GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Μετωπική ενεργειακή σύγκρουση...

Οι ευλογίες των ΗΠΑ στη "Μεγάλη Τουρκία" και η ρωσική αντεπίθεση με τον αγωγό Μπουργκάζ-Αλεξανδρούπουλη ο Του Υποστράτηγου ε.α Ν...

Οι ευλογίες των ΗΠΑ στη "Μεγάλη Τουρκία" και η ρωσική αντεπίθεση με τον αγωγό Μπουργκάζ-Αλεξανδρούπουλη
ο
Του Υποστράτηγου ε.α Νίκου Καρατουλιώτη*
ο
Η Τουρκία μέχρι και σήμερα, οραματιζόμενη την παλαιά Οθωμανική Αυτοκρατορία και με τις πλάτες του μεγάλου αδελφού, είχε ως στρατηγικό στόχο της εξωτερικής της πολιτικής, την επιστροφή στο παγκόσμιο γίγνεσθαι σαν Περιφερειακή Δύναμη με σφαίρα επιρροής από την Κεντρική Ασία μέχρι τα Βαλκάνια.
Πίστευε, δε, ότι αυτό μπορούσε να το πετύχει αν κατάφερνε να μετατραπεί σε ενεργειακό κόμβο μεταξύ Ανατολής και Δύσης, οπότε η επιρροή της θα επεκτεινόταν και στην ίδια την Ευρώπη, γεγονός το οποίο μέχρι πρότινος το είχε πετύχει μερικώς μιας και αποτελούσε την μοναδική διέξοδο πετρελαίου - αερίου από τον ευρύτερο χώρο του Καυκάσου και ειδικότερα της Κασπίας στην Μεσόγειο.
Έτσι η κατασκευή του αγωγού Μπακού- Τσεϊχάν ήταν το πρώτο μεγάλο βήμα για την εφαρμογή του μοντέλου «μεγάλη Τουρκία». Το όλο εγχείρημα τελούσε με τις ευλογίες των Η.Π.Α καθόσον η υπερδύναμη χρησιμοποιούσε την Τουρκία σαν ενδιάμεσο για την σύσφιξη των σχέσεων της με τις χώρες τις Κεντρικής Ασίας και του Καυκάσου, καθώς και για τον απομονωτισμό της Ρωσίας και του Ιράν.
Η Ρωσία ανταπάντησε στην Αμερικανική προσπάθεια απομονωτισμού της (αγωγός Μπακού –Τυφλίδα-Σεϋχάν ), με έναν άλλο αγωγό, αυτόν του Μπουργκάζ- Αλεξανδρούπολη, τον οποίο οι Αμερικανοί θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια μη κατασκευής του ή τουλάχιστον στην υπολειτουργία του.
Ο αγωγός Μπακού- Τσεϊχάν, για να θεωρηθεί οικονομικά βιώσιμος, θα πρέπει να δέχεται τουλάχιστον 1.000.000 βαρέλια ημερησίως (πράγμα το οποίο είναι αδύνατο από τα πετρέλαια που διαχειρίζονται οι αμερικανικές εταιρείες της περιοχής). Έτσι λοιπόν στην οικονομοτεχνική μελέτη προβλεπόταν να ενισχυθεί ο αγωγός με την μετάγγιση των πετρελαίων του Καζακστάν και Τουρκμενιστάν. Τόσο οι Αμερικανοί όσο και οι Τούρκοι αυτό το θεωρούσαν δεδομένο και μέχρι πρότινος ετοίμαζαν συμβόλαια διακρατικών συμφωνιών με τις παραπάνω χώρες.
Ο πρόεδρος Πούτιν στις 9-5-07 υπέγραψε συμφωνία με το Καζακστάν και στις 11-5-07 με το Τουρκμενιστάν ότι του παραχωρούν τόσο τα πετρέλαια όσο και το αέριο. Σύμφωνα δε με ανακοίνωση της επίσημης Ρωσικής τηλεόρασης τα παραπάνω κοιτάσματα θα διοχετευθούν στον αγωγό Μπουργκάζ –Αλεξανδρούπολης.
Άραγε όλα τα παραπάνω έχουν σχέση με την επίσκεψη του Ρώσου Αντιπροέδρου (ο οποίος είναι η ανερχόμενη δύναμη της Ρωσίας και διάδοχος του Πούτιν), προ ολίγον ημερών στο υπουργείο Ενέργειας και -μετά την συνάντηση του με τον κ. Σιούφα- εξεδόθη μια λιτή ανακοίνωση που έλεγε για αύξηση της μεταφορικής ικανότητας του αγωγού. Τα Ρωσικά μέσα ενημέρωσης μιλούν και για αέριο, τι ακριβώς συμβαίνει; Γιατί τα ΜΜΕ σιωπούν, ενώ θα έπρεπε να είναι πρωτοσέλιδο;
Επιγραμματικά,
θα μπορούσα να πω ότι, εν όψει της πολιτικής αστάθειας που περιέρχεται η Τουρκία, ο αγωγός Μπουργκάζ- Αλεξανδρούπολης αναβαθμίζεται και είναι έργο Εθνικής Στρατηγικής πολιτικής που πρέπει να υλοποιηθεί πάση θυσία.

*Μέλος Κ.ΕΘ.Α
liotis1@otenet.gr

16 σχόλια

  1. μα είναι δυνατόν μηδέν comments σε ένα τεράστιο εθνικό θέμα; ασχολείται με αυτό και η ιστοσελίδα liberopoulos,gr και αντιγράφψ:

    "μας απασχολούν θέματα, όπως οι 300 του Λεωνίδα, οι 300 κουκουλοφόροι, το τσάμπιον λινγκ, ή συμπεριφορά Κόκκαλη στο Ριβάλντο, αλλά για τα μεγάλα εθνικά θέματα πέρα βρέχει... η ομόψυχη στρατηγική απουσιάζει απο τις ατζέντες και των δυο μεγάλων πολιτικών παρατάξεων, όπως ανέκαθεν που η Ελλάδα το πλήρωνε πανάκριβα σε εθνικά θέματα... ποτέ η Ελλάδα δεν είχε συμπαγή εθνική πολιτική και ομόφωνη στρατηγική, σε αντίθεση με την Τουρκία που ακόμη και επι Σουλτάνων χρησιμοποιούσε ελληνικά (προδοτικά) μυαλά στην εξωτερική της πολιτική... μετά την υπογραφή στην Αθήνα για τον αγωγό Μπουργκάζ-Αλεξανδρούπολης ο Πούτιν συνέχισε την ενδυνάμωση αυτής της προσπάθειας, με την υπογραφή νέων διακρατικών συμφωνιών με το Καζαστάν και το Τουρκεστάν, που αποδυναμώνουν τον αμερικανικής έμπνευσης αγωγό πετρελαίου και αερίου Μπακού-Τσειχάν, που αν γίνει θα καταστήσει την Τουρκία παμέγιστη δύναμη της περιοχής... Αυτό συνέβη στις 9 και 10 Μαίου, αλλά η ελληνική κυβέρνηση το απεσιώπησε και δεν το διατυμπάνισε όπως την υπογραφή του συμφώνου Μπουργκάζ-Αλεξανδρούπολης... ούτε η αξιωματική αντιπολίτευση ανεφέρθη σ΄αυτό... αντίθετα κυβέρνηση και αντιπολίτευση παπαγαλίζουν το θέμα Σκοππίων λες και ανήκουν στο ΛΑΟΣ που προσπαθεί να κερδίσει ψήφους... Κρίμα, δυό νέοι πολιτικοί με ιστορικά ονόματα, ξεπουπουλιάζονται σε μια κοκορομαχία κομματικών και μόνο συμφερόντων... και αφήνουν το ομόθρησκο ξανθό γένος, , όπως κάποτε και οι διχαζόμενοι πρόγονοί μας, να μας απελευθερώσει από την κακή μας μοίρα... ήδη και ο Πούτιν αρχίζει να μας βαρυέται... να δεις που τελικά θα βγει προφήτης ο ... Λιακόπουλος και το ΛΑΟΣ θα μπει με τα τσαρούχια στη Βουλή!
    και στη φωτογραφία η λεζάντα:

    ΠΟΥΤΙΝ: αναρωτιέμαι μακαριότατε, μήπως οι ομόθρησκοί μας Ελληνες είναι τόσο ηλίθιοι...ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΜΟΣΧΑΣ: όπως φαίνεται οι ευσεβέστατοι Κωστάκης και Γιωργάκης δεν ασχολούνται με τον αγωγό πετρελαίου αλλά με τις ακαθαρσίες των υπονόμων και τους αδηφάγους Αμπράμοβιτς τυφλοπόντικες..."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ενα σχόλιο μόνο.
    Η απουσία άλλων σχολίων γιά τό θέμα.
    Ενδεικτικό τής απόλυτης καί αυτοκαταστροφικής εσωστρεφειάς μας.
    Προτιμάμε ( ή μόνο αυτό ξέρουμε ) νά αλληλοβριζόμαστε μικροκομματικά παρά νά μιλάμε ουσιαστικά.
    Καί τό χειρώτερο είναι ότι δείχνουμε νά μήν έχουμε καί ανθρώπους γιά τήν δουλειά αυτή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. παρλαπίπες των μπλογκ, μπράβο σας, εξακολουθείτε να ροχαλίζετε μακαρίως σ΄αυτό το μέγιστο εθνικό θέμα...δεν σας θέλουμε, να πάτε στο σόου της Πάνια...βουβαλοπαιδοβούβαλα... γειά σου παππούλη, όσο ζεις να τους τα λες όπως μόνο εσύ τολμάς.
    ΡΑΣΠΟΥΤΙΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οι προηγούμενοι σχολιαστές, με εκφράζουν απόλυτα!
    Δυστυχώς έτσι είναι, μόνοι μας βγάζουμε τα μάτια μας και μετά μας φταίνε οι άλλοι.
    Μπορούμε να ξεχάσουμε ότι καταδικάσαμε σε θάνατο τον ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ που απελευθέρωσε την Ελλάδα, ή ότι κυνηγήσαμε τον ΒΕΝΙΖΕΛΟ που την διπλασίασε?

    Β155

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο 1¨13 συμπληρώνει :
    Η χειρότερη προδοσία η δολοφονία τού Καποδίστρια.
    Ομως όλα αυτά είναι ιστορία.Μέ τό σήμερα τί κάνουμε ?
    Εχω τήν εντύπωση ότι τά σημερινά προβλήματα φοβόμαστε νά τά μιλήσουμε ανοιχτά καί δημόσια. Μάς λένε ότι είναι θέμα διπλωματίας καί δέν πρέπει νά τά λέμε δυνατά μπας καί μάς ακούσουν. Καί όταν τά κουβεντιάζουμε γινόμαστε ή πατριώτες ή προδότες.
    Ολα στό βωμό ή τής απόκρυψης ή τής κομματικής εκμετάλλευσης. Πού είναι τά δικά μας think tanks ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΖΗΤΕ?
    ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΟΤΙ Η ΧΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΝΕΚΡΗ ,ΕΥΝΟΥΧΙΣΜΕΝΗ,ΔΕΝ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ.
    ΤΗΝ ΣΑΠΙΣΑΝ ΟΙ ΝΤΑΒΑΤΖΗΔΕΣ ΜΕ ΤΑ ΜΜΕ.
    ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΑ ΑΠΕΡΑΝΤΟ ΚΑΤΙΝΑΡΙΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΤΑ ΑΡΠΑΧΤΙΚΑ ΜΑΣ ΕΚΑΝΑΝ ΑΝΕΓΚΕΦΑΛΟΥΣ ..ΓΙΑ ΝΑ ΛΕΗΛΑΤΟΥΝ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΑΝΕΝΟΧΛΗΤΟΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Η Έλλάδα πρέπει να κοιτά μόνο το συμφέρον της που είναι
    1) Να προμηθεύεται πετρέλαιο και αέριο σε χαμηλή τιμή.
    2) Να φροντίζει (αν γίνεται) να το προμηθεύονται οι άλλοι σε υψηλότερη τιμή.

    Ο Στόχος: Να έχει ανταγωνιστικότερα προιόντα (ποιά ? - αυτό είναι άλλη ιστορία)
    με χρήση φθηνής ενέργειας.

    Όλα τα άλλα αφορούν γνωστές γεωπολιτικές μπουρδολογίες στις οποίες αναφέρονται διάφοροι άνεργοι στρατηγοί, το παπαδαριό(ορδόδοξο τόξο, κλπ), πωλητές βιβλίων για ημιμαθείς (ξανθό γένος, κλπ) άσχετοι δημοσιογράφοι και λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις όπως εθνικοκομμουνιστές!!(ελληνική πατέντα) , κρυφοακροδεξιοί, και άλλοι.

    Οι ΗΠΑ, Ρωσσία, Ευρωπαίοι κοιτανε μόνο το συμφέρον τους και τη διατήρηση της υπεροχής τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αγαπητοί φίλοι

    Είναι γνωστό ότι ο μοναδικός σκοπός του ταξιδιού του πρωθυπουργού μας στο ταξίδι αναψυχής αυτή την στιγμή που κάνει η είναι η αγορά του τελευταίου μοντέλου του PLAYSTATION 3.Οποιαδηποτε άλλη δικαιολογία που ορθώνουν τα διάφορα παπαγαλάκια του Ρουσοπουλου απευθύνετε σε χαχόλους όπως έχουν μάθει να μας θεωρούν. Οι Έλληνες δε μασάνε πλέον. Όλο τον θίασο τον έμαθαν και τον γνώρισαν καλά. Τον βίωσαν στο πετσί των και τον γνώρισαν κι από την καλή και από την ανάποδη. Από την καλή με τις ακατάσχετες προεκλογικές ψευτιές και υποσχέσεις και από την κακή την επόμενη μέρα των εκλογών με μια κυβέρνηση κουμπάρων, ανιψιών και κολλητών δημιουργώντας παροιμιώδη αναξιοκρατικές επιλογές και δημιουργώντας τα σκάνδαλα σε ρυθμό καθημερινής ξευτιλας .Τι να πούμε και από από που να αρχίσουμε. Από την υπόθεση της απογραφής και του βασικού μετόχου, τους κουμπάρους της επιτροπής ανταγωνισμού, τον Βαρθολομαίο, το ομόλογα. Ευτυχώς το ΠΑΣΟΚ με τον Γιώργο Παπανδρέου έχουν ήδη καταθέσει μια αξιόπιστη πρόταση και ο Ελληνικός λαός περιμένει τις εκλογές για να τους αναθέσει την ευθύνη της διακυβέρνησης , για να κλείσει η παρένθεση της αρπαχτης, της αναξιοκρατίας και του αυτομάτου πιλότου που έχουν οδηγήσει τη χώρα μας.

    Babis

    YΓ. Ορισμένοι συνεχίζουν να ασχημονουν χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο μου. Είμαι εδω και θα γράφω για να καταγγέλλω κάθε φασιστοειδές και Δεξιό υποκείμενο που το ψέμα και τη συκοφαντία την έχει στο αίμα του. Η παραπληροφόρηση και η μαύρη προπαγάνδα δεν θα σας βγει σε καλό. Είμαι εδω και θα σας πολεμώ πάντα με όπλο την αλήθεια και την τιμιότητα ,όπως κάνουν οι σεμνοί δημοκράτες του ΠΑΣΟΚ σε αντίθεση μετά ακροδεξιά και άθλια υποκείμενα της ΝΔ. Ποιος είμαι το ξέρουν καλά όλοι πια. Απλά εκείνοι που χρησιμοποιουν την υπογραφη μου εκτιθενται όπως εκτίθενται πάντα σαν ψεύτες Δεξιοί,υβριστες,συκοφαντες και αισχρολογοι.Αυτα ξερουν αυτά κανουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. babis και στο σοβαρό post μας σερβίρεις τις μαλακίες και τα συμπλέγματα σου

    ΓΑΜΩ ΤΙΣ ΠΟΥΣΤΑΡΕΣ ΤΟΥΣ ΓΙΟΥΣ ΣΟΥ - ΚΑΛΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΑΣ ΓΑΜΑΜΕ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΩΣ

    Τράβα κάνε καμμιά ντουζίνα πίπες να πάρεις τη δόση σου μπας και συνέλθεις προσωρινά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. κομμεντσ? παμ εγιστος? Μπουργκα ζ?

    Τελος παντων.
    Επι της ουσιας τωρα: Να 'ναι καλα ο υποστρατηγος που - αναγκαστικα - ακαπνος στη θητεια του, βρηκε τροπο να δωσει απο αλλου τις μαχες του!
    -- Πού θα παει, δεν θα μαθει ο κοσμος για το ποιον capo d istria και Βenizelo?
    -- ομοδοξη με την καθε ροσσιδα ειναι μονο η γιαγια σου που δεν ξερει ουτε προπαιδεια. Οι ελληνες δεν ηταν ποτε ομοδοξοι με κανεναν αλλο. Οι αγραμματοι τού Σημερα και οι καταπιεσμενοι τού Χθες, δεν πιανονται στον λογαριασμο.
    -- "Εθνοκομμουνιστες"? Τα σλαβοεβραιοπουλα ελισσονται εφευρισκοντας ταμπελες οπως μπορουν καλυτερα^ μπας και θολωσουν τα νερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αυτα τα ταχα "ελληνικα προδοτικα μυαλα" που υπαινιχτηκες, δεν ηταν παρα ρουμ, δλδ ξενοι, υπολειμματα απο το ιμπεριουμ ρομανουμ οπως καλη ωρα ο ρωμυλος που πες αλευρι πες αλευρι ο εισαγγελεας τον γυρευει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Eνα ακόμη σημαντικό έργο μεγίστης γεωπολιτικής σημασίας που η κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ άφησαν σχεδόν έτοιμο για υλοποίηση το οποίο η ανίκανη κυβέρνηση της ΝΔ ευρισκόμενη πάντα στο μακάριο ύπνο της για να μην πω τίποτα περισσότερο το άφησε να βαλτώνει. Μέχρι και ο πρόεδρος ΠΟΥΤΙΝ χρειάστηκε 3 φορές να έρθει στην Ελλάδα μπας και τους ξυπηνσει..Ελπιζω τελικά η κυβέρνηση της ΝΔ να παψει να βάζει προσκόμματα.
    babis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ΣΤΡΑΤΗΓΕ ΣΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΑΛΑ ΤΑ ΠΑΣ,
    ΓΙΑ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΑΜΦΙΒΑΛΛΩ.
    ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΓΡΑΦΕΙΣ ΤΙ ΔΙΑΤΟΜΗ ΕΧΕΙ Ο ΑΓΩΓΟΣ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ?
    ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΓΡΑΦΕΙΣ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΠΛΗ ΒΡΥΣΟΥΛΑ?
    ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΓΡΑΦΕΙΣ ΓΙ ΑΥΤΟΝ ΤΟΥ ΔΥΡΡΑΧΙΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΑΓΩΓΟΣ?
    ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΓΡΑΦΕΙΣ ΓΙ ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΟΙ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΤΟΥ ΚΙΡΚΟΥΚ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΤΑΛΗΓΕΙ ΣΤΗ ΧΑΙΦΑ?
    ΓΙΑΤΙ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΖΕΙΣ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΣΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΙΝΑΙ Η ΒΡΥΣΟΥΛΑ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ?
    ΤΙ ΜΕΤΩΠΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΥΓΡΟΥΣΗ ΒΛΕΠΕΙΣ ΣΤΗ ΒΡΥΣΗ ΤΗΣ 'ΚΟΛΟΠΕΤΙΝΙΤΣΑΣ' ΜΕ ΤΟ ΣΥΜΠΑΘΕΙΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΒΛΕΠΕΙΣ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΔΙΠΛΑ?
    Η ΜΗΠΩΣ ΝΟΜΙΖΕΙΣ ΟΤΙ ΣΤΟ ΜΠΛΟΓΚ
    ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΑΣΧΕΤΟΙ?
    ΕΠΕΙΔΗ ΜΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙΣ
    ΜΑΛΛΟΝ ΚΙ ΕΣΥ ΒΑΥΚΑΛΙΖΕΣΑΙ,
    ΠΡΑΓΜΑ ΚΑΚΟ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΣΤΡΑΤΗΓΟ,
    ΜΗ ΜΑΣ ΞΑΝΑΚΑΝΕΙΣ ΠΕΡΙΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ
    ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΓΙΑΤΙ Ο ΒΑΥΚΑΛΙΣΜΟΣ ΞΕΡΕΙΣ ΠΩΣ ΛΕΓΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΘΟΜΙΛΟΥΜΕΝΗ
    ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΒΑΘΜΟ ΣΟΥ ΒΛΑΠΤΕΙ.

    ΥΓ:ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΜΗΝ ΕΛΕΓΕΣ ΤΕΤΟΙΑ ΟΤΑΝ ΕΙΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ΗΑΠΟΨΗ ΕΝΟΣ ΥΠΕΡΜΑΧΟΥ ΤΟΥ ΑΓΩΓΟΥ -ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 21/5/07-ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΑΓΩΓΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ -ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
    ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΑΓΩΓΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ -ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

    ΗΑΠΟΨΗ ΕΝΟΣ ΥΠΕΡΜΑΧΟΥ ΤΟΥ ΑΓΩΓΟΥ Για να μην κινδυνεύσουμε να χαρακτηρισθούμε μονομανείς ή γραφικοί αντιρρησίες (ή «μειοψηφίες» όπως κάποιοι απαξιωτικά μας αποκαλούν) παρουσιάζουμε την άποψη-ανάλυση ενός ένθερμου υποστηρικτή του αγωγού . Ο Άντγος ε.α. κ. Γεωργίος Δ. Λιάκουρης Πτυχιούχος ΝομικήΑ.Π.Θ.και μέλος του Συνδέσμου Επιτελ.ων Εθνικής Αμύνης γράφει στις 8 Απριλίου του 2007: «Στις 15 Μαρτίου 2007, σε μια εντυπωσιακή τελετή, ενώπιον των Προέδρων της Ελληνικής και Ρωσικής Δημοκρατίας και των Πρωθυπουργών της Ελλάδος και Βουλγαρίας, υπεγράφη μια ιστορική συμφωνία.. Η παρούσα ανάλυση αποσκοπεί να δώσει μια εικόνα της συμφωνίας απαλλαγμένη από υπερβολές ή μεμψιμοιρίες, αλλά και των επιπτώσεων που η συμφωνία αυτή έχει για τη χώρα μας. Ιστορικό ..(αναφέρει το γνωστό ιστορικό του αγωγού) Αναμενόμενα Οφέλη από τον Αγωγό Κοινή είναι η διαπίστωση, ότι τα οφέλη από την κατασκευή του αγωγού θα είναι σημαντικότερα σε γεωπολιτικό-στρατηγικό επίπεδο, παρά σε οικονομικό, χωρίς βέβαια να παραβλέπονται και αυτά. Συγκεκριμένα: Ο αγωγός συμβάλλει σημαντικά στην επίτευξη της διεθνούς «ενεργειακής ασφάλειας», με συνέπεια η Ελλάδα να τοποθετείται δυναμικά στο διεθνή πετρελαϊκό χάρτη, αναβαθμίζοντας έτσι τη διεθνή στρατηγική και πολιτική της θέση. Η σημασία του αγωγού αυξάνει εάν συνδυασθεί και με τον υπό κατασκευή αγωγό φυσικού αερίου Τουρκία-Ελλάδα-Ιταλία. Στο σημείο αυτό πρέπει να είμεθα ρεαλιστές και να μη υπερβάλλουμε, ως συνήθως. Αυτό διότι ακούστηκαν υπερβολές όπως, ότι με την κατασκευή του αγωγού επιλύσαμε το στρατηγικό πρόβλημα της χώρας μας και άλλα παρόμοια. Θεωρούμε ότι όλες οι εκτιμήσεις πρέπει να γίνονται με βάση τις δυνατότητες και τα πραγματικά δεδομένα της χώρας μας και η συμφωνία να ανάγεται στην πραγματική της διάσταση..........(Σ.Σ. Παρακάτω αναφέρονται τα γνωστά' πλεονεκήματα 'του αγωγού ) για να φτάσουμε στην ουσία της ανάλυσης του Αντιστράτηγου ε.α. στους ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥΣτου: << Προβληματισμοί Βεβαίως η κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη δεν έχει μόνο θετικά στοιχεία και πλεονεκτήματα. Τουναντίον υπάρχουν και σημεία, τα οποία πρέπει να προσεχθούν ιδιαίτερα, κυρίως από την πολιτική ηγεσία, αλλά και την τοπική κοινωνία . Ως τέτοια σημεία θεωρούνται: 1 . Πρώτο και κύριο οι σημαντικές ενδεχόμενες περιβαλλοντολογικές επιπτώσεις που το έργο αυτό θα επιφέρει στην περιοχή. Μια περιοχή μεγάλου φυσικού κάλους, η οποία προστατεύεται από διεθνείς περιβαλλοντολογικές συνθήκες και η οποία έχει μεγάλες προοπτικές αναπτύξεως ειδικών μορφών τουρισμού. Όλα αυτά κινδυνεύουν εάν δεν μελετηθούν σοβαρά και δεν ληφθούν αυστηρά μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος κατά τη φάση κατασκευής και λειτουργίας του αγωγού. Από τα πλέον επίσημα χείλη διακηρύχθηκαν άριστες προθέσεις για το θέμα αυτό. Επειδή όμως οι πολιτικές διακηρύξεις-προθέσεις από την πράξη πολλές φορές απέχουν «παρασάγκας», όταν μάλιστα διακυβεύονται μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και εμπλέκονται οικονομικοί κολοσσοί, το θέμα πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα και να αναπτυχθούν, από τώρα, οι κατάλληλοι μηχανισμοί παρακολουθήσεως και ελέγχου. 2. Πολλοί θεωρούν ότι η διακρατική συμφωνία έχει αρκετές «γκρίζες ζώνες» και χαριστικές ρυθμίσεις υπέρ του κύριου παίκτη, δηλαδή της Ρωσίας. Ως τέτοιες θεωρούνται το ότι η διοίκηση( το Management) του αγωγού ασκείται πλήρως από τη ρωσική πλευρά. Επίσης το ότι δεν είναι εγγυημένες οι ελάχιστες ποσότητες ροής πετρελαίου και ότι οι λοιποί, πλην Ρωσίας, συμβαλλόμενοι δεν έχουν λόγο για το θέμα αυτό. Με άλλα λόγια σε περίπτωση που η Ρωσία αποφασίσει, για οποιονδήποτε λόγο, να μειώσει τις διερχόμενες ποσότητες οι άλλοι συμβαλλόμενοι δεν έχουν δικαίωμα να ασκήσουν δικαίωμα αρνησικυρίας στην απόφαση αυτή . Επίσης πολλοί εκτιμούν ότι το προβλεφθέν κόστος διελεύσεως του ενός ευρώ, είναι μικρό, σε σχέση και σε σύγκριση με ανάλογα κόστη σε άλλους αγωγούς. 3. Ως ένας άλλος προβληματισμός θεωρείται ότι τόσο κατά τη διάρκεια, αλλά κυρίως κατά τη φάση της λειτουργίας του, ο αγωγός θα αποτελεί σημαντικό στόχο τρομοκρατικών οργανώσεων . Επομένως η φύλαξη των εγκαταστάσεων θα αποτελέσει σημαντικό πρόβλημα ασφαλείας , το οποίο θα αφορά την ΕΛΑΣ, το Λιμενικό Σώμα, αλλά και τις Ένοπλες Δυνάμεις, με ότι αυτό σημαίνει από απόψεως συνεργασίας, διαθέσεως προσωπικού και μέσων κλπ. 4 . Αδιευκρίνιστη παραμένει ακόμη η αντίδραση και στάση της Αμερικής στο θέμα. Οι ΗΠΑ, καίτοι έχουν αποφύγει επίσημες αρνητικές αντιδράσεις, έχουν καταστήσει σαφές ότι σε καμία περίπτωση δεν θα επιθυμούσαν, τόσο μια επανεμφάνιση της Ρωσίας στο προσκήνιο των Βαλκανικών θεμάτων, όσο κυρίως στην πλήρη εξάρτηση της Ευρώπης από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες. Θετικό στοιχείο αποτελεί η διαφαινόμενη, μέσω Βουλγαρίας και ενδεχομένως και Ελλάδος, συμμετοχή αμερικανικών και άλλων συνεργαζομένων με αυτές, εταιρειών στο εταιρικό σχήμα του αγωγού. Έτσι έχουμε την αμερικανική Chevronνα έχει επαφές με τη βουλγαρική και ελληνική κυβέρνηση για την αγορά ποσοστού συμμετοχής στη διεθνή κοινοπραξία, κάτι στο οποίο φαίνεται ότι συναινεί και η ρωσική πλευρά. Πιθανή επίσης θεωρείται η συμμετοχή της ρωσοβρετανικής εταιρείας TNT-BP, ενώ υπάρχουν πληροφορίες ότι ενδιαφέρον έχουν επιδείξει οι εταιρείες που συμμετέχουν στον αγωγό CPC. Είναι ο αγωγός που μεταφέρει το πετρέλαιο από το Τενγκίζ στο Νοβοροσίσκ και στον οποίο συμμετέχουν εκτός της Chevron, η Mobil, Agip και καζάκικες εταιρείες, αλλά και εταιρείες από το Ομάν. 5 .Τέλος ο σημαντικότερος, κατά την άποψή μας προβληματισμός έχει να κάνει με την εμφάνιση στο προσκήνιο της περιοχής των Βαλκανίων της Ρωσίας, έστω σε αυτή τη φάση υπό τη μορφή του ενεργειακού και κατ επέκταση οικονομικού «παίκτη». Μέχρι τώρα θεωρούσαμε ότι η όποια ισορροπία και σταθερότητα στα Βαλκάνια είχε επιτευχθεί με την παρουσία και συνεργασία των ΗΠΑ και της ΕΕ και την έλλειψη ανταγωνισμού των Μεγάλων Δυνάμεων στην περιοχή, με τη Ρωσία να απέχει ή τουλάχιστον να μην έχει ενεργό συμμετοχή στα τεκταινόμενα. Η εμφάνιση αυτή της Ρωσίας σε συνδυασμό με τις έντονες αντιδράσεις της στην εγκατάσταση αντιπυραυλικών συστημάτων σε Τσεχία, Πολωνία, αλλά και στο θέμα του σχεδίου Αχτισάρι για το Κόσσοβο, ίσως σηματοδοτούν μια πιο ενεργό παρουσία, με άδηλες συνέπειες για τη σταθερότητα στην περιοχή. Αυτό θεωρείται σημαντικό, διότι ορθώς πάγια προϋπόθεση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στην περιοχή είναι η ύπαρξη σταθερότητας. Ότι λοιπόν αποσταθεροποιεί την περιοχή έρχεται σε αντίθεση με τα ελληνικά συμφέροντα. Από την άλλη πλευρά η παρουσία της Ρωσίας εφόσον περιορίζει τυχόν αυθαιρεσίες και μονομέρειες στις αποφάσεις της υπερδυνάμεως είναι καλοδεχούμενη. Συναφής είναι και ο προβληματισμός που έχει να κάνει με το μεγάλο παιχνίδι , που ακολουθεί και αφορά στην προμήθεια της Ευρώπης με φυσικό αέριο. Ήδη η εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο είναι σημαντική . Στο χάρτη «2» φαίνονται καθαρά η εξάρτηση κατά ευρωπαϊκή χώρα. Επιθυμία της ΕΕ, είναι να απεξαρτηθεί, κατά το δυνατόν, από τη Ρωσία και να αναζητήσει εναλλακτικές λύσεις. Αυτό όμως είναι σχετικό διότι όλα τα κράτη-μέλη δεν φαίνεται να συμμερίζονται την άποψη αυτή και προβαίνουν σε σημαντικές διακρατικές συμφωνίες προμηθείας φυσικού αερίου και πετρελαίου από τη Ρωσία. Προς την ίδια κατεύθυνση πιέζουν την Ευρώπη και οι ΗΠΑ, για τους δικούς τους λόγους, που έχουν σχέση με την προσπάθεια μειώσεως του ρυθμού οικονομικής αναπτύξεως της Ρωσίας, της πολιτικής εξαρτήσεως της Ευρώπης από της Ρωσία, ως συνέπειας της εξαρτήσεως από το φυσικό αέριο, αλλά και να προωθήσουν στην Ευρώπη αέριο από άλλες πηγές. Με άλλα λόγια να κρατήσουν μακριά την ΕΕ από τη Ρωσία αποτρέποντας κάθε πιθανή αιτία προσέγγισής τους. Ποία η σχέση της Ελλάδος στο παιχνίδι αυτό; είναι προφανές ότι οι μεν Ρώσοι επιθυμούν από τον αγωγό αερίου Τουρκία-Ελλάδα-Ιταλία να διέρχεται αποκλειστικά ρωσικό αέριο, ενώ κυρίως οι ΗΠΑ και δευτερευόντως η ΕΕ προτείνουν αέριο που θα προέρχεται από την Κασπία και κυρίως Καζακστάν και Αζερμαιτζάν. Κινδυνεύει λοιπόν η Ελλάδα να βρεθεί στη δίνη ενός διεθνούς παζλ διπλωματικών, οικονομικών και γεωπολιτικών ανταγωνισμών μεταξύ των Μεγάλων Δυνάμεων , από το οποίο μπορεί να εξέλθει κερδισμένη, αλλά και με ζημιές, αν αναλογισθούμε ότι στις περιπτώσεις αυτές ισχύει η λαϊκή ρήση ότι « όπου παλεύουν τα βουβάλια την πληρώνουν τα βατράχια» ...................... Εκείνο που προβληματίζει, πέρα από τις ενδεχόμενες περιβαλλοντολογικές επιπτώσεις, είναι μήπως η Ελλάδα, εξαιτίας του αγωγών, βρεθεί στη δίνη του ανταγωνισμού των Μεγάλων Δυνάμεων, κάτι που απαιτεί ιδιαίτερα προσεκτικές και λεπτές πολιτικές, διπλωματικές κινήσεις και ενέργειες, για να εξασφαλισθούν και προωθηθούν τα εθνικά συμφέροντα και να αποφευχθούν οι ενδεχόμενοι κίνδυνοι». Όταν ένας ένθερμος υποστηρικτής του αγωγού εκφράζει τέτοιους προβληματισμούς ,ο κάθε σκεπτόμενος πολίτης που θέλει το καλό αυτού του τόπου,μπορεί εύκολα να αντιληφθεί γιατί ο αγωγός Μπουργκάς -Αλεξανδρούπολη θα αποτελέσει την καταστροφή αυτού του τόπου και πρέπει να ματαιωθεί ! ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΑΓΩΓΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ - ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ΕΚΤΟΣ ΑΥΤΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΕ ΜΟΥ ΜΑΣ ΕΚΛΕΨΕΣ ΤΗΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΠΟ ΤΟ BLOG ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΑΓΩΓΟ http://notoburgasalexandroupolispipe.blogspot.com/

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *