπολογισμούς για το πολιτικό κόστος, ενώ στη χειρότερη περίπτωση ασπάζεται με ειλικρίνεια την επιχειρηματολογία της άρχουσας τάξης.
    Στα θέματα του "έθνους" το μεγαλύτερο τμήμα της Αριστεράς δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί του, και ενίοτε γίνεται "βασιλικότερο του βασιλέως". Τα αίτια δεν είναι ασφαλώς σημερινά, αλλά το κακό έχει παραγίνει. Όσο δεν ανοίγει ένας ευρύτατος ενημερωτικός διάλογος (επώδυνος και για την ίδια της την "εθνικά γαλουχημένη" λαϊκή βάση) που δεν θα μπορούσε παρά να καταλήξει στο ότι οι "εμμονές περί έθνους" είναι εντελώς --μα εντελώς (και δίχως περιστροφές)-- ασυμβίβαστες με τη μαρξιστική και εν γένει |ταξική θεώρηση| της ιστορίας, η κατάσταση θα χειροτερεύει διότι η επικαιρότητα είναι συνήθως αδήριτη. Χθες προέκυψε το σχέδιο Ανάν, σήμερα η ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε., αύριο σίγουρα κάτι άλλο.
    Ως προς το θέμα της τουρκικής ένταξης στην Ε.Ε., είναι άγνωστο πόσοι Έλληνες και Ελληνίδες γνωρίζουν ότι υπήρξε σαφέστατη πολιτική διαπραγμάτευση το 2004 ανάμεσα σε Τουρκία και Ε.Ε., με στόχο η πρώτη να πράξει ό,τι μπορεί για να συνεισφέρει στην επίλυση του Κυπριακού μέσω της προτροπής αποδοχής του Σχεδίου Ανάν εκ μέρους της Βόρειας Κύπρου και η δεύτερη στη συνέχεια να αξιώσει το άνοιγμα των λιμανιών της Τουρκίας προς τα καράβια της Νότιας Κύπρου. Είναι προφανές ότι το πρώτο σκέλος της συμφωνίας υλοποιήθηκε λόγω του δυναμικού αγώνα των Τουρκοκυπρίων, που κατέληξε σε ένα συντριπτικό ποσοστό υπέρ του "Ναι", που σημειώθηκε στα γεωγραφικά όρια της Βόρειας Κύπρου και αποτελεί μέγιστη νίκη των ειρηνόφιλων και προοδευτικών Τουρκοκύπριων ενάντια στον απορριπτικό Ντενκτάς. Το δεύτερο σκέλος βάλτωσε λόγω του ολέθριου "Όχι", που έβγαλε στην επιφάνεια όλο τον εθνικισμό της ελληνοκυπριακής πλευράς εκπεφρασμένο από τον γνωστό της πρόεδρο με το απαίσιο ιστορικό πολιτικό παρελθόν.
    Η αδηφάγος ελληνοκυπριακή άρχουσα τάξη φαίνεται να πετυχαίνει το σχέδιο οικονομικού στραγγαλισμού των Τουρκοκυπρίων, χρησιμοποιώντας αφενός την πυγμή της και την ισχυρή θέση της, παίρνοντας τη ρεβάνς για το 1974, ενώ αφετέρου ορέγεται την εκμετάλλευση ενός φτηνού εργατικού δυναμικού. Η ένταξη στην Ε.Ε. πραγματοποιήθηκε χωρίς την προηγούμενη επίλυση του Κυπριακού και έτσι κληροδοτήθηκε σε αυτήν η διαχείριση μιας πρωτόγνωρης μοναδικότητας, αφού εισήλθε στην Ένωση ένα κράτος de facto διχοτομημένο, με τους Τουρκοκύπριους περιθωριοποιημένους και ανήμπορους να συμμετάσχουν πλήρως στο σχετικό εγχείρημα.
    Το γεγονός ότι οι ίδιοι οι Ελληνοκύπριοι και Ελληνοκύπριες είπαν κατά πλειοψηφία το "Όχι", με βάση κάτι που θα μπορούσαμε να ονομάσουμε "ο εθνικισμός των προνομιούχων", δεν αλλάζει το γεγονός ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι απομονωμένοι και χωρίς φωνή στην Ε.Ε.
    Είναι προφανές ότι το πιο αδύναμο μέρος σε όλη αυτή την "πολυμερή σύγκρουση" είναι η τουρκοκυπριακή εργατική τάξη. Συνεπώς, το στοιχειώδες διεθνιστικό καθήκον της ελληνοκυπριακής και της ελληνικής Αριστεράς θα ήταν να τη στηρίξουν αναφανδόν και δίχως όρους ενάντια στην τρέχουσα εθνικιστική επιχειρηματολογία των αστικών καθεστώτων Ελλάδας και Ν. Κύπρου, που επιμένουν να διαχωρίζουν τους λαούς με βάση τα "έθνη", συσκοτίζοντας το μοναδικό αληθινό διαχωρισμό που αξίζει να αποτελέσει διακύβευμα πραγματικής σύγκρουσης, δηλαδή τον ταξικό.
    Η απίστευτα σκληρή στάση μεγάλης μερίδας της Αριστεράς ενάντια στην τουρκική ένταξη είναι απλώς το κερασάκι στην τούρτα. Στην πραγματικότητα είναι απολύτως συνεπής με τη διά σιωπής συμβολή της στην απόκρυψη του γεγονότος ότι το Αιγαίο δεν είναι σε καμία περίπτωση ελληνική λίμνη, ότι οι περίφημες παραβιάσεις του εναέριου χώρου είναι μια καλοστημένη απάτη, αφού παρανόμως η Ελλάδα δεν ευθυγραμμίζει τα μίλια στον αέρα και στη θάλασσα, ότι η στρατιά στο Ανατολικό Αιγαίο είναι επίσης παράνομη, ότι ο πόλεμος είναι απαράδεκτος ακόμη και αν αποκαλείται αμυντικός, ότι εν πάση περιπτώσει η υποχρεωτική στράτευση είναι μια απαράδεκτη βαρβαρότητα.
    Ανεξάρτητα από την σκληρή κριτική που ασκούμε και πρέπει να ασκούμε στην Ε.Ε. και το σύνολο της πολιτικής της, η Κυπριακή Δημοκρατία επέλεξε να ενταχθεί σ' αυτήν και η ένταξη χωρίς προηγούμενη λύση δημιουργεί ασφυκτικά προβλήματα στους Τουρκοκυπρίους οι οποίοι με την υπερψήφιση κατά πλειοψηφία του Σχεδίου Ανάν έκαναν αυτό που τους αντιστοιχούσε για την άρση της de facto διχοτόμησης που κρατά εδώ και 42 χρόνια. Χωρίς να είμαστε σε θέση να ασκήσουμε εξωτερική πολιτική, δεν μπορούμε να δεχτούμε την εθνική ομοφωνία σε θέματα που η Αριστερά πρέπει να αντιμετωπίζει μέσα από ένα ταξικό πρίσμα.
    Καταγγέλλουμε πάντα και ζητάμε να σταματήσει η τουρκική κατοχή στην Κύπρο, οι νέες όμως πραγματικότητες επιβάλλουν μια ρεαλιστική πολιτική που θα βελτιώνει τη ζωή των απομονωμένων και οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά περιθωριοποιημένων Τουρκοκυπρίων από τα δρώμενα στην Ευρώπη.
    Η συνέχιση της απομόνωσής τους δεν κομίζει κανένα όφελος στον ελληνοκυπριακό λαό που ζει στην Κυπριακή Δημοκρατία με τη σημερινή της μορφή.
    Έστω και αν, με βάση τις σημερινές εξελίξεις, όπως πολλοί φοβούνται, οι δύο μικροί και διαχωρισμένοι λαοί του μικρού αυτού νησιού οδηγηθούν τελικά στην de jure διχοτόμηση, η δουλειά των αριστερών δυνάμεων δεν είναι να ενισχύσουν μια τέτοια πορεία αλλά να ακολουθούν, σε κάθε φάση και με τις κατάλληλες πολιτικές, την πολιτική της συνεργασίας και της διεθνιστικής αλληλεγγύης.
    Σήμερα οι επιδιώξεις της Κυπριακής Δημοκρατίας χρησιμοποιούνται από τα μεγάλα κανόνια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να κρατήσουν έξω την Τουρκία, τα κίνητρά τους όμως είναι πολιτικά, οικονομικά και πολιτιστικά και σε καμία περίπτωση το ενδιαφέρον για τη δημοκρατία στην Τουρκία, για την οποία η Αριστερά σίγουρα πρέπει να φροντίζει με τις κατάλληλες πολιτικές και όχι με την απομόνωση.
    Καταλήγουμε διατυπώνοντας ξανά την πεποίθησή μας ότι δεν μπορεί να υπάρξει συνεπής αντικαπιταλιστική πολιτική χωρίς να εμφορείται και από ασυμβίβαστο αντιεθνικισμό.

    |Η Σίσσυ Βωβού είναι μέλος της ΑΚΟΑ, ο Νάσος Θεοδωρίδης είναι μέλος του ΣΥΝ, ο Γιάννης Μηλιός, είναι διευθυντής του περιοδικού "Θέσεις", μέλος του ΣΥΡΙΖΑ|


    ===========================================================================

    οι Τουρκοι είναι φιλικοτεροι η ετσι εγω νομιζω ?
    προσεξε δε ότι ‘Ελληνικη’ εφημεριδα δεν αναγνωριζει
    κρατος μελος της ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΕΩΣ (Κυπρος)
    αλλα την αποκαλει ‘νοτιος Κυπρος’ …

    καμια ψηφος στα σκουπιδια του ΒΡΩΜΟ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΣΥΓΧΑΙΡΩ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΟΝΝΕΔ ΑΧΑΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 2006-2007!!!!

    ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟ..........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. AI PNIGITE KAI OI 2 APO PANO NOUMERA

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΗΣΥΝ

    01/03/2007

    Την ικανοποίησή της για την αναβάθμιση του θεσμού των Δημοτικών Συμβουλίων Νέων εξέφρασε η πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Χριστίνα Αλεξοπούλου.

    Σχολιάζοντας την πρόσφατη συνέντευξη τύπου της Δημοτική Αρχής σχετικά με τα Δημοτικά Συμβούλια Νεολαίας (ΔΗΣΥΝ), η Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, Χριστίνα Αλεξοπούλου, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

    «Μετά από 15 χρόνια σχετικής λειτουργίας των ΔΗΣΥΝ, με ικανοποίηση διαπιστώσαμε τη θετική διάθεση του Δημάρχου και του αρμόδιου Αντιδημάρχου να ασχοληθούν με αυτό το πολύ σοβαρό θέμα στο Δήμο της Πάτρας. Η ΟΝΝΕΔ από το 2004 έχει επισημάνει την κατάσταση παρακμής του σημαντικού αυτού θεσμού, γι’ αυτό και ανέλαβε την ευθύνη εισηγήσεων για την αναβάθμιση και εξυγίανσή του.

    Υπενθυμίζουμε ότι, μέχρι την ψήφιση του νόμου 3443/2006, τα ΔΗΣΥΝ λειτουργούσαν ως μηχανισμοί της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι με επίφαση της ανεξαρτησίας τους από κομματικές παρατάξεις, μπορούσαν να εκταμιεύουν δημοτικά κονδύλια και επιχορηγήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και να απευθύνονται σε Φορείς και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, αποφεύγοντας τη διστακτικότητα κι επιφυλακτικότητα που αντιμετωπίζουν οι κομματικές οργανώσεις. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Δήμων που προέβησαν στη σύσταση ΔΗΣΥΝ ήσαν ελεγχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ.

    Η θεσμοθέτηση των αιρετών ΔΗΣΥΝ επετεύχθηκε κατόπιν πρότασης της ΟΝΝΕΔ προς τα αρμόδια υπουργεία και της συνακόλουθης ψήφισης του σχετικού νόμου. Πεποίθησή μας είναι ότι μόνο μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες ο κάθε θεσμός αποκτά την αναγκαία νομιμοποίηση, ώστε να προχωρήσει και να παράγει το έργο του αποτελεσματικά.

    Η Κυβέρνηση, με την εισαγωγή του κατάλληλου νομικού πλαισίου, προέβη σε μια τολμηρή, αλλά και καθοριστική κίνηση, που θα συμβάλλει ουσιαστικά στην πολιτικοποίηση των νέων και την ενεργό συμμετοχή τους στα κοινά. Οι νέοι, όλοι μαζί, από όλους τους πολιτικούς χώρους, μπορούμε και πρέπει να συνεισφέρουμε έμπρακτα και με συναίνεση, σε τοπικό επίπεδο, τη δημιουργικότητα και την ενέργειά μας στα ΔΗΣΥΝ, έναν θεσμό που θα έχει ως αντικείμενο και ως στόχο το κοινό όφελος της Νεολαίας της Ελλάδας. Η ΟΝΝΕΔ Αχαΐας στηρίζει τα Δημοτικά Συμβούλια Νεολαίας και καλεί όλους τους νέους του νομού να λάβουν ενεργά μέρος στη σύνθεση και τις δραστηριότητές τους.»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η ΟΝΝΕΔ ΔΙΝΕΙ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΣΤΗΝ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ

    06/03/2007

    Η ΟΝΝΕΔ Αχαΐας συμμετέχει στη διενέργεια εθελοντικής αιμοδοσίας που διοργανώνει ο Σύλλογος Αιμοδοτών του «Καραμανδανείου» και το κέντρο αιμοδοσίας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών, στο χώρο του παραρτήματος των φροντιστηρίων «ΚΑΠΑ» (Κανακάρη 101, Πάτρα). Η αιμοδοσία διοργανώνεται με την ευκαιρία του εορτασμού της «Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας», την Πέμπτη 8 Μαρτίου, μεταξύ 8:30 και 13:30.

    Με την ευκαιρία της εκδήλωσης, η Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ και Νομαρχιακή Σύμβουλος Αχαΐας, Χριστίνα Αλεξοπούλου, δήλωσε: «Με ιδιαίτερη χαρά, ως ΟΝΝΕΔ, λαμβάνουμε μέρος σε μια αξιέπαινη πρωτοβουλία, η οποία είναι πολύτιμη για τη δημόσια υγεία. Το μήνυμα, άλλωστε, της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, είναι ότι η σύγχρονη Ελληνίδα όχι μόνο διακρίνεται ως εργαζόμενη και μητέρα, αλλά και πρωτοπορεί στα κοινωνικά της καθήκοντα».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

    11/03/2007

    Εντείνεται η κινητοποίηση της ΟΝΝΕΔ Αχαΐας με σκοπό τη μεγαλύτερη δυνατή προβολή και την άρτια διεξαγωγή της εκδήλωσης για τα Τρία Χρόνια Νέας Διακυβέρνησης, η οποία θα λάβει χώρα στην Πάτρα την προσεχή Κυριακή, 18 Μαρτίου, στις 12:00 το μεσημέρι, με επίσημο καλεσμένο τον Λευτέρη Ζαγορίτη.

    Μετά την ενημέρωση των πολιτών της Πάτρας και του Αιγίου, κλιμάκια ΟΝΝΕΔιτών περιοδεύουν τον νομό, προσκαλώντας τους νέους να παρευρεθούν στον πολυχώρο "Ιντεάλ" για να λάβουν μέρος στον διάλογο που θα διεξαχθεί στα πλαίσια της εκδήλωσης.

    Σε σχετική της δήλωση, η Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Αχαΐας, Χριστίνα Αλεξοπούλου, παρατήρησε: "Η σημασία της εκδήλωσης που διοργανώνουμε την Κυριακή καταδεικνύεται από την ταυτόχρονη παρουσία του Γραμματέα της Νέας Δημοκρατίας Λευτέρη Ζαγορίτη, του Προέδρου της ΟΝΝΕΔ Γιώργου Παπανικολάου, των τεσσάρων βουλευτών μας και άλλων επισήμων. Η εκδήλωση, όμως, είναι πρωτίστως αφιερωμένη στους νέους της Αχαΐας, στους οποίους, άλλωστε, αφορά κατά κύριο λόγο το όραμα της Νέας Διακυβέρνησης. Θεωρώ καθήκον μας την ενημέρωση και την πρόσκληση όλων των ΟΝΝΕΔιτών του νομού στον διάλογο που θα πραγματοποιηθεί και εκεί ακριβώς δίνουμε το μεγαλύτερο βάρος της προσοχής μας. Τα στελέχη της ΟΝΝΕΔ εργάζονται άοκνα από τον Φεβρουάριο για την επίτευξη αυτού του στόχου. Στρατηγική μας είναι οι νέοι της Αχαΐας να συμμετέχουν οι ίδιοι στη λήψη αποφάσεων, στην προσπάθεια για τη διαμόρφωση ενός καλύτερου μέλλοντος. Τουμέλλοντος που όλοι αξίζουμε."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Η ΟΝΝΕΔ ΚΑΛΕΙ ΖΑΓΟΡΙΤΗ

    Η πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Χριστίνα Αλεξοπούλου καλεί σε κομματική εκδήλωση στην Πάτρα το Γραμματέα της Ν.Δ. Λευτέρη Ζαγορίτη.
    12/03/2007

    Στη Πάτρα θα βρεθεί την Κυριακή 18 Μαρτίου ο γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας Λευτέρης Ζαγορίτης και ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Γιώργος Παπανικολάου.

    Τα δύο στελέχη του κυβερνώντος κόμματος θα μιλήσουν σε εκδήλωση στις 12 το μεσημέρι, που διοργανώνει η ΟΝΝΕΔ Αχαΐας για τα τρία χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία. Στην εκδήλωση που θα γίνει στον πολυχώρο ΙΝΤΕΑΛ το παρών θα δώσουν και οι τέσσερις Αχαιοί βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος. Όπως δήλωσε στο patranews.grη Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Αχαΐας, Χριστίνα Αλεξοπούλου, «Το ενδιαφέρον των νέων του νομού μας για την εκδήλωση που διοργανώνουμε την Κυριακή είναι έντονο, όχι μόνο στα μεγάλα αστικά κέντρα, αλλά και στην επαρχία.

    Τα στελέχη της ΟΝΝΕΔ συνεχίζουν εντατικά την εκστρατεία προβολής της εκδήλωσης σε όλο το νομό. Θέλουμε την Κυριακή να δώσουμε την ευκαιρία στους νέους της Αχαΐας να καταθέσουν οι ίδιοι τις απόψεις τους για την πορεία του έργου της Νέας Διακυβέρνησης.» Μάλιστα για την εκδήλωση έχει προγραμματιστεί συνέντευξη τύπου της ΟΝΝΕΔ την Τετάρτη στις 11:15 το πρωί στα γραφεία της ΝΟΔΕ, επί της οδού Αγίου Νικολάου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΣΕ ΕΓΡΗΓΟΡΣΗ Η ΟΝΝΕΔ

    14/03/2007

    Κάλεσμα στους νέους της Αχαϊας και όχι μόνο απηύθυναν τα στελέχη της ΟΝΝΕΔ Αχαϊας ενόψει της επετειακής εκδήλωσης για την διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που θα πραγματοποιηθεί στον Πολυχώρο "Ιντεάλ".

    Ως μια χρήσιμη ευκαιρία των νέων της Αχαϊας για διάλογο με πρόσωπα της κεντρικής πολιτικής σκηνής για τα ζητήματα που τους απασχολούν χαρακτήρισε την εκδήλωση της Κυριακής η πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Χριστίνα Αλεξοπούλου.

    Η κ. Αλεξοπούλου στάθηκε στο γεγονός ότι ανάμεσα στους προσκεκλημένους θα βρίσκονται πρόσωπα της κεντρικής πολιτικής σκηνής τα οποία θα είναι σε θέση να δώσουν χρήσιμες απαντήσεις στα νεότερα μέλη του κόμματος για θέματα τα οποία βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος.

    Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 18 Μαρτίου στον Πολυχώρο Ιντεάλ στις 12 το μεσημέρι και ανάμεσα στους προσκεκλημένους συμπεριλαμβάνονται οι τέσσερις Αχαιοί Βουλευτές του κόμματος, ο Γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας Λευτέρης Ζαγορίτης και ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ κ. Παπανικολάου.

    "Όλα τα στελέχη της ΟΝΝΕΔ δουλεύουν με θετική διάθεση και βρίσκονται σε εγρήγορση. Έρχονται σε επαφή με πολίτες από κάθε περιοχή της Αχαϊας και είμαστε αισιόδοξοι ότι η εκδήλωση θα έχει απήχηση", δήλωσε η Χριστίνα Αλεξοπούλου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ

    09/05/2007 11:46:26

    Την πεποίθησή της ότι η ΔΑΠ θα επικρατήσει εξέφρασε η πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, και επί χρόνια στέλεχος της φοιτητικής παράταξης, Χριστίνα Αλεξοπούλου:

    "Βρισκόμαστε πάντα δίπλα στη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, στην οποίο πολλοί από εμάς έχουμε ήδη θητεύσει», δήλωσε σχετικά η Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Αχαΐας, Χριστίνα Αλεξοπούλου. «Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ απέδειξε στην πράξη ότι είναι η μόνη παράταξη που αγωνίζεται για την ενίσχυση του φοιτητικού κινήματος, τη βελτίωση του επιπέδου σπουδών και την ομαλή ένταξη των αποφοίτων στην αγορά εργασίας. Απαλλαγμένοι από ιδεοληψίες και αγκυλώσεις του παρελθόντος, οι νέοι της παράταξης, ως σύγχρονοι Έλληνες, δίνουν καθημερινά τη μάχη της προόδου, στηρίζοντας τις δυνάμεις της μεταρρύθμισης στον χώρο της Παιδείας, από τα μαθητικά μέχρι τα φοιτητικά χρόνια. Είμαστε βέβαιοι ότι και φέτος, για 20η συνεχόμενη χρονιά, η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ θα αναδειχθεί πρώτη δύναμη στις προτιμήσεις των σπουδαστών και των φοιτητών. Πρώτη και καλύτερη!".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΗΚΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ

    24/05/2007

    Την εμπιστοσύνη τους στην Χριστίνα Αλεξοπούλου ανανέωσαν τα μέλη της ΟΝΝΕΔ καθώς επανεξελέγη μετά από ομόφωνη απόφαση. Όλα τα αποτελέσματα.

    Επικυρώθηκαν και τυπικά την Τετάρτη 23 Μαΐου, από την Κεντρική Διοίκηση της ΟΝΝΕΔ, τα αποτελέσματα των εσωτερικών αρχαιρεσιών της Οργάνωσης στον Νομό Αχαΐας.

    Πρόεδρος της ενδεκαμελούς Νομαρχιακής Επιτροπής ΟΝΝΕΔ Αχαΐας επανεξελέγη ομόφωνα η Χριστίνα Αλεξοπούλου. Τις υπόλοιπες 10 θέσεις της Ν.Ε. συμπληρώνουν οι Πρόεδροι (Γενικοί Γραμματείς) των 10 Τοπικών Γραφείων που διατηρεί η ΟΝΝΕΔ στον νομό.

    Αναλυτικότερα, η σύνθεση των διοικητικών οργάνων της ΟΝΝΕΔ Αχαΐας (Νομαρχιακή Επιτροπή και Τοπικές Επιτροπές) που προέκυψαν από τις σχετικές διαδικασίες, έχει ως εξής:

    ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΧΑΙΑΣ

    1. ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ν.Ε. Ο.Ν.ΝΕ.Δ. ΑΧΑΪΑΣ: ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ

    2.-11. ΟΙ 10 ΠΡΟΕΔΡΟΙ (ΓΕΝΙΚΟΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ) ΤΩΝ Τ.Γ. ΤΗΣ ΟΝΝΕΔ ΑΧΑΙΑΣ

    Τ.Ε. ΝΙΚ. ΠΛΑΣΤΗΡΑ-ΑΙΓΙΟ

    1. ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΔΙΓΕΝΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ

    2. ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΒΑΛΣΑΜΙΔΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

    3. ΥΠ. ΙΔΕΟΛΟΓΙΑΣ – ΤΥΠΟΥ: ΚΑΛΛΙΑΜΠΕΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ

    4. ΥΠ. ΕΙΔΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ: ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ

    5. ΥΠ. ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ

    Τ.Ε. ΑΓ. ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ

    1. ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΓΚΑΒΡΑΝΙΤΖ ΑΝΤΩΝΗΣ

    2. ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΣΦΥΡΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

    3. ΥΠ. ΙΔΕΟΛΟΓΙΑΣ – ΤΥΠΟΥ: ΤΣΙΡΩΝΗΣ ΣΠΥΡΟΣ

    4. ΥΠ. ΕΙΔΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ: ΤΣΑΓΚΑΝΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

    5. ΥΠ. ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ: ΜΑΜΜΑΣΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ



    Τ.Ε. ΑΓΥΙΑΣ

    1. ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΚΑΚΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

    2. ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΜΗΤΕΙΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ

    3. ΥΠ. ΙΔΕΟΛΟΓΙΑΣ – ΤΥΠΟΥ: ΚΟΛΥΠΕΡΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

    4. ΥΠ. ΕΙΔΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ: ΚΑΛΑΒΡΙΖΙΩΤΗ ΔΗΜΗΤΡΑ

    5. ΥΠ. ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ: ΣΑΜΙΩΤΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

    Τ.Ε. ΑΝΩ ΠΟΛΗΣ

    1. ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΤΖΙΦΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    2. ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ

    3. ΥΠ. ΙΔΕΟΛΟΓΙΑΣ – ΤΥΠΟΥ: ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    4. ΥΠ. ΕΙΔΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ: ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

    5. ΥΠ. ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ: ΚΑΤΩΠΟΔΗΣ ΑΝΤΡΕΑΣ

    Τ.Ε. ΛΕΥΚΑΣ

    1. ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΚΑΚΑΦΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

    2. ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΚΑΡΑΒΙΔΑΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

    3. ΥΠ. ΙΔΕΟΛΟΓΙΑΣ – ΤΥΠΟΥ: ΤΖΙΦΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ

    4. ΥΠ. ΕΙΔΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ: ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΑΓΓΕΛΟΣ

    5. ΥΠ. ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ: ΑΥΓΕΡΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟ

    Τ.Ε. ΣΥΝΟΡΩΝ

    1. ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

    2. ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

    3. ΥΠ. ΙΔΕΟΛΟΓΙΑΣ – ΤΥΠΟΥ: ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

    4. ΥΠ. ΕΙΔΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ: ΜΟΥΤΟΥΣΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

    5. ΥΠ. ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ: ΚΑΚΟΥΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    Τ.Ε. ΨΑΡΟΦΑΙΟΥ

    1. ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΦΩΤΑΚΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

    2. ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΠΑΠΑΠΑΥΛΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

    3. ΥΠ. ΙΔΕΟΛΟΓΙΑΣ – ΤΥΠΟΥ: ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

    4. ΥΠ. ΕΙΔΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ: ΚΑΙΑΦΑ ΜΑΝΤΩ

    5. ΥΠ. ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ: ΠΑΠΑΠΑΥΛΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ

    Τ.Ε. ΑΓ. ΑΝΔΡΕΑ

    1. ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΚΟΛΥΠΕΡΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    2. ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΤΣΙΑΜΗ ΑΘΗΝΑ

    3. ΥΠ. ΙΔΕΟΛΟΓΙΑΣ – ΤΥΠΟΥ: ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

    4. ΥΠ. ΕΙΔΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ: ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ

    5. ΥΠ. ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ: ΖΑΠΑΝΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

    Τ.Ε. ΑΓ. ΤΡΙΑΔΑΣ

    1. ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΚΑΡΔΑΜΙΤΣΗ ΚΥΡΙΑΚΗ

    2. ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΔΕΓΛΕΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    3. ΥΠ. ΙΔΕΟΛΟΓΙΑΣ – ΤΥΠΟΥ: ΡΑΚΙΝΤΖΗ ΣΥΡΜΩ

    4. ΥΠ. ΕΙΔΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ: ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ

    5. ΥΠ. ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ: ΒΑΡΕΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ

    Τ.Ε. ΒΟΡΕΙΟΥ ΤΟΜΕΑ

    1. ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΜΗΤΡΗ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥΛΑ

    2. ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΜΑΝΕΤΑ ΕΙΡΗΝΗ

    3. ΥΠ. ΙΔΕΟΛΟΓΙΑΣ – ΤΥΠΟΥ: ΤΟΥΛΗ ΕΙΡΗΝΗ

    4. ΥΠ. ΕΙΔΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ: ΤΣΟΥΝΑ ΖΩΗ

    5. ΥΠ. ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ: ΜΑΝΕΤΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Η ΟΝΝΕΔ ΑΧΑΪΑΣ ΣΤΟ 3ο ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΟ

    28/05/2007

    Δυναμική παρουσία στο 3ο Προσυνέδριο της ΟΝΝΕΔ πραγματοποίησε η ΟΝΝΕΔ Αχαΐας. Στελέχη και μέλη της Οργάνωσης από όλον τον νομό, με επικεφαλής την Πρόεδρο, Χριστίνα Αλεξοπούλου, μετέβησαν με ειδικά ναυλωμένο λεωφορείο στο Κιάτο, για να παρακολουθήσουν τις εργασίες του Προσυνεδρίου, το Σάββατο 26 Μαΐου.

    Στο Προσυνέδριο, το οποίο διεξήχθη εν όψει του 7ου Τακτικού Συνεδρίου της ΟΝΝΕΔ, παρευρέθησαν και έλαβαν το λόγο ο Πρόεδρος της Οργάνωσης, Γιώργος Παπανικολάου, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Αναστάσιος Παπαληγούρας, ο οποίος ήταν ο πρώτος Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, Λευτέρης Ζαγορίτης, βουλευτές και στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

    Στην ομιλία της η Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Αχαΐας, Χριστίνα Αλεξοπούλου, αναφέρθηκε στις δυνατότητες εκσυγχρονισμού της Οργάνωσης, καθώς και στον ρόλο που αναμένεται να διαδραματίσει στις επερχόμενες εθνικές εκλογές. «Κάθε συνέδριο ενός ζωντανού οργανισμού, όπως η ΟΝΝΕΔ, είναι ευκαιρία αναγέννησης. Ευκαιρία για να τεθούν οι βάσεις μιας νέας, δυναμικής πορείας. Στόχος μας είναι να καταστήσουμε την ΟΝΝΕΔ ανοιχτή δίοδο των νέων στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.», τόνισε η Χριστίνα, και προσέθεσε:

    «Στις επόμενες εθνικές εκλογές, ο ρόλος της ΟΝΝΕΔ θα είναι και πάλι καταλυτικός. Θα μεταφέρουμε παντού τον πολιτικό λόγο της παράταξης. Θα ενισχύσουμε την προσπάθεια της κυβέρνησης, των βουλευτών, των πολιτευτών και των άλλων στελεχών μας για τη νίκη. Θα είμαστε παντού μπροστά. Εμείς στην Αχαΐα έχουμε ήδη ξεκινήσει τον αγώνα. Ολοκληρώσαμε τις εσωκομματικές εκλογές με ενότητα και τώρα εργαζόμαστε για την εξάπλωση της ΟΝΝΕΔ σε όλον τον Νομό Αχαΐας. Τα μηνύματα που παίρνουμε από παντού είναι πολύ θετικά. Η Νέα Δημοκρατία θα είναι και πάλι κυβέρνηση, με διαφορά. Γιατί κάνουμε πολιτική με διαφορά.»

    Μετά τη λήξη των εργασιών του Προσυνεδρίου, η αντιπροσωπεία της ΟΝΝΕΔ Αχαΐας μετέβη στο Αίγιο, έδρα μιας από τις δυναμικότερες Τοπικές Οργανώσεις της ΟΝΝΕΔ στον νομό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Νίκος Τεμπονέρας
    Ο Νίκος Τεμπονέρας Δολοφονήθηκε στην Πάτρα στις 8 Ιανουαρίου 1991 σε ηλικία 38 ετών από τον τότε πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Αχαΐας και δημοτικό σύμβουλο Ιωάννη Καλαμπόκα. Ο Καλαμπόκας χτύπησε θανάσιμα τον Τεμπονέρα με λοστό στο κεφάλι στη διάρκεια βίαιων επεισοδίων που σημειώθηκαν στο υπό κατάληψη 3ο Γυμνάσιο-Λύκειο Πάτρας.

    Η δολοφονία του Τεμπονέρα, η οποία συνέβη σε μία περίοδο οξείας πολιτικής αντιπαράθεσης, ξεσήκωσε κύμα διαδηλώσεων και διαμαρτυριών σε όλη την Ελλάδα. Ο Καλαμπόκας δικάστηκε στο Βόλο και καταδικάστηκε πρωτόδικα για φόνο εκ προμελέτης σε ισόβια δεσμά, ενώ αργότερα η ποινή του μειώθηκε. Το 3ο Λύκειο Πάτρας, τόπος δολοφονίας του Τεμπονέρα, σήμερα φέρει το όνομά του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Η ΟΝΝΕΔ ΑΧΑΪΑΣ ΣΤΟ 7ο ΤΑΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΟΝΝΕΔ

    12/06/2007

    Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε την Κυριακή η παρουσία της ΟΝΝΕΔ Αχαΐας στο 7ο Τακτικό Συνέδριο της ΟΝΝΕΔ, το οποίο έλαβε χώρα από τις 8 ως τις 10 Ιουνίου, στα Καμμένα Βούρλα, με τη συμμετοχή περισσότερων από 1.500 στελεχών και φίλων της Οργάνωσης, από ολόκληρη την Ελλάδα και το εξωτερικό.

    Στα πλαίσια των εργασιών του Συνεδρίου, οι ΟΝΝΕΔίτες της Αχαΐας παρακολούθησαν την κεντρική ομιλία του Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, την εισήγηση του Γραμματέα της Νέας Δημοκρατίας Λευτέρη Ζαγορίτη, καθώς και τις εισηγήσεις των υπουργών Παιδείας Μαριέττας Γιαννάκου, Εθνικής Οικονομίας Γιώργου Αλογοσκούφη και Επικρατείας Θεόδωρου Ρουσόπουλου. Επίσης, παρευρέθησαν στις ομιλίες των πρώην Προέδρων της ΟΝΝΕΔ, Βασίλη Μιχαλολιάκου, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, Γιώργου Βουλγαράκη, Σταμάτη Μαύρου, Γιάννη Οικονόμου και Χρήστου Κουρούση, οι οποίες έλαβαν χώρα σε ιδιαίτερα φορτισμένο συγκινησιακά κλίμα. Παράλληλα, συμμετείχαν στις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη του νέου Προέδρου της ΟΝΝΕΔ, οι οποίες κατέληξαν στην επανεκλογή του Γιώργου Παπανικολάου, αλλά και στις εκλογές για την ανάδειξη των μελών της Νέας Κεντρικής Επιτροπής της ΟΝΝΕΔ, τα αποτελέσματα των οποίων αναμένεται να ανακοινωθούν την Τρίτη 12 Ιουνίου.

    Μετά τη λήξη των εργασιών του Συνεδρίου, η Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Αχαΐας, Χριστίνα Αλεξοπούλου, δήλωσε σχετικά: "Ολοκληρώθηκε σήμερα με επιτυχία μια από τις κορυφαίες διεργασίες για την ΟΝΝΕΔ αλλά και το ελληνικό νεολαιΐστικο κίνημα. Στο τριήμερο αυτό είχαμε την ευκαιρία να ενημερωθούμε για τα πολιτικά δρώμενα, να συνεισφέρουμε τις προτάσεις μας για τη διαμόρφωση του πολιτικού λόγου της ΟΝΝΕΔ και να ανταλλάξουμε απόψεις για το παρόν και το μέλλον της Οργάνωσης. Η Νεολαία της Νέας Δημοκρατίας συνεχίζει να δίνει δυναμικά το παρών στα πολιτικά και κοινωνικά δρώμενα τις χώρα μας. Συνεχίζει να κάνει πολιτική με διαφορά."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. "Η Νεολαία της Νέας Δημοκρατίας -μαθητές, φοιτητές, νέοι εργαζόμενοι, όλοι μας- βρισκόμαστε επί ποδός, συνεργαζόμαστε με την Κεντρική Διοίκηση, τους βουλευτές, τη ΝΟΔΕ και τα άλλα στελέχη της παράταξης στον Νομό, ώστε και το οργανωτικό και το πολιτικό κομμάτι της επίσκεψης να εξελιχθούν άψογα. Η Αχαΐα έχει μεγάλες προσδοκίες από τη Νέα Διακυβέρνηση. Ο Κώστας Καραμανλής έχει ήδη κάνει πολλά για τον τόπο μας. Η παρουσία του στην Πάτρα μας χαροποιεί και μας τιμά όλους", δήλωσε από την πλευρά της η πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, Χριστίνα Αλεξοπούλου.

    Στο "Εργοστάσιο Τέχνης" αναμένεται να βρεθούν ψηφοφόροι του κόμματος από την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδος και το κλίμα με τις σημαίες και τα πολιτικά συνθήματα θα βάλει για τα καλά την Πάτρα σε ρυθμούς εκλογών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Παρούσα στον προεκλογικό αγώνα της Νέας Δημοκρατίας δηλώνει και η ΟΝΝΕΔ με στόχο την ενίσχυση της κυβερνητικής αυτοδυναμίας της παράταξης, ώστε να συνεχιστεί το έργο των μεταρρυθμίσεων που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2004.

    «Στις 16 Σεπτεμβρίου κρίνεται η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, η συνέχιση της πορείας που η Νέα Διακυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή έχει χαράξει και ακολουθεί σταθερά από το 2004. Η ισχυρή αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας είναι μονόδρομος προς το καλύτερο μέλλον που δικαιούται και έχει ανάγκη η Ελλάδα. Η Νεολαία της Νέας Δημοκρατίας -μαθητές, φοιτητές, νέοι εργαζόμενοι, όλοι μας- όπως κάθε φορά, θα πράξουμε στο ακέραιο το χρέος μας, θα είμαστε πρωτοπόροι στην προεκλογική μάχη», παρατήρησε σχετικά η Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Αχαΐας, Χριστίνα Αλεξοπούλου.

    «Τόσο η Νομαρχιακή Επιτροπή ΟΝΝΕΔ Αχαΐας, όσο και οι Τοπικές Οργανώσεις μας, είμαστε έτοιμοι και συνεργαζόμαστε ήδη με την Κεντρική Διοίκηση, τους βουλευτές, τη ΝΟΔΕ και τα άλλα στελέχη της παράταξης στον Νομό, ώστε η νίκη σε αυτές τις κρίσιμες εκλογές να είναι όσο το δυνατόν ευρύτερη», τόνισε η Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ντροπή να κάνουν μια τέτοια κίνηση ως ΟΝΕΔ Πάτρας. τόσοι και τόσοι εθελοντές πήγαν ανιδιοτελώς. δε βρήκαν μια άλλη οργάνωση να συνταχθούνε; δε μπόρεσαν να βάλουν μέλη εκτός ΟΝΕΔ;

    ντροπή να γίνονται τέτοιες κινήσεις για αυτοπροβολή. μου θυμίζει τα άρθρα των τοπικών εφημερίδων που αναφέρονται στα ανδραγαθήματα τοπικών υποψηφίων βουλευτών.

    ντροπή η προσφορά να αποσκοπεί στο κέρδος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Η ΟΝΝΕΔ Αχαΐας στην Λευκάδα

    18 Jul 2006 22:21

    Στην Λευκάδα και στο φεστιβάλ της ΟΝΝΕΔ που φιλοξενήθηκε το περασμένο Παρασκευο-Σαββατοκύριακο, στο νησί του Ιονίου, βρέθηκαν και μέλη της ΟΝΝΕΔ Αχαΐας, τα οποία μετείχαν ενεργά στις δράσεις που αναπτύχθηκαν.

    Σε σχετική ανακοίνωση, αναφέρονται τα εξής: «Με κεντρικό σύνθημα «Τα όνειρά μας αρχίζουν εδώ», πραγματοποιήθηκε στη Λευκάδα, 14-16 Ιουλίου, το Φεστιβάλ της ΟΝΝΕΔ Ήταν ένα τριήμερο πολιτιστικής και πολιτικής δράσης κατά το οποίο τέθηκαν και συζητήθηκαν σημαντικά θέματα που απασχολούν τη νεολαία και όχι μόνο. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, κατά την ομιλία του απέδειξε για ακόμα μια φορά ότι βρίσκεται κοντά στους νέους ανθρώπους, και έδωσε το στίγμα της πολιτικής της κυβέρνησης, που είναι σταθερά προσηλωμένη στην επίλυση μείζονων προβλημάτων. Στις θεματικές ενότητες που αναπτύχθηκαν, συζητήθηκαν θέματα όπως η Παιδεία, η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, η εργασία των νέων, ο αθλητισμός και η τουριστική ανάπτυξη. Σημαντική ήταν στις συζητήσεις και η παρουσία αρμόδιων κυβερνητικών στελεχών. Δημιουργήθηκαν εύλογοι προβληματισμοί και εξήχθησαν χρήσιμα συμπεράσματα. Η Ο.Ν.ΝΕ.Δ. Αχαΐας συμμετείχε ενεργά στις «Παρουσίες 2006» αποδεικνύοντας έτσι την πολιτική της παρέμβαση και συμβάλλοντας στη διαμόρφωση πολιτικής σκέψης και δράσης. Οι νεολαίοι της ΟΝΝΕΔ απέδειξαν για ακόμα μια φορά ότι επιτίθενται στο μέλλον, οραματίζονται, ονειρεύονται διεκδικούν ένα καλύτερο σήμερα, κάνοντας πράξη το όραμά τους για ένα ακόμα καλύτερο αύριο».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης των πυρόπληκτων περιοχών (31/08/07)
    _____________________________________

    Ελληνίδες, Έλληνες,

    Οι ημέρες που πέρασαν ήταν ημέρες μάχης. Μάχης εναντίον του πύρινου εφιάλτη. Μάχης για τον περιορισμό του κακού. Ήταν ταυτόχρονα, μέρες αγωνίας και αγώνα για τον άνθρωπο. Αγώνα για την άμεση προστασία όσων βρίσκονταν στο μέτωπο της φωτιάς, για αρωγή και αλληλεγγύη στα θύματα των πυρκαγιών, για βοήθεια σε όσους έχασαν το βιος τους.

    Ο αγώνας αυτός δεν έχει ακόμη τελειώσει, αλλά η κατάσταση είναι καλύτερη. Τα μέτωπα της φωτιάς έχουν περιοριστεί. Γίνονται ήδη συντονισμένες, αποτελεσματικές ενέργειες για την επούλωση των πληγών, τουλάχιστον των άμεσων και πιεστικών.

    Πρέπει όμως τώρα να σκεφτούμε την επόμενη μέρα. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε ως πολιτεία, αλλά και ως έθνος, ευρύτερα ζητήματα. Χρέος μας είναι να διασφαλίσουμε μια νέα προοπτική δυναμικής και φιλικής προς το περιβάλλον ανάπτυξης όλων των πυρόπληκτων περιοχών.

    Σ’ αυτό το πλαίσιο ξεκινήσαμε σήμερα τη μελέτη για την άμεση εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου ανασυγκρότησης. Το σχέδιο αυτό ανταποκρίνεται ταυτόχρονα σε δύο στόχους. Ο πρώτος αφορά στην γρήγορη και αποτελεσματική κάλυψη των άμεσων ανθρωπιστικών και οικονομικών αναγκών των πληγέντων. Αυτών που έχασαν τις περιουσίες τους, αλλά και όσων έμειναν χωρίς δουλειά.

    Ο δεύτερος αφορά στην ταχύτερη δυνατή αποκατάσταση της ζημιάς που υπέστη το οικονομικό, κοινωνικό και φυσικό περιβάλλον. Ως προς τις εκτάσεις αγροτικής και κτηνοτροφικής γης, πέρα από τις αποζημιώσεις που θα δοθούν για τις απώλειες στο ζωικό και φυτικό κεφάλαιο, οφείλουμε τώρα να προχωρήσουμε σε έναν μακρόπνοο σχεδιασμό που θα διαπνέεται από μια νέα αντίληψη αειφόρου ανάπτυξης και οικολογικής αντίληψης. Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που αφορούν την παροχή άμεσων αποζημιώσεων στους πληγέντες αγρότες και κτηνοτρόφους άρχισαν ήδη με πληρωμές από τον ΕΛΓΑ. Τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα στοχεύουν στην αποκατάσταση των υποδομών και την επανένταξη των αγροτικών εκμεταλλεύσεων στην παραγωγική διαδικασία.

    Στις πυρόπληκτες περιοχές θα διατηρηθούν οι καλλιέργειες που συνδέονται με την αγροτική παράδοσή τους, αλλά θα γίνουν και οι αναγκαίες αναδιαρθρώσεις με την εισαγωγή νέων, πιο παραγωγικών καλλιεργειών και περισσότερο εμπορεύσιμων προϊόντων.

    Οι δασικές εκτάσεις που καταστράφηκαν κηρύσσονται, όπως είναι αυτονόητο αυτομάτως αναδασωτέες. Έδωσα ήδη εντολή στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ώστε η Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού να αρχίσει αμέσως την αεροφωτογράφιση.

    Κατεπείγουσα προτεραιότητα είναι τώρα τα έργα αντιδιαβρωτικής και αντιπλημμυρικής προστασίας, ώστε να περιοριστούν και αν είναι δυνατόν να αποφευχθούν προβλήματα από τις βροχοπτώσεις.

    Το σχέδιο ανασυγκρότησης κινείται πάνω στους ακόλουθους άξονες:

    Πρώτος άξονας είναι η στέγαση, η αποκατάσταση και η αναπλήρωση του εισοδήματος των πληγέντων. Μετά την αντικειμενική εκτίμηση των ζημιών βασικό μέλημα είναι η αναπλήρωση του απολεσθέντος εισοδήματος των συμπολιτών μας που αντιμετωπίζουν τέτοιο πρόβλημα. Σε ό,τι αφορά στη στέγαση, εργαζόμαστε για την εφαρμογή ενός ταχύρρυθμου προγράμματος κατασκευής των κατοικιών και των άλλων κτιρίων.

    Δεύτερος άξονας είναι το Φυσικό Περιβάλλον. Είναι απαραίτητο να γίνουν στους χρόνους που πρέπει όλες εκείνες οι δράσεις για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος. Προβλέπουμε συνολικές περιβαλλοντικές μελέτες και ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες για τις περιοχές NATURA και εφαρμογή των αποτελεσμάτων τους. Βεβαίως, αλλού θα προστατευθεί η φυσική αναγέννηση του δάσους και όπου αυτό δεν είναι εφικτό θα γίνει αναδάσωση, ανάλογα με τις μελέτες.

    Τρίτος άξονας ο Πολιτισμός, με κέντρο βάρους την Αρχαία Ολυμπία. Άρχισαν ήδη από το Υπουργείο Πολιτισμού και θα ολοκληρωθούν ως το τέλος Δεκεμβρίου οι εργασίες καθαρισμού και συντήρησης των αρχαιοτήτων. Παράλληλα, ξεκινά το έργο της αποκατάστασης του τοπίου, ώστε ο χώρος της Αρχαίας Ολυμπίας, τον οποίο επισκέπτονται χιλιάδες τουρίστες, να εκπέμπει την εικόνα που αρμόζει. Ειδική μέριμνα λαμβάνεται και για την αντιπλημμυρική προστασία της Ολυμπίας. Στο χώρο αυτό, στην κοιτίδα του ολυμπισμού θα κατασκευαστεί σύγχρονο ολυμπιακό αθλητικό κέντρο.

    Τέταρτος άξονας η αναμόρφωση του χωροταξικού σχεδιασμού και της αειφόρου ανάπτυξης των περιφερειών Πελοποννήσου, Δυτικής και Στερεάς Ελλάδας των περιοχών αυτών.

    Πέμπτος άξονας η μελέτη και η εφαρμογή ενός πλέγματος υποδομών (οδικά, υδρευτικά, αρδευτικά, εγγειοβελτιωτικά έργα κ.α.) για την ταχύρρυθμη και βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής.

    Έκτος άξονας, η δημιουργία δράσεων ανάπτυξης και η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, που θα στηρίζεται σε ισχυρά κίνητρα.

    Έβδομος άξονας, ο Τουρισμός και οι κινήσεις υποστήριξης στη βαριά βιομηχανία του Τόπου μας.

    Βασικό μέλημα όλων των προσπαθειών της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Η προσπάθεια με συγκεκριμένο πλάνο δουλειάς, με σύστημα, με οργάνωση, να κάνουμε τους ανθρώπους που έχασαν ένα κομμάτι της ζωής τους να το ξαναβρούν, δεν είναι απλώς ένα ακόμα έργο της Πολιτείας. Είναι πρωτίστως υποχρέωση, καθήκον της Πολιτείας. Είναι δέσμευσή μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ο Νίκος Τεμπονέρας Δολοφονήθηκε στην Πάτρα στις 8 Ιανουαρίου 1991 σε ηλικία 38 ετών από τον τότε πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Αχαΐας.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας για τις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου του 2007.

    ______________________________________


    1. ΕΒΕΡΤ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ,
    ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ
    2. ΣΟΥΦΛΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ,
    ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ
    3. ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ,
    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ
    4. ΧΗΝΟΦΩΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ,
    ΕΠΙΤΙΜΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ ΓΕΕΘΑ- ΝΑΥΑΡΧΟΣ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ Ε.Α.
    5. ΠΑΤΡΙΑΝΑΚΟΥ ΦΕΒΡΩΝΙΑ,
    ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ
    6. ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ,
    ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ
    7. ΛΟΥΡΗ-ΔΕΝΔΡΙΝΟΥ ΕΛΕΝΗ,
    ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ
    8. ΣΤΑΥΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ,
    ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΣ- ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ
    9. ΤΣΟΥΜΑΝΗ-ΣΠΕΝΤΖΑ ΕΥΓΕΝΙΑ,
    ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ
    10. ΖΕΡΕΦΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ,
    ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΣ-ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ
    11. ΜΟΣΧΗ ΑΛΙΚΗ,
    ΔΙΕΘΝΟΛΟΓΟΣ
    12. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ,
    ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ-ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΝΝΕΔ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής, συναντήθηκε με υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Έργων.

    Ο κ. Καραμανλής, στη δήλωση του, μεταξύ άλλων επισήμανε:

    "Η εντολή είναι: Κινούμαστε γρήγορα, χωρίς καμιά καθυστέρηση. Παραμερίζουμε τις αγκυλώσεις της γραφειοκρατίας. Τίποτα δεν πρέπει να σταθεί εμπόδιο στο δρόμο του χρέους μας. Και αυτό σας ζητώ να το τονίσετε σ’ όλους τους συνεργάτες σας, σ’ όλες τις υπηρεσίες σας. Οι συμπολίτες μας, που σήμερα νιώθουν αγωνία για το αύριο, πρέπει να βλέπουν την Πολιτεία να στέκεται δίπλα τους. Να νιώσουν ασφαλείς. Να σταθούν ξανά στα πόδια τους. Να ξαναζωντανέψει η ελπίδα τους για ένα καλύτερο αύριο.
    Image
    Είναι πολύ σημαντικό ότι σήμερα, σε ελάχιστο χρόνο, ολοκληρώσατε την οριοθέτηση των πυρόπληκτων περιοχών και προχωράτε γρήγορα στην καταγραφή των κτηρίων που καταστράφηκαν, ή υπέστησαν βλάβες, αλλά και στην αντικειμενική αποτίμηση των ζημιών. Σας ζητώ να δώσετε τις κατάλληλες, τις απαραίτητες οδηγίες στους μηχανικούς σας, ώστε τα κλιμάκια να ολοκληρώσουν, το ταχύτερο δυνατό, τη διαδικασία αυτή.

    Χρέος μας απέναντι στους πληγέντες είναι η ανοικοδόμηση, η αποκατάσταση των υποδομών που επλήγησαν. Χρέος στις επόμενες γενιές των Ελλήνων, στα παιδιά μας, είναι και η ταχύτερη δυνατή αναγέννηση του φυσικού περιβάλλοντος, η άμεση κατάρτιση και η εφαρμογή ενός μακρόπνοου εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης των πυρόπληκτων περιοχών, στο οποίο πρωταγωνιστικό ρόλο θα παίξετε εσείς, θα παίξει το ΥΠΕΧΩΔΕ. Και είναι εθνικό, όχι μόνο γιατί οι συνέπειες των πυρκαγιών αφορούν ολόκληρη τη χώρα, αλλά, κυρίως, γιατί η ανασυγκρότηση απαιτεί τη συνένωση όλων των δυνάμεων που διαθέτουμε. Χρειάζεται ομοψυχία, χρειάζεται αίσθηση ευθύνης από όλους ανεξαιρέτως. Χρειάζεται να αποδεικνύουμε διαρκώς και στην πράξη την ανθρωπιά μας. Ο εθνικός αυτός στόχος πρέπει να γίνει η αφετηρία για μια νέα σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στον πολίτη και το κράτος.

    Για μια ακόμη φορά, παίρνω την ευκαιρία να ευχαριστήσω όλες και όλους όσοι συνεισέφεραν και συνεισφέρουν, ο καθένας με τις δικές του δυνάμεις, στο Ταμείο Στήριξης Πυροπλήκτων. Και μάλιστα, με δεδομένη τη μεγάλη, τη συγκινητική συμμετοχή των πολιτών σ’ αυτό το Ταμείο, θέλω να ανακοινώσω ότι την κατασκευή των κατεστραμμένων οικιών την αναλαμβάνει η Πολιτεία, με τη συνδρομή του Ταμείου Στήριξης Πυρόπληκτων"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. index

    1. ΕΒΕΡΤ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ, Πρώην πρόσκοπας, κατρουλιάρης ραμολί.

    2. ΣΟΥΦΛΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, Εργολαβίες υπεργολαβίες καταπατήσεις δημοσίου, αρθρο24, Καζίνο "In The Forest" κλπ

    3. ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ, Καφέδες, photocopies, ψέματα "ΕΡΤ Αυριανιστί ΑΕ" κα

    4. ΧΗΝΟΦΩΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΕΠΙΤΙΜΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ ΓΕΕΘΑ- ΝΑΥΑΡΧΟΣ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ τώρα πια Ε.Α. όπως "εκπρόσωπος στρατιωτικού κατεστημένου" κλπ

    5. ΠΑΤΡΙΑΝΑΚΟΥ ΦΕΒΡΩΝΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ (κι αλλος εργολάβος?)

    6. ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, ΚΑΘΗΓΗΤΗΡΑΣ (και προγράμματάκια)

    7. ΛΟΥΡΗ-ΔΕΝΔΡΙΝΟΥ ΕΛΕΝΗ, ΚΑΘΗΓΗΤΑΡΟΥ

    8. ΣΤΑΥΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ, ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΣ- ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ (ενας επιστήμων ποτέ δεν βλάπτει)

    9. ΤΣΟΥΜΑΝΗ-ΣΠΕΝΤΖΑ ΕΥΓΕΝΙΑ, ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ (αμα πέσει καμία εξεταστική να έχουμε έναν σύμβουλο)

    10. ΖΕΡΕΦΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΣ-ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ (ανταπόδοση βιβλίου Ιστορίας δηλαδή?)

    11. ΜΟΣΧΗ ΑΛΙΚΗ, ΔΙΕΘΝΟΛΟΓΟΣ (Αλίκη μου, μου το 'καψες το σπίτι μου)

    12. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ-ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΝΝΕΔ (και ΓΑΜΩ ΤΑ ΣΥΝΘΗΜΑΤΑ ΓΑΜΩ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΛΗΤΑΡΑΔΕΣ!!!)


    Bye bye ΝΔ! Στα τσακίδια!

    bloopers

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Ο Νίκος Τεμπονέρας Δολοφονήθηκε στην Πάτρα στις 8 Ιανουαρίου 1991 σε ηλικία 38 ετών από τον τότε πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Αχαΐας.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. index

    Η ΟΝΝΕΔ θα προσφέρει βοήθεια φωνάζοντας τα γνωστά συνθήματα.
    Δεν σας τα λέμε γιατί ντρεπόμαστε, ρωτήστε τον Βουλγαράκη.

    ο Αράπης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Αγαπητοί και εξαιρετικοί μου φίλοι .
    Με απέραντη θλίψη αυτές της μέρες , στην ανείπωτη εθνική καταστροφή που συντελείται εξαιτίας της άθλιας διακυβέρνησης μας που φάνηκε και ξεγυμνώθηκε μπροστά μας .Mε θλίψη λοιπόν και απογοήτευση σκέπτομαι μερικές ελπίζω κοινά παραδεκτές διαπιστώσεις:
    Η Ελλάδα που διοικείται από τους “καταλληλότερους”...
    Η Ελλάδα που οι εκλογές “γίνονται στην ώρα τους”...
    Η Ελλάδα του θρυλικού Φούρλα και του υπάκουου Κόη...
    Η Ελλάδα των ομολόγων και των φυλαχτών...
    Η Ελλάδα των χρωμάτων: πράσινο - μπλε - κόκκινο (το κόκκινο της φωτιάς κυβερνά όταν οι κυβερνώντες πάνε διακοπές)...
    Η Ελλάδα των δικών μας παιδιών, των κουμπάρων, του ρουσφετιού...
    Η Ελλάδα της επανίδρυσης...
    Η Ελλάδα των εμπρηστών, των κακών καιρών, του κακού μας του καιρού...
    Η Ελλάδα που σκοτώνει τα παιδιά της...
    Η Ελλάδα που τρώει τις σάρκες της, που καίει την Ολυμπία της...
    Η Ελλάδα της συμφοράς...
    Ελλαδα σου ταιριάζει καλύτερη μοίρα από το να κυβερνήσε από την πιο άθλια παρέα που είχαμε ποτέ. Αδέλφια έχουμε πιάσει πάτο…Μας αξίζει καλύτερη μοίρα.
    babis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Τέσσερις μονάδες μπροστά η ΝΔ

    31/08/2007

    ____________________________________


    Στις τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες διευρύνεται η διάφορα της ΝΔ έναντι του ΠΑΣΟΚ σύμφωνα με το τελευταίο πριν από τις εκλογές Βαρόμετρο του ΣΚΑΪ και της VPRC - Public Issue.

    Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις 29 και 30 Αυγούστου, δηλαδή δυο ημέρες μετά το προηγούμενο Βαρόμετρο και μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές, καταδεικνύει αύξηση του ποσοστού της ΝΔ κατά μισή ποσοστιαία μονάδα. Σταθερά παραμένουν τα ποσοστά των άλλων κομμάτων.

    Η ΝΔ λαμβάνει 42%, το ΠΑΣΟΚ 38%, το ΚΚΕ 8,5%, ο ΣΥΝ 5% και ο ΛΑΟΣ 4%.

    Η ΝΔ αυξάνει κατά μία τις έδρες της σε σύγκριση με την προηγούμενη δημοσκόπηση του ΣΚΑΪ και της VPRC - Public Issue εξασφαλίζοντας 152, ενώ και από αυτήν την έρευνα προκύπτει πεντακομματική Βουλή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Καταλληλότερος για την πρωθυπουργία εμφανίζεται ο Κώστας Καραμανλής, αυξάνοντας κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες στο 49% το ποσοστό του από την προηγούμενη μέτρηση. Αντίθετα, ο Γιώργος Παπανδρέου χάνει μια μονάδα και φθάνει στο 25%.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Η ΝΔ υπερτερεί και σε ένα ακόμη ποιοτικό στοιχείο, αφού η πλειοψηφία των ερωτηθέντων θεωρούν πως το κόμμα αυτό θα μπορούσε ως κυβέρνηση να αντιμετωπίσει αποτελεσματικότερα τα προβλήματα της χώρας.

    Αξίζει να σημειωθεί, ότι σύμφωνα με τα ευρήματα του Βαρομέτρου, το 4% των ψηφοφόρων είναι πυρόπληκτοι και το 25% έχουν στον κοινωνικό τους περίγυρο κάποιον πυροπαθή.


    Ακόμη, η μεγάλη πλειοψηφία των ερωτηθέντων πιστεύει ότι οι πυρκαγιές είναι αποτέλεσμα οργανωμένου σχεδίου, ότι τα εξαγγελθέντα μέτρα της κυβέρνησης μάλλον θα υλοποιηθούν και ότι η ΝΔ τηρεί πιο υπεύθυνη στάση απέναντι στο πρόβλημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Σύμφωνα με την δημοσκόπηση της ALCO για λογαριασμό του ALTER, η ΝΔ λαμβάνει 31,5 %, το ΠΑΣΟΚ 30,8%, το ΚΚΕ 6,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 3,7% , ο ΛΑΟΣ 3,6% και η Δημοκρατική Αναγέννηση 0,6%.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. ΝΑ ΠΑΕΙ ΚΑΙ Ο ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ .
    ΑΥΤΟΣ ΚΛΑΙΕΙ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ.
    ΤΟΝ ΕΙΧΑΜΕ ΔΕΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ
    [ΝΑ ΚΛΑΙΕΙ ΡΕ ΝΕΟΥΛΙ, ΖΩΝΤΟΒΟΛΟ]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Στο επίκεντρο τα αντιπλημμυρικά στην Αιγιάλεια
    ____________________________________

    Με εντολή του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος Σπύρου Σπυρίδωνα, που βρίσκεται από τις 24 Αυγούστου, στον Νομό Ηλείας επιβλέποντας το έργο αντιμετώπισης των πύρινων μετώπων, κλιμάκιο στελεχών της Περιφέρειας πραγματοποίησε αλλεπάλληλες συσκέψεις με τους Δημάρχους: Αιγίου Απόστολο Καραφωτιά, Διακοπτού Παναγιώτη Βασιλείου και Ακράτας Παναγιώτη Μελή , με στόχο την καταγραφή, μελέτη και κατασκευή των έργων υποδομής –αντιπλημμυρικών , μικρών τεχνικών, κλπ - στα δημοτικά διαμερίσματα και τους οικισμούς των δήμων της Αιγιάλειας που επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές.

    Τα στελέχη της Περιφέρειας: η Μηχανικός Νατάσσα Πυργάκη , ο υπεύθυνος του Προγράμματος "ΘΗΣΕΑΣ" Βασίλης Αλεξανδρόπουλος και Μηχανικοί που εργάζονται για το πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ» ζήτησαν από τους Δημάρχους και τους αρμόδιους αντιδημάρχους μέχρι τις αρχές της εβδομάδας που έρχεται να τους υποβάλλουν τις προτάσεις τους ώστε αμέσως μετά οι Μηχανικοί του "Θησέα" και της Τεχνικής Υπηρεσίας Δήμων και Κοινοτήτων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος να κάνουν τις σχετικές μελέτες για να ξεκινήσει άμεσα η κατασκευή των έργων αυτών. Έχουν ήδη ολοκληρωθεί και εγκριθεί οι μελέτες αντιδιαβρωτικών έργων που είναι αρμοδιότητα της Δασικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος. Παράλληλα προχωρούν τα αντιπλημμυρικά έργα αρμοδιότητας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αχαΐας. Σε εβδομαδιαία βάση συνεδριάζει ομάδα παρακολούθησης έργων που έχει οριστεί από τον Γενικό Γραμματέα της περιφέρειας Σπύρο Σπυρίδωνα , ώστε κάθε φορέα που έχει αναλάβει να υλοποιήσει έργα στην πυρόπληκτη περιοχή της Αιγιάλειας να παρουσιάζει το έργο που πραγματοποιεί σε εβδομαδιαία βάση, αλλά και το χρονοδιάγραμμα μέσα στο οποίο θα έχει υλοποιήσει το σύνολο των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει Στο μεταξύ, τηνΠέμπτη εγκαταστάθηκαν στον Βουρραϊκό οι πρώτοι υλοτόμοι, που είναι μέλη του Δασικού Συνεταιρισμού Καρδίτσας, οι οποίοι ξεκίνησαν τα αντιδιαβρωτικά έργα στον ποταμό αυτό . Υπολογίζεται ότι μέχρι την προσεχή Κυριακή θα έχουν έρθει όλοι οι υλοτόμοι που θα εργαστούν σε περιοχές που είναι αμέσου κινδύνου να σημειωθούν κατολισθήσεις με την πρώτη φθινοπωρινή βροχή. Για την αντιδιαβρωτική θωράκιση της Αιγιάλειας θα εργαστούν περί τα 150 εξειδικευμένα άτομα , που θα δημιουργήσουν κορμοδέματα και κορμοφράγματα για να συγκρατήσουν τα εδάφη στα πρανή και τα βουνά, αλλά και για να ομαλοποιούν την ροή των νερών στις κοίτες των ποταμών της Αιγιάλειας. Παράλληλα από την Τετάρτη ξεκίνησε η διανομή των βοηθημάτων των 3000 ευρώ , αλλά και των 10.000 ευρώ για την αντικατάσταση της οικοσκευής τους και στους πυροπαθείς της Αιγιάλειας όπως και στους πληγέντες της Ηλείας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Ο Νίκος Τεμπονέρας Δολοφονήθηκε στην Πάτρα στις 8 Ιανουαρίου 1991 σε ηλικία 38 ετών από τον τότε πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Αχαΐας....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. kalampokas legotan?
    gia na mhn jexname.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. ήξερα για το πας πούστης πατρινός..κ.λ.π. αλλά τελικά αποδεικνείονται χειρότεροι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. ΟΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΟΙ ΠΑΤΡΙΝΟΙ!
    OI ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΑΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ!


    ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗ ΒΕΡΓΗ

    ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ:

    Εκφράζω τη βαθιά μου θλίψη και οδύνη για τη σημερινή τραγωδία που πλήττει τη χώρα μας.

    Μεταφέρω τα ειλικρινή συλλυπητήρια στους συγγενείς των αθώων θυμάτων της τρομερής πυρκαγιάς.

    Συλλυπητήρια σε όλους όσους αύριο θα μείνουν χωρίς σπίτια, χωρίς δουλειά, χωρίς περιουσία, άστεγοι στο έλεος του θεού.

    Συλλυπητήρια στους μισούς Έλληνες.

    ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ:

    Οι Ευθύνες καταλογίζονται και στα 300 « φερέφωνα – ανδρείκελα » της Βουλής και σε όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα.

    Το ΠΑΣΟΚ:

    Επί δεκαετίες η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ όχι μόνο στέρησε από την Ελλάδα το Υπουργείο Περιβάλλοντος μετατρέποντάς το σε Υπουργείο Τσιμεντοποιείας και Δημοσίων Έργων αλλά και ξόδεψε τα εκατομμύρια του Γ’ ΚΠΣ , όχι για την Προστασία του Περιβάλλοντος αλλά για κομπιούτερ και τσιμέντο. Δισεκατομμύρια Ευρώ ξοδεύτηκαν προκειμένου να επιτευχθεί η σημερινή Εθνική Τραγωδία. Γιατί;

    Διότι

    α) δεν προβλέφθηκαν ποτέ χρήματα για την προστασία των Δασών,

    β) δεν προβλέφθηκαν χρήματα για την αγορά των Πυροσβεστικών Οχημάτων

    γ) δεν προβλέφθηκαν χρήματα για την αγορά επαρκών Πυροσβεστικών Αεροσκαφών

    δ) δεν προβλέφθηκαν χρήματα για τον διορισμό Πυροσβεστών και την εκπαίδευση των Πυροσβεστικών Δυνάμεων της χώρας.

    Η σημερινή τραγωδία είναι ένα σχέδιο πολλών ετών του οποίου η ολοκλήρωση επιτεύχθηκε σήμερα.

    Η Ν.Δ:

    Η ΝΔ εδώ και 3,5 χρόνια δεν έκανε τίποτα για να ανατρέψει το σχέδιο αυτό. Άφησε αφύλακτη την Ελλάδα στα χέρια φονιάδων –εγκληματιών, σαμποτέρ – κατασκόπων, οικοπεδοφάγων, τρομοκρατών.

    Όλοι λένε ότι δεν υπάρχει συντονιστικό κέντρο. Είναι αναμενόμενο αφού δεν υπάρχει Υπουργείο Περιβάλλοντος για να συντονίζει και να επενδύει στην φύλαξη του οικοσυστήματος.

    Οι Ευθύνες είναι μεγάλες. Κυβέρνηση και Αντιπολίτευση αύριο θα πρέπει να δώσουν λόγο στον εναπομείναντα Ελληνικό Λαό.

    ΦΟΒΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΡΙΟ:

    Η καρδιά μου ματώνει και η ψυχή μου θρηνεί. Ως απλός πολίτης φοβάμαι να αντικρίσω το αύριο. Η απειλή είναι μεγάλη.

    Καθώς είμαι ήδη 65 χρονών και τα περιθώρια στενεύουν, ακόμα αυτήν την ύστατη στιγμή καλώ τον Ελληνικό Λαό να ενδυναμώσει την Ένωση των Ελλήνων Οικολόγων, να πυκνώσει τις τάξεις της και να παραλάβουν τη σκυτάλη. Όλοι μαζί πλέον να δώσουμε τη μάχη για το μέλλον των παιδιών μας.

    Αλλά ακόμη και μόνος μου , θα συνεχίσω ως το τέλος να αγωνίζομαι πρεσβεύοντας ότι

    « Θα πεθάνω όρθιος για να μου πάρουν μόνο τη ζωή,

    Για να είμαι πλούσιος από ιδανικά...»


    Ο γραφικός

    Δημοσθένης Βεργής

    Πρόεδρος Ελλήνων Οικολόγων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΕ ΣΤΑΜΑΤΑ ΝΑ ΧΤΥΠΑΣ ΤΗΝ ΟΝΝΕΔ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΥ.


    ΣΕ ΚΑΤΑΛΑΒΑΜΕ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. 9:06 μμ

    Πσστ παλικάρι, τι ζώο είναι η ΑΚΟΑ; Τίποτα ομάδες υψηλού κινδύνου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Επικίνδυνοι
    ……………………..
    Το αληθινό προφίλ του πρωθυπουργού αποδίδεται με μια φράση που είχε χρησιμοποιήσει προειδοποιητικά ο Κ. Σημίτης: «Οι άνθρωποι είναι επικίνδυνοι».
    Πιο επικίνδυνος απ’ όλους είναι ο κ. Καραμανλής. Που άρχισε τη θητεία του ως θεατής των αρτιότερων Ολυμπιακών Αγώνων (τους οποίους ετοίμασαν υβριζόμενοι και συκοφαντούμενοι οι προκάτοχοί του) και την τελειώνει με την Αρχαία Ολυμπία πυρπολημένη από την ανικανότητα και την ασχετοσύνη του επανιδρυθέντος κράτους του. Ο κ. Καραμανλής θα μείνει στην Ιστορία ως ο Ηρόστρατος του 21ου αιώνα.
    Ο τίτλος του «καταλληλότερου» αποτελεί πλέον την τραγικότερη ειρωνεία. Ο κ. Καραμανλής παρέλαβε το μεγαλύτερο στόλο πυροσβεστικών αεροσκαφών στην Ευρώπη και ένα άρτια οργανωμένο Πυροσβεστικό Σώμα (όπως παραδέχτηκε ο πρώτος γαλάζιος υπουργός Δημόσιας Τάξης). Έφτασε όμως στο σημείο να ζητάει απεγνωσμένα βοήθεια από το εξωτερικό. Τρεις μήνες νωρίτερα μας διαβεβαίωνε ότι έχει γίνει η καλύτερη προετοιμασία των τελευταίων ετών κι ότι υπάρχει αποτελεσματικό σχέδιο δασοπροστασίας. Το αποτέλεσμα είναι ότι κάηκαν η Πάρνηθα, το Πήλιο, η Σκιάθος, η Πεντέλη, η Αιγιαλεία, η Κορινθία, η μισή Εύβοια και σχεδόν ολόκληρη η Δυτική Πελοπόννησος.
    Η ανικανότητα που οδήγησε στην πλήρη διάλυση του γαλάζιου κράτους είναι τόσο κραυγαλέα που δεν αποδίδεται με τα δημοσιογραφικά κλισέ που χρησιμοποιούνται σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών. Είναι τόσο τραγική που προκάλεσε πανικό και στην ίδια την κυβέρνηση. Όχι, φυσικά, πως έκανε ο καταλληλότερος την αυτοκριτική του. Ούτε πως ο ίδιος ή οποιοσδήποτε άλλος αναγνώρισε έστω και ίχνη πολιτικής ευθύνης. Ο πανικός οφείλεται στην αναγνώριση του κινδύνου να χαθούν οι εκλογές! Είχε ήδη καεί η μισή Πελοπόννησος, φλεγόταν η μισή Εύβοια, αλλά η κυβέρνηση Καραμανλή, αντί να μετράει νεκρούς και καμένα στρέμματα, μετρούσε ποσοστά και ψήφους!
    ''PASOK poisonous''

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Ο ΚΑΡΑΜΑΛΗΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΠΟΥΤΑΝΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. ΔΗΛΩΣΕΙΣ
    ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ κ. ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ
    ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ κ. M. BARROSO
    ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΤΗΣΗ ΤΟΥΣ ΜΕ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟ
    ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
    ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥΣ
    ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ

    Ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. M. Barroso πέταξαν με ελικόπτερο πάνω από τις πυρόπληκτες περιοχές της Πελοποννήσου. Ακολούθησε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο κ. Καραμανλής στις δηλώσεις του ανάμεσα στα άλλα τόνισε:


    ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: «Καλωσορίζουμε, για μια ακόμη φορά, στην Ελλάδα τον φίλο Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Barroso. Μόλις επιστρέψαμε από την Πελοπόννησο. Πετάξαμε πάνω από τις πληγείσες περιοχές και είχε τη δυνατότητα να διαπιστώσει, με τα ίδια του τα μάτια, το μέγεθος των ζημιών που προκάλεσαν οι πυρκαγιές στη χώρα μας.

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση, από τις πρώτες κιόλας μέρες, απέδειξε την αλληλεγγύη της προς τη δοκιμαζόμενη Ελλάδα. Με την αποστολή εναέριων μέσων πυρόσβεσης και ειδικά εκπαιδευμένων πυροσβεστών, οι εταίροι μας προσέφεραν πολύτιμη συνδρομή στο έργο των ελληνικών πυροσβεστικών δυνάμεων.

    Θέλω ακόμα να τονίσω ότι η ελληνική πρόταση για ενισχυμένη συνεργασία της Ευρώπης στον τομέα της προστασίας των πολιτών και της συντονισμένης καταπολέμησης φυσικών καταστροφών, έγινε θετικά δεκτή από τον κ. Barroso. Την παρουσιάσαμε χθες στην Ιταλία και θα ενημερωθούν όλοι οι Ευρωπαίοι εταίροι. Πιστεύουμε ότι η Ευρώπη μπορεί να αποδεικνύει καθημερινά ότι είναι κοντά στους πολίτες.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στέκεται στο πλευρό της Ελλάδας σ΄ αυτή την δύσκολη περίοδο, αρωγός στην προτεραιότητά μας να στηρίξουμε τους συμπολίτες μας, που πέρασαν - και περνούν - δύσκολες ώρες. Είναι πολύτιμος σύμμαχος στο στόχο μας να προχωρήσουμε, χωρίς καμιά καθυστέρηση, στο έργο της ανασυγκρότησης των περιοχών που επλήγησαν.

    Ο Πρόεδρος Barroso σήμερα, όπως και η Επίτροπος Χιούμπνερ χθες και, βεβαίως, ο Έλληνας Επίτροπος Σταύρος Δήμας, εξέφρασαν έμπρακτα την συμπαράστασή τους. Μόλις – πολύ σύντομα – ολοκληρωθεί η αποτίμηση των ζημιών, θα ενεργοποιηθούν όλες οι διαδικασίες, ώστε να είναι άμεση και ουσιαστική η υποστήριξη από το Ταμείο Αλληλεγγύης και από το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πύρινης λαίλαπας και των εκτάκτων αναγκών που δημιουργήθηκαν στη Χώρα.

    Είμαι βέβαιος ότι ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα συνεχίσει να επιλαμβάνεται προσωπικά του θέματος κι ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συμβάλλει αποφασιστικά και με γοργούς ρυθμούς στην αποκατάσταση των ζημιών στις πληγείσες περιοχές.

    Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον Πρόεδρο κ. Barroso για την άμεση ανταπόκρισή του στην πρόσκλησή μου να μας επισκεφθεί σε μια στιγμή που η Ελλάδα δοκιμάζεται».



    ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ: (ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΜΕΝΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΔΙΕΡΜΗΝΕΙΑΣ):
    «Σας ευχαριστώ θερμά. Ήρθα εδώ, μετά από πρόσκληση του φίλου μου Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, για να πω στους Έλληνες ότι ''είμαστε δίπλα σας και δίπλα σας θα μείνουμε''. Θέλω να μεταφέρω ένα μήνυμα αλληλεγγύης, εκ μέρους της Ευρώπης, στους Έλληνες: Να είναι βέβαιοι οι Έλληνες ότι δεν είναι μόνοι τους. Η Ευρώπη είναι συμπαραστάτης τους αυτή τη στιγμή της ανάγκης τους. Το πρόβλημα της Ελλάδας είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα. Και είμαι βέβαιος ότι θα βρεθεί λύση.

    Πέρα από αυτή την ανθρώπινη τραγωδία, για την οποία θέλω να στείλω μήνυμα συμπάθειας και συλλυπητήρια στις οικογένειες και στους φίλους αυτών που χάθηκαν, θέλω να πω ότι πρέπει να αρχίσει η ανοικοδόμηση, η ανασυγκρότηση. Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι συμμετείχαν στην προσπάθεια διάσωσης. Στους πυροσβέστες, στις ομάδες διάσωσης, στους Έλληνες, αλλά και όλους τους άλλους, τους φίλους και γείτονες, που ήρθαν εδώ για να βοηθήσουν και να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους.

    Σήμερα το πρωί, με τον Πρωθυπουργό κ. Καραμανλή, πέταξα πάνω από τις πληγείσες περιοχές. Θέλησα να δω την κατάσταση μόνος μου, να δω πώς έχουν τα πράγματα προσωπικά. Θέλω να σας πω ότι η κατάσταση αυτή δεν μου είναι εντελώς άγνωστη. Το 2003 στη χώρα μου, την Πορτογαλία, υποστήκαμε επίσης μια καταστροφή, μετά από φοβερές πυρκαγιές στα δάση μας. Πρέπει όμως να σας πω ότι αυτό το οποίο είδα σήμερα δείχνει ότι αυτό που συνέβη στην Ελλάδα, πράγματι, ήταν μια εντελώς πρωτόγνωρη κατάσταση, λαμβάνοντας, κυρίως, υπόψη τον αριθμό, αλλά και την πυκνότητα των μετώπων της πυρκαγιάς.

    Την περασμένη Τετάρτη, κατά την τακτική συνεδρίαση της Επιτροπής, ζήτησα από τον Επίτροπο κ. Δήμα να μας ενημερώσει πλήρως για την κατάσταση. Συμφωνήσαμε στην Κομισιόν ότι θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, για να στηρίξουμε την Ελλάδα. Στην κατεύθυνση αυτή, είμαστε έτοιμοι να λάβουμε υπόψη μας τα αιτήματα που θα έρθουν από την Ελλάδα, μόλις ολοκληρωθεί η εκτίμηση των ζημιών.

    Είμαστε έτοιμοι να κινητοποιήσουμε το Ταμείο Αλληλεγγύης, που δημιουργήθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση ακριβώς για να αντιμετωπιστούν τέτοιες καταστάσεις. Γι’ αυτό ακριβώς, χθες, η Επίτροπος Ντανούτα Χιούμπνερ, η οποία είναι αρμόδια για την περιφερειακή βοήθεια, ήρθε εδώ για να έχει επαφές με την ελληνική Κυβέρνηση, να δει την κατάσταση και να διαπιστώσει εάν χρειάζεται να κινητοποιηθούν και άλλα Ταμεία, πέραν του Ταμείου Αλληλεγγύης. Για να γίνει αυτό χρειάζεται μια πλήρης αξιολόγηση και εκτίμηση της οικονομικής, αλλά και της περιβαλλοντικής, ζημιάς. Και θα χρειαστεί κάποια πρωτοβουλία της Κυβέρνησης. Αυτά τα οποία είδα μου επιβεβαίωσαν ότι οι ζημιές είναι πάρα πολύ μεγάλες.

    Σας ευχαριστώ, κύριε Πρωθυπουργέ, που με συνοδεύσατε στην επίσκεψή μου στις περιοχές. Σας διαβεβαιώ για την προθυμία και την αλληλεγγύη μας, να σας βοηθήσουμε, με κάθε δυνατό τρόπο. Θέλω να πω στους Έλληνες ότι η Ευρώπη είναι μαζί με την Ελλάδα».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ
    ___________________


    Με βάση τα στοιχεία που διαθέτουμε σήμερα από την Αγροτική Τράπεζα, και έχω μόνο από την Αγροτική Τράπεζα γιατί είναι νωρίς η ενημέρωση που γίνεται σήμερα, έχουμε 774 αιτήσεις. Το ποσό μέχρι πριν από λίγο είχε φτάσει τα 2.986.000 ευρώ. Μιλάμε για τα χρήματα αποζημίωσης προς τους συνανθρώπους μας που επλήγησαν αυτές τις μέρες στις περιοχές τις οποίες χτύπησε η φωτιά.

    Από την ενημέρωση της Αστυνομίας στο νομό Ηλείας, το τελευταίο τριήμερο, κυρίως στις περιοχές του Πύργου και της Αμαλιάδας, έγιναν τέσσερις συλλήψεις και 125 προσαγωγές.

    Σήμερα έχει ομαλοποιηθεί η κατάσταση έξω από τις τράπεζες. Παραλλήλως, μέχρι στιγμής, έχουν κατατεθεί 150 αιτήσεις για χορήγηση ταυτοτήτων, διαβατηρίων, αδειών παραμονής αλλοδαπών, λόγω προφανώς καταστροφής των εγγράφων.

    Η ανταπόκριση όλων των Ελλήνων στην προσπάθεια στήριξης των συμπολιτών μας και αποκατάστασης των περιοχών είναι ιδιαιτέρως σημαντική. Το συνολικό ποσό το οποίο έχει κατατεθεί στο Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών, με βάση στοιχεία έως χθες το απόγευμα, στην Τράπεζα της Ελλάδος, έχει φτάσει τα 56.484.898 ευρώ. Υπενθυμίζω ότι είναι πολλά περισσότερα τα χρήματα που έχουν ανακοινωθεί από ιδιώτες και φορείς που δεν έχουν κατατεθεί ακόμη στο λογαριασμό, είτε γιατί αυτοί οι ιδιώτες και οι φορείς μπορούν να τα διαθέσουν οι ίδιοι προσωπικά με κάποιο τρόπο, είτε γιατί δεν έχουν προλάβει να τα καταθέσουν στο λογαριασμό της Τραπέζης της Ελλάδος. Η προσφορά του ΟΠΑΠ, χθες -αξιοσημείωτη, γι` αυτό και την αναφέρω, ο ΟΠΑΠ, θυμίζω, είναι εταιρεία κοινωνικής ευθύνης- είναι 50 εκατομμύρια ευρώ προς το λογαριασμό αυτό και θα κατατεθούν εντός των επομένων ημερών.

    Επίσης, θεωρώ σημαντικό να πω ότι σύλλογοι, συνεταιρισμοί και κτηνοτρόφοι –και χαρακτηριστικά αναφέρω περιπτώσεις, όπως αυτή της Λέσβου, περιοχών της Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, Ημαθία κλπ- όπου με πρωτοβουλία των ιδίων των ανθρώπων, βοσκών αλλά και τοπικών αυτοδιοικήσεων, συγκεντρώνονται και θα σταλούν στους βοσκούς που επλήγησαν πρόβατα. Η συγκέντρωση γίνεται από τις τοπικές αυτοδιοικήσεις, όπως είπα. Θα προηγηθούν οι απαραίτητοι κτηνιατρικοί έλεγχοι πριν από την αποστολή. Σε αυτό το σημείο θέλω να σημειώσω ότι ο Πρωθυπουργός επικοινώνησε σήμερα, νωρίτερα, με τον Πρόεδρο της ΕΝΑΕ, Νομάρχη Μεσσηνίας κ. Δημήτρη Δράκο και του ζήτησε να συντονίσει η Ένωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος τη μεταφορά και τη διανομή αυτών των ζώων, καθώς επίσης και τη μεταφορά και διανομή των ζωοτροφών, που είναι απαραίτητες σε αυτή τη φάση, πρώτον γιατί δεν υπάρχουν βοσκότοποι, εφόσον έχουν καεί και δεύτερον γιατί δεν θα επιτραπεί η βόσκηση στις καμένες περιοχές, προκειμένου να ευνοηθεί η φυσική αναδάσωση, όπου αυτό είναι εφικτό.

    Στις 13:30, σε λίγη ώρα δηλαδή, ο κ. Δράκος μεταβαίνει στον Πύργο με τους συνεργάτες του, προκειμένου να συζητήσει τον συντονισμό του θέματος με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αλέκο Κοντό που είναι ήδη στην περιοχή. Και για τους κτηνοτρόφους η ζωή πρέπει να ξαναβρεί το ρυθμό της γρήγορα και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε. Παραλλήλως, για τους καλλιεργητές σταφίδας που καταστράφηκαν τα αμπέλια τους, ο Συνεταιριστικός Οργανισμός Κορινθιακής Σταφίδας, αποφάσισε να δώσει δωρεάν όλα τα φυτά που χρειάζονται στους παραγωγούς όλης της Πελοποννήσου. Με τον Συνεταιρισμό είχε σχετικές επαφές ο Υφυπουργός κ. Κοντός.

    Η κυβέρνηση ευχαριστεί αλλά και συγχαίρει όλους αυτούς, βοσκούς, αμπελουργούς, συνεταιρισμούς από όλη τη χώρα για τη συγκινητική συμπαράσταση και προσφορά. Γιατί η ζωή πρέπει να ξαναβρεί το ρυθμό της όπως ακριβώς ήταν πριν, χωρίς να καταστραφούν, όχι μόνο οικογένειες, οικονομίες οικιακές ή τοπικές, αλλά και παραδοσιακοί τρόποι εργασίας στην περιοχή αυτή.

    Όπως γνωρίζετε, ο Πρωθυπουργός προσκάλεσε τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χοσέ Εμμανουέλ Μπαρόσο και αυτός ανταποκρίθηκε. Ήρθε στην Αθήνα αργά τη νύχτα και σήμερα το πρωί τον ενημέρωσε κατά την πτήση με ελικόπτερο, χρησιμοποιώντας όλα τα στοιχεία που διαθέτει από τις αρμόδιες υπηρεσίες, αλλά και χάρτες, για το μέγεθος της καταστροφής. Στις δηλώσεις, που έγιναν αμέσως μετά τόσο από τον Πρωθυπουργό όσο και από τον κ. Μπαρόσο, προκύπτει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, όλοι οι Ευρωπαίοι εταίροι είναι δίπλα μας. Και όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαρόσο: «Το μήνυμα που θέλω να στείλω στους Έλληνες είναι ότι είμαστε δίπλα σας και δίπλα σας θα μείνουμε». Τον ευχαριστούμε και αυτόν και τους συνεργάτες του.

    Ο επικεφαλής της Ομάδας των Ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Βαρβιτσιώτης, εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, θα ενημερώσει τη Δευτέρα, 3 Σεπτεμβρίου, σε ειδική συνεδρίαση που γίνεται με θέμα τις πυρκαγιές, την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Με εισήγηση της Ομάδας των Ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας -και συνολικά, ελπίζουμε, όλων των Ευρωβουλευτών- θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη συνεδρίαση, για τα θύματα των πυρκαγιών στην Ελλάδα. Και πιστεύουμε ότι η συγκινητική ανταπόκριση που υπάρχει ήδη σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα υπάρξει και σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Τελειώνοντας, θα ήθελα να σας ενημερώσω για μερικά ακόμη ζητήματα, μικρότερα, αλλά όχι μικρότερης αξίας:

    * Έχει ξεκινήσει η δωρεάν χορήγηση φαρμάκων στους πληγέντες από τα φαρμακεία των νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας και των Περιφερειακών Ιατρείων. Το μέτρο θα ισχύσει για ένα μήνα.
    * Οκτώ φορτηγά με τρόφιμα, νερό και ρουχισμό με μέριμνα του Υπουργείου Υγείας θα φθάσουν σε λίγη ώρα στο νομό Ηλείας, όπου θα παραδοθούν στους Δημάρχους και στους Κοινοτάρχες με σκοπό τη διάθεσή τους.
    * Τα κλιμάκια του Υπουργείου Υγείας που βρίσκονται στις περιοχές, πέραν των όσων έχουμε ήδη αναφέρει, μεριμνούν για τη μετακίνηση ηλικιωμένων στις τράπεζες, καθώς και για τη μεταφορά συνανθρώπων μας που αντιμετωπίζουν προβλήματα με εγκαύματα από το Γενικό Νοσοκομείο του Πύργου στο Νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν» για την καλύτερη αντιμετώπιση και περίθαλψή τους. Σημαντική –και θέλω να το τονίσω σε αυτό το σημείο- είναι η προσφορά του «Ερρίκος Ντυνάν» με κινητές μονάδες για τη μετακίνηση σοβαρών περιστατικών.

    Θα ήθελα να αναφερθώ σε ένα ζήτημα που ανέκυψε με το νομό Αχαίας, προφανώς απορρέει από άγνοια και όχι για άλλες σκοπιμότητες, για να μη δημιουργούνται λανθασμένες εντυπώσεις: Σημειώνω ότι τόσο στο νομό Αχαίας, όσο και στο νομό Κορινθίας έχουν ήδη οριοθετηθεί οι πληγείσες τον Ιούλιο περιοχές και έχει θεσμοθετηθεί η παροχή πιστωτικών διευκολύνσεων και η δωρεάν κρατική αρωγή για την αποκατάσταση των ζημιών. Υπάρχει, άλλωστε, και σχετικό δελτίο τύπου του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων από τις 20 Αυγούστου, πολύ προτού αρχίσουν οι τελευταίες μεγάλες καταστροφικές πυρκαγιές.

    Τέλος, θα ήθελα να σας πω ότι τηλεγράφημα συμπαράστασης προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό και τους Έλληνες πολίτες, έστειλε σήμερα ο Πρωθυπουργός της Γεωργίας.

    Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

    ΤΣΟΥΤΣΙΑΣ: Η Κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή έχει πει ότι δεν είναι τυχαίο τόσες πυρκαγιές την ίδια στιγμή. Η Αστυνομία σποραδικά έχει ανακοινώσει κάποιες συλλήψεις. Συνολικό αριθμό συλλήψεων εμπρηστών και ευρημάτων έχουμε; Κι αν έχουμε, θα τα δούμε ποτέ;

    ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ : Συνολικό αριθμό μπορώ να σας δώσω τη Δευτέρα, αφού το ζητήσω από το αρμόδιο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Για τα λοιπά που με ρωτάτε, σας θυμίζω ότι προηγείται η ανάκριση και εν συνεχεία η διαδικασία που προβλέπεται από τον Ποινικό Κώδικα. Δεν έχω να πω κάτι περισσότερο.

    A . ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Διευκρινιστικά θέλω να ρωτήσω κάτι. Οι αποζημιώσεις ή τα έκτακτα βοηθήματα δίνονται σε πόσα μέλη της ίδιας οικογένειας, σε ένα ή σε δύο. Γιατί βλέπουμε ότι έχει υπάρξει ένα αλαλούμ. Δηλαδή πηγαίνουν δύο από την ίδια οικογένεια και παίρνουν χρήματα από τις τράπεζες.

    ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορεί να δοθεί σε περισσότερα από ένα μέλος της ίδιας οικογένειας. Γι’ αυτό άλλωστε από την πρώτη στιγμή σας θυμίζω, ότι αναφερθήκαμε σε οικογένειες που έχουν τρία παιδιά ή σε οικογένειες με περισσότερα από τρία παιδιά, δηλαδή που είναι πολύτεκνες, στις οποίες δόθηκε μεγαλύτερη βοήθεια κατά 1.000 ευρώ.

    ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Πέρα των ερευνών που γίνονται για τυχόν σχέδιο εμπρησμού, οποιασδήποτε χρήσης, επειδή υπάρχουν 64 νεκροί και οι γνωστές καταστροφές, όταν σβήσουν οι φωτιές θα γίνει έρευνα για τυχόν ύπαρξη ευθυνών σε επίπεδο μηχανισμού, διοικητικών κ.λ.π.;

    ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όλες οι έρευνες, οι οποίες είναι απαραίτητες, πιστεύω ότι πρέπει να γίνουν.

    A . ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Σε άλλο θέμα. Επειδή γίνεται μεγάλη συζήτηση για το debate μεταξύ των αρχηγών, έχουμε κάποιο νεότερο;

    ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Επικοινώνησα πριν από δύο ή τρεις ημέρες με τον κ. Αθανασάκη. Μου είπε ότι θα μιλήσει με τον κ. Βενιζέλο, ο οποίος είναι υπεύθυνος. Επικοινώνησα το ίδιο βράδυ με τον κ. Βενιζέλο. Έχουμε κάνει μια πρώτη συζήτηση. Θα πρέπει βεβαίως, να γίνει συνεννόηση μεταξύ όλων των κομμάτων. Δεν έχω κάτι να σας πω. Δεν είναι θέμα το οποίο έχει τελειώσει ακόμα.

    ΣΜΥΡΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, η Κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο συνεργασιών , σε περίπτωση που δεν υπάρξει αυτοδυναμία στις εκλογές;

    ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι.

    Καλό μεσημέρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. M. Barroso πέταξαν με ελικόπτερο πάνω από τις πυρόπληκτες περιοχές της Πελοποννήσου. Μετά την επιστροφή τους στην Αθήνα ακολούθησε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Ο κ. Καραμανλής στις δηλώσεις του, ανάμεσα στα άλλα, τόνισε:

    «Η Ευρωπαϊκή Ένωση, από τις πρώτες κιόλας μέρες, απέδειξε την αλληλεγγύη της προς τη δοκιμαζόμενη Ελλάδα. Με την αποστολή εναέριων μέσων πυρόσβεσης και ειδικά εκπαιδευμένων πυροσβεστών, οι εταίροι μας προσέφεραν πολύτιμη συνδρομή στο έργο των ελληνικών πυροσβεστικών δυνάμεων.

    Θέλω ακόμα να τονίσω ότι η ελληνική πρόταση για ενισχυμένη συνεργασία της Ευρώπης στον τομέα της προστασίας των πολιτών και της συντονισμένης καταπολέμησης φυσικών καταστροφών, έγινε θετικά δεκτή από τον κ. Barroso. Την παρουσιάσαμε χθες στην Ιταλία και θα ενημερωθούν όλοι οι Ευρωπαίοι εταίροι. Πιστεύουμε ότι η Ευρώπη μπορεί να αποδεικνύει καθημερινά ότι είναι κοντά στους πολίτες.

    ImageΗ Ευρωπαϊκή Επιτροπή στέκεται στο πλευρό της Ελλάδας σ΄ αυτή την δύσκολη περίοδο, αρωγός στην προτεραιότητά μας να στηρίξουμε τους συμπολίτες μας, που πέρασαν - και περνούν - δύσκολες ώρες. Είναι πολύτιμος σύμμαχος στο στόχο μας να προχωρήσουμε, χωρίς καμιά καθυστέρηση, στο έργο της ανασυγκρότησης των περιοχών που επλήγησαν.

    Ο Πρόεδρος Barroso σήμερα, όπως και η Επίτροπος Χιούμπνερ χθες και, βεβαίως, ο Έλληνας Επίτροπος Σταύρος Δήμας, εξέφρασαν έμπρακτα την συμπαράστασή τους. Μόλις – πολύ σύντομα – ολοκληρωθεί η αποτίμηση των ζημιών, θα ενεργοποιηθούν όλες οι διαδικασίες, ώστε να είναι άμεση και ουσιαστική η υποστήριξη από το Ταμείο Αλληλεγγύης και από το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πύρινης λαίλαπας και των εκτάκτων αναγκών που δημιουργήθηκαν στη Χώρα».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Την περιοχή των Στύρων Ευβοίας που επλήγη από τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές επισκέφθηκε το πρωί ο Πρωθυπουργός. Ο κ. Καραμανλής, προήδρευσε σε σύσκεψη που έγινε στο Δημαρχείο της πόλης, κατά την οποία ενημερώθηκε αναλυτικά για την κατάσταση που επικρατεί στις πυρόπληκτες περιοχές, για τα προβλήματα που υπάρχουν και για τα αιτήματα των τοπικών παραγόντων. Ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξει εκτεταμένη βοήθεια στο πλαίσιο σχεδίου για την ανασυγκρότηση της περιοχής. Μετά τη σύσκεψη ο κ. Καραμανλής επιβιβάστηκε σε ελικόπτερο με το οποίο πέταξε πάνω από τις πληγείσες περιοχές, ενώ στη συνέχεια επέστρεψε στην Αθήνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Συνεντευξη του Πρωθυπουργου
    ______________________________________

    Η μεγάλη κρίση που προκάλεσαν οι πυρκαγιές στην Πελοπόννησο «άλλαξαν σε πολλά» τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, όπως τονίζει ο ίδιος στην «Κ», στην πρώτη συνέντευξη που παραχωρεί μετά την προκήρυξη των εκλογών, αλλά και ύστερα από την πρωτοφανή καταστροφή που έπληξε τη χώρα.

    Ο κ. Καραμανλής υπογραμμίζει ότι τα βασικά διδάγματα που προέκυψαν από αυτές τις κρίσιμες ώρες «ενισχύουν τη βεβαιότητά του ότι οι μεταρρυθμίσεις για ένα πιο σύγχρονο κράτος, πιο γρήγορο, πιο λειτουργικό, πιο αξιόπιστο πρέπει να προχωρήσουν πολύ πιο βαθιά». Στο πλαίσιο αυτό κάνει γνωστό ότι σκέφτεται τη συγχώνευση των υπουργείων Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης, τη δημιουργία ξεχωριστού υπουργείου Περιβάλλοντος και γενικότερα τη συγκρότηση ενός πιο σφικτού και ευέλικτου κυβερνητικού σχήματος. Επισημαίνει ακόμη ότι «κανείς δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένος όταν χάνονται ανθρώπινες ζωές» και προσθέτει ότι δεν τον ενδιαφέρει η εικόνα και πως κύριο μέλημά του είναι «συγκεκριμένα μέτρα με γρήγορα αποτελέσματα». Δεσμεύεται επίσης ότι δεν θα ληφθούν έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της καταστροφής.

    Αναφερόμενος στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις της επόμενης τετραετίας, εκτός από την ανασυγκρότηση του κρατικού μηχανισμού, αναδεικνύει τις αλλαγές στο ασφαλιστικό και στην παιδεία. Για το πρώτο σημειώνει ότι θα συνεχιστεί ο διάλογος, αλλά θα γίνει ενοποίηση ταμείων, θα εξορθολογισθούν οι αναπηρικές συντάξεις και θα αποσαφηνιστεί το καθεστώς βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων. Τονίζει δε ότι δεν χρειάζεται να καταφύγει η κυβέρνηση σε αύξηση ορίων ηλικίας ή σε μείωση των συντάξεων. Στην παιδεία, προτεραιότητες θα είναι η αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, ο νέος νόμος για τα μεταπτυχιακά και οι αλλαγές στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

    Είδα τον τρόμο στα μάτια των ανθρώπων

    Τον τρόμο που είδε στα μάτια των ανθρώπων, οι οποίοι απειλούνταν από τις πυρκαγιές στην Πελοπόννησο, ξεχωρίζει ο πρωθυπουργός απ' όσα έζησε όταν μετέβη στον τόπο της τραγωδίας. «Αυτή η στιγμή», υπογραμμίζει στη συνέντευξή του, «μου γεννά την υποχρέωση να γίνουμε όλοι μας ακόμη πιο αποφασιστικοί σε όσα θα πρέπει να αλλάξουν για να πάει μπροστά η πατρίδα μας».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής είναι προφανές πως έχει αλλάξει πολύ από το 2004. Τον συναντήσαμε γι’ αυτή τη συνέντευξη στο γραφείο του, στο ισόγειο του Μεγάρου Μαξίμου και επικοινωνήσαμε πάλι μαζί του μετά τη μεγάλη τραγωδία των πυρκαγιών. Γι’ αυτό και η συνέντευξη χωρίζεται σε δύο μέρη, ένα το οποίο αναφερόταν στα θέματα της επικαιρότητος (ομόλογα, ασφαλιστικό κ.λπ.) πριν από τις πυρκαγιές και ένα που έγινε μετά. Η αρχική συνέντευξη επρόκειτο να δημοσιευθεί την περασμένη Κυριακή αλλά λόγω της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης εκρίθη αναγκαίο να αναβληθεί η δημοσίευσή της για σήμερα.

    Ο Καραμανλής του 2007 είναι σαφώς πιο «βαρύς» σε σχέση με τον άνθρωπο που είχα παρακολουθήσει για 2-3 ημέρες κατά την προεκλογική εκστρατεία του το 2004. Προκάλεσε εντύπωση ότι η αρχική συνέντευξη έγινε με τη μορφή μιας «ζωντανής» συζήτησης χωρίς υποβολή γραπτών ερωτήσεων που αποτελεί τη συνήθη πρακτική εν ενεργεία πρωθυπουργών ή αρχηγών της αντιπολίτευσης, οι οποίοι λειτουργούν συνήθως σε ένα απολύτως προστατευμένο περιβάλλον. Ο πρωθυπουργός απάντησε στη συνέντευξή του στην «Κ» για όλα τα θέματα, από το πώς τον άλλαξαν οι 72 ώρες των πυρκαγιών, αν έκανε κάποιο κρίσιμο λάθος και τα σχέδιά του σε κρίσιμους τομείς της ελληνικής κοινωνίας. Απάντησε εν ολίγοις εφ’ όλης της ύλης.

    Να πετύχουμε τον στόχο της ανασυγκρότησης

    — Σας άλλαξαν σε κάτι οι 72 ώρες της κρίσης;

    — Σε πολλά. Κανείς δεν θα μπορούσε να μείνει ίδιος έπειτα από τέτοια γεγονότα. Τα συναισθήματα εναλλάσσονται με τη λογική, που σε υποχρεώνει σε ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση. Τα λογικά συμπεράσματα και τα έντονα διδάγματα αυτών των ωρών ενισχύουν τη βεβαιότητά μου πως οι μεταρρυθμίσεις για ένα πιο σύγχρονο κράτος, πιο γρήγορο, πιο λειτουργικό, πιο αξιόπιστο, πρέπει να προχωρήσουν πολύ πιο βαθιά.

    — Αν ήσασταν απλός πολίτης θα νιώθατε ικανοποιημένος από την απόδοση του κράτους τις κρίσιμες ώρες των πυρκαγιών; Υπάρχει ζήτημα απόδοσης ευθυνών;

    — Κανείς δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένος όταν χάνονται ανθρώπινες ζωές. Πολύ περισσότερο όταν κάποιος –όπως συμβαίνει με μένα– είναι ιδιαίτερα φειδωλός στην έκφραση ικανοποίησης. Το κρίσιμο ερώτημα εδώ είναι αν, υπό τις δεδομένες –ακραίες και πρωτόγνωρες– συνθήκες, η κρατική μηχανή έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε για να αντιμετωπίσει αυτήν την πρωτοφανή σε έκταση και ένταση κατάσταση. Με το χέρι στην καρδιά, κύριε Παπαχελά, σας λέω ότι οι άνθρωποι που ρίχτηκαν στη μάχη με τις φλόγες –πυροσβέστες στο έδαφος, πιλότοι αεροσκαφών και ελικοπτέρων, στρατιώτες, αστυνομικοί, άνθρωποι της αυτοδιοίκησης, εθελοντές– ξεπέρασαν τους εαυτούς τους. Κινδύνευσαν, ίδρωσαν, μάτωσαν, ξενύχτησαν για να σβήσουν τις φωτιές, να σώσουν ζωές, να σταματήσουν το κακό.

    Φοβάμαι ότι τους αδικούμε, όταν υιοθετούμε ισοπεδωτικές λογικές, που άλλωστε, είναι βέβαιο, ότι δεν συμβάλλουν ώστε να αλλάξουν τα πράγματα προς το καλύτερο.

    Ολα δείχνουν πρόθεση

    — Εχετε αυτή την ώρα εικόνα για το αν υπήρχε οργανωμένο σχέδιο εμπρηστών και από ποιους οργανώθηκε;

    — Υπάρχουν εύλογα ερωτήματα που είμαι βέβαιος ότι απασχολούν τους περισσότερους Ελληνες. Τόσες πολλές πυρκαγιές, την ίδια ώρα, και σε τόσες πολλές διαφορετικές περιοχές, δεν μπορεί να είναι σύμπτωση. Τα γεγονότα, οι καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων και ευρήματα της αστυνομικής έρευνας, κατατείνουν σε πρόθεση. Υπάρχουν μέχρι αυτή την ώρα δεκάδες συλλήψεις. Οι έρευνες συνεχίζονται. Η πολιτεία καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε το συντομότερο δυνατόν να βρεθούν και να τιμωρηθούν αυτοί που από πρόθεση δημιούργησαν το κακό.

    Δέσμευση για τα καμένα

    — Ακούω από τον κόσμο πολλή αγανάκτηση για το θέμα των πυρκαγιών. Θα μπορούσατε να δεσμευθείτε εσείς ως κυβέρνηση ότι οι οικοδομές που θα διαπιστωθεί ότι έχουν κτισθεί σε δάση τα οποία κάηκαν, τα τελευταία δέκα χρόνια, θα γκρεμιστούν;

    — Η πολιτική μου δέσμευση είναι δεδομένη. Το κρίσιμο ερώτημα είναι οι νομικές και δικαστικές περιπλοκές. Θα σας δώσω ένα απλό παράδειγμα: Η εφημερίδα σας έχει αναδείξει, εδώ και πολύ καιρό, το ζήτημα με τα παράνομα νταμάρια. Μας πήρε δύο χρόνια να δρομολογήσουμε τη λύση. Και πρέπει να σας πω –είναι η πρώτη φορά που το λέω– ασχολήθηκα προσωπικά, γιατί αισθανόμουν ως «αγκάθι», μια σοβαρή εφημερίδα να θέτει ένα τέτοιο θέμα, να μαθαίνω ότι τα υπουργεία –και το ΥΠΕΧΩΔΕ και το Ανάπτυξης– έχουν προχωρήσει, αλλά με διάφορους νομικούς, δικαστικούς τρόπους (προσφυγές, παραπροσφυγές, προθεσμίες προσφυγών κ.λπ.) να καθυστερεί δύο χρόνια η λύση; Η μεν πολιτική βούληση λοιπόν είναι απόλυτη και δεδομένη. Το κρίσιμο ερώτημα είναι πώς μπορεί κανείς να βρίσκει και να κλείνει τους τρόπους νομικής ή αν θέλετε νομικίστικης ή και δικολαβικής υπεκφυγής.

    — Η αντιπολίτευση ζητούσε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών. Θα μπορούσε αυτό να βοηθήσει στη δημιουργία εικόνας ενότητας;

    — Αυτό που εμένα κ. Παπαχελά με ενδιαφέρει αυτή την ώρα είναι συγκεκριμένα μέτρα με γρήγορα αποτελέσματα. Δεν με αφορούν οι κινήσεις εντυπωσιασμού. Ειδικά όταν συνοδεύονται με συμπεριφορές πόλωσης, οξύτητας, ισοπέδωση. Το δικό μου μέλημα, το δικό μου χρέος είναι τούτη τη δύσκολη ώρα να πετύχουμε τον στόχο της αποκατάστασης, της ανόρθωσης, την ανασυγκρότησης. Οι Ελληνες ενωμένοι να πετύχουμε.

    — Υπάρχει μια στιγμή που ξεχωρίζει στο μυαλό σας από αυτά που ζήσατε;

    — Ο τρόμος στα μάτια των ανθρώπων. Αυτή η στιγμή μου γεννά την υποχρέωση να γίνουμε όλοι μας ακόμη πιο πολύ αποφασιστικοί σε όσα θα πρέπει να αλλάξουν για να πάει μπροστά η πατρίδα μας.

    Οχι έκτακτα μέτρα

    — Κάποιοι πιστεύουν ότι υπό το βάρος του κόστους των μέτρων της έκτακτης στήριξης των πληγέντων και των οικονομικών επιπτώσεων των καταστροφών, ο επόμενος προϋπολογισμός δύσκολα θα κλείσει. Υπάρχει περίπτωση να έχουμε έκτακτα μέτρα;

    — Εκτακτα μέτρα δεν θα υπάρξουν, γιατί η δημοσιονομική κατάσταση είναι υγιής. Το πιστοποίησε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Ενωση, με την έγκρισή της για έξοδο της χώρας μας από τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος. Το έλλειμμα αυτή τη στιγμή βρίσκεται περίπου στα επίπεδα του 2,6%. Οι ρυθμοί ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας είναι από τους υψηλότερους στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι πρωτοφανείς σε έκταση πυρκαγιές έχουν μεγάλες οικονομικές επιπτώσεις στους πληγέντες νομούς. Οι επιπτώσεις όμως στο σύνολο της οικονομίας είναι ελεγχόμενες και περιορισμένες. Η παραγωγική βάση της οικονομίας δεν επηρεάστηκε σημαντικά. Η αναπτυξιακή δυναμική παραμένει ισχυρή. Η οικονομία μας γεννά νέες θέσεις απασχόλησης. Με δυο λόγια, η πρόοδος που πετύχαμε τα τελευταία χρόνια στο επίπεδο της δημοσιονομικής εξυγίανσης δεν κινδυνεύει. Το σημαντικό αυτό εθνικό κεκτημένο δεν διακυβεύεται.

    Για το υπουργείο Περιβάλλοντος

    — Ειδικοί πιστεύουν ότι η τελευταία κρίση ανέδειξε την ανάγκη δημιουργίας ενιαίου υπουργείου Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης καθώς και ξεχωριστού υπουργείου Περιβάλλοντος. Τα νέα δεδομένα αλλάζουν τις απόψεις σας;

    — Οπως έχω πει επανειλημμένα, στόχευσή μας είναι όταν επιτρέψουν οι συνθήκες να μεταβούμε σε ένα πιο ολιγομελές και ευέλικτο κυβερνητικό σχήμα. Για το πότε, το πώς και με ποια βήματα θα γίνει αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και μελέτη.

    Κερδίζουμε το στοίχημα της άμεσης αρωγής

    — Η αντιπολίτευση ασκεί κριτική για τα μέτρα που πήρατε. Θεωρείτε ότι εξαντλήσατε όλες τις δυνατότητες που υπήρχαν;

    — Πιστεύω ότι σε τέτοιες έκτακτες περιστάσεις, σε συνθήκες όπου δοκιμάζεται η κοινωνική συνοχή, σε καταστάσεις όπου απαιτείται περίσσευμα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης, η πολιτεία πρέπει να είναι απλόχερη. Τα μέτρα που πήραμε κι αυτά που θα ακολουθήσουν, στο πλαίσιο του συνολικού σχεδίου ανασυγκρότησης των πυρόπληκτων περιοχών, θεωρώ ότι όχι μόνο θα απαλύνουν τον πόνο των συνανθρώπων μας, που αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε δοκιμασία, όχι μόνο θα βοηθήσουν τις τοπικές κοινωνίες να ξανασταθούν στα πόδια τους, αλλά –κι αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση, στην οποία πιστεύω ότι θα ανταποκριθούμε– θα είναι μοχλοί δυναμικής αειφόρου ανάπτυξης για την περιοχή.

    Νέα σχέση κράτους-πολίτη

    — Είστε ευχαριστημένος από τους ρυθμούς υλοποίησης των μέτρων;

    — Γνωρίζετε πολύ καλά ότι αποδίδω ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανάγκη άμεσης υλοποίησης των μέτρων, τονίζοντας προς κάθε κατεύθυνση την αίσθηση του κατεπείγοντος. Την ανάγκη να ξεπεραστούν γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, ώστε χωρίς καθυστερήσεις, η αρωγή της πολιτείας να ανακουφίσει τους συμπολίτες μας που πραγματικά έχουν μεγάλη ανάγκη.

    Κύριε Παπαχελά, φαίνεται ότι αυτό το στοίχημα το κερδίζουμε. Και δεν το κερδίζουμε ως κυβέρνηση, αλλά ως κοινωνία γενικότερα. Αρκεί να σας πω ότι τις δύο πρώτες μέρες αποζημιώθηκαν πάνω από 20.000 πολίτες. Δεν έχει ξαναγίνει ποτέ αυτό. Και θα πρέπει να σας πω ότι δοκιμάζουμε ένα νέο μοντέλο, μια νέα σχέση μεταξύ κράτους και πολίτη. Λέγοντας ότι μόνο με μία δήλωση και μία υπογραφή ο δικαιούχος εισπράττει τις ενισχύσεις και τα επιδόματα, εμείς δίνουμε το μήνυμα ότι εμπιστευόμαστε τον πολίτη για την ειλικρίνεια των στοιχείων που δηλώνει. Ο πολίτης την ίδια ώρα βλέπει ότι η πολιτεία αμέσως του επιλύει ένα ζωτικό του πρόβλημα. Αυτό είναι κάτι καινούργιο. Είναι μια σημαντική καμπή, μια καλή αφετηρία.

    Πρέπει να σας πω ότι με συγκινεί ιδιαίτερα –και πιστεύω μας συγκινεί όλους– η ανταπόκριση των πολιτών στην προσπάθεια της ανακούφισης και της ανοικοδόμησης. Πάντα οι Ελληνες στις δύσκολες ώρες γινόμαστε μια γροθιά και αποδεικνύουμε στην πράξη το φιλότιμό μας. Αυτή η συστράτευση των Ελλήνων στέλνει ένα διπλό μήνυμα.

    Πρώτον, ότι οι πολίτες έχουν πειστεί ότι η συνεισφορά τους θα πιάσει τόπο. Θα πάει εκεί όπου πραγματικά υπάρχει ανάγκη. Βλέπουν τους συμπολίτες τους να ανακουφίζονται αμέσως. Βλέπουν ότι στη σύνθεση του ειδικού Ταμείου Αλληλεγγύης που συστήσαμε υπάρχουν άνθρωποι καταξιωμένοι στην κοινωνία, το κύρος των οποίων εγγυάται ότι τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν, θα αξιοποιηθούν με τον καλύτερο τρόπο.

    Δεύτερον, μέσα από αυτή τη συγκινητική ανταπόκριση εκφράζεται και ένα ισχυρό μήνυμα αλληλεγγύης και ενότητας. Οι πολίτες, για μία ακόμη φορά, δείχνουν την ωριμότητά τους. Δείχνουν το δρόμο που οφείλουμε να ακολουθήσουμε όλες οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου. Το δρόμο της ενότητας και της συνεννόησης μπροστά στα μεγάλα και τα σημαντικά. Το μόνο δρόμο που φέρνει αποτελέσματα. Κι αυτό το μήνυμα οφείλουμε όλοι να το ακούσουμε. Θέλω και με αυτή την ευκαιρία, να ευχαριστήσω τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση αλλά και τις άλλες χώρες που ανταποκρίθηκαν αμέσως και μας συνέδραμαν στην αντιμετώπιση της πύρινης λαίλαπας. Απεδείχθη για μία ακόμη φορά ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση, πριν και πάνω απ’ όλα, είναι χτισμένη πάνω στις αρχές της αλληλεγγύης και της συνεργασίας.

    Ούτε εύκολες παροχές ούτε υποσχέσεις

    — Να ρωτήσω γιατί η επίσπευση των εκλογών;

    — Για δύο κατά βάση λόγους: Ο πρώτος έχει να κάνει με το γεγονός ότι έχοντας αναγορεύσει ως προτεραιότητα που υπαγορεύεται από τις ανάγκες του τόπου, αλλά και έχοντας ανειλημμένη υποχρέωση έναντι της Ε.Ε. να πάμε σε ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, μέχρι το 2010, ο Προϋπολογισμός του 2008 αποκτά μια ξεχωριστή σημασία. Γιατί πρέπει να συμπυκνώνει μια σειρά από προτεραιότητες, όπως συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής. Να υπηρετεί σαφείς κοινωνικές προτεραιότητες. Και ταυτόχρονα να έχει και τη διάσταση εκείνη που δεν θα επιτρέπει εκτροπές κάτω από πιέσεις των οποιωνδήποτε.

    Το δεύτερο σημαντικό στοιχείο κ. Παπαχελά είναι ότι η χώρα στην ουσία είχε μπει σε μια οιονεί μακρά, προεκλογική περίοδο. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Για μένα υπάρχει μια ξεκαθαρισμένη προτεραιότητα. Ξεκίνησε ένας σημαντικός πρώτος κύκλος μεταρρυθμίσεων και αλλαγών. Χρειάζονται όμως πολλές και σοβαρές ακόμα. Δεν εξυπηρετούσε λοιπόν σε τίποτα μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδος, με όλες τις εντάσεις και τις οξύτητες που επιφέρει. Δεν μπορούσε να χαθεί χρόνος για την προώθηση των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων, αφού με αυτό το κλίμα θα ήταν πολύ δύσκολο να προωθηθούν τέτοιες πολιτικές.

    Πράξη οι δεσμεύσεις μας

    — Πώς απαντάτε στην κατηγορία ότι επιδοθήκατε το τελευταίο διάστημα σε μία σχεδιασμένη παροχολογία;

    — Θα θυμάστε ότι, προ εξαμήνου, είχα πει ότι δεν μπαίνουμε με τίποτα στη λογική των εύκολων υποσχέσεων και των εύκολων παροχών. Τα νομοσχέδια που καταθέσαμε ώστε να ψηφισθούν από την κυβέρνηση αμέσως μετά τις εκλογές αφορούν δεσμεύσεις που είχαμε αναλάβει έναντι συμπολιτών μας που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Αυξήσαμε το ΕΚΑΣ, τις συντάξεις του ΟΓΑ, το επίδομα του Ταμείου Ανεργίας, πήραμε μέτρα για τους τρίτεκνους. Στον αρχικό μας σχεδιασμό, όταν πιστεύαμε ότι το έλλειμμα είναι γύρω στο 2%, όλα αυτά θα γίνονταν μέσα σε έναν ή ενάμισι χρόνο. Το έλλειμμα όμως ήταν 7,9%, έξι φορές μεγαλύτερο απ’ ό,τι ισχυρίζονταν οι κυβερνήσεις του χθες. Μοιραία λοιπόν μετακινήθηκε χρονικά η εκπλήρωση της δέσμευσής μας. Εμείς θέλαμε όλα αυτά να τα κάνουμε νωρίτερα, αλλά τα δεδομένα της οικονομίας δεν μας το επέτρεπαν.

    — Αν περιμένατε δύο - τρεις εβδομάδες ακόμα για να προκηρύξετε τις εκλογές τα νομοσχέδια αυτά θα τα είχατε ψηφίσει και δεν θα κρατούσατε τον κόσμο σε ομηρία, όπως σας κατηγορεί η αντιπολίτευση.

    — Αντιστρέφεται το επιχείρημα. Πριν, μας λέγανε ότι αυτά είναι προεκλογικές παροχές της τελευταίας στιγμής. Τώρα μας λένε άλλα, που είναι αντίρροπα, αλληλοσυγκρουόμενα και ανακόλουθα. Η πραγματικότητα είναι ότι οι δεσμεύσεις μας έγιναν πράξη. Είναι κατατεθειμένα νομοσχέδια προς ψήφιση από την κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές. Εάν με το καλό είμαστε κυβέρνηση εμείς, θα ψηφίσουμε αυτά τα νομοσχέδια. Αν όχι, η επόμενη κυβέρνηση θα επιλέξει τις δικές της προτεραιότητες.

    Τα ποδοσφαιρικά χρέη

    — Πώς συνάδει το χάρισμα χρεών σε ποδοσφαιρικές ομάδες με την προσπάθεια μείωσης του ελλείμματος; Αυτό μπορείτε να δεσμευθείτε ότι δεν θα ξαναγίνει;

    — Εγινε το 2004 πράγματι μια σοβαρή ρύθμιση χρεών από προσαυξήσεις και πρόσθετες επιβαρύνσεις και οι περισσότερες ΠΑΕ κατάφεραν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματά τους. Για δύο - τρεις ΠΑΕ οι οποίες ήταν αδύνατον να βγουν από τη δύσκολη κατάσταση που αντιμετώπιζαν και βεβαίως δεν είχαν τη δυνατότητα να πληρώσουν ποτέ και αφού είχαμε ενδείξεις ότι στα διοικητικά τους γίνεται πια μια σοβαρή προσπάθεια, είπαμε να δώσουμε μια τελευταία ευκαιρία.

    — Αρα, τελειώσαμε με την ιστορία αυτή.

    — Τελειώσαμε οριστικά με αυτήν την ιστορία.

    Οι άξονες των μεταρρυθμίσεων

    — Τι έχετε στο μυαλό σας ότι πρέπει να αλλάξει από ’δω και πέρα στη χώρα. Το βασικό σας σύνθημα είναι η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων;

    — Να ορίσουμε εξ αρχής τους βασικούς άξονες των μεταρρυθμίσεων. Γιατί εγώ στο μυαλό μου τους έχω απόλυτα ξεκαθαρισμένους. Είναι η συνέχεια της δημοσιονομικής προσαρμογής και με την αναπτυξιακή διάσταση του όρου. Είναι η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων που αφορούν στις δομές του κράτους. Οι αναγκαίες αλλαγές που θα μας επιτρέψουν να οδηγηθούμε σ’ ένα πιο σύγχρονο, πιο αποτελεσματικό, πιο αξιόπιστο κράτος. Αυτό εμπεριέχει και την διοικητική μεταρρύθμιση και την αποκέντρωση. Εχουμε ξεκινήσει ήδη το διάλογο και με την ΚΕΔΚΕ και με την ΕΝΑΕ. Στόχος είναι λιγότερες και ισχυρότερες αυτοδιοικητικές μονάδες. Στην Ευρώπη των περιφερειών πρέπει να κάνουμε πιο ισχυρές, πιο λειτουργικές μονάδες.

    Η συνέχιση της μεταρρύθμισης στην Παιδεία. Και από ’κει και πέρα είναι και η μεταρρύθμιση του κοινωνικού κράτους. Οταν λέω μεταρρύθμιση του κοινωνικού κράτους, δεν εννοώ μόνο προσπάθεια διεύρυνσής του, αλλά και μια κοινωνική πολιτική που απευθύνεται με ξεκάθαρες, προγραμματισμένες δράσεις σ’ αυτούς που έχουν πραγματικά ανάγκη. Γιατί είναι διαπιστωμένο ότι υπάρχει σπατάλη χρημάτων. Χρειάζεται πραγματικά σοβαρή τομή εδώ. Να πηγαίνουν περισσότεροι πόροι –αυτό εξυπηρετεί και το Εθνικό Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής– στους έχοντες πραγματικά ανάγκη.


    Οποιος φταίει θα πληρώσει για τις αμαρτίες του

    «Η σημαία σε θέματα αρχών πρέπει πάντα να είναι ψηλά», τονίζει ο κ. Καραμανλής

    — Θέλω να πάω στο θέμα της διαφθοράς και της διαπλοκής. Είναι κάτι που ο κόσμος το κουβεντιάζει. Εσείς σηκώσατε τη σημαία εναντίον της διαφθοράς και της διαπλοκής το 2004. Χρησιμοποιήσατε και σκληρούς όρους γι’ αυτό το θέμα. Απλοί άνθρωποι τους οποίους βλέπω στον δρόμο ρωτάνε πώς γίνεται οι ίδιοι άνθρωποι στους οποίους αναφερόσασταν να συνεχίζουν να παίρνουν τις βασικές δουλειές από το Δημόσιο;

    — Για όσα έχω πει να ξέρετε ότι αυτά δεν είναι απλές πολιτικές θέσεις ή δεσμεύσεις. Είναι βαθύτερες, φιλοσοφικές, θεμελιώδεις αρχές. Δεν αλλάζει τίποτα. Βεβαίως, πάντα έλεγα –και το λέω και τώρα– ότι δεν έχω, δεν έχουμε προσωπικά, δεν υπάρχει βεντέτα με ανθρώπους. Πρέπει να σας πω ότι είμαι υπερήφανος γιατί αυτή η κυβέρνηση δημιούργησε ένα πλαίσιο ανάθεσης έργων και μελετών που δεν αμφισβητείται και δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν. Αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία και αυτή τη στιγμή τα μεγάλα έργα υλοποιούνται ή προωθούνται γρήγορα. Βεβαίως, επειδή υπήρχε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις ένα σαθρό σύστημα ανάθεσης, χρειάστηκε χρόνος για να δημιουργηθεί. Επρεπε όμως να γίνει και έγινε. Και αυτό είναι μια πολύ σημαντική τομή στην κατεύθυνση της διαφάνειας.

    Ο βασικός μέτοχος

    Γνωρίζετε επίσης ότι είχα την πρόθεση και κάναμε μια καίρια επιλογή, σε σχέση με την ταυτόχρονη ιδιότητα μετόχου, ή ιδιοκτήτη μέσων ενημέρωσης και εργολάβων, ή μεγάλων προμηθευτών του Δημοσίου. Οπως γνωρίζετε υπήρξε μια πολύ έντονη, εντονότατη αντίδραση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Προσωπικά εγώ δεν έχω μετακινηθεί, ούτε κατά κεραία, στα πιστεύω μου. Αλλά από την ώρα που διακυβευόταν η συνέχιση της ροής των πόρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς τη χώρα δεν μπορούσε να γίνει αλλιώς. Αυτή είναι η αλήθεια. Εγώ δεν έχω αλλάξει θέση. Πιστεύω μάλιστα ότι, εάν είχαμε χρονικά περιθώρια, θα μπορούσαμε να πείσουμε και αρκετούς Ευρωπαίους, γιατί το φαινόμενο αυτό δεν είναι μόνο ελληνικό. Δεν είχαμε όμως καθόλου χρόνο. Το Γ΄ ΚΠΣ έτρεχε και μάλιστα με μεγάλη καθυστέρηση από το παρελθόν. Το Δ΄ ΚΠΣ σχεδιαζόταν. Αν μπαίναμε σε μια δικαστική διαμάχη, αυτή θα κρατούσε τέσσερα, πέντε, έξι χρόνια και μάλιστα με αβέβαιο τελικό αποτέλεσμα. Και συγχρόνως όλο αυτό το διάστημα θα ήταν παγωμένες οι πιστώσεις από τα ευρωπαϊκά ταμεία.

    — ...Κάποιος σε αυτή την καρέκλα γίνεται, προφανώς, σοφότερος; Ξέροντας αυτά που ξέρετε σήμερα, θα ανεβάζατε τόσο ψηλά αυτή τη σημαία τότε;

    — Ναι, γιατί τα πιστεύω και γιατί η σημαία σε θέματα αρχών και αξιών πρέπει πάντα να είναι ψηλά. Και είμαι βέβαιος ότι οι πολίτες γνωρίζουν πολύ καλά και αντιλαμβάνονται και την πρόθεση και την προσπάθεια που έγινε. Και έγιναν πολλά. Ανέφερα ήδη το νέο πλαίσιο για τα έργα και τις μελέτες. Θυμίζω ακόμη το νέο σύστημα προμηθειών. Τη μετατροπή της απιστίας από πλημμέλημα σε κακούργημα. Παράλληλα, όλες τις υποθέσεις όπου υπάρχει υπόνοια διαφθοράς, εμείς τις αποκαλύψαμε, εμείς τις πήγαμε στη Δικαιοσύνη. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Και δεν χαριζόμαστε σε κανέναν, όποιος και αν είναι, όσο ψηλά και αν βρίσκεται.

    Διαφθορά και Διοίκηση

    — Γιατί όμως είναι τόσο ριζωμένο το φαινόμενο της διαφθοράς στη χώρα μας και σε ανθρώπους που προέρχονται απ’ όλο το πολιτικό φάσμα;

    — Το φαινόμενο είναι διεθνές και συμβαίνει τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ. Σχετίζεται με πολλούς παράγοντες. Εχει να κάνει βεβαίως και με το γεγονός ότι κυκλοφορεί πολύ περισσότερο χρήμα. Εχει να κάνει και με μια γενικότερη χαλάρωση αρχών και αξιών. Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, έχει να κάνει και με μια Δημόσια Διοίκηση, η οποία χρειάζεται ακόμη πολλή δουλειά και επίμονη προσπάθεια για να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων. Εχει να κάνει και με το γεγονός – χωρίς να θέλω να κάνω ευθείες βολές– ότι καλλιεργήθηκε στο παρελθόν μια αντίληψη πως δεν υπάρχουν πολιτικές ηγεσίες πραγματικά αποφασισμένες, αν όχι να το εξαλείψουν πλήρως, αλλά εν πάση περιπτώσει όπου εμφανίζονται τέτοια φαινόμενα, να στέκονται αποφασιστικά απέναντί τους. Σε κάθε περίπτωση με αυστηρότητα έχω δηλώσει και έχω κάνει πράξη το ότι δεν χαρίζομαι σε κανέναν.

    — Με την ιστορία των ομολόγων, έχετε καθαρή εικόνα ότι δεν υπάρχουν άνθρωποι, κυβερνητικά στελέχη, τα οποία είναι μπλεγμένα στην ιστορία;

    — Ναι, αυτή την εικόνα έχω. Είναι μια υπόθεση σοβαρή. Συζητήθηκε επί μακρόν. Τρεις προ ημερησίας διατάξεως συζητήσεις στη Βουλή αφιερώθηκαν στο θέμα. Εμείς το πήγαμε στη Δικαιοσύνη. Και εμείς μένουμε στη γραμμή ότι όποιος έχει την οποιαδήποτε ανάμειξη και αποφανθεί η Δικαιοσύνη, θα πληρώσει για τις όποιες αμαρτίες του. Συνάμα, έχοντας κάνει την αυτοκριτική μας, στη Βουλή, αλλάξαμε και το καθεστώς επιλογής των διοικήσεων των Ταμείων. Επρεπε να το είχα θεσμοθετήσει νωρίτερα. Οι άνθρωποι δηλαδή, οι οποίοι καλούνται να υπηρετήσουν σε τέτοιες θέσεις, πρέπει να περνάνε από μια πιο λεπτομερή εξέταση προσόντων. Το εφαρμόσαμε πάντως και στην επιλογή έχει πια αποφασιστικό λόγο η Τράπεζα της Ελλάδος και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

    Υπερβολικές εκφράσεις

    — Γυρίζοντας πίσω στο σκληρό καμίνι της πολιτικής, έχετε μετανιώσει για κάποιες βαριές εκφράσεις, όπως το «αρχιερέας της διαπλοκής», που χρησιμοποιήσατε για τον προκάτοχό σας; Θα τις ξαναλέγατε;

    — Πίστευα –και πιστεύω– ότι δεν υπήρχε τότε αποφασιστική αντιμετώπιση, δεν υπήρχε πολιτική βούληση αντίδρασης σ’ αυτά τα φαινόμενα, γι’ αυτό και πολλά από αυτά διογκώθηκαν σε εκείνη την περίοδο. Κατά τα λοιπά, στη διάρκεια κοινοβουλευτικών διαξιφισμών είναι φυσικό κάποτε να υπάρχουν και υπερβολικές εκφράσεις. Προσωπικά δεν αμφισβήτησα ποτέ την εντιμότητα του πρώην πρωθυπουργού και το έχω πει δημοσίως στη Βουλή.

    Ο διάλογος με την Τουρκία και τα Σκόπια

    — Βλέπετε κάποια λύση σύντομα στη γνωστή εκκρεμότητα με τα Σκόπια; Τι θα κάνει η Ελλάδα σε περίπτωση που επιμένουν τα Σκόπια στο θέμα της ονομασίας;

    — Η πολιτική μας εδώ είναι ξεκάθαρη. Η Ελλάδα σήμερα είναι πρωταγωνιστής στα Βαλκάνια. Είναι γέφυρα των χωρών της ευρύτερης περιοχής προς την Ευρώπη. Υπάρχει όμως μια σοβαρή εκκρεμότητα για την οποία εμείς, αν μου επιτρέπετε, εγώ προσωπικά, έκανα ένα βήμα να βρεθεί λύση, προ διετίας. Δυστυχώς, δεν είδαμε και δεν βλέπουμε ανταπόκριση από την άλλη πλευρά. Ισα ίσα, σε κάποιες περιπτώσεις βλέπουμε προκλητικότητα. Θέλουμε να έχουμε καλές σχέσεις. Θέλουμε να βοηθήσουμε και αυτή τη χώρα, όπως όλες τις άλλες, να βρουν τον δρόμο τους προς την Ευρώπη. Αλλά θα πρέπει να βρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση. Και αυτό σημαίνει ότι η χώρα αυτή θα πρέπει κάποτε να μετακινηθεί ουσιαστικά απ’ τις μέχρι σήμερα θέσεις της.

    Η δυνατότητα του βέτο

    — Υπάρχει περίπτωση να ασκήσετε βέτο;

    — Στο πλαίσιο της πολιτικής που σας περιέγραψα, η χώρα μας δεν στερείται την οποιαδήποτε δυνατότητα της παρέχεται. Πάντως, με αυτό που οι ίδιοι ονομάζουν «συνταγματική ονομασία», αποκλείεται να προχωρήσουμε.

    — Στην Τουρκία έχουμε έναν παντοδύναμο Ερντογάν. Εσείς βλέπετε παράθυρο ευκαιρίας, αν κερδίσετε τις εκλογές, να τα βρείτε στο θέμα της υφαλοκρηπίδας; Να κάνετε μια συμφωνία;

    — Η πολιτική μας και εδώ είναι πολύ καθαρή. Ο στόχος είναι η εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Και αυτό φαίνεται πολύ καθαρά από όλες τις κινήσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια. Αλλωστε, σε επίπεδο κλίματος, οι σχέσεις είναι καλές. Οπως είναι καλές και σε πολλά άλλα επίπεδα συνεργασίας. Βεβαίως, υπάρχει ζήτημα. Οι διερευνητικές συνομιλίες συνεχίζονται. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει πρόοδος. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Η βούληση υπάρχει, αλλά θα πρέπει και η Τουρκία να αντιληφθεί ότι το Διεθνές Δίκαιο, οι Διεθνείς Συνθήκες δεν είναι προς διαπραγμάτευση. Πάνω σε αυτή τη βάση έχει οικοδομηθεί και η προσέγγισή μας στο θέμα της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας. Θέλουμε –εμείς και η Ευρώπη– μια Τουρκία, η οποία σταδιακά να υιοθετεί τρόπους συμπεριφοράς, αρχές, και στάνταρ ευρωπαϊκά. Γι’ αυτό και η πολιτική μας στο θέμα αυτό είναι πλήρης συμμόρφωση, πλήρης ένταξη. Η πρόοδος που γίνεται, δεν με ικανοποιεί. Αυτό είναι κάτι όμως το οποίο θα πρέπει και η Τουρκία να κρίνει. Βεβαίως, μια νέα κυβέρνηση και μάλιστα ισχυρή, έχει μια μεγαλύτερη άνεση να προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Θέλω να ελπίζω –και το εύχομαι– αλλά σε τελική ανάλυση δεν εξαρτάται από εμένα.

    — Το τετ α τετ ο Ερντογάν, όπως τον ζυγίζετε εσείς, το θέλει; Το έχει στο μυαλό του αυτός;

    — Ξέρετε, στο «σκληρό καμίνι της πολιτικής», για να χρησιμοποιήσω και τη δική σας έκφραση, δεν έχουν τόσο σημασία οι προθέσεις και τα λόγια, αλλά σε τελική ανάλυση οι πράξεις. Εν πάση περιπτώσει μπορώ να σας πω ότι αισθάνομαι πως έχουμε, βεβαίως με τις διαφορές απόψεων που υπάρχουν, έναν σταθερό συνομιλητή, πράγμα που δεν ίσχυε στις περισσότερες περιπτώσεις, τις τελευταίες δεκαετίες.

    Οι σχέσεις με τη Ρωσία

    — Πόσο σημαντικό είναι το άνοιγμα στη Ρωσία και η σχέση με τον Πούτιν;

    — Με τη Ρωσία έχουμε παραδοσιακά καλές σχέσεις. Δεν υπάρχει θέμα. Και σε πολιτικό επίπεδο και στη συνεργασία μας στους Διεθνείς Οργανισμούς και βέβαια σε επίπεδο συναλλαγών. Διακριτό κομμάτι αυτών των σχέσεων είναι η συνεργασία μας στον ενεργειακό τομέα. Πιστεύω ότι αυτά είναι ιδιαίτερα επωφελή για τη χώρα και από πλευράς γεωπολιτικής της αναβάθμισης, και από πλευράς προόδου που υπάρχει στην περιοχή και από καθαρά οικονομικής πλευράς.

    Θα συνεχιστεί ο διάλογος για το ασφαλιστικό

    — Τι θα γίνει με το ασφαλιστικό;

    — Το ασφαλιστικό είναι μια μεγάλη υπόθεση, ένα μεγάλο εθνικό ζήτημα, μια μείζων προτεραιότητα. Στο διάστημα που πέρασε ξεκίνησε και προχώρησε ο διάλογος με τα κόμματα και τους κοινωνικούς φορείς. Ο διάλογος θα συνεχιστεί. Υπάρχουν κάποιοι συγκεκριμένοι άξονες. Το ασφαλιστικό είναι άμεσα συνδεδεμένο με τους ρυθμούς ανάπτυξης, άρα και με το ύψος της ανεργίας, με τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, με την εκτεταμένη εισφοροδιαφυγή, με ζητήματα που σχετίζονται με τη μετανάστευση.

    Από κει και πέρα βεβαίως θα γίνει διάλογος, αλλά ορισμένα πράγματα είναι δεδομένα, πρέπει να γίνουν. Ενδεικτικά αναφέρω: Ενοποίηση ταμείων. Πλήρης μηχανοργάνωσή τους. Εξορθολογισμός στο ζήτημα των αναπηρικών συντάξεων. Βαρέα και ανθυγιεινά. Να ξεκαθαρίσουμε πραγματικά ποια είναι και ποια όχι. Είναι μια υποχρέωση ετών που κανένας δεν έχει τολμήσει να την αγγίξει. Δική μου άποψη είναι ότι λαμβάνοντας υπόψη την υγιή δημοσιονομική κατάσταση και την καλή πορεία της οικονομίας μπορούμε να κάνουμε τις αλλαγές που χρειάζονται, χωρίς να καταφύγουμε σε αύξηση των ορίων ηλικίας ή μείωση των συντάξεων. Χρειάζεται όμως εξυγίανση του όλου συστήματος. Θα μπορούσε με κίνητρο μεγαλύτερη σύνταξη, να παρέχεται η δυνατότητα προαιρετικής παραμονής στην εργασία μετά τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας. Υπάρχει σχεδιασμός, αυτές τις βασικές αρχές θα τις θέσουμε, θα τις αναλύσουμε ακόμα περισσότερο στους πολίτες. Και βέβαια, μετά τις εκλογές, εφόσον έχουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών, αυτό το σχέδιο θα μπει σε διάλογο.

    — Κάποιοι έλεγαν ότι ως παράταξη είχατε το άγχος της παρένθεσης. Αν κερδίσετε θα φύγει αυτό το πράγμα από πάνω σας; Πιστεύετε ότι θα είναι διαφορετική η αντιμετώπιση των πραγμάτων;

    — Δεν νομίζω ότι επέδειξα ή επιδείξαμε ως κυβέρνηση ποτέ τέτοιο άγχος. Απόδειξη είναι ότι κάναμε πολλά πράγματα τα οποία ήταν χρήσιμα, αλλά δεν ήταν πάντα ευχάριστα. Σας θυμίζω, ότι στη μεταρρύθμιση στα πανεπιστήμια είχαμε επί μακρόν, όχι απλώς ένταση, αλλά σχεδόν κάθε εβδομάδα οξύτητα. Δεν κάναμε πίσω. Σας θυμίζω, επίσης, τον νόμο για τις ΔΕΚΟ. Μια μεγάλη τομή, αφού πια κανείς νεοπροσλαμβανόμενος δεν έχει σχέση δημοσίου υπαλλήλου. Αυτά πριν από μερικά χρόνια ήταν πράγματα αδιανόητα, κ. Παπαχελά. Σας παραθέτω δύο μόνο παραδείγματα για να σας δείξω ότι τουλάχιστον προσωπικά δεν είχα ποτέ το άγχος της παρένθεσης. Εγώ πιστεύω ότι πρέπει κανένας να είναι ξεκάθαρος με τους πολίτες. Και πιστεύω ότι η συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας καταλαβαίνει την ανάγκη να γίνουν πράγματα. Η κοινωνία είναι έτοιμη, ώριμη και θέλει αλλαγές. Με αυτήν την έννοια η καλοπροαίρετη ουσιαστική κριτική που μπορώ να δεχθώ είναι από εκείνους που μου λένε «πρέπει να πάτε πιο γρήγορα».

    Το έλλειμμα ανέτρεψε πολλούς σχεδιασμούς μας

    — Εχοντας τώρα την εμπειρία, αν ξαναπηγαίναμε στο 2004, θα κάνατε κάτι διαφορετικά;

    — Το 2004 είχε δύο σημαντικές, πρόσθετες δυσκολίες, άμεσης εφαρμογής του κυβερνητικού μας προγράμματος. Η πρώτη ήταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Χωρίς να θέλω να υποτιμήσω την προσπάθεια που είχε κάνει η προηγούμενη κυβέρνηση, πάντως υπήρχαν πάρα πολλές εκκρεμότητες και σε έργα και σε ετοιμασίες. Στην ουσία για έξι μήνες η κυβέρνηση λειτούργησε αφοσιωμένη στο να πετύχει αυτή την εθνική υπόθεση. Δόξα τω Θεώ, με τη βοήθεια όλων πέτυχε, μας έκανε όλους υπερήφανους και βεβαίως συνέβαλε στη διεθνή προβολή της χώρας. Πάντως, στην εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής έπαιξε σημαντικό ρόλο στο να μετακινηθεί χρονικά.

    Η δεύτερη μεγάλη πρόσθετη και απρόβλεπτη δυσκολία ήταν η διάσταση του δημοσιονομικού εκτροχιασμού. Η τότε κυβέρνηση τον Δεκέμβριο του 2003, στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2004, έλεγε ότι το έλλειμμα ήταν 1,2%. Εμείς καταγγέλλαμε στη Βουλή ότι είναι πάνω από 2%. Απεδείχθη στην πορεία ότι είχε εκτοξευθεί στο 7,9%. Μοιραία αυτό ανέτρεψε πολλούς από τους σχεδιασμούς μας. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Με αυτή την έννοια, λοιπόν, βεβαίως θα ήθελα πολλά πράγματα που έχουν σχέση με κάποιες από τις κοινωνικές πολιτικές μας, να έχουν προηγηθεί. Δεν γινόταν όμως αλλιώς.

    — Κάποιο λάθος πιστεύετε ότι έχετε κάνει; Κάτι που έχετε μετανιώσει;

    — Το υπαινίχθην ήδη στην κουβέντα μας. Νομίζω ότι σε κάποιες περιπτώσεις θα μπορούσαμε να είχαμε πάει πιο γρήγορα και πιο αποφασιστικά. Σας έδωσα ένα παράδειγμα για την υπόθεση του διαλόγου, για την Παιδεία και τα προσχήματα που επικαλούντο διάφοροι. Αλλά θα σας πω ότι υπάρχει και η άλλη πλευρά. Ακριβώς αυτός ο πλούτος εμπειρίας μας δίνει και μου δίνει τη δυνατότητα να είμαι πλέον πολύ πιο αποφασισμένος για τις μέρες που έρχονται.

    Να γίνει ανταγωνιστικό το Πανεπιστήμιο

    — Να πάμε λίγο στο θέμα της Παιδείας. Ποιες είναι οι μεταρρυθμίσεις που έχετε στο μυαλό σας για την επόμενη τετραετία;

    — Ο στόχος είναι να γίνει το ελληνικό Πανεπιστήμιο πραγματικά ανταγωνιστικό. Τα θεμέλια μπήκαν. Αναφέρομαι κυρίως στο νόμο για την αξιολόγηση. Μέγα θέμα που ήταν ταμπού. Και βεβαίως στο νόμο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ασφαλώς, τις αντιδράσεις τις γνωρίζετε. Να κάνω εδώ μια παρένθεση. Επειδή λέγαμε πριν για τον διάλογο, με πολύ καλή προαίρεση τότε και με πολύ καλή προαίρεση τώρα, σας λέω πως ίσως άφησα τον διάλογο να τραβήξει περισσότερο απ’ ό,τι έπρεπε. Δεν το έκανα για να αποφύγω το πολιτικό κόστος. Αλλωστε, τελικά την απόφαση την πήραμε και το υλοποιήσαμε. Απλώς πίστευα ότι η Παιδεία είναι μια υπόθεση που δεν μπορεί να αλλάζει από κυβέρνηση σε κυβέρνηση ή από υπουργό σε υπουργό. Πίστευα ότι είναι μια υπόθεση στην οποία, έστω και σε ένα γενικό πλαίσιο, μπορούμε να συνεννοηθούμε. Το επιδίωξα μετά πάθους. Μετά λύπης μου είδα έναν έναν, με διάφορα προσχήματα, να αποχωρούν από τον διάλογο. Βλέποντας, λοιπόν, όλα αυτά τα δείγματα τον πρώτο χρόνο του διαλόγου, ειλικρινά σας λέω πιθανόν θα έπρεπε να πάω νωρίτερα στην υλοποίηση. Συμπληρώνω με αυτά την αυτοκριτική που λέγαμε πριν.

    Μένουν όμως και πολλά άλλα πράγματα να γίνουν. Είναι ο νόμος για τα μεταπτυχιακά. Είναι οι μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στην Πρωτοβάθμια και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Να εκπληρώσουμε πλήρως την ανειλημμένη δέσμευσή μας για τη δωρεάν διανομή computers σε όλα τα παιδιά. Το ζήτημα δεν είναι να βελτιώσουμε μόνο το Πανεπιστήμιο. Βλέπω την Παιδεία στη συνολική της διάσταση.

    Μεγάλο και κεφαλαιώδους σημασίας ζήτημα για εμένα είναι να βρεθεί τελικά το απαιτούμενο θάρρος να προχωρήσουμε στη Συνταγματική Μεταρρύθμιση. Και εξηγούμαι τι εννοώ για το άρθρο 16. Να σας δώσω λίγο την ευρύτερη φιλοσοφία μου. Κύριε Παπαχελά, εγώ πιστεύω ότι οι Ελληνες είμαστε ένας προικισμένος λαός. Απόδειξη ότι σε ατομικό επίπεδο ο καθένας διακρίνεται παντού και σε ό,τι επιλέξει να κάνει. Στη λογική των στεγανών και των αγκυλώσεων, εδώ οχυρωνόμαστε όλοι πίσω από μια βολική κατάσταση, η οποία όμως είναι πλασματική. Γιατί ο υπόλοιπος κόσμος τρέχει. Οταν σήμερα υπάρχουν ανταγωνιστικά πανεπιστήμια ακόμα και στις γειτονικές χώρες, εμείς δεν μπορούμε να λέμε ότι είμαστε ερμητικά κλεισμένοι στο καβούκι μας. Η χώρα έχει ανάγκη από «φρέσκες ιδέες». Τι εννοώ; Οτι πρέπει να βγούμε με τόλμη και αυτοπεποίθηση στον ανταγωνισμό. Εχουμε τα φόντα και ως χώρα και ως πολίτες. Δεν γίνεται να συνεχίσουμε έτσι. Οι άλλοι τρέχουν. Φεύγουν μπροστά. Και μάλιστα όχι μόνο οι παραδοσιακοί εταίροι του «σκληρού πυρήνα» της Ευρώπης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Αλεξοπούλου,το κοριτσάκι του εργολάβου μπαμπά που μπήκε στους Πολιτικούς Μηχανικούς και ανέλαβε την ΟΝΝΕΔ.Εκεί την προώθησαν οι δεξιοί καθηγητές της χωρίς να είναι καλή φοιτήτρια. Μόλις τελείωσε της άνοιξε ο μπαμπάς γραφείο, βιτρίνα στην ουσία, και με εξυπηρετήσεις για δάνεια σε τράπεζες και ποιος ξέρει τι άλλο έβγαζε λεφτά,πολλά λεφτά. Είχε και στο γραφείο της τον γκόμενο που έκανε τον γραμματέα των ρουσφετιών και έπαιρνε τα τηλέφωνα για να υπενθυμίσει σε όσους εξυπηρέτησε να την ψηφίσουν νομαρχιακή σύμβουλο.Αυτή είναι η "αγωνίστρια της δημοκρατίας" και η ελπίδα της Αχαϊας για το μέλλον. Ας βγούν οι ΟΝΝΕΔιτες να τα διαψεύσουν αυτά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. ΤΕΤΟΙΑ ΛΟΓΙΑ ΜΟΝΟ ΣΕ ΕΝΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΤΑΙΡΙΑΖΟΥΝ..................


    ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΟΥΛΕΨΕΙ ΠΟΤΕ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ, ΕΧΕΙ ΜΠΕΙ ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΗΣ ΜΑΣΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΥΚΟΛΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ.....ΚΑΙ ΔΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΙΑΝΟΗΘΕΙ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΜΟΧΘΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ, ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΣΚΛΗΡΑ, ΔΙΑΒΑΖΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ, ΔΙΑΒΑΖΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΠΤΥΧΙΟ ΚΑΙ ΟΤΙ ΑΛΛΟ ΚΑΝΕΙ ΚΑΘΕ ΑΠΛΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΠΑΝΤΩΣ ΗΘΙΚΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ...........

    ΤΕΤΟΙΑ ΛΟΓΙΑ ΤΑΙΡΙΑΖΟΥΝ ΣΕ ΜΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗ ΟΝΝΕΔΙΤΙΣΑ ΟΠΩΣ Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΜΑΣ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΥ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΛΛΟΥΣ ΟΝΝΕΔΙΤΕΣ ΠΟΥ ΤΗΝ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΚΑΙ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑΙ ΑΠΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ..........

    ΑΥΤΑ ΦΥΣΙΚΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΑ ΠΙΣΤΕΨΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ........ΠΟΥ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΤΕΤΟΙΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ.......ΚΑΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΟΙ...

    ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΤΟΣΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΦΑΝΙΣΟΥΝ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΛΕΜΕ ΟΙ ΟΝΝΕΔΙΤΕΣ "ΗΘΙΚΗ"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Η Οργάνωση Νέων Νέας Δημοκρατίας, αντιλαμβανόμενη την κρισιμότητα των καταστάσεων, οργανώνει ομάδες περιφρούρησης των αστικών και περιαστικών δασών της ευρύτερης περιοχής της Αττικής.
    Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν σε αυτή την προσπάθεια μπορούν να επικοινωνούν με τα κεντρικά μας γραφεία, καθ’όλη την διάρκεια του εικοσιτετραώρου, στα παρακάτω τηλέφωνα: 210-3817227, 210-3839552, grafeio_typou@onned.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Απαντήστε στα νέα τρικ

    Του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΑΓΝΗ ΑΠΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

    Είχε αναγγείλει παρέμβαση στην προεκλογική περίοδο . Την προετοιμάζει για τις επόμενες μέρες . Και γι� αυτό , ο Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος προτίμησε , σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί του η « ΠτΔ », να ανοίξει μόνο για λίγο τα χαρτιά του , περιοριζόμενος σε μια χαρακτηριστική πρόγευση όσων προτίθεται να διατυπώσει .

    Η άποψή του είναι ότι η ΝΔ και οι δυνάμεις που τη στηρίζουν πρέπει να ρίξουν βάρος στην αντιμετώπιση του σεναρίου ότι απειλείται η αυτοδυναμία της .

    « Είναι μια στημένη σεναριολογία » μας λέει και δεν διστάζει να προσθέσει ότι πίσω από αυτήν « βρίσκονται κύκλοι που πολλοί θα ήθελαν να δουν τον Καραμανλή στη Βουλή με οριακή πλειοψηφία , ελπίζοντας να ελέγξουν την κατάσταση ».

    Ο πρώην υπουργός , που σε λίγες μέρες θα είναι και πρώην βουλευτής μετά από 18ετή συνεχή παρουσία στο Κοινοβούλιο , εκτιμά ότι υπάρχει σε εξέλιξη μια απόπειρα εκμετάλλευσης του σκηνικού που επέφεραν οι πυρκαγιές , ελπίζοντας ότι έχει τρωθεί η εικόνα της Κυβέρνησης .

    « Ορισμένοι κύκλοι επιχειρούν να παίξουν τα παιχνίδια τους και επενδύουν στο σενάριο της μη εξασφάλισης αυτοδυναμίας ή της ισχνής πλειοψηφίας . Ο λαός πρέπει να δώσει την απάντηση προς τους κύκλους αυτούς » είναι η δήλωσή του προς την « ΠτΔ ».

    Ο κ . Σπηλιωτόπουλος δεν μετέχει μεν στην προεκλογική περίοδο , παρατηρεί όμως τις εξελίξεις και σκοπεύει να στηρίξει ανοιχτά τους πολιτικούς στόχους της Νέας Δημοκρατίας με πρωτοβουλίες που θα εκδηλώσει σε αυτές τις δύο τελευταίες εβδομάδες . Για τον ίδιο λόγο δεν θέλει επ� ουδενί σε αυτή τη φάση να ανοίξει κύκλο εσωστρέφειας , πολύ περισσότερο εάν ο κύκλος αυτός αφορά το πρόσωπό του . Στην ερώτηση εάν θεωρεί ότι η αποχώρησή του έχει αφήσει ένα ανοιχτό κενό στην περιοχή , προτιμά να διαμαρτυρηθεί ευγενώς : « Δεν θέλω να με εμφανίζουν ή να με αντιμετωπίζουν ως να είμαι κάποιος σωτήρας ». Η μόνη παρατήρησή του είναι ότι διέβλεψε μια δυσκολία στην κάθοδο νέων προσώπων στον κοινοβουλευτικό στίβο και αυτό το συνδέει με τη γενικότερη εικόνα που έχει δημιουργήσει η πολιτική στα μάτια της κοινωνίας .

    Τα υπόλοιπα στην Πάτρα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. ΔΗΛΩΣΗ
    ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ κ. ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ
    ΣΕ ΣΥΣΚΕΨΗ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ
    ΣΤΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΑΡΚΑΔΙΑΣ

    «Οι μέρες που πέρασαν ήταν πολύ δύσκολες, για όλους μας. Μέρες σκληρής μάχης στα μέτωπα των πυρκαγιών.

    Θέλω, σήμερα, εδώ, να ευχαριστήσω όλους τους ανθρώπους των τοπικών κοινωνιών, τους ενεργούς πολίτες, τους εθελοντές, που συνέβαλαν στη μάχη που έδωσαν οι δυνάμεις πυρόσβεσης.

    Είναι αυτονόητο πως το χρέος της Πολιτείας δεν εξαντλείται στα άμεσα μέτρα, που πήραμε και εφαρμόζουμε για την ανακούφιση και την στήριξη των πληγέντων συμπολιτών μας. Έχουμε πολλά ακόμα να κάνουμε, για να επουλώσουμε τις πληγές των πυρκαγιών, για να κάνουμε το κράτος περισσότερο γρήγορο, περισσότερο αποτελεσματικό.

    Τώρα, δεν έχουν θέση τα μεγάλα και εύκολα λόγια. Είναι ώρα έργου, ώρα δουλειάς. Μέσα από τη δοκιμασία που περάσαμε, βγήκαν και πολλά θετικά μηνύματα. Μηνύματα ηρωισμού και αυτοθυσίας, όσων έδωσαν τη μάχη με της φλόγες. Μηνύματα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς, όσων συνέβαλαν και συμβάλλουν στην κοινή προσπάθεια. Μηνύματα ενός νέου πατριωτισμού. Αυτά τα μηνύματα λοιπόν οφείλουμε να τα αναδείξουμε. Και πάνω σ’ αυτά, όλοι οι Έλληνες ενωμένοι, να χτίσουμε την πορεία μας από δω και πέρα.

    Είμαστε στην επόμενη μέρα. Όλες και όλοι μαζί, οφείλουμε να προχωρήσουμε μπροστά. Να δουλέψουμε μαζί. Να εγγυηθούμε ότι το έργο της ανασυγκρότησης θα προχωρήσει γρήγορα και ουσιαστικά. Να διασφαλίσουμε μια νέα προοπτική δυναμικής, φιλικής προς το περιβάλλον, ανάπτυξης όλων των πυρόπληκτων περιοχών.

    Πριν από λίγες μέρες, διαπίστωσα, μαζί με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την έκταση της καταστροφής στην Αρκαδία. Κάνουμε τα πάντα ώστε να εξασφαλίσουμε την ευρύτερη δυνατή συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην εθνική ανασυγκρότηση. Σ’ αυτή τη δύσκολη στιγμή, η Ευρώπη είναι και θα μείνει στο πλευρό μας.

    Άμεση προτεραιότητά μας είναι να συνεχίσουν να εφαρμόζονται, με τους ίδιους γρήγορους ρυθμούς, όλα τα μέτρα που εξαγγείλαμε για την στήριξη των πληγέντων. Ειδικά σε ό,τι αφορά τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μας, χορηγούνται ήδη προκαταβολές των αποζημιώσεων, μέσω του ΕΛΓΑ και των ΠΣΕΑ. Ήδη, χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι έχουν λάβει τις προκαταβολές και η διαδικασία συνεχίζεται με ταχύτατους ρυθμούς.

    Είναι εθνική ανάγκη οι άνθρωποι της Περιφέρειας να μείνουν στους τόπους τους. Να συνεχίσουν να εργάζονται στον πρωτογενή τομέα. Είναι υποχρέωση, αλλά και δέσμευση της Πολιτείας, η πλήρης αποζημίωσή τους για το φυτικό και ζωικό κεφάλαιο που έχασαν. Η εγγύηση του εισοδήματός τους για την περίοδο που θα απαιτηθεί, μέχρι οι γεωργικές και οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις να ξαναμπούν στην παραγωγική διαδικασία. Η στήριξή τους για την αντικατάσταση του πάγιου εξοπλισμού και των εγκαταστάσεών τους. Η γρήγορη ανασύσταση του ζωικού κεφαλαίου. Η διασφάλιση όλων των αναγκαίων ποσοτήτων ζωοτροφών, αφού, όπως είναι φυσικό, στις εκτάσεις που κάηκαν δεν επιτρέπεται η βοσκή, ώστε να υπάρξει φυσική αναγέννηση του δάσους. Βεβαίως, όπου η φυσική αναδάσωση δεν είναι εφικτή, αυτή θα γίνει σύμφωνα με ειδικές μελέτες.

    Το σχέδιο της ανασυγκρότησης είναι εθνικό. Κι αυτό, όχι μόνο γιατί αφορά σχεδόν το σύνολο της χώρας, αλλά, κυρίως, γιατί απαιτεί συνένωση δυνάμεων. Είμαι βέβαιος ότι οι δυνάμεις της Αυτοδιοίκησης, οι τοπικές κοινωνίες, οι πολίτες, όχι απλώς θα στηρίξουν, αλλά και θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή της νέας μάχης που μας περιμένει: Να χτίσουμε μαζί ένα καλύτερο αύριο για όλους».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Ο Νίκος Τεμπονέρας Δολοφονήθηκε στην Πάτρα στις 8 Ιανουαρίου 1991 σε ηλικία 38 ετών από τον τότε πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Αχαΐας....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *