. Του Δημήτρη Αϊβατζίδη . Από τα πλέον κουραστικά ακροάματα είναι ο αυθεντία-κος λόγος, ο λόγος εκείνος που υπονοεί, αν δεν το υποστηρίζε...
Του Δημήτρη Αϊβατζίδη
.
Από τα πλέον κουραστικά ακροάματα είναι ο αυθεντία-κος λόγος, ο λόγος εκείνος που υπονοεί, αν δεν το υποστηρίζει κιόλας ότι θεόθεν είχε την αποκάλυψη του ορθού. Ο ορθός δρόμος είναι μια από τις πολλές μορφές αυθεντία-κης κατάθεσης, συναντάται επίσης και σε μορφές όπως «φωτεινό μονοπάτι» και πολλαπλές άλλες εκδοχές μεσσιανικού ύφους.
Μου αρέσει πολύ να διαβάζω αυτούς που επαίρονται για την αθεΐα τους για την αποδομηση κάθε μορφής εξάρτησης και αρχής να μιλούν με αφοριστικά σχήματα λόγου, πλασάροντας τη μόνη αλήθεια, την οποία εκ συμπτώσεως ο «θεός» αποκάλυψε μόνο σε αυτούς.
Διάβασα λοιπόν σε απαντητική επιστολή μου προς το ιντυμιντια και σε σχετικό με την παγκόσμια γιορτή κατά των ναρκωτικών θέμα, ότι οι σύντροφοι υπάρχουν μόνο στα οδοφράγματα, ό,τι ξέρατε ως τώρα για συντρόφους ζωής, για συντρόφους κλίνης, για συντρόφους εργασίας ή πνευματικούς συντρόφους, ξεχάστε το, είναι ένδειξη μικροαστισμού. Το επαναστατικό προτσές ( sic) λοιπόν καθορίζει τη συντροφικότητα και ό,τι ξέρατε να το ξεχάσετε. Με την ιδιότητα του πρώην συντρόφου, μην διεκδικείτε την αποπομπή μου δεν ανήκω πλέον στις ενεργές τάξεις του αναρχικού κινήματος, όσο για το αν υπήρξα - ανήκα ας το κρίνουν όσοι ήταν εκεί.
Λοιπόν αφού μάθαμε πού είναι οι σύντροφοι, τώρα μπορούμε να διεκδικούμε και την ιδιοκτησία του «χώρου» (πόσα χρόνια ακούω αυτό το απροσδιόριστο του χωρου/ειστε κι εσείς, του χώρου; Όχι, εγώ είμαι του χρόνου, μη σου πω και του επόμενου χρονου. Εσεις πάλι του χώρου σκέτο; καλό είναι φέρει τις αξίες του αλλά λίγο πασέ, δεν βρίσκεται μεζαμι;).
Προχωρώ στην αποκρυπτογράφηση του κειμένου, εμείς (γενικώς εμείς ) δεν ξεχνάμε, κολεκτίβα τάδε, ποιος είναι αυτή η κολεκτίβα τάδε και γιατί ένα χρόνο μετά την αποφυλάκιση μου (4 ½ σκαστά έβγαλα) πρέπει να ξέρω την κολεκτίβα που υπογράφει. Μου θυμίζει τους καταγγελοντες στην εκπομπή του Τριανταφυλλόπουλλου "…θέλω να καταγγείλω τον δείνα ότι έκλεψε το ταμείο των … χορευτών κοιλιάς(!) αλλά, δεν μπορώ να σας πω πώς με λένε, παρεμπιπτόντως είμαι η Σουλα αλλά δεν θέλω να βγει το όνομα μου , καταλαβαίνετε τώρα γιατί , κάνω το ντεμπούτο μου στην ποίηση και δεν θέλω να εκτεθώ η αιδος (!). Ή επίσης άλλο τηλεφώνημα «…καταγγέλλω το πασοκ, τη νδ και το κκε ότι επέτρεψαν –ενώ το ήξεραν - στη Μάρθα να τα φτιάξει με τον Νίκο ενώ εγώ είχα σειρά κι έχω βγει και στην Ανίτα, πράγμα που αν μη τι άλλο με καθιστά και άλλου επιπέδου .».
Ανυπόγραφα λοιπόν στηλιτεύουν όλους εμάς του αστικού τύπου: ρουφιάνοδημοσιογράφους, ραδιοφωνατζηδες (έτσι το γράφουν ) θέτοντας και το ερώτημα, ποιος ήταν ο ρόλος του Δ. Αιβατζιδη; Ποιος ήταν ρε παιδιά για πείτε μου να τον μάθω και γω και μου αραδιάζετε, ένα σωρό ονόματα, λες και κάνουμε τρισάγιο. Εντάξει εγώ δεν είμαι σύντροφος σας, άλλωστε άλλος το έγραψε όχι εγώ , όπως θα διαβάσετε στις σχετικές επιστολές. Εγινα του συστήματος, οποία παρακμή, συμβιβάστηκα με το αστικό καταστημένο, πουλήθηκα για ένα, mont blanc, και δυο tods, αλλά αυτό ποιον ενδιαφέρει;
Η αυθεντία και το ιδιοκτησιακό καθεστώς πολιτικών χώρων, όπως και η αυθεντία και η ιδιοκτησία ιδεών είναι από τις πιο χαριτωμένες ανακαλύψεις. Τέλος η ποσοτική συνδρομή σε αγωνιστικές περγαμηνές ,σε αναλυτικό έργο και σε προβολές απόψεων και θέσεων. Υπάρχει αγαπητέ αναγνώστη το νοου χαου, να το ξέρεις και να μην κάνεις χρήση ταυτοτήτων που ανήκουν σε άλλους , δεν μπορεί δηλαδή να είσαι ολυμπιακός, γιατί αμέσως θα τεθεί το ερώτημα, πόσο ολυμπιακός είσαι; δεν είσαι τόσο ολυμπιακός όσο εγώ, εγώ είμαι πιο ολυμπιακός από σένα κ.ο.κ. Τολμώ να διεκδικήσω μια άποψη τόση δα και το κάνω γρήγορα για να μην υποστώ καμία αναίρεση, υποστηρίζω λοιπόν, ενάντια στο κίνημα (υπήρξε όντως οι σιξτις το ξέρουν) υπέρ των διακοπών και τίθεμαι ενάντια στο κίνημα κατά των διακοπών κίνημα που αναστάτωσε το Μπράιτον και στοιχεία του οποίου αναφέρονται στο Κουαντροφινια.
Ελπίζω να μην διεκδικήσει κανείς τα σκήπτρα της απόλυτης γνώσης για τις ιδέες μου, ή τουλάχιστον εύχομαι εκείνη την ώρα να πνίξω την ιδεολογική μου ευτέλεια στο βυθό του νησιού που θα βρίσκομαι.
Αγαπητοί μου,
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο κοινωνικό σημαινόμενο της αυθεντίας δεν είναι η γνησιότητα – με την έννοια της μοναδικής, αδιαμφισβήτητης γνώσης – αλλά η αδιαμφισβήτητη ισχύς για την επιβολή του δέοντος.
Μη μπερδεύουμε λοιπόν την αυθεντικότητα που χαρακτηρίζει, πράγματι, τη γνησιότητα, το μοναδικό χαρακτήρα, τη μοναδικότητα στη δομή ή/και λειτουργία, με την αυθεντία.
Η αυθεντία είναι μια νοητική κατασκευή (mental construction), που δομείται στο πλαίσιο ενός αυστηρά ιεραρχημένου συστήματος εξουσίας.
Δεν υπάρχει αυθεντία εκεί που απουσιάζει η εξουσιαστική διάρθρωση της κοινωνίας.
Έτσι, η αυθεντία αποτελεί ένα κοινωνικό τεχνούργημα (social artifact), που λειτουργεί ως νοητική κατηγορία ( mental picture), που αποσκοπεί στην άσκηση πειθούς για την εμπέδωση της απόλυτης αλήθειας, του ορθού, του δέοντος.
Είναι το μέσο νομιμοποίησης ενός επί μέρους ή γενικότερου συστήματος εξουσιαστικών σχέσεων, καθώς δι’ αυτού διαμορφώνεται η αναγκαία εμπιστοσύνη
στο κοινό τόπο λειτουργίας του συστήματος, που αποκαλείται κοινωνική πραγματικότητα ή απλώς πραγματικότητα.
Η αυθεντία, λοιπόν, προσφέρει μια αδιαμφισβήτητη ερμηνεία της πραγματικότητας που βιώνουν τα μέλη ενός κοινωνικού συνόλου, νομιμοποιώντας παράλληλα το σύστημα εξουσίας που είναι εμπεδωμένο ή τείνει να εμπεδωθεί σε αυτό.
Η αυθεντία είναι η μικρή θεότητα του κάθε συστήματος.
Δίχως αυτήν, η άσκηση πειθούς θα απαιτούσε μια εξατομικευμένη αποδεικτική διαδικασία που θα αποκέντρωνε και θα απομαζικοποιούσε την επικοινωνία σε τέτοιο βαθμό που θα καθιστούσε ανίσχυρους τους αυτοματισμούς ελέγχου της συμπεριφοράς των ατόμων από μια εξουσιαστική δομή.
Η σημερινή κοινωνική δομή στο παγκοσμιοποιημένο σύστημα έχει ανάγκη την αυθεντία, όσο ποτέ άλλοτε στην ιστορία των εξουσιαστικών συστημάτων.
Η αυθεντία είναι πλέον ο καταλύτης της κοινωνικής συμπεριφοράς και δομείται από το σύγχρονο MARKETING, σε όλα τα επίπεδα: πολιτισμικό, κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό.
Το marketing κατασκευάζει αυθεντίες όπως δομεί τις αυθεντικότητες στα brands.
Η αυθεντία, σήμερα, παράγεται από τους κάθε είδους marketers για να στηρίξει την αυθεντικότητα, λόγων, έργων, πολιτικών και προϊόντων σε μια κοινωνία που ολοένα και περισσότερο ταυτίζεται με την αγορά – όχι του Δήμου, αλλά την άλλη που ξέρετε!
Ο ΑΓΙΟΣ
Αϊ-βατζίδη Αϊ-γαμήσου.
ΑπάντησηΔιαγραφή"εύχομαι εκείνη την ώρα να πνίξω την ιδεολογική μου ευτέλεια στο βυθό του νησιού που θα βρίσκομαι."
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο αυτό ισχύει και "δι ημας" κόπανε, το αυτό ευχόμαστε και εμείς.
Αν μάλιστα πνίξεις και εσένα μαζί, θα κάνεις μεγάλη χάρη στον εαυτό σου και σε πολύ ακόμα κόσμο! Κόπανε!
Αϊ-βατζίδη, Αϊ-γαμήσου! (που λέει κι ο προηγούμενος αγανακτισμένος).
ΑΓΙΕ
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ καθετοποίηση της σημειολογικής αναφοράς στην πολυσυλλεκτικότητα του φαίνεσθαι δεν μπορεί να αναιρέσει την εντατικοποίηση των μέσων παραγωγής σε μια κεϋνσιανή εκδοχή της οικονομικής διαδικασίας.
Με άλλα λόγια, η σημειολογία του είναι και του φαίνεσθαι διαπερνά τις δομές του ιεραρχημένου λειτουργικού συστήματος της εξουσίας μέσα απο αποδομημένες εκφάνσεις κατηγοριοποίησης των ταξικών αντιπάλων.
Εν ολίγοις, ασε μας ρε μαλάκα πρωι πρωι με τις βαθυστόχαστες αναλύσεις που μόνο εσύ καταλαβαίνεις(;) και πιες κανένα καφεδάκι να συνέλθεις.
9.08
ΑπάντησηΔιαγραφήΚόψε τον καφέ και την κοκαίνη, άρχισε τα ηρεμιστικά!
Δεν σε βλέπω καθόλου καλά...
ΑΓΙΕ 9.14
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάλι παραισθησιογόνα πήρες χτες βράδι;
Τς τς τς...
9.23
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν είμαι ο Αγιος, ο γιατρός σου είμαι!
Να τον ακούς τον γιατρό γιατί θα μας αναγκάσεις να πάμε πάλι για δικαστική εντολή εγκλεισμού.
Πάρε τα φαρμακά σου!
Ρε Αράπη, άσε τον άνθρωπο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν φτάνει που δεν του 'κατσε η γυναίκα του χθές, έχει και εσένα πρωί πρωί...
ΑΓΙΕ
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι έχεις να πεις για την παραμετροποίηση των μέτρων καταστολής στα πλαίσια των νοητικών τεχνουργημάτων (artifacts) της εξουσίας (authority) για τον πληρέστερο έλεγχο της εμπέδωσης των ιεραρχικών δομών της κοινωνικότητας;
Προφανώς σου διαφεύγει το γεγονός που αναφέρει και ο Max Webber, δηλαδή το οτι οι νοητικές συντεταγμένες που διαπερνούν τον κοινωνικο-οικονομικό ιστό μιας μεταβιομηχανικής κοινωνίας νομιμοποιούν τη χρήση εμπεδωμένων εξουσιαστικών σχέσεων μέσα απο το φάσμα μια εναλλακτικής, κινηματικής, μεταμοντέρνας αριστεράς.
Κατάλαβες;
Ανώνυμος Αη-Γαμήσουπρωιπρωι
Αγαπητέ 9.08,
ΑπάντησηΔιαγραφήδεν κατάλαβα γιατί θύμωσες.
Πρώτον, ο ρόλος της αυθεντίας στη διαμόρφωση του σύγχρονου εξουσιαστικού φαινόμενου, είναι ένα πολύ ενδιαφέρον κεφάλαιο που θα έπρεπε να σε προβληματίζει.
Αν το ψάξεις θα τρομάξεις!
Δεύτερον, είναι γραμμένο μάλλον απλά και κατανοητά.
Τρίτον, το έγραψα χθες βράδυ και καθώς δεν διαθέτω μεταφυσικό χάρισμα δεν γνώριζα τι ώρα θα το διαβάσεις και σε τι κατάσταση θα σε «εύρισκα».
Καλημέρα.
Ο ΑΓΙΟΣ
Τόχω ψάξει τόχω ψάξει.Και τρόμαξα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο ξαναβρήκα στο κείμενό σου. Και ξανατρόμαξα.
Γι αυτό και ξαναϋπογράφω:
Ανώνυμος Αη-Γαμήσουπρωιπρωι
9.08
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραίοοο!
Ρε μ'ενα μαλάκα (9.45) προυνό προυνό, ντε και καλά να τον γαμήσω...
ΑπάντησηΔιαγραφήΕχουμε δουλειές ρεεεεέ...
Ηρέμησε βόδι!
ο Αράπης.
Ρε Αράπη,
ΑπάντησηΔιαγραφήΤους... στίχοι(!) ποιός τους έγραψε, εσύ;
S
χαχαχα
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαι.
A
9.14
ΑπάντησηΔιαγραφήΑποτυχημένη/χιλιοειπωμένη συμβουλή.Τόσες ξένες σελίδες επισκέπτεσαι ,μόνο one-liners έμαθες να κλέβεις?
Στα παλιά «καταστήματα νεωτερισμών» και σε περιόδους εκπτώσεων δέσποζε μία επιγραφή: «Το αφεντικό τρελάθηκε…»
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ συνέχεια ήταν κάτι σαν «και τα δίνει όλα τζάμπα».
Μια τέτοια επιγραφή ταιριάζει στην πρόσοψη του Μεγάρου Μαξίμου. Το μεγάλο αφεντικό, ο καταλληλότερος, ο μεταρρυθμιστής, τρελάθηκε. Και δίνει τα ρέστα του. Για να εκμαυλίσει συνειδήσεις, να εξαγοράσει ψήφους, να εξαπατήσει αφελείς.
Ο κινηματογραφικός Μαυρογιαλούρος στερείται δημιουργικής φαντασίας σε σύγκριση με τον αληθινό σωσία του, τον Κώστα Καραμανλή. Εκείνος ούτε Αγροφυλακή ίδρυσε, ούτε χρέη ποδοσφαιρικών ομάδων έσβησε, ούτε δωρεάν αποκωδικοποιητές ψηφιακής τηλεόρασης σε άτομα με ειδικές ανάγκες χάρισε.
Επίσης ο κινηματογραφικός Μαυρογιαλούρος υστερεί σε αμετροέπεια σε σχέση με τον πρωθυπουργό. Διότι, το Σεπτέμβριο του 2003, ο κ. Καραμανλής ειρωνευόταν τις «…αποσπασματικές παροχές της τελευταίας στιγμής». Κι έλεγε επί λέξει:
«Τώρα, λίγο πριν τις εκλογές, ο κ. Σημίτης θυμήθηκε ότι τάχα υπάρχουν και οι πολίτες. Ότι υπάρχουν Έλληνες που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας… Αυτό είναι εμπαιγμός».
Θυμηθείτε τις βαρύγδουπες αυτές δηλώσεις όταν ο σύγχρονος Μαυρογιαλούρος θα εξαπολύει την καταιγίδα των παροχών του υπογραμμίζοντας τα ρουσφέτια με τη γλώσσα του σώματος που χρησιμοποιούσε ο Λάμπρος Κωνσταντάρας.
Φανταστείτε διπλό τηλεοπτικό πλάνο: από τη μία τον «πολιτικό» Καραμανλή του 2003 κι από δίπλα τον «πολιτικάντη» Καραμανλή του 2007.
Είναι βέβαιο ότι όποιος διαθέτει στοιχειώδες φιλότιμο θα νιώσει πως ο καταλληλότερος υποτιμά βάναυσα τη νοημοσύνη του. Και θα αισθανθεί ακόμη χειρότερα όταν ακούσει τους κεκράκτες να ισχυρίζονται ότι αυτά δεν είναι… παροχές. Ότι είναι «υλοποίηση των προεκλογικών δεσμεύσεων» της Ν.Δ.! Και απόδειξη της… κοινωνικής ευαισθησίας της κυβέρνησης.
Αλλά και σ’ αυτό έχει απαντήσει ο κ. Καραμανλής των ανέμελων ημερών της αντιπολίτευσης. Στην ομιλία του που προαναφέραμε κατέληγε:
«…Η στήριξη των χαμηλόμισθων, των συνταξιούχων, των ανέργων θα είναι βασική μας προτεραιότητα κι όχι υστερόγραφο σε επαναλαμβανόμενες προεκλογικές υποσχέσεις… Η πραγματική κοινωνική ευαισθησία αποδεικνύεται στην πράξη, στη διάρκεια της κυβερνητικής τετραετίας κι όχι στις αρχές της προεκλογικής περιόδου».
Αλλά τι είναι αυτές οι «παροχές» ή η «υλοποίηση των δεσμεύσεων του 2004»; Επαναλαμβάνοντας τις λέξεις του ίδιου του κ. Καραμανλή δεν είναι παρά «…υστερόγραφο σε επαναλαμβανόμενες προεκλογικές υποσχέσεις». Με απλά λόγια, είναι ένας καταρράκτης από «θα, θα, θα…» που έμειναν στα αζήτητα του περίφημου «προγράμματος» της Νέας Διακυβέρνησης. Τα θυμήθηκαν τώρα, παραμονές εκλογών, και τα επαναλαμβάνουν με την ελπίδα ή την κουτοπονηριά πως θα εξαπατήσουν πάλι τους αφελείς που τους εμπιστεύτηκαν.
Δείγμα της ανευθυνότητας με την οποία παριστάνουν τους φιλεύσπλαχνους είναι ότι δεν υπάρχει κανένας σοβαρός υπολογισμός του κόστους που θα έχουν αυτά τα φιλολαϊκά μέτρα της τελευταίας στιγμής. Δεν υπάρχει καμία πρόνοια για την πηγή από την οποία θα αντληθούν αυτά τα κονδύλια. Και πώς να υπάρχουν τέτοιες, ενώ δεν έχει καταρτιστεί ο προϋπολογισμός;
''PASOK poisonous''
Πάλι αερογαμείς Αράπη ,γέμισες σπέρμα την ατμόσφαιρα.Λυπήσου τις μύγες,κάνε ένα διάλειμα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑκούσαμε απίθανα πράγματα τις τελευταίες ημέρες από την κυβέρνηση. Οι άνθρωποι πήγαν στις εκλογές του 2004, έχοντας υποσχεθεί τα πάντα στους πάντες. Κέρδισαν στις εκλογές, και μόλις κατάλαβαν ότι ερχόταν ο λογαριασμός, έκαναν τη δήθεν απογραφή για να τα βγάλουν όλα μαύρα και να αποφύγουν την εκπλήρωση των υποσχέσεων. Ταυτόχρονα, είχαν τη δυνατότητα να κάνουν «δωράκια» και παροχές στους λίγους και σε συγκεκριμένα συμφέροντα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤώρα, έχουν αρχίσει να υπόσχονται πάλι όσα είχαν τάξει το 2004. Θεωρούν ότι μπορούν να κοροϊδέψουν τους πολίτες για δεύτερη φορά. Είπαμε ότι έχουν τη συνταγή του Μαυρογιαλούρου, αλλά μάλλον αδικούμε τον Μαυρογιαλούρο του σινεμά. Αν θυμάστε, ο Κωνσταντάρας παραιτήθηκε από υπουργός, στο φινάλε της ταινίας, όταν κατάλαβε τι συνέβαινε. Εδώ μιλάμε για την απόλυτη αναισχυντία. Κοροϊδεύουν χωρίς φραγμούς.
Τζων
Βασικά ο Αϊβατζίδης έχει δίκιο, το ότι είναι δημοσιογράφος σε αστικά Μ.Μ.Ε. δεν τον κάνει αυτομάτως φερέφωνο των συμφερόντων (παρά μόνο αν αποδειχθεί μέσω ασυνέπειας σε αυτά που γράφει, δηλαδή πολιτικής ασυνέπειας).
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο ίδιο όμως ισχύει και για το ιντιμίντια και το κάθε ιντιμίντια, από τη στιγμή μάλιστα που λογοκρίνει και επιλέγει κείμενα ή απαντήσεις κατά το δοκούν. Το να θεωρεί το ιντιμίντια ότι επειδή απλά "λέει" ότι τα βάζει με το σύστημα είναι αντισυστημικό, είναι ανακρίβεια. Έχει την υποχρέωση να το αποδεικνύει, και αυτό θα γινόταν μόνο αν είχε πλήρη δημοκρατία και όχι "διαχειριστική" τόσο στην επιλογή των θεμάτων του όσο και στην ιεράρχηση τους.
Αυτό όμως θα σήμαινε συγκρούσεις με τις διαχειριστικές ομάδες, κάτι που δε συμφέρει τους κυρίους εκεί προφανώς... Οπότε μετά παίζει το παιχνίδι της απαίτησης πολιτικών φρονημάτων και γίνονται γραφικοί. Ιντιμίντια μόνο με μέτρο παιδιά. Εκτός και αν αλλάξει ριζικά και πέσουν καρέκλες και δογματισμοί.
Αγαπητοί φίλοι,
ΑπάντησηΔιαγραφήΠροσπάθησα, μιλώντας για την σχέση της αυθεντίας με την εξουσιαστική δομή, να δείξω ότι το τέλος της επίκλησης των διαφόρων «ισμών», για την ερμηνεία του κόσμου ( των κόσμων, για την ακρίβεια) δεν άλλαξε τον τρόπο δόμησης της πραγματικότητας. Διαφοροποίησε όμως, παρόλα αυτά, ριζικά το πλαίσιο αναφοράς.
Ισχυρίστηκα ότι, σήμερα, κυρίαρχο ρόλο στη παραγωγή αυθεντιών ανέλαβε εξ ολοκλήρου το σύγχρονο marketing, το οποίο μαζικότερα από ποτέ διαμορφώνει τα πρότυπα συμπεριφοράς και ερμηνείας, σύμφωνα με τα οποία αποφασίζουμε και επιλέγουμε.
Προσπαθώ να πω στο σύγχρονο (μου) πολίτη ότι ξεφεύγοντας από τον παραδοσιακό στερεοτυπικό διαφορισμό μεταξύ αριστεράς-δεξιάς, δεν σημαίνει ότι έπαψε να είναι πολιτισμικά και κοινωνικά όμηρος στερεοτύπων.
Αυτή τη φορά απόλυτα και καθολικά με δραματικές κυρώσεις για τους αποκλίοντες.
Τώρα δεν έχεις σωτηρία, δεν πρόκειται να σε καλύψει κανείς.
Είτε ο ένας θα σε χρεώνει στον άλλο, ή όλοι μαζί θα σε στέλνουν στο διάολο!
Η αποκλίνουσα νόηση για τους παραδοσιακούς δεξιούς ήταν αριστερισμός, για τους αυθεντικούς αριστερούς ( εννοώ με τη βούλα του κόμματος ή του σχήματος) θεωρείτο οπορτουνισμός, ενώ για τα σημερινά τέκνα της παγκοσμιοποίησης παραίσθηση.
Η αυθεντία δραπέτευσε πια από τα πανεπιστήμια, τις φιλοσοφικές σχολές, τα πατάρια ή τα υπόγεια της διανόησης - με ή χωρίς εισαγωγικά – και εγκαταστάθηκε στη τηλεόραση όλων των μορφών, στις ψηφιακές παροχές και τα δίκτυα προβολής.
Η νέα «αντικειμενική» αυθεντία είναι ο διαφημιστής, ο ειδικός στο γυαλί και ο παρουσιαστής, φίλοι μου.
Το μέτρο της αυθεντίας καθορίζεται από τη μαζικότητα , άρα από αυτούς που ελέγχουν τα ΜΜΕ- παλαιά και νέα.
Δεν εννοώ να γυρίσουμε το ρολόι της ιστορίας πίσω.
Δεν αναπολώ τίποτε.
Δεν συγκρίνω.
Aπλώς, επιμένω να διακρίνω.
Για να καρποφορήσει αυτή η προσπάθεια της απομυθοποίησης της πραγματικότητας απαιτείται – όπως πιστεύω -η συνδρομή της αποκλίνουσας νόησης και όχι της κοινής λογικής.
Εδώ, μπερδεύονται κάπως τα πράγματα για τον αποδέκτη, αλλά πιστεύω με λίγη υπομονή και καλή διάθεση θα συνεννοηθούμε τελικά.
Ο ΑΓΙΟΣ
ΑΓΙΕ θα διαφωνήσω, αυθεντία είναι ο τέλειος στο κέρδος. Αυτό δεν είναι ο εργαλειακός ορθολογισμός του νεοφιλελευθερισμού (και εν επεκτάσει του φιλελευθερισμού); Αυτό δεν είναι το σύστημα στις μέρες μας; Η μαζικότητα είναι καλή όταν όμως είναι απότοκος του κέρδους, αν δεν συνδέεται με αυτό δεν είναι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ μαζικότητα στις συγκεντρώσεις ας πούμε κατά των Ιδιωτικοποιήσεων φερ' ειπείν δεν είναι αυτό που επιζητεί το σύστημα, το ανάποδο ισχύει.
Η μαζικότητα των προβάτων στα ΜΜΕ φυσικά και είναι ευκταία... Αυτά είναι δυστυχώς και αν δε δούμε το πρόβλημα συστημικά το έχουμε χάσει το παιχνίδι!
Kαλύτερα,Αγιε,πολύ καλύτερα!(καλό=κατανοητό)
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλε ikonic,
ΑπάντησηΔιαγραφήΕκεί που σημειώνω:
“Η νέα «αντικειμενική» αυθεντία είναι ο διαφημιστής, ο ειδικός στο γυαλί και ο παρουσιαστής, φίλοι μου.
Το μέτρο της αυθεντίας καθορίζεται από τη μαζικότητα , άρα από αυτούς που ελέγχουν τα ΜΜΕ- παλαιά και νέα”.
Εννοώ προφανώς την μαζικότητα όπως την αντιλαμβανόμαστε σε σχέση με τα ΜΜΕ και όχι όπως αυτή ορίζεται ως συν-άθροιση.
Όταν λέμε μέσα μαζικής επικοινωνίας, θα πρέπει να εννοούμε μηχανισμούς μαζοποίησης της πολιτικής και κοινωνικής ζωής.
Μόνο έτσι μπορεί να γίνει αποδεκτή η θεώρηση ότι «το μέσον είναι μήνυμα».
Εκεί τοποθετώ τη σύγχρονη δόμηση της αυθεντίας.
Για το σκοπούμενο κέρδος δεν έχω αντίρρηση, απλώς δεν με εξυπηρετούσε ως αναλυτικό εργαλείο για αυτό δεν το ανέφερα.
Η προσέγγιση μου – όπως αντιλαμβάνεσαι - δεν είναι νέο-μαρξιστική, αλλά ακολουθεί τις αναλυτικές κατηγορίες των Rene Passet και Michel Foucault.
Αυτό δεν σημαίνει ότι πρεσβεύω τον απόλυτο χαρακτήρα της σημειολογίας απέναντι στη κοινωνική θεωρεία - ιδιαίτερα μετά τη συνεισφορά του Gramsci.
Μάλλον το αντίθετο ισχύει, αλλά αποφεύγω να μπλέκω τις εννοιολογικές κατηγορίες που καθορίζουν τα δυο αυτό διακριτά πεδία σκέψης μεταξύ τους.
Ο ΑΓΙΟΣ
3.18
ΑπάντησηΔιαγραφήΤώρα ξέφυγες πάλι.Δεν θέλω να φανώ γκρηνιάρα αλλά τ﨨Αυτό δεν σημαίνει ότι πρεσβεύω κλ¨ τι το ήθελες?
Καλή μου φίλη 4.16,
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλά κάνεις και με πιέζεις, εκτίθεμαι για να διορθώνομαι, αλλά βρε παιδί μου και εσύ δείξε λίγο …συμπάθεια.
Γράφω μέσα στη κουφόβραση της Σκανδιναβίας, συντάσσω με αυτόματη γραφή, ελληνικά χρησιμοποιώ μόνο όταν μιλώ ή παρα-μιλώ εδώ και φέτος κλείνω …τα πενήντα!
Είναι να μην …πρεσβεύω κάπου-κάπου!
Ο ΑΓΙΟΣ
ΆΓΙΕ έχεις δίκιο, απλά παρέβλεψα τη σημειολογική αναφορά σου στα ΜΜΕ και έδωσα βάρος στη "μαζικότητα".
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχω μια τάση να πιστεύω πλέον ότι οι κοινωνικές θεωρίες ως θέσφατα και νόμοι είναι δύσκολο πλέον να πείσουν μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ αν και υπάρχουν διάφορες εκτιμήσεις γι' αυτήν.
Απλά η κοινωνική νομοτέλεια που διέπει θεωρίες σαν κι αυτές τις καθιστά από κάποιο σημείο δογματικές και αντιδημοκρατικές όταν εφαρμόζονται αν και μόνο παράδειγμα επ' αυτού έχουμε το σταλινισμό. Βέβαια η χρήση των αναλύσεων αυτών έχει τεράστια σημασία στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου..
Αυτό το οποίο παίζει όμως τελικά είναι το πώς τα ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα μπορούν να εφαρμοστούν σε ένα "σύστημα", με όσο το δυνατόν λιγότερες εξουσίες σε μικρές ομάδες ανθρώπων. Τώρα διαβάζω Φωτόπουλο σχετικά και έχει πολύ ενδιαφέρον το σχετικά "αναρχικό" μοντέλο που προτείνει: http://www.inclusivedemocracy.org/index.html
Ρίξε μια ματιά αν θες, έχει κάνει τεράστιο έργο προς αυτήν την κατεύθυνση.
Φίλε ikonic,
ΑπάντησηΔιαγραφήέπεσες μέσα.
Με αυτό ακριβώς ασχολούμαι.
Τα τελευταία χρόνια κάνω έρευνα πάνω στις open politics και έχω γράψει και γω κάτι περί inclusive democracy.
Θα δω τι γράφει ο Φωτόπουλος.
Ο ΑΓΙΟΣ
Έχω τραβήξει επανειλημμένα τα μαλιά μου με τον ΑΓΙΟ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτον κόσμο μας, στην Ευρώπη τουλάχιστον, υπάρχουν ένα κάρρο ανθρώπων σαν αυτόν.
Κείμενα τραβηγμένα απ' τα μαλλιά.
Σύγχυση, νοητικές σαλάτες και πίτσες μέσα σε αργυρά μαγειρικά σκεύη, Γκραμσικά ζυμαρικά, Μαρκσικές παπάρες πασπαλισμένες με αραβικά μπαχαρικά από τον 21ο αιώνα - όχι τον δικό μας! - αλλόφρονες ματιές τριγύρω σε κείμενα ξένων που σώνει και καλά να πλασαριστούν ως έδεσμα σε κάθε γωνιά αυτού τού πλανήτη - άρα και στην μεσογειακή διατροφική εικόνα -
...
και γενικά, μια απέλπιδα προσπάθεια να ΠΕΙΣΟΥΜΕ ΕΑΥΤΟΝ
ΚΑΙ ΟΥΔΕΝΑ ΑΛΛΟΝ.
Για ποιό πράγμα;
Για το ότι ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΝΕΚΡΟΙ!
ε.
9.14
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίσαι υπερβολικός με την κριτική σου στον Αγιο που συγκριτικά με άλλους σχολιαστές είναι θησαυρός γνώσεων και ήθους.Το δε συμπέρασμα τουλάχιστον¨θεατρικό¨Αλλα σεντόνια μας ενοχλούν εδώ και όχι του Αγίου .Ηaving said that,η μαγειρική μεταφορά είναι πολύ πετυχημένη.F.
ποση αξιοπρεπεια δηλαδη μπορει νακρυβεται σε εναν μπανιστηρτζη ξενων ζωών ,σε εναν ανωνυμο υβριστη εκ του ασφαλους και σε εναν συμπεγματικο της κριτικης εφαρμογης του οπερ εδη δειξαι ,προφανως δια της κευνσιανικης ατραπού εχετε παντα δικιο ,και φυσικα πρωι πρωι αυτα γιατι το βραδυ υπερυεματιζεται σε δομικο κυρος επιχειρηματων . διαβαζεται οπως η λεξη αυθεντια και συνοδευεται απο:" ασε μας ρε μαλακα εμεις ξερουμε καλυτερα ". TO ΔΙΧΩΣ ΑΛΛΟ ΕΠΙ ΠΑΝΤΩΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ.(απο περιγραφες βεβαια και οχι απο ιδιαν αποψη.)
ΑπάντησηΔιαγραφήνα πας να πνιγεις εσυ ρε βλαχο
ΑπάντησηΔιαγραφήμαζι με τη στανη σου.
αι γαμισου δις
ρε δημητρη ποιος γιδοπουλος ποιο γιδι βριζει διαρκως και περνιεται για γκραμσι ?
ΑπάντησηΔιαγραφήγραψε τον στ αρχιδια σου ειναι ο φυσικος του χωρος.
ΑΠΟ ΓΙΑΛΑΝΤΖΙ ΔΑΝΤΟΝ και ΜΑΡΑ εχει να φανε και οι κοτες ,παντως αυτος θελει τον εκφυλισμο του οποιου θεματος λογιζεται δε ως ειδικος ,ειδημων ,ηδονοβλεψιας και λιγουρι ειναι που εξαντληται σε παραφυλολογια νεολογισμων και haute culture ,χωρις να εχει πιασει ουτε σφεντονα στο χερι του .
6.55 ΚΑΚΟΜΟΙΡΗ Ε ΚΑΚΟΜΟΙΡΗ
ΑπάντησηΔιαγραφή(....μηπως εχεις ενα δεκαρικο?)
7.52
ΑπάντησηΔιαγραφήρε βλαχο τι σε κανει να πιστευεις οτι εχεις σχεση με τον κοσμο ή οτι εισαι εκφραστης του
,μηπως η μυρωδια φετας ηπειρου που ανδυεις ,αντε γυφτο στο τσαντηρι σου.
ρε τιγανι ,ρε τσομπανη ρε ο αιβατζιδης σε πειραξε γαμημενε πουτανας γιε
ΑπάντησηΔιαγραφή