GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τα ...άτοκα δάνεια στους φοιτητές

, "Ριζικές αλλαγές" στην Παιδεία υποσχέθηκε, σύμφωνα με τις εφημερίδες, ο Γ. Παπανδρέου κατά την επίσκεψή του σε σχολεία της Ν...

,
"Ριζικές αλλαγές" στην Παιδεία υποσχέθηκε, σύμφωνα με τις εφημερίδες, ο Γ. Παπανδρέου κατά την επίσκεψή του σε σχολεία της Νεάπολης Θεσσαλονίκης. Μια από αυτές τις αλλαγές θα είναι και ότι "κάθε φοιτητής θα μπορεί να πάρει άτοκο δάνειο με το οποίο θα καλύπτει τα έξοδα διαβίωσής του και το οποίο θα επιστρέφεται μέσω φορολογίας όταν αποφοιτήσει και βρει δουλειά".
Το μέτρο σε πρώτη φάση ακούγεται καλό. Δεν είναι πρωτότυπο. Εχει εφαρμοστεί σε διάφορες παραλλαγές στην Μεγάλη Βρετανία αλλά και στις ΗΠΑ. Και για χιλιάδες φοιτητές έχει αποδειχτεί καταστροφικό αφού πληρώνουν κυριολεκτικά ...μια ζωή δόσεις, για να ξεχρεώσουν τα δάνεια αυτά.

19 σχόλια

  1. AYTH EINAI H "ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ" ΠΟΥ ΟΡΑΜΑΤΙΖΕΤΑΙ O ΒΟΥΛΓΑΡΟΠΟΛΩΝΟΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΦΙΛΕΛΛΗΝΑΣ.


    (ΚΙ ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΘΑ ΤΟΥ ΔΑΝΕΙΣΕΙ Ο YORGO ΑΠΟ ΤΑ ΚΛΕΜΜΕΝΑ ΤΟΥ DADDY?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. η επακριβής παραλλαγή του Βρετανικού μοντέλου είναι να παίρνουν οι νέοι δάνεια για να πληρώνουν τα δίδακτρα. Εκεί πάει το πράγμα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δηλαδή τώρα κάποιοι φοιτητές δεν δανείζονται για να τα βγάλουν πέρα; Μήπως απλά ο συντακτάκος θέλει να σφυρίξει αδιάφορα στη λέξη "άτοκα" και να προπαθήσει να φτιάξει λασπο-σενάρια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Όχι απλώς *μερικοί* φοιτητές, ΟΛΟΙ οι φοιτητές ζουν από τα έτοιμα των γονιών (δανεικά ή υπάρχουσα περιουσία), αφού στα ελληνικά πανεπιστήμια δεν έχουν φτάσει ακόμα έννοιες όπως "μη υποχρεωτική παρακολούθηση και αποστήθιση, παρότρυνση παράλληλης εργασίας ή έστω διευκολύνσεις σε εργαζόμενους φοιτητές, σύνδεση σπουδών και αγοράς εργασίας" και άλλες παρόμοιες πλάνες στις οποίες βαδίζει ο ανόητος υπόλοιπος πλανήτης.

    Ζήτω οι αγώνες της ΚΝΕ για πανεπιστήμια που παράγουν οικονομικοκοινωνικώς αυτιστικούς αποφοίτους, ιδανική βορά για το σύστημα της αγοράς που τους περιμένει έξω από την πύλη μόλις τελειώσουν. Μέχρι τότε, have fun με αραλίκι, κρεπάλες και επιχορηγούμενη ανευθυνότητα με τα ευκολοφάγωτα λεφτά των γονιών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τα ξεπληρωνουν μια ζωη ΟΧΙ επειδη δεν μπορουν να τα ξεπληρωσουν αμεσως αλλα επειδη οι τραπεζες τους δεινουν το δικαιωμα να το κανουν, γι αυτο πληρωνουν μια μικρη δοση το χρονο! Αρε παραπληροφορηση στον τιτλο... Εγω ξερω παρα πολλους φιλους απο σχετικα μεσες οικογενειες στην Αγγλια που δανειζονται κατα αυτο τον τροπο με σκοπο να ειναι ανεξαρτητοι και να μην βαρυνουν τους γονεις. Καλο το μετρο;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αιντε στο Αμερικα ο καραγκιοζακος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. H Σπέκουλα και η παραπληροφόρηση είναι κακός σύμβουλος .Στην προσπάθεια να ευτελισετε οτιδήποτε καινοτόμο και πρωτοποριακό και σε αυτό το θέμα ο Γιώργος Παπανδρέου είναι μακράν πρώτος, απαξιώνετε χωρίς σοβαρή εξέταση και με αφορισμούς κάθε σκέψη και πρόταση για να αλλάξει μια νοσηρή κατάσταση που υπάρχει στον χώρο της παιδείας και όχι μόνο. Ας τα αφήσουμε λοιπόν αδέλφια όλα όπως είναι, μην πειράξετε τίποτα και ελάτε μετά από μερικά χρόνια που η παιδεία μας θα είναι πλήρως απαξιωμένη και για πέταμα να δούμε τι θα κάνουμε !!!. Ήδη η ιδιωτική παιδεία έχει απογειωθεί και η αγορά έχει κάνει τις επιλογές της. Σπουδές ατέλειωτες αφαίμαξη των γωνιών και πτυχία χωρίς αντίκρισμα χωρίς καμμια σχέση με τις απατήσεις της αγοράς. Αλίμονο τους γονείς που φορτώνονται συνέχεια τα οικονομικά βάρη και καλά όσοι έχουν αυτοί που δεν έχουν?
    Ποιος ασχολείται με αυτούς?
    babis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. babis,


    ΤΙ ΖΟΡΙΖΕΣΑΙ ΚΟΥΚΛΑ ΜΟΥ? ΕΣΥ ΤΙΣ ΚΟΡΕΣ ΣΟΥ ΣΤΗ ΣΧΟΛΗ ΛΙΑΝΗ ΤΙΣ ΕΧΕΙΣ ΒΑΛΕΙ...


    ΚΑΙ ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ



    ΠΟΣΟ ΜΑΛΑΚΕΣ ΕΙΣΑΣΤΕ ΝΑ ΜΙΛΑΤΕ ΓΙΑ ΑΤΟΚΑ ΔΑΝΕΙΑ? ΠΟΙΟΣ ΔΑΝΕΙΖΕΙ ΒΡΕ ΦΥΤΟΥΛΕΣ ΤΖΑΜΠΑ?



    ΓΙΑ ΡΩΤΗΣΤΕ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑ ΠΟΥ ΣΠΟΥΔΑΣΕ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΤΙ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ...



    ΟΛΟΙ babis ΓΙΝΑΤΕ ( = ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΤΕΣ)


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τα δάνεια δίνονται για το σκοπό αυτό είτε ΑΤΟΚΑ (ναι, υπάρχουν ΚΑΙ ΑΤΟΚΑ ΔΑΝΕΙΑ) είτε με επιχορηγούμενο επιτόκιο (σαν τα στεγαστικά της εργατικής εστίας).
    Καιρός δεν είναι πλέον οι φοιτητές να εργάζονται παράλληλα με τις σπουδές τους;
    Βέβαια είναι ΠΟΛΥ ΕΥΚΟΛΟ να τρώνε τα έτοιμα του μπαμπά και της μαμάς ώστε να φαντασιώνονται με "επαναστάσεις" και "ανατροπές".
    Ας τους έκοβαν το χαρτζιλίκι οι γονείς να σας έλεγα μετά τι θα έκαναν οι "επαναστάτες".
    Εμείς δηλαδή που εργαζόμασταν και σπουδάζαμε Τα δάνεια δίνονται για το σκοπό αυτό είτε ΑΤΟΚΑ (ναι, υπάρχουν ΚΑΙ ΑΤΟΚΑ ΔΑΝΕΙΑ) είτε με επιχορηγούμενο επιτόκιο (σαν τα στεγαστικά της εργατικής εστίας).
    Καιρός δεν είναι πλέον οι φοιτητές να εργάζονται παράλληλα με τις σπουδές τους;
    Βέβαια είναι ΠΟΛΥ ΕΥΚΟΛΟ να τρώνε τα έτοιμα του μπαμπά και της μαμάς ώστε να φαντασιώνονται με "επαναστάσεις" και "ανατροπές".
    Ας τους έκοβαν το χαρτζιλίκι οι γονείς να σας έλεγα μετά τι θα έκαναν οι "επαναστάτες".
    Εμείς δηλαδή που εργαζόμασταν και σπουδάζαμε χωρίς να επιβαρύνουμε τους γονείας μας είμασταν τα κορόιδα και οι άλλοι που κάθονται και "επαναστατούν" είναι οι ξύπνιοι;
    Ου ρε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ti les re megale? pes mas ki emas poios dinei ATOKO DANEIO na pame na paroume...

    APLA O TOKOS EINAI SYNYPOLOGISMENOS MESA STH DOSH KAI STO POULANE SAN "ATOKO"


    DEN YPARXEI ATOKO DANEIO - TO XRHMA EXEI PANDA KOSTOS

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. "κόψτε" τη φάτσα του γιωργάκη...



    σα να κλαίει είναι...

    μπας και κατάλαβε τις απανωτές μαλακίες που τον βάζουνε (?) και λέει? εκλογές, άτοκα δάνεια κλπ πασοκικά παραμύθια...?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  12. Παραπληροφόρηση και πάλι παραπληροφόρηση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ο "συνυπολογισμός" του τόκου στη δόση (τοκοχρεωλύσιο) ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΤΟΚΟ ΔΑΝΕΙΟ.
    Άτοκα δάνεια δίνονται πχ στους παθόντες φυσικών καταστροφών (φωτιές, πλημμύρες κτλ).
    Δεν δίνονται από τις τράπεζες "έτσι".
    Είναι προφανές αυτό.
    Αναφέρω το συγκεκριμένο ως μέτρο που μπορεί να βοηθήσει καθώς δεν θα χρεώνεται ο φοιτητής με τόκους και δεν θα επιβαρύνει τους γονείς τους.
    Και επιτέλους θα μάθει να εργάζεται και να κατανοεί την αξία του χρήματος.
    Διότι άλλο είναι να τρώει τα έτοιμα του μπαμπά και την μαμάς και άλλο να τα κερδίζει ο ίδιος.
    Καιρός δεν είναι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Είμαι τακτικός επισκέπτης και σχολιαστής στο blog σας, όμως οφείλω κάθε φορά που κάνετε κάποιο σφάλμα να το επισημαίνω.

    Θα έπρεπε λοιπόν να είστε πιο προσεκτικοί στην προσέγγισή σας αναφορικά με αυτό το θέμα, δεδομένου ότι κυριολεκτικά παραπληροφορείτε τους πολίτες σχετικά με την πρόταση αυτή και δημιουργείτε εντυπώσεις ΄χρησιμοποιώντας λέξεις (π.χ. "δάνειο"), χωρίς να έχετε εξετάσει ούτε κατ' ελάχιστον την ουσία και την προοπτική ενός τέτοιου μέτρου.

    Σε τελική ανάλυση, ακόμα και αν βαριέστε να κάνετε μία σοβαρή ανάλυση επί του ζητήματος, αναρωτηθείτε αν όλες οι υπόλοιπες -και, παρεμπιπτόντως, απείρως πιο σύγχρονες και δημοκρατικές- χώρες της Ευρώπης, ιδιαίτερα οι σκανδιναβικές, έχουν οφεληθεί κοινωνικά ή όχι από τέτοιες πολιτικές.

    Δεν είμαστε εμείς ο πιο έξυπνος λαός επί γης. Αν ήμασταν, δε θα ζούσαμε μέσα σ' αυτή την τραγική κατά πολλές απόψεις κοινωνική πραγματικότητα.

    Ας ανοίξουμε επιτέλους λίγο το μυαλό μας και ας ακούσουμε και κάτι διαφορετικό, αποστασιοποιούμενοι από τις προσωπικές μας ιδεοληψίες. Ο δογματισμός δεν είναι καλός. Εκτός και αν είσαι ΚΚΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ΔΕΝ ΔΙΑΦΩΝΩ ΜΕ ΤΟ ΜΕΤΡΟ.
    ΔΙΑΦΩΝΩ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ..
    ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ
    ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΘΑΡΟ ΑΓΓΛΟΣΑΞΩΝΙΚΟ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ ΜΟΝΤΕΛΟ.
    ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΥΦΟ ΝΑ ΜΑΣ ΤΟ ΕΜΦΑΝΙΖΟΥΝ ΩΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ..
    ΕΚΕΙ ΔΙΑΦΩΝΟΥΜΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Λογικο ειναι,να υιοθετει ο Γαπ,
    μετρα απο το πιο επιτυχημενο μοντελο διεθνως.
    Τι θελατε να μιμηθει τον Καστρο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Φοιτητικά δάνεια δίνονται επίσης εδώ και πολλές δεκαετίες, τόσο στη Γερμανία, όσο και στις σκανδιναυικές χώρες. Πολλοί Σκανδιναυοί την κοπανάνε στο εξωτερικό (Γερμανία, Αγγλία, Αμερική), μετά το τέλος των σπουδών, για να μην ξεπληρώσουν το δάνειο. Στη Γερμανία συνήθως το ξεπληρώνουν μακροπρόθεσμα... Καλύτερα να πάρεις δάνειο που θα το ξεπληρώσεις αργά, παρά να δουλεύεις παράλληλα με τις σπουδές και να δημιουργείς συνωστισμό με τις καθυστερήσεις σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Όλους τους ‘’κυρίους’’ που βρίζουν το Πα.σο.κ. θέλω να τους ρωτήσω για την προίκα των 130.000.000 δολλαρίων Η.Π.Α. που δήλωσε ο θείος Αχιλλέας στην δήλωση του πόθεν έσχες !!!
    Επειδή οι περισσότεροι είναι νέοι στην ηλικία τους πληροφορώ :
    Ο πεθερός του κ.Αχιλλέα Καραμανλή , ο συχωρεμένος Διαμαντής , ήταν ένας ‘’σεμνός και ταπεινός’’ ψαρομανάβης στην ιχθυόσκαλα του Κερατσινίου .
    Στην αρχή της ανόδου της Δυναστείας των Καραμανλήδων του είχαν δώσει την αποκλειστικότητα εισαγωγής παστού βακαλάου στην Ελλάδα .
    Όταν η Δυναστεία θέριεψε και οι μπίζνες μεγάλωσαν έβαλαν στο όνομά του την Ναυτιλιακή τους εταιρία για να μην φανούν αυτοί οι Εθνοσωτήρες ότι έγιναν μεγαλοεφοπλιστές .
    ‘’PASOK poisonous’’

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Εσύ τώρα γιατί σκας;
    Από εσένα τα πήραν και φωνάζεις για την προίκα;
    Ας είχες και εσυ το μονοπώλιο του μπακαλιάρου να έβγαζες περισσότερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση