GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η δικαιολογία για την "Μακεδονία"...

...στο site του ΠΑΣΟΚ Μας ήρθε το ακόλουθο σχόλιο - απάντηση για το θέμα της "Μακεδονίας" (δείτε εδώ) στο site του Ινστιτούτου Ε...

...στο site του ΠΑΣΟΚ

Μας ήρθε το ακόλουθο σχόλιο - απάντηση για το θέμα της "Μακεδονίας" (δείτε εδώ) στο site του Ινστιτούτου Επιμόρφωσης του ΠΑΣΟΚ:
ο
chouvardas kostas said...
To site www.epimpfosi.com είναι κατασκευασμένο σε ένα Content Managenent System (CMS) το phpwebthings (http://www.phpwebthings.nl) το οποίο κατασκευάζεται από εθελοντές προγραμματιστές από πολλές χώρες. Στην εγκατάσταση που έχουμε τώρα αντικαταστάθηκε το «Macedonia» με «FYROM». Σε όλες τις υπόλοιπες εγκαταστάσεις του CMS σε όλο τον κόσμο παραμένει όπως ήταν αρχικά. (Δες http://www.phpwebthings.nl/newuser.php).

Κώστας Χουβαρδάς (http://chouvi.blogspot.com)
ο
Press-gr: Τεχνικό είναι το θέμα ή πολιτικό όταν αφορά ένα κόμμα; Και δεν μπορούσε το FYROM να έχει μπει από την αρχή; Ακόμη κι αν πρόκειται για προχειρότητα, είναι απαράδεκτη. Το επίσημο ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να πάρει θέση;
Πατήστε εδώ για να δείτε την αλλαγή που έγινε στην ιστοσελίδα του ΠΑΣΟΚ.

77 σχόλια

  1. EINAI ΠΑΓΙΑ ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΝΑ ΞΕΠΟΥΛΑΕΙ.


    ΜΕΤΑ (ΝΟΜΙΖΕΙ ΟΤΙ) ΘΑ ΚΑΘΑΡΙΣΕΙ ΕΙΤΕ ΜΕ "ΜΕΑ CULPA" EITE ME "EYXAΡΙΣΤΩ ΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ".


    ΕΠΑΝΑΛΗΨΙΣ ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΟΙ ΠΑΣΟΚΕΣ (ΣΙΓΑ...)



    "Πηγαίνετε ένα ταξίδι στην Θεσσαλονίκη, Καβάλα (ΘΑ ΣΑΣ ΑΡΕΣΕΙ ΑΥΤΗ Η ΠΟΛΗ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΝΙΩΣΕΤΕ ΤΙ ΠΑΘΑΙΝΕΤΕ), Δράμα (ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΘΑ ΘΥΜΑΣΤΕ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΟΝΟΜΑ), Έδεσσα, Βέροια και γενικά στη Μακεδονία να τα πείτε αυτά.



    ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΟΛΑ ΣΑΣ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ. ΘΑ ΝΙΩΣΕΤΕ ΒΑΘΙΑ ΜΕΣΑ ΣΑΣ ΤΙ ΕΣΤΙ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ."





    "H MAKΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝ' ΕΛΛΗΝΙΚΗ,
    ΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΤΡΙΚΟΥΠΗ ΠΟΥ'ΝΑΙ ΠΟΥΤΑΝΑΣ ΓΙΟΙ"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. yorgo προχωρα και πουλησε τα ολα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ,Ο κ.ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΔΕΝ ΚΡΥΒΕΙ ΤΗΝ ΣΥΜΠΑΘΕΙΑ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ. ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ ΕΣΥ; ΠΑΝΤΩΣ ΟΤΑΝ "ΚΤΥΠΑΣ" ΤΟΝ κ.ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗ, ΠΙΣΤΕΥΩ ΝΑ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΕΣΑΙ, ΟΤΙ "ΚΤΥΠΑΣ" ΤΟΝ κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. για την αλλη σελίδα γιατι δεν μπήκαν στον κόπο να απαντήσουν;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. 7.13


    ΔΕ ΠΡΟΛΑΒΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ babis & poisonous - ΤΣΙΜΠΟΥΚΑΡΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΑ ΑΛΛΑ POSTS.


    BE PATIENT - THEY ARE GOING TO BLOW DRY US OVER HERE TOO IN A VERY SHORT WHILE

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΘΑ ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΒΡΑΔΥΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ EXTRA.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΜΥΘΟΣ 1ος

    "Η ονομασία «Μακεδόνες» των βορείων γειτόνων μας πρωτοεμφανίζεται το 1943-44 και αποτελεί κατασκεύασμα του Τίτο"

    Στην πραγματικότητα η επίμαχη ονομασία χρησιμοποιείται ήδη από τα μέσα του ΙΘ' αι., όταν πρώτη φορά ετέθη δημόσια το ζήτημα του εθνικού χαρακτήρα των σλαβόφωνων χριστιανών της ευρύτερης Μακεδονίας. Οι τελευταίοι δηλώνουν «Μακεδόνες» την ίδια στιγμή που διαπραγματεύονται την υποστήριξή τους στην ελληνική, βουλγαρική ή σερβική εθνική ιδέα.

    Τυπικό δείγμα, το κήρυγμα του (πρώην κομιτατζή και εν συνεχεία μακεδονομάχου) καπετάν Κώττα προς τους προεστούς των Κορεστίων, όπως καταγράφηκε από τον αυτόπτη Παύλο Μελά: «Ημείς οι Μακεδόνες διά ν' αποκτήσωμεν ελευθερίαν έχομεν δύο δρόμους ν' ακολουθήσωμεν. Ο ένας πηγαίνει εις την Βουλγαρίαν, ο άλλος πηγαίνει εις την Ελλάδα» (Ναταλία Μελά, «Παύλος Μελάς», Αθήνα 1964, σ. 242). Καθώς η παραπάνω ομιλία έγινε στη γλώσσα που ο ίδιος ο Μελάς αποκαλεί «μακεδονικά», οι κατά Κώτταν «Μακεδόνες» αυτοαποκαλούνταν -προφανώς- «Μακεντόντσι».

    Δεν πρόκειται για τη μοναδική καταγραφή του είδους. Κατά την είσοδό τους στις ΗΠΑ, την πρώτη δεκαετία του 20ού αι., πολλοί σλαβόφωνοι μετανάστες απαντούν στο ερώτημα ποια είναι η «φυλή» ή ο «λαός» τους με τη λέξη «Μακεδόνας». Οι σχετικές καταχωρήσεις είναι ηλεκτρονικά προσπελάσιμες, στην πρωτότυπη μορφή τους, στην ιστοσελίδα του Ελις Αϊλαντ.

    Ενδιαφέρουσα είναι η προβολή αυτού του αυτοπροσδιορισμού από την ελληνική προπαγάνδα της εποχής, που από τη «μακεδονικότητα» των σλαβοφώνων έσπευδε να συναγάγει την «ελληνικότητά» τους. «Και αυταί αι παραδόσεις των βουλγαροφώνων Ελλήνων εισίν ελληνικαί, ως και το παρ' αυτοίς αίσθημα της εθνότητος, διότι αυτοί εαυτούς Μακεδόνας ονομάζουσιν, ουδέποτε δε χρώνται τη λέξει Βούλγαρος» διαβάζουμε, π.χ. στον εθνογραφικό χάρτη του Στάνφορντ (1877), που είχε συνταχθεί από τον έλληνα διπλωμάτη Ιωάννη Γεννάδιο. Τρεις δεκαετίες αργότερα, ο Δημήτριος Φιλιππίδης τονίζει κι αυτός ότι «οι χριστιανοί κάτοικοι, άνευ διακρίσεως οι τε Ελληνες και οι σχισματικοί, ονομάζουσιν εαυτούς υπό το γενικόν όνομα "Μακεδόνας"» («Η Μακεδονία», Εν Αθήναις 1906, σ. 30).

    Το 1905, τέλος, ο επίσημος χαρτογράφος του ελληνικού μηχανισμού λοχαγός Πάτροκλος Κοντογιάννης, εισηγείται υπηρεσιακά την ενιαία χρήση του όρου «Μακεδόνες» για τους σλαβόφωνους χριστιανούς της ευρύτερης περιοχής, αναφερόμενος σε «Μακεδόνας ελληνίζοντας» και «Μακεδόνας βουλγαρίζοντας» και υποστηρίζοντας ότι «η εθνότης είναι η αυτή και εις τας δύο ταύτας κατηγορίας, ήτοι η Μακεδονική» (βλ. «Ιός» 5.6.05).

    Η τάση διακριτού αυτοπροσδιορισμού ενισχύθηκε προοδευτικά ως απάντηση στις αιματηρές προσηλυτιστικές εκστρατείες Βουλγάρων, Ελλήνων και Σέρβων. Η πρώτη πανηγυρική διατύπωση της συγκρότησης ενός σύγχρονου, σλαβικού «μακεδονικού έθνους» γίνεται το 1903 από τον (γεννημένο στην Πέλλα των Γιαννιτσών) Κάρστε Μισίρκωφ. Για τις αντίστοιχες αποκρυσταλλώσεις στη βάση των τοπικών κοινωνιών, αποκαλυπτική είναι η διαπίστωση του Στράτη Μυριβήλη το 1917: «Αυτοί εδώ οι χωριάτες», γράφει για τους οικοδεσπότες του στη Βελούσινα, «δε θέλουν νάναι μήτε "Μπουλγκάρ", μήτε "Σρρπ", μήτε "Γκρρτς". Μοναχά "Μακεντόν ορτοντόξ"» («Η ζωή εν τάφω», 1η έκδοση [1924], επανέκδ. Αθήνα 1991, σ. 104-5).


    Ολα αυτά, μερικές δεκαετίες τουλάχιστον πριν ο Τίτο κάνει τη δημόσια εμφάνισή του στην πολιτική σκηνή των Βαλκανίων.


    ΜΥΘΟΣ 2ος

    "Η εδαφική επικράτεια της ΠΓΔΜ βρίσκεται ως επί το πλείστον εκτός «ιστορικής» Μακεδονίας."

    Στην πραγματικότητα, όπως ο ίδιος ο εθνικός μας ιστορικός Κων/νος Παπαρρηγόπουλος επισημαίνει σε υπηρεσιακή έκθεσή του το 1885, ολόκληρη η σημερινή ΠΓΔΜ περιλαμβάνεται στα όρια της αρχαίας Μακεδονίας (επί Φιλίππου). Η πολυδιαφημισμένη διάκριση της μείζονος Μακεδονίας σε «γεωγραφική» και «ιστορική» δεν είναι αντίθετα παρά ένα τέχνασμα του τότε ελληνικού υπ.Εξ., με σκοπό την αυθαίρετη ταύτιση της Μακεδονίας με «το μέρος εκείνο της χώρας ταύτης εις το οποίον ο Ελληνισμός δύναται να παρασταθή επικρατών».
    Ο Παπαρρηγόπουλος αρνήθηκε να δεχτεί τις σχετικές εισηγήσεις, τονίζοντας πως «επ' ουδεμιάς ιστορικής βάσεως δυνάμεθα να στηρίξωμεν νέαν της Μακεδονίας οριοθέτησιν» και προειδοποιώντας ότι «ουδείς ήθελε αποδεχθή» διεθνώς τον «νέον γεωγραφικόν όρον» που κατασκεύασε η ελληνική πολιτική ηγεσία για τις βορειότερες μακεδονικές περιοχές. Παρ' όλο που τότε δεν ακούστηκε, η Ιστορία έμελλε να τον δικαιώσει: η μετονομασία της Βόρειας Μακεδονίας σε «Δαρδανία» παρέμεινε ένα σόφισμα για εσωτερική κατανάλωση, χωρίς οποιοδήποτε αντίκρισμα στη διεθνή επιστημονική και διπλωματική σκηνή -ούτε καν καθολική αποδοχή από τους εν Ελλάδι μακεδονολογούντες.


    ΜΥΘΟΣ 3ος

    »Το πραγματικό ιστορικό όνομα της ΠΓΔΜ είναι «Βαρντάρσκα Μπανοβίνα».»

    Στην πραγματικότητα, η ονομασία αυτή χρησιμοποιήθηκε απ' το γιουγκοσλαβικό κράτος 12 χρόνια όλα κι όλα (1929-1941) και μάλιστα κάτω από συνθήκες που επιβεβαιώνουν πανηγυρικά τον τεχνητό χαρακτήρα της.

    Οταν η στρατιωτική δικτατορία του βασιλιά Αλέξανδρου επιχείρησε το 1929 να εξαλείψει τις εθνότητες της χώρας συγχωνεύοντάς τις σε ένα ενιαίο «γιουγκοσλαβικό» έθνος υπό σερβική ηγεμονία, όλες οι «ιστορικές» περιφέρειες της Γιουγκοσλαβίας αντικαταστάθηκαν από Διοικήσεις («Μπανοβίνες») με τα ονόματα των τοπικών ποταμών. Η αλλαγή παγιώθηκε με το σύνταγμα του 1931 (άρθρο 83) και αντιμετωπίστηκε ειρωνικά από το διεθνή τύπο της εποχής.

    Αν πάρουμε στα σοβαρά αυτή τη διοικητική διαίρεση, τότε εκτός από (γιουγκοσλαβική) Μακεδονία δεν υπάρχουν επίσης Σλοβενία (αλλά «Ντράβσκα» Μπανοβίνα), Κροατία («Σάβσκα» και «Πριμόρσκα» Μπανοβίνα), Μαυροβούνιο («Ζέτσκα» Μπανοβίνα), Βοσνία-Ερζεγοβίνη («Ντρίνσκα» και «Βρμπάσκα» Μπανοβίνα), Βοϊβοδίνα («Ντουνάβσκα» Μπανοβίνα) και -φυσικά- ούτε Σερβία («Μοράβσκα» Μπανοβίνα). Η γελοιότητα του όλου επιχειρήματος, που προπαγανδίστηκε κι από επίσημα χείλη (Παπαθεμελής), είναι παραπάνω από προφανής.


    ΜΥΘΟΣ 4ος

    "Ονομασία των βορείων γειτόνων μας ως «Μακεδονία» συνεπάγεται αλυτρωτικές βλέψεις εις βάρος της Ελληνικής Μακεδονίας. "

    Στην πραγματικότητα, οι παλιότερες εδαφικές διεκδικήσεις εις βάρος της ελληνικής Μακεδονίας ουδέποτε στηρίχτηκαν σε «ονοματολογικές» παρανοήσεις. Κεντρικό επιχείρημα της Βουλγαρίας και της τιτοϊκής Γιουγκοσλαβίας (πριν από το 1950) ήταν η συνεχιζόμενη παρουσία μιας συμπαγούς σλαβόγλωσσης μειονότητας σε περιοχές της ελληνικής Μακεδονίας ή τα «ιστορικά δίκαια» που (υποτίθεται ότι) συνεπαγόταν η πληθυσμιακή σύνθεση της περιοχής πριν από τους Βαλκανικούς Πολέμους και την εγκατάσταση των προσφύγων της Μικρασίας.

    Ακόμη κι αν η ΠΓΔΜ μετονομαζόταν «Δαρδανία», αυτό δεν θα εξαφάνιζε τις αναφορές των εκεί εθνικιστών σε «αλύτρωτους Δαρδανούς» της Β. Ελλάδας. Στη δε χώρα μας, θα γινόμασταν απλώς μάρτυρες της μετάλλαξης των «σλαβόφωνων Ελλήνων» σε «δαρδανόφωνους».

    Της μόδας μέχρι το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο υπήρξε επίσης η «γεωπολιτική» επιχειρηματολογία («δικαίωμα» των εθνών να «αναζητήσουν» καλλιεργήσιμα εδάφη, θαλάσσιες οδούς κ.λπ.). Παρόμοια επιχειρήματα πρόβαλε τότε κι η επίσημη Αθήνα, ζητώντας επέκταση των ελληνικών συνόρων προς βορρά. Σήμερα, τέτοιοι ισχυρισμοί θεωρούνται από το Διεθνές Δίκαιο απαράδεκτοι, ενώ η ύπαρξη και προστασία των κατά τόπους μειονοτήτων έχει πλήρως αποσυνδεθεί από εδαφικές «διευθετήσεις».


    ΜΥΘΟΣ 5ος

    "Η (φαντασιακή) σχέση των Σλαβομακεδόνων με τους αρχαίους Μακεδόνες είναι μια ιστορική πλαστογραφία που χαλκεύθηκε από τα Σκόπια στα μεταπολεμικά χρόνια."

    Στην πραγματικότητα, η υποτιθέμενη καταγωγή των σλαβόφωνων από τους αρχαίους Μακεδόνες υπήρξε αγαπημένο θέμα της ελληνικής προπαγάνδας, ήδη από τα μέσα του ΙΘ' αι.

    Το πιστοποιούν σλαβόγλωσσα έντυπα που οι μακεδονομάχοι μοίραζαν στον τοπικό πληθυσμό, όπως η «Διακήρυξη του Ελληνομακεδονικού Συλλόγου της Αθήνας για τους αδελφούς μας Μακεδόνες» (1905) ή οι υποτιθέμενες «Προφητείες του Μεγαλέξανδρου» (1907). Ανάλογες θεωρίες συναντάμε και σε προφορικά κηρύγματα προς τους σλαβόφωνους χωρικούς (Στ. Ράπτης «Ιστορία του Μακεδονικού Αγώνος», Εν Αθήναις 1910, σ. 168). Πασίγνωστη είναι τέλος η αναγόρευση της σλαβομακεδονικής σε μετεξέλιξη της «ομηρικής» γλώσσας των αρχαίων Μακεδόνων από λογίους της εποχής (Τσιούλκας, Μπουκουβάλας κ.ά.), τα πονήματα των οποίων βρίσκουν μέχρι σήμερα ανταπόκριση σε ελληνικούς εθνικιστικούς κύκλους.

    Εξίσου παλιά είναι η οικειοποίηση αυτής της «ιστορικής» επιχειρηματολογίας από τους ίδιους τους σλαβόφωνους Μακεδόνες -είτε αυτοί συντάσσονταν με τον ελληνικό εθνικισμό είτε όχι. Προξενική έκθεση του 1871 καταγράφει το στολισμό του «σλαβοβουλγαρικού» βιβλιοπωλείου των Βιτωλίων με την εικόνα του Μεγαλέξανδρου, ενώ το 1902 κομιτατζήδες κηρύσσουν πως «θέλουν να αναζωώσουν τον Μέγαν Αλέξανδρον» και το κράτος του. Την ίδια χρονιά, σλαβόφωνος πράκτορας του ελληνικού μηχανισμού καυτηριάζει δημόσια τους συμπατριώτες του που «πλανώνται πλάνην μεγάλην φρονούντες ότι είνε δυνατόν να είνε απόγονοι συγχρόνως τε του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του Κρούμου» (Γ. Π. Κώνστας, «Ενέργειαι και δολοφονικά όργια του βουλγαρικού κομιτάτου», Εν Αθήναις 1902, σ. ιθ').

    Παρά την οφθαλμοφανή αυθαιρεσία του, το όλο «γενεαλογικό» σχήμα έχει συνεπώς τη δική του προϊστορία. Στο κάτω κάτω, τι φταίνε αυτοί αν πήραν τοις μετρητοίς όσα τους κανοναρχούσαν οι «δικοί μας» φωστήρες;

    Διαφορετικής τάξης ζήτημα αποτέλεσε η υιοθεσία του «Ηλιου της Βεργίνας» ως εθνικού εμβλήματος της ΠΓΔΜ το 1992. Ευθύς εξαρχής ήταν προφανές πως επρόκειτο για (εσπευσμένη) κατασκευή ενός διαπραγματευτικού χαρτιού προς ανταλλαγή, ενόψει μελλοντικού διακανονισμού. Το αποδεικνύει όχι μόνο η άνετη απεμπόλησή του το 1995, αλλά και η προνοητικότητα της ηγεσίας των Σκοπίων να απεικονίσει έναν διαφορετικό «ήλιο» στα κέρματα που έκοψε το 1993.


    ΜΥΘΟΣ 6ος

    "Το ελληνικό κράτος αδιαφόρησε επί μισόν αιώνα για τις κινήσεις των Σκοπίων. "

    Στην πραγματικότητα, όπως εξηγεί σε απολογιστικό του κείμενο ο επίσημος ιστορικός του Μακεδονικού (κι εμπειρογνώμονας του ΥΠΕΞ επί τρεις τουλάχιστον δεκαετίες), Ευάγγελος Κωφός, «για τη διπλωματική μας Υπηρεσία, το θεωρούμενο από πολλούς ως "ανύπαρκτο θέμα" ήταν ένα πολύ υπαρκτό και ακανθώδες πρόβλημα. Υπήρξαν περίοδοι κατά τις οποίες το 50% των εισερχομένων ημερησίως εγγράφων στο αρμόδιο Βαλκανικό Τμήμα του Υπουργείου αναφέρονταν άμεσα ή έμμεσα στο Μακεδονικό».

    Η σχετική παρανόηση οφείλεται στην επιλογή της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας να θεωρεί το θέμα επισήμως «ανύπαρκτο», επιβάλλοντας αυτή τη γραμμή στα ελληνικά ΜΜΕ.

    Ο Κων/νος Καραμανλής (ο παλιότερος) δεν είχε π.χ. κανένα πρόβλημα να εξηγήσει το 1980 στο γιουγκοσλάβο ομόλογό του, Μιγιάτοβιτς, πώς υποχρέωσε τον ελληνικό τύπο ν' αποσιωπήσει την απάντηση του γιουγκοσλαβικού ΥΠΕΞ σε ερώτηση «ενός δικού μας ανόητου δημοσιογράφου για το Μακεδονικό» («Αρχείο Καραμανλή», τ. 12ος, σ. 61).

    Η αιτία αυτής της διατεταγμένης αυτολογοκρισίας δεν είναι δύσκολο να εντοπιστεί. Χάρη στη (μυστική) ελληνογιουγκοσλαβική «συμφωνία κυρίων» του 1962 για εκατέρωθεν αποχή από οποιαδήποτε δημόσια ανακίνηση του Μακεδονικού, το ελληνικό κράτος μπόρεσε να οργανώσει -χωρίς διεθνείς περιπλοκές- ένα εκτεταμένο πρόγραμμα αφομοίωσης της σλαβόφωνης μειονότητας του βορειοελλαδικού χώρου. Σε αντάλλαγμα αποδέχθηκε de facto την ύπαρξη της Σ. Δ. Μακεδονίας, όπως πιστοποιεί η αναγραφή της ονομασίας σε ΦΕΚ όλων των μεταπολεμικών κυβερνήσεων.

    ΜΥΘΟΣ 7ος

    "Η ηγεσία των Σκοπίων υπήρξε σταθερά αδιάλλακτη στο ζήτημα του ονόματος, απορρίπτοντας κάθε συμβιβαστική λύση."

    Στην πραγματικότητα, η ελληνική κυβέρνηση φρόντισε να απορρίψει πρώτη όλες τις εκδοχές σύνθετης ονομασίας που πρότειναν το 1992-93 οι μεσολαβητές της Ε.Ε. και του ΟΗΕ, όπως «Νέα Μακεδονία» (1.4.92) και «Nova Makedonija» (28.5.93).

    Η δεύτερη απορρίφθηκε επίσημα (και) από τον Γκλιγκόροφ, μια μέρα όμως μετά το Μητσοτάκη.

    Το ίδιο συνέβη και με τις βολιδοσκοπήσεις σε διμερές επίπεδο. Το Μάρτιο του 1992, κατά τη συνδιάσκεψη «Ελσίνκι-2» της ΔΑΣΕ, ο ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ Μάλεφσκι παρέδωσε σε μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας κατάλογο με πέντε εκδοχές σύνθετης ονομασίας («Μακεδονία του Βαρδάρη», «Βόρεια Μακεδονία» κ.λπ.) παροτρύνοντας σε άμεση από κοινού επίλυση του προβλήματος. Η ελληνική πλευρά απέρριψε το διάβημα με τη δικαιολογία ότι «η στιγμή δεν ήταν κατάλληλη». Τις ίδιες μέρες κλιμακώθηκε η εκστρατεία του (τότε) έλληνα ΥΠΕΞ, Αντώνη Σαμαρά, για αποτροπή οποιουδήποτε συμβιβασμού με το «ψευδοκράτος» - με αποτέλεσμα τον εγκλωβισμό της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στα σημερινά αδιέξοδα.

    ΜΥΘΟΣ 8ος

    "Οι εθνικιστικοί κύκλοι της ΠΓΔΜ απειλούν άμεσα την ασφάλεια κι εδαφική ακεραιότητα της Β. Ελλάδας. "

    Η ύπαρξη εθνικιστών σε οποιαδήποτε χώρα είναι κάτι το αυτονόητο. Εντελώς διαφορετικό ζήτημα είναι η πραγματική επικινδυνότητά τους. Στην περίπτωση της ΠΓΔΜ, πολύς λόγος έγινε το 1991-93 για την αλυτρωτική συνθηματολογία του δεύτερου σε μέγεθος κόμματος της χώρας, του ΒΜΡΟ. Στην πραγματικότητα, όπως αποκαλύφθηκε αργότερα από τον τοπικό τύπο, η ηγεσία του ΒΜΡΟ ήδη από το 1992 βρισκόταν σε επαφή με τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες -και συγκεκριμένα με τον ειδικό απεσταλμένο του Μητσοτάκη, στρατηγό Γρυλλάκη («Ιός» 22.12.2001).

    Οταν το 1998 το ΒΜΡΟ ανέλαβε τη διακυβέρνηση της ΠΓΔΜ, ακολούθησε έτσι πιο «ενδοτική» πολιτική απ' ό,τι οι προκάτοχοί του (ξεπούλημα στρατηγικών βιομηχανιών στο ελληνικό κεφάλαιο, κ.λπ.). Σύμφωνα με το «Βήμα» (3.6.2001), σύμβουλος του «εθνικιστή» πρωθυπουργού Γκεοργκίεφσκι «στις διαβουλεύσεις με την Αθήνα για την ονομασία» δεν ήταν άλλος από το Σταμάτη Μαλέλη -τον ίδιο άνθρωπο που, ως υπάλληλος του ελληνικού προξενείου, είχε ξεκινήσει το 1992 τις επαφές Γρυλλάκη-ΒΜΡΟ!

    Απομένει το ζήτημα των εθνικιστικών αναφορών σε σχολικά βιβλία της ΠΓΔΜ. Κάποιες είναι όντως αλυτρωτικές, ενώ άλλες απλώς διαφέρουν από τη δική μας εικόνα για την ιστορία της περιοχής. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος, που έχει ευρύτερες βαλκανικές διαστάσεις, υπάρχουν διακρατικές επιτροπές επιφορτισμένες με την αμοιβαία εκκαθάριση των σχολικών βιβλίων από κηρύγματα μίσους και σοβινιστικές υπερβολές.

    Προϋπόθεση της δουλειάς τους συνιστά, ωστόσο, η απουσία έντασης μεταξύ των ενδιαφερόμενων χωρών.

    ΜΥΘΟΣ 9ος

    "Στην επικράτεια της ΠΓΔΜ ζει μια ευμεγέθης ελληνική μειονότητα."

    Πρόκειται για ανυπόστατη κατασκευή που δεν στηρίζεται σε κανένα πραγματικό δεδομένο. Το αρχικό έναυσμα δόθηκε από μια σφυγμομέτρηση του περιοδικού «PULS» (1991) κατά την οποία, σε περίπτωση διάλυσης της ΠΓΔΜ, ένα 10,88 % των ερωτηθέντων θα προτιμούσε να ζήσει στην Ελλάδα κι όχι σε κάποια άλλη γειτονική χώρα -προτίμηση που από ελληνικά ΜΜΕ (και το Α2 του ΓΕΣ) ερμηνεύθηκε σαν εκδήλωση ελληνικής εθνικής συνείδησης!

    Ακολούθησε η πανηγυρική υποδοχή της προκήρυξης μιας «Οργάνωσης Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας» (19.2.93), που σύντομα αποδείχθηκε κατασκεύασμα του εγχώριου «Στόχου». Οπως επισημαίνει και ο Κωφός, η όλη παραφιλολογία (στην οποία μετείχε ακόμη και η υφυπουργός Εξωτερικών Βιργινία Τσουδερού, ανεβάζοντας μάλιστα το ποσοστό της «ελληνικής μειονότητας» σε 18,6) «ενίσχυε την εντύπωση σε τρίτους ότι η Ελλάδα αναζητεί ή κατασκευάζει ερείσματα για επέμβαση στη γειτονική χώρα».


    ΜΥΘΟΣ 10ος

    "Η στάση της Αθήνας απέναντι στα Σκόπια υπήρξε σταθερά ενδοτική και καθόλου απειλητική. "

    Στην πραγματικότητα, ο ελληνικός εθνικισμός φλέρταρε σοβαρά με την ιδέα της διάλυσης του «ψευδοκράτους». Εκτός από χιλιάδες διαδηλωτές που πλημμύρισαν τους δρόμους της Αθήνας ζητώντας «σπάσιμο των συνόρων» και «σύνορα με τη Σερβία» (10.12.92), τη «στρατιωτική πίεση» και το διαμελισμό της ΠΓΔΜ υποστήριξαν επίσης δημόσια προσωπικότητες όπως ο Στέλιος Παπαθεμελής, ο Χρύσανθος Λαζαρίδης, ο Κων/νος Βακαλόπουλος, ο Σαράντος Καργάκος, ο Χρήστος Πασσαλάρης ή ο τέως πρόεδρος Χρήστος Σαρτζετάκης. Στον αθηναϊκό τύπο δημοσιεύθηκαν σενάρια προέλασης του ελληνικού στρατού στο έδαφος της ΠΓΔΜ («Βήμα» 15.12.91 και 31.5.92), ακόμη και χάρτης με τις προτάσεις του ΓΕΕΘΑ για τα νέα σύνορα της Ελλάδας («Εθνος» 7.12.92).

    Σ' ένα άλλο επίπεδο, ο ΥΠΕΞ Σαμαράς βάσισε μεγάλο μέρος της στρατηγικής του στην προοπτική αποσύνθεσης και κατάρρευσης του «κρατιδίου» (χάρη και στο πρώτο άτυπο ελληνικό εμπάργκο του 1992), ενώ γνωστές είναι οι διαβουλεύσεις με τους Μιλόσεβιτς και Ντράσκοβιτς για ελληνοσερβική «μοιρασιά» της ΠΓΔΜ.

    Τέλος, διαφορετικής τάξης σχεδιασμοί για την «προληπτική» κατάληψη μιας «υγειονομικής ζώνης» εντός της ΠΓΔΜ σε περίπτωση επέκτασης των εκεί διακοινοτικών ταραχών συζητήθηκαν επίσημα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής τον Αύγουστο του 2001.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. 7.17 ΧΛΩΜΟ - ΕΚΕΙΝΗ ΤΗΝ ΩΡΑ ΘΑ ΠΙΠΩΝΟΥΝ ΣΤΟ INTERCONTINENTAL KATI ΣΚΟΠΙΑΝΟΥΣ DELEGATES ΠΟΥ ΗΡΘΑΝ ΚΑΤΟΠΙΝ ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΩΣ ΤΟΥ ΦΙΛΕΛΛΗΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΘΟΡΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Διαθέτουμε σε αυτόν τον τόπο μία διαχρονική μόνιμη κλίκα από επαγγελματίες πατριώτες, που τόσα δεινά έχουν συσσωρεύσει στην πατρίδα. Αυτοί μας έκαψαν το 1897, («η εθνική μας τύφλωσις»), το 1922, και το 1974 στην Κύπρο. Αυτοί πλειοδότησαν ασύδοτα στο «Μακεδονικό» – και το χάσαμε. Τους ίδιους είδα πάλι στην τηλεόραση να περιφέρουν τον εθνικιστικό τους λαϊκισμό.

    Αυτοί, που είναι τόσο περήφανοι για την ελληνική τους καταγωγή, με έκαναν πάλι να ντρέπομαι που είμαι Έλληνας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΑΜΑΝ ΑΜΑΝ
    ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΑΥΝΑΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΜΑΣ ΤΑ ΠΡΗΞΑΤΕ! ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕ Ο ΤΕΧΝΙΚΟΣ. ΦΤΑΝΕΙ. ΖΗΤΗΣΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΘΕΣΗ Ο ΚΑΡΑΜΑΝ-LEE ΓΙΑ ΟΣΑ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΓΥΡΩ ΜΑΣ Η ΠΕΙΤΕ ΤΟΥ ΝΑ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΣΕΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Το πρόβλημά μας πλέον είναι ο «Μακεδονικός χαλβάς». Θα μπορούμε να χρησιμοποιούμε το όνομά του στην Ελλάδα και διεθνώς ή η οικογένεια των βιομηχάνων Χαΐτογλου θα πρέπει να το αλλάξει; Την ίδια αγωνία υποθέτουμε ότι έχει και η οικογένεια Μπουτάρη που παράγει και πωλεί τον «Μακεδονικό - οίνο ξηρό ερυθρό». Τελικά είχε δίκιο ο Μητσοτάκης. Πλέον δεν θυμόμαστε τη διεκδίκηση του copyright στο όνομα και περιοριζόμαστε στη σεμνή διεκδίκηση των εμπορικών δικαιωμάτων της οικογένειας Χαΐτογλου.

    Στο όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας - Σκόπια» έχει ήδη συμφωνήσει η κυβέρνηση Καραμανλή. Εμείς είχαμε βρει καλύτερο όνομα, κραυγάζει ο Γιωργάκης («Άνω Μακεδονία»). Σε κάθε περίπτωση, δηλαδή, η λέξη Μακεδονία είναι αποδεκτή. Ο καυγάς γίνεται για τα συνοδευτικά και για το τι προσδιορίζουν: έθνος ή γεωγραφική περιοχή; Μέχρι και ο Περισσός σήκωσε τα εθνικά λάβαρα και απαιτεί ο όρος «Μακεδονία» ή «Μακεδονικός» να έχει «μόνο γεωγραφικό προσδιορισμό». Γιατί, όμως, δεν εγείρεται το ίδιο πρόβλημα για τη σημερινή ονομασία FYROM (Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας), που την έχει αποδεχτεί η Ελλάδα; Φυσικά, το συγκεκριμένο κράτος δεν είναι πρώην, αλλά νυν, υπαρκτό κράτος, μέλος του ΟΗΕ. Η Γιουγκοσλαβία, ως γνωστόν, έχει πάψει να υφίσταται. Τι μένει; Η Δημοκρατία της Μακεδονίας. Το όνομα με το οποίο αυτοπροσδιορίζεται το συγκεκριμένο κράτος εδώ και εξήντα χρόνια. Ως ομόσπονδη Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας, η οποία μπορούσε (με βάση το ομοσπονδιακό Σύνταγμα) να αποχωρήσει και να υπάρξει ως ανεξάρτητο κράτος μ' αυτό το όνομα. Γιατί, λοιπόν, τότε δεν είχε πρόβλημα το ελληνικό κράτος; Μήπως γιατί δεν ήθελε να διαταράξει τις καλές σχέσεις με την Τιτική ηγεσία, η οποία ήταν το χαϊδεμένο παιδί της Δύσης, αφού είχε έρθει σε σύγκρουση με το σοσιαλιστικό στρατόπεδο;

    Η υπόθεση θα ήταν εξ ορισμού γελοία, αν δεν φούσκωνε τα πανιά του ελληνικού εθνικισμού, που κατάφερε το 1992 να κατεβάσει ένα εκατομμύριο λαού σε μουσολινικού τύπου συλλαλητήρια. Τώρα, λοιπόν, που το όνομα Μακεδονία θα γίνει αποδεκτό και από το ελληνικό κράτος, και που θα μείνουν μερικοί εθνικισταράδες να μυξοκλαίνε για το «όνομα της Μακεδονίας μας» και να κινδυνολογούν με τις «αλυτρωτικές βλέψεις των γειτόνων», καλό είναι να ξεκαθαρίσουμε μερικά πράγματα, προς γνώση των νεότερων περισσότερο.

    Ας ξεκινήσουμε με τις «αλυτρωτικές βλέψεις», υπαρκτές ή ανύπαρκτες. Αλυτρωτικές βλέψεις υπάρχουν όπου υπάρχει πρόβλημα «λυτρωμού». Άρα, εμμέσως πλην σαφώς, οι ελληναράδες παραδέχονται πως κάτι υπάρχει στην Ελλάδα. Γιατί αν δεν υπήρχε τίποτα, από πού θα προέκυπτε ο κίνδυνος; Θα εισέβαλαν οι βόρειοι γείτονες για να κατακτήσουν και να «ελευθερώσουν» μια περιοχή με αμιγή ελληνικό πληθυσμό; Σαν να μη μας τα λένε καλά οι εθνικιστές μας.

    Ας μην κοροϊδευόμαστε, λοιπόν. Στην ελληνική Μακεδονία, κυρίως τη δυτική και την κεντρική, υπάρχει Σλαβομακεδονική μειονότητα. Οι ίδιοι αυτοαποκαλούνται «ντόπιοι», γιατί το «Μακεδόνες», που είναι ο εθνικός αυτοπροσδιορισμός τους, απαγορεύεται δια ροπάλου. Οι άνθρωποι αυτοί είναι σήμερα λίγοι. Όχι γιατί εξελληνίστηκαν, αλλά γιατί υπέστησαν έναν ανελέητο διωγμό από την περίοδο που αυτό το κομμάτι της Μακεδονίας προσαρτήθηκε στην Ελλάδα, μετά το τέλος των Βαλκανικών Πολέμων. Απαγορεύτηκε η γλώσσα τους, ουδέποτε διδάχτηκε στα σχολεία (κάποια στιγμή μόνο βγήκε ένα αλφαβητάρι), απαγορεύτηκε ακόμα και να τη μιλούν. Φυλακίστηκαν, εξορίστηκαν, εξαναγκάστηκαν σε υποχρεωτική μετανάστευση, δημεύτηκαν οι περιουσίες τους, απαγορεύτηκε ακόμα και ο επαναπατρισμός όσων απ' αυτούς έγιναν πολιτικοί πρόσφυγες. Γιατί το σλαβομακεδονικό στοιχείο συμμετείχε ενεργά στο αντάρτικο του Δημοκρατικού Στρατού. Ο εξελληνισμός των περιοχών που τις κατοικούσαν πλειοψηφικά Σλαβομακεδόνες έγινε βίαια. Δεν είναι μόνο που μετέφεραν πληθυσμούς από τη Μικρασία και τον Πόντο, είναι και που στα μαύρα μετεμφυλιακά χρόνια δήμευαν τις περιουσίες τους και τις μοίραζαν σε πρώην χωροφύλακες και ΜΑΥδες.

    Και για να βάζουμε τα πράγματα στις πραγματικές τους διαστάσεις, οφείλουμε να πούμε ότι αλυτρωτικές διαθέσεις δεν δείχνουν οι «ντόπιοι» της ελληνικής Μακεδονίας. Οι άνθρωποι διεκδικούν το δικαίωμα στον εθνικό τους αυτοπροσδιορισμό, το δικαίωμα όχι μόνο να μιλούν αλλά και να διδάσκονται τη γλώσσα τους στο σχολείο, το δικαίωμα να τραγουδάνε στα πανηγύρια τα τραγούδια τους και να μην είναι υποχρεωμένοι να χορεύουν με μουσική χωρίς λόγια. Αν το ελληνικό κράτος δεν ασκούσε, ακόμα και σήμερα, πολιτική εθνικής καταπίεσης σε βάρος τους, τότε δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα. Γιατί αυτή η μειονότητα είναι διάσπαρτη ανάμεσα σε έναν πληθυσμό που αυτοπροσδιορίζεται ως ελληνικός και επομένως δεν θα νομιμοποιούνταν (όχι νομικά, αλλά πολιτικά) να θέσει ζήτημα εδαφικού αποχωρισμού από την Ελλάδα. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τους Τούρκους της Θράκης.

    Μα υπάρχει Μακεδονικό έθνος; Το ερώτημα είναι εξ ορισμού έωλο. Όταν ένας πληθυσμός προσδιορίζεται με αυτή την εθνική ταυτότητα, σημαίνει πως υπάρχει τέτοιο έθνος. Και η ιστορία διδάσκει ότι στη Μακεδονία της Οθωμανικής αυτοκρατορίας διαμορφώθηκε και ένα τέτοιο έθνος, μόνο που δεν κατάφερε να αποκτήσει το δικό του εθνικό κράτος. Κόπηκε στα τρία (Βουλγαρία, Σερβία, Ελλάδα) και μόνο μετά την απελευθέρωση από τη ναζιφασιστική κατοχή δημιουργήθηκε η ομόσπονδη Δημοκρατία της Μακεδονίας στη Γιουγκοσλαβία και αναγνωρίστηκαν τα εθνικά δικαιώματα των Μακεδόνων στην περιοχή του Πιρίν (Βουλγαρία). Στην Ελλάδα όχι μόνο δεν αναγνωρίστηκαν, αλλά ο διωγμός τους έγινε ακόμα πιο άγριος, ειδικά μετά τη μαζική συμμετοχή τους στην επανάσταση του 1946-49.

    Και δικαιούνται αυτοί, που είναι σλαβικής καταγωγής, να αυτοπροσδιορίζονται ως Μακεδόνες; Όσο δικαιούνται οι Νεοέλληνες να αυτοπροσδιορίζονται ως Έλληνες, όταν είναι γνωστό ότι το νεοελληνικό έθνος απαρτίστηκε από Έλληνες, Αρβανίτες, Βλάχους, Σλάβους. Όσο δικαιούνται οι καυκάσιοι Πόντιοι να δηλώνουν κατευθείαν απόγονοι του Μεγαλέξαντρου. Στις εθνικές μυθολογίες δεν υπάρχει επιστημονική αλήθεια. Γιατί διαμορφώνονται μέσα σε μια ιστορική διαδρομή από τις κυρίαρχες τάξεις. Τα σύγχρονα έθνη είναι δημιουργήματα της περιόδου που αποσυντίθονταν η φεουδαρχία και γεννιούνταν οι καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής. Δεν είναι η κοινή φυλετική καταγωγή που τα διαμόρφωσε, αλλά πρωτίστως η κοινή κοινωνικοοικονομική ζωή. Το κλασικότερο αρνητικό παράδειγμα είναι το «έθνος των Εβραίων» και το κλασικότερο θετικό παράδειγμα είναι το αμερικάνικο έθνος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Από: Νίκο Δήμο

    Προς: Την πλειονότητα

    Αντίγραφο: Αναγνώστες του Έθνους

    Θέμα: Προδότες;

    Για πόσον καιρό θα παραμένουμε τόσο αθεράπευτα Βαλκάνιοι;

    Πάρτε το θέμα των μειονοτήτων. Τόσοι πόλεμοι, εξεγέρσεις, εθνικές εκκαθαρίσεις, δεν μας δίδαξαν τίποτα; Ούτε καν το απλούστερο - πως ο καλύτερος τρόπος να ζήσεις αρμονικά και ειρηνικά με τις μειονότητές σου, είναι να τις αναγνωρίσεις και να τους δώσεις τα δικαιώματα που τους ανήκουν.

    Εμείς επιμένουμε να ακολουθούμε τους Τούρκους όταν λέμε πως Μακεδονική μειονότητα δεν υπάρχει. (Και αυτοί ισχυρίζονται πως Κουρδική μειονότητα δεν υπάρχει).

    Αλλά το θέμα της ύπαρξης μειονοτήτων έχει λυθεί από τις διεθνείς συμβάσεις (που έχει προσυπογράψει και η Ελλάδα) για το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού. Σύμφωνα με αυτό, είμαι αυτό που νιώθω. Αν αισθάνομαι εθνοτικά Έλληνας (της Αλβανίας, της Αυστραλίας, της Τουρκίας) κανείς δεν δικαιούται να το αμφισβητήσει.

    Έστω λοιπόν και χίλιοι συμπολίτες μας να αυτοπροσδιορίζονται ως Τούρκοι ή Μακεδόνες - το κράτος οφείλει να τους αναγνωρίσει αυτό το δικαίωμα. Ούτε είναι σοβαρό, τις δικές μας μειονότητες να τις ορίζουμε εθνοτικά (Έλληνες της Κωνσταντινούπολης, της Βορείου Ηπείρου) ενώ τις άλλες μόνο θρησκευτικά (Μουσουλμάνοι της Θράκης), ή γλωσσικά (Σλαβόφωνοι της Μακεδονίας, αλβανόφωνοι στο Κόσοβο). Πως θα μας φαινόταν αν οι ξένοι μιλούσαν για «Ελληνόφωνη» μειονότητα της Πόλης, ή «ορθόδοξη» της Βορείου Ηπείρου;

    Όλα αυτά όχι μόνο για να είμαστε εντάξει με τις διεθνείς συμβάσεις, τις αρχές του ΟΗΕ, του ΟΑΣΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όχι μόνο για να τηρήσουμε τις υπογραφές που έχουμε βάλει - αλλά για ένα λόγο πιο πρακτικό και ουσιαστικό: διότι μας συμφέρει ως έθνος.

    Έχω ακούσει πολλές φορές να αποκαλούνται προδότες και πράκτορες ξένων δυνάμεων αυτοί που αγωνίζονται για την αναγνώριση και προστασία των μειονοτήτων. (Είμαι κι εγώ ένας από αυτούς). Στην πραγματικότητα προδότες και ανθέλληνες είναι όσοι μάχονται εναντίον, όσοι αμφισβητούν αυτή την ανάγκη. Η ιστορία (ακόμα και η πολύ πρόσφατη) έχει δείξει πως ο καλύτερος τρόπος να ανοίξεις την κερκόπορτα σε όσους επιβουλεύονται την εθνική σου υπόσταση και ακεραιότητα, είναι να καταπιέζεις μία μειονότητα. Αν το Κοσσυφοπέδιο είναι το πιο πρόσφατο διεθνές παράδειγμα - το πιο οδυνηρό δικό μας, είναι η Κύπρος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. "Διαθέτουμε σε αυτόν τον τόπο μία διαχρονική μόνιμη κλίκα από επαγγελματίες πατριώτες, που τόσα δεινά έχουν συσσωρεύσει στην πατρίδα. Αυτοί μας έκαψαν το 1897, («η εθνική μας τύφλωσις»), το 1922, και το 1974 στην Κύπρο. Αυτοί πλειοδότησαν ασύδοτα στο «Μακεδονικό» – και το χάσαμε. Τους ίδιους είδα πάλι στην τηλεόραση να περιφέρουν τον εθνικιστικό τους λαϊκισμό.

    Αυτοί, που είναι τόσο περήφανοι για την ελληνική τους καταγωγή, με έκαναν πάλι να ντρέπομαι που είμαι Έλληνας. "

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Δεν μας λέει με την ευκαιρία ο κ. Χουβαρδάς, μήπως τον πληρώνουν οι φορολογούμενοι για να συντηρεί το site του Νομαρχιακού Διαμερίσματος Ροδόπης και αυτός ασχολείται με το επιμορφωτικό του ΠΑΣΟΚ;

    Παρουσιάζεται σαν σχεδιαστής ("Κατασκευή σελίδων Κων/νος Χουβαρδάς") του ιστοχώρου στο domain (http://www.ndiamrodopis.gr/) όπου ανήκει και το Email του (chouvi@ndiamrodopis.gr)...

    Το ίδιο βέβαια "λάθος" είχε και με το "www.ndiamrodopis.gr", το οποίο όμως άλλαξε και αυτό μετά τον σάλο.

    Παράλληλα επικαλείται ανοικτό λογισμικό (και πράγματι είναι) αλλά αποφεύγει να το μνημονεύσει στις ιστοσελίδες που έχει εγκαταστήσει και συντηρεί, λέγοντας "Κατασκευή σελίδων Κων/νος Χουβαρδάς", ενώ σαφώς θα έπρεπε να κάνει μνεία των πνευματικών δικαιωμάτων και των συντελεστών κατασκευής της εφαρμογής (κάτι που σωστά γίνεται με το site της επιμόρφωσης).

    Καλό πάντως είναι να τον μαζέψει ο Νομάρχης Ροδόπης...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ο ΧΟΥΒΑΡΔΑΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ VRYPAN ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ VRYPAN

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. 7:43 μμ

    Ανιστόρητος και ανεγκέφαλος δεν φαίνεται να επιδέχεσαι βελτίωσης...


    Η δήθεν "Μακεδονία" είναι σύγχρονο κατασκεύσμα, γεγονός που όλοι το γνωρίζουν.

    Ανατράφηκαν γενεές με αυτή την "εθνική Μακεδονική υπόσταση" και φυσικό είναι σήμερα να νιώθουν "Μακεδόνες" όσο όμως Τούρκοι ένιωθαν και οι Γενίτσαροι.

    Ενα ανύπαρκτο έθνος που δημιουργήθηκε από σκοπιμότητες και στηρίζεται σήμερα πάλι από σκοπιμότητες.

    Και μαζί ένα τσούρμο ψευτοπροοδευτικοί, που κάτι νομίζουν ότι κάνουν όταν στηρίζουν κάθε τι παράλογο και ψεύτικο, μόνο και μόνο επειδή πιστεύουν ότι πάνε κόντρα στο ρεύμα.

    Εκείνο όμως που δεν συνειδητοποιούν αυτοί οι δήθεν είναι ότι συχνά πυκνά πάνε κόντρα στην λογική και μόνον...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ο ΧΟΥΒΑΡΔΑΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ VRYPAN ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ VRYPAN

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΛΟΓΙΚΗ PRESS-GR
    (ΠΑΝΣΟΦΟΥ ΞΕΡΟΛΙΚΟΥ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΥ-ΑΚΟΜΠΛΕΞΑΡΙΣΤΟΥ BLOG)

    ΔΕΝ ΠΕΙΡΑΖΕΙ ΠΟΥ ΟΛΟΣ Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΛΕΕΙ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, O ΜΠΟΥΣ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΤΑ ΒΑΛΕΙ ΣΤΟ ΝΑΤΟ, ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΠΛΕΟΝ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ (ΚΑΚΩΣ ΠΟΛΥ ΚΑΚΩΣ) ΟΤΙ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

    ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΤΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΕΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ, ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕ ΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΕ ΑΛΛΕΣ 50 ΧΩΡΕΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΚΑΤΣΕΙ ΝΑ ΞΕΨΕΙΡΙΣΕΙ ΤΗ ΜΑΪΜΟΥ.

    ΑΨΟΓΑ!

    ΚΑΝΕΝΑ ΚΟΜΠΛΕΞ

    ΚΑΜΙΑ ΤΑΣΗ ΚΙΤΡΙΝΙΣΜΟΥ

    ΚΑΜΙΑ "ΥΠΟΠΤΗ" ΠΡΟΘΕΣΗ

    ΚΑΝΕΝΑ ΣΗΜΑΔΙ "ΣΤΡΟΥΘΟΚΑΜΗΛΙΣΜΟΥ"

    ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ

    ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ

    "Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟ ' ΧΕΙ ΤΟΥΜΠΑΝΟ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΚΡΥΦΟ ΚΑΜΑΡΙ"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. 8.10

    "Η δήθεν "Μακεδονία" είναι σύγχρονο κατασκεύσμα, γεγονός που όλοι το γνωρίζουν.

    Ανατράφηκαν γενεές με αυτή την "εθνική Μακεδονική υπόσταση" και φυσικό είναι σήμερα να νιώθουν "Μακεδόνες" όσο όμως Τούρκοι ένιωθαν και οι Γενίτσαροι.

    Ενα ανύπαρκτο έθνος που δημιουργήθηκε από σκοπιμότητες και στηρίζεται σήμερα πάλι από σκοπιμότητες."

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

    ΜΥΘΟΣ 1ος

    "Η ονομασία «Μακεδόνες» των βορείων γειτόνων μας πρωτοεμφανίζεται το 1943-44 και αποτελεί κατασκεύασμα του Τίτο"

    Στην πραγματικότητα η επίμαχη ονομασία χρησιμοποιείται ήδη από τα μέσα του ΙΘ' αι., όταν πρώτη φορά ετέθη δημόσια το ζήτημα του εθνικού χαρακτήρα των σλαβόφωνων χριστιανών της ευρύτερης Μακεδονίας. Οι τελευταίοι δηλώνουν «Μακεδόνες» την ίδια στιγμή που διαπραγματεύονται την υποστήριξή τους στην ελληνική, βουλγαρική ή σερβική εθνική ιδέα.

    Τυπικό δείγμα, το κήρυγμα του (πρώην κομιτατζή και εν συνεχεία μακεδονομάχου) καπετάν Κώττα προς τους προεστούς των Κορεστίων, όπως καταγράφηκε από τον αυτόπτη Παύλο Μελά: «Ημείς οι Μακεδόνες διά ν' αποκτήσωμεν ελευθερίαν έχομεν δύο δρόμους ν' ακολουθήσωμεν. Ο ένας πηγαίνει εις την Βουλγαρίαν, ο άλλος πηγαίνει εις την Ελλάδα» (Ναταλία Μελά, «Παύλος Μελάς», Αθήνα 1964, σ. 242). Καθώς η παραπάνω ομιλία έγινε στη γλώσσα που ο ίδιος ο Μελάς αποκαλεί «μακεδονικά», οι κατά Κώτταν «Μακεδόνες» αυτοαποκαλούνταν -προφανώς- «Μακεντόντσι».

    Δεν πρόκειται για τη μοναδική καταγραφή του είδους. Κατά την είσοδό τους στις ΗΠΑ, την πρώτη δεκαετία του 20ού αι., πολλοί σλαβόφωνοι μετανάστες απαντούν στο ερώτημα ποια είναι η «φυλή» ή ο «λαός» τους με τη λέξη «Μακεδόνας». Οι σχετικές καταχωρήσεις είναι ηλεκτρονικά προσπελάσιμες, στην πρωτότυπη μορφή τους, στην ιστοσελίδα του Ελις Αϊλαντ.

    Ενδιαφέρουσα είναι η προβολή αυτού του αυτοπροσδιορισμού από την ελληνική προπαγάνδα της εποχής, που από τη «μακεδονικότητα» των σλαβοφώνων έσπευδε να συναγάγει την «ελληνικότητά» τους. «Και αυταί αι παραδόσεις των βουλγαροφώνων Ελλήνων εισίν ελληνικαί, ως και το παρ' αυτοίς αίσθημα της εθνότητος, διότι αυτοί εαυτούς Μακεδόνας ονομάζουσιν, ουδέποτε δε χρώνται τη λέξει Βούλγαρος» διαβάζουμε, π.χ. στον εθνογραφικό χάρτη του Στάνφορντ (1877), που είχε συνταχθεί από τον έλληνα διπλωμάτη Ιωάννη Γεννάδιο. Τρεις δεκαετίες αργότερα, ο Δημήτριος Φιλιππίδης τονίζει κι αυτός ότι «οι χριστιανοί κάτοικοι, άνευ διακρίσεως οι τε Ελληνες και οι σχισματικοί, ονομάζουσιν εαυτούς υπό το γενικόν όνομα "Μακεδόνας"» («Η Μακεδονία», Εν Αθήναις 1906, σ. 30).

    Το 1905, τέλος, ο επίσημος χαρτογράφος του ελληνικού μηχανισμού λοχαγός Πάτροκλος Κοντογιάννης, εισηγείται υπηρεσιακά την ενιαία χρήση του όρου «Μακεδόνες» για τους σλαβόφωνους χριστιανούς της ευρύτερης περιοχής, αναφερόμενος σε «Μακεδόνας ελληνίζοντας» και «Μακεδόνας βουλγαρίζοντας» και υποστηρίζοντας ότι «η εθνότης είναι η αυτή και εις τας δύο ταύτας κατηγορίας, ήτοι η Μακεδονική» (βλ. «Ιός» 5.6.05).

    Η τάση διακριτού αυτοπροσδιορισμού ενισχύθηκε προοδευτικά ως απάντηση στις αιματηρές προσηλυτιστικές εκστρατείες Βουλγάρων, Ελλήνων και Σέρβων. Η πρώτη πανηγυρική διατύπωση της συγκρότησης ενός σύγχρονου, σλαβικού «μακεδονικού έθνους» γίνεται το 1903 από τον (γεννημένο στην Πέλλα των Γιαννιτσών) Κάρστε Μισίρκωφ. Για τις αντίστοιχες αποκρυσταλλώσεις στη βάση των τοπικών κοινωνιών, αποκαλυπτική είναι η διαπίστωση του Στράτη Μυριβήλη το 1917: «Αυτοί εδώ οι χωριάτες», γράφει για τους οικοδεσπότες του στη Βελούσινα, «δε θέλουν νάναι μήτε "Μπουλγκάρ", μήτε "Σρρπ", μήτε "Γκρρτς". Μοναχά "Μακεντόν ορτοντόξ"» («Η ζωή εν τάφω», 1η έκδοση [1924], επανέκδ. Αθήνα 1991, σ. 104-5).


    Ολα αυτά, μερικές δεκαετίες τουλάχιστον πριν ο Τίτο κάνει τη δημόσια εμφάνισή του στην πολιτική σκηνή των Βαλκανίων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. "Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟ ' ΧΕΙ ΤΟΥΜΠΑΝΟ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΚΡΥΦΟ ΚΑΜΑΡΙ"

    8:27 μμ

    νομίζω ότι αυτή η παροιμία έχει φτιαχτεί για το μακεδονικό.
    ταιριάζει γάντι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. ΚΑΤΑΓΟΜΑΙ ΑΠΟ ΕΝΑ ΧΩΡΙΟ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΠΙΝΔΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΓΡΑΜΜΟ, ΛΕΓΕΤΑΙ ΠΕΝΤΑΛΟΦΟΣ. Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΥΤΗ ΘΑ ΛΕΓΕΤΑΙ ΝΟΤΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ;"

    Όχι άσχετε, θα λέγεται Μακεδονία ή όπως θες εσύ να λέγεται. Τώρα, αν αποδεχτείς όνομα με συνθετικό τη λέξη Μακεδονία για τους γείτονες, ακόμα καλύτερα, θα λέγεσαι Μακεδονία σκέτο.
    Βέβαια, αμφιβάλλω αν ο εγκέφαλός σου μπορεί να το συλλάβει αυτό

    9:23 πμ

    Μ'ΑΡΕΣΕΙ Η ΛΟΓΙΚΗ ΣΟΥ ΠΑΝΤΩ ΕΓΩ ΤΟ ΞΑΝΑΛΕΩ ΔΕΝ ΜΕ ΝΟΙΑΖΕΙ ΤΟ ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΛΕΝ ΑΛΛΑ ΕΜΕΙΣ ΠΩΣ ΤΟ ΛΕΜΕ.ΑΥΤΟ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ.ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΤΙ ΣΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΕ ΠΟΥ ΚΑΤΑΓΟΜΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΕΝΤΑΛΟΦΟ ΒΟΪΟΥ; ΑΝ ΣΕ ΕΝΟΧΛΕΙ ΧΑΛΑΛΙ ΣΟΥ, ΑΝ ΔΕΝ ΣΕ ΕΝΟΧΕΙ ΤΟΤΕ ΕΧΕΙΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑ.ΜΑ ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΣ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΩ, ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΒΕΡΓΙΝΑ, ΚΑΙ Η ΠΕΛΛΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ, ΗΤΑΝ ΤΟΤΕ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΜΕΙΣ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ;ΔΕΝ ΦΤΑΝΕΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΑ ΠΟΥΛΑΜΕ ΚΑΙ ΣΥΕΔΗΣΕΙΣ, ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΤΩΡΑ ΓΙΑΤΙ ΡΩΤΑΩ ΓΙΑ ΝΟΤΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ;
    ΚΑΤ'ΑΡΧΑΣ ΕΧΟΥΝ ΟΝΟΜΑ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΣΚΟΠΙΑ, ΓΙΑΤΙ ΘΕΛΟΥΝ ΑΛΛΟ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ;
    ΓΙΑΤΙ ΣΥΝΘΕΤΟ ΑΠΛΟ ΕΙΝΑΙ ΣΚΟΠΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ.
    ΓΙΑΤΙ ΝΤΕ ΚΑΙ ΚΑΛΑ "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ"
    ΔΕΝ ΠΟΝΗΡΕΥΕΣΑΙ; ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΗΡΘΕ ΛΑΘΟΣ Ο ΦΡΑΠΕΣ ΦΕΡΕ ΕΝΑΝ ΑΛΛΟΝ.
    ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΚΑΘΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΙΝΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΚΡΥΦΟ.ΕΓΩ ΑΠΑΝΤΑΩ ΠΑΝΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΠΕΡΝΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΛΕΩ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΩ.
    ΛΕΓΟΜΑΙ ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΑΜΠΑΛΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΟΜΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΕΝΤΑΛΟΦΟ ΒΟΪΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΤΟΙΚΩ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ.
    ΔΕΝ ΚΡΥΒΟΜΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΕΝΑ ΑΝΩΝΥΜΟ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ.
    ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΝΑ ΔΩ ΤΙ ΘΑ ΓΡΑΨΕΙΣ.
    ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΑΜΠΑΛΗΣ (ΞΑΝΑ)

    7:30 μμ


    Κύριε Μπάμπαλη,

    κατ’ αρχάς, συγγνώμη που δεν χρησιμοποιώ το επώνυμό μου, αλλά όπως οι μειονοτικοί, στους οποίους παρεμπιπτόντως δεν ανήκω, βιώνουμε τον ιδιότυπο "φασισμό" της άποψης του 90% του ελληνικού λαού, που αποκλείει την έκφραση οποιασδήποτε αντίθετης γνώμης για τα θέματα αυτά. Όπως καταλαβαίνετε, η μακεδονική μειονότητα, το μακεδονικό ζήτημα, όπως και ο αθεϊσμός π.χ., αποτελούν ταμπού για την ελληνική κοινωνία. Το ότι ρωτάτε επομένως το όνομά μου, δείχνει ότι δεν αντιλαμβάνεστε τη σοβαρότητα του αποκλεισμού αυτού. Μόνο να ξέρατε τι θα συνεπαγόταν κάτι τέτοιο για την προσωπική, επαγγελματική, κλπ. πρόοδό μας. Με εξαίρεση ίσως κάποιους ελάχιστους που έχουν αφιερώσει τη δημοσιογραφική και επιστημονική σταδιοδρομία τους σε αυτά τα ζητήματα.
    Κατά δεύτερον, φαίνεστε σοβαρός άνθρωπος και συγγνώμη για τις ακραίες εκφράσεις που χρησιμοποιήθηκαν, αλλά οι ακροδεξιοί βασιλεύουν σε αυτό το forum όπως δυστυχώς σε πλείστα όσα βήματα διαλόγου στην ελληνική κοινωνία.
    Επίσης, να προσθέσω ότι αγαπώ και εγώ την πατρίδα μου. Η Κοζάνη είναι μια πόλη την οποία θα ήθελα πολύ να επισκεφτώ, ενώ επιδοκιμάζω την περηφάνια σας για την ιδιαίτερή σας πατρίδα, το χωριό Πεντάλοφος στην πανέμορφη Πίνδο. Λόγω αυτής της αγάπης, όπως πολλές χιλιάδες άλλοι συμπολίτες μου με προοδευτικές, αν θέλετε, απόψεις, προβληματιζόμαστε έντονα για τον ακραίο εθνικισμό στον οποίο έχει η κοινή γνώμη διολισθήσει τα τελευταία χρόνια με το Μακεδονικό. Αυτές οι θέσεις βλάπτουν σε τελική ανάλυση τα ελληνικά συμφέροντα για τα οποία οι ίδιες αυτές κόπτονται. Δεν γνωρίζω αν έχετε ανώτερη εκπαίδευση, αλλά δεν έχει
    τόση σημασία αν είστε λίγο υποψιασμένος: Το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού κάθε ανθρώπου, ομάδας, έθνους, είναι θεμελιώδες για τη σύγχρονη παγκοσμιοποιημένη κοινωνία, και είναι από τις θετικές πτυχές, αν θέλετε, της τελευταίας. Τώρα, αν υπάρχουν ακραίοι εθνικιστές Σκοπιανοί, πρόβλημά τους. Μην ανησυχείτε, η Δημοκρατία της Μακεδονίας δεν πρόκειται να απειλήσει την εδαφική μας ακεραιότητα, όπως ούτε και η ολιγάριθμη μακεδονική μειονότητα. Το να της στερήσουμε το δικαίωμα να ονομάζεται ακριβώς έτσι, αυτό αναζωπυρώνει το σλαβομακεδονικό εθνικισμό. Χώρια που, συγγνώμη, αλλά Σκόπια ονομάζεται μόνο η πρωτεύουσα της χώρας, και ουχί η ίδια η χώρα. Συγγνώμη που δεν αναλύω περαιτέρω, λόγω έλλειψης χρόνου, αλλά παραπέμπω στους
    «10 μύθους» πιο πάνω. Το να αναγνωρίσουμε την ονομασία αυτή ή άλλη σύνθετη –ακόμα καλύτερα το τελευταίο, για να δείξουμε διπλωματικό σθένος- δεν σημαίνει ότι ανοίγουμε την κερκόπορτα για τους Σλαβομακεδόνες να επιβουλεύονται την εδαφική ακεραιότητα της Μακεδονίας ΜΑΣ και τη συνοχή του ελληνικού κράτους. Ίσα ίσα νομίζω προσφέρει επιχειρήματα για την τήρηση από το ελληνικό κράτος των διεθνών κανόνων, και συνιστά κίνηση «καλής θέλησης» ακόμα και για τους ομνύοντες στην ρεαλιστική σύλληψη της διεθνούς πολιτικής. Προσωπική άποψη.

    Φιλικά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Διαθέτουμε σε αυτόν τον τόπο μία διαχρονική μόνιμη κλίκα από επαγγελματίες πατριώτες, που τόσα δεινά έχουν συσσωρεύσει στην πατρίδα. Αυτοί μας έκαψαν το 1897, («η εθνική μας τύφλωσις»), το 1922, και το 1974 στην Κύπρο. Αυτοί πλειοδότησαν ασύδοτα στο «Μακεδονικό» – και το χάσαμε. Τους ίδιους είδα πάλι στην τηλεόραση να περιφέρουν τον εθνικιστικό τους λαϊκισμό.

    Αυτοί, που είναι τόσο περήφανοι για την ελληνική τους καταγωγή, με έκαναν πάλι να ντρέπομαι που είμαι Έλληνας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. ΡΕ 8.31
    ΑΝ ΕΙΣΑΙ 'Ο ΑΓΙΟΣ' ΓΙΑΤΙ ΕΠΑΨΕΣ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΣΟΥ;
    ΜΗΠΩΣ ΠΗΡΑΝ ΧΑΜΠΑΡΙ ΠΟΙΟΣ ΕΙΣΑΙ ΓΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΚΟΨΕΣ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. 8.39

    Κι εσυ τι εισαι ρε φιλε Κυπατζης ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. 8:42
    χαχαχαχα

    σωστός!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. ΜΠΑ, ΜΟΥΛΟΣ ΕΙΝΑΙ, ΣΚΟΠΙΑΝΟΠΑΣΟΚΟΣ

    ΓΙ' ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΩΝΥΜΗ ΚΟΤΑ-ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΞΕΡΟΥΜΕ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗ ΓΑΜΑΜΕ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. 8:49
    eno esu mori loula
    ton pernei eponyma.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Τι έγινε αγορίνες μου; Περάσαμε τόσους μήνες τα μηνύματα που έπρεπε στον Ρουσόπουλο, ότι αμα λάχει κάνουμε και ζημιά και τώρα που έρχονται εκλογές τα βρήκαμε με τη Νουδούλα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Εντάξει λοιπόν, χεστήκαμε για τη διαφθορά, τα λαμόγια, τη γραφειοκρατία, την ακρίβεια, τους νέους που τους πληρώνουν φραγκοδίφραγκα, τη δικαιοσύνη που δεν δουλεύει, την παιδεία της πλάκας, το ψηφιακό χάσμα, το περιβάλλον που όλοι το γαμάμε.

    Ας κάνουμε εκλογές για τη Μακεδονία.

    Βλακόμουτρα, ε, βλακόμουτρα. Είσαι άξιος της μοίρας, σου κωλοέλληνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. 7:33, 7:37
    ΟΣΟΙ ΚΙ ΑΝ ΕΙΣΤΕ, ΚΟΨΤΕ ΑΜΕΣΩΣ ΤΑ ΛΗΓΜΕΝΑ.
    ΣΑΣ ΕΧΟΥΝ ΠΙΑΣΕΙ ΓΕΡΑ
    ΚΑΙ ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΣΕ ΠΑΡΑΛΗΡΗΜΑ
    ΑΣΧΕΤΟΣΥΝΗΣ, ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΠΑΝΤΩΣ ΑΣΧΕΤΟΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ.
    Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΓΝΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
    ΕΙΝΑΙ ΕΜΦΑΝΕΣΤΑΤΗ.
    ΕΚΤΟΣ ΒΕΒΑΙΑ ΑΝ ΑΥΤΑ
    ΤΑ ΓΡΑΦΕΤΕ ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ
    ΩΣ ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ,
    ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΤΟΥΡΚΟΦΙΛΟΙ
    Η ΤΟΥΡΚΟΣΠΟΡΟΙ
    Η ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ
    ΜΕΓΑΛΟΙΔΕΑΤΕΣ ΑΛΒΑΝΟΙ.
    ΑΥΤΑ ΤΑ ΔΗΘΕΝ ΠΟΥ ΕΠΙΚΑΛΕΙΣΘΕ
    ΜΑΛΛΟΝ ΣΕ ΑΣΧΕΤΟΥΣ ΤΑ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΕ
    ΘΥΜΙΖΟΝΤΑΣ ΤΑΚΤΙΚΗ ΠΛΙΑΤΣΙΚΟΛΟΓΟΥ,
    ΟΤΙ ΑΡΠΑΞΟΥΜΕ ΚΙ ΟΠΟΙΟΥΣ ΠΕΙΣΟΥΜΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. ΕΠΕΙΔΗ ΔΕ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ H MΑΜΑ, ΘΑ ΣΟΥ ΠΩ ΕΓΩ. ΑΥΤΗ Η ΠΟΥΤΑΝΑ ΠΟΥ ΤΗ ΓΑΜΑΝΕ ΟΙ ΣΚΟΠΙΑΝΟΒΟΥΛΓΑΡΟΙ.

    ΟΥΣΤ ΜΠΑΣΤΑΡΔΑΚΙ. ΒΑΛΚΑΝΟΨΩΛΟΧΥΜΑ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Αυτοί, που είναι τόσο περήφανοι για την ελληνική τους καταγωγή, με έκαναν πάλι να ντρέπομαι που είμαι Έλληνας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. OH, I NEARLY FORGOT

    (ΠΟΥ ΛΕΤΕ ΚΑΙ ΣΤΗ ΜΗΤΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΟΥ YORGO)


    "Η MAKEΔONIA EIN' EΛΛHNIKH, ΔΩΣTE THN TΡIKOYΠH ΠOY'NAI ΠOYTANΑΣ ΓΙΟΙ" (YES, IT IS ABOUT YOUR MOTHER AND YOU)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. 9:28.
    ΦΙΛΕ ΜΗΝ ΝΤΡΕΠΕΣΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ.
    ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ,
    ΑΠΛΩΣ ΜΕΝΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.
    ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΦΥΓΕΙΣ.
    Η ΤΟΥΡΚΙΑ Η Η ΑΛΒΑΝΙΑ ΜΑΛΛΟΝ ΣΟΥ ΤΑΙΡΙΑΖΟΥΝ ΚΑΛΥΤΕΡΑ.
    ΝΑ ΑΙΣΘΑΝΘΕΙΣ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΠΕΡΗΦΗΦΑΝΟΣ ΠΑΛΙΟΜΟΓΓΟΛΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Τελευταία είδηση ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ!!!!
    Εντοπίστηκε νέος παράξενος ιός που προκαλεί επαναλαμβανόμενες κρίσεις ειλικρίνειας συνοδευόμενες από άκρατη και ανεξέλεγκτη αθυροστομία.
    Ο ιός χτύπησε και τους παρακάτω που τους ακούσαμε να λένε:

    ΠΑΣΟΚ:
    Ρε καθίκια δημοσιογράφοι και ο τελευταίος ηλίθιος έλληνας, δηλαδή η πλειοψηφία του ελληνικού λαού και το 80% των κωλοψηφοφόρων μας, FYROM θα το λεγε το κωλοκρατίδιο δημοσίως. Πολύ περισσότερο εμείς που είμαστε κόμμα. Μας έχετε για τόσο μαλάκες ρε αρχίδια;


    CHOUVARDAS KOSTAS
    Ζωντόβολα όρθια κουτορνίθια που παριστάνετε και τους χειριστές και κατακτητές των νέων μέσων της μπλογκόσφαιρας. Θέλει πολύ μυαλό ρε χαμοηγέτες της βλακόσφαιρας για να καταλάβετε, αν δεν είστε βέβαια λιώμα από τα φάρμακα και τα ξύδια, ότι σίγουρα υπάρχει κάποιο θέμα διαχείρησης/δημιουργίας μέρους του περιεχομένου του site από τρίτους;


    PRESS.GR@HOTMAIL.COM:
    Μουνόπανα κατακάθια της κοινωνίας επισκέπτες του press.gr, άνεργοι και αργόσχολοι που δεν έχετε δουλειά να κάνετε και μπαινοβγαίνετε καθημερινά εδώ μέσα λέγοντας χοντρές μαλακίες μας πρήξατε σαλτάραμε και δεν μπορούμε πλέον να ανταποκριθούμε.
    Κι επειδή δεν είμαστε και τα σαϊνια του ρεπορτάζ (αλλιώς θα δουλεύαμε σε κάνα μεγκαλοκάναλο και θά χαμε και προβληματικό πόθεν έσχες) δεν μπορούμε να τσιμπάμε κάθε μέρα νέες ειδήσεις.
    Έτσι μερικές τις τραβάμε από τα μαλία και τις κατασκευάζουμε όπως αυτήν εδώ.
    Τραβάτε κάνα ζόρι ρε μουνόπανα λούζερς;
    Έτοιμους για το δαφνί μας κάνατε ρε σκουπίδια του περιθωρίου αϊ σιχτίρ από δω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Μα υπάρχει Μακεδονικό έθνος; Το ερώτημα είναι εξ ορισμού έωλο. Όταν ένας πληθυσμός προσδιορίζεται με αυτή την εθνική ταυτότητα, σημαίνει πως υπάρχει τέτοιο έθνος. Και η ιστορία διδάσκει ότι στη Μακεδονία της Οθωμανικής αυτοκρατορίας διαμορφώθηκε και ένα τέτοιο έθνος, μόνο που δεν κατάφερε να αποκτήσει το δικό του εθνικό κράτος. Κόπηκε στα τρία (Βουλγαρία, Σερβία, Ελλάδα) και μόνο μετά την απελευθέρωση από τη ναζιφασιστική κατοχή δημιουργήθηκε η ομόσπονδη Δημοκρατία της Μακεδονίας στη Γιουγκοσλαβία και αναγνωρίστηκαν τα εθνικά δικαιώματα των Μακεδόνων στην περιοχή του Πιρίν (Βουλγαρία). Στην Ελλάδα όχι μόνο δεν αναγνωρίστηκαν, αλλά ο διωγμός τους έγινε ακόμα πιο άγριος....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. 9;46
    PROFANWS OI ISTORIKES SAS GNWSEIS ARXIZOYN APO THN OUWMANIKH AYTOKRATORIA.
    O PRVTOS AYTOKRATORAS SAS PREPEI NA EINAI O MWAMEU O PORUHTHS
    MERA POY EINAI SHMERA.
    H EUNIKH SAS EORTH.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Επιτέλους, μπήκαν σε αυτό το blog και σχολίασαν πραγματικά πολιτισμένοι άνθρωποι.
    Είναι βαρβαρότητα η μη αναγνώριση του δικαιώματος αυτοπροσδιορισμού του κάθε ατόμου.
    Η δημοκρατία υπάρχει όχι για να επιβεβαιώνει την εξουσία της πλειονοψηφίας, αλλά για να διασφαλίζει τα δικαιώματα των λογής-λογής μειονοψηφιών .
    Είναι βαρβαρότητα ο αποκλεισμός κοινωνικών ή πολιτισμικών ομάδων.
    Ούτως ή άλλως η ανάπτυξη εθνικών κρατών αποτέλεσε μια σκληρή στιγμή στη διαδρομή της ανθρωπότητας από τη βαρβαρότητα στον κοσμοπολιτισμό και τη φιλελεύθερη-σοσιαλιστική διαχείριση της οικονομίας και του περιβάλλοντος.
    Ας μη κάνουμε τα πράγματα πιο βάρβαρα αρνούμενοι ανθρώπινα δικαιώματα που θεμελιώθηκαν στη βάση της λείανσης αυτής ακριβώς της βαρβαρότητας.
    Ο ΑΜΦΙΛΕΓΟΜΕΝΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. ΤΡΙΤΗ 29 ΜΑΙΟΥ [1453]
    ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΜΠΛΟΓΚ?
    ΚΑΜΜΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ?
    ΤΟ ΞΕΧΑΣΑΤΕ Η ΚΑΝΕΤΕ ΟΠΩΣ ΟΙ ΝΕΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΠΑΣΟΚΟΙ?
    ΤΟΝ ΑΛΕΚΟ, ΤΟΝ ΑΛΕΚΟ, ΠΑΙΔΙΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. 10:01
    ΣΑΝ ΠΟΛΥ ΑΜΦΙ ΜΑΣ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΣ.
    ΣΤΗΝ ΚΑΘΟΜΙΛΟΥΜΕΝΗ ΚΟΙΝΩΣ ΠΟΥΣΤΙΚΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Δεν εκπλησει κανενα η απιθανη αδιαφορια του πασοκ για την κοινη γνωμη..εχουν συνηθισει τοσα χρονια αλαζονες να θεωρουν την πλειοψηφια του κοσμου 'παρακατιανους' που δεν αντιλαμβανονται το μεγαλο οραμα του να ρευεσαι σολιαστηκα απο ουισκυ..

    Η βλακωδης απαντηση στην νεα μειοδοσια του(για μια αλλη φορα) αποδεικνυει και την αποκτηνοποιηση του...ο κοσμος τους φτυνει καταμουτρα και αυτοι αδιαφορουν επιμενοντας οτι μαλλον ειναι 'ψιχαλες'.. και που να δουν την μπορα που ερχεται...ας συνεχισουν να αδιαφορουν για τα μπομπονητα του λαου που ακουγονται ολο και κοντυτερα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. ΡΕ ΜΑΛΑΚΑ 10.42 ΤΟ ΕΙΠΑΜΕ ΚΑΙ ΝΩΡΙΤΕΡΑ. Ο ΧΟΥΒΑΡΔΑΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ VRYPAN ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ VRYPAN

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. 8.31

    για τα παπαγαλακια/γιουσουφακια των γυφτοσκοπιανων ΣΑΝ ΚΑΙ ΣΕΝΑ 8.31 , αφιερωμενο εξαιρετικα :

    Η Παραπλάνηση Συνεχίζεται...
    ==
    Με αμείωτο ενδιαφέρον , ακούραστοι, οι γνωστοί κύριοι του μειονοτικού κόμματος "ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ" συνεχίζουν τις προσπάθειές τους να δημιουργήσουν ζήτημα νέας μειονότητας στην Βόρεια Ελλάδα. Ο αριθμός των μελών του "ΟΥΡΑΝΙΟΥ ΤΟΞΟΥ" δεν ξεπερνάει τα 250 άτομα σε σχέση με το 1.500.000 Ελλήνων Μακεδόνων που ΔΕΝ ΘΕΩΡΟΥΝ πατρίδα τους το δημιούργημα που αποκαλείται "Μακεδονία" με πρωτεύουσα τα Σκόπια. Οι "απίθανοι" 250 , εκ των οποίων μόνο οι 10 ενεργοί , χαίρουν της στήριξης όλων εκείνων των πολιτών που έχουν παράδοση στην ανθελληνική δράση. Όλοι αυτοί που μέσω αρθρογραφίας και συμμετοχής σε διάφορους αμφιλεγόμενους οργανισμούς στηρίζουν τις δράσεις που στοχοποιούν την σταθερότητα του πολιτεύματος. Είναι οι ίδιοι που καλούν σε απεργία τους πάντες χωρίς λόγο, που διαδηλώνουν με αστείες δικαιολογίες και που στηρίζουν κάθε τρομοκρατικό χτύπημα που έχει στόχο να φέρει πιο κοντά στην εξουσία την ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΠΛΕΥΡΑ ... καθώς έτσι τους συμφέρει προσωπικά. Οι "θρυλικοί" 250 του "ΟΥΡΑΝΙΟΥ ΤΟΞΟΥ" αισθάνονται ώς καταπιεσμένη μειονότητα παρόλο που σπάνια οι συγγενείς τους συμμερίζονται τις απόψεις τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο ίδιος ο Γραμματέας του "ΟΥΡΑΝΙΟΥ ΤΟΞΟΥ", Παύλος Βοσκόπουλος, αποδέχτηκε με περισσή χαρά τον "περίεργο" διορισμό του στην Νομαρχία Φλώρινας , με ένα "περίεργο πτυχίο" που απέκτησε στα Σκόπια φυσικά, κι έτσι απαλλάχτηκε οριστικά από το άγχος της επιβίωσης και της αναγκαστικής παρουσίας σε κάποια θέση εργασίας. Σήμερα νομάρχης Φλώρινας, εκλεγμένος με τη Νέα Δημοκρατία είναι ο εξάδελφος του Παύλου Βοσκόπουλου , κύριος Βοσκόπουλος Ιωάννης. Δεν ξέρω τι κρύβεται πίσω από αυτήν την περίεργη σύμπτωση. Φαντάζομαι ότι μέσα από μία δεξιά οικογένεια "ξεπήδησε" ένας αριστερός και μάλιστα "αλλοεθνής" "Μακεδόνας" ο οποίος χάρη στην ελευθερία κινήσεων που του δίνει το χαλαρό καθεστώς παρουσίας στην Νομαρχία Φλώρινας, συν την σταθερή αμοιβή του Ελληνικού Κράτους και την θέση εξουσίας που διαθέτει στο τμήμα των τεχνικών έργων έχει όλον τον χρόνο και τις δυνάμεις να προωθεί τα δίκαια της FYROM. Αποδέχεται χωρίς πρόβλημα η FYROM να αποκαλείται "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" , και αποδέχεται να αποκαλεί "ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ" το τοπικό ιδίωμα της περιοχής του , εμπλουτισμένο με σερβικές ή σλαβικές λέξεις. Κάνει χρήση του όρου "ΓΗΓΕΝΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΑΣ" προκειμένου να αποκτήσει και γονιδιακή σύνδεση με τον Μέγα Αλέξανδρο την ίδια στιγμή που δεν είναι σε θέση να αποδείξει που κατοικούσαν οι πρόγονοί του πριν από 200 χρόνια.
    Το νέο επίτευγμα της "τσακαλοπαρέας" είναι η έκδοση του "χαζοζαρούμενου" "Μακεδονικού Αναγνωστικού" στο οποίο έχουν προσθέσει ένα Σκοπιανό Παράρτημα με Κυριλλικούς χαρακτήρες και ισχυρίζονται ότι η ύπαρξη του αποδεικνύει την ύπαρξη "Εθνικά Μακεδονικής Μειονότητας".
    Για κάποιους αριστερούς από τας Αθήνας, που ξέρουν να φιλοσοφούν εκ του ασφαλούς και με τα λεφτά του Ελληνικού κράτους , το "αναγνωστικό" υπήρξε ακόμα μία δικαιολογία να πλήξουν την "Δυτική" Ελλάδα υπέρ της κομμουνιστικής προπαγάνδας που ηδονίζεται με κάθε πλήγμα στην Ελληνικότητα της χώρας.
    Αγνοούν τους εκατοντάδες ΝΤΟΠΙΟΥΣ και δίγλωσσους Μακεδονομάχους που πολέμησαν και πέθαναν για την απελευθέρωση της Μακεδονίας. Κατάλογοι νεκρών Μακεδόνων υπάρχουν πολλοί αλλά παραθέτω μόνο τρεις:

    http://www.alistrati-makedonia.de/MAKAGON/MAKAGON-MakMachi.html

    http://gym-n-souliou.ser.sch.gr/darnakoxoria/istorika.htm

    http://www.mani.org.gr/istor/mak/onomata.htm


    Και οι νεκροί αυτοί είναι κατα πολλοί περισσότεροι από αυτούς που ΔΕΝ ΑΙΣΘΑΝΟΝΤΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ κι έχουν κάνει την ανθελληνική τους στάση ΠΡΟΣΟΔΟΦΟΡΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ.
    Δεν ήταν καθόλου έκπληξη το γεγονός ότι και η κυρία Ρεπούση, της ίδιας "σχολής" , συγγραφέας του βιβλίου της ιστορίας της Στ' Δημοτικού είναι ιδρυτικό μέλος του http://www.arsh.gr/ ( "Η αριστερά Σήμερα"). Δεν κατάφερε να δει στη ζωή της εικόνες από την φλεγόμενη Σμύρνη, δεν πέτυχε ποτέ κάποιον Σμυρνιό να της πει για εκείνον των θανατηφόρο "συνωστισμό" στην αποβάθρα, ούτε είδε ποτέ εκείνο το τεράστιο "camping" με τα χιλιάδες αντίσκηνα των προσφύγων που έφταναν στην Ελλάδα.

    Αν αγοράσει το NATIONAL GEOGRAPHIC και αποφασίσει ότι η πολιτική και οι κομματικές της επιδιώξεις θα πρέπει να μένουν εκτός σχολείων και μάλιστα των Δημοτικών ίσως καταλήξει να προτείνει μόνη της την απόσυρση του βιβλίου αυτού. Ειδικά ως αριστερή , που μεγάλωσε με τους χυδαίους μύθους της Ρωσσίας, περί ισότητας , περί Δημοκρατίας, περί ελευθερίας θα έπρεπε να ήταν ιδιαίτερα προσεκτική στην καταγραφή της αλήθειας ή έστω της πλησιέστερης στην αλήθεια ιστορίας. Προφανώς δεν θα άκουσε ποτέ της για τους χιλιάδες πόντιους που εξολόθρευσε ο Στάλιν στην Σιβηρία. Ή για το παιδομάζωμα του κομμουνιστών και την διάλυση χιλιάδων οικογενειών υπο τις εντολές της Ρωσσίας. Για τους κομμουνιστές που συμμάχησαν με τον Τίτο ενάντια στην Ελλάδα; Για τους Οχρανίτες Βουλγαρόφρονες , φίλους των Ναζί , που μετά έγιναν αντάρτες στο πλάι του Τίτο και κατά της Ελλάδας και μετά ονομάστηκαν αντιστασιακοί για να πάρουν τις συντάξεις με αντάλλαγμα την ψήφο τους, άκουσε άραγε;

    Μήπως πιστεύει κανείς ότι ο Βελουχιώτης , καβάλα σε ένα δύσμοιρο μουλάρι , ήταν αυτός που καθυστέρησε την επέλαση του Hitler στην Ρωσσία;
    Μόνο που η ιστορία δεν μαθαίνεται από βιβλία και από διηγήματα γραμμένα σε μία βεράντα στην Εκάλη. Οι πρωταγωνιστές , τα θύματα της τότε πολιτικής, ζούνε ακόμα. Αυτούς πρέπει να ρωτήσουμε για το πως έφτασαν να σκοτώνουν τους γείτονές τους και τ' αδέρφια τους χάριν της επέτασης της Ρωσσίας, της Βουλγαρίας, της Γιουγκοσλαβίας. Και χάρη στην αποτυχία των κομμουνιστών , ζούμε σε μία Ελλάδα που ο κάθε προδότης και γενίτσαρος μπορεί να λέει και να κάνει πράγματα που σε κομμουνιστική χώρα θα του στοίχιζαν και το κεφάλι του πριν αρθρώσει καν δεύτερη κουβέντα.
    H συζήτηση για το Μακεδονικό έχει νόημα μόνο εφόσον έχει ζήσει κάποιος στην Μακεδονία και έχει στην οικογένειά του θύματα αυτής της υπόθεσης που λέγεται Μακεδονικό Ζήτημα. Οι βασικές παράμετροι έχουν σχέση με το γεγονός ότι στα χωριά μιλούν μία ιδιαίτερα φτωχή διάλεκτο που απαρτίζεται από Ελληνικές, Σλαβικές, Τουρκικές και Αλβανικές λέξεις αποτέλεσμα των αναρίθμητων μετακινήσεων πληθυσμών και το πέρασμα δεκάδων κατακτητών.Τα κράτη που διεκδικούν τα εδάφη της Ελληνικής Μακεδονίας δεν ενδιαφέρονται για τον πληθυσμό αλλά για την πρόσβαση στο Αιγαίο.
    Η αναγνώριση μίας υποτιθέμενης μειονότητας είναι φυσικά το πρώτο βήμα.Οι Σκοπιανοί άλλωστε ,με την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας τύπωσαν άμεσα χαρτονόμισμα με την εικόνα του Λευκού Πύργου της Θεσσαλονίκης. Ο Τίτο ανέκαθεν εποφθαλμιούσε στο Αιγαίο και οι Έλληνες κομμουνιστές ανέκαθεν προτιμούσαν μία μεγαλύτερη κουμμουνιστική Γιουγκοσλαβία και μία μικρότερη "δεξιόστροφη" Ελλάδα.

    Το ίδιο Αιγαίο Πέλαγος είναι αντικείμενο πόθου για τους Βούλγαρους διότι μπορείτε να δείτε στον χάρτη πόσο δυσκολεύεται η εμπορική τους κίνηση εξαιτίας της Ελλάδας στα νότια σύνορά τους.

    Όταν η Ελλάδα επέβαλε εμπάργκο στα Σκόπια η οικονομία της FYROM κυριολεκτικά "γονάτισε". Η απαλλαγή τους από την εξάρτηση που έχουν από την Ελλάδα λόγω της έλλειψης λιμανιών είναι ο βασικός λόγος της εφεύρεσης της "Μακεδονικής" μειονότητας.

    Ακόμα και για την Γιουγκοσλαβία του '40 ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ αλλά VARDARSKA!

    Το γεγονός της ύπαρξης αυτής της ανάμικτης διαλέκτου και το ότι δεν υπάρχει θρησκευτική διαφοροποίηση μεταξύ Σκοπιανών, Βουλγάρων και Ελλήνων δημιουργεί το απαραίτητο υπέδαφος για την διεκδίκηση της Μακεδονίας και από τους τρεις.Αυτή η αμφιβολία της εθνικής ταυτότητας παρατηρήθηκε ακόμα και μεταξύ αδερφών και συγγενών. Κάποιοι δηλαδή πίστευαν ακλόνητα ότι είναι Έλληνες, κάποιοι ότι είναι Σλάβοι και άλλοι ότι είναι Βούλγαροι ανάλογα φυσικά με την προπαγάνδα που υπέστησαν. Κι αυτοί οι Μακεδόνες σφάχτηκαν μεταξύ τους . Ντόπιος Μακεδόνας σκότωνε συγγενή του ντόπιο Μακεδόνα. Κι ήταν από το ίδιο σόι και μιλούσαν την ίδια διάλεκτο.Οι ίδιοι άνθρωποι που είχαν ταχθεί με τους Βούλγαρους και τους Ναζί ,

    είχαν βρεθεί αργότερα να πολεμούν και στα τάγματα του κομμουνιστή Τίτο. Ο εχθρός ήταν πάντα ο ίδιος... η Ελλάδα. Πριν λίγες μέρες ένας φίλος του οποίου η οικογένεια μιλάει την συγκεκριμένη διάλεκτο εδώ και 6 γενιές ανακάλυψε ότι τελικά είναι Βλάχικης καταγωγής από την Ήπειρο.Από γλωσσικής πλευράς είναι εντελώς κουτό να προσδιοριστεί μία μειονότητα, ειδικά στην Μακεδονία. Από πλευράς γονιδίων , δεν ξέρω αν υπάρχει Έλληνας που να γνωρίζει με ακρίβεια την φυλή στην οποία ανήκε η οικογένεια του κατά το 1600. Οι σημερινοί κάτοικοι της Μακεδονίας βρίσκονται στην Ελλάδα διότι θέλησαν να παραμείνουν στην Ελλάδα. Σε όσους θεωρούσαν ότι ΔΕΝ είναι Έλληνες δεν τους απαγορεύτηκε ποτέ η έξοδος τους από την Ελλάδα. Όμως τα τελευταία 100 χρόνια, οι γείτονές μας εκμεταλλευόμενοι την υπαρκτή μορφωτική άγνοια της υπαίθρου στην Μακεδονία, την υπαρκτή αδιαφορία των υπουργών Εξωτερικών που κάνουν πολιτική του freddo-capuccino με σταυροπόδι στο Κολωνάκι και τέλος υπερτιμώντας το κομματικό συμφέρον σε σχέση με το εθνικό συμφέρον που απαιτεί ενότητα θα μας οδηγήσουν προ μεγάλων εκπλήξεων. Έχουν τους υποστηρικτές τους και εντός Ελλάδας , οπότε τα πράγματα θα είναι πολύ εύκολα. Η Ελλάδα ανέκαθεν "την πατούσε" εκ των έσω.Στην Ελλάδα σήμερα δεν κατοικούν Έλληνες αλλά Επτανήσιοι, Μακεδόνες, Ηπειρώτες, Αρβανίτες, Βλάχοι ,Θρακιώτες, Κυκλαδίτες, Πελλοπονήσιοι, Κρήτες, Δωδεκανήσιοι,Μικρασιάτες, Πόντιοι κλπ.Θα μπορούσαν όλοι να εκδώσουν αντίστοιχο αλφαβητάρι και να εγείρουν μειονοτικά ζητήματα. Ποια θα ήταν λοιπόν η άποψή σας τότε;Μπορείτε να φανταστείτε την Ελλάδα ξανά σε χίλια-δυο κομμάτια; Το γλωσσικό υπόβαθρο υπάρχει ώστε να γίνει αυτό, όμως είναι αυτό το ζητούμενο;Είμαστε 10 εκ και πάλι δεν μας υπολογίζει κανείς. Κι έρχονται λοιπόν κάποιοι κύριοι από την ευαίσθητη αριστερά να παραδίδουν μαθήματα ιστορίας και προστασίας των δικαιωμάτων από κάποιο μπαλκόνι στην Γλυφάδα ή την Εκάλη. Η Ελλάδα είναι πολύ χαλαρή σε εθνικά θέματα. Κατάφερε να στείλει και στην Βουλή 2-3 μουσουλμάνους βουλευτές ενώ στην Τουρκία δεν πρόκειται να συμβεί κάτι αντίστοιχο με Χριστιανό πολιτικό ποτέ , ούτε και σαν ανέκδοτο. Ακόμα σφάζουν Χριστιανούς αν το προσέξατε.Μόνο στην Ελλάδα καταφέραμε να πληρώνουμε συντάξεις και στους ανταρτόπληκτους αλλά και στους αντάρτες! Ας είναι καλά ο Έλληνας φορολογούμενος! Οι Έλληνες χρειάστηκε να αγοράσουν το NATIONAL GEOGRAPHIC για να ενημερωθούν για την Μικρασιατική καταστροφή . Έχω ζήσει στο εξωτερικό πολλά χρόνια κι έχω συγκατοικήσει και με Άραβες και με ευρωπαίους. Η Μακεδονική μειονότητα όμως είναι μία ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΕΦΕΥΡΕΣΗ αλλοδαπών χωρών και σαν ιδέα υποστηρίζεται εδώ και 60 χρόνια και από την Ελληνική αριστερά η οποία αποφεύγει την χρήση των όρων πατρίδα, Ελλάδα κλπ.

    Το ότι είμαστε μία χώρα απέραντης ελευθερίας το οφείλουμε σε κάποιους υπερθνικιστές του '21 και όχι στην αριστερά. Πολλοί από αυτούς της "Φιλικής" δεν μιλούσαν καν τα Ελληνικά. Είχαν όραμα όμως να δημιουργήσουν ... και όχι να καταστρέψουν , κάτι που είναι σαφώς πιο εύκολο.

    Με πρόσχημα το "φασιστικό" κράτος , και βάζοντας πάνω από όλα το ΚΟΜΜΑΤΙΚΟ συμφέρον , οι τάχα προοδευτικοί, δημοκράτες της αριστεράς δεν διστάζουν να καίνε και να κλέβουν τα πανεπιστήμια σε καθημερινή βάση. Κι αν είναι να αποδυναμωθεί αυτό που λέγεται Ελληνική Δημοκρατία τότε δεν θα διστάσουν να αναγνωρίσουν και Μακεδονική και Βλάχικη και Αλβανική και μειονότητα. Άραγε, αν δεν υπήρχαν οι κομμουνιστές θα υπήρχε εμφύλιος; Θα υπήρχε χούντα;

    Εσείς φίλοι μου, γνωρίζετε σε ποια φυλή ανήκετε και αν αυτή η φυλή είναι Ελληνική ή Ελληνοποιημένη; Γνωρίζετε σε ποια χώρα κατοικούσαν οι πρόγονοί σας πριν 400 χρόνια και ποια γλώσσα μιλούσαν; Τελικά έχει καμία σημασία η προέλευση των γονιδίων μας; Η Ελλάδα είναι ιδέα. Όπως και η Αμερική και η πρώην Σοβιετική Ένωση κατάφεραν να ενώσουν την "Σάρα και τη Μάρα" κάτω από την ίδια σημαία έτσι και η Ελλάδα έβαλε κάτω από την ίδια σημαία όλους όσους είχαν Ελληνική συνείδηση.

    Οι "250" προτιμούν τη σημαία των Σκοπίων αλλά δεν μας ανησυχούν. Από στατιστικής άποψης υπάρχουν πολλοί περισσότεροι Έλληνες που πιστεύουν ότι είναι η μετενσάρκωση του Ναπολέοντα. Όσο για αυτούς που αρνήθηκαν την Ελληνική τους υπηκοότητα και βρέθηκαν εκτός Ελλάδος κατά τον εμφύλιο, δεν είναι η Ελλάδα που τους θεωρεί ανεπιθύμητους αλλά οι ίδιοι οι συγγενείς τους ... που έμειναν εδώ και εκμεταλλεύτηκαν τα ακίνητα και τη γη που εγκατέλειψαν φεύγοντας για το ανατολικό μπλοκ. Οι συγγενείς τους είναι που δεν τους θέλουν πίσω ... γιατι θα προκύψουν πολλά και σοβαρά προβλήματα ιδιοκτησίας.

    Εμείς όμως , και πέρα από τις θεωρίες, θρηνήσαμε τους παππούδες μας εξαιτίας αυτής της διχόνοιας που έσπειραν ξένοι αλλά και αρκετοί ηλίθιοι συμπατριώτες μας. Εδώ χύθηκε πολύ αίμα για να μπορούν κάποιοι αριστερίζοντες να φιλοσοφούν ανέμελα κι εκ του ασφαλούς στας μακρυνάς Αθήνας.

    Posted by Ελλην Μακεδών at Σάββατο, Μάϊος 19, 2007
    http://macedonia-greece.blogspot.com/2007/05/blog-post.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. ΠΡΟΣ 8:31 μμ ΔΕΧΟΜΑΙ ΤΗΝ ΣΥΓΝΩΜΗ ΣΑΣ ΑΛΛΑ ΞΕΡΕΤΕ ΒΑΡΕΘΗΚΑ ΟΤΑΝ ΜΙΛΑΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΟΥ ΝΑ ΜΕ ΛΕΝ ΕΘΝΙΚΙΣΤΗ, ΦΑΣΙΣΤΑ Κ.Λ.Π.ΕΑΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΟΤΙ Η ΑΠΕΡΑΝΤΗ ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΟ Ε ΤΟΤΕ ΔΕΝ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ Η ΓΝΩΜΗ ΚΑΙ ΟΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΙ ΤΟΥΣ. ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΟΙ ΜΙΚΡΟΙ.ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΕΓΩ ΔΕΝ ΕΙΠΑ ΟΤΙ ΑΠΕΙΛΟΥΜΕΘΑ, ΑΠΕΙΛΟΥΜΕΘΑ ΒΕΒΑΙΑ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΑΠΟ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ.ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΞΕΡΩ ΠΟΙΟΙ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΞΕΡΩ ΤΙ ΑΠΟΒΛΕΠΟΥΝ ΥΠΟΠΤΕΥΟΜΑΙ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΔΕΣ ΣΕΡΒΙΑ, ΔΕΣ ΙΡΑΚ, ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΑ ΙΡΑΝ.ΤΑ ΜΕΓΑΛΕΠΗΒΟΛΑ ΣΧΕΔΙΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΤΗΚΑΝ ΑΠΟ ΠΑΛΙΑ ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΑΚΟΜΑ. ΜΗΠΩΣ ΜΙΑ ΠΛΑΔΑΡΟΤΗΤΑ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΥΤΑ ΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥΣ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ;
    ΣΙΩΝΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΔΥΝΟ ΔΕΝ ΒΛΕΠΕΤΕ, Π.Χ ΣΟΡΟΣ ΤΟ ΝΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΤΑΙ ΜΙΑ ΑΔΡΑΝΕΙΑ ΣΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΔΕΝ ΤΟ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΣΟΒΑΡΟ; ΛΟΙΠΟΝ ΑΝ ΑΥΤΟΙ ΟΛΟΙ ΠΟΥ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΟΔΕΞΙΟΣ, ΕΙΝΑΙ ΦΑΣΙΣΤΑΣ (ΔΕΞΙΟΣ-ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ)Ε ΕΙΝΑΙ ΒΑΡΙΑ ΝΥΧΤΩΜΕΝΟΙ. ΝΑΙ ΤΟΤΕ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΦΑΣΙΣΤΑΣ, ΚΑΙ ΑΚΡΟΔΕΞΙΟΑΡΙΣΤΕΡΟΣ, ΚΑΙ ΟΤΙ ΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ. ΠΑΝΤΩΣ ΕΙΜΑΙ ΕΘΝΙΚΙΣΤΗΣ ΜΕ ΕΝΝΟΙΑ ΠΟΥ ΞΕΡΩ ΕΓΩ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΥΤΗΝ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΜΟΥ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΤΟΥΣ. ΑΥΤΟΙ ΑΣ ΨΑΞΟΥΝ ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΤΑ ΕΣΩΤΕΡΑ ΤΟΥΣ, ΑΝ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ, ΕΓΩ ΑΔΙΑΦΟΡΩ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ Ο ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ.
    ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΔΕΝ ΑΝΤΙΛΕΓΩ ΤΟ ΠΕΡΝΩ ΠΙΣΩ ΑΛΛΑ ΤΟ ΕΓΡΑΨΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΕ ΠΡΟΚΑΛΕΣΩ. ΞΕΡΩ ΟΤΙ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑ ΟΠΩΣ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΕΛΑΤΤΩΜΑΤΑ.
    ΦΙΛΙΚΑ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΕΡΘΗΣ ΠΡΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩΣ ΝΑ ΣΕ ΚΑΛΟΔΕΧΤΩ.
    ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΑΜΠΑΛΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ (ΕΜΜΙΣΘΑ Η ΜΗ) ΤΩΝ ΓΥΦΤΟΣΚΟΠΙΑΝΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΣΥΝΟΔΟΙΠΟΡΩΝ ΤΟΥΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΘΕΤΟΥΝ ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΕΣ ΜΕΤΑΜΟΝΤΕΡΝΕΣ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΧΛΙΜΙΝΤΖΟΥΡΙΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΩΝΤΑΣ ΝΑ 'ΕΠΕΝΔΥΣΟΥΝ' ΤΗΝ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕ ΕΝΑ (ΚΑΤΑΤΡΥΠΗΜΕΝΟ) ΕΝΔΥΜΑ 'ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΦΡΟΣΥΝΗΣ' ΑΦΙΕΡΩΝΕΤΕ ΚΑΤΩΘΙ , ΠΟΥ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΟΝΕΣΕΙ ,ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΘΑ ΚΑΝΕΙ =

    Δημοσίευση στο Αντίβαρο, 4.6.2004

    Η συμμετοχή των αρχαίων Μακεδόνων στους Ολυμπιακούς Αγώνες και στην

    Ελληνική πολιτιστική κληρονομιά



    Υπό του Νικολάου Μάρτη

    Τέως Υπουργού

    Προέδρου της Μακεδονικής Εστίας



    Περιληπτική αναφορά στη συμμετοχή των Μακεδόνων στις Ολυμπιάδες και στην Ελληνική και Ελληνιστική πολιτιστική ανάπτυξή



    Οι Μακεδόνες, επειδή η Μακεδονία χωρίζονταν από την υπόλοιπη Ελλάδα με δύσβατα όρη που δυσκόλευαν πολύ τις επικοινωνίες, δεν μπορούσαν να μετέχουν ενεργά στην πολιτική και κοινωνική ζωή των άλλων Ελλήνων. Γι’ αυτό δεν είχαν αναμιχθεί ιδιαίτερα με τους λοιπούς Έλληνες και μέχρι την εποχή του Βασιλέα Φιλίππου Β΄ δεν είχαν σημαντικές επαφές ή σοβαρές πολεμικές συγκρούσεις μ’ εκείνους. Η ευνοϊκή ανάμιξη του Βασιλέα Αλεξάνδρου Α΄, και το ενδιαφέρον του να βοηθήσει στην υπεράσπιση της υπόλοιπης Ελλάδας από τους Πέρσες, συνετέλεσαν στο να του απονείμουν οι νοτιότεροι Έλληνες τον τίτλο του «Φιλέλληνα», που εσήμαινε «Φιλόπατρις» και δινόταν σε Έλληνες και κυρίως σ’ εκείνους που δεν περιώριζαν τη δράση και τη σκέψη τους στο κoινό τοπικιστικό ορίζοντα της πόλης ή του κράτους που γεννήθηκαν ή ζούσαν, αλλά είχαν oρίζοντες πανελλήνιας εμβέλειας. Δεν πρέπει να παραβλέπεται ότι παρά τις εδαφολογικές δυσκολίες στην πρόσβαση μεταξύ των Μακεδόνων και των λοιπών Ελλήνων του νότου:

    · Οι Μακεδόνες είχαν την ίδια γλώσσα με τους λοιπούς Έλληνες

    · Οι Μακεδόνες είχαν την ίδια θρησκεία με τους λοιπούς Έλληνες

    · Οι Μακεδόνες είχαν την ίδια αρχιτεκτονική με τους λοιπούς Έλληνες

    · Οι Μακεδόνες είχαν τις ίδιες τέχνες με τους λοιπούς Έλληνες

    · Οι Μακεδόνες χρησιμοποιούσαν τα ίδια ονόματα με τους λοιπούς Έλληνες

    · Οι Μακεδόνες είχαν τα ίδια ήθη με τους λοιπούς Έλληνες

    · Οι Μακεδόνες είχαν τους ίδιους μύθους με τους λοιπούς Έλληνες

    · Οι Μακεδόνες είχαν τους ίδιους ήρωες με τους λοιπούς Έλληνες

    · Οι Μακεδόνες είχαν τα ίδια έθιμα με τους λοιπούς Έλληνες

    · Οι Μακεδόνες είχαν τις ίδιες συνήθειες με τους λοιπούς Έλληνες

    · Οι Μακεδόνες ήταν Έλληνες



    Οι Μακεδόνες, με την αγροτική και ποιμενική τους ζωή, διαβιώντας στο ορεινό τους τοπίο, με τους συχνούς τους αγώνες κατά βαρβάρων επιδρομέων που ήθελαν να κατέβουν στην Ελληνική χερσόνησο, με τις ανωμαλίες τους στη διαδοχή του Θρόνου και παρά απομόνωσή τους από τον υπόλοιπο Ελληνισμό, διετήρησαν τα Ήθη και τα Έθιμά τους, αλλά αρχικά δεν είχαν αξιόλογη πολιτιστική εξέλιξη. Η διαφορά ήταν μεγάλη, ιδίως προς τον προηγμένο πολιτισμό των Αθηνών, που αναπτύχθηκε ανενόχλητος, λόγω των θυσιών των Μακεδόνων με τους αγώνες τους κατά βαρβάρων επιδρομέων. «Μπορεί να θεωρηθεί σήμερα αδιαμφισβήτητο - γράφει ο Καθηγητής Απ. Δασκαλάκης στο έργο του «Ο Ελληνισμός της αρχαίας Μακεδονίας» - ότι εάν οι Μακεδόνες δεν χρησίμευαν πράγματι σαν πρόφραγμα κατά των πάσης νοτίως του Ολύμπου επιδρομών των βαρβάρων, ο Ελληνισμός δεν θα έμενε επί τόσους αιώνες απερίσπαστος να θεμελιώσει τα δόγματα της ελευθερίας και να φθάσει στα περίλαμπρα δημιουργήματα της σκέψεως και της τέχνης, τα οποία κληρονόμησε η σύγχρονη ανθρωπότητα».



    Ο πνευματικός και καλλιτεχνικός κόσμος της νότιας Ελλάδας, που προπορευόταν πολιτιστικά, δεν έμεινε αδιάφορος στο άνοιγμα αυτό προς το Μακεδονικό χώρο και έτσι πλήθος καλλιτεχνών σοφών και επιστημόνων βρήκαν ανταπόκριση στο κοινό του Μακεδονικού κόσμου. Η αφομοίωση αυτή ολοκληρώθηκε στον Δ΄ αιώνα. Η τεράστια οικονομική άνθηση και η αξία ηγεσία των Μακεδόνων Βασιλέων, συνετέλεσε σε κοσμογονικές αλλαγές, με καινοτομίες και δημιουργίες σ’ όλους τους τομείς της Τέχνης, και προ παντός της μεταλλουργίας, ζωγραφικής και αρχιτεκτονικής, που απετέλεσαν πρότυπο και για τους Ρωμαίους, όπως φανερώνεται στη Πομπηία.



    Η μεγάλη αυτή μετατόπιση του κέντρου του Ελληνισμού από το νότο στο βορρά, άρχισε με την εμφάνιση του Μακεδόνα Βασιλέα Φιλίππου Β΄. Οι νίκες του και η ταυτόχρονη παρακμή των άλλων Ελληνικών κρατών-πόλεων, δημιούργησε ένα ψυχολογικό κλίμα ζήλιας και δυσφορίας στους άλλους Έλληνες και κυρίως στους Αθηναίους, όπου διαμορφωνόταν η κοινή γνώμη της Ελλάδος, κατά των, κατά κάποιον τρόπο, αγνώστων σε πολιτική και πνευματική επικοινωνία Μακεδόνων. Όλες οι κατηγορίες περί «βαρβαρισμού» των Μακεδόνων, δεν προέρχονται από φιλοσόφους, ιστορικούς, ποιητές ή άλλους συγγραφείς, αλλά από πολιτικούς ρήτορες και μάλιστα Αθηναίους.



    Ο Αθηναίος πολιτικός και ρήτορας Δημοσθένης, ο κύριος πολέμιος του Βασιλέα Φιλίππου Β΄, μιλώντας στους Αθηναίους είπε «... μήπως όλες μας οι ισχυρές θέσεις δεν βρίσκονται στα χέρια αυτού του ανθρώπου; Δεν θα υποστούμε τη χειρότερη ταπείνωση; Δεν βρισκόμαστε ήδη σε πόλεμο με αυτόν; Δεν είναι εχθρός μας; Δεν κατέχει δικά μας εδάφη; Δεν είναι βάρβαρος; Τα χειρότερα των επιθέτων δεν του αρμόζουν;». Στον μεγάλο θυμό του ο Δημοσθένης μίλησε όπως κάνουν όλοι μέχρι σήμερα που βρίζουν κάποιον με πολλά «κοσμητικά» επιθετικά. Όταν ο Δημοσθένης είπε τον Φίλιππο «βάρβαρο», δεν εννοούσε τον Φίλιππο «μη Έλληνα». Αυτό συνάγεται και από το ότι εις τον λόγο του τον Ολυνθιακό Β΄, επαινεί το κράτος των Μακεδόνων, αλλά και διότι δεν θα διενοείτο να αποκαλέσει οιονδήποτε μη Έλληνα ως «βάρβαρο», διότι η δική του καταγωγή του ήταν «βαρβαρική». Ο Αισχύνης στο λόγο του κατά Κτησιφόντα αποκαλεί τον Δημοσθένη συκοφάντη, διότι από τη Σκίθα μητέρα του είναι ... «βάρβαρος» και μόνο κατά τη γλώσσα «Ελληνίζει».



    Ο Μακεδόνας Βασιλέας Αλέξανδρος Α΄, που ήταν φιλότεχνος και φίλος του Πινδάρου, έλαβε μέρος στους 80ους Ολυμπιακούς αγώνες, το 460 π.Χ. Έτρεξε σε αγώνα δρόμου στην Ολυμπία και ήλθε με πολύ μικρή διαφορά δεύτερος. Αυτό απετέλεσε όχι μόνο την αφετηρία της συμμετοχής των Μακεδόνων εις τους Ολυμπιακούς αγώνες, αλλά και ένα σημαντικό γεγονός με πανελλήνια απήχηση για την επαφή και επικοινωνία των Μακεδόνων με τους λοιπούς Έλληνες, το οποίο απέβη αποφασιστικό για τα πεπρωμένα του Ελληνισμού.



    Μακεδόνες, που έλαβαν μέρος εις τους Ολυμπιακούς αγώνες, ήταν οι ακόλουθοι:

    · Ο Βασιλέας Αλέξανδρος Α, στην 80η Ολυμπιάδα, το 460 π.Χ. Έτρεξε το Στάδιο και ήλθε δεύτερος με διαφορά στήθους.

    · Ο Βασιλέας Αρχέλαος Περδίκας, αγωνίσθηκε στην 93η Ολυμπιάδα, το 408 π.Χ. και κέρδισε στους Δελφούς στο αγώνισμα των τεθρίππων.

    · Ο Βασιλέας Φίλιππος Β΄ αναδείχθηκε τρεις φορές Ολυμπιονίκης. Στην 106η Ολυμπιάδα, το 356 π.Χ. έτρεξε με το άλογό του. Στην 107η Ολυμπιάδα, το 352 π.Χ. έτρεξε με τα τέθριππά του. Στην 108η Ολυμπιάδα, το 348 π.Χ., νίκησε στη συνωρίδα.

    · Ο Κλίτων νίκησε στο Στάδιο στην 113η Ολυμπιάδα, το 328 π.Χ.

    · Ο Δαμασίας ο Αμφιπολίτης έτρεξε το Στάδιο και νίκησε στην 115η Ολυμπιάδα, το 320 π.Χ.

    · Ο Λάμπου ο Φιλιππίσιος, αναδείχθηκε νικητής τεθρίππων στην 119η Ολυμπιάδα, το 304 π.Χ.

    · Ο Αντίγονος έτρεξε το Στάδιο και νίκησε στην 122η Ολυμπιάδα, το 292 π.Χ. και στην 123η Ολυμπιάδα το 288 π.Χ.

    · Ο Σέλευκος έτρεξε το Στάδιο και νίκησε στην 128η Ολυμπιάδα, το 268 π.Χ.

    · Στην 128η Ολυμπιάδα, το 268 π.Χ., νίκησε μια γυναίκα από τη Μακεδονία στο αγώνισμα των συρομένων από πώλους αρμάτων (συνωρίδα πώλων). Ο Παυσανίας αναφέρει «νικητές λένε πως αναδείχθηκαν στη συνωρίδα μια γυναίκα Βελεστίχη από την παραθαλάσσια Μακεδονία».



    Ο Παυσανίας αναφέρει το Φιλιππείον της Ολυμπίας: «Μέσα στην ΄Αλτι βρίσκονται το Μητρώο και ένα οίκημα που ονομάζεται Φιλιππείο ... το έκτισε ο Φίλιππος μετά τη μάχη στη Χαιρώνεια ... υπάρχουν αγάλματα του Φιλίππου, του Αλεξάνδρου, του Αμύντα ... είναι έργα του Λεωχάρους από ελέφαντα και χρυσό όπως και τα αγάλματα της Ολυμπιάδος και Ευρυδίκης». Ο Παυσανίας αναφέρει ακόμα διάφορα αφιερώματα και αγάλματα που έγιναν με εντολή διαφόρων και μνημονεύει «από τους Μακεδόνες ανέθεσαν οι κάτοικοι του Δίου, μιας πόλης από τα Πιέρια όρη, άγαλμα (που εικονίζει) τον Απόλλωνα να κρατεί το ελάφι».



    Στις ανασκαφές της Βεργίνας βρέθηκε Τρίποδας, που φυλάσσεται στο Μουσείο της Θεσσαλονίκης, στον οποίο υπάρχει, η επιγραφή: «Είμαι από τους αγώνας, τα Ηραία του ΄Αργους». Κατά ερμηνεία του Ανδρόνικου ο Τρίποδας ανήκε εις τον Αλέξανδρον τον Α΄ και ήταν οικογενειακό κειμήλιο.



    Ο Βασιλεύς Αρχέλαος (413-399 π.Χ.) καθιέρωσε εις το ΔΙΟΝ λαμπρούς αγώνες ανά διετία δια τον Ολύμπιο Δίο «τα εν ΔΙΩ ΟΛΥΜΠΙΑ», που διαρκούσαν 9 ημέρες, όσες και οι εννέα Μούσες, οι οποίες προήρχοντο από τα Πιέρια Όρη της Μακεδονίας και κατά την διάρκειά των διδάσκονταν τραγωδίες αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων.



    Ο Βασιλέας Αρχέλαος Α΄ (413-399 π.Χ.) οργάνωσε το στρατό και τις συγκοινωνίες και μετέφερε την πρωτεύουσα από τις Αιγές στην Πέλλα. Στην Αυλή του έζησαν ο τραγικός ποιητής Αγάθων, ο επικός Χορίλος, ο διθυραμβοποιός Τιμόθεος, ο τραγικός ποιητής Μελανιπίδης και ο ιατρός και γιός του Ιπποκράτη Θεσσαλός. Ο τραγικός ποιητής Ευριπίδης στην αυλή του Αρχέλαου συνέθεσε τις τραγωδίες του «ΑΡΧΕΛΑΟΣ» και «ΒΑΚΧΕΣ». Ο Ευριπίδης πέθανε και ετάφη στη Μακεδονία.



    Στη Μακεδονία ανακαλύφθηκαν ήδη τρία αρχαία θέατρα. Του Δίου, 5ου αιώνα π.Χ., της Βεργίνας (Αιγών), 4ου αιώνα π.Χ. και των Φιλίππων. Σ’ όλα αυτά τα θέατρα παίζονταν αρχαίες Ελληνικές τραγωδίες. Στο θέατρο του Δίου μάλιστα, που είναι ανάλογο με εκείνο της Επιδαύρου, πρωτοπαίχθηκαν οι «Βάκχες», ο «Αρχέλαος» και κατά μία άποψη και η «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» του Ευριπίδη. Θέμα της τραγωδίας «Αρχέλαος» ήταν η γνωστή παράδοση σχετικά με την μετανάστευση του Αργείου Τημενίδου, Πρίγκιπα της Μακεδονίας και ιδρυτή του Οίκου των Αιγών. Οι τραγωδίες αυτές όπως και όλες οι άλλες που διδάχθηκαν στα θέατρα αυτά, γράφτηκαν στην Ελληνική γλώσσα, γιατί προφανώς απευθύνονταν σε Έλληνες θεατές, τους Μακεδόνες.



    Το ΔΙΟΝ, το ιερό των Μακεδόνων, είναι ένας από τους μεγαλύτερους και σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας (1500 στρέμματα), με συγκρότημα λουτρών, που καταλαμβάνει έκταση περίπου 4.000 τ.μ., με ψηφιδωτό δάπεδο, με λεκάνες με μαρμάρινη επένδυση και με τμήμα του συστήματος πολυκαύστων, καθώς και με πολυτελείς αίθουσες, με κιονοστοιχίες και ψηφιδωτά δάπεδα, με σύστημα παροχής και αποχέτευσης νερού, με πήλινους, μολύβδινους και κτιστούς αγωγούς. Το ΔΙΟΝ συνεπώς έπρεπε να αποτελέσει, λόγω και των πνευματικών αγώνων, την αφετηρία της πολιτιστικής Ολυμπιάδος. Δυστυχώς αγνοήθηκε.



    Η «Ελληνιστική Εποχή» αποτελεί τεράστιο θέμα και θα φωτισθεί όπως πρέπει μόνο αν δημιουργηθεί Πανεπιστημιακή Έδρα για να διερευνηθεί πλήρως και να γίνει γνωστός στον Ελληνισμό και στον λοιπό κόσμο, ο ρόλος του Ελληνισμού και εις το Ισλάμ, γεγονός που αποτελεί κατά τον καθηγητή Κωνσταντίνο Ρωμανό τον ελλείποντα κρίκο στην Ιστορία του Πολιτισμού. Η επίδραση της Ελληνικής πολιτιστικής και πνευματικής κληρονομιάς που μετεδόθη από τους Μακεδόνες στους λαούς της πρόσω Ασίας, αναφέρεται από όλους τους Αρχαίους συγγραφείς.



    Ο Πλούταρχος αναφέρει «Ολόκληρος η Ασία εξημερωθείσα από τον Αλέξανδρο ανεγίγνωσκε τον Ομηρο και τις Τραγωδίες του Ευριπίδη και Σοφοκλή.» Δεν είναι τυχαίο ότι το Κοράνιο αναφέρει τον Αλέξανδρο ως Προφήτη. Οι Εβραίοι υιοθέτησαν το όνομά του. Οι Βουδισταί τον λάτρευσαν ως Ισόθεο. Ο Μέγας Βασίλειος, ως και Άγιος Νεκτάριος, προβάλλουν τον Αλέξανδρο. Ο Διόδωρος χαρακτηριστικά αναφέρει «... Τους εχθρούς ηνάγκαζε ευδαιμονείν ο νικήσας».

    ========= // ========

    ΚΑΙ Ο ΝΟΩΝ ΝΟΕΙΤΩ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΚΑΙ ΕΓΩ ΤΟ ΠΡΟΣΕΞΑ. ΣΗΜΕΡΑ 29.05.ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 1453 ΕΠΕΣΕ Η ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΚΑΜΜΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΚΡΙΜΑ.ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΟΝ ΦΙΛΟ ΠΟΥ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙ ΠΑΡΑΚΑΤΩ.ΕΓΩ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΙ ΣΤΕΛΝΩ ΜΥΝΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΥΠΕΜΘΥΜΙΣΩ.
    ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΑΜΠΑΛΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. ΠΡΟΣ Ο ΝΟΩΝ ΝΟΕΙΤΩ.... ΜΗΝ ΚΟΥΡΑΖΕΑΙ ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΘΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΗΣΟΥΝ ΓΙΑ ΦΑΣΙΣΤΑ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΙΣΤΗ ΓΙΑΤΙ ΛΕΣ ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ.
    ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑ ΤΟ ΔΙΟΝ
    ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΑΜΠΑΛΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΕ ΤΟΝ 10:48 μμ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΖΩ ΕΙΜΑΙ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ.ΘΑ ΞΥΠΝΗΣΟΥΜΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΚΑΠΟΙΑ ΓΕΝΙΑ ΘΑ ΑΝΑΓΚΑΣΤΕΙ ΝΑ ΠΑΛΕΨΕΙ.
    ΦΙΛΙΚΑ
    ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΑΜΠΑΛΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. IΩΑΝΝΗ ΜΠΑΜΠΑΛΗ,

    Ας με πουν οπως γουσταρουν, εγω δεν θα κουραστω να τους ξεφωνιζω με τα επιχειρηματα μου, θα τους συντριβω καθημερινα και θα τους ξεβρακωνω μπροστα σε καθε Ελληνα, ακουραστος , καθε μερα, εναν εναν, πορτα πορτα , οσο ζω και εχω μεσα μου αιμα Ελληνικο ΟΡΚΙΖΟΜΑΙ να μην τους αφησω σε ησυχια ουτε στον ταφο τους.

    Το δικαιο και η αληθεια ειναι με το μερος μας γιαυτο ΚΑΙ ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΑΛΙ..

    ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ , Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, ΕΝΑ ΦΥΣΙΓΜΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΦΥΓΕΙ Η ΛΕΠΡΑ..

    ΕΜΠΡΟΣ

    Ο ΞΙΦΟΜΑΧΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. ΞΙΦΟΜΑΧΕ ΤΑ ΕΙΠΕΣ ΟΛΑ.
    ΜΕ ΚΑΛΥΨΕΣ ΠΛΗΡΩΣ.
    Ο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΟΤΑΝ ΕΦΤΑΣΕ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΓΟΡΔΙΟΥ ΤΟΝ ΠΗΓΑΝ ΣΕ ΕΝΑ ΑΡΜΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΔΕΙΞΑΝ ΕΝΑ ΠΟΛΥΠΛΟΚΟ ΚΟΜΠΟ. ΤΟΥ ΕΙΠΑΝ ΟΤΙ ΟΠΟΙΟΣ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΛΥΣΕΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΤΑΚΤΗΤΗΣ ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ.
    Ο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΕΝ ΚΑΘΗΣΕ ΚΑΝ ΝΑ ΤΟΝ ΛΥΣΕΙ.ΑΠΛΑ ΣΗΚΩΣΕ ΤΟ ΣΠΑΘΙ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΚΟΨΕ ΛΥΝΟΝΤΑΣ ΤΟΝ.
    ΘΕΛΕΙ ΤΟΛΜΗ ΚΑΙ ΑΡΕΤΗ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ... ΑΛΛΟΙΜΟΝΟ ΑΝ ΑΚΟΥΓΕ ΤΟΥΣ ΔΗΘΕΝ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΜΕ ΤΑ ΑΝΟΙΚΤΑ ΔΗΘΕΝ ΜΥΑΛΑ ΤΟΥΣ.
    ΤΟ ΣΥΝΘΗΜΑ ΕΙΝΑΙ :
    ΟΙ ΓΟΡΔΙΟΙ ΔΕΣΜΟΙ ΔΕΝ ΛΥΝΟΝΤΑΙ ΑΛΛΑ ΚΟΒΟΝΤΑΙ.
    ΦΙΛΙΚΑ
    ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΑΜΠΑΛΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. 10:48 είπε (ή τέλος πάντων αντέγραψε):

    "H συζήτηση για το Μακεδονικό έχει νόημα μόνο εφόσον έχει ζήσει κάποιος στην Μακεδονία και έχει στην οικογένειά του θύματα αυτής της υπόθεσης που λέγεται Μακεδονικό Ζήτημα."

    ΠΙΟ ΑΚΡΑΙΑ (ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΩ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ) ΑΠΟΨΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΚΟΥΣΤΕΙ. ΚΑΛΑ, ΑΠΟ ΠΟΥ ΤΟ ΠΗΡΕΣ ΤΟ ΛΟΓΥΔΡΙΟ ΡΕ ΜΠΑΓΑΣΑ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. Αγαπητοί φίλοι . Ο καθένας μας δίνει ότι διαθέτει .Πολιτικές απόψεις . Ιστορικές γνώσεις . Συμφωνία η αντίλογο . Από την πλευρά της Δεξιάς αίναι πατροπαράδοτo γνώρισμά τους να προσπαθούν να χαρίσουν τα δικά τους επίθετα και ιδιότητες στους πολιτικούς τους αντιπάλους . Από τον τζουμπέ στον Δεληγιάννη . Από τον Μεταξά μέχρι τον Παπαδόπουλο . Από τον Μητσοτάκη μέχρι τον Πανίκα Ψωμιάδη και τον ΧουντοΧριστόδουλο . Αυτοί βέβαια τους αντιπροσωπεύουν αλλά τα επίθετά τους και τα βίτσια τους να τα κρατήσουν γιατί τους ανήκουν .
    ‘’PASOK poisonous’’

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. Πόσο πατριώτης είναι, αλήθεια, κάποιος, που ψηφίζει ένα κόμμα, το οποίο υπέστειλε την ελληνική σημαία από ελληνικό έδαφος, στέλνοντας μάλιστα στον τάφο τρεις Έλληνες αξιωματικούς;

    Πόσο πατριώτης είναι κάποιος που εκλέγει ένα κόμμα, το οποίο χαριεντίζεται μ’ έναν αμετανόητο εχθρό, που με τη σειρά του έχει κοστίσει πολυάριθμους νεκρούς μέχρι και στην τελευταία ελληνική οικογένεια;

    Πόσο πατριώτης είναι κάποιος που επικροτεί την εκχώρηση της εθνικής οικονομίας σ’ ένα ξένο κέντρο, χωρίς να αντιληφθεί ότι αυτό αποτελεί ουσιαστικά παραχώρηση κυριαρχικού δικαιώματος της πατρίδος του;

    Πόσο πατριώτης είναι κάποιος που υποστηρίζει πολιτικούς, οι οποίοι αποστρέφονται οτιδήποτε προδίδει αγάπη για την πατρίδα και έχουν απαλείψει την λέξη «έθνος» και τα παράγωγά της από το λεξιλόγιό τους.

    Πόσο πατριώτης είναι αυτός που ταυτίζεται με ιδεολογίες, οι οποίες θεωρητικά, αλλά και έμπρακτα καλλιεργούν την μισαλλοδοξία και το κοινωνικό μίσος, καταργούν εθνικά σύνορα, αμφισβητούν τις ανθρώπινες ελευθερίες και στο πρόσφατο παρελθόν έχουν αιματοκυλίσει όλη την Ελλάδα;

    Πόσο πατριώτης είναι αυτός που δεν πάει στρατό ή που δεν είναι διατεθειμένος να αφιερώσει λίγους μήνες από την ζωή του μακριά από την μαμά του και τον μικρόκοσμό του για την ιδέα της πατρίδος που τόσα της χρωστάει;

    Πόσο πατριώτης είναι αυτός που επιδιώκει τον πολιτιστικό αφανισμό της Ελλάδος, θέλοντας να την μετατρέψει σε μία βαβέλ ανθρώπων, θρησκειών και παραδόσεων, εξαλείφοντας εντελώς αυτό που δήθεν προασπίζεται, την διαφορετικότητα;

    Πόσο πατριώτης είναι αυτός που καταχράται το δημόσιο χρήμα και κλέβει τους συμπολίτες και συμπατριώτες του; ,που τον καλύπτει τον κλέφτη και τον ανέχεται;

    Πόσο πατριώτης είναι αυτός που ψηφίζει με βάση το ρουσφέτι και την εξυπηρέτηση των προσωπικών του μικροσυμφερόντων;

    Πόσο πατριώτης είναι αυτός προσβάλλει τα εθνικά σύμβολα ή ανέχεται την προσβολή τους ; που παντα ‘προστρεχει’ υπερ των θεσεων των εχθρων μας και ποτε υπερ της Ελλαδος; Που είναι παντα ενδοτικος, ριψασπις, προκλητικα υποχωρητικος σε οποιανδηποτε ξενη απαιτηση;

    Πόσο πατριώτης είναι αυτός που καλλιεργεί την εθνική αμνησία και τον μαρασμό του εθνικού φρονήματος για να γίνει αρεστός σ’ έναν γείτονα που τον μισεί θανάσιμα;

    Πόσο πατριώτης είναι αυτός που μετατρέπει ένα έθνος πολεμιστών, εμπόρων και ναυτικών, σε τσούρμο δημοσίων υπαλλήλων, σερβιτόρων και τεμπέληδων;

    Ποσο πατριωτης ειναι ενας που καλυπtei το τουρκογραμμενο βιβλιο της ρεπουση και αλλων τετοιων apisteytvn σκυλιων ? που τον 'ενοχλουν' οι παρελασεις, , που δεν αναρτα ποτε σημαια ελληνικη σπιτι του;

    Ποσο πατριωτης ειναι αυτος που παραδιδει το ονομα, την εθνικοτητα και τελος το συνολο της ιστοριας των ελληνιστικων χρονων της τρισενδοξης ελληνικης μακεδονιας μας στους τυχαρπαστους γυφτοσκοπιανους ?

    Ποσο πατριωτης ειναι αυτος που εκανε γαργαρα τους s300 και τους απεσυρε -κατοπιν τουρκικης διαταγης- απο την Κυπρο αφηνοντας την 'γυμνη' αφου ΔΕΝ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ?

    Και τελικά, αν όχι πατριώτες, τι άνθρωποι είναι όλοι αυτοί;

    ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΓΝΩΣΤΟΙ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ... ΟΙ ΕΝΔΟΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΡΙΨΑΣΠΙΔΕΣ , ΟΙ ΦΥΓΟΣΤΡΑΤΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ..ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΤΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ..

    ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΠΟΥ ΟΠΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΕ εγκαθιδρυσε τα φασιστικοτερα αιμοσταγη καθεστωτα, εξαθλιωσε τους λαους και τελος κατεστησε πουτανες ανα την ευρωπη τις αδελφες και τις κορες των ατυχων υπηκοων των..

    ΟΥΣΤ ΦΑΣΙΣΤΟΕΙΔΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ BΡΩΜΟΣΚΥΛΑ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. KYPIA POISONOUS 11.47,


    ΠΟΛΥ ΜΑΚΡΙΑ ΠΙΠΑ ΚΑΝΑΤΕ TONIGHT. ΛΕΙΨΑΤΕ ΠΟΛΥ, I ASSUME YOU HAD A FUN TIME AS USUAL.



    TΩΡΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΠΙΑΤΕ ΚΑΙ ΜΑΛΑΚΩΣΕ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΣΑ ΣΑΣ, ΠΕΣΤΕ ΜΑΣ ΓΙΑΤΙ ΕΝΩ Ο ΣΚΑΤΟΨΥΧΟΣ ΚΡΑΤΗΣΕ (ΚΑΤ' ΕΣΑΣ) ΣΘΕΝΑΡΗ ΣΤΑΣΗ ΣΤΟ "ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ", Ο "ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ" ΤΑ ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΜΕ ΤΗ ΜΙΑ ΣΤΑ ΙΜΙΑ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. Η καταγγελία της «πλαστογράφησης της ιστορίας της Μακεδονίας» από τους βόρειους γείτονές μας αποτέλεσε, ως γνωστόν, τη βασική ιαχή των εθνικιστικών συλλαλητηρίων της περασμένης δεκαετίας.

    Ελάχιστο ενδιαφέρον έχει, αντίθετα, επιδειχθεί μέχρι σήμερα για τον εντοπισμό και την καταγγελία των ανάλογων ατασθαλιών της «δικής μας» ιστοριογραφίας στο συγκεκριμένο ζήτημα.

    Κι όμως, αυτές οι ατασθαλίες μόνο αμελητέες δεν μπορούν να θεωρηθούν. Ούτε λίγο ούτε πολύ, μιλάμε για τη συστηματική παραχάραξη των πηγών της ιστορίας του Μακεδονικού Αγώνα που έχουν εκδοθεί από τα επίσημα καθ' ύλην αρμόδια ιδρύματα της χώρας, την Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών (ΕΜΣ) και το Ιδρυμα Μελετών της Χερσονήσου του Αίμου (ΙΜΧΑ)!

    Αυτή η αλλοίωση αφορά, πρώτα απ' όλα, εκείνα ακριβώς τα κείμενα που έχουν καταγραφεί ως η πεμπτουσία της ελληνομακεδονικής εθνικοφροσύνης: τα απομνημονεύματα Μακεδονομάχων που συγκέντρωσε η Πηνελόπη Δέλτα, ως πρώτη ύλη για τη συγγραφή των ιστορικών μυθιστορημάτων της.

    Η παραχάραξη, βέβαια, δεν περιορίστηκε εκεί. Συλλογές διπλωματικών εγγράφων κι αναμνήσεις άλλων παραγόντων του Αγώνα δέχθηκαν επίσης τις λογοκριτικές παρεμβάσεις των δύο ιδρυμάτων.

    *Μέχρι τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια, ο Μακεδονικός Αγώνας ελάχιστα είχε απασχολήσει την ελληνική ιστοριογραφία.

    «Οι Βούλγαροι έχουν γράψει ολάκερες βιβλιοθήκες, εμείς σχεδόν τίποτα» θρηνεί χαρακτηριστικά το 1950 ο Γεώργιος Μόδης.

    Γενιές Ελλήνων έμαθαν για (κάποια από) τα γεγονότα μέσα από τη λογοτεχνική πένα της Πηνελόπης Δέλτα και το μυθιστόρημά της «Τα Μυστικά του Βάλτου», που πρωτοκυκλοφόρησε το 1937.

    *Η αποφασιστική τομή σημειώθηκε αμέσως μετά τον Εμφύλιο: Εκτιμώντας ότι το θέμα προσφερόταν για προπαγανδιστική αξιοποίηση, στρατιωτική και πολιτική εξουσία αποφάσισαν να εντάξουν την «αντιβουλγαρική» εξόρμηση του 1904-08 στην επίσημη εθνική Ιστορία.

    Η ΕΜΣ άρχισε να συγκεντρώνει υλικό το 1951 κι ακολούθησε το 1954 η Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού.

    *Το καθοριστικό όμως βήμα σημειώθηκε το 1957-58, όταν πήρε τη σκυτάλη το ΙΜΧΑ. Σύμφωνα μ' έναν πρώιμο απολογισμό του εγχειρήματος από το νεαρό τότε Μιχάλη Παπακωνσταντίνου, αυτό «περιλαμβάνει τη συλλογή όλου του δημοσιευμένου ή αδημοσίευτου υλικού και την επεξεργασία του από ειδικό προσωπικό. Η πρόθεση είναι να δημοσιευθεί οτιδήποτε έχει ενδιαφέρον, προς διευκόλυνση των επιστημόνων στη μελέτη αυτού του μέρους των υποθέσεων της ΝΑ Ευρώπης. Μέχρι τώρα, έχουν βγει από το τυπογραφείο 14 βιβλία» (Balkan Studies, 1960, σ. 129).

    Ο εκδοτικός αυτός οργασμός δεν ήταν μια αυθόρμητη διαδικασία, καθοδηγούμενη από επιστημονικό ενδιαφέρον και μόνο.

    Οπως διαπιστώνουμε από μια σειρά άκρως απόρρητα έγγραφα στο συντονισμό του έργου του ΙΜΧΑ ήταν αναμειγμένες υπηρεσίες όπως το ΥΠΕΞ ή το ΓΕΕΘΑ, οι οποίες δεν διακρίνονται συνήθως για την προσήλωσή τους στην ιστοριογραφική δεοντολογία.

    Ευθύς εξαρχής, άλλωστε, οι ιθύνοντες δεν παρέλειψαν να εντάξουν το όλο πρόγραμμα στη γενικότερη αντισλαβική ψυχροπολεμική υστερία της εποχής. Χαρακτηριστικό δείγμα, η εναρκτήρια ομιλία του διευθυντή του ΙΜΧΑ:

    «Ο κίνδυνος των εκατομμυρίων Σλάβων που βρίσκονται πάνω από το κεφάλι μας έχει πολλές φορές αποκρουσθή ώς τώρα, με τελικό όμως αποτέλεσμα να μένουμε κρεμασμένοι από τα νύχια μας στην άκρη τούτη της χερσονήσου του Αίμου. Αν θα έλθη και άλλη φορά ο κίνδυνος και αν θα κρατηθούμε και πάλι, αυτό κανείς δεν το γνωρίζη. Ο καθένας μας όμως γνωρίζει από τα βιβλία της Πηνελόπης Δέλτα πώς θα αντιμετωπισθή» (Βασ. Λαούρδας «Η Πηνελόπη Δέλτα και η Μακεδονία», ΙΜΧΑ 1958, σ. 30).

    «Προβλήματα αφηγήσεως»

    Δεσπόζουσα θέση στην εκδοτική προσπάθεια της ΕΜΣ και του ΙΜΧΑ κατείχαν τα απομνημονεύματα Μακεδονομάχων που συγκέντρωσε στη διάρκεια της δεκαετίας του '30 η Πηνελόπη Δέλτα.

    Πρόκειται για έξι συνολικά αφηγήσεις που κατέγραψε η γραμματέας της, Αντιγόνη Μπέλλου, ενώ η συγγραφέας υπέβαλλε ερωτήσεις. Τρία από αυτά εκδόθηκαν μέσα στην τριετία 1958-60:

    *Του μητροπολίτη Καστοριάς Γερμανού Καραβαγγέλη το 1958, με πρόλογο του Λαούρδα και εισαγωγή του Κλεόβουλου Τσούρκα.

    Ο τελευταίος ήταν επικεφαλής του Γραφείου Πολιτικού Συμβούλου του ΥΒΕ, άτυπου αλλά «αποτελεσματικού παραρτήματος του Υπουργείου Εξωτερικών εν Βορείω Ελλάδι», ιδιότητα που αποσιωπάται πλήρως στην έκδοση.

    *Του κρητικού οπλαρχηγού Γεωργίου Δικώνυμου-Μακρή το 1959, με πρόλογο του Στίλπωνος Κυριακίδη κι εισαγωγή του Λαούρδα, που είχε -όπως και στο προηγούμενο- την επιμέλεια.

    *Του μανιάτη οπλαρχηγού Παναγιώτη Παπατζανετέα το 1960, με πρόλογο της επιμελήτριας Λουίζας Συνδίκα-Λαούρδα και εισαγωγή του Αλέξανδρου Δ. Ζάννα.

    Οι ύμνοι για τη σημασία αυτών των ντοκουμέντων («το πρώτον αξιόλογον αρχείον του Μακεδονικού Αγώνος» κατά τον καθηγητή Κυριακίδη) δεν έλειψαν. Από μίαν άποψη, καθόλου άδικα. Παρά την επιμελημένη λογοκρισία τους, τα εν λόγω κείμενα παραμένουν εξαιρετικά εύγλωττα για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες πραγματοποιήθηκε το 1904-08 η ελληνική ένοπλη επέμβαση στη Μακεδονία: την ουσιαστική απομόνωση των Μακεδονομάχων από μεγάλο μέρος του ντόπιου πληθυσμού, τη συνεργασία τους με τον τουρκικό στρατό και τους οθωμανούς γαιοκτήμονες, τον τυφλό χαρακτήρα πολλών από τις βιαιοπραγίες που διέπραξαν, κ.λπ.

    Το σοκ που πρέπει να προκάλεσε η δημοσίευσή τους είναι άλλωστε ορατό στις εισαγωγές των δυο τελευταίων βιβλίων, οι οποίες προσπαθούν να δικαιολογήσουν τόσο τις περιγραφόμενες ωμότητες όσο και το χαρακτηρισμό ολόκληρων χωριών (τα οποία εξακολουθούν μέχρι τις μέρες μας να κατοικούνται από το γηγενή πληθυσμό τους) ως «βουλγαρικών».

    Αυτός είναι πιθανότατα και ο λόγος που, παρά τη ρητή εξαγγελία περί «βαθμιαίας εκτύπωσης» όλου του υλικού, τρία από τα έξι απομνημονεύματα της συλλογής (του Ιω. Δεμέστιχα, του Γ. Κακουλίδη και του Παπα-Δράκου) παραμένουν μέχρι σήμερα αδημοσίευτα.

    Απαρατήρητες πέρασαν πάντως κάποιες νύξεις των επιμελητών, που κανονικά θα έπρεπε να μας προϊδεάζουν για το τι είχε συμβεί με τα πρωτότυπα κείμενα. «Μερικαί φράσεις αφηρέθησαν ως άσχετοι προς το θέμα των απομνημονευμάτων», διαβάζουμε λ.χ. στον πρόλογο των απομνημονευμάτων του Καραβαγγέλη, ενώ σε αυτόν του Δικώνυμου ο Β. Λαούρδας ευχαριστεί «τους κ. Κ. Βαβούσκο, Γ. Μόδη και Κ. Μπόνη με τους οποίους εξετάσαμε μαζί κάποια προβλήματα της αφηγήσεως».

    Αλλά και η Λουίζα Συνδίκα-Λαούρδα μας διαβεβαιώνει, κάπως περίεργα, ότι «εκτός από μερικές δευτερεύουσας σημασίας αλλαγές ή παραλείψεις, το κείμενο δημοσιεύεται αυτούσιο».

    Θα χρειαστούν τα συλλαλητήρια του 1992-94, που ανανέωσαν το ενδιαφέρον των ερευνητών γι' αυτή τη μακρινή ιστορία, για να γίνει αντιληπτή η έκταση της παραχάραξης. Η πρώτη επισήμανση έγινε το 1998 από τον Αλ. Π. Ζάννα, στο περιοδικό «Αρχειακά Νέα». Ακολούθησε το 1999 ο Σπύρος Καράβας, αναλύοντας λεπτομερειακά τις λογοκριτικές επεμβάσεις του ΙΜΧΑ πάνω στ' απομνημονεύματα ενός άλλου Μακεδονομάχου, του Κων/νου Μαζαράκη (τα οποία είχαν πρωτοεκδοθεί από τον ίδιο το 1937 και ξανακυκλοφόρησαν «ανανεωμένα» το 1963).

    Τι είδους πλαστογράφηση έγινε, όμως, στα απομνημονεύματα του Αρχείου Δέλτα;

    Καταφύγαμε στα πρωτότυπα που φυλάγονται στο Αρχείο του Μουσείου Μπενάκη (Αρχείο Π. Σ. Δέλτα, φ. 561) κι εντοπίσαμε τουλάχιστον 25 περικοπές ή αλλοιώσεις στα απομνημονεύματα του Καραβαγγέλη, 20 στου Παπατζανετέα και 39 στου Δικώνυμου-Μακρή. Ο χώρος δεν επαρκεί, βέβαια, για μια πλήρη παράθεση. Περιοριζόμαστε, λοιπόν, σε μια γενική περιγραφή τους.

    «Εθνολογικές» τακτοποιήσεις

    *Η πιο απλή επέμβαση αφορά την απάλειψη κάποιων προβληματικών χαρακτηρισμών, στους οποίους προέβαιναν οι Μακεδονομάχοι κατά την αφήγηση των κατορθωμάτων τους. Ο Παπατζανετέας λ.χ. αναφέρει σαν «βουλγάρικα» τα χωριά της Ημαθίας Ζερβοχώρι, Λικοβίστα (σημ. Λυκογιάννη), Γιάντσιστα (Αγ. Γεώργιος) και Αγ. Μαρίνα, κάτι που το ΙΜΧΑ προτίμησε ν' αφαιρέσει.

    *Ανάλογες περικοπές υπέστησαν και τα απομνημονεύματα του Μακρή: Τα χωριά της Πρέσπας Οστιμα (Τρίγωνο) και Τίρνοβο (Πράσινο) έπαψαν να 'ναι «βουλγαρικά» και απλώς «είχαν πολλούς Βουλγάρους». Εξαφανίστηκαν επίσης οι χαρακτηρισμοί «σχισματικό» για τα χωριά Τίρσια (Τρίβουνο) και Βάμπελ (Μοσχοχώρι) και «φανατικά βουλγαροχώρια» για τη Στάτιστα (Μελάς), το Κονομπλάτι (Μακροχώρι), το Μπαπτσόρ (Ποιμενικό) και το Νέρετ (Πολυπόταμος). Το «βουλγαρικό χωριό» Λέσκοβετς (Λεπτοκαρυές) έγινε ένα ανώνυμο «χωριό με πολλούς σχισματικούς». Ανάλογο μετασχηματισμό υπέστησαν και οι «Ρουμάνοι» της περιοχής, που στο βιβλίο φέρονται απλώς «ρουμανίζοντες».

    *Κάποιες σοβαρότερες «διορθώσεις», αλλάζουν εντελώς την εικόνα που οι Μακεδονομάχοι είχαν για το χώρο της δράσης τους. Ο Καραβαγγέλης εξηγεί ότι «η Καστοριά ήταν πόλις εντελώς ελληνική» και «μόνο στα περίχωρα ήταν οι Βούλγαροι», οι επιμελητές όμως έσπευσαν να αφαιρέσουν αυτή τη διευκρίνιση. Ανάλογα σφαγιάστηκε η περιγραφή του Βάλτου των Γιαννιτσών απ' τον Παπατζανετέα:

    «Από το Τσέκρι ώς το Ζερβοχώρι και πέρα ήταν όλο βουλγάρικα χωριά» γράφει, το ΙΜΧΑ όμως το έκανε «όλο Βούλγαροι» -ξενόφερτοι τρομοκράτες, προφανώς, κι όχι γηγενείς χωρικοί.

    *Την ίδια ακριβώς αλλοίωση υφίσταται και η διήγηση του Μακρή: «Απ' όπου περνούσαμε, οι χωριάτες μας προδίνανε» γράφει για την απεγνωσμένη διάβασή του απ' τα Κορέστια το 1908, στην έκδοση όμως οι καταδότες είναι «Βούλγαροι» (κι οπωσδήποτε όχι «χωριάτες»)...

    *Αμεση συνέπεια των παραπάνω είναι η διαστροφή της στρατηγικής των Μακεδονομάχων. Το «Κέντρο» ζητάει λ.χ. από τον Παπατζανετέα «να σφάξουμε πάνω στο μεγάλο δρόμο μερικούς Βουλγάρους χωρικούς, για να φοβηθούν τα βουλγαρικά χωριά». Στο δημοσιευμένο κείμενο, στόχος είναι να φοβηθούν «οι Βούλγαροι», γενικώς. Και, φυσικά, δεν θα μπορούσε να τη γλιτώσει η θριαμβολογία του μανιάτη οπλαρχηγού, ότι κάποια επιτυχία του «εκλόνισε όλα τα βουλγαρικά χωριά εκείνης της περιφερείας, ακόμη και τα Γιαννιτσά, που ήταν σχεδόν κι αυτά βουλγαρικά».

    «Ακόμα είναι Βούλγαροι και ας τάχωμεν πάρει εμείς αυτά τα μέρη», λέει κάποια στιγμή ο Μακρής για τους χωρικούς της βορειοδυτικής Μακεδονίας. «Ξέρεις τι σκυλιά είναι;». Εννοείται πως το ξέσπασμα του καπετάνιου δεν υπάρχει στο δημοσιευμένο κείμενο.

    Οπως δεν υπάρχει και η παρεξηγήσιμη διευκρίνισή του ότι, από 13 χωρικούς που έσφαξε στο Λισολάι, «ο ένας παπάς και ο ένας δάσκαλος ήταν Σέρβοι...».

    *Παρεμφερείς περιπλοκές συναντάμε στα σημεία που αφορούν γηγενείς φυσιογνωμίες του Αγώνα.

    Σύμφωνα με τον Καραβαγγέλη, ο γνωστός καπετάν Κώττας «ήταν Βούλγαρος οπλαρχηγός», το ΙΜΧΑ όμως τον προτιμά «οπλαρχηγό στους Βουλγάρους».

    *Πλήρως έχει λογοκριθεί ο επίλογος της στρατολόγησης απ' το μητροπολίτη ενός άλλου κομιτατζή, του Γκέλε: «Και τώρα, του είπα φεύγοντας, πρέπει να μου το αποδείξεις ότι είσαι Ελληνας. Σήμερα σε βάφτισα. Θα πας λοιπόν να σκοτώσεις τους δυο φονιάδες του Παπα-Ηλία από το Γκαμπρέσι».

    Εχθροί και φίλοι

    *Συστηματικά συσκοτίζεται, επίσης, η στάση των αντιπάλων απέναντι στο οθωμανικό καθεστώς.

    Οι επιμελητές των απομνημονευμάτων του Καραβαγγέλη θεώρησαν λ.χ. σκόπιμο ν' αφαιρέσουν ακόμη και τη διευκρίνισή του πως «οι Βούλγαροι σκότωναν και Ελληνες και Τούρκους», ενώ λογοκρίθηκαν διατυπώσεις του Μακρή, όπως η παρακάτω: «Είναι αλήθεια πως οι Τούρκοι ποτέ δε μας κτυπούσαν με όρεξι. Γιατί ακόμα δεν είχαμε να μοιράσουμε τίποτα μαζί».

    *Την ίδια τύχη είχε η στιχομυθία του Καραβαγγέλη με τη Δέλτα, όσον αφορά την πηγή εξοπλισμού των πρώτων Μακεδονομάχων:

    «-Είπατε πως τους δώσατε όπλα και πολεμοφόδια. Πού τα βρήκατε εσείς; -Μου τα πουλούσαν οι ίδιοι οι Τούρκοι. Εστελνα κάποιον και τους ζητούσε όπλα. "Τι τα θέλετε;" ρωτούσαν. "Για τους Βουλγάρους", απαντούσε. Και του έδιναν».

    *Αγρίως σφαγιάστηκε και πλήθος ισχυρισμών, που έθιγαν παλιούς συμπολεμιστές ή αμφισβητούσαν δεδομένους μύθους για πρόσωπα και πράγματα. Μεταξύ άλλων, κόπηκε ολόκληρη η παρένθεση της Π. Σ. Δέλτα, η οποία αμφισβητούσε τον εθνικό χαρακτήρα της δολοφονίας του μητροπολίτη Κορυτσάς Φωτίου (1906), υποστηρίζοντας πως ο φόνος έγινε για «προσωπικούς λόγους, από μια οικογένεια στην οποία ο Μητροπολίτης αυτός είχε αρνηθεί επίμονα να δώσει άδεια για γάμο δυο εξαδέλφων».

    *Απαλείφθηκαν επίσης η παραδοχή της ανάμειξης του Καραβαγγέλη στην «εις θάνατον καταδίκην του ελεεινού Μακεδόνα αντάρτη Μαργαρίτη», η μαρτυρία του Μακρή για την υπονόμευση του Κώττα από το συναγωνιστή (και μετέπεια καταδότη του) Παύλο Κύρου, καθώς και τέσσερις αναφορές του Μακρή στις «βρωμοδουλειές» του καπετάν Δημητρακάκη, ο οποίος «επείραζε τις γυναίκες του χωριού, και μάλιστα στα σπίτια όπου έμενε».

    Θα πρέπει να παραδεχτούμε, ωστόσο, ότι και η ίδια η Δέλτα είχε με τη σειρά της προβεί σε ανάλογες λογοκριτικές επεμβάσεις, ιδίως σε όσα ο αφελής Παπατζανετέας καταλόγιζε στους συναδέλφους του.

    Η τελική μορφή του δακτυλόγραφου μας πληροφορεί έτσι πως έχουν διαγραφεί μισή σελίδα για την επιλήψιμη διαγωγή του Μακεδονομάχου Γαρέφη (που αντί να στείλει στην Αθήνα ένα παιδί 10-12 χρόνων, «το κράτησε κοντά του» με απροσδιόριστες προθέσεις), καθώς και τρία μεγάλα αποσπάσματα για τον οπλαρχηγό Κλάπα. Από επιστολή του που έχει διασωθεί στο Αρχείο Δαγκλή γνωρίζουμε, πάντως, ότι ο Παπατζανετέας κατηγορούσε τον τελευταίο και τους άντρες του πως «διέπραξαν όργια, ήτοι χρήματα κατεχράσθησαν και παίδας ατίμασαν».

    Ο βασανιστής μητροπολίτης

    Αγριότερα είναι τα πράγματα με επιμέρους λεπτομέρειες του έργου των Μακεδονομάχων:

    *Ψιλοπράγματα ίσως η παράλειψη της περιγραφής του «βούρδουλα» με τον οποίο ο Παπατζανετέας ανέκρινε τα θύματά του, η αντικατάσταση του «αποκεφαλισμού» των αιχμαλώτων του Μακρή από τη λιγότερο γραφική «εκτέλεσή» τους, ή η εξαφάνιση του χαρακτηρισμού «αλύπητα» από το χαστούκισμα ενός άλλου.

    *Διαφορετικής τάξης είναι η λογοκρισία του βασανισμού, από τον καπετάν Παναγιώτη, ενός ντόπιου που πήγε να τον καλοπιάσει κάνοντάς του δώρο ένα αρνί. 'Η των γέλιων που συνοδεύουν την αφήγηση του Μακρή, όταν περιγράφει την αηδία του συναγωνιστή του καπετάν Φιλώτα κατά τις σφαγές αιχμαλώτων («όπως θα γελούσε κανείς αν έβλεπε ένα μάγειρα να λυπάται να σφάξη μια όρνιθα», σημειώνει η Δέλτα). Και κάπως πιο εύλογη η εξαφάνιση της εισήγησης του ίδιου για «σφαγάς και εμπρησμούς χωρίων», ως το «μόνον ημών μέσον, όπερ θα επέφερεν το ποθούμενον αποτέλεσμα».

    *Τι να πει όμως κανείς για την αποσιώπηση της σκηνής, όπου ο μητροπολίτης Καστοριάς βασανίζει αυτοπροσώπως τους (συλληφθέντες από μεικτό ελληνοτουρκικό απόσπασμα και δεμένους σ' ένα δέντρο) κομιτατζήδες; «Τους πλησίασα», αφηγείται ο Καραβαγγέλης, «και τους χτύπησα. Αυτοί κλαίγαν. "Αμάν Δεσπότη"!». Η ίδια η Δέλτα, πάντως, φρόντισε να σημειώσει: «Αυτό δεν είναι ωραίο να λέγεται, μα ο σεβασμιώτατος το διηγείται με μια ομηρική αφέλεια και ειλικρίνεια».

    *Αίτημα του ίδιου του Καραβαγγέλη ήταν, αντίθετα, ν' αποσιωπηθεί ένα άλλο σημείο της αφήγησής του: η τύχη του κεφαλιού του ντόπιου βοεβόδα Λάζο Ποπτράικοφ, τον οποίο -τραυματισμένο από τους Τούρκους κατά την επανάσταση του 1903- βρήκαν κι αποκεφάλισαν οι άνθρωποι του δεσπότη. «Ισως μια μέρα», αναλογίζεται, «σκάβοντας κανείς στον κήπο της Μητροπόλεως της Καστοριάς, βρει ένα κεφάλι, μα δεν ξέρει τίνος είναι».

    Η δημοσίευση αυτής της λεπτομέρειας τον ανησυχεί, «γιατί αν το μάθουν, οι Βούλγαροι θα χαλάσουν τον κόσμο να το βρουν και να το κηδεύσουν με μεγάλες τιμές». Προς το παρόν, υπάρχει η φωτογραφία του κομμένου κεφαλιού, που ο μητροπολίτης είχε αναρτήσει στο γραφείο του.

    Οι απαγορευμένες αμφιβολίες

    *Τελευταία -και ίσως πιο αποκαλυπτική- κατηγορία περικοπών, είναι αυτές που αφορούν αποσπάσματα τα οποία μετριάζουν κάπως την «εθνικά ορθή» αγριότητα, αφήνοντας να διαφανούν αμφιβολίες, τύψεις ή ειρηνόφιλες σχετικοποιήσεις.

    «Δεν είτανε σκληρό αυτό;», αναρωτιέται κάποια στιγμή αυτοκριτικά η Δέλτα, όταν ο Δικώνυμος της περιγράφει πώς, μαζί με κάποιον «αρχικομιτατζή», έκαψε ζωντανή ολόκληρη την οικογένεια που τον φιλοξενούσε στο χωριό Σφέτα Πέτκα (Αγ. Παρασκευή Φλώρινας). «Ισως δεν θάπρεπε να παραπονιώμαστε τόσο πολύ εμείς οι Ελληνες για τις σκληρότητες των Βουλγάρων Κομιτατζήδων και να τις περιγράφωμεν με τόσο μελανά χρώματα». Το ΙΜΧΑ εξαφάνισε, τόσο το ερώτημα όσο και την απολογητική απάντηση του καπετάνιου. Την ίδια τύχη είχε και η αποκαλυπτική αμηχανία του τελευταίου, όταν αφηγείται πώς έσφαξε τέσσερις «οθωμανούς προδότες» παραβιάζοντας την μπέσα του.

    Το χαρακτηριστικότερο κρούσμα αυτής της κατηγορίας είναι η διαγραφή μιας από τις τελευταίες παραγράφους των απομνημονευμάτων του Μακρή. Αφορά τη συνάντηση, αμέσως μετά το τέλος του ένοπλου αγώνα, Κομιτατζήδων και Μακεδονομάχων σε μια ταβέρνα των Βιτωλίων. Ο καπετάνιος φωνάζει τους μουσικούς και παραγγέλλει τον ελληνικό εθνικό ύμνο. Στο άκουσμά του, «οι Βούλγαροι πετάχθηκαν και στάθηκαν προσοχή, βγάζοντας τα καπέλα τους».

    Η σκηνή φαίνεται να επιβραβεύει, με καθαρά χολιγουντιανό τρόπο, τη μαγκιά των ημετέρων. Εντελώς διαφορετικά θα ήταν ωστόσο τα συναισθήματα του αναγνώστη, αν μπορούσε να διαβάσει και τη συνέχεια:

    «Ο καπετάν Μακρής σταματάει μια στιγμή την διήγησή του με δυσκολόκρυφτη συγκίνηση και με κοιτάει στα μάτια.

    - Τι νομίζεις ότι έπρεπε να κάνουμε εμείς τότε; με ρωτάει. Επρεπε να πούμε αμέσως στους μουσικούς να παίξουν το βουλγάρικο ύμνο και, αντίς γι' αυτό, κάμποσοι από τους δικούς μας σηκωθήκανε έτοιμοι να τους γιουχάρουνε τους Βουλγάρους. Είμαστε... Είμαστε απολίτιστοι άνθρωποι, βάρβαροι. Ευτυχώς πρόλαβα και τράβηξα το ντουφέκι κι είπα να μη μιλήσει κανείς. Κι έτσι οι άνθρωποι σηκωθήκανε και φύγανε ήσυχοι».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. Οι έχοντες στοιχειώδης γνώσεις κοινωνικής ανθρωπολογίας και πολιτικής επιστήμης και ιστορίας γνωρίζουν πώς κατασκευάστηκαν τα σύγχρονα έθνη-κράτη και πώς προέκυψε ο εθνικισμός ως ιδεολογία. Είναι γνωστό πως δημιουργήθηκαν τους τελευταίους 2-3 αιώνες, μετά την κατάρρευση της φεουδαρχίας στον ευρωπαϊκό χώρο. Αναπτύχθηκαν και υπάρχουν ως ιστορικές-οικονομικές-πολιτικές οντότητες επειδή η οργάνωση της παραγωγής και εργασίας, λόγω κυρίως της βιομηχανικής επανάστασης, διαφοροποιήθηκε σε σχέση με το παρελθόν. Όπως σήμερα η επανάσταση στη πληροφορική, την επικοινωνία και τις νέες τεχνολογίες, οδηγεί σε μέτα-εθνοκρατικές συλλογικότητες. Οι πολιτικές ελίτ “κατασκεύασαν” “φαντασιακές κοινότητες – έθνη”, όπως εύστοχα παρατηρούν οι Benedict Anderson και Erick Hobsbawm στην κοινωνικό-ανθρωπολογική τους προσέγγιση και ανάλυση, του φαινομένου έθνος-κράτος. Προϋπόθεση στο εν λόγω εγχείρημα η κατασκευή “κοινής εθνικής ταυτότητας”, η “εθνική ομογενοποίηση” και βασικά εργαλεία η ιδεολογική χρήση της ιστορίας και του πολιτισμού, μαζί με άλλα λιγότερα “ανθρωπιστικά” μέτρα όπως εθνοκαθάρσεις, σφαγές, πόλεμοι κλπ. Ευρύτερος στόχος του “έθνους κράτους” η εδαφική επέκταση και οικονομική κυριαρχία, στο όνομα συνήθως των λεγόμενων εθνικών-κρατικών ενίοτε και θρησκευτικών συμφερόντων. Αυτά βέβαια είναι παρελθόν και ευτυχώς η Ευρώπη βαδίζει σήμερα σε άλλους ατραπούς.

    Η πλειοψηφία των πολιτών της χώρας μας σήμερα αισθάνονται Έλληνες και αυτοπροσδιορίζονται έτσι, ανεξάρτητα από το γλώσσο-πολιτιστικό παρελθόν και τη διαδικασία εγχάραξης εθνικής συνείδησης και ταυτότητας. Θαυμάσια! Αν όμως αυτό δεχθούμε ως αξίωμα-επιχείρημα για “εμάς” δεν θα ’πρεπε να το δεχθούμε και για τους “άλλους”; Επί της ουσίας από πουθενά δεν προκύπτει ότι η χρήση του όρου Δημοκρατία της Μακεδονίας αφαιρεί από τη χώρα μας το δικαίωμα να αποκαλεί, όπως αποκαλεί άλλωστε, το χώρο της Βόρειας Ελλάδος, Περιφέρεια Μακεδονίας κατά το Περιφέρεια Θεσσαλίας, Περιφέρεια Πελοποννήσου κλπ. Όπως επίσης και ο όρος Μακεδόνας-Μακεντόνετς που χρησιμοποιείται από τους πολίτες της γειτονικής χώρας που αισθάνονται έτσι, δεν αφαιρεί από το κάτοικο της Βόρειας Ελλάδος το δικαίωμα να αποκαλεί εαυτόν Έλληνα Μακεδόνα, ανεξάρτητα από πότε άρχισε να τον χρησιμοποιεί, πράγμα που άλλωστε όψιμα πράττει. Με όλα αυτά προκαλείται βέβαια η αναθεώρηση του εθνικού μύθου στην Ελλάδα. Καιρός δεν είναι να γίνει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. Σήμερα η επιστήμη δέχεται ότι τα έθνη είναι «φαντασιακές κοινότητες» που δημιουργήθηκαν πριν από δύο με τρεις αιώνες και μάλλον έχουν ημερομηνία λήξεως.

    Άλλωστε, στις πολυπολιτισμικές μας κοινωνίες κανένα από τα χαρακτηριστικά με τα οποία όριζαν οι παλιοί το έθνος δεν ισχύει πια: ούτε το «όμαιμον», ούτε το «ομόγλωσσον», ούτε το «ομόθρησκον». Ο Νιγηριανός τρίτης γενιάς, που αύριο μπορεί να γίνει καλός Έλληνας ποιητής, θα αντλεί την αξία του από τον Πίνδαρο;

    Το έθνος είναι μία σύμβαση ανθρώπων που αποφάσισαν να πορεύονται μαζί – ένα «καθημερινό δημοψήφισμα» όπως το ονόμασε ο Ρενάν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  59. Η ιστορία ενός ονόματος
    του Μανώλη Αστρεινίδη

    Σκοπιανικό χαρτονόμισμα που απεικονίζει τον Λευκό Πύργο.
    Μετά το 1944 εγκαινιάστηκε μια προμελετημένη και συστηματική εκστρατεία με σκοπό τον σφετερισμό της ιστορίας της αρχαίας Μακεδονίας εκ μέρους της νοτιότερης δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας. «Μελετητές» από τη «Λαϊκή Δημοκρατία της Μακεδονίας» είχαν αναλάβει να ξαναγράψουν τα βιβλία της ιστορίας τους συμπεριλαμβάνοντας και την αρχαία μακεδονική ιστορία σύμφωνα με τις επιθυμίες της Ομοσπονδίας των Κομμουνιστών της κομμουνιστικής Γιουγκοσλαβίας, συνοδευόμενα από αλλοιωμένους χάρτες που έδειχναν την «Μακεδονία» τους να φτάνει μέχρι τα μισά του όρους Όλυμπος. Επίσης «γλωσσολόγοι» ορίστηκαν να δημιουργήσουν την αλφάβητο και να εκλεπτύνουν την «νεοανακαλυφθείσα» μακεδονική γλώσσα, η οποία φυσικά κατασκευάστηκε για να ακούγεται ως η «φυσική εξέλιξη» της αρχαίας μακεδονικής γλώσσας. Ελέγχοντας τα ΜΜΕ και την εκπαίδευση, η κυβέρνηση της «Λαϊκής Δημοκρατίας της Μακεδονίας» εισήγε τότε αυτή τη γλώσσα και υποστήριζε ότι αυτή ήταν η γλώσσα που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Μακεδόνες. Όμως αυτή η γλώσσα είναι γραμματικά σχεδόν όμοια με την βουλγαρική και μόνον εξαιτίας των συνεχών κυβερνητικών παρεμβάσεων, το λεξιλόγιό της τείνει να περιέχει περισσότερες σερβο-κροατικές λέξεις που έχουν αντικαταστήσει τις βουλγαρικές.

    Ωστόσο είχαν σαφώς παραγνωρίσει το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι οι κάτοικοι της αρχαίας Μακεδονίας ήταν Έλληνες και ομιλούσαν την ελληνική. Πολυάριθμες ανασκαφές σε ολόκληρη την περιοχή της αρχαίας Μακεδονίας έχουν φέρει στο φως ευρήματα με ελληνικές επιγραφές και περιγραφές διοικητών με ελληνικά ονόματα.

    Το Σεπτέμβριο του 1991 αυτή η δημοκρατία ανακήρυξε την ανεξαρτησία της από την Γιουγκοσλαβία και ονομάστηκε «Δημοκρατία της Μακεδονίας» ως νέα ανεξάρτητη χώρα. Σχεδίασαν μια νέα σημαία με τον Ήλιο της Βεργίνας στο μέσον και τύπωσαν νέα νομίσματα με τον Λευκό Πύργο της Θεσσαλονίκης, σύμβολα δανεισμένα από την βόρεια επαρχία της Ελλάδος. Λόγω αυτών των ενεργειών και συγκεκριμένων άρθρων του Συντάγματός τους που υποδήλωναν ότι η χώρα τους είχε εδαφικά δικαιώματα σε ολόκληρη την αρχαία Μακεδονία, η Ελλάδα επέβαλε εμπορικό αποκλεισμό και εμπόδισε κάθε εμπορική δραστηριότητα από τα βόρεια σύνορά της. Η Ελλάδα διστακτικά ήρε το εμπάργκο όταν η ΠΓΔΜ σχεδίασε και αποδέχθηκε μια καινούργια σημαία, σταμάτησε την έκδοση του νέου νομίσματος με την απεικόνιση του Λευκού Πύργου της Θεσσαλονίκης και πέρασε τροποποιημένα άρθρα στο Σύνταγμά τους υποδηλώνοντας ότι δεν έχουν εδαφικές βλέψεις έξω από τα σημερινά σύνορα. Η Ελλάδα, ωστόσο, συνέχισε να ενίσταται στη χρήση του ονόματος Μακεδονία. Λόγω αυτής της ένστασης τα Ηνωμένα Έθνη έκαναν δεκτό το έθνος αυτό υπό τη προσωρινή ονομασία «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας» (ΟΗΕ Ψήφισμα #817 της 7ης Απριλίου και #845 της 18ης Ιουνίου 1993) μέχρι να βρεθεί μια λύση στο θέμα του ονόματος. Μέχρι σήμερα δεν έχει εξευρεθεί λύση και η προθεσμία του ΟΗΕ για τον Σεπτέμβριο 2002 έχει περάσει, με τις δύο χώρες να συμφωνούν στη παράταση των συνομιλιών επί του θέματος για ακόμα ένα χρόνο.

    Εάν ολόκληρη η περιοχή της ΠΓΔΜ αποτελείτο από την αρχαία Μακεδονία θα είχε κάθε νόμιμη αξίωση να αποκαλείται Μακεδονία. Αλλά δεν αποτελείται. Περισσότερο από 90% της περιοχής της αρχαίας Μακεδονίας βρίσκεται εκτός των συνόρων της ΠΓΔΜ και λιγότερο από το 1/5 της επικρατείας της ανήκει στην περιοχή της αρχαίας Μακεδονίας. Η ΠΓΔΜ είναι κατά κύριο λόγο μια σλαβική περιοχή.

    Εάν η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της ΠΓΔΜ ήταν Έλληνες θα είχαν κάποιο νόμιμο δικαίωμα να αξιώνουν ώστε να ονομάζεται η χώρα τους Μακεδονία. Αλλά δεν είναι. Οι Έλληνες κάτοικοι στη ΠΓΔΜ είναι απλώς μια μειονότητα.

    Επομένως από πού προκύπτει η αξίωση της ΠΓΔΜ να ονομάζεται Μακεδονία; Δεν υφίσταται βάσιμος λόγος που να στηρίζεται στην αλήθεια ώστε αυτή η χώρα να χρησιμοποιεί μια μορφή ονομασίας που να εμπεριέχει τον όρο «Μακεδονία».

    Προς το παρόν, οι εσωτερικές συγκρούσεις μεταξύ των διαφόρων μειονοτήτων εντός της ΠΓΔΜ έχουν οδηγήσει τη χώρα στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Η Αλβανία και η Βουλγαρία προσβλέπουν εναγωνίως στην κατάρρευση της ΠΓΔΜ ώστε να επέμβουν άμεσα και να αρπάξουν κάποιο τμήμα της. Από την άλλη η Ελλάδα διατηρεί μια στάση πιστού και σθεναρού υποστηρικτή της επιβίωσης αυτού του μορφώματος. Δεν είναι ειρωνεία η ΠΓΔΜ να συνεχίζει να προσβάλλει την Ελλάδα, τον μοναδικό της φίλο στη περιοχή, προωθώνταςς συνεχώς το «θέμα του ονόματος της Μακεδονίας»;

    Είναι αναμφίβολο ότι η αλλαγή του ονόματός τους πάλι σε «Δημοκρατία του Βαρδάρη» θα λειτουργούσε ως ενοποιητική δύναμη για τις διάφορες φατρίες εντός των συνόρων τους, θα εξαφάνιζε την αντιπαράθεση ως προς το όνομα με τους γείτονές της και θα τους τοποθετούσε στην κατάλληλη ταυτότητα, εθνικότητα, κληρονομιά και πάνω απ΄ όλα αξιοπρέπεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  60. ΠΡΟΣ 12.28

    1) "«Μελετητές» από τη «Λαϊκή Δημοκρατία της Μακεδονίας» είχαν αναλάβει να ξαναγράψουν τα βιβλία της ιστορίας τους συμπεριλαμβάνοντας και την αρχαία μακεδονική ιστορία σύμφωνα με τις επιθυμίες της Ομοσπονδίας των Κομμουνιστών της κομμουνιστικής Γιουγκοσλαβίας,"



    ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

    Στην πραγματικότητα, η υποτιθέμενη καταγωγή των σλαβόφωνων από τους αρχαίους Μακεδόνες υπήρξε αγαπημένο θέμα της ελληνικής προπαγάνδας, ήδη από τα μέσα του ΙΘ' αι.

    Το πιστοποιούν σλαβόγλωσσα έντυπα που οι μακεδονομάχοι μοίραζαν στον τοπικό πληθυσμό, όπως η «Διακήρυξη του Ελληνομακεδονικού Συλλόγου της Αθήνας για τους αδελφούς μας Μακεδόνες» (1905) ή οι υποτιθέμενες «Προφητείες του Μεγαλέξανδρου» (1907). Ανάλογες θεωρίες συναντάμε και σε προφορικά κηρύγματα προς τους σλαβόφωνους χωρικούς (Στ. Ράπτης «Ιστορία του Μακεδονικού Αγώνος», Εν Αθήναις 1910, σ. 168). Πασίγνωστη είναι τέλος η αναγόρευση της σλαβομακεδονικής σε μετεξέλιξη της «ομηρικής» γλώσσας των αρχαίων Μακεδόνων από λογίους της εποχής (Τσιούλκας, Μπουκουβάλας κ.ά.), τα πονήματα των οποίων βρίσκουν μέχρι σήμερα ανταπόκριση σε ελληνικούς εθνικιστικούς κύκλους.

    Εξίσου παλιά είναι η οικειοποίηση αυτής της «ιστορικής» επιχειρηματολογίας από τους ίδιους τους σλαβόφωνους Μακεδόνες -είτε αυτοί συντάσσονταν με τον ελληνικό εθνικισμό είτε όχι. Προξενική έκθεση του 1871 καταγράφει το στολισμό του «σλαβοβουλγαρικού» βιβλιοπωλείου των Βιτωλίων με την εικόνα του Μεγαλέξανδρου, ενώ το 1902 κομιτατζήδες κηρύσσουν πως «θέλουν να αναζωώσουν τον Μέγαν Αλέξανδρον» και το κράτος του. Την ίδια χρονιά, σλαβόφωνος πράκτορας του ελληνικού μηχανισμού καυτηριάζει δημόσια τους συμπατριώτες του που «πλανώνται πλάνην μεγάλην φρονούντες ότι είνε δυνατόν να είνε απόγονοι συγχρόνως τε του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του Κρούμου» (Γ. Π. Κώνστας, «Ενέργειαι και δολοφονικά όργια του βουλγαρικού κομιτάτου», Εν Αθήναις 1902, σ. ιθ').

    Παρά την οφθαλμοφανή αυθαιρεσία του, το όλο «γενεαλογικό» σχήμα έχει συνεπώς τη δική του προϊστορία. Στο κάτω κάτω, τι φταίνε αυτοί αν πήραν τοις μετρητοίς όσα τους κανοναρχούσαν οι «δικοί μας» φωστήρες;



    2) "Εάν ολόκληρη η περιοχή της ΠΓΔΜ αποτελείτο από την αρχαία Μακεδονία θα είχε κάθε νόμιμη αξίωση να αποκαλείται Μακεδονία. Αλλά δεν αποτελείται. Περισσότερο από 90% της περιοχής της αρχαίας Μακεδονίας βρίσκεται εκτός των συνόρων της ΠΓΔΜ και λιγότερο από το 1/5 της επικρατείας της ανήκει στην περιοχή της αρχαίας Μακεδονίας. Η ΠΓΔΜ είναι κατά κύριο λόγο μια σλαβική περιοχή".

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ:


    Στην πραγματικότητα, όπως ο ίδιος ο εθνικός μας ιστορικός Κων/νος Παπαρρηγόπουλος επισημαίνει σε υπηρεσιακή έκθεσή του το 1885, ολόκληρη η σημερινή ΠΓΔΜ περιλαμβάνεται στα όρια της αρχαίας Μακεδονίας (επί Φιλίππου). Η πολυδιαφημισμένη διάκριση της μείζονος Μακεδονίας σε «γεωγραφική» και «ιστορική» δεν είναι αντίθετα παρά ένα τέχνασμα του τότε ελληνικού υπ.Εξ., με σκοπό την αυθαίρετη ταύτιση της Μακεδονίας με «το μέρος εκείνο της χώρας ταύτης εις το οποίον ο Ελληνισμός δύναται να παρασταθή επικρατών».
    Ο Παπαρρηγόπουλος αρνήθηκε να δεχτεί τις σχετικές εισηγήσεις, τονίζοντας πως «επ' ουδεμιάς ιστορικής βάσεως δυνάμεθα να στηρίξωμεν νέαν της Μακεδονίας οριοθέτησιν» και προειδοποιώντας ότι «ουδείς ήθελε αποδεχθή» διεθνώς τον «νέον γεωγραφικόν όρον» που κατασκεύασε η ελληνική πολιτική ηγεσία για τις βορειότερες μακεδονικές περιοχές. Παρ' όλο που τότε δεν ακούστηκε, η Ιστορία έμελλε να τον δικαιώσει: η μετονομασία της Βόρειας Μακεδονίας σε «Δαρδανία» παρέμεινε ένα σόφισμα για εσωτερική κατανάλωση, χωρίς οποιοδήποτε αντίκρισμα στη διεθνή επιστημονική και διπλωματική σκηνή -ούτε καν καθολική αποδοχή από τους εν Ελλάδι μακεδονολογούντες.


    3) "Οι Έλληνες κάτοικοι στη ΠΓΔΜ είναι απλώς μια μειονότητα."

    Πρόκειται για ανυπόστατη κατασκευή που δεν στηρίζεται σε κανένα πραγματικό δεδομένο. Το αρχικό έναυσμα δόθηκε από μια σφυγμομέτρηση του περιοδικού «PULS» (1991) κατά την οποία, σε περίπτωση διάλυσης της ΠΓΔΜ, ένα 10,88 % των ερωτηθέντων θα προτιμούσε να ζήσει στην Ελλάδα κι όχι σε κάποια άλλη γειτονική χώρα -προτίμηση που από ελληνικά ΜΜΕ (και το Α2 του ΓΕΣ) ερμηνεύθηκε σαν εκδήλωση ελληνικής εθνικής συνείδησης!

    Ακολούθησε η πανηγυρική υποδοχή της προκήρυξης μιας «Οργάνωσης Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας» (19.2.93), που σύντομα αποδείχθηκε κατασκεύασμα του εγχώριου «Στόχου». Οπως επισημαίνει και ο Κωφός, η όλη παραφιλολογία (στην οποία μετείχε ακόμη και η υφυπουργός Εξωτερικών Βιργινία Τσουδερού, ανεβάζοντας μάλιστα το ποσοστό της «ελληνικής μειονότητας» σε 18,6) «ενίσχυε την εντύπωση σε τρίτους ότι η Ελλάδα αναζητεί ή κατασκευάζει ερείσματα για επέμβαση στη γειτονική χώρα».

    4) "Είναι αναμφίβολο ότι η αλλαγή του ονόματός τους πάλι σε «Δημοκρατία του Βαρδάρη» θα λειτουργούσε ως ενοποιητική δύναμη για τις διάφορες φατρίες εντός των συνόρων τους, θα εξαφάνιζε την αντιπαράθεση ως προς το όνομα με τους γείτονές της και θα τους τοποθετούσε στην κατάλληλη ταυτότητα, εθνικότητα, κληρονομιά και πάνω απ΄ όλα αξιοπρέπεια."

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

    Ακόμη κι αν η ΠΓΔΜ μετονομαζόταν «Δημοκρατία του Βαρδάρη» Ή «Δαρδανία», αυτό δεν θα εξαφάνιζε τις αναφορές των εκεί εθνικιστών σε «αλύτρωτους Δαρδανούς» της Β. Ελλάδας. Στη δε χώρα μας, θα γινόμασταν απλώς μάρτυρες της μετάλλαξης των «σλαβόφωνων Ελλήνων» σε «δαρδανόφωνους».

    Της μόδας μέχρι το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο υπήρξε επίσης η «γεωπολιτική» επιχειρηματολογία («δικαίωμα» των εθνών να «αναζητήσουν» καλλιεργήσιμα εδάφη, θαλάσσιες οδούς κ.λπ.). Παρόμοια επιχειρήματα πρόβαλε τότε κι η επίσημη Αθήνα, ζητώντας επέκταση των ελληνικών συνόρων προς βορρά. Σήμερα, τέτοιοι ισχυρισμοί θεωρούνται από το Διεθνές Δίκαιο απαράδεκτοι, ενώ η ύπαρξη και προστασία των κατά τόπους μειονοτήτων έχει πλήρως αποσυνδεθεί από εδαφικές «διευθετήσεις».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  61. σιγα σιγα

    μας πηρατε τ' αυτια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  62. 8:27 μμ,

    δεν καταλαβαίνω που θα μπορούσες να βλέπεις την αντίφαση. Και εμείς εδώ λέμε-λέγαμε "εμείς οι Κρήτες".


    Τι σημαίνει αυτό; Ότι αρνούμαστε την σχέση με την Ελλάδα; Άλλη εθνότητα, άλλος λαός;

    Ή μήπως οι Κύπριοι (αδελφοί όπως τους αποκαλούμε) επειδή έχουν δικό τους κράτος δεν έχουν σχέση με την Ελλάδα και είναι άλλος λαός;

    Να σε πάω σε κάποιο άλλο σημείο. Υπάρχουν οι λεγόμενοι "Τουρκοκρητικοί". Ελλήνες-Κρητικοί στην καταγωγή που εξορίστηκαν και εξισλαμίστηκαν. Κάπου στην Συρία ένα ολόκληρο χωριό έχει Κρητική καταγωγή.

    Τι σημαίνει; Ότι είναι Τούρκοι; Ότι είναι Σύριοι επειδή κατοικούν τόσα χρόνια εκεί; Ή ότι είναι Κρητικοί;

    Οτι ξαφνικά μπορούν να εγείρουν θέμα αναγνώρισης της εθνικής τους υπόστασης και ίδρυση "Τουρκοκρητικού" κράτους;

    Σίγουρο είναι ότι κάπου πίσω όχι πάρα πολύ παλιά, αλλά όχι και σχετικά πρόσφατα, διαμορφώθηκε μια συνείδηση.

    Κάτω από ποιες συνθήκες; Αυτό πρέπει να αναζητήσουμε και να απαντήσουμε, αντί να αντλούμε και να αριθμούμε επιχειρήματα που εμπεριέχουν πλάνη.

    Μια αναζήτηση σε ιστορικές πηγές αρκεί για να εντοπίσει κανείς χιλιάδες αναφορές σε Κρήτες, Επτανήσιους, Αρβανίτες, Δωδεκανήσιους, Θεσσαλούς, Θράκες, Μακεδόνες, κλπ. Ολοι αυτοί πρέπει να ιδρύσουν και ένα κράτος με ανάλογη ονομασία;

    Είναι ένα σοβαρό ζήτημα και θέλει και ανάλογη αντιμετώπιση.

    Να αναφέρω ότι και κάπου στο Αφγανιστάν υπάρχει φυλή (των "καλάς") που τα μέλη της δηλώνουν απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου, τι θα πρέπει να κάνουν να δημιουργήσουν και αυτοί "Μακεδονικό" κράτος μέσα στο Αφγανιστάν;
    Και ποιος θα έχει ισχυρότερο επιχείρημα για να διεκδικήσει την ονομασία;

    Με αυτή τη λογική το ίδιο θα πρέπει να κάνουν και οι Έλληνες της Κάτω Ιταλίας (Μάγκνα Γκρέτσια) ιστορικά βεβαιωμένης και αναμφισβήτητης καταγωγής, αλλά και το ίδιο σε κάθε χώρα όπου ο Μεγάλος Στρατηλάτης πάντρευε στρατηγούς του και δημιουργούσε νέες σχέσεις και κράτη με τοπικούς βασιλείς.

    Αρχαία υπάρχουν ακόμα και σήμερα σε όλες αυτές τις περιοχές. Ακόμα και στην Τουρκία, που προσπαθεί να τα παρουσιάσει σαν ιστορία της!!!

    Θα ήταν αποδεκτό με μόνο επιχείρημα ότι κατοικούν σε ένα χώρο που αναπτύχθηκε κάποτε ένας αρχαίος πολιτισμός, άσχετος (αποδεδειγμένα) ή με ελάχιστη σχέση με τους σημερινούς κατοίκους, να καπηλεύονται μια ονομασία που εθνικά ανήκε και ανήκει σε κάποιον άλλο λαό;

    Σκεφτείτε επί των αιώνων της τουρκοκρατίας να αυτοπροσδιοριζόταν ως Έλληνες οι Τούρκοι, απλά και μόνο επειδή γεννήθηκαν και κατοικούσαν στην Ελλάδα.

    Ή σκεφτείτε τους Αμερικανούς (τους σύγχρονούς κατοίκους της ηπείρου) να ισχυριστούν ότι είναι απόγονοι των Ινδιάνων και των άλλων φυλών και να προβάλλουν σαν πρόσθετο επιχείρημα ότι δεν υπάρχουν και δεν κατοικούν για παράδειγμα πλέον Ινκας (κλπ), στις περιοχές τους...

    Είναι αλήθεια ότι επιχειρήματα υπάρχουν για την δήθεν "Μακεδονική" εθνότητα. Αλλά έχει σημασία πως αυτά τα χρησιμοποιούμε και αν τελικά έχουν ή κρύβουν το νόημα που εμείς τους προσδίδουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  63. Mia pliroforia pros dexious yperpatriwtes toy kwloy. Min milate gia katharoys Ellines meta apo tetrakosia xronia Tourkiko gamisi . To mono swsto einai ayto poy eipe o Isiodos : Ellinas einai aytos poy metexei tis Ellinikis paidias !!!
    H gomena mou poy einai Ukraneza teleiwse edw to Lykeio kai spoudazei filologia sto Panepistimio Athinwn . Einai poly pio Ellinida apo kati amorfwtous gyftoys san ton Psomiadi pou den xeroun apo poia toyrkiki pswlia vgikan .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  64. Dear 11:58
    Αγαπητοί φίλοι . Ο καθένας μας δίνει ότι διαθέτει .Πολιτικές απόψεις . Ιστορικές γνώσεις . Συμφωνία η αντίλογο . Από την πλευρά της Δεξιάς αίναι πατροπαράδοτo γνώρισμά τους να προσπαθούν να χαρίσουν τα δικά τους επίθετα και ιδιότητες στους πολιτικούς τους αντιπάλους . Από τον τζουμπέ στον Δεληγιάννη . Από τον Μεταξά μέχρι τον Παπαδόπουλο . Από τον Μητσοτάκη μέχρι τον Πανίκα Ψωμιάδη και τον ΧουντοΧριστόδουλο . Αυτοί βέβαια τους αντιπροσωπεύουν αλλά τα επίθετά τους και τα βίτσια τους να τα κρατήσουν γιατί τους ανήκουν .
    ‘’PASOK poisonous’’

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  65. κούκλα μου poisonous,


    ΕΠΙ ΤΟΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΑΣ?



    ΒΓΑΛΕ ΓΙΑ ΛΙΓΟ ΤΗΝ ΠΟΥΤΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΚΑΙ ΠΕΣ ΜΑΣ. ΜΗ ΦΟΒΑΣΑΙ ΟΤΙ ΘΑ ΣΟΥ ΤΗΝ ΑΡΠΑΞΕΙ Ο babis. ΤΟΝ ΕΧΟΥΜΕ ΔΕΜΕΝΟ.






    ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ ΠΟΥΤΣΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΣ - ΜΕ ΑΠΛΑ ΛΟΓΙΑ, "ΚΟΥΚΙΑ ΕΦΑΓΕΣ, ΚΟΥΚΙΑ ΜΟΛΟΓΑΣ". ΙΝ YOUR CASE ΟΠΟΥ ΚΟΥΚΙΑ ΒΑΛΕ ΨΩΛΕΣ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  66. Καποτε ο Αρμενιος βυζαντινος τυφλωσε ολοκληρη ορδη Βουλγαρων - σλαβων ή τουρκοταταρων αγνωστο - ενα γεγονος το οποιο μαλλον χαραχτηκε πολυ βαθεια στη μνημη των Βουλγαρων. Ως αναλφαβητοι τοτε δεν μπορουσαν να ξεχωρισουν τι, απο ποιον και για ποια αιτια συνεβη αυτο. Η αιτια παραχωθηκε στη ληθη γιατι δεν συνεφερε. Λεηλατουσαν με επιδρομες.
    Σημερα νειωθουν μισος για τους Ελληνες εντελως αδικα.
    Διδαγμα: Αλλη φορα να καθονται στ αυγα τους.
    Οι Ελληνες δικαιωματικα και εντελως φυσιολογικα υπερασπιζονται την χωρα τους. Ο καθε Ν. Δημου μας αφηνει αδιαφορους. Το ιδιο αδιαφορους μας αφηνουν τοσο η σια οσο και τα τσιρακια τους, τωρινα και μελλοντικα οπως ειναι ηδη οι Σκοπιανοι στη ΒΑΡΔΑΡΙΑ.
    Οι Ελληνες ηταν και θα ειναι ΑΚΟΥΡΑΣΤΟΙ.
    Σλαβοι, ειναι προτιμοτερο και κοιτατε τις δουλειες σας απο το να τα βαζετε με τους Ελληνες.
    Για εσας τους "αλλους" ισχυει το ιδιο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  67. Dear 3:48 , here you are again .
    Thirsty for cocksucking always as your leader the little fat ''katalliloteros'' her friend pretty Salome and the always charming darling Mayor of Athens. How glad I am that the gay society is in poer even in the holy church with Xristodoulos as leader although he prefers to sleep with young and fat Diakos !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  68. Dear 3:48 , here you are again .
    Thirsty for cocksucking always as your leader the little fat ''katalliloteros'' her friend pretty Salome and the always charming darling Mayor of Athens. How glad I am that the gay society is in power even in the holy church with Xristodoulos as leader although he prefers to sleep with young and fat Diakos !!!

    Let us pray for health of all gay members of DEXIA TOY KYRIOY .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  69. your english is too poor.... It only compares to the Greek of a traitor American real estate agent who's planning on selling Macedonia.

    Thus,
    ΠΑΡΕ ΤΟ ΣΥΝΤΡΟΦΟ ΒΑΛΛΙΑΝΑΤΟ ΝΑ ΣΕ ΜΑΘΕΙ ΠΙΠΕΣ - ΕΚΕΙ ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΝΕΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΑ


    when you're through we'll turn you into a professional gay streetwalker... just as we did with babis



    ΑΝΤΕ ΚΟΥΛΗ ΚΑΙ ΚΑΛΕΣ ΨΩΛΕΣ ΑΠ' ΤΟ ΒΑΛΛΙΑΝΑΤΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  70. ΚΑΙ ΒΑΛΕ ΚΙ ΕΝΑ NICKNAME ΓΙΑΤΙ ΠΟΛΛΕΣ ΠΑΣΟΚΟΠΟΥΣΤΡΕΣ ΑΜΟΛΗΣΕ ΤΟ YORGO....


    NA ΞΕΡΟΥΜΕ ΤΙ ΤΣΙΜΠΟΥΚΟΠΡΟΟΔΟΥΣ ΕΧΕΤΕ ΚΑΝΕΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  71. A, KAI ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΞΕΧΝΙΟΜΑΣΤΕ...


    "Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝ' ΕΛΛΗΝΙΚΗ, ΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΤΡΙΚΟΥΠΗ ΠΟΥ'ΝΑΙ ΠΟΥΤΑΝΑΣ ΓΙΟΙ"


    ΦΙΛΙΑ ΣΤΗ ΜΑΜΑ ΣΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  72. Πάει... έχουμε ξεφύγει εντελώς...
    ΟΛΑ ΤΑ SITES ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΧΡΗΣΤΗ ΣΥΝΟΔΕΥΟΜΕΝΟ ΜΕ ΠΕΔΙΟ "ΧΩΡΑ" ΕΧΟΥΝ ΤΟ MACEDONIA!
    ΓΙΑΤΙ ΠΟΛΥ ΑΠΛΑ ΤΗΝ ΛΙΣΤΑ ΜΕ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΝ ΕΧΕΙ ΦΤΙΑΞΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΞΕΝΟΣ!
    Ξεκολλήστεεεεεεεεεεε
    και ρίξτε μια ματιά εδώ:
    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  73. Με τη ΝΔ-Καραμανλή αυτοί που πρώτα από όλους πρέπει να είναι - και σας διαβεβαιώνω ότι είναι – θυμωμένοι ανήκουν στη μεγάλη ομάδα των φιλελευθέρων δημοκρατών που εμπιστεύτηκαν τα λόγια και το προεκλογικό ύφος του Κώστα.
    Τι σχέση έχουν αυτά που έλεγε και εξακολουθεί να λέει αυτός ο δήθεν πολιτικός με τη στάση και τη συμπεριφορά των στελεχών που ανέδειξε η ΝΔ στη διοίκηση και τα ΜΜΕ;
    Τι σχέση έχουν όλα αυτά με τα σχόλια που γράφτηκαν εδώ μέσα από αυτούς που εμφανώς υποστηρίζουν τον Καραμανλή;
    Σε τι διαφέρουν από τα λόγια του Καρατζαφέρη;
    Κώστα μας δούλεψες. Τα κόμμα που κυριαρχείται από καραδεξιούς του ’50 δεν μπορεί να στεγάζει και τους προοδευτικούς ή συντηρητικούς έστω Έλληνες που αποκαλείς μεσαίο χώρο.
    Αν το ξέραμε ότι ψηφίζοντας ΝΔ θα μας προέκυπτε ΛΑΟΣ, θα κάναμε σίγουρα άλλη επιλογή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  74. Σε ολους τους πεμτοφαλαγγιτες χαφιεδες των γυφτοσκοπιανων, σε ολα τα κομματοσκυλα της απατης,
    ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ απο την εφημεριδα 'ΠΑΡΟΝ'


    27/05/2007
    ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΟ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
    Μην τολμήσετε κανέναν συμβιβασμό, λέει το 81% του Ελληνικου Λαου

    Εντυπωσιακή ομοφωνία των οπαδών ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Αριστεράς

    Σκληρή προειδοποίηση προς όλες τις πολιτικές ηγεσίες

    Μπορεί μεν η πολιτική ηγεσία σε ό,τι αφορά το εθνικό θέμα της ονομασίας των Σκοπίων να «παλαντζάρει», να προσπαθεί να κρυφτεί, να το «ξορκίζει» επειδή φοβάται να πιάσει την «καυτή πατάτα», να λειτουργεί στη λογική του «απελθέτω απ' εμού…», με δυο λόγια να εμφανίζεται έμφοβη και να μην αναλαμβάνει τις ευθύνες της…

    Ωστόσο ο λαός, αυτός ο λαός ο οποίος και στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας με τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις του απέτρεψε τον επώδυνο και ανιστόρητο συμβιβασμό που ήταν έτοιμος στο παρασκήνιο, και σήμερα δείχνει, μάλλον επιβάλλει, τη μόνη εθνική γραμμή υπεράσπισης των εθνικών δικαίων και της ίδιας της ιστορίας. Τη γραμμή που είναι υποχρεωμένη η πολιτική ηγεσία και ιδιαίτερα η κυβέρνηση να προβάλει και να παλέψει. Τη γραμμή της αντίστασης στις παντοειδείς πιέσεις, στους εκβιασμούς, στα γεωστρατηγικά παιχνίδια σε βάρος των εθνικών μας συμφερόντων.

    Λέει όχι στον συμβιβασμό, στην υποχώρηση, στην απεμπόληση. Θα αναλάβει μεγάλο βάρος, όποιος (ή όποια…) αγνοήσει αυτήν τη λαϊκή βοή, αντίστοιχη του μεγάλου πανεθνικού ΟΧΙ στο κατάπτυστο διχοτομικό Σχέδιο Ανάν, που θα σήμαινε την απώλεια της Κύπρου. Είναι δε σημαντική, σημαδιακή και συγκινητική ταυτόχρονα η διακομματική γραμμή που διαπερνά αυτήν την περήφανη απάντηση, την οποία καλείται να εκφράσει η πολιτική ηγεσία, αν θέλει να λέγεται άξια.
    Στην πρόσφατη δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η εταιρεία MΡB για τον Alpha υπήρχε ερώτηση σχετικά με τη στάση που πρέπει να κρατήσει η Ελλάδα στο Σκοπιανό και συγκεκριμένα στο μείζον ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων. Πρέπει ή όχι η χώρα μας να αποδεχθεί για τα Σκόπια ονομασία που να περιέχει τον όρο «Μακεδονία»;
    Οι απαντήσεις είναι συντριπτικές!

    • Το 81% των ερωτηθέντων απαντά κατηγορηματικά πως η Ελλάδα δεν πρέπει να αποδεχθεί ονομασία με τον όρο «Μακεδονία» (ΠΙΝΑΚΑΣ 1).
    • Μόνο το 15,1% λέει ότι αποδέχεται συμβιβασμό, δηλαδή να δεχθούμε ονομασία που να περιέχει τον όρο «Μακεδονία».

    Είναι δε, επαναλαμβάνουμε, πάρα πολύ σημαντικό όσο και ενδεικτικό, όσο και συγκινητικό ότι αυτό το ΟΧΙ στον συμβιβασμό είναι διακομματικό. Με περίπου παρόμοια ποσοστά το λένε, το επιτάσσουν, τόσο οι ψηφοφόροι της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ και της Αριστεράς.

    Συγκεκριμένα:

    • ΟΧΙ λέει το 81,8% των ψηφοφόρων της ΝΔ, το 81,9% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, το 76,3% των ψηφοφόρων της Αριστεράς και το 78,4% όσων βρίσκονται στην αδιευκρίνιστη ψήφο.

    • Να αποδεχθούμε το συμβιβασμό λέει το 14,7% των ψηφοφόρων της ΝΔ, το 14,7% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, το 19,3% των ψηφοφόρων της Αριστεράς και το 17,5% των ανηκόντων στην αδιευκρίνιστη ψήφο.
    Ιδού λοιπόν πεδίο δόξας λαμπρό και για τον Κ. Καραμανλή και για τον Γ. Παπανδρέου, αλλά και για τις ηγεσίες των κομμάτων της Αριστεράς.
    Θα τολμήσουν να αγνοήσουν αυτήν τη «φωνή λαού»; Ή θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων;
    Ας διαλέξουν.

    Πρέπει πάντως να επισημανθεί ότι ενώ ο πρωθυπουργός με τις ομιλίες του στην Αυστραλία ουσιαστικά παρέπεμψε σε μια σωστή γραμμή και έδωσε ελπίδες για τον χειρισμό του όλου εθνικού -επαναλαμβάνουμε- θέματος, δεν συμβαίνει το ίδιο και με την υπουργό Εξωτερικών.
    Χαμπάρι δεν πήραμε!

    Το ΥΠΕΞ επιδεικνύει μια ανησυχητική «άνεση», έως και αβελτηρία. Ίσως δεν θέλει να χαλάσει το χατίρι της Ουάσινγκτον, που προωθεί τη διεθνή αναγνώριση των Σκοπίων με το όνομα «Μακεδονία».

    Πάντως το γεγονός ότι αποδέχθηκε να αναλάβουν τα Σκόπια την προεδρία στη νέα ΓΣ του ΟΗΕ, απ' τις 18 Σεπτέμβρη, εκεί οδηγεί και παραπέμπει. Δεν μπορεί να κρύβεται το υπουργείο πίσω απ' το καταστατικό του ΟΗΕ όταν πρόκειται για ένα εθνικό θέμα. Δεν είναι διακοσμητική η θέση αυτή. Είναι θέση κύρους. Και η Ελλάδα είχε υποχρέωση να αντιδράσει στον βαθμό που τα Σκόπια συνεχίζουν να προκαλούν και να αποθρασύνονται υπό την αμερικάνικη αβάντα…

    ///////////////////////////////

    ΟΠΟΙΟΣ ΤΟΛΜΗΣΕΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΙ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΤΟΝ ΕΝΔΟΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΘΑ ΤΟΝ ΛΥΩΣΕΙ Η ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ..

    ΣΣ
    ΜΕΣΑ ΣΤΟ 15 ΤΟΙΣ ΕΚΑΤΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΜΩΑΜΕΘΑΝΟΙ ΑΛΛΑ ΚΑΙ Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ..
    ΠΟΥ ΤΟ ΚΡΑΥΓΑΖΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΜΕΤΙΚΗ 'ΑΥΓΗ'..

    ΞΙΦΟΜΑΧΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  75. Σε ποιον τα πουλαει το pasok αυτα περι ξενων που εφτιαξαν ιστοσελιδες?
    Απλοϊκοι χαζοβουλγαροι, ξεκουμπιστειτε. Εχουν περασει αιωνες και ακομα μυαλο δεν εχετε βαλει.
    Οσο για την ΒΑΡΔΑΡΙΑ, οσο περισσοτεροι χαχολοι αναγνωριζουν οτι ειναι ανθρωποι, τοσο το χειροτερο γι αυτους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  76. συνεχιζουν απτοητοι
    http://newsgr.blogspot.com/2007/05/blog-post_839.html
    http://oistrosblog.blogspot.com/2007/05/blog-post_31.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  77. Σύντροφοι να υπενθυμίζετε καθημερινά στους αποπροσανατολισμένους φίλους μας που ακόμα είναι Δεξιοί τα ακόλουθα ιστορικά γεγονότα που συνέβησαν μετά την
    7η Μαρτίου 2004 :
    1) Η κυβέρνηση της Ν.Δ. έβαλε το κόμμα πάνω από την πατρίδα και χάλκευσε την περίφημη ‘’απογραφή’’βάζοντας την Ελλάδα υπό επιτήρηση . Σκοπός τους ήταν (α) η κατασυκοφάντηση των πολιτικών τους αντιπάλων (β) να μην πραγματοποιήσουν τις προεκλογικές τους υποσχέσεις.
    2) Η τριάδα Ρουσσόπουλου – Παυλόπουλου – Παπαληγούρα πομπωδώς ανακοίνωσε την ψ΄φιση του περίφημου νόμου για τον ‘’Βασικό Μέτοχο’’ αλλά έντρομη τον πήρε πίσω μετά 2 μήνες ,μια Κυριακή βράδυ .
    3) Η Νέα Διακυβέρνηση αύξησε στο 40% την φορολόγιση μισθωτών και συνταξιούχων αλλά μείωσε στην μέση την φορολογία των βιομηχάνων .
    4) Φοροαπάλλαξε τελείως τους Δεσποτάδες.
    5) Το διεθνές τηλεοπτικό δίκτυο CNN συμπεριέλαβε τον κ.Αλογοσκούφη μέσα στους 101 πιό βλάκες οικονομολόγους του κόσμου για το έτος 2006 . Το έβαλε βέβαια στην 39η θέση , ενω νομίζω ότι άξιζε θέση στην πρώτη δεκάδα .
    6) Financial Times κάθε μέρα γράφουν για Ελληνικό οικονομικό φιάσκο .
    7) Η κλίκα του υπουργείου οικονομικών είναι υπεύθηνη για το έγκλημα των δομημένων ομολόγων και ας αφήσουν τις τρίχες ότι τα ίδια έκαναν και οι Πασόκοι . Βόλτα στα Cayman Islands μόνο τα γαλάζια παιδιά πηγαίνουν τα ομόλογα για να κτίζουν ανάκτορα με τις μίζες .
    ‘’PASOK poisonous’’

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *