GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Οι πυρκαγιές και η φωτιά που ανάβουν τα τόσα «γιατί»...

. Σκέπτομαι να βάλω στάχτη, αντί για ψηφοδέλτιο, στο φάκελο των εκλογών! . Της Ουρανίας Πάλμου Ποιος θα απολογηθεί για τους νεκρούς, ποιος ...

.
Σκέπτομαι να βάλω στάχτη, αντί για ψηφοδέλτιο, στο φάκελο των εκλογών!
.
Της Ουρανίας Πάλμου

Ποιος θα απολογηθεί για τους νεκρούς, ποιος θα βρει το θάρρος να κοιτάξει κατά πρόσωπο τους χιλιάδες που έχασαν τα σπίτια και τις περιουσίες τους; Ποιος θα μιλήσει εκ μέρους των ανθρώπων που επί μέρες αβοήθητοι έκαναν εκκλήσεις ότι καίγεται το χωριό τους;
Ποιος έχει το θάρρος να περιγράψει τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες της καταστροφής που θα γίνονται αντιληπτές για πολλές δεκαετίες από σήμερα. Ποιος θα μιλήσει εκ μέρους των επόμενων γενιών και θα ζητήσει εξηγήσεις για το καταστροφικό τοπίο που θα τους παραδώσουμε; Ποιος θα περιγράψει στα παιδιά μας την ομορφιά του Ταΰγετου, το δάσος του Καϊάφα, τα πολλαπλά οφέλη που προσέφεραν στην περιοχή;
Γιατί μοιάζουμε ανίκανοι να παραδώσουμε στα παιδιά μας την ιστορία μας , τι θα αφήσουμε στις επόμενες γενιές εκτός από τόνους τσιμέντου και άφθαρτα κουτάκια της coca cola; Σε τι περιβαλλοντικές συνθήκες θα ζήσουν οι επόμενες γενιές ;

Οι ένοχοι έχουν θρονιαστεί...
Η καταστροφή δεν είναι σημερινό έγκλημα. Οι ένοχοι βρίσκονται καθισμένοι σε πολιτικά γραφεία, έχουν θρονιαστεί στον κρατικό μηχανισμό.
Είναι η ίδια λογική που βαφτίζει τα ρέματα –σούδες και την καταστροφή προστατευόμενων περιοχών σε «πολεοδομικές παραβάσεις» και στρογγυλοκάθεται στις καρέκλες των υπηρεσιών της ΝΑ Λευκάδος.
Είναι η ίδια αντίληψη που λέει ότι ακόμα και παράνομος να είναι ο επιχειρηματίας οι υπηρεσίες δεν μπορούν να κάνουν τίποτα και οι κάτοικοι πρέπει να τρέχουν στα δικαστήρια . Αντίληψη που δυστυχώς χαρακτηρίζει στο σύνολο του και σε όλη την ιεραρχία του την οργάνωση του κρατικού μηχανισμού . Την αντιμετωπίσαμε κι την αντιμετωπίζουμε με μια μονάδα παραγωγής σκυροδέματος στο Μεγανήσι Λευκάδος. Την αντιμετωπίζουν και όλοι οι κάτοικοι που ζουν σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας που λειτουργούν παράνομα λατομεία.
Είναι η λογική της εξυπηρέτησης του επιχειρηματικού κεφαλαίου που ρίχνει τα απόβλητα στο ποτάμι κι δηλητηριάζει το πόσιμο νερό στα Οινόφυτα. Είναι η λογική των οικοπεδοφάγων, της αλλαγής του άρθρου 24, των αυθαιρέτων, της ανύπαρκτης προστασίας του δασικού πλούτου, της απουσίας κτηματολογίου, της διεκδίκησης δασικών εκτάσεων μετά από κάθε πυρκαγιά, του αποχαρακτηρισμού, του σποραδικού καψίματος και των αποψιλώσεων για το μεγάλωμα των βοσκοτόπων. Είναι η αδυναμία της πλειοψηφίας των βουλευτών να διατυπώσουν έστω και μία σκέψη για τα περιβαλλοντικά προβλήματα πράγμα που αποδεικνύεται και από τις επερωτήσεις που έκαναν όλη τη προηγούμενη τετραετία. Είναι η όλη οργάνωση του κρατικού μηχανισμού που από «κοινωνικό κράτος» γίνεται «λιγότερο κράτος» και καταντά «ανύπαρκτο κράτος» σε ότι αφορά την ασφάλεια ,την υγεία , την μόρφωση του πολίτη.
Οι εχθροί δεν είναι οι συνήθεις ύποπτοι. Το στουπί είναι εμποτισμένο από το εύφλεκτο υλικό πολιτικών τακτικών δεκαετιών. Το σπίρτο δεν είναι δύσκολο να βρεθεί...
Και οι ευθύνες είναι ακέραιες. Κυβέρνηση είχαμε και έχουμε. Και αναρωτιέμαι αν αυτή η κυβέρνηση είχε επιδείξει τη μισή αποφασιστικότητα , το ένα δέκατο της θέλησης και το ένα τρίτο της οργάνωσης και του σχεδιασμού που επέδειξε στη μάχη ενάντια στους φοιτητές ,αν τα πράγματα σήμερα θα ήταν καλύτερα.

Και τώρα; Η μάχη στα ...πάνελ!
Τώρα η μάχη που δεν δόθηκε με τις μάνικες και τα πυροσβεστικά θα δοθεί στα πάνελ των τηλεοράσεων. Στα τηλεοπτικά παράθυρα θα μοιραστούν οι ευθύνες. Τα επικοινωνιακά γραφεία θα καθορίσουν το ένδυμα, το ύφος και το στυλάκι των πολιτικών. Και κυρίως των πολιτικών μιας επικίνδυνης κυβέρνησης που κατάφερε ότι δεν είχε καταφέρει ο Ιμπραήμ.
Και σκέφτομαι πολύ σοβαρά
να βάλω μέσα στο φάκελο των εκλογών αντί για ψηφοδέλτιο λίγη από τη στάχτη του δάσους του Καϊάφα, ένα κομμάτι έλατο από τον Ταΰγετο, ένα φύλλο ελιάς από το Μεγανήσι. Και σκέφτομαι πολύ σοβαρά ότι στα αποκαΐδια της Πελοποννήσου μπορεί να δοκιμάσουμε να ξαναχτίσουμε τον κοινωνικό ιστό (που αυτοί φρόντισαν να διαλύσουν) σε πιο στέρεες βάσεις. Σε τέτοιες βάσεις που η κοινωνική αλληλεγγύη θα έρχεται αντιμέτωπη με το προσωπικό συμφέρον. Με μια κατεύθυνση που τα κοινωνικά και τα περιβαλλοντικά αγαθά θα προστατεύονται πρώτα από εμάς και δεν θα αφήνονται στα ανίκανα και επικίνδυνα χέρια ενός διεφθαρμένου κρατικού μηχανισμού. Με μια στάση ζωής που δεν θα δηλώνει συνεχείς παραιτήσεις μπροστά σε μια ανοιχτή τηλεόραση.
Εκείνο που ελπίζω είναι να δοθεί μια άμεση ανακούφιση στο δράμα όλων αυτών των ανθρώπων. Εκείνο που ονειρεύομαι είναι κάποτε να μπορέσω να δείξω στην κόρη μου τα δάση της περιοχής της Πελοποννήσου και να είμαι σίγουρη ότι θα έχουν τη δυνατότητα να τα απολαύσουν και τα παιδιά της.

13 σχόλια

  1. Ποιος οπλίζει το χέρι των εμπρηστών;

    Ποιος σιωπά και δεν τους καταγγέλλει;

    Ποιος ελπίζει να βγει κερδισμένος από αυτή την τραγωδία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Λοιπόν, για τη φωτιά στην αρχαία Ολυμπία: ο Βουλγαράκης ήταν στο εξοχικό του. Ο Ζαχόπουλος έκανε προεκλογικά εγκαίνια στην Προέρνα της Φθιώτιδας και έτρωγε κοψίδια με τη γενική διευθύντρια αρχαιοτήτων Βιβή Βασιλοπούλου μέσα στον αρχαιολογικό χώρό, με τις φλόγες της Φθιώτιδας απέναντι, σε απόσταση αναπνοής.
    Η διευθύντρια προϊστορικών και κλασικών αρχαιοτήτων Ελενα Κόρκα, κόρη στρατηγού φίλου του θείου Καραμανλή (αυτό είναι και το βασικότερο προσόν της, διότι από αρχαιολογία τρέχα- γύρευε) έχει άδεια. Ολοι οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν επιστρέψει, αυτή όχι.
    Παρασκευή στέλνουνε στη γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας τον γενικό διευθυντή διοικητικού, παντελώς άσχετο με αρχαία και προστασία. Εστειλε κι αυτός με τη σειρά του μια εγκύκλιο σήμερα Δευτέρα, κατόπιν εορτής, και λέει πώς και τι να κάνουν σε περίπτωση φωτιάς (χα!)
    Το Σάββατο ουδείς σκέφτεται να πάει στην Ολυμπία. Η έφορος αρχαιοτήτων έχει στείλει πακέτα διαμαρτυριών και το υπουργείο χτενίζεται.
    Κυριακή μεσημέρι αποφασίζει ο Ζαχόπουλος να πάει επιτόπου. Το γραφείο του Βουλγαράκη λέει στους δημοσιογράφους ότι ξεκινάει. Οταν εκείνοι αναρωτιούνται πού είναι, τους απαντούν ότι... χάλασε το σούπερ πούμα (ενώ είναι ακόμα στο εξοχικό του). Φτάνει όταν όλα έχουν τελειώσει και κάνει τις ανιστόρητες δηλώσεις ότι κάηκαν κάποια δέντρα.
    Σήμερα το υπουργείο Πολιτισμού βγάζει ανακοίνωση και λέει κάτι άρες-μάρες κουκουνάρες ότι τα αρχαία δεν έχουν πρόβλημα. Μαθεύεται όμως εξωδίκως αυτό που κρύβουν: ότι ένα κιονόκρανο και μερικά αρχιτεκτονικά μέλη με γλυπτό διάκοσμο έχουν πρόβλημα. Το κιονόκρανο χρειάζεται ειδική συντήρηση γιατί έχει ρηγματώσεις.
    Και, βεβαίως, αυτό που κοιτάνε τώρα είναι τι θα κάνουν μέχρι την αφή της Ολυμπιακής φλόγας, που θα είναι την άνοιξη του 2008. Και τρέχουν, αλλά δεν φτάνουν. Γιατί τα γύρω βουνά, πώς θα τα αναδασώσουν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. αντε τράβα στην κόρη σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. i palmou einai gnosti stin patra..
    gnosto kommatoskilo..

    http://www.sam.tee.gr/ypops2000.htm

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ποιά είναι η απολίτικη κρυφοδεξιά κυρία που προτείνει στάχτη στις κάλπες; Δηλαδή τι ευθύνες έχει η Αριστερά που με συνέπεια υπερασπίστηκε το άρθρο 24, που πολεμά συστηματικά τους καταπατητές και την τσιφλικάδικη Εκκλησία (ιδιαίτερα ο Σύριζα), που ζητά επίμονα να καλυφθούν τα κοινά στην Πυροσβεστική, που ζητά (εδώ μόνο ο ΣΥΝ) ,μείωση στρατιωτικών δαπανών και εξοπλισμό των υπηρεσιών του κράτους. Η Αριστερά ζητά περισσότερο κράτος και πασόκ με νδ σπρώχνουν τις υπηρεσίες στους κερδοσκόπους ιδιώτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ούτε κτηματολόγιο δεν κάνανε οι ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Ακόμα και η Αλβανία έχει ρε ξεφτίλες. Μαύρο ρε στον δικοματισμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. papathemelis gia prothipoyrgos, na sosoyme ta dasi

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. 9.03
    9.05
    9.07
    9.09

    Μην γράφετε μαλακίες σαν να ξέρατε περί τινος πρόκειται.
    Σκάστε επιτέλους ζώα πολυπράγμονα!
    ΤΕΕ ξέρετε τι είναι.

    ΣΑΜ = Συσπείρωση Αριστερών Μηχανικών.

    bloopers

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Λαθος φιλε
    ΑΛΕΚΑ ή ΧΕΡΙ ΧΕΡΙ βαλε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ουρανια καλα τα λες,αλλα το "κοινωνικο κρατος" σε πια χωρα το ειδες; Διοτι εδω ειναι μια απατη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΕΜΠΡΗΣΤΕΣ ΚΑΙ ΠΑΣΚΕ
    ΠΑΣΚΕ ΚΑΙ ΕΜΠΡΗΣΤΕΣ


    Ειναι αληθεια οτι υψηλοβαθμο στελε-
    χος της ΠΑΣΚΕ (γυναικα, σκυλα μαλ-λον) της ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ , δεν
    απεστειλε στα περιφερειακα καταστη-
    ματα της τραπεζας, το δειγμα της
    υπευθυνης δηλωσης που πρεπει να συ-
    μπληρωσουν οι ψημενοι συμπολιτες
    μας για να παρουν τα πρωτα 3000 Ευρω?
    Δεν το απεστειλε η πρασινη σκυλα,
    αν και ως εκ της θεσεως της ειχε
    την ευθυνη, απλα για να ξεφτελισει
    τη κυβερνηση, κατι που προσπαθησαν
    να κανουν οι εμπρηστες, εξ ου και
    το ΕΜΠΡΗΣΤΕΣ ΚΑΙ ΠΑΣΚΕ,ΠΑΣΚΕ ΚΑΙ ΕΜΠΡΗΣΤΕΣ.
    Σου λεει θα υπαρξει καθυστερηση,θα
    μαζευτει κοσμος, θα πανε τα καναλια
    του Μπομπολα, σε μια προσπαθεια να
    ακυρωθει το θαυμα. Ποιο ειναι το
    θαυμα? Τη Παρασκευη το πυρινο
    Τσουναμι, τη Τεταρτη τα πρωτα λε-
    φτα. Αυτο και αν ειναι θαυμα.
    Ρωταω τους εκπροσωπους τυπου των
    εμπρηστων εδω στο blog αυτο, αυτα
    που γραφω παραπανω ειναι αληθεια η
    ειναι σαν τη φωτογραφια κολαζ της
    πατσαβουρας(ΕΘΝΟΣ)???
    Εγω συνοδοιποροι των εμπρηστων θα
    ενημερωσω τους ψημενους συμπολιτες
    μας ποιο ειναι το ονοματακι της
    εν λογω πρασινης σκυλας, θα δωσω τα
    μελη της οικογενειας της και που μενει.Για να δουμε πως καιγονται τα
    σπιτια των εμπρηστων και των συνο-
    δοιπορων τους.



    ΖΑΧΑΡΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΚΡΕΜΑΛΑ ΣΤΟΥΣ ΕΜΠΡΗΣΤΕΣ

    η' ΜΕ ΤΟ ΛΑΟ

    η' ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΣ


    Το μεγαλο ξανα-γαμησι
    της 16 Σεπτεμβρη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΣΗΜΕΡΑ 29/ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ/07 ΤΡΙΑ
    GROUPS ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ ΕΠΕΣΚΕΦΘΗΣΑΝ ΤΗΝ
    "ΚΑΤΑΣΤΡΑΜΕΝΗ" ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ.
    ΑΥΡΙΟ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΔΥΟ ΚΡΟΥΑΖΕΡΟΠΛΟΙΑ
    ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΚΥΡΙΕ ΓΕΩΡΓΙΕ ΠΑΠΟΥΛΙΑ ΣΟΥ ΛΕΩ ΝΑ ΜΗΝ ΤΑ ΒΑΦΕΙΣ ΜΑΥΡΑ, ΘΑ ΣΗΚΩΣΕΙΣ ΠΙΕΣΗ ΓΛΥΚΕ ΜΟΥ ΣΤΕΝΟΧΩΡΗΜΕΝΕ.
    ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΟΤΙ Ο
    ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΚΑΝΕΙ ΘΑΥΜΑΤΑ. ΚΑΙ ΚΑΙΕΙ
    ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΩΡΑ
    ΜΑΖΕΥΕΙ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ. ΚΟΛΠΟ ΗΤΑΝΕ
    ΚΟΥΤΟ ΑΓΟΡΙ, ΜΗ ΔΑΚΡΥΖΕΙΣ.
    ΑΥΤΟ ΣΤΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΩΡΟΛΟΓΙΑ
    ΛΕΓΕΤΕ " ΕΤΣΙ ΓΑΜΑΕΙ Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ"


    ΕΤΣΙ ΓΑΜΑΕΙ Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *