GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Για το βιβλίο Ιστορίας της ΣΤ' Δημοτικού...

Του Φώτη Περλικού* Το βιβλίο Ιστορίας της ΣΤ΄ Δημοτικού, για το οποίο πολύς λόγος εξακολουθεί να γίνεται, επιχειρεί να υποδείξει ένα διαφορ...


Του Φώτη Περλικού*

Το βιβλίο Ιστορίας της ΣΤ΄ Δημοτικού, για το οποίο πολύς λόγος εξακολουθεί να γίνεται, επιχειρεί να υποδείξει ένα διαφορετικό δρόμο στην εκμάθηση της ελληνικής ιστορίας, απαλλαγμένο από τα βαρίδια του παρελθόντος. Αν και απαιτούνται διορθώσεις σε επιμέρους σημεία του περιεχομένου του, πρόκειται σε γενικές γραμμές για ένα καλογραμμένο βιβλίο, η προσέγγιση του οποίου είναι χρήσιμο να υιοθετηθεί και να επεκταθεί και σε άλλα διδακτικά εγχειρίδια.
Για δεκαετίες η εκπαιδευτική διδασκαλία του μαθήματος της ιστορίας στη χώρα μας χαρακτηρίστηκε από ένα έλλειμμα ιστορικής αλήθειας, με δεκάδες σελίδες της διδασκόμενης ύλης να κινούνται στα όρια της παιδικής αφέλειας και της φανερής προπαγάνδας, κατά τρόπο συχνά προσβλητικό για τη νοημοσύνη μαθητών και δασκάλων, με μοναδικό στόχο να οικοδομήσει μια «εθνική συνείδηση» με συγκεκριμένο ιδεολογικό περιεχόμενο και πολιτική στόχευση.
Η ενδεχόμενη απόσυρση του βιβλίου και η αντικατάστασή του θα ισοδυναμεί ουσιαστικά με υποχώρηση απέναντι στους θιασώτες της «κλειστής» Ελλάδας που πορεύονται στο μέλλον με το βλέμμα στο παρελθόν. Τούτο διότι, στις διαφορετικές απόψεις που διατυπώνονται για το επίμαχο βιβλίο, αντιπαρατίθενται δύο διαφορετικές «Ελλάδες», δύο διαφορετικές αντιλήψεις για τη θέση της χώρας μας στο σημερινό κόσμο. Μία Ελλάδα σύγχρονη, εξωστρεφής, προοδευτική, φιλελεύθερη και αισιόδοξη. Και μια Ελλάδα οπισθοδρομική συντηρητική, φοβική και μισαλλόδοξη, που ανταλλάσει τις δυνατότητες του μέλλοντος με ένα εξωραϊσμένο και εξιδανικευμένο παρελθόν.
Το γνωστό φαιοκόκκινο μέτωπο, όπου το σύνηθες ετερόκλητο πλήθος των έξαλλα φωνασκούντων επαγγελματιών κινδυνολόγων των «τηλε-παραθύρων» που μονότονα ξιφουλκούν εξ αριστερών και εκ δεξιών ενάντια σε κάθε προσπάθεια εκσυγχρονισμού της ελληνικής Πολιτείας και κοινωνίας, βρήκε ακόμη μία φορά την ευκαιρία να υπενθυμίσει τη παρουσία του. Παρουσία αναμφίβολα χρήσιμη, προκειμένου να γνωρίζουμε τι να αποφεύγουμε ώστε να ξαναβρεί η πατρίδα μας το χαμένο βηματισμό της μέσα στην Ιστορία. Η Φιλελεύθερη Συμμαχία αισθάνεται για πολλοστή φορά υπόχρεη να υπενθυμίσει σε όλους τους αυτόκλητους υπερασπιστές μίας «ελληνικότητας» την οποία ταυτίζουν με τις συντηρητικές ιδεοληψίες τους, τη ρήση του Δ. Σολωμού πως «εθνικό είναι το αληθές» και όχι το αντίστροφο.
Η κοινωνική συνείδηση και η αίσθηση κοινής ιστορικής πορείας αναπτύσσεται μέσα από την ενότητα στη διαφορά και όχι στη βάση μιας κεντρικά κατευθυνόμενης ομογενοποίησης στη βάση των πλέον αναχρονιστικών μεθόδων της κατασκευής εξωτερικών απειλών μέσα από την υποχρεωτική ανάγνωση των αιματοβαμμένων σελίδων της διδασκόμενου μαθήματος της ιστορίας.
Η Φιλελεύθερη Συμμαχία προτείνει την κατάργηση του ενός και μοναδικού συγγράμματος που επιβάλλεται από τον κρατικό υπάλληλο και το κομματικό στέλεχος. Προτείνει τη δυνατότητα του γονέα να επιλέγει το σχολείο φοίτησης των παιδιών του, με την εισαγωγή του συστήματος των «κουπονιών εκπαίδευσης», πολιτική που επεκτείνεται διεθνώς. Προτείνει την αποκρατικοποίηση όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, με στόχο την αυτοτέλεια και την ανεξαρτησία των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, ως την αναγκαία προϋπόθεση κατάκτησης της κοινωνίας της γνώσης. Μία δυναμική και ευημερούσα κοινωνία των πολιτών απαιτεί πολίτες με αυξημένη κριτική ικανότητα και όχι άβουλους υπηκόους που αναπαράγουν την ημιμάθεια, τα εθνικά στερεότυπα, τις ανασφάλειες και τον αυτάρεσκο ναρκισσισμό τους.
*Μέλος της Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής
της "Φιλελεύθερης Συμμαχίας"

124 σχόλια

  1. ΚΙ'ΥΣΤΕΡΑ ΞΥΠΝΗΣΑΜΕ.
    ΚΑΙ Ω ! ΤΟΥ ΘΑΥΜΑΤΟΣ.
    ΣΤΑ ΒΟΡΕΙΑ ΣΥΝΟΡΑ ΜΑΣ ΕΙΧΑΜΕ ΤΗΝ ΕΛΒΕΤΙΑ, ΤΗΝ ΔΑΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΓΑΛΛΙΑ,
    ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΔΕ, ΕΙΧΑΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΚΑΙ ΟΛΙΓΟΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑ.
    ΒΡΕ ΑΝΤΕ ΑΠΕΚΕΙ, ΨΕΥΤΟΚΟΥΛΤΟΥΡΙΑΔΗΔΕΣ,
    ΛΑΜΟΓΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΣΜΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιατί δεν βάζετε και τη φωτογραφία του ποιητή που συνέταξε το άρθρο;
    Δεν πρέπει να ξέρουμε πώς είναι αυτός που γράφει τόσες αερολογίες;
    Όταν κάνετε promotion να το κάνετε σωστά.
    Αερολογία πολλών μποφόρ, σου λέω!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΜΕΡΙΚΟΙ ΖΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΟΣΜΑΡΑ ΤΟΥΣ.ΘΕΩΡΟΥΝ "ΠΡΟΟΔΟ" ΤΗΝ ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΣΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΗΓΜΕΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ TO STATE DEPARTMENT ΤΩΝ ΗΠΑ KAI TO ΙΔΡΥΜΑ ΤΟΥ ΜΑΦΙΟΖΟΥ ΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΩΝ GEORGE SOROS.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "Η Φιλελεύθερη Συμμαχία προτείνει την κατάργηση του ενός και μοναδικού συγγράμματος..." Δηλαδή των βιβλίων του Δημοτικού!!!!!
    Κι ύστερα ήρθαν οι μέλισσες... με τα μελισσόπουλα και με τα παιδόπουλα (τρις)...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΜΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΛΥΣΗ:
    ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΝΑ ΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΕ ΠΗΓΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΣΥΜΟΡΦΩΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΕΠΙΚΡΑΤΟΥΣΑ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ
    (αν υπάρχουν π.χ πηγές για τα κρυφά σχολιά να αναφέρονται ,αν υπάρχουν πηγές για ελεύθερα σχολιά το ίδιο .Σε περίπτωση μη ύπαρξης πηγής να αναφέρονται όλες οι επικρατούσες απόψεις και πώς επικράτησαν τ΄άλλα είναι καρατζαφεροπαπαθεμελίστικα) )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ενημερώνω την ομήγυρη, ότι το απόσπασμα στο top post είναι από την ποιητική συλλογή
    «Μονόλογος με την κάλπη» και από το κεφάλαιο «φαιοκόκκινο φεγγάρι, σε μισώ πολύ-πολύ», των εκδόσεων «Ταυράκι» .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Προς τον ανώνυμο των πρώτων σχολίων:

    Προσπάθησε να γράφεις ένα σχόλιο κάθε φορά για να φιλτράρουμε τις μπούρδες σου πιο εύκολα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΣΑΣ, ΚΥΡΙΕ...
    ΜΑΖΙ ΣΑΣ ΣΥΝΩΣΤΙΖΟΝΤΑΙ, ΟΠΩΣ ΣΤΗΝ ΣΜΥΡΝΗ, Ο κ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, Η κ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ, Ο κ. ΜΠΙΣΤΗΣ, Η κ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ, Ο ΣΥΡΙΖΑ, ΠΡΟΔΗΛΩΣ Ο ΜΙΣΤΕΡ ΤΖ. ΜΠΟΥΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δεν είναι τυχαίο ότι όλοι όσοι ήταν υπέρ του σχεδίου Ανάν είναι και υπέρ του βιβλίου . Με βάζει σε πολλές σκέψεις ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΟΠΩΣ ΠΟΛΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΜΑΡΞ Η ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΜΑΡΞ ΧΩΡΙΣ ΝΑΧΟΥΝ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΤΙΠΟΤΕ .
    ΕΤΣΙ ΦΟΒΑΜΑΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ
    "ολες τους οι γνωσεις, ειναι οι φημες και οι διαδοσεις"............

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. 8.35 ΑΡΑ ΚΑΛΟ ΣΟΥ ΚΑΝΕΙ, "Κ Α Θ Ε Σ Α Ι Κ Α Ι Σ Κ Ε Φ Τ Ε Σ Α Ι"!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. συμφωνω με "ιστωρ" 7.31

    ΑΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΙΔΙΚΟΥΣ ! ΠΑΤΕ ΓΙΑ ΕΓΧΕΙΡΙΣΗ ΣΤΟΝ ΚΡΕΟΠΩΛΗ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. το θεμα ειναι σαφεστατα πολιτικο.
    αρα πρεπει να σκεφτουμε τι συμφερει περισσοτερο : να εξακολουθησουμε να γαλουχουμε γενεες τουρκοφαγων οπως περιπου εμεις μεγαλωσαμε ή να εκθρεψουμε γενεες που θα δεχτουν τους γειτονες ως ισοτιμα μελη της εε και του νατο που (θεωρητκα) προστατευουν τα συνορα μας? και τη διεθνη νομιμοτητα στο αιγαίο? Και οντως ειναι θεωρητικη αυτη η προστασια - αλλα απο τη πρακτικη μη προστασια δεν ειναι καλύτερη?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω μόνο, ότι το κείμενο αυτό δεν είναι δικό μου, αλλά είναι από το Δελτίο Τύπου της Φιλελεύθερης Συμμαχίας στις 13/3/07. Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ΜΟΛΙΣ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΛΙΓΟ ΣΤΟΝ ALPHA ΣΕ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΣΤ’,Ο ΖΟΥΡΑΡΗΣ ΤΑΠΩΣΕ ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΤΟΝ ΜΠΙΣΤΗ. Ο ΟΠΟΙΟΣ ΜΠΙΣΤΗΣ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ,ΛΕΕΙ, ΝΑ ΤΟΥ ΜΙΛΟΥΝ ΣΤΟΝ ΠΛΗΘΥΝΤΙΚΟ. ΕΧΑΣΕ ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΗΝ ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΤΑΠΑ ΤΟΥ ΕΞΟΧΟΥ ΑΠΟΨΕ ΖΟΥΡΑΡΗ ΣΤΟΝ ΩΣ ΣΥΝΗΘΩΣ ΘΛΙΒΕΡΟ ΜΠΙΣΤΗ.ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΣΕ Ο ΚΑΚΟΜΟΙΡΗΣ ΝΑ ΠΟΥΛΗΣΕΙ ΕΞΥΠΝΑΔΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Δηλαδή δεν γίνεται να διορθώσουμε τα βιβλία ιστορίας προς το αντικειμενικότερο χωρίς να πληρώνουμε οι γονείς ακόμη περισσότερα για τη "δωρεάν" παιδεία?
    Άντε ρε trojan horse!
    Άντε ρε πλασιέ βιβλίων να πουλήσεις αλλού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ΤΟΝ ΜΠΙΣΤΗΞΕ ΤΟΜ ΜΠΙΣΤΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Η ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΔΕΝ ΠΑΡΑΓΕΙ ΙΣΤΟΡΙΑ. Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΑΡΑΓΕΙ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ.

    ΑΝ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ, ΓΙΝΑΜΕ ΕΜΕΙΣ ΓΕΡΜΑΝΟΦΑΓΟΙ; Ή ΜΗΠΩΣ ΕΓΙΝΑΝ ΓΕΡΜΑΝΟΦΑΓΟΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΑ ΕΖΗΣΑΝ;

    Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΚΡΥΠΤΕΤΑΙ.

    ΠΡΟΣ ΚΑΜΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ.

    ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ Ή ΑΜΦΙΛΕΓΟΜΕΝΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΣΦΑΛΩΣ ΚΑΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ.

    ΟΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΔΙΑΚΑΤΕΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΜΙΑ ΙΔΕΟΛΗΠΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ. ΚΑΝΟΥΝ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΤΩΝ ΙΔΕΩΝ ΤΟΥΣ. ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΙΣΤΟΡΙΑ.

    ΑΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΙΔΕΟΛΗΠΤΙΚΟΣ ΤΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ Η ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΝΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΑΝΤΙΠΡΟΣΏΠΟΥΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗΣ ΤΗΣ ΜΙΑΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΗΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. paidia exete dikio. KATAPLIKTIKOS itan apopse o zouraris.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. 9:16, ΔΕΝ ΡΩΤΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΚΑΝΕΝΑΝ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. 916
    η θεωρια απολυτα σωστη
    στη πραξη ομως?
    που ξεκινησε η επανασταση?
    κρυφο σχολιο?
    κλεφτες?
    Κλεφτες?
    Εκμαθηση ιστοριας μεχρι τη συγχρονη ΄η σταματαμε οπου προλάβουμε?
    η ομολογουμενως, κι απο τους ιδιους τους συγγραφεις, ατυχης περιγραφη του quai της Σμυρνης το '22 σημαινει πως συνολικα η αποψη του νεου βιβλιου ειναι για πεταμα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. ΦΙΛΕ 9:23

    Η ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ’22 ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΖΗΤΗΜΑ. ΑΣΕ ΠΟΥ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΟ ΘΕΩΡΗΣΩ ΛΑΘΟΣ ΤΟΥΣ. ΑΠΟΔΟΘΗΚΕ ΕΤΣΙ ΜΕ ΣΑΦΗ ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟ ΣΚΟΠΟ.

    ΜΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΖΕΙΣ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΣΕ ΕΝΑ ΤΥΧΑΙΟ ΛΑΘΟΣ.

    ΜΗΠΩΣ ΝΑ ΑΠΑΛΥΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΚΦΡΑΣΕΙΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΩΘΗΘΕΙ Η ΕΒΡΑΙΟΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΦΙΛΙΑ;

    ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΤΡΑΓΙΚΟ ΛΑΘΟΣ.

    Η ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΟ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΗΣ ΑΠΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥΣ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΙΧΕ ΔΩΣΕΙ ΣΑΦΗ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ.

    ΚΟΙΝΩΣ ΗΤΑΝ ΕΝΑ ΚΑΤΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ ΒΙΒΛΙΟ.

    ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΗΤΑΝ ΠΟΛΥ ΚΑΚΑ ΒΙΒΛΙΑ ΔΕΝ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΖΥΓΑΡΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΣΕΙ ΤΟ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΒΙΒΛΙΟ.

    ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ.

    ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΝΑ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΒΙΒΛΙΑ ΚΑΤΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ.

    ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΕΙΠΑ ΑΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥΣ ΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΜΙΑ ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥΣ ΑΠΟ ΔΙΑΦΟΡΑ ΡΕΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΟΠΩΣ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΑΥΤΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Τον Ζουράρη δεν τον πάω αλλά να τον
    ακούσω να ταπώνει τον Μπίστη και
    τι στον κόσμο!!!! Ο οποίος Μπίστης
    αφού δεν έφαγε όσο έπρεπε από τον
    ΣΥΝ και όποιο κόμμα πέρασε κατέληξε
    εκεί που κατέληξε γλύφτης στο ΠΑΣΟΚ
    Που να μείνει και να τον χαίρονται.
    Εγώ πάντως ένα φτύσιμο πολιτικό
    του το χρωστάω.Συγγνώμη παρασύρθηκα
    Για το δε βιβλίο που εγώ καταλήξαμε
    να ξαναδιαβάζουμε βιβλία της ΣΤ
    ας μου πεί κάποιος ποιά είναι αυτή
    η κυρία που βγαίνει στα κανάλια
    και το έγραψε πόσα πήρε και γιατί
    πρέπει οι πρόσφυγες προγονοί μου
    να βγήκαν ένα ηλιόλουστο πρωί στην
    παραλία της Σμύρνης για βόλτα.Και
    συμφωνώ ότι όσοι στήριζαν το σχέδιο
    Ανάν στηρίζουν και το βιβλίο μαζί
    με τον βοβαρδισμό τηςΣερβίας.
    Ευτυχώς που η Ακαδημία Αθηνών
    τους τα έχωσε πράγμα πολύ παράξενο
    γιατί είναιδυσκολοκίνητη λόγω ηλικίας.Και έτσι όπως πάμε σε
    λίγο θα πώ στα παιδιά μου ότι δεν
    υπήρχε τουρκική ή γερμανική κατοχή.
    Οποιος θέλει πάντως ας διαβάσει
    Κορδάτο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ. ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΠΡΟΘΕΣΕΩΝ.

    ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΒΙΒΛΙΟ ΥΠΟΚΡΥΠΤΕΙ ΛΙΓΟΤΕΡΗ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ "ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ" ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΟΥ ΜΑΘΑΜΕ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΜΑΣ ΧΡΟΝΙΑ... ΚΑΙ ΩΣ ΕΚ ΤΟΥΤΟΥ ΚΙΝΕΙΤΑΙ ΣΕ ΣΩΣΤΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ. ΑΣΦΑΛΩΣ ΕΠΙΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΚΥΠΡΟΣ?
    ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΦΙΛΗΣ ΜΟΥ
    ΣΤΗΝ ΚΥΡΗΝΕΙΑ?ΚΑΙ Ο ΦΙΛΟΣ ΜΟΥ
    ΠΟΥ ΤΟΝ ΣΚΟΤΩΣΑΝΕ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ
    ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ.ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΚΔΙΚΗΤΙΚΟΙ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Όποιος πιστεύει οτι υπάρχει αντικειμενική ιστορία είναι απλώς λαϊκιστής.
    Η ιστοριογραφία διακρίνεται σε δύο βασικές κατηγορίες: στην εθνική ιστορία, που αποτελεί νομιμοποιητική γνώση και θεμελίωση της εθνικής ταυτότητας και στην ιστορία από τις πηγές, που είναι η παράθεση μαρτυριών, που συνθέτουν το ιστορικό γεγονός.
    Τα παιδιά στο Δημοτικό μαθαίνουν εθνική ιστορία. Τα παιδιά στο Λύκειο θα έπρεπε να μαθαίνουν ιστορία από τις πηγές. Τα παιδιά στο Πανεπιστήμιο την ιστορική έρευνα.

    Πραγματικά, δε γνωρίζω το περιεχόμενο του επίμαχου βιβλίου και φαίνεται να μη το γνωρίζει κανείς, απ' αυτούς τουλάχιστον που το σχολιάζουν με ανακοινώσεις.
    Πώς εξηγείται να βγάζουμε ανακοινώσεις μιλώντας περί ανέμων και υδάτων, να θεωρούμε οτι κάποια σημεία πρέπει να αλλάξουν και να μη λέμε ποιά είναι αυτά;
    Είναι ουσιαστική συζήτηση αυτή, ή ιδεολογική αντιπαράθεση γενικώς και αορίστως;
    Απορώ μάλιστα - καθώς όπως διαβάζω το κείμενο αποτελεί ανακοίνωση της Φιλελευθερης Συμμαχίας - πώς είναι δυνατόν άνθρωποι που ομνύουν υπέρ της κοινής λογικής, να την παραβιάζουν κατ' αυτόν τον τρόπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. TA PRAGMATA EINAI APLA. KAI OXI TOSO TRAGIKA OSO TA PAROUSIAZOUN OI AGGWDEIS ELLHNES, OI AUTHENTIKOI, AUTOI POU EXOUN TO PATRIWTIKO MONOPOLIO.
    1. TO VIVLIO DEN EINAI EKSW APO TIS ORIZOUSES THS ETHNIKHS IDEOLOGIAS. DEN APEXEI DE KAI TOSO POLY APO TO PROHGOYMENO.
    2. TO VIVLIO EXEI PROVLIMATA, OPWS OLA TA VIVLIA. EINAI DEUTEREUONTA KAI DEN EXOUN OI SYGGRAFEIS ANTIRHSSH NA TA DIORTHWSOUN.
    3.TO VIVLIO KANEI KAPOIES EPILOGES OPWS EINAI AUTONOHTO GIA KATHE VIVLIO. AUTES OI EPILOGES EINAI SYMFWNES ME TH DIETHNH VIVLIOGRAFIA. KAI AYTO DEN EINAI KAKO! KATHE ALLO. GIA TON APLO LOGO OTI AYTO SHMAINEI OTI EINAI EPISTHMONIKA ARTIO.
    4. EPITELOUS, PREPEI NA GINEI KATANOHTO OTI H ISTORIA EINAI MIA EPISTHMH. GIATI DEN AMFISVITEITE TA PAGKOSMIA IATRIKA DEDOMENA, TIS KATAKTHSEIS THS FYSIKHS, THS OIKONOMIKHS EPISTHMHS? H ISTORIA OPWS OLES OI EPISTHMES, EKSELISSETAI. DEN EINAI POIHMA.
    5. TELEYTAIA PARATHRHS, TO VIVLIO DIALYEI THN DYNATOTHTA THS APOSTITHISHS. AYTHS POU EXEI VGALEI GENNIES AGRAMMATWN! OUTE AUTO APODEXESTE???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Ερώτηση προς ανιστόρητους. Το 1922 η Ελλάδα εισέβαλε στη Τουρκία και θέλησε να φτάσει μέχρι την Άγκυρα. Ο ελληνικός στρατός έκανε σφαγές λεηλασίες βιασμούς. Αρκεί να διαβάσει κανείς τις ανταποκρίσεις των ευρωπαϊκών εφημερίδων. εΡΏΤΗΣΗ 2. Μόνο οι Ρωμιοί της Τουρκίας ξεριζώθγκαν;. Οι Τούρκοι της Μακεδονίας; Το έθνος πρέπει να θεωρεί εθνικό ότι είναι αληθές λέει ο Σολωμός. Όσο για τα Κρυφά σχολειά και τον Γερμανό στην αγ.Λαύρα, είναι παραμύθια του παπαδαριού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Φίλε 10.19
    Βρε καλέ μου, εσύ καλά τα λες, τον ποιητή τι τον ανακατεύεις:
    "Το έθνος πρέπει να θεωρεί εθνικό ότι είναι αληθές λέει ο Σολωμός."
    Ποιητής ήταν ο άνθρωπος, μια μαλακία είπε. Πρέπει να την δέσουμε κιόλας και να την επαναλαμβάνουμε ως ιερή φράση;
    Ξέρετε σεις κανένα έθνος να δομεί την ταυτότητά του από αλήθειες;
    Ένας κοινά αποδεκτός μύθος είναι αυτός, που συνθέτει την εθνική ταυτότητα. Και τώρα και παλιά και παντού. Έτσι φτιάχτηκαν τα εθνικά κράτη, έτσι και οι εθνικές ταυτότητες.
    Γι' αυτό σε παρακαλώ μείνε στις προηγούμενες αναφορές, εστίασε στις δραματικές μαρτυρίες των ανθρώπων που υπέφεραν και υποφέρουν από τις επιλογές αυτών που βίαια αποφασίζουν να φτιάξουν "καθαρά" εθνικά κράτη και άσε τον ποιητή να τον απολαμβάνουμε νύχτα με φεγγάρι στην παραλία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. ο Ζουραρις ειπε απιστευετες ανοησιες.Ο ΠΟΛΕΜΟς ΕΙΝΑΙ ΒΙΑ.Βια απο ολες τις πλευρες.Οι οποιες εχουν εκατερωθεν παραπονα η μια εναντιον της αλλης.Επιτελους δεν τελειωνει η ιστορια μας στο βιβλιο της 6ης Δημοτικου.Σε αυτη την ηλικια η αναλογη μαθηση των μαθητων δεν πρεπει να εισαγει εκ παραλληλου μισος και εκδικηση.Σε αλλες ταξεις θα μαθουν ολες τις αποψεις για ιστορικα γεγονοτα ,οπως η βια των Τουρκων στην Μικρασιατικη καταστροφη και των Ελληνων στην αλωση της Τριπολιτσας.Ελεος!!!Δεν σταματαει η γνωση στην 6η Δημοτικου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. ΜΠΡΑΒΟ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΩ !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Εγώ δεν είδα κανένα τάπωμα του Ζουράρη σε βάρος κανενός, ούτε του Μπίστη, τον οποίο δεν πάω καθόλου! Ο Ζουράρης, μετά από 2-3 εξυπνάδες, άρχισε τις γενικολογίες του, πηδώντας από το ένα θέμα στο άλλο και πήγαινε φιρί φιρί (είμαι βέβαιος) να καταλήξει στον Θουκυδίδη, επειδή πιστεύει ότι οι συνομιλητές του δεν γνωρίζουν, αλλά η κοπέλα των ειδήσεων τον διέκοψε.

    Τελικά το τάπωμα ήταν σε βάρος του Ζουράρη, όταν προσπαθούσε να εξηγήσει ότι ο πληθυντικός ευγενείας δεν είναι ελληνική παράδοση, αλλά ήρθε εδώ και 200 χρόνια από τη Δύση (άρα κακός) και φυσικά ο Μπίστης, μετά από αυτή την καταπληκτική πάσα, πέταξε την μπάλα στα δίχτυα με πλασέ: "Εγώ ζω στα τελευταία 200 χρόνια και θέλω να μου μιλάτε στον πληθυντικό".

    Αλλιώς θέλανε μερικοί να εξελιχθεί η συζήτηση και αλλιώς τους βγήκε...

    Και μην χαίρεστε πολύ με τον Ζουρ., χθες ήταν σταλινικός, σήμερα είναι αριστερός ορθόδοξος, αύριο θα είναι πούρος φασίστας... εκτός αν γι' αυτό θα θέλατε πολύ να έχει ταπώσει, ακόμα και τον Μπίστη :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Φίλε των 22:13 κάνεις ένα λογικό άλμα. Αν εσύ νομίζεις οτι η ιστορία δεν επιδέχεται πολλαπλών αναγνώσεων και νομίζεις οτι είναι σαν την ιατρική, τότε κάνεις ένα πολύ μεγάλο λάθος.

    Ακόμα και στην ιατρική βέβαια δεν είναι σπάνιο να βρείς 2,3 και περισσότερουσ γιατρούς να κάνουν διαφορετική διάγνωση στον ίδιο ασθενή. Άρα ούτε και εκεί τα πράγματα δεν είναι απλά. Για να μην αναφερθω στην Οικονομία που μόνο στην Ελλάδα την θεωρούμε επιστήμη, όπου δύσκολα θα βρούμε δυο οικονομολόγους να συμφωνούν μεταξύ τους.

    Στην ιστορία τα πράγματα είναι πιο σύνθετα. Ειδικά όταν μέσα απο αυτή θέλεις να "εκπαιδεύσεις" ανθρώπους σύμφωνα με την ιδεολογία σου. Για τούτο και οι ιστορικοί δεν πρέπει να γράφουν τα βιβλία καθ’ υπαγόρευσην ούτε προς τη μια ούτε προς την άλλη κατεύθυνση. Γιατί τότε το βιβλίο δεν είναι ιστορία αλλά προπαγάνδα.

    Δεν νομίζω οτι το βιβλίο ανταποκρίνεται στο να είναι ανεξάρτητο απο ιδεολογικές στοχεύσεις ούτε και κάνει τουλάχιστον προσπάθεια να αναφέρει τυχών διαφορετικές αντιλήψεις που υπάρχουν σε κάποια ζητήματα.

    Βρίσκω την κριτική που του έχει γίνει, όπως και στα παραπάνω σχόλια, απόλυτα δικαιολογημένη.

    Και κάτι ακόμα. Το οποίο μοιάζει με κάτι που αναφέρθηκε σε παραπάνω σχόλιο. Είναι σημαντικό το οτι το βιβλίο απευθύνεται σε μαθητές Δημοτικού. Είναι ένα βιβλίο απόλυτα στεγνό και δε νομίζω οτι κάποιος μαθητή θα το αγαπήσει. Θα δεί μέσω αυτού την ιστορία εντελώς διεκπεραιωτικά. Και φτάνοντας στο Λύκειο θα έχει χάσει παντελώς το ενδιαφέρον του ώστε να μπορέσει να την δεί και πιο σφαιρικά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. 10:19

    μεγάλε η ελλάδα εισέβαλλε το 1919 οχι το 1922. Και κατηγορείς άλλους ως ανιστόρητους. Οι Τούρκοι της Μακεδονίας ή της Κρήτης ασφαλώς και ξεριζώθηκαν. Τουλάχιστον όμως δεν "Συνωστίζονταν". Κατάλαβες τη διαφορά;

    Ο Ελληνικός στρατός ασφαλώς και έκανε εγκλήματα. Καταδικαστέα; Ασφαλώς ΝΑΙ. Εξώ απο τα τότε δεδομένα; Μάλλον όχι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. 22:35

    Ασφαλώς θα έπρεπε να αναφέρεις και την αντίδραση του Ζουράρη στην απαίτηση του Μπίστη για πληθυντικό. Το ξέχασες όμως. Παλί μισή την είπες την ιστορία μεγάλε. Και η μισή αλήθεια είναι χειρότερη απο το ψέμα.

    Άσε που για την Έξοδο του Μεσολογγίου έλεγε ο Ζουράρης, για τη σφαγή στη Χίο ήθελε να πεί ο Μπίστης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Ας περιγραφούν λοιπόν τα εγκλήματα αμφότερων των πλευρών, να καταλάβουν οι μαθητές του Δημοτικού ότι Ιστορία είναι διήγηση εγκλημάτων και να χάσουν κάθε ενδιαφέρον...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Den me endiaferei ti exei pei o Zouraris sto parelthon oute ti apopseis eixe kai exei. Toso kolotoumpas oso o Mpistis mallon apokleietai na einai.
    Kai einai sigouro oti simera ton tapose ton Mpisti gia ta kala

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Ακούω καλά; Να αποκρύβονται ιστορικά γεγονότα απο τα παιδιά;

    Μη τυχόν και τραυματιστεί ο ψυχισμός τους άραγε;

    Ωραία να περιμένουμε να πούμε για τις τραγωδίες στο Λύκειο. Τότε να τους πούμε. Παιδιά συγγνώμη που σας λέγαμε ένα ωραίο παραμυθάκι. Ξέρετε έγιναν και σφαγές και ολοκαυτώματα στην ιστορία. Ο κόσμος δεν είναι τόσο αγγελικός όσο σας τον λέγαμε. Ξυπνήστε τώρα απο το όνειρο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Εγώ πιστεύω ότι το βιβλίο πρέπει να κριθεί από τους καθηγητές στην πράξη και από τους αρμόδιους του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου. Κάθε άλλη παρέμβαση δυσχεραίνει την αντικειμενική κρίση και εισάγει κριτήρια απαράδεκτα για ένα σχολικό βιβλίο!

    Πάντως, ότι ο Μπίστης (ΠΑΣΟΚ) βγαίνει και υποστηρίζει τη θέση της Γιαννάκου, δείχνει πόσο εύκολα αλλάζουν οι συσχετισμοί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. ΚΥΡΙΕ ΤΟΥ 10:13,
    ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΝΤΑΙ.
    ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΔΕΝ ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΝΤΑΙ.
    ΚΑΙ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ.
    ΤΩΡΑ ΑΝ ΕΣΕΙΣ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΟΤΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΞΕΛΛΙΣΣΕΤΑΙ ΟΠΩΣ ΟΙ ΛΟΙΠΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ, ΤΟΤΕ ΕΧΕΤΕ ΠΕΤΥΧΕΙ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟΝ ΧΡΟΝΟ.
    ΟΤΑΝ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΤΕ, ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΔΩΣΕΤΕ ΜΙΑΝ ΑΛΛΗ ΕΚΔΟΧΗ ΤΟΥ
    "ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ" Η ΤΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΔΙΑΚΟΥ.
    ΕΠΙΣΗΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΤΕ ΑΝ Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΟΛΛΗΤΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΓΙΑΝΑΚΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Να μην ξεχναμε οτι το βιβλίο απευθυνεται σε παιδια της ΣΤ Δημοτικού και ότι ολα τα παιδια δεν πανε σε ωραια ιδιωτικα σχολεια της Αθήνας.
    Μετα απο αυτο το θορυβο με περιεργεια ΔΙΑΒΑΣΑ το βιβλίο. Δεν μοιαζει με τα βιβλια μας που ξεραμε..Ειναι ωθηση για ερευνα, οχι πληροφορίες για απομνημόνευση.Προϋποθετει, αλλωστε το είπαν και οι συντακτες του, ενα δασκαλο "λίγο σκηνοθετη"(sic)
    Παραθετω κείμενο : Οι κλεφτες( ετσι, χωρις εισαγωγικά) συγκροτουν ενοπλες ομαδες, κανουν επιθεσεις σε εμπορικες αποστολές....αρπαζοντας χρηματα οπλα και τροφιμα (σελ.32) Τους "κλεφτες περιγραφει ή τη συμμορια Παλαιοκώστα;;..Και εκεινο για τους συνωθούμενους , λες και ηταν εκδρομείς 3ημερου στον Πειραιά, βγαζει ματι ρε παιδια΄... Δεν λέω να αποσυρθεί αλλά ας πουμε και κατι για τη σφαγή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Re s.frang to biblio dimiourgithike simfona me entoles pou dothikan apo to paidagogiko institouto. ipirxe safis entoli pos na parousiastoun ta gegonota.oi siggrafeis den to arnounte. den einai iperboli oti graftike sxedon kath ipagoreusi

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Να αναφερθεί επίσης οτι το συγκεκριμένο ρεύμα ιστορικών έχει χρηματοδότηση απο τον Σόρος.

    Για να μην εμφανίζονται και τόσο απλά ορισμένα θέματα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Αυτος ο μπιστης δεν ηταν εκεινος ο αξιοθρηνητος νεοταξιτης που χαρακτηρισε τον προδοτη Εφιαλτη ως 'πρεσβυ καλης θελησεως' ; και την τρισενδοξη μαχη των Θερμοπυλων ως 'ατυχες ποδοπατημα μικρου αριθμου Ελληνων υπο Περσων τουριστων λογω στενοτητος του χωρου ' ; φτανει πια μπιστιξαμε στην αηδια...ελεος..μεζευτε τους πια !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. ΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ.

    ΑΛΛΑ Ο ΖΟΥΡΑΡΗΣ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟΝ ΕΣΒΗΣΕ ΣΤΟΝ ΑΛΦΑ.

    ΤΟΝ ΕΚΑΝΕ ΓΙΟ ΓΙΟ.

    ΧΑΧΑΧΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. ΚΟΣΜΟ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΘΑ ΞΑΝΑΔΟΥΝΕ ΚΑΙ ΘΑ ΤΡΕΧΟΥΝΕ ΓΙΑ ΝΑ ΚΡΥΦΤΟΥΝΕ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. 10:54
    Οι συγγραφείς του βιβλίου δεν έχουν σχέση με τη Γιαννάκου, η ανάθεση έγινε επί ΠΑΣΟΚ στα πλαίσια του ΕΠΕΑΕΚ. Το βιβλίο ήταν έτοιμο από πέρσι και μπήκε αυτό το σχολικό έτος στη διδακαλία. Πάντως και το παλιό σχολικό βιβλίο ανέφερε ότι το κρυφόσ σχολειό είναι θρύλος, ότι η επανάσταση άρχισε στις 23 Μαρτίου στην Καλαμάρα, αλλά τη γιορτάζουμε τυπικά στις 25 κ.ο.κ.

    Απλά, τώρα ανακάλυψαν οι αριστεροδεξιοί ορθόδοξοι ότι άλλαξαν τα βιβλία, άλλαξαν και οι εποχές, θέλει και ο Χριστόδουλος νέο μέγαρο και ξενοδοχεία και κουρδίζει το θέμα του βιβλίου... Άμα βρίσκετε παντού συνωμοσίες, κοιτάξτε λίγο και τις δουλειές του Χριστόδουλου πώς μεθοδεύονται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Μ'ΑΥΤΑ ΚΑΙ Μ'ΑΥΤΑ
    ΠΟΥ ΝΑ ΤΟΛΜΗΣΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΕΚΛΟΓΕΣ Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Η ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑΝΑΚΟΥ
    Η Η ΓΙΑΝΑΚΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΑΣΟΚ !
    ΠΑΝΤΩΣ Η "ΚΟΛΛΗΤΗ ΤΗΣ " ΥΠΑΡΧΕΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. Για το οτι το βιβλίο γράφτηκε επί ΠΑΣΟΚ Είναι βέβαιο.

    Για το αν η Γιαννάκου έχει στενές σχέσεις με μέλη της συγγραφικής ομάδας δεν το ξέρω. Μπορεί.

    Για τη χρηματοδότηση Σόρος στο ιστορικούς της "στρογγυλοποίησης" γιατί δεν κάνετε κουβέντα οι υποστηρικτές του βιβλίου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Η συζήτηση, εκτός απο τις χυδαίες εκφράσεις που προξενούν θλίψη, είναι απολαυστική.
    Ομως με προβληματίζει το γεγονός ότι κανένας δεν αναφέρει ότι η μικρασιατική καταστροφή μας, συσχετίζεται ισχυρά με τον εθνικό διχασμό που ακολουθησε τον Α παγκόσμιο πόλεμο, ούτε ότι η σημερινή μας κατάσταση-τελευταίοι στην Ευρώπη σε πολλούς τομεις-έχει σχέση με τον εμφύλιο που μας οδήγησαν/ανάγκασαν μετά τον Β παγκόσμιο πόλεμο.

    Β155

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. το βιβλιο γραφτηκε χρονολογικα επι ΠΑΣΟΚ χωρις αναθεση εργου για λογαριασμο αυτου του ακατανομαστου ινστιτουτου,αλλα δεν εγκριθηκε προς διδασκαλια επι ΠΑΣΟΚ, δεν πληρωθηκε επι ΠΑΣΟΚ και κυριως δεν ειναι Υπουργος του ΠΑΣΟΚ αυτος(η) που λεει πως δεν το αναθεωρει και δεν το καταργει. Της ΝΔ ειναι οι τελικες ενεργειες. Του ΠΑΣΟΚ ειναι οι οδηγιες του Παιδαγωγικου Ινστιτουτου στις οποιες ειναι ΑΝΤΙΘΕΤΟ το πνευμα του βιβλιου. ΠΟΙΟΣ το εβαλε στα σχολεια; η Ν.Δ. σας. Αν διαφωνει γιατι δεν το καταργει; Αστειευεστε; θα την κανει νταντα ο Μεγαλος με τη συμπραξη της Ντορας της Γελαστης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. Joseph said...
    parakalo peraste sto blogs mou na dite ths zografiesmou xeretismata apo mena ston PAPAGIANI . STO KAMPOURI STO MAKI TRIANTAFILOPOULO ELPIZO NA MPI MESA STO BLOGMOU STHN PENTAMORFI ZETA ...MONO ESI...TO MAIL MOU EINAI OCEANS52@HOTMAIL.COM GIA OSOUS THELOUN NA POUNE KATI GIA THS ZOGRAFIESMOU KAI NA MOU DOSOUNE THEMATA GIAZOGRAFIKIS GRAFO ENA BIBLIO EPISIS 350 SELIDES DEN MPORO NA PO TON TITLO PANTOS EINAI SPOOKY.XERETISMATA STO PERIFIMO ERGO THS AGAPHS MAXAIRIA ME TON SIFI. KAI MENA SIFI MELENE KAI EIMAI APO THN KRHTH.PUSTEUO STHN SUNIDISIS. KAI AUTO ME KANEI NA LAMPO .STHN SOUIDIA EDO OPIOS ANTEXEI' ANTEXEI TA PANTA.ELLADAMOU KANE KOURAGIO.IROES UPARXOUNE AKOMA.KIAS DAKRIZOUNE.

    12:12 πμ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. ΑΓΑΠΗΤΕ ΜΟΥ ,ΜΗ ΜΑΣ ΒΑΖΕΙΣ ΤΕΤΟΙΑ ΩΡΑ ΣΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ.
    ΤΟ ΘΕΜΑ ΑΥΤΟ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΕΙ ΠΛΗΡΩΣ ΤΗΝ ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΕΙΑ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΜΑΣ ΚΑΙ
    ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ.
    ΠΑΡΕΠΙΠΤΩΝΤΟΣ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΑΣ ΠΩ ΟΤΙ Ο ΜΕΓΑΣ ΕΘΝΑΡΧΗΣ ΜΑΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΣΚΟΠΙΜΩΣ ΕΧΑΣΕ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΩΣΤΕ ΑΛΛΟΣ ΝΑ ΘΡΕΨΕΙ ΤΟ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΠΟΥ ΚΑΤΟΡΘΩΣΕ ΚΑΙ ΕΦΘΑΣΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.
    ΟΤΑΝ ΔΕ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΠΕΝΕΚΑΜΨΕ " ΕΝ ΠΛΗΡΕΙ ΔΟΞΗ ".-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. Αυτό με τον Σόρος από πού προκύπτει; Όπως έγραψε κι άλλος πριν το βιβλίο χρηματοδουήθηκε από το ΕΠΕΑΕΚ (=Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για Εκπαίδευση & Αρχική Επαγγελματική Κατάρτιση), το οποίο είναι μέρος του Γ' ΚΠΣ (=Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης)

    Με το ΕΠΕΑΕΚ χρηματοδοτήθηκαν εκατοντάδες βιβλία Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου, καθώς επίσης και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση πολλά προγράμματα σπουδών, εργαστήρια και πρακτική άσκηση φοιτητών. ίσως είναι και το μόνο έργο του Γ' ΚΠΣ που είχε ολοκληρωτική απορρόφηση.

    Αν θεωρήσουμε τώρα ότι ΕΟΚ και ΝΑΤΟ = το ίδιο συνδικάτο και ο Σόρος με τη CIA κρύβονται πίσω από όλα τα έργα που θέλουν να μας σβήσουν τη γλώσσα, την ομορφιά και την καύλα, ναι, το χρηματοδότησε ο Σόρος και ο Κίσιντζερ βάσταγε τσίλιες!

    Βρε ουστ, δεν μπορείτε να κάνετε μια σοβαρή συζήτηση για πάνω από 2 λεπτά μερικοί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. JOSEPH ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΟΥΗΔΙΑ,
    ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ ΑΚΟΜΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΣΤΕΙΛΕΣ ΤΟ ΠΑΡΑΠΟΝΟ ΣΟΥ.
    ΕΥΤΥΧΩΣ ΕΚΕΙ ΕΧΕΤΕ ΚΑΛΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ,
    ΚΑΛΟΥ-ΚΑΚΟΥ ΠΕΡΝΑ ΜΙΑ ΒΟΛΤΑ,
    ΘΑ ΣΕ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. @12:30
    Πριν αρχίσεις τα ουστ και τα λοιπά , εάν ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΘΕΛΕΙΣ (και οι υπόλοιποι του ιδιου μηκους κύματος) ρίξε μια ματιά σε αυτά
    http://theamapati.wordpress.com/2006/12/21/211206-2/
    http://theamapati.wordpress.com/2006/12/23/231206/
    http://theamapati.wordpress.com/2006/12/27/271206/
    http://theamapati.wordpress.com/2006/12/29/281206/

    και ξανασχολίασε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  59. ΡΕ JOSEPH
    ΤΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΣΟΥ ΜΗΠΩΣ ΕΙΝΑΙ JOSEPHINA ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  60. Στην Ελλάδα μας εκτός απο την αξιοκρατία που είναι παντού υπάρχει και ανεξάρτητη πολιτική.Και φυσικά οι πρεσβευτές μερικών ξένων χωρών σε συνεργασία με μερικούς δικούς μας δεν είναι ποτέ δυνατόν να καθορίζουν πολιτικές , να προδιαγράφουν ανεπιθύμητους , να επεμβαίνουν διακριτικά.Δεν υπάρχουν μαύρα κονδύλια και φυσικά ο τύπος γράφει την αλήθεια.
    Οι τηλεοράσεις συμβάλουν στη κριτική σκέψη και η ιστορία γράφεται απο επιστήμονες ταγμένους στην αναζήτηση της αλήθειας.Και τα Ελληνόπουλα μαθαίνουν στο σχολείο ολη την αλήθεια όπως άλλωστε γίνεται σε όλες τις αποικίες......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  61. VEVAIWS KAI YPARXOUN POLLES APOPSEIS STHN ISTORIA KAI VEVAIWS H ISTORIA THA EINAI PANTA IDEOLOGIKH, OPWS OLES OI EPISTHMES
    AUTO DEN SHMAINEI OTI DEN YPARXEI H ENNOIA TOU "KOINA EPISTHMONIKOU PARADEKTOU" KAI H ENNOIA THS EPISTHMONIKHS EGKYROTHTAS. EGKYRO EPISTHMONIKA EINAI AUTO POU MPOREI NA SYZHTHUEI, AYTO POU MPOREI NA DIAPSEYSTEI APO ALLES GNWSEIS PIO SYGXRONES. TO EPIMAXO VIVLIO ANHKEI SE AUTH TH KATHGORIA, ANTITHETWS TA ERGA TOY ZOURARH, TOY KARGAKOU KLP DEN ANHKOUN SE AUTH TH KATHGORIA. DEN ANTEXOUN STH VASANO THS KRITIKHS.
    VEVAIWS KAI OLOI DIKAIOUMASTE NA MILAME GIA THN ISTORIA ALLA O SEVASMOS PROS TO SWMA TWN EREUNHTWN EREUNHTWN EDW PERA EXEI YPOXWRHSEI TELEIWS. EXEI GNWMH O AYTIAS KAI O KATHE DHMOSIOGRAFOS, O OPOIOS MPOREI KATA TA ALLA NA EINAI KALOS STH DOULEIA TOU, ISODYNAMH ME TWN EPAGGELMATIWN ISTORIKWN?
    AN EINAI AYTO POU THELETE, TOTE NA PATE KAI ENA VIMA PIO BROSTA AGAPHTOI FILOI, NA TOLMHSETE NA PEITE OTI H ISTORIA DEN XREIAZETAI NA THERAPEUETAI APO ISTORIKOUS KAI EIDIKA KATARTISMENOUS EKPAIDEUTIKOUS. NA GINEI ENA EIDOS KATYXHSHS STA ETHNIKA IDEWDH KAI NA DIDASKETAI APO TRAGOUS KAI THEOLOGOUS.
    PROSEXWS GELIO: ARISTEROFRONES THA EPIKROTHSOUN THN APODOKIMASIA THS AKADHMIAS PROS TO VIVLIO!! XAXA ENAS GELOIOS THESMOS, POU PROSFATA MOLIS APEKTHSE SOVAROUS ANTHROPOUS WS MELH TOU, KRINEI ENA VIVLIO POU EXEI KROTHEI APO TA ARMODIA ORGANA THS POLITEIAS!! TELEIA, OI ARISTEROFASISTES GOUSTAROUN EKTAKTA STRATIDIKEIA LOIPON!!!
    H SYGGRAFEAS DEN EXEI MALLON SXESH PROSWPIKH ME TH GIANNAKOU, KAI AN EIXE?? TI PROVLIMA THA YPHRXE? EPISHS, APLA PRAGMATA, TI PROVLIMA YPARXEI POU TO VIVLIO KSEKINHSE EPI STHMITH KAI EKDIDETAI EPI KARAM? H SYNEXEIA TOU KRATOUS LEGETAI... ALLA NAI KSEXASA, DEN YPARXOUN AUTA STO BAHREIN KAI STA SOULTANATA POU ORISMENOI THAUMAZOUN.
    ZHTW TO ETHNOS!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  62. SKATA SE EKEINOYS POY EINAI ANAMEIGMENOI STO BIBLIO THS ISTORIAS TOY DIMOTIKOY.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  63. RE EKFYLISMENOI OXLODHMOKRATES APATRIDA ATIMA MOUNOPANA EDW MESA.ANTE PATE RE NA BALETE KANENA STEFANI STON KEMAL TON POUSTH TON EBRAIO NTONME POU GAMIOTANE STHN MASWNIKH STOA ME TON BENIZELO,KAI META ELATE EDW NA DOKSASETE TOYS APOGONOYS KAI TOYS MELLONTIKOUS SUNEXISTES TOU BENIZELOUS...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  64. ΤΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΠΩ ΜΑΛΑΚΕΣ...ΜΠΕΙ ΣΑΛΟΜ,ΑΣ ΤΑΔΙΑΛΟ ΓΑΜΗΔΙΑ ΠΟΥ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΕΚΦΕΡΕΤΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ ΣΤΟ ΓΑΜΩΒΙΒΛΙΟ-ΧΥΣΟΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΕΝΩ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΔΙΑΧΩΡΗΣΕΙ Ο ΝΟΥΣ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΜΙΑΣ ΤΕΤΟΙΑΣ ΑΝΙΣΤΟΡΙΤΗΣ ΜΑΛΑΚΙΑΣ....ΕΛΕΟΣ ΓΑΜΩ ΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΑΣ...ΕΙΣΑΣΤΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΣ ΑΝΙΣΤΟΡΙΤΟΙ ΜΕ ΤΟ ΝΑ ΣΥΜΦΩΝΕΙΤΕ ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ....ΟΥΤΕ ΑΛΛΑΓΕΣ ΔΕΝ ΔΕΧΕΤΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΙΧΑΜΕΡΟ!ΣΙΧΑΜΕΡΟ ΝΑΙ!!!ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΑΡΧΙΔΙΑ ΤΑ ΑΠΟΛΙΦΑΔΙΑ ΤΟΥ ΕΒΡΑΙΟ-ΣΟΡΟΣ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΟΥΤΕ ΕΝΑΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗ-ΚΛΕΦΤΗ-ΑΜΑΡΤΩΛΟ ΕΝΑΝΤΙΑ ΤΩΝ ΟΘΩΜΑΝΩΝ.
    ΓΙΑΤΙ ΣΤΗΝ ΣΜΥΡΝΗ ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΣΤΙΒΑΧΤΗΚΑΝ...
    ΓΙΑΤΙ ΣΚΑΤΟ-ΜΑΛΑΚΑ ΕΣΥ 9:23 μμ ΠΡΙΝ ΣΤΕΙΛΟΥΝ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΣΜΥΡΝΗ,ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΕΙΧΑΝΕ ΤΑ ΑΜΕΛΕ ΤΑΜΠΟΥΡΟΥ(1908-1919) ΓΙΑ ΝΑ "ΚΑΘΑΡΙΣΟΥΝΕ" ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ-ΑΡΜΕΝΙΟΥΣ ΠΙΟ ΠΡΙΝ ΜΠΕΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ.
    ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ ΓΙΑΤΙ ΠΟΥ ΑΓΝΟΕΙΤΑΙ ΠΟΛΛΟΙ ΑΠΟ ΣΑΣ ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΣΤΕ ΕΚΦΥΛΙΣΜΕΝΑ ΑΠΑΤΡΙΔΑ ΟΧΛΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΚΩΛΟΤΡΥΠΙΔΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  65. Ανωνυμε των 3,44 καλη σου μερα
    Αν κρινω απο τα γραφτα σου μαλλον... ανικανοποιητος την εβγαλες αποψε! Αν εχεις αποψη εξεφρασε την λιγοτερο ακομψα.Δεν ειμαστε ολοι του ιδιου επιπεδου σου (αν κι οταν χρειασθει ξερουμε και μεις το λεξιλογιο σου)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  66. ρε αντε βγετε καμια βολτα στην λιακαδα να ξελαμπικάρετε να μου είστε ήρεμοι γιατί έρχονται δυσκολα : 2η τετραετία καραμ.με ασφαλιστικό,....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  67. Ήτανε μια φορά κάτι άντρες στα αποδυτήρια ενός κυριλέ Club τέννις για VIP, και εκεί που χαζολογούσανε και ντυνόντουσαν, χτυπάει ένα κινητό. Το σηκώνει ένας άντρας και ακολουθεί η παρακάτω συνομιλία:

    - Εμπρός;

    - Ναι, αγάπη μου είσαι στο Club;

    - Ναι, ναι, τι θέλεις;

    - Κοίτα, είμαι μπροστά σε μια βιτρίνα με μια υπέροχη γούνα και ήθελα τη γνώμη σου αν πρέπει να την πάρω..

    - Πόσο έχει;

    - 1000 ευρώ

    - Έτσι ε; καλά πάρ' την

    - Είσαι υπέροχος γλυκέ μου! Α, και δε σου' πα.. καθώς περνούσα μπροστά από την αντιπροσωπεία της BMW είδα το καινούργιο μοντέλο 525, και σκέφτηκα μιας που είμαι δίπλα και το ήθελα πολύ, μήπως και το παίρναμε...

    - Και πόσο έχει αυτή η BMW;

    - 60000 ευρώ αλλά με όλα full!

    - Χμ.. καλά άντε παρ' την και την BMW!

    - Α και κάτι τελευταίο, καθώς έβγαινα από το σπίτι, είδα πωλητήριο στη διπλανή μονοκατοικία! Πήρα τηλέφωνο τους ιδιοκτήτες να μου πουν τιμή για το σπίτι, δεν είναι και πολύ ακριβά, ευκαιρία να μετακομίσουμε!

    - Ναι; και πόσο έχει το σπίτι;

    - 360.000 ευρώ και με κάποια έπιπλα μέσα..

    - Μάλιστααα... οκ, πάρτο κι αυτό.

    - Μωρό μου είσαι φοβερός! Σε φιλώ τώρα και φεύγω να τα προλάβω, bye!!

    - Αντε γεια!!

    Με το που κλείνει αυτός το κινητό, το σηκώνει στον αέρα και φωνάζει στους άλλους:

    - Ρε παιδιά, ποιανού είναι αυτό το κινητό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  68. Έχει γίνει μια παρεξήγηση απο μερικούς. Και αυτοί που διαφωνούν με το βιβλίο Ιστορικοί επιστήμονες είναι. Δεν είναι λιγότερο επιστήμονες απο τους συγγραφείς.

    Καλύτερα να απαντά κάποιος στα ερωτήματα που θέτει η κριτική και όχι να υπερασπίζεται τη συγγραφική ομάδα γενικώς και αορίστως.

    Η ιστορία ασφαλώς και μπορεί με βάση καινούρια ευρήματα να αναθεωρηθεί. Αναρρωτιέμαι όμως ποιά είναι αυτά τα νέα ευρήματα που δικαιολογούν τον "Συνωστισμό".

    Φιλότιμη η προσπάθεια να χαρακτηριστεί τυχαίο λάθος αλλά δεν είναι δυνατό να είναι πειστική.
    Είναι απόδειξη συγκεκριμένης ιδεολογικής κατευθυνσης. Φανταστείτε αν ένας Εβραίος ή ακόμα και ΓΕΡΜΑΝΟΣ ιστορικός χρησιμοποιούσε ανάλογα μαλακές φράσεις για τραγωδίες όπως το ολοκαύτωμα.

    Και κάτι τελευταίο και όχι πολύ σημαντικό. Πολλές φορές τα πιο καλά βιβλία γράφονται απο μη ιστορικούς. Να μην θεοποιούμε την Ιστορική Επιστήμη. π.χ. ο Κορδάτος συνεισέφερε σε μεγάλο βαθμό στην μελέτη της ιστορίας μας κι ας μην ήταν Ιστορικός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  69. 12:54 πμ
    Εσύ διάβασες τις τεκταινόμενες συνωμοσίες εκεί και βρήκες ότι την έκδοση του βιβλίου Ιστορίας χρηματοδότησε ο Σόρος, όπως έγραψαν 2-3 προηγούμενοι; Μπράβο παιδί μου, διαβάζεις πολλά Μίκυ Μάους...

    Επειδή κάποιοι κάνουν σχέδια και σκέψεις κι επειδή κάποιοι άλλοι βολεύονται με συγκεκριμένε απόψεις και εξελίξεις, τα ανακατεύουμε όλα και λούζουμε όποιον γράφει κάτι που δεν μας βολεύει, έτσι; Ορθώς έγραψα ότι το μοναδικό κριτήριο για πολλά γραπτά εδώ είναι η σοβαρότητα!

    Και πάλι ουστ - αν είστε δημοσιογράφοι και γράφετε τέτοια, και δεν λυπάμαι που δεν σας παίρνει κανείς σοβαρά (εγώ δεν είμαι δημοσιογράφος, ευτυχώς, αλλιώς θα σας είχα συναδέλφους, όσοι επιδίδεσθε σε συνωμοσιολογικά σχόλια!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  70. ΚΥΡΙΕ ΤΩΝ 10:52 Η ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ ΦΤΑΝΕΙ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΕΥΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΟΠΟ.
    ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΚΡΥΜΕΝΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΗΝ ΒΡΟΥΜΕ !
    ΠΙΣΤΕΥΩ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΑΚΟΥΣΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΣΤΗΝ ΑΛΑΜΑΝΑ ΜΕΤΑΞΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΩΝ ΟΠΟΥ ΕΛΑΒΕ ΜΕΡΟΣ ΚΑΙ Ο ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΙΑΚΟΣ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  71. ΒΕΒΑΙΑ, ΣΤΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΕΨΗΣΑΝ ΣΟΥΒΛΑΚΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  72. Εγώ συμφωνώ με το βιβλίο. Αν είχε και σωστές φωτογραφίες θα έμοιαζε πιο πολύ με κόμικ. Είναι "μοντέρνο" και "απλοποιημένο" σαν μια αμερικανιά ακόμα του στυλ "Τροία" και "Αλέξανδρος". 'Ακουσα πως ξεκίνησε για σενάριο, αλλά όταν το απέριψε το Χόλυγουντ ως υπερβολή, για να μη πάει χαμένο, το έκαναν βιβλίο ιστορίας και το πούλησαν στο Κράτος μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  73. ΟΙ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΕΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΠΡΟΥΠΗΡΧΑΝ ΠΟΛΥ ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΤΗΣ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑΣ ΤΟΥ 1919-22 . ΟΛΟΙ ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΣΟΥΠΕΡ ΙΣΤΟΡΙΚΑΡΟΙ ΔΙΕΘΝΙΣΤΕΣ ΑΝΟΙΞΤΕ ΚΑΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΤΩΝ ΤΖ. ΧΟΡΤΟΝ ΚΑΙ ΜΟΡΓΚΕΝΤΑΟΥ ( ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΕΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΤΟΥΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣΑΝ) ΠΟΥ ΠΕΡΙΓΡΑΦΟΥΝ ΤΙΣ ΣΦΑΓΕΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΥΝ ΑΠΟΛΙΤΙΣΤΟΥΣ.
    ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΝΤΙΑΚΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ (1908 -1923)ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΦΘΟΝΕΣ ΠΗΓΕΣ (ΟΧΙ ΑΠΟΨΕΙΣ) ΣΕ ΞΕΝΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ ΟΠΩΣ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΓΑΛΛΟΥΣ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΥΣ ΜΕ ΑΝΑΤΡΙΧΙΑΣΤΙΚΟ ΤΡΟΠΟ ΤΗΣ ΣΦΑΓΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΝ ΧΩΡΙΩΝ( ΞΕΡΙΖΩΜΑ ΕΜΒΡΥΩΝ ΑΠΟ ΕΓΚΥΕΣ, ΣΦΑΓΙΑΣΜΟΙ ΒΡΕΦΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΑ "ΘΕΑΡΕΣΤΑ" "ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΑ" ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ.

    ΟΛΟΙ ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΓΙΑΛΑΝΤΖΗ "ΦΙΛΕΙΡΗΝΙΣΤΕΣ" ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΕ ΤΟ ΚΟΡΥΦΑΙΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΤΩΝ ΠΟΛΕΜΟΚΑΠΗΛΩΝ ΤΗΣ ΑΛΛΗΣ ΠΛΕΥΡΑΣ. ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΛΟΥΣΤΑΤΟ ΛΟΓΟ ΟΤΙ Ο "ΦΙΛΕΙΡΗΝΙΣΜΟΣ" ΚΑΙ "ΑΝΤΙΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ" ΣΑΣ ΕΧΕΙ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΕΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ.

    ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΕΘΝΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΙΝΟ. ΕΣΕΙΣ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΣΤΡΕΨΑΤΕ. "ΑΛΗΘΙΝΟ" ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΣΑΣ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ "ΑΝΤΕΘΝΙΚΟ".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  74. ΦΑΛΜΕΡΑΓΙΕΡ, ΦΙΛΕ ΜΟΥ, ΦΑΛΜΕΡΑΓΙΕΡ !
    ΚΙ'ΥΣΤΕΡΑ ΛΕΜΕ ΟΤΙ ΜΑΣ ΦΤΑΙΝΕ ΟΙ ΞΕΝΟΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  75. 10:52
    Δεν ξέρω αν δεν δύνασε να καταλάβεις ή απλά δεν θέλεις να καταλάβεις.

    Αν ήθελες να καταλάβεις θα έβλεπες πως κανένα σχόλιο δεν ανέφερε οτι το βιβλίο αυτό χρηματοδοτήθηκε απο τον Σόρος.

    Τα σχόλια ανέφεραν καθαρά οτι το "ρεύμα", η "σχολή" που αντιπροσωπεύουν οι συγκεκριμένοι ιστορικοί ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΟΡΟΣ.

    Θές περισσότερες λεπτομέρειες; Ψάξε για το βιβλίο Κοινής Βαλκανικής Ιστορίας για το οποίο εργάζονται κάποιοι. Και που θα ήταν βέβαια ωραίο σαν πρωτοβουλία αν ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ που έρχεται σε αντίθεση με το σκοπό ενός πραγματικά ιστορικά βιβλίου. Και δεν είναι κρυφό οτι ΕΧΕΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΟΡΟΣ.

    Θυμίζω οτι ανάλογες προσπάθειες γίνονται για τη Γαλία και την Γερμανία. Μόνο που εκεί αυτή η προσπάθεια συνεχίζεται για δεκαετίες ήδη. Φαίνεται εκεί αντιμετωπίζουν τα πράγματα με τη δέουσα σοβαρότητα.

    Είναι χαρακτηριστική η ευκολία κάποιων να στηρίξουν το βιβίο καθώς προφανώς έχουν επενδύσει πολλά σε αυτό.

    Ας απαντάνε όμως στα ερωτήματα και όχι ΑΡΕΣ ΜΑΡΕΣ ΚΟΥΚΟΥΝΑΡΕΣ.

    Είναι 12:00 το μεσημέρι αλλά Καληνύχτα Σας Κύριοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  76. Η ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΘΗΝΩΝ ΤΟ ΚΑΤΑΕΘΑΨΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ( ΜΕ ΕΥΓΕΝΙΚΟ ΤΡΟΠΟ-ΤΟ ΕΣΦΑΞΕ ΜΕ ΤΟ ΒΑΜΒΑΚΙ).ΚΑΙ Η ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ¨ΝΟΙΚΟΚΥΡΕΣ" "ΑΓΡΟΤΕΣ" ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ. ΒΓΗΚΕ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΟΤΙ ΟΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ!!!!! ΚΑΘΟΛΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΚΕΨΗ!!!!! ΟΥΤΕ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΣΥΓΓΡΑΦΗΣ ΒΙΒΛΙΩΝ ΕΧΟΥΝ!!!!!ΚΑΤΑΛΑΒΑΤΕ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΔΕΣ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΚΩΛΟΒΙΒΛΙΟΥ?

    ΑΥΤΑ ΤΑ ΕΙΠΕ Η ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ Ο ΛΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ....

    ΑΛΛΑ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΚΑΙ Η ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΕΙΝΑΙ "ΕΘΝΟΦΑΣΙΣΤΙΚΗ" "ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ" "ΥΠΕΡΣΥΝΤΗΡΙΚΗ" ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ Μ.....ΕΣ.
    GOOD NIGHT

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  77. Το MΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΕΙΝΑΙ:

    ΚΑΝΤΕ ΕΡΩΤΑ

    ΚΑΙ ΜΗΝ ΣΥΝΩΣΤΙΖΕΣΤΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  78. ΕΛΑ ΜΩΡΕ ΤΩΡΑ - ΠΩΣ ΚΑΝΕΤΕ ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΩΛΟΒΙΒΛΙΟ - ΕΔΩ ΚΑΙΓΟΜΑΣΤΕ - Ο ΝΤΟΥΝΤΟΥ ΘΑ ΕΡΘΕΙ?

    ΠΠΟΕΔΡΕ ΒΑΛΕ ΒΑΘΙΑ ΤΟ ΧΕΡΙ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  79. Η μεροληψια της κριτικης των ακαδημαικων φαινεται και απο τα εξης σημεια:(Δεν υπαρχει χρονος και χωρος για αλλη αναφορα)Ως αντικειμενικα κριτηρια για τις διατυπωση των κριτικων παρατηρησεων θεωρουν οι ακαδημαικοι μας (μεταξυ αλλων) τις πραγματολογικες και παιδαγωγικες αδυναμιες του υπο κρισιν βιβλιου ,κριτηρια τα οποια προτασσουν στην αρχη της γνωμοδοτησης.Το ερωτημα ειναι πως θεωρουνται αντικειμενικα κριτηρια αυτα το οποια ειναι υπο εξεταση κριτηρια.
    Επισης,υπαρχει μομφηστην γνωμοδοτηση για την αναφορα στο βιβλιο των σημαντικων γυναικων:Καλιρροης Παρρεν,Ελισαβετ Μαρτινεγκου,Μ Μαυρογενουςκαι Δ.Βισβιζη.(Διαβαστε Αυριανη της 18.3.2007 τις εισαγωγικες παρατηρησεις και τους στιχους 5.12.15 και Παιδαγωγικες παρατηρησεις Νο2).
    Μεμφεται δε ,μεταξυ αλλων,οτι δεν εχουν οι συγγραφειςτου βιβλιου εμπειρια συγγραφης ιστορικων βιβλιων.(Δ.Συμπερασματα και αποριες 2)
    Οι ακαδημαικοι ,ομως,συγγραφεις πρεπει να γνωριζουν οτι ποτε σε μια γνωμοδοτηση δεν χρησιμοποιειται ο τυπος των ερωτησεων ,(ιδετε Κεφαλαιο Δ αριθ 3,4,5)εν ειδει παιδικων κειμενων,αλλα μονο ο τυπος της καταφασης,διαφορετικα το κειμενο απογυμνωνεται και απο το υφος βαρυγδουπων διαπιστωσεων που σκοπειται απο τις αναλογες εκφρασεις που χρησιμοποιειται σε αυτο.Ωδινεν ορος και ετεκεν μυν......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  80. Μια ειναι η απαντηση στον ενλογω κυριο που καλως φιλοξενειτε και αυτη οπτικοακουστικη και σατυρικη
    ΙΔΟΥ : http://satyrikon.wordpress.com/
    Μπορει να του αρεσει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  81. αι γαμησου με τον ντουντου καραγκιοζη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  82. αι γαμησου με τον ντουντου καραγκιοζη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  83. ΚΑΙ ΠΟΥ ΝΑ ΔΕΙΣ ΤΙ ΣΥΝΩΣΤΙΣΜΟΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΜΟΛΙΣ ΦΕΡΕΙ Ο ΚΟΚΚΑΛΗΣ ΝΤΟΥΝΤΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  84. "Ο Κεμάλ γιόρτασε το θρίαμβό του με τη μεταβολή της Σμύρνης σε τέφρα και την τεράστια σφαγή του εκεί χριστιανικού πληθυσμού\" έγραψε στα απομνημονεύματά του ο Ουϊνστον Τσώρτσιλ.

    Η σφαγή της Σμύρνης συγκλόνισε ολόκληρο τον πολιτισμένο κόσμο. Ακόμα και στη Γαλλία -η φιλοτουρκική πολιτική της οποίας καθόριζε την πληροφόρηση που παρείχαν οι δημοσιογράφοι- διογκώθηκαν τα αντιτουρκικά συναισθήματα. Τον χριστιανικό πληθυσμό της Σμύρνης (ελληνικό και αρμενικό) είχαν εγκαταλείψει στο έλεος των κεμαλικών οι ελληνικές αρχές κατοχής συνειδητά, \"για να μην δημιουργηθεί προσφυγικό πρόβλημα στην Ελλάδα\", όπως ζητούσε ο πρωθυπουργός Δημήτριος Γούναρης, και με χαρά ικανοποιούσε ο αρμοστής της Ελλάδας στην Ιωνία Αριστείδης Στεργιάδης...

    Για την φρίκη της σφαγής που ακολούθησε, περισσότερο από τις ανταποκρίσεις και τις ψυχρές επισημάνσεις των διπλωματών, το τοπίο εκείνων των ημερών αποκαλύπτεται μέσα από τις μαρτυρίες όσων το έζησαν. Μαρτυρίες συγκλονιστικές, που πιστοποιούν την ύπαρξη του Μικρασιατικού Ολοκαυτώματος. Για να κατανοήσουμε τι συνέβη τότε και να αναρωτηθούμε γιατί σήμερα η κ. Ρεπούση (όπως και αρκετοί άλλοι νεοέλληνες) εζήλωσε τη δόξα του ύστερου Γκαροντί, δημοσιεύουμε την αυθεντική Μαρτυρία της Ελένης Καραντώνη για τη σφαγή που έγινε από τα κεμαλικά στρατεύματα μετά το τέλος του ελληνοτουρκικού πολέμου.

    Η Μαρτυρία προέρχεται από το δίτομο \"Έξοδος\" του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών. Η Ελένη Καραντώνη ζούσε στο Μπουνάρμπασι, έντεκα χιλιόμετρα βορειανατολικά της Σμύρνης. Το Μπουνάρμπασι είχε χίλιους κατοίκους, από τους οποίους οι οκτακόσιοι ήταν Έλληνες
    \"... Άρχισε ο στρατός μας να φεύγει. Χτυπούσαν τις πόρτες μας και ζητούσαν ρούχα για να βγάλουν το χακί από πάνω τους. Πόσους δεν ντύσαμε! Οι μεγάλοι οι δικοί μας ξεκουμπιστήκαν και φύγανε κι αφήσαν τον κόσμο στο έλεος του Θεού. Έφταναν οι στρατιώτες ξυπόλητοι, γυμνοί, κουρελιασμένοι, πρησμένοι, νηστικοί. Οι Τούρκοι κατεβαίναν και σφάζαν τους Έλληνες. Το ίδιο έκαναν και οι δικοί μας. Παντού φωτιά και μαχαίρι άκουες και έβλεπες. Από τους κατοίκους του Μπουνάρμπασι έμειναν καμιά δεκαριά οικογένειες... Μερικοί κατάφεραν να φύγουν, σέρνοντας με την κοιλιά προς το Σικλάρι και από κει στη Σμύρνη. Τους άλλους όλους τους ατιμάσανε, τους σφάξανε, τους κρεμάσανε, τους κάψανε. Κι εκείνους που κατάφεραν από το Σικλάρι να φτάσουν στη Σμύρνη, όταν ήρθε ο Κεμάλ, τους έπιασε και τους έσφαξε.

    Εμείς βρισκόμασταν στη Σμύρνη. Πλημύρρα οι μαχαλάδες στο αίμα. Βάλανε φωτιά οι Τούρκοι, μια ώρα μακρυά. \"Μη φοβάστε είναι μακρυά\", μας είπε ο νοικοκύρης του σπιτιού που μέναμε. Σ\' ένα τέταρτο η φωτιά είχε έρθει σε μας. Ρίχνανε βενζίνη και προχωρούσε. Βγήκαμε στο δρόμο. Φωτιά από τη μια, θάλασσα από την άλλη. Βρισκόμασταν στη μέση. Και οι Τσέτες (σ.τ.σ. οι άτακτοι Τούρκοι) βρίσκονταν στη μέση, και σφάζαν και σκοτώναν.

    Τη νύχτα οι Τσέτες έκαναν επίθεση ν\' αρπάξουν, να σφάξουν, ν\' ατιμάσουν. \"Βοήθεια! Βοήθεια!\" φώναζε ο κόσμος. Τα εγγλέζικα πλοία ήταν απέναντι. Έριχναν τους προβολείς. Σταματούσαν για λίγο. Τη νύχτα θέλαμε να πάμε προς νερού μας. Πήγαμε λίγο πιο έξω, φρίκη! Βρεθήκαμε σε μια χαβούζα (σ.τ.σ. μεγάλο ανοιχτό λάκο). Γύρω γύρω, στα χείλια της χαβούζας σπαρταρούσαν κορμιά, και μέσα η χαβούζα ήταν γεμάτη κεφάλια. Έπαιρναν όποιον έπιαναν, τον πήγαιναν στην άκρια της χαβούζας, έκοβαν το κεφάλι και το έριχναν μέσα στην χαβούζα και τα κορμιά τα άφηναν να σπαρταρούν γύρω γύρω. Ήταν φοβερό. Όσοι το είδαν τρελάθηκαν. Το τρελοκομείο γέμισε από τρελούς σαν ήρθαμε. Εκεί σ\' αυτό το μέρος χάσαμε και τον πατέρα μου. Τον αδελφό μου τον έσφαξαν στο χωριό.

    Έβγαλαν, μετά, ιταλικά και ελληνικά πλοία και μας πήραν. Πόσους; Ούτε ένα είκοσι τοις εκατό δεν επήραν. Τέτοια καταστροφή δεν είδαν τα μάτια μου!\"

    Η αναθεώρηση της Ιστορίας


    Η εξαφάνιση των γεγονότων της Σμύρνης είναι ίσως η πλέον κραυγαλέα από το σύνολο της Σιωπής, που χαρακτηρίζει το βιβλίο για τον ελληνισμό της Ανατολής. Ο Πόντος επίσης, απουσιάζει ολοκληρωτικά ως αναφορά, σαν να μην υπήρξε ποτέ στην Ιστορία, ούτε οι επιζώντες κάτοικοί τους να έχουν εγκατασταθεί και αυτοί πρόσφυγες στην Ελλάδα. Τα εγγόνια αυτών που γλύτωσαν από τη μεγάλη σφαγή, είτε στη Σμύρνη είτε στον Πόντο, θα πρέπει να υποστούν λοβοτομή της μνήμης. Παρόλο που το βιβλίο προορίζεται για τη δημόσια εκπαίδευση και αναλυτικό πρόγραμμα προβλέπει συγκεκριμένη αναφορά στα του ελληνισμού της Ανατολής!

    Όμως η πολιτική διαχείριση της ιστορικής μνήμης που επιχειρεί η συγγραφέας την «υποχρεώνει» να αποσιωπήσει τα γεγονότα που ανατρέπουν το θεωρητικό της μοντέλο, να παρακάμψει τις σαφείς οδηγίες του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και να απαξιώσει θεσμούς και κατακτήσεις της δημοκρατίας μας. Το αποτέλεσμα είναι απελπιστικό: Οι ιστορικές ερμηνείες για τα συγκεκριμένα θέματα πλησιάζουν περισσότερο στις ερμηνείες του τουρκικού εθνικισμού και δεν έχουν καμιά σχέση με την αντικειμενική και απροκατάληπτη θεώρηση τη Ιστορίας, κάτι που αποτελεί ζητούμενο στη σύγχρονη ιστοριογραφία. Περιφρονούν επιπλέον και τη βούληση του ελληνικού λαού, ο οποίος έχει θεσπίσει δύο επίσημες εθνικές επετείους για τις Γενοκτονίες των Ελλήνων στην Ανατολή (19 Μαϊου, 14 Σεπτεμβρίου). Να σημειωθεί ότι η Γενοκτονία στον Πόντο αναγνωρίστηκε πρόσφατα και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

    Ακριβώς για αυτό, από τον Ιούλιο του ’06, οι προσφυγικές οργανώσεις (Σμυρνιοί, Πόντιοι, Κωνσταντινουπολίτες, Ανατολικοθρακιώτες) καταγγέλουν το βιβλίο ως αναθεωρητικό. Μια σοβαρότατη κατηγορία που διατυπώνεται μόνο για τους φιλοναζί ιστορικούς στην Ευρώπη, οι οποίοι επιχειρούν την αμφισβήτηση του εβραϊκού Ολοκαυτώματος και της αρμενικής Γενοκτονίας. Στη συνέχεια οι αντιδράσεις έλαβαν χαρακτήρα χιονοστιβάδας, με καταλύτη το ηλεκτρονικό περιοδικό »Αντίβαρο», ο διαχειριστής του οποίου εδρεύει στο Λονδίνο. Ακόμα και οι πολιτικοί απόγονοι του δικτάτορα Ιωάννη Μεταξά -που ως τουρκόφιλος μετονόμασε την «Οδό Αποστόλου Παύλου» σε «Οδό Κεμάλ Ατατούρκ» στη Θεσσαλονίκη- θα αντιδράσουν. Φαίνεται ότι τη σκυτάλη απ’ αυτούς την έχουν πάρει πλέον οριστικά οι «Νέοι Ιστορικοί»!

    Εν κατακλείδι


    Η απόσυρση ή μη του βιβλίου, θα αποτελέσει κριτήριο για να καταλάβουμε εάν οι πολιτισμικές κατακτήσεις της Ευρώπης, έχουν την ίδια ισχύ και στα Βαλκάνια. Ή εάν ζώντας στην «μικρά πλην έντιμον» Ελλάδα, έχουμε εθιστεί στην περιφρόνηση του πολίτη και στην ατιμώρητη προσβολή της μνήμης του λαού από την ανεξέλεγκτη εξουσία. Η Κύπρος φαίνεται ότι διακρίνεται για ευρωπαϊκότερη συμπεριφορά απ’ ότι οι άτολμοι πολιτικοί διαχειριστές του υπουργείου Παιδείας.

    Εξ άλλου, για την υπέρβαση της κρίσης, θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν θεσμοί αρμοδιότεροι, όπως η Ακαδημία Αθηνών και τα Τμήματα Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας που υπάρχουν στο ελληνικό πανεπιστήμιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  85. Ιδεολογικός Γενιτσαρισμός στο Ελληνικό Πανεπιστήμιο

    Θεόδωρος Ορέστης Γ. Σκαπινάκης,
    Δικηγόρος και Μεταπτυχιακός φοιτητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

    Αντίβαρο, Μάρτιος 2007


    Στο ελληνικό πανεπιστήμιο χρόνια τώρα μαίνεται ένα παιδομάζωμα αφανές και αθόρυβο, χωρίς τηλεοπτική κάλυψη, ένας γενιτσαρισμός αδυσώπητος κατά της ανήμπορης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Πρωτεργάτες του είναι φανατικές ομάδες προερχόμενες από την αξιοσέβαστη κοινωνικά φυλή των βολεμένων καθηγητών, στους οποίους εν Ελλάδι επιτρέπεται ‘τιμητικά’ να απεργούν και συγχρόνως να πληρώνονται. Το παιδομάζωμα αρχίζει από την στιγμή που οι νέοι πατούν το πόδι τους στο αμφιθέατρο, για μερικούς άτυχους ακόμη πιο νωρίς, εξ απαλών ονύχων από τις σχολικές τάξεις, όταν ολίγοι κομπλεξικοί δάσκαλοι νόμιζαν ότι είχαν το δικαίωμα να αλλοιώνουν αναχρονιστικά το παρελθόν για να κατασκευάσουν ένα πιο ‘άνετο’ ιδεολογικά παρόν. Γιατί μόνον έτσι θα είχε ελπίδες να ευδοκιμήσει η μίζερα μειοψηφική ιδεολογία τους. Γιατί η ιστορική αλήθεια στεκόταν το μόνο εμπόδιο της αλλοτρίωσης που υπηρετούν. Σήμερα αυτοί οι καθηγητές αντιμετωπίζουν ακόμη λιγότερα εμπόδια στην προσπάθειά τους, διότι τα νέα σχολικά βιβλία λειτουργούν αποτελεσματικά ως πραγματικοί ισοπεδωτές της ‘παλαιάς’ Ιστορίας, ως οδοστρωτήρες της οδού προς μια ‘νέα αλήθεια’, ως κήρυκες μιας νεοεποχίτικης στρατευμένης αφήγησης, ώστε να διακινούν ευκολότερα την ιδεολογική τους ‘πρέζα’ μέσα στις σχολικές αίθουσες. Οι γονείς ούτε καν διανοούνται το ex cathedra διαπραττόμενο έγκλημα, παρά μόνον όταν συνειδητοποιούν ότι τα ίδια τα παιδιά τους έχουν γίνει οι χειρότεροι εχθροί τους. Οι γονείς κάποια στιγμή ‘ξυπνούν’ απότομα από τους ‘κεραυνούς’ των ίδιων τους των παιδιών για εθνικισμό και φασισμό.

    Αλλά ο γενιτσαρισμός διενεργείται πρωτίστως στα πανεπιστήμια ‘της τέχνης και της επιστήμης’. Αυτοί που αποφάσισαν να πολεμήσουν την πλειοψηφία για αυτό που είναι (δηλ. ελληνορθόδοξη), είναι άνθρωποι που κυκλοφορούν μέσα στις τάξεις των ακαδημαϊκών που υποτίθεται ότι εκλέγονται αξιοκρατικά από τους συναδέλφους τους με βάση το επιστημονικό τους έργο. Στην πραγματικότητα, φυσικά, καθηγητής δεν χρίζεται όποιος έχει τις περισσότερες δημοσιεύσεις, διακρίσεις και επιστημονικές ανακαλύψεις στο ενεργητικό του, αλλά όποιος δηλώνει υποταγή και ορκίζεται εχεμύθεια σε μια δεσπόζουσα κλίκα καθηγητών. Στο ελληνικό πανεπιστήμιο, λοιπόν, κάποιοι ολίγοι, που έχουν παντοιοτρόπως ‘καβαλήσει’ τις πανεπιστημιακές έδρες, δεν λέγουν να κατανοήσουν τα όρια των δικαιωμάτων και της ακαδημαϊκής τους ελευθερίας. Κάποιοι πρώην ιδεολόγοι μαρξιστές και νυν προοδευτικοί παγκοσμιοποιητές -που τώρα κυνηγούν ακόμη και μια πεσμένη δεκάρα στον δρόμο- και κάποιοι ‘πολύχρωμοι συνήγοροι’ της ιδεολογίας του εθνικού ξεψυχισμού, όχι μόνον δεν εννοούν να παραιτηθούν από τις προνομιακές θέσεις που έχουν κλέψει κατά την παπανδρεϊκή δεκαετία της ‘χρυσής’ παρακμής, αλλά σκοπεύουν να ενισχύσουν κι άλλο την επιρροή τους.

    Μια νέα κάστα ultra εκσυγχρονιστών καθηγητών πανεπιστημίου εξαπλώνεται στο πολύπαθο ελληνικό πανεπιστήμιο. Σιωπηρά εγκαθίσταται, αναπαράγεται στα ακαδημαϊκά γραφεία, δικτυώνεται, συνασπίζεται και επιλέγει το νέο αίμα που θα ανανεώσει τις τάξεις της. Είσαι υπέρ του αμερικανικού διεθνισμού, τότε προχωρείς, είσαι κατά του Κρυφού Σχολειού, «περάστε, κύριε, το διδακτορικό σάς ανήκει», υποστηρίζεις την αποσιώπηση της Εκκλησίας στην Ιστορία, σού απονέμεται τίτλος διδακτορικός, αντιδράς στην αυθεντία τους, τότε θα προτιμηθεί αυτός που θα πει το ‘ναι’ και θα κάθεται ‘στα αυγά του’. Κατακτά, λοιπόν, τις θέσεις-κλειδιά, οργανώνεται σε χαρακώματα ανά γνωστικούς τομείς μέσα στην ίδια Σχολή, στρατολογεί νέους ιδεολογικούς ‘ακαδημαϊκούς γενίτσαρους’ που θα χρησιμοποιηθούν για τον ‘ιερό’ σκοπό: την οριστική κατάργηση του εθνικού αισθήματος, το ξήλωμα πάσης θρησκευτικής πνευματικότητας, τον παραγκωνισμό ‘ενοχλητικών’ θεσμών, όπως την αρχή της πλειοψηφίας, τον στρατό, την Εκκλησία και ‘τα άλλα παραδοσιακά’. Ο πειρασμός δορυφοροποίησης στο άρμα τέτοιων παραγόντων ελλοχεύει και κάποιοι ενδίδουν…

    - Κύριε καθηγητά, θα ήθελα να κάνω εργασία πάνω στην εκπαιδευτική προσφορά της Εκκλησίας στην Ελληνική Επανάσταση.

    - Μα καλά αυτά είναι ξεπερασμένα, γράψτε κάτι πρωτότυπο και λιγότερο ελληνοκεντρικό, για την θετική επίδραση της οθωμανικής κατάκτησης στον ελλαδικό χώρο λ.χ. Ας είμαστε ανοικτόμυαλοι και όχι ρατσιστές.

    - Ναι, τώρα που το σκέφτομαι καλύτερα, αυτό ακριβώς θα γράψετε. Έχετε αντίρρηση;

    - Όχι κύριε καθηγητά, ό,τι πείτε εσείς, που ξέρετε καλύτερα απ’ όλους.

    Πρέπει κανείς να το έχει ζήσει, να έχει βιώσει τον πόλεμο στις παρυφές των μεταπτυχιακών σπουδών και των διδακτορικών διπλωμάτων για να το πιστέψει. Να έχει μάτι οξύ για να παρατηρήσει με τι ανεπαίσθητο τρόπο κάποιοι καθηγητές πλησιάζουν τους φοιτητές που είναι ευεπίφοροι στην ιδεολογία τους, πώς τους αναλαμβάνουν ως πάτρωνες και τούς προωθούν σε προγράμματα πληρωμένα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για να διδάξουν στο εξωτερικό, να αναλάβουν την καλύτερη θέση στην αγορά εργασίας, να γίνουν οι διάδοχοί τους στο αυριανό σύστημα χειραγώγησης της έρευνας. Ο κόσμος πρέπει να μάθει ότι μια ομαδούλα καθηγητών ελέγχει πλήρως τα ευρωπαϊκά προγράμματα για ένα ‘νέο, καλύτερο και ευρωπαϊκό’ ελληνικό πανεπιστήμιο, και ότι μια φράξια οικονομικών και ιδεολογικών συμφερόντων επιλέγει τους λίγους φοιτητές που θα κάνουν δωρεάν διακοπούλες στην Αν. Ευρώπη και τον Τρίτο Κόσμο με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση χωρίς καμία απολύτως επιστημονική ωφέλεια και αξία. Τα χρήματα των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, λοιπόν, είτε διασπαθίζονται τελείως είτε χρησιμοποιούνται για την επικουρική επιχορήγηση των καθηγητικών φατριών και την στρατολόγηση φοιτητών-μισθοφόρων των ‘Νέων Ιδεών’.

    Έχουμε καθηγητές που ξεκινούν την (sic!) ‘ιεραποστολή’ τους από νωρίς: στα αμφιθέατρα με τους πρωτοετείς συστηματικά ξεφεύγουν από την ύλη του Συνταγματικού Δικαίου για να πολιτικολογήσουν και να προπαγανδίσουν λ.χ. ενάντια στις μαθητικές και στρατιωτικές παρελάσεις, να φιλολογήσουν ενάντια στην Εκκλησία της Ελλάδος, να βαφτίσουν συνταγματικές διατάξεις ως έχουσες ιστορική μονάχα σημασία, όταν αυτές ενοχλούν την ιδεολογική-εθνομηδενιστική αισθητική τους. Χτενίζουν κυριολεκτικά το σύμπαν προκειμένου να εντοπίσουν και να στιγματίσουν οτιδήποτε αντιτίθεται στα ιδεοληπτικά συμπλέγματά τους ως αρχαιολογικού περιεχομένου, ως συντηρητικό και παρωχημένο υπόλειμμα κάποιας σκαιής δικτατορίας. Προωθούν τον στερεοτυπικό χρωματισμό του πατριώτη ως επικίνδυνου για την δημοκρατία και την ελευθερία, και πρωτοστατούν στην ‘δολοφονία χαρακτήρων’ μέσα από την ‘σταύρωση’ των αντιπάλων τους με τους γνωστούς χαρακτηρισμούς μαζικής καταστροφής: φασιστής, εθνικιστής, φονταμενταλιστής. Αντί να διδάσκουν Ιστορία ή Δίκαιο ή Κοινωνικές και Πολιτικές Επιστήμες διδάσκουν την ιδεολογία τους. Με αξιοζήλευτη συχνότητα εκτοξεύονται ακαδημαϊκού διαμετρήματος αναθέματα στην Εκκλησία, στο ελληνικό, στο ηρωικό, σε ό,τι εμποδίζει την Νέα Τάξη Πραγμάτων από το να αλώσει τον ατίθασο αυτόν λαό.

    Η ανερχόμενη αυτή ‘επιστημονική’ κάστα θέλει να αντισταθμίσει την αξία και το πλήθος της πλειοψηφίας με τεχνάσματα. Επιχειρεί να κλέψει την νίκη ‘νύχτα’, ενώ ο λαός κοιμάται ήσυχα τον ύπνο του δικαίου, και όχι έντιμα υπό το φως ενός ειλικρινούς δημόσιου διαλόγου. Δεν μιλάει πολύ δημοσίως, παρά μόνον όταν το ευνοούν οι περιστάσεις. Συγκεντρώνει και εξοπλίζει τις στρατιές της κρυφά, ώστε, ακόμη και όταν ξυπνήσει η κοινή γνώμη, αυτή να είναι ιδεολογικά εγκλωβισμένη και τρομοκρατημένη, απομονωμένη στο κλουβί των τετελεσμένων γεγονότων και των στημένων τηλεοπτικών παραθύρων. Και δυστυχώς επιτυγχάνει τον σκοπό της. Απόδειξη ότι τα τελευταία χρόνια ζούμε κυριολεκτικά έναν καταιγισμό ‘εκσυγχρονιστικών’ πυρών στην διαπασών από μια μειοψηφία που θαρρείς ότι είναι πλειοψηφία, αφού έχει χρηματοδοτούμενες σπουδές περιωπής, πανεπιστημιακούς θώκους και άριστα εκπαιδευμένες τηλεκατευθυνόμενες δημοσιογραφικές πένες. Εμείς, έπειτα, είτε αναχωρούμε στις καθημερινές μέριμνες είτε υπογράφουμε την τυποποιημένη πια ‘πράξη υποταγής’, λέγοντας ότι «αφού το λένε τόσοι και τόσοι προβεβλημένοι και σπουδαγμένοι, έτσι πρέπει να είναι». Δεν γνωρίζουμε, όμως, ούτε πώς απέκτησαν τις αστραφτερές σπουδές και την εκτυφλωτική προβολή ούτε κατά πόσο τα αξίζουν …

    Κάποτε στα πέτρινα χρόνια αποκλείονταν οι αριστεροί από την ακαδημαϊκή εξέλιξη, γιατί υποτίθεται ότι δεν ήσαν αρκετά πατριώτες, τώρα τα κριτήρια άλλαξαν: μέλλον ακαδημαϊκό έχει όποιος ευθυγραμμίζεται με την Νέα Τάξη Πραγμάτων και τις ‘προοδευτικές’ ιδέες που σιγοντάρει ο διεθνοποιημένος εξαμερικανισμός. Τώρα αποκλείεται όποιος είναι αρκετά πατριώτης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  86. κατά τη
    γνώμη μου, αντιδρά κάποια μερίδα ιστορικών, μαζί με γνωστούς
    υστερικούς αντι-εθνικιστές. Διότι δεν είναι δυνατόν τα παιδάκια του
    Δημοτικού να διδάσκονται τις όποιες γνώμες του όποιου ιστορικού
    ανέλαβε να γράψει το βιβλίο, και να υφίστανται τις όποιες πολιτικές
    στοχεύσεις των χρηματοδοτούμενων ερευνητικών προγραμμάτων για μια
    αφυδατωμένη εθνική-βαλκανική ιστορία.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ελληνοαλβανικός πόλεμος του 1940 περνάει σε
    ένα βιβλίο 150 σελίδων με μία μόνο σελίδα, χωρίς καθόλου κείμενο, με
    ένα απόσπασμα μικρό του Άξιον Εστί! Η σφαγή του ελληνικού πληθυσμού
    της Σμύρνης το 1922 παρουσιάζεται απλώς ως ένα ζήτημα συνωστισμού στην
    παραλία, και το οθωμανικό παιδομάζωμα ως μια αποτελεσματική οθωμανική
    πρακτική. Ο αποφασιστικός ρόλος του κλήρου στην Επανάσταση του 1821
    απουσιάζει εντελώς, ενώ τα κοινοτικά και εκκλησιαστικά προνόμια που
    έδωσαν οι Οθωμανοί στους υπόδουλους εμφανίζονται ως μια πολιτική που
    οδήγησε στην αρμονική συμβίωση Ελλήνων και Τούρκων, έτσι ώστε το \'21
    να μοιάζει περίπου ως σκέτος παραλογισμός, για να μην πούμε και ως
    εκδήλωση ενός πρώιμου εθνικισμού.

    Θα μου πείτε, γιατί τα γράφουν αυτά τα πράγματα; Διότι αυτό επιτάσσει
    η παγκοσμιοποίηση. Η πολιτική νέα διεθνής τάξη, που επιβάλλει πρώτα
    απ\' όλα την ελληνοτουρκική προσέγγιση, την αποδυνάμωση των βαλκανικών
    εθνών και, εν τέλει, την είσοδο της Τουρκίας στην Ευρώπη. Επομένως όλα
    αυτά πρέπει να γίνουν χωρίς να προβάλλονται εθνικές αντιρρήσεις, χωρίς
    ο λαός να διαμαρτύρεται. Η εθνική ιστορία, η παράδοσή μας δηλαδή,
    πρέπει να ξαναγραφτεί αποστειρωμένη, χωρίς αντιοθωμανικές αιχμές, ώστε
    να δεχθούν οι βαλκανικοί λαοί αδιαμαρτύρητα τη νέα πραγματικότητα.

    Ένας από τους πλέον επιθετικούς αστέρες αυτής της νέας, λάιτ
    ιστοριογραφίας, που θέλει να παρουσιάσει το οθωμανικό παρελθόν ως
    παράδεισο, ο Βρετανός Μαρκ Μαζάουερ, δεν διστάζει να δηλώσει στην
    Κατερίνα Σχινά της «Ελευθεροτυπίας» πως κάνει ιστορία «...επειδή
    πιστεύει ότι μπορεί να συμβάλει στους πολιτικούς προβληματισμούς του
    παρόντος». Ποιοι είναι αυτοί οι προβληματισμοί; Ο ίδιος το ξεκαθαρίζει
    μια χαρά: «Η ενασχόληση, σήμερα, με την Οθωμανική Αυτοκρατορία και τις
    σχέσεις ανάμεσα στα έθνη που συμπεριλάμβανε, είναι μια συμβολή στον
    προβληματισμό που συνεχίζεται στην Ευρώπη από τον πόλεμο της Βοσνίας
    και εντεύθεν – σχετικά με την εθνοκάθαρση, τον εθνικισμό, τις
    πολυπολιτισμικές κοινότητες κ.λπ. Η οθωμανική περίοδος υπήρξε μια
    εποχή ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και εύγλωττη» (!)

    Αλίμονο. Πολύ ενδιαφέρουσα. Τόσο, που από το πολύ ενδιαφέρον –κατά τη
    διάρκειά της δηλαδή– είχαμε περίπου 100 επαναστατικά κινήματα των
    υποδούλων Ελλήνων και άλλων Βαλκανίων. Και πολύ εύγλωττη, κατά τον κ.
    Μαζάουερ, διότι αποτελεί παράδειγμα πολυπολιτισμικότητας για τη
    σημερινή Ευρώπη! Ο προφανής και ιδιαίτερα αφελής πολιτικός στόχος, το
    να ξαναμπούμε δηλαδή ως Ελλάδα σε ένα νεο- οθωμανικό πλαίσιο, δεν
    κρύβεται. Αλλά δεν μας λέει ο κ. Μαζάουερ, γιατί να πάρουμε ως
    παράδειγμα πολυεθνικής συμβίωσης το οθωμανικό και όχι το ρωμαϊκό ή και
    το βυζαντινό, που είναι δικό μας –ελληνικό– και ασφαλώς έχει
    μεγαλύτερη ιστορική συνάφεια με τον δυτικό πολιτισμό; Ο ίδιος
    συγγραφέας μάλιστα κυκλοφόρησε πρόσφατα το έργο του για τη
    Θεσσαλονίκη, την οποία εμφανίζει ως πολυεθνική και καθόλου ελληνική
    πόλη, με το μη σοβαρό επιχείρημα ότι ο ελληνισμός της Θεσσαλονίκης
    ήταν ανάμεσα στον 16ο και 18ο αιώνα το 1/3 του συνολικού πληθυσμού.
    Ήταν. Μόνον που στους υπόλοιπους 18 αιώνες ήταν ανέκαθεν –και είναι
    και σήμερα, δυστυχώς– μια πόλη με συμπαγή ελληνικό πληθυσμό. Αλλά
    ακόμη και στον 17ο και 18ο αιώνα, ακόμη και τότε, στην οθωμανική και
    μόνον περίοδο, από πνευματική και οικονομική άποψη ο ελληνισμός ήταν
    κυρίαρχος, παρά τα αριθμητικά πληθυσμιακά δεδομένα.

    Αυτά μπορεί βεβαίως να φαίνονται κάπως φαιδρά, πιο σοβαρό όμως είναι
    το ερευνητικό βοήθημα που δίνεται στους δασκάλους μας, το οποίο
    γράφεται από βούλγαρους, τούρκους, ρουμάνους και έλληνες ιστορικούς,
    και το οποίο χρηματοδοτεί η Κοντολίζα Ράις, καθώς και οι Γερμανός και
    Άγγλος υπουργοί Εξωτερικών. Με χρήματα των υπουργείων αυτών, βρέθηκαν
    φυσικά πρόθυμοι ιστορικοί να παραχαράξουν τη βαλκανική εθνική ιστορία
    και να ετοιμάσουν νέες Γιουγκοσλαβίες, αυτή τη φορά όμως χωρίς βόμβες.
    Με τον ευνουχισμό της ιστορικής μνήμης.

    Φυσικά οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν είναι δικαιολογημένες, και η
    διόρθωση του βιβλίου –καθώς και η απόσυρση του αμερικανικού
    εκπαιδευτικού βοηθήματος– δεν έχει καθόλου να κάνει με λογοκρισία.
    Διότι εδώ δεν μιλάμε για ένα βιβλίο που γράφει κάποιος και το βγάζει
    στην αγορά. Μιλάμε για σχολικό βιβλίο, το οποίο εγκρίνει ή δεν
    εγκρίνει το υπουργείο. Το οποίο εκφράζει την κοινωνία των πολιτών, το
    λαό δηλαδή. Επομένως το υπουργείο δεν είναι καθόλου υποχρεωμένο να
    υποκύπτει στη γνώμη ενός ή δέκα ή εκατό ιστορικών. Κι εγώ
    πανεπιστημιακός ιστορικός είμαι, και, αν μου έδιναν την εντολή να
    γράψω, άλλα θα έγραφα. Και όχι μόνον εγώ. Πολλοί έλληνες ιστορικοί θα
    έγραφαν εντελώς άλλο βιβλίο. Επομένως λογοκρισία καμία δεν υφίσταται.
    Εκείνο που υφίσταται είναι η αντίσταση του λαού να δεχθεί
    αδιαμαρτύρητα το βιασμό της ιστορίας του, επειδή αυτό επιτάσσει η Νέα
    Τάξη Πραγμάτων.

    Λογοκρισία υπάρχει όταν βγάλεις ένα βιβλίο και στο απαγορεύσουν. Η
    διδασκαλία της Ιστορίας στα σχολεία όμως είναι υπόθεση της κοινωνίας,
    όχι των επιστημόνων. Όχι των αυθεντιών. Εξάλλου η Ιστορία δεν είναι
    ποτέ μία. Άλλη Ιστορία γράφω εγώ, άλλη γράφει ο Αμερικανός ή ο
    Τούρκος. Το να θέλεις να γράψεις μία Ιστορία για όλους, αυτό είναι ο
    ορισμός του φασισμού. Της πολιτισμικής ισοπέδωσης. Η Ιστορία όμως δεν
    είναι Χημεία, να βάλεις δύο μέρη υδρογόνου και ένα οξυγόνου και να
    βγάλεις νερό. Η ιστορία είναι πρώτα απ\' όλα η συλλογική συνείδηση, η
    βιωμένη μνήμη του λαού. Αυτή δεν μπορείς να τή βιάζεις επειδή έτσι σου
    είπανε στην Οξφόρδη. Επειδή έτσι θέλει ο Μπλερ και ο Ερντογάν. Οι
    αντιδράσεις όμως είναι ήδη πάρα πολλές για να αγνοηθούν, και μπράβο σ\'
    αυτούς που έθεσαν ευθαρσώς το ζήτημα στη Βουλή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  87. ΜΑΡΙΑ ΡΕΠΟΥΣΗ
    Οι πόλεμοι των εγχειριδίων Ιστορίας είναι συχνό φαινόμενο στον σύγχρονο κόσμο, γεγονός που επιβεβαιώνει αφενός τον επίδικο χαρακτήρα του ιστορικού παρελθόντος και αφετέρου την προνομιακή θέση της εκπαίδευσης για την άσκηση πολιτικής. Οι πιο σκληροί από αυτούς διεξάγονται στο πρόσφορο αμερικανικό έδαφος των πολιτισμικών αντιφάσεων και του χριστιανικού φονταμενταλισμού, ενώ ο πιο συναρπαστικός βρίσκεται σε φάση ανακωχής στην Ιαπωνία η οποία διχάζεται για το πρόσφατο πολεμικό παρελθόν της και αναμοχλεύει τα μη δυτικότροπα πάθη της.

    Παρά τις σημαντικές διαφοροποιήσεις που παρατηρούνται στην προβληματική και εν τέλει στη φυσιογνωμία όλων αυτών των συγκρούσεων, είναι διακριτή η κοινή συνισταμένη τους. Πρόκειται στη μεγάλη πλειοψηφία τους για συγκρούσεις που αφορούν πρωτίστως τη διεκδίκηση της ιστορικής συλλογικής μνήμης ως καθοριστικής για τη διαμόρφωση της εθνικής αλλά και ως προς τα φύλα ταυτότητας. Είναι αντιπαραθέσεις στις οποίες μπορεί κανείς να διαβάσει κυρίαρχες αλλά και εναλλακτικές εκδοχές της πολιτειότητας καθώς και σύγχρονα ζητήματα κουλτούρας που διαπερνούν οριζόντια το πολιτικό σώμα και υπερβαίνουν τα κομματικά του σύνορα. Δεν είναι καθόλου σπάνιες, σε αυτές τις διαμάχες, οι ανομοιογενείς εκ πρώτης όψεως συμπαρατάξεις οι οποίες ωστόσο αποκτούν μια νέου τύπου πολιτική ομοιογένεια, υπερασπιζόμενες τα ίδια ιδεώδη. Συγκροτούνται σε μέτωπα διεκδικώντας, για διαφορετικούς λόγους, άλλοτε τον κόσμο που χάνεται ή έχει χαθεί, άλλοτε τον κόσμο που έρχεται για να τον αντικαταστήσει και άλλοτε έναν καλύτερο κόσμο.

    Η σχολική ιστορία, χρεωμένη στην εθνική ταυτότητα χάρη στην οποία απέκτησε θέση στα αναλυτικά προγράμματα και αγωνιζόμενη έκτοτε να διαφύγει τον ασφυκτικό κλοιό της, γίνεται πολύ συχνά το θέρετρο αυτών των αντιπαραθέσεων που στην ουσία τους, όπως προείπαμε, αφορούν το παρόν και το μέλλον και όχι το παρελθόν ή τη γνώση για αυτό. Από τις διαμάχες αυτές, αν και, εκ πρώτης όψεως, μοιάζει ηττημένη η ιστορική εκπαίδευση ως προς το θετικά προσημειωμένο ζητούμενο της ανανέωσής της, έχουν προκύψει πολύ σημαντικές αλλαγές για τη φυσιογνωμία της σχολικής ιστορίας και την περί αυτήν συλλογική νοοτροπία. Αυτό μας δείχνει η ιστορία της ιστορικής εκπαίδευσης. Από το τέλος του 18ου αιώνα που το ιστορικό μάθημα εγκαθίσταται στο δυτικό σχολικό περιβάλλον μέχρι τις μέρες μας, η σχολική ιστορία ανανεώνεται μέσα από συγκρούσεις.

    Αντίθετα παραμένει στάσιμη, να περιποιείται τις δόξες του παρελθόντος της, όταν την περιβάλλει αποδοχή, συναίνεση και σιωπή. Ισως διότι το πιο σημαντικό από όλα είναι ότι ανάλογες αντιπαραθέσεις επιτρέπουν στους ανθρώπους να στοχαστούν για τα αυτονόητα, να αναμετρηθούν με τα καινούργια και να τοποθετηθούν, να πάρουν θέση στα πράγματα, να επιλέξουν συμμάχους. Αυτός είναι ο ζωτικός χώρος της ιστορικής εκπαίδευσης, η ανάσα της. Οι εκπαιδευτικοί που αναμετριούνται με τα καινούργια. Τα παιδιά που παιδεύονται. Οι γονείς που ανησυχούν. Οι δημοσιογράφοι που θυμούνται την Ιστορία που κάνουμε στο σχολείο ή αυτοί που έκαναν όταν ήταν παιδιά. Οι βουλευτές που καταθέτουν επερωτήσεις, οι πολιτικοί που αναμετριούνται με την εκλογική πελατεία τους. Οι νέοι που συζητούν στο Διαδίκτυο. Αυτός ο δημόσιος χώρος επιτρέπει στη σχολική Ιστορία να ανανεώνεται, να μη μουχλιάζει στις σχολικές αίθουσες, να αναζητεί τρόπους για να συναντηθεί με τα παιδιά, να παραμένει ή να γίνεται ένα ζωντανό μάθημα.

    Μόνο ως ζωντανό μάθημα μπορεί η σχολική Ιστορία να διασωθεί, να διατηρήσει τη θέση της στο σχολικό πρόγραμμα. Τώρα που τελειώνουν και για το σχολείο οι μεγάλες εθνικές αφηγήσεις με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το περιεχόμενο και τις μεθόδους διδασκαλίας, που συναρτάται το «τι» μαθαίνω με το «πώς» το μαθαίνω, που αναζητούνται τρόποι για να συνεργαστούν τα διδακτικά αντικείμενα, που το σχολείο καλείται να ανοίξει στην κοινωνία και να δικτυωθεί με τους χώρους της, να εξοικειωθεί με τους πολλαπλούς τρόπους σύλληψης και αναπαράστασης του κόσμου και να προετοιμάσει τους μαθητές του και τις μαθήτριές του στις γλώσσες αυτού του κόσμου, η ιστορική εκπαίδευση δεν έχει άλλο δρόμο. Να επανασυνδεθεί, οφείλει, με τη γενέτειρά της, την ιστοριογραφία, να σεβαστεί τη γλώσσα της και να παρακολουθήσει για λογαριασμό του σχολείου τις αλλαγές της. Αυτό σημαίνει να αλλάξει περιεχόμενο, να συμπεριλάβει άλλες ιστορίες, άγνωστες μέχρι τώρα στην εκπαίδευση, να γίνει ιστορία. Να λάβει υπόψη τις εμπειρίες, τις μνήμες, τις αλήθειες και τα ενδιαφέροντα των παιδιών. Να εγγραφεί στις συνολικές διαδικασίες ενός σχολείου που αλλάζει για να περιφρουρήσει, να διευρύνει και να εξελίξει το δικαίωμα στη γνώση.

    Η πορεία αυτή δεν είναι μοναχική. Δεν περιχαρακώνεται σε εθνικά σύνορα και τελευταία δεν αφορά μόνο τον δυτικό κόσμο. Φιλοδοξεί να διατρέξει όχι μόνο τα σχολεία αλλά και τα μουσεία και τα εκπαιδευτικά τους προγράμματα, την παιδική ιστορική λογοτεχνία, τις δικτυακές εφαρμογές και γενικά τους χώρους που φιλοξενούν όχι μόνο τυπικές αλλά και άτυπες μορφές εκπαίδευσης. Οι αφετηρίες της είναι πολλές, ανησυχίες κοινωνικού αλλά και παιδαγωγικού χαρακτήρα. Προορισμός της, ο κοινωνικός άνθρωπος, ο κοινωνικά εγγράμματος πολίτης που μπορεί να διαβάζει τον κόσμο γύρω του, να σκέπτεται, να κρίνει και να επικοινωνεί. Για αυτούς τους λόγους η ιστορική εκπαίδευση είναι αναντικατάστατη.

    Η κυρία Μαρία Ρεπούση είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιστορίας και Ιστορικής Εκπαίδευσης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, επιστημονική υπεύθυνη για τη συγγραφή του βιβλίου Ιστορίας της Στ' Δημοτικού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  88. Ψυχωτικές αντιδράσεις
    Α. ΛΙΑΚΟΣ
    Για να καταλάβουμε πώς η συζήτηση για την Ιστορία στο σχολείο, παρά το πλέγμα υπαρκτών προβλημάτων, συγκεντρώνεται στο εγχειρίδιο της Στ´ Δημοτικού, χρειάζεται να θυμηθούμε τον μηχανισμό της ψυχωτικής λειτουργίας. Ο ψυχωτικός αντί να αντιμετωπίσει το πρόβλημά του βρίσκει ένα υποκατάστατο και εκεί συγκεντρώνει όλη την προσοχή και τη μανία του. Οσο το σκέφτεται τόσο θυμώνει, και όσο θυμώνει τόσο το σκέφτεται. Αν δει κανείς το πλέγμα των διαμαρτυρομένων το καταλαβαίνει αυτό. Αντιδρούν στο σχολικό εγχειρίδιο με κάτι που άκουσαν ή διάβασαν αορίστως. Δεν τους καίγεται όμως καρφάκι αν στο σχολείο μειώθηκαν οι ώρες διδασκαλίας της Ιστορίας· αν τα περισσότερα βιβλία είναι αδιάφορα και βαρετά· αν οι περισσότεροι από όσους διδάσκουν, τουλάχιστον στη μέση εκπαίδευση, δεν έχουν διδαχτεί ούτε μία ώρα Ιστορία στο πανεπιστήμιο· αν οι εξετάσεις ΑΣΕΠ που υποβάλλονται είναι αντικειμενικές μεν, ηλίθιες δε.

    Πού να νοιαστούν γιατί δεν υπάρχει ειδικότητα ιστορικού στο σχολείο (ελληνική πρωτοτυπία αυτό!), όπως υπάρχει ειδικότητα μαθηματικού, φυσικού ή θεολόγου. Δεν τους ενδιαφέρει αν λείπουν οι ιστορικοί από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, αν παρά το γεγονός ότι υπάρχει πληθώρα καλών διδακτόρων και διδακτορισσών Ιστορίας, η επιμόρφωση των καθηγητών στην Ιστορία έχει αφεθεί στη γραφειοκρατία. Δεν τους ενδιαφέρει αν τα παιδιά μισούν, κυριολεκτικά μισούν και καλά κάνουν, το μάθημα της Ιστορίας με τις άπειρες ημερομηνίες, ονόματα και λεπτομέρειες. Ούτε προβληματίζονται όλοι αυτοί γιατί ο κόσμος ενδιαφέρεται για την Ιστορία έξω από το σχολείο (η επιτυχία της Θεσσαλονίκης του Μαζάουερ είναι ενδεικτική) και αδιαφορεί για την Ιστορία εντός του σχολείου. Φυσικά και δεν ενοχλούνται από το κρατικό μονοπώλιο στα σχολικά εγχειρίδια και από την έλλειψη δυνατότητας επιλογής από περισσότερα του ενός εγχειρίδια. Γιατί να σκεφτούν ότι η Ιστορία δεν γίνεται με ένα και μοναδικό βιβλίο, αλλά με πλέγμα δραστηριοτήτων που σημαίνει εκπαιδευτικές εκδρομές, χρήση της βιβλιοθήκης και εθισμός στην έρευνα, χρήση των οπτικοακουστικών μέσων;

    Δεν τους ενδιαφέρει η Ιστορία ως διερεύνηση αλληλοσυγκρουόμενων εκδοχών, διαφορετικών ερμηνειών, ως ανταλλαγή επιχειρημάτων, ως αναζήτηση νοήματος, ως εκπαίδευση στην κριτική των βεβαιοτήτων και των απλουστεύσεων. Δεν έχει περάσει από τον νου τους ότι η Ιστορία είναι μια εκπαίδευση στο μη οικείο, γιατί εκείνο που μας είναι μακρινό και διαφορετικό στον χρόνο μάς βοηθάει ώστε να εξοικειωνόμαστε με τις διαφορετικές κουλτούρες που θα συναντήσουμε αλλά και με τους ξένους, δηλαδή τους αλλόγλωσσους και αλλόθρησκους που κάθονται στο διπλανό θρανίο. Ούτε βέβαια τους έχει περάσει από το μυαλό ότι το σχολείο δεν πρέπει να δίνει γνώσεις αλλά να μαθαίνει πώς αποκτούμε γνώσεις, πού τις βρίσκουμε, πώς τις αξιολογούμε, πώς μπορούμε να διακρίνουμε το έγκυρο από το κάλπικο, πώς μπορούμε να ιστορικοποιούμε τις αναμνήσεις και την εμπειρία της οικογένειάς μας, της κοινότητάς μας, της πόλης μας, της χώρας και του κόσμου όπου ζούμε και που αλλάζει κάθε μέρα. Δεν τους απασχολεί το πρωταρχικό και δυσκολότερο: Πώς πείθεις τα παιδιά ότι η Ιστορία τα ενδιαφέρει, ότι σχετίζεται με τη ζωή τους και το μέλλον τους. Πώς να τα κάνεις να μη χασμουριούνται στο μάθημα της Ιστορίας.

    Οσοι είναι δάσκαλοι Ιστορίας ξέρουν πως αυτό είναι το δυσκολότερο πρόβλημα στην τάξη, από το δημοτικό ως το πανεπιστήμιο. Και γιατί να τους περάσουν όλα αυτά από το μυαλό; Φτάνει να επαναλαμβάνουν ότι η Αμερική μάς επιβάλλει να αλλάξουμε την ιστορία μας για να χάσουμε την εθνική μας ταυτότητα και να μην αντιστεκόμαστε στους Τούρκους και στη νέα τάξη πραγμάτων και ότι ο εκσυγχρονισμός ακυρώνει την Ιστορία. Τόσο απλοϊκά.

    Τι είναι εκείνο όμως που δημιουργεί αυτές τις ψυχώσεις γύρω από ελάσσονα ζητήματα Ιστορίας, όπως είναι το σχολικό βιβλίο τώρα, οι αστυνομικές ταυτότητες χθες, το όνομα της Μακεδονίας προχθές, το βιβλίο του Ντυροζέλ για την Ιστορία της Ευρώπης παλαιότερα, όταν το πρώτο πράγμα που θα έπρεπε να σκεφτεί κάποιος που νοιάζεται για τη χώρα του και για την εθνική της ιστορία είναι ότι δεν έχουμε ύστερα από δύο αιώνες ανεξαρτησίας μια εθνική Βιβλιοθήκη; Αλλά έτσι είναι οι ψυχώσεις. Μανία στα ελάσσονα, υποκρισία στα μείζονα. Δυστυχώς την ίδια ψυχωτική λειτουργία τη βλέπουμε και σε άλλα ζητήματα της πολιτικής. Το μέγα ζήτημα της αναβάθμισης της δημόσιας πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, από την οποία εξαρτάται το μέλλον αυτής της χώρας μέσα στο πλαίσιο της κοινωνίας της γνώσης, συρρικνώθηκε στο άσυλο και στους κουκουλοφόρους. Τόσο απλοϊκά αλλά και τόσο παράλογα;

    Ο κ. Αντώνης Λιάκος είναι καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  89. ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΟ ΠΟΥ ΤΟ ΚΑΘΗΓΗΤΙΚΟ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑ ΚΥΡΙΟ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ?

    ΤΕΜΠΕΛΗΔΕΣ, ΜΙΚΡΟΝΟΕΣ & ΑΠΑΤΡΙΔΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  90. Στη συμβολική μάχη που έχει ξεσπάσει γύρω από το βιβλίο ιστορίας της Στ´ Δημοτικού φαίνεται πως αναμετριούνται περισσότερο πολιτικές και ιδεολογικές θέσεις παρά επιχειρήματα σχετικά με την ίδια την Ιστορία (όπως ορθά παρατήρησε ο Β. Παναγιωτόπουλος). Γι' αυτόν τον λόγο υπάρχουν σκόπιμες και μη παρανοήσεις σχετικά με το επιστημονικό και αξιακό περιεχόμενο των «αντίπαλων» θέσεων, παρανοήσεις που στερεοτυπικά αναπαράγονται μέσα από ένα ευρύ, όπως φαίνεται, δίκτυο ανθρώπων. Η σύγχυση αυτή επιβάλλει να ξεκαθαρίσουμε ποια Ιστορία υπερασπιζόμαστε και ποιες αξίες θέλουμε να καλλιεργήσουμε μέσα από τη γνώση του παρελθόντος. Η Ιστορία αυτή, όπως πρέπει να διδάσκεται σε μικρά παιδιά, δεν περιέχει ωμή βία αλλά δεν είναι ουδέτερη· αρνείται τη μανιχαϊστική ερμηνεία των γεγονότων αλλά δεν κρύβεται πίσω από πέπλα εξωραϊσμού· δεν καταγράφει μόνο τους πολέμους αλλά και δεν αποσιωπά τις συγκρούσεις. Η Ιστορία αυτή αποστρέφεται τις σιωπές. Και αυτό έρχεται σε αντίθεση τόσο με την «παραδοσιακή» όσο και με την «πολιτικώς ορθή» ιστορία.

    Πράγματι, η Ιστορία γράφεται με τη σιωπή. Οσο παράδοξη και αν μοιάζει αυτή η θέση, αποτελεί κοινό τόπο του τρόπου με τον οποίο διδάχτηκε και εξακολουθεί να διδάσκεται η Ιστορία σε πολλά - ίσως στα περισσότερα - μέρη του πλανήτη. Μάλιστα, παρατηρείται ένα επιπλέον παράδοξο: η αναθεώρηση της «παραδοσιακής» ιστορίας προτείνει επίσης τη σιωπή. Στις σιωπές λοιπόν της εθνικής ρομαντικής ιστοριογραφίας, που διαμόρφωσε τον κανόνα της τον 19ο αιώνα, αντιπαρατίθενται σήμερα οι σιωπές μιας «πολιτικώς ορθής», ουδέτερης και «εναρμονίζουσας» τις εθνικές αντιθέσεις ιστορίας. Και στις δύο περιπτώσεις, η διδασκαλία της Ιστορίας αποτελεί μέσο για την επίτευξη πολιτικών στόχων, ρητών ή υπορρήτων.

    Στην πρώτη περίπτωση, η σιωπή της παραδοσιακής εθνικής ιστορίας αφορούσε την απόκρυψη των αρνητικών όψεων του εθνικού παρελθόντος ώστε να μην επισκιάζεται η συλλογική αυτο-εικόνα. Η προσέγγιση αυτή εξαρτάται από την πεποίθηση ότι η αγάπη για την πατρίδα μπορεί - και οφείλει - να στηριχθεί μόνο σε μια εξιδανικευμένη εικόνα του έθνους. Μελανές και τραυματικές στιγμές της εθνικής Ιστορίας εξωραΐζονται για απολογητικούς λόγους, γεμίζοντας την Ιστορία με «λευκές σελίδες». Οι ήρωες αυτής της Ιστορίας είναι επίσης αψεγάδιαστοι: γενναίοι, ενάρετοι, χωρίς ανθρώπινες αδυναμίες, αιώνια πρότυπα των επόμενων γενεών. Περιστατικά του βίου τους που μπορεί να αμαυρώνουν αυτή την αστραφτερή εικόνα παραλείπονται και αφήνονται στην περιέργεια των επίμονων ερευνητών. «Της Ιστορίας τα συναξάρια», για να θυμηθούμε τον ποιητή Κ. Παλαμά, έχουν και αυτά τις «λευκές σελίδες» τους.

    Στη δεύτερη περίπτωση, της «ουδέτερης» ιστορίας, ο στόχος της σιωπής είναι διαφορετικός: στην προοπτική μιας φιλειρηνικής εκπαίδευσης, κρίθηκε ότι είναι σκόπιμο να αποσιωπηθούν οι συγκρούσεις και τα αισθήματα εχθρότητας που ανέπτυξαν δύο έθνη στο παρελθόν. Μετατοπίστηκε λοιπόν το κέντρο βάρους από την πολιτική και διπλωματική ιστορία στην κοινωνική, οικονομική και πολιτισμική ιστορία, η οποία δεν περιέχει αιματηρές συγκρούσεις και εντοπίζει το ενδιαφέρον σε άλλες πτυχές του παρελθόντος. Ιδιαίτερα στο σχολείο κρίθηκε ότι ήταν απαραίτητο να «αφοπλιστεί η ιστορία» (σύμφωνα με τον τίτλο ενός συνεδρίου που διοργάνωσε η UNESCO), της οποίας η εθνικιστική διδασκαλία είχε γεννήσει εθνικά μίση και πολέμους. Σε πολλές περιπτώσεις η διδασκαλία περιορίστηκε συνεπώς στην καθημερινή ζωή, όπου τα παιδιά μάθαιναν για ένα παρελθόν χωρίς μάχες και ήρωες. Ταυτόχρονα, έγινε προσπάθεια να εξοβελιστούν επίθετα ή χαρακτηρισμοί αρνητικοί για γειτονικούς λαούς, συνήθως για εκείνους με τους οποίους υπήρχε ιστορικά εχθρική σχέση.

    Στην προσέγγιση αυτή ελλοχεύει ο κίνδυνος να κατασκευαστεί μια ψευδής εικόνα ενός αρμονικού παρελθόντος και να υποτιμηθούν οι συγκρούσεις που αποτέλεσαν ουσιαστικό στοιχείο του κοινού για γειτονικούς λαούς παρελθόντος. Είναι προφανές ότι, τουλάχιστον για την περιοχή των Βαλκανίων, η σύγκρουση αποτέλεσε στοιχείο της συνύπαρξης. Η Ιστορία θα πρέπει λοιπόν να κοιτάξει με ειλικρίνεια και γενναιότητα στον καθρέφτη της, χωρίς εξιδανικεύσεις και αποσιωπήσεις. Η πρόκληση της διδασκαλίας της εθνικής ιστορίας έγκειται στον τρόπο διαχείρισης των συγκρούσεων και μάλιστα όταν οι συγκρούσεις αυτές έχουν νωπά αποτυπώματα στη συλλογική μνήμη. Στην περίπτωση της ελληνικής εθνικής ιστορίας, κεντρικό ρόλο κατέχει η ελληνοτουρκική σύγκρουση, με τρία τουλάχιστον σημεία καμπής: την Ελληνική Επανάσταση, τη Μικρασιατική Καταστροφή και το Κυπριακό. Τα δύο τελευταία διατηρούν ζωντανή τη μνήμη του πόνου και της σύγκρουσης και συμβάλλουν στη διαμόρφωση πολιτικών θέσεων σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής. Αυτός είναι άλλωστε ο λόγος που η συζήτηση περί Ιστορίας εντοπίζεται κυρίως στα σημεία εκείνα που δίνουν πολιτικό περιεχόμενο στην ιστορική αφήγηση της ελληνοτουρκικής σύγκρουσης.

    Οσοι ζητούν τη λεπτομερή αφήγηση των δεινών που υπέφεραν οι Ελληνες από τους Τούρκους θυματοποιούν το έθνος και επιδιώκουν την ιστορική νομιμοποίηση της σύγκρουσης ώστε να είναι πάντα παρούσα. Είναι ωστόσο λάθος η άποψη ότι μόνο η αφήγηση των δεινών του έθνους καλλιεργεί την εθνική συνείδηση. Ούτε όμως η ουδέτερη αφήγηση συνεισφέρει στη συμφιλίωση με το παρελθόν ούτε άλλωστε συμβάλλει με βεβαιότητα στην ανάπτυξη της ανοχής προς τους ιστορικούς εχθρούς. Η σύγκριση με τον τρόπο που διδάσκεται η ιστορία σε όλες τις δυτικές χώρες δείχνει ότι έχει πάψει πριν από πολλές δεκαετίες να «ρέει αίμα» στις σελίδες των σχολικών βιβλίων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι για αυτόν τον λόγο έχουν πάψει να αγαπούν την πατρίδα τους οι Γάλλοι, οι Ιταλοί ή οι Γερμανοί. Συνεπώς, η ανάπτυξη της εθνικής συνείδησης δεν μπορεί να βασίζεται ούτε στη δραματοποιημένη απεικόνιση ενός ζοφερού παρελθόντος ούτε σε μια ψευδή, εξιδανικευμένη εικόνα για το παρελθόν, αλλά στην ικανότητα να συμφιλιωθούμε με το οδυνηρό παρελθόν μέσα από μια προσέγγιση χωρίς στερεότυπα, προκαταλήψεις και αποσιωπήσεις. Η Ιστορία αυτή μόνο μπορεί εξάλλου να συμβάλει στη διαμόρφωση υπεύθυνων πολιτών με κριτική σκέψη, ικανών να αντισταθούν σε απόπειρες χειραγώγησής τους, από όπου και αν προέρχονται.

    Η κυρία Χριστίνα Κουλούρη είναι καθηγήτρια Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  91. Το νέο βιβλίο Ιστορίας της Στ´ Δημοτικού έχει προκαλέσει την επίσημη αντίδραση της Εκκλησίας αλλά και κινήσεων πολιτών που εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους και ζητούν να αποσυρθεί. Η κριτική που διατυπώνουν στηρίζεται σε πέντε σημεία:

    * Εξωραΐζεται η Οθωμανική Αυτοκρατορία.

    * Δεν γίνεται εμφανής και εκτενής αναφορά στον ρόλο που έπαιξε η Εκκλησία στην Επανάσταση του 1821, με αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται ο ρόλος της.

    * Εξιστορείται τηλεγραφικά η ελληνική επανάσταση και δεν αναφέρεται ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου.

    * Αποσιωπάται η γενοκτονία των χριστιανικών πληθυσμών.

    * Εκμηδενίζεται η ιστορική διάσταση της Μικρασιατικής Καταστροφής με τη συμπύκνωση της ύλης και τη μη εκτενή ανάλυσή της.

    Αποσπάσματα του βιβλίου που προκάλεσαν αντιδράσεις

    * «Χιλιάδες Ελληνες συνωστίζονται στο λιμάνι της Σμύρνης για να φύγουν για την Ελλάδα» αναφέρεται στη σελίδα 100 του βιβλίου, στο κεφάλαιο που τιτλοφορείται «Μικρασία: εκστρατεία και καταστροφή», και εξιστορεί την αντεπίθεση των τουρκικών δυνάμεων και την υποχώρηση των ελληνικών στρατευμάτων τον Αύγουστο του 1922. Η αντίδραση έγκειται στο ότι η λέξη «συνωστίζονται» υποτιμά την παρουσίαση της ιστορικής στιγμής, κατά την οποία οι Ελληνες έτρεχαν για να σωθούν. Η λέξη, πάντως, έχει ήδη αποφασιστεί ότι θα αντικατασταθεί.

    * «Σχολική τάξη στα χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας» αναφέρεται σε επεξηγηματική φράση κάτω από γκραβούρα, στο τέταρτο κεφάλαιο του βιβλίου που είναι αφιερωμένο στην εκπαίδευση. Η κριτική που ασκείται είναι ότι η παρουσίαση της ύπαρξης επίσημων σχολείων αναιρεί την παρουσία του «κρυφού σχολειού».

    * «Λόγιοι και μορφωμένοι Ελληνες υποστηρίζουν και μεταφέρουν το νέο πνεύμα (του Διαφωτισμού). Κεντρική μορφή ανάμεσά τους ο Αδαμάντιος Κοραής με το σημαντικό έργο του. Οι διαφωτιστικές ιδέες, όμως, συναντούν και αντιδράσεις. Αντιδρούν κυρίως μέλη κοινωνικών ομάδων που κατέχουν υψηλά αξιώματα και επιθυμούν να διατηρήσουν τη δύναμη και την εξουσία τους» αναφέρεται στο πρώτο κεφάλαιο του βιβλίου για τον ελληνικό Διαφωτισμό. Η κριτική που ασκείται είναι ότι αναδεικνύονται οι διαφωτιστές και υποτιμάται ο ρόλος της Εκκλησίας και η βοήθεια που προσέφερε.

    * Στο κεφάλαιο που αφορά την κοινωνική οργάνωση και τα επαγγέλματα που υπήρχαν την περίοδο της οθωμανικής κυριαρχίας στη Ελλάδα οι επικριτές του βιβλίου αναφέρουν ότι έτσι εξωραΐζεται η Οθωμανική Αυτοκρατορία με την παρουσίαση των κοινοτήτων που λειτουργούσαν στο εσωτερικό της.

    * Στη σελ. 130 του βιβλίου που αναφέρεται στον αθλητισμό και στη σελ. 1333 που αναφέρεται στον πολιτισμό παρουσιάζονται το ελληνικό τραγούδι και η κινηματογραφική παραγωγή στην Ελλάδα του 20ού αιώνα. Οι επικριτές του βιβλίου υποστηρίζουν ότι κάτι τέτοιο δεν αποτελεί ιστορία. Κατά τους ίδιους η αναφορά του πολιτισμού γίνεται εις βάρος της αναφοράς των πολεμικών κατορθωμάτων.

    Τέλος, οι συγγραφείς όλων των νέων βιβλίων της Ιστορίας επικρίθηκαν και για άλλα θέματα, όπως για παράδειγμα ότι δεν υπήρχε ο όρος «βυζαντινή» στον τίτλο της νέας Ιστορίας της Β' Γυμνασίου αλλά μόνο ο όρος «μεσαιωνική» ή επειδή σε φωτογραφία που παρουσιάζει την άλωση της Κωνσταντινούπολης δεν εικονίζεται ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος αλλά ο Μωάμεθ, οπότε έμμεσα εμφανίζεται ο θρίαμβος του πορθητή.

    Πρόσφατα περίπου οκτακόσιες υπογραφές μεταξύ των οποίων και εκείνη του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Χρ. Σαρτζετάκη συγκέντρωσε κίνηση πολιτών που εκφράζει δυσαρέσκεια για το νέο βιβλίο Ιστορίας της Στ' Δημοτικού και ζητεί να αποσυρθεί. Το κείμενο των υπογραφών είχε δημοσιευθεί ολόκληρο στην εφημερίδα «Αλφα 1», επίσημο έντυπο του πολιτικού κόμματος ΛΑΟΣ του Γ. Καρατζαφέρη, ο οποίος ανακίνησε και το θέμα όταν στάλθηκαν τα νέα βιβλία στα σχολεία. Το κείμενο υπογράφουν και οι πανεπιστημιακοί Νεοκλής Σαρρής του Παντείου Πανεπιστημίου και Νικ. Ουζούνογλου του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ο Γ. Καραμπελιάς, εκδότης και συγγραφέας, δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι κ.ά. Κριτική στο νέο βιβλίο έχει ασκήσει και ο κ. Στ. Παπαθεμελής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  92. Κύριε Διευθυντά,


    αφού προσπεράσω τις κατηγορίες των τριών καθηγητών Ιστορίας Λιάκου, Κουλούρης και Ρεπούση ότι είμαστε "νυκοκοιρές και εργάτες που δε δικαιούμαστε γνώμης ... και δεν είναι δυνατόν να έχουμε διαβάσει (καν) το βιβλίο", "εσμός αλευρομαγείρων και λοιπών ασχέτων" και "ψυχωτικοί" (ω! τι επίπεδο αντιπαράθεσης από την πνευματική ηγεσία του τόπου!), θα ήθελα να σχολιάσω αυτό που ανερυθρίαστα καταγράφει στο Βήμα 28/1/2007 η κ. Χριστίνα Κουλούρη:

    «Είναι λάθος η άποψη ότι μόνο η αφήγηση των δεινών του έθνους καλλιεργεί την εθνική συνείδηση. Ούτε όμως η ουδέτερη αφήγηση συνεισφέρει στη συμφιλίωση με το παρελθόν ούτε άλλωστε συμβάλλει με βεβαιότητα στην ανάπτυξη της ανοχής προς τους ιστορικούς εχθρούς.»

    Η συντάκτριά σας κ. Νότα Τρίγκα πριν από δύο χρόνια περίπου (Βήμα της 16/11/2003) έκανε μία σύντομη ανασκόπηση του τι γράφουν τα βιβλία Ιστορίας της Ελλάδας και της Τουρκίας. Ιδού οι αναφορές στο 1821 και στο 1922: (http://tovima.dolnet.gr/print_article.php?e=B&f=14017&m=A34&aa=1 )

    1821 Ελληνική επανάσταση

    * Οι έλληνες μαθητές διδάσκονται ότι η Ελληνική Επανάσταση και ο εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας των Ελλήνων της εποχής «οδήγησε στη δημιουργία του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους και έτσι τέθηκε τέλος σε μια εποχή σκλαβιάς και καταπίεσης.
    * Οι τούρκοι μαθητές διδάσκονται ότι πρόκειται για μια από τις «εξεγέρσεις» στον χώρο των Βαλκανίων και αντιμετωπίζεται ως «εκδήλωση αγνωμοσύνης προς τους Οθωμανούς οι οποίοι κυβερνούσαν με δικαιοσύνη και ανοχή».

    1922 Μικρασιατική Καταστροφή

    * Για τα ελληνικά βιβλία ιστορίας «ελληνικά στρατιωτικά τμήματα αποβιβάστηκαν στην Ιωνία για την τήρηση της τάξης και την προστασία των χριστιανικών πληθυσμών». H Μικρασιατική Καταστροφή που ακολούθησε οδήγησε στον «ξεριζωμό» χιλιάδων Ελλήνων από τα παράλια της Μικράς Ασίας.
    * Για τα τουρκικά βιβλία ιστορίας πρόκειται για «επιθέσεις των ελληνικών στρατευμάτων κατά των αμάχων» και ο «απελευθερωτικός αγώνας του Κεμάλ Ατατούρκ» οδήγησε στη δημιουργία της τουρκικής δημοκρατίας. «Στις 9.9.1922 στη Σμύρνη οι Ελληνες ρίχτηκαν στη θάλασσα».

    Ως πολίτης της χώρας που (ας μου επιτρέψει η κ. Κουλούρη) έχω τη διανοητική ικανότητα να διαβάζω ένα βιβλίο της Στ' Δημοτικού, διαπιστώνω το εξής. Εάν θεωρήσουμε τις ως άνω αναφορές των βιβλίων ιστορίας του 2003 ως την "εθνικιστική αφήγηση της ιστορίας", βλέπουμε σήμερα πως το Ελληνικό βιβλίο του 2006/07 βρίσκεται πολύ εγγύτερα στη φιλοσοφία του Τούρκικου βιβλίου του 2003 από ό,τι στο μέσο όρο των δύο βιβλίων!!

    Ορθά λοιπόν αντιλαμβάνομαι τον λόγο που υπερασπίζεται με τόσο πάθος το βιβλίο της κ. Ρεπούση. "Ούτε η ουδέτερη αφήγηση" είναι αρκετή!



    Ανδρέας Σταλίδης

    Ηλεκτρονικό Περιοδικό Αντίβαρο, που συνέλλεξε πλέον των 3000 υπογραφών εώς σήμερα, συμπεριλαμβανομένων περισσοτέρων από 90 καθηγητών πανεπιστημίου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  93. η κρυφή γοητεία της συνωμοσίας



    Ι. Κ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ

    jpretenteris@dolnet.gr

    Ομολογώ ότι ως τώρα δεν είχα αντιληφθεί τους ουσιαστικούς λόγους που ανάγκασαν μια κατηγορία συμπολιτών μας να εξεγερθούν εναντίον του βιβλίου Ιστορίας της Στ' Δημοτικού. Τους ανακάλυψα όμως σε επιστολή του βουλευτή Παπαθεμελή που δημοσιεύθηκε χθες στο «Βήμα». Στην επιστολή αυτή ο βουλευτής εξηγεί ότι αντιτίθεται στην Ιστορία όπως καταγράφεται στο σχολικό εγχειρίδιο επειδή «έτσι την θέλει επιμόνως σήμερα η Νέα Τάξη της άγριας παγκοσμιοποίησης» και «αυτήν προωθεί η παρ' ημίν άρχουσα νεοεποχίτικη αντίληψη αποεθνοποίησης και παραχάραξής της».

    Να το λοιπόν το μυστικό: άλλη μία συνωμοσία κατά του Ελληνισμού, η οποία (ευτυχώς) υπέπεσε στην αντίληψη του βουλευτού Θεσσαλονίκης και άλλων ομοϊδεατών του. Συγκεκριμένα στοιχεία γι' αυτή τη συνωμοσία δεν παρατίθενται. Ούτε συγκεκριμένες ενέργειες που να την αποδεικνύουν - πέρα από το γεγονός ότι κάτι άλλα σχολικά εγχειρίδια βαλκανικής Ιστορίας (καμία σχέση, δηλαδή, με το βιβλίο της Στ' Δημοτικού) χρηματοδοτήθηκαν από έναν διεθνή οργανισμό, μέρος της χρηματοδότησης του οποίου προέρχεται από το Ιδρυμα Σόρος και άλλα αμερικανικά ιδρύματα. Τρέχα γύρευε...

    Μπορεί το ένα γεγονός να μην έχει σχέση με το άλλο, αλλά η λογική είναι η ίδια. Και σε αυτήν αξίζει τον κόπο να σταθούμε. Τι μας λένε οι άνθρωποι;

    Πρώτον, ότι κάποια «Νέα Τάξη», αγρίως παγκοσμιοποιημένη μάλιστα, δεν αρκείται στα τρεχάματα της παγκοσμιοποίησης αλλά έχει βάλει στο μάτι την ελληνική Ιστορία και, κατά προτίμηση, την Ιστορία όπως διδάσκεται στην Στ' Δημοτικού. Γιατί τώρα την ελληνική Ιστορία και όχι τη ρουμανική; Γιατί στην Στ' Δημοτικού και όχι στη Β' Γυμνασίου; Μυστήριο.

    Δεύτερον, ότι εκτός της ανωτέρω αναφερομένης «Νέας Τάξης», υπάρχει και μια «άρχουσα νεοεποχίτικη αντίληψη», η οποία δεν της φτάνει που είναι άρχουσα αλλά προσπαθεί επιπροσθέτως να παραχαράξει την Ιστορία. Γιατί να την παραχαράξει; Τι την κόφτει αν ο Παλαιός Πατρών Γερμανών σήκωσε το λάβαρο ή κέρδισε το Τζόκερ; Αλλο μυστήριο.

    Τρίτον, ότι σε όλα αυτά εμπλέκονται και οι (φονιάδες των λαών) Αμερικανοί, οι οποίοι σκορπίζουν δολάρια για να παραχαραχθεί η ελληνική Ιστορία που διδάσκεται στην Στ' Δημοτικού. Γιατί άραγε οι Αμερικανοί και ο Τζορτζ Σόρος προσωπικώς χολοσκάνε αν υπήρχε ή δεν υπήρχε κρυφό σχολειό; Γιατί ξοδεύονται για να κρύψουν ποιος νίκησε στον ελληνοϊταλικό πόλεμο του '40; Και τι φαγούρα έπιασε ξαφνικά τη «Νέα Τάξη», τη «Νέα Εποχή», άντε και τη Νέα Γουινέα, να αποσιωπήσουν την καταστροφή της Σμύρνης; Μυστήριο και αυτό.

    Ομολογώ πως είναι πολύ κολακευτικό να πιστεύεις ότι οι άλλοι ασχολούνται μαζί σου, έστω και συνωμοτώντας εναντίον σου. Το πιθανότερο όμως είναι ότι έχουν να ασχοληθούν με σοβαρότερα πράγματα. Εκτός κι αν δεν είναι σοβαροί συνωμότες.
    Το ΒΗΜΑ, 04/02/2007 , Σελ.: A65

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  94. ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΣΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ ΣΤ' ΑΡΧΙΔΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ 3 ΜΕΡΙΔΕΣ ΜΠΑΜΙΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  95. Ελλάς Ελλήνων Καραμπουζουκλήδων


    Ι. Κ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ

    jpretenteris@dolnet.gr

    Ομολογώ ότι με εξέπληξε η διάσταση που πήρε η συζήτηση για το σχολικό εγχειρίδιο Ιστορίας. Πίστευα ότι, για άλλη μία φορά, θα διατυπωθούν οι γνωστές απόψεις από τα γνωστά άτομα και μετά θα γυρίσουμε στις δουλειές μας. Αμ δε! Αυτή τη φορά δίνουν πραγματική και λυσσώδη μάχη.

    «Σιγά τον πολυέλαιο!» θα μου πείτε. Αλλά δεν είναι έτσι. Στην προκειμένη περίπτωση ο πολυέλαιος είναι σημαντικός. Δεν αφορά ούτε μόνο το σχολείο, ούτε μόνο την Ιστορία, ούτε μόνο την Εκκλησία. Αφορά το έθνος στο σύνολό του. Την αντίληψη που έχουμε για τον εαυτό μας και για τους άλλους.

    Ο λόγος είναι απλός. Η φασιστοειδής εκτροπή του παραδοσιακού εθνικισμού στηρίχθηκε από τα τέλη του 19ου αιώνα σε δύο έννοιες: την καθαρότητα και την ανωτερότητα. Οι ιταλοί φασίστες ή οι γερμανοί ναζιστές δεν ήταν απλώς εθνικιστές αλλά πίστευαν επιπροσθέτως ότι ανήκαν σε ένα έθνος φυλετικά καθαρό και ανώτερο από τα άλλα.

    Στην Ελλάδα τέτοιο μαζικό φασιστικό ρεύμα δεν υπήρξε ποτέ. Ισως επειδή από την αρχή η κυρίαρχη εθνική ιδεολογία (αυτή που συγκροτήθηκε μετά τη δημιουργία του νεοελληνικού κράτους) είχε συμπεριλάβει υποδορίως στην ατζέντα της και την καθαρότητα και την ανωτερότητα. Η έννοια της εθνικής υπεροχής ήταν περίπου σύμφυτη με την εθνική ταυτότητα. Και τώρα που οι απλουστεύσεις αυτές αμφισβητούνται από ένα σχολικό εγχειρίδιο, οι φαιοχίτωνες πήραν τους δρόμους.

    Μη σας εξαπατούν οι αθώες προφάσεις. Ο άνθρωπος που αγαπά την πατρίδα του, ο πραγματικός πατριώτης, δεν νοιάζεται αν η εθνική ταυτότητα που υπηρετεί δημιουργήθηκε τώρα, χθες ή πριν από χίλια χρόνια. Ζει στην πατρίδα που αγαπάει και αγαπάει την πατρίδα όπου ζει, αυτό είναι όλο.

    Ποιος ταράζεται από την αμφισβήτηση των εθνικών βεβαιοτήτων; Ταράζεται ο φασιστοειδής που μέσα από την εξιδανίκευση του Ελληνισμού εδραιώνει τη δική του καθαρότητα και ανωτερότητα. Αυτός που στο όνομα της εθνικής ταυτότητας προωθεί την εθνική υπεροχή. Γι' αυτόν το πραγματικό ζήτημα δεν είναι ότι έφυγαν οι Ελληνες από τη Σμύρνη αλλά ότι οι Ελληνες είναι εθνικά ανώτεροι από τους Τούρκους. Δεν του αρκεί μια Ελλάς Ελλήνων. Ψάχνει άλλοτε μια Ελλάδα Ελλήνων Χριστιανών και άλλοτε μια Ελλάδα Ελλήνων Καραμπουζουκλήδων.

    Αυτή τη συζήτηση κάνουμε σήμερα. Οχι για την αγάπη που οφείλουμε στην πατρίδα αλλά για το μίσος που χρωστάμε στις πατρίδες των άλλων. Μια αντίληψη που αποδομήθηκε από ένα ταπεινό σχολικό εγχειρίδιο. Και το οποίο πολύ θα χαρώ να διδαχθούν τα παιδιά μου.
    Το ΒΗΜΑ, 11/03/2007 , Σελ.: A61

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  96. http://www.antibaro.gr/society/ios_istoria.php

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  97. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ ΚΑΙ Τ' ΑΡΧΙΔΙΑ ΜΑΣ ΚΟΥΝΙΟΥΝΤΑΙ - ΣΙΓΑ ΤΟ ΡΟΥΦΙΑΝΟ ΤΟΥ ΣΗΜΙΤΗ - ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΔΟΥΛΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  98. Έγινε κατάληψη από 2-3 ΛΑΟΣτζήδες και Χρυσαυγίτες κουκουλοφόρους, ανώνυμους γαρ, οι οποίοι ως συνήθως μόνο βρίζουν... Τα περισσότερα ποστ δικά τους είναι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  99. Ο ψεύτικος μανδύας της δήθεν προοδευτικότητας

    Tου Mικη Θεοδωρακη

    Aυτές τις μέρες κάπου διάβασα ότι ο ποιητής και ζωγράφος Νίκος Εγγονόπουλος πίστευε στη συνέχεια του ελληνικού έθνους. Πόσοι και ποιοι άραγε σήμερα θα τολμούσαν να διατυπώσουν δημόσια μια τέτοια άποψη; Και όμως πρόκειται για την ουσία μιας ολόκληρης Σχολής Σκέψης, την οποία αντιπαλεύει η άλλη Σχολή, που απορρίπτει την άποψη αυτή θεωρώντας ότι το σημερινό ελληνικό έθνος ξεκινά τη ζωή του από το 1830 χωρίς να έχει την παραμικρή σχέση με το παρελθόν.

    Παρακολουθώντας τη δημόσια συζήτηση γύρω από το βιβλίο της ΣΤ΄ Δημοτικού σκέφθηκα ότι στο βάθος πρόκειται για μια διαμάχη ανάμεσα σε αυτές τις δύο Σχολές Σκέψης. Θυμίζω εδώ ότι οι κάτοικοι αυτού του τόπου, καταδικασμένοι επί αιώνες σε συνθήκες δουλείας και υπανάπτυξης, είχαν χάσει την ιδιαιτερότητα και ταυτότητά τους στα μάτια των «πολιτισμένων» μειοψηφιών της Ευρώπης. Που έτσι βρήκαν την ευκαιρία να θεωρήσουν εαυτούς ως τους μοναδικούς κληρονόμους του ελληνικού πολιτισμού. Γι’ αυτό και όταν έμαθαν ότι οι πρωτεργάτες της Επανάστασης του 1821 (Φιλικοί και Αγωνιστές) αποφάσισαν να ονομάσουν την απελευθερωμένη από τον τουρκικό ζυγό πατρίδα τους Ελλάδα χαρακτηρίζοντας τους κατοίκους της Ελληνες, αντέδρασαν με κάθε τρόπο, με κορυφαία αντιδραστική πράξη τη θεωρία του Φαλμεράγιερ, ο οποίος με τρόπο δήθεν «επιστημονικό» προσπάθησε να αποδείξει ότι οι Νεοέλληνες δεν έχουν το δικαίωμα να αποκαλούνται Ελληνες, γιατί δεν έχουν την παραμικρή σχέση με την έννοια και με τη λέξη Ελλάδα, μιας και στην ουσία δεν είναι τίποτα άλλο από μια πανσπερμία φυλών (Βλάχων, Αλβανών, Σλάβων, Τούρκων και Γύφτων).

    Και όπως ίσως έχετε προσέξει, όλοι οι ξένοι λαοί έδωσαν στη χώρα μας κάθε είδους όνομα πλην του ονόματος «Ελλάς - Ελλάδα»: Grece, Greece, Greco, Griechenland κ.λπ. Και φυσικά στην ουσία η διεθνής ιντελιγκέντσια δεν μας θεωρεί Ελληνες αλλά Γραικούς (ίσως και... γραικύλους). Πάλι καλά οι Τούρκοι που μας αποκαλούν «Γιουνάν», δηλαδή Ιωνες. Για τους «πολιτισμένους» της Δύσης θα μας ταίριαζε περισσότερο ένα όνομα όπως λ.χ. Βλαχότουρκοι ή Γυφτόβλαχοι. Νομίζω με τη λέξη «Γυφτοβλαχία» θα ήταν ικανοποιημένοι. Και όχι μόνο οι διανοούμενοι (ιντελιγκέντσηδες) του εξωτερικού, αλλά και του... εσωτερικού. Δηλαδή οι οπαδοί της Σχολής της Αλλης Οχθης, οι οποίοι χωρίς να το ομολογούν (ίσως και δίχως να το ξέρουν) ακολουθούν κατά γράμμα τη θεωρία του Φαλμεράγιερ, που στην ουσία θέλει να κρατήσει το κέντρο της ελληνικής κλασικής σκέψης, φιλοσοφίας και τέχνης εκτός Ελλάδας και κατά προτίμηση στις πρωτεύουσες του δυτικού κόσμου από τις οποίες υποτίθεται ότι εκπορεύεται αποκλειστικά η σύγχρονη σκέψη, φιλοσοφία και τέχνη, που έχει τις ρίζες της και στην κλασική Ελλάδα. Ετσι οποιοσδήποτε τολμά να ισχυριστεί ότι ως Νεοέλλην πιστεύει ότι έχει και αυτός το ίδιο δικαίωμα, είναι βλάσφημος, αρχαιόπληκτος και αντιδραστικός. Οπως ασφαλώς ήταν και οι Φιλικοί, οι Επαναστάτες του ’21, ο Διονύσιος Σολωμός, ο Κωστής Παλαμάς, ο Αγγελος Σικελιανός και ο Νίκος Εγγονόπουλος, μεταξύ άλλων.

    Ομως, αυτή η διαφορά στη χώρα μας έλαβε και μιαν άλλη διάσταση, που διαίρεσε τον λαό μας όχι μόνο κάθετα (κοινωνικές τάξεις, ιδεολογίες και κόμματα), αλλά και οριζόντια. Δηλαδή, σε αυτό που θεωρείται Λαϊκό και σε αυτό που μπορούμε να χαρακτηρίσουμε ως «διανοουμενίστικο». Και, φυσικά, η αληθινή διανόηση ταιριάζει με το λαϊκό, ενώ ο διανοουμενισμός δεν είναι μόνο εχθρός του λαϊκού, αλλά η καρικατούρα της διανόησης. Και για να περιοριστώ στη νεότερη Ελλάδα, όλα όσα υπήρξαν αληθινά, θετικά, γόνιμα και προοδευτικά, υπήρξαν κατ’ αρχήν λαϊκά. Δηλαδή πατούσαν γερά πάνω στο χώμα του λαού, της πραγματικότητας αλλά και της παράδοσης που μας πηγαίνει πολύ μακριά, στο βάθος του χρόνου, με τα οχήματα της δημοτικής ποίησης και μουσικής, της δημοκρατικής παράδοσης με κέντρο το κύτταρο της ελλαδικής κοινότητας, του βυζαντινού μέλους και της ελληνικής γραμματείας και κυρίως της γλώσσας. «Την γλώσσα μου έδωσαν ελληνική», θα πει ο Οδυσσέας Ελύτης. Ετσι οι Φιλικοί και οι Αγωνιστές του ’21 ήταν λαϊκοί. Ο Διονύσιος Σολωμός υπήρξε λαϊκός. Οπως λαϊκοί υπήρξαν όλοι οι σπουδαίοι πρωτεργάτες σε όλους τους κλάδους της ζωής, της τέχνης και της διανόησης που συνέβαλαν ώστε να προχωρήσει η χώρα μας μπροστά.

    Αυτή η οριζόντια διαίρεση δεν μπορούσε να αφήσει απ’ έξω τον ελληνικό «προοδευτικό χώρο». Που μεγαλούργησε όταν ήταν πράγματι λαϊκός, όταν δηλαδή εξέφραζε σωστά τον ελληνικό λαό (στους καιρούς της εθνικής αντίστασης και των δημοκρατικών αγώνων). Και στη συνέχεια περιθωριοποιήθηκε όταν τον κατέκτησε ο διανοουμενισμός, που ουσιαστικά σημαίνει άρνηση του ίδιου του εαυτού του.

    Ηταν λοιπόν επόμενο στον διανοουμενίστικο «προοδευτικό χώρο», άρα «ψευτο-προοδευτικό» χώρο πλέον, να ανθίσουν αυτά τα πικρά λουλούδια της άρνησης της πεμπτουσίας αυτού που ήταν και είναι η Ελλάδα του χθες, του σήμερα και του αύριο.

    Ας μην ψάχνουν, λοιπόν, οι ευαίσθητοι πολίτες να βρουν την αιτία της σημερινής εθνικής παράλυσης σε δευτερεύουσες σχέσεις, πρόσωπα και καταστάσεις. Η πραγματική αιτία είναι ότι ενώ με το λαϊκό στοιχείο και με τη λαϊκή ιδιότητα έγινε ό,τι τέλος πάντων θετικό έγινε σ’ αυτόν τον τόπο από το 1821 έως σήμερα, γιατί απλούστατα όλοι οι μεγάλοι μας ήρωες, ποιητές, διανοούμενοι, επιστήμονες, πολιτικοί, υπήρξαν «λαϊκοί» ανεξάρτητα από τις λογής λογής κάθετες διαιρέσεις, εδώ και καιρό το λαϊκό, που στη χώρα μας ταυτίζεται με το ελληνικό, νικήθηκε κατά κράτος σε όλους τους τομείς της εθνικής μας ζωής. Εδώ και καιρό κατόρθωσε να επικρατήσει ολοκληρωτικά η άρνηση, τρομοκρατώντας και ξεγελώντας τους πολλούς και αφελείς, κρυμμένη πίσω από τον ψεύτικο μανδύα μιας δήθεν προοδευτικότητας, που έχει στην πραγματικότητα τόση σχέση με την πρόοδο όση μια γάτα με ένα λιοντάρι.

    kathimerini.gr Hμερομηνία δημοσίευσης: 18-03-07

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  100. 7:21 μμ,ΓΙΑ ΕΣΕΝΑ ΕΚΦΥΛΙΣΜΕΝΕ ΑΠΑΤΡΙΔΕ ΟΧΛΟΔΗΜΟΚΡΑΤΗ,Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΘΕ ΤΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΕΛΩΣ ΑΓΝΩΣΤΑ.ΜΕ ΤΟ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΟΥ ΠΕΙΣΜΑ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΟΙ ΑΝΩΝΥΜΟΙ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΟΙ,ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕΤΕ ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  101. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΡRΕΤΕΝDER
    ΕΧΟΥΝ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  102. ΝΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΙΚΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΧΕΣΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ, PRETENDER=Ο ΥΠΟΚΡΙΝΟΜΕΝΟΣ ΜΕ ΔΟΛΙΕΣ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  103. TEΛIKA ΦIΛE MOY TIΠOTA ΔEN EINAI TYXAIO ΣE TOYTO TON KOΣMO !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  104. Δυστυχως ο ΔΟΛ ακομη υπαρχει με κατι Ψυχογιους Ψυχαρηδες Πρετεντερηδες κλπ κολοπετσωμενους που πουλαν εθνικη στρατηγικη.Κριμα που δεν τον αγορασαν οι Γερμανοι, να ξερουμε καθαρα με ποιους εχουμε να κανουμε. Τωρα ο Λαμπρακης πουλαε πολιτισμο στο Μεγαρο με τα δικα μας λεφτα. Δυστυχως κατακλυσθηκαμε απο δωσιλογους νεοΕφιαλτες. Κριμα για τα παιδια μας αλλα και για μας που δεν αντιδρουμε σε αναξιες ηγεσιες. Ποιος θα γινει συγχρονος ΠατροΚοσμας;Χανομαστε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  105. ΒΡΕ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΟΥΜΠΑΡΟΣ ΤΟΥ ΤΕΩΣ?
    ΒΡΕ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΟΥΜΠΑΡΟΣ ΤΟΥ ΤΕΩΣ?
    ΒΡΕ ΠΟΙΟΝ ΒΑΦΤΙΣΕ Η ΦΡΕΙΔΕΡΙΚΗ ΚΙ'ΕΓΙΝΕ ΚΑΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ?
    ΒΡΕ ΠΟΙΟΙ ΝΑ'ΝΑΙ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ?
    ΜΗΠΩΣ ΞΕΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ?

    ΥΓ. ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΘΑ ΠΑΡΕΤΕ ΣΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  106. ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΦΩΣ, ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΑΣ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  107. Η εικονα ειναι το μεγαλυτερο επιχειρημα
    δειτε λοιπον :
    http://satyrikon.wordpress.com/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  108. Περίεργα μας τα φέρνει η ζωή μερικές φορές.Απο τις αντιθέσεις για ένα σχολικό βιβλίο να βγαίνουν τόσα πολλά συμπεράσματα.Ο χορός άρχισε μακάρι να οδηγήσει σε μια άνθιση της Ελλάδας και του πολιτισμού.Είμαστε παγκόσμιοι πολίτες γιατί είμαστε πρώτα απο όλα Έλληνες ΚΑΙ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΚΑΙ ΝΑ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  109. Ο ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΑΠΛΗΣ ΛΟΓΙΚΗΣ Σ ΑΥΤΑ ΤΑ ΔΥΟ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΣΑΣ ΒΓΑΖΕΙ ΟΛΟΥΣ ΕΣΑΣ ΑΡΡΩΣΤΟΥΣ.
    ΡΕ ΟΝΤΩΣ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ 6ΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ? ΞΕΡΕΤΕ ΤΙ ΦΟΡΤΩΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΧΟΥΝ ΟΛΟΓΥΡΑ Σ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ?

    ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΤΟΝ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ΟΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ Ο ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΛΕΓΟΝΤΑΣ "...ΣΙΓΑ ΤΟ ΡΟΥΦΙΑΝΟ...
    ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΔΟΥΛΟΣ"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  110. Προς χαμερπή Λιάκο
    επί πληρωμή αναθεωρητή της Ιστορίας, δήθεν αριστερό

    Προς άθλια Ρεπούση
    επί πληρωμή αναθεωρήτρια της Ιστορίας, δήθεν καθηγήτρια

    αμφοτέρους συμπλεγματικούς απάτριδες

    Προς Πρετεντέρη
    επί πληρωμή πράκτορα του Λαμπράκη, που έχει αναλάβει την επιμέλεια -εκτύπωση του βιβλίου

    "Γιατί γίνονται όλα αυτά; Μα, φυσικά, για τα λεφτά και την εξουσία. Οι διεθνείς χρηματοδοτήσεις ιστορικών ερευνών σήμερα, καθοδηγούμενες από τα μεγάλα αμερικανικά ιδρύματα Κάρνεγκι, Φούλμπράιτ και λοιπά, ευνοούν την ιστορική έρευνα που αποδομεί το εθνικό παρελθόν. Οι στόχοι είναι καθαρά πολιτικοί. Η ενοποιημένη παγκόσμια αγορά πρέπει να ισοπεδώσει τις εθνικές, τις πολιτισμικές ιδιοπροσωπίες. Η ελληνική περίπτωση, με την ιστορία των τριών χιλιάδων ετών, είναι από τις δυσκολότερες. Αλλά οι λυσσασμένοι για χρήμα και εξουσία πρώην αριστεροί μας λόγιοι, που κράτησαν από τη μικρή θητεία τους στον μαρξισμό έναν χυδαίο οικονομισμό και έναν κακοχωνεμένο διεθνισμό, παρέδωσαν γην και ύδωρ και παριστάνουν τώρα, εν έτει 2007, τον αντικληρικό Γιακωβίνο του 18ου αιώνα".
    (Κείμενο του Απόστολου Διαμαντή στην LIFO 15-03-2007)


    Για την αντιγραφή

    Ηλίας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  111. Δεν είναι δυνατό να διαβάζεις τα μακαρονοειδή θρησκευτικά παραληρήματα μερικών αυτής της στήλης. Η ανοησία στο τετράγωνο! Βρήκαμε ένα βιβλίο που σε τελική ανάλυση ως πρωτοπόρο θα έχει και κάποια σφάλματα, που διορθώνονται, για να βγάλουμε από μέσα μας στο φως μια αρρώστεια, που έχει προκαλέσει στη χώρα μας αυτό ακριβώς που θέλουν να τονιστεί στο βιβλίο πιο πολύ από άλλα όμορφα της φυλής μας. Εννοώ τη φοβερή καταστροφή της Μικάς Ασίας . Ας αναφερθώ χωρίς σχόλια: Οι τσέτες ήταν άτακτος λέει στρατός των τούρκων. Δηλαδή; ένας στρατός σαν τον ΕΛΑΣ ή ΕΔΕΣ κατά των Γερμανοϊταλών κατακτητών. Τι εδικιολόγησε την ύπαρξη αυτού του άτακτου στρατού; Την απάντηση θα μας τη δώσουν οι μεγαλοειδεάτες που έσπρωξαν τον Ελληνικό στρατό ως το Σαγγάριο για την Άγγυρα! Τι ήταν ο Κεμάλ Αταρτούκ; Ποια δύναμη τον έκανε να είναι τόσο αποφασιστικόςκαι αποτελεσματικός; Να απαντήσουν οι ίδιοι οι μεγαλοειδεάτες , που εξαφανίστηκαν όταν έκαναν τη ζημιά τους να ρίξουν το Βενιζέλο και να ξαναφέρουν τη βασιλεία την Ελλάδα στην πιο κρίσιμη στιγμή της ιοστορίας της! Και παραληρούν τώρα! Γνωρίζουν την συμπεριφορά των στρατιωτών μας στην ενδοχώρα της Τουρκίας; Μιλάνε βέβαια οι συναισθηματισμοί, αλλά ο πατέρας μου, που ήτανε στο Σύνταγμα του Πλαστήρα, πο υήταν ο μόνος που υποχώρησε τακτικά και περιέσωσε το μεγαλύτερο τμήμα του στρατού του για να σώσει αμέσως μετά και τη χώρα από πλήρη καταστροφή και να καταδικάσει εκείνους που προκάλεσαν τα γεγονότα , γνωρίζει τα πάντα γιατί τα έζησε ως το Αφιόν Καραχισαρ και το ΕσκιΣεχίρ. Τι να πει το βιβλίο; Αν τα πει όλα αυτά και τα περάσει στις τρυφερές παιδικές καρδιές δε θα υπάρξει ελληνόπυλο που θα δεχτεί να πιάσει όπλο κατά εχθρού της χώρας του. Αυτά να μάθει και ο κύριος Ζουράρις και ο κ.Παπαθεμελής και όλοι όσοι από τις στήλες αυτές παραληρούν!

    Καλό είναι να αναπτύσσεται το πατριωτικό συναίσθημα στα ελληνόπουλα, αλλά μη ξυνόμαστε στου τσοπάνη την μαγκούρα! Έχουμε , δόξα τω θεώ τόσα παραδείγματα αγώνων να αναφέρουμε. Και όταν τα παιδιά έχουν ωριμάσει ας ψάξουν να βρούν και όσα έχουν παραληφθεί. Δεν θα παραξηγήσουν κανένα. Δεν θα θυμώσουν! Αν όμως τους πούμε ψέματα τότε θα αντιδράσουν όπως αντιδρούν και τώρα που υποτίθεται τους λέγαμε την αλήθεια! Γι αυτό ψάχνετε σήμερα, μεγαλοειδεάτες, να βρείτε ιστορικά καταρτισμένους έλληνες με το φανάρι. κι όταν τους βρίσκετε τους βρίσκετε οργισμένους για τον αέρα τον κοπανιστό που τους λέγατε όταν δεν μπορούσαν να ερευνήσουν!
    Όσο για τον κλήρο και τα κρυφά σχολειά μην το τραβάτε άλλο γιατί θα το ξεχειλώσετε! Πότε απαγόρευσαν οι τούρκοι τη διδασκλία της γλώσσας για να κρύβονται τα ελληνόπουλα προκειμένου να τη διδαχτούν; Ποιοι ήταν πιο μορφωμένοι στην κταχτημένη Ευρωπαϊκή περιοχή; Για ψάξτε τις βαλκανικές χώρες να δέτε πόσοι ήταν τούρκοι Γραμματικοί; Βγάλτε τις τσίμπλες από τα μάτια σας , κακόμοιροι!

    Yannis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  112. Το βιβλιο υπαρχει εδω σε pdf:

    http://zeus.pi-schools.gr/dimotiko/

    Και οσον αφορα τον Ζουραρι ,δεν "ταπωσε" κανενα μπιστη-αρχιδι.
    Απλα γελοιοι ητανε και οι δυο ,ο ενας σε ακαταλαβιστικη "αρχαιαν" "λογιαν" γλωσσα και ο αλλος ενας κυνικος λαικιστης ,που ηξερε ποτε να χαμογελαει και να κουναει με .."νοημα" το κεφαλι του!

    Παντως ο Ζουραρις τα καταφερνει καλλιτερα στον γραπτο λογο.Να μην ξαναβγει στην τηλεοραση πεστε του,ειναι σπαστικος και γινεται νουμερο...

    Δεστε και εδω:
    http://www.antibaro.gr/society/zouraris_istoria2_pol.php

    Τζων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  113. Το βιβλίο Ιστορίας στο μάθημα για τη μικρασιατική καταστροφή
    Αθήνα
    Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο
    Σύγχυση προκάλεσε στις τάξεις των ακαδημαϊκών η διαρροή εγγράφου, το οποίο παρουσιάστηκε ως «η γνωμοδότηση της Ακαδημίας Αθηνών προς το υπουργείο Παιδείας» σχετικά με το βιβλίο Ιστορίας της Στ' Δημοτικού.

    «Σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί την οριστική θέση της Ακαδημίας σχετικά με το ζήτημα» δήλωσε στην εφημερίδα Τα Νέα ο ακαδημαϊκός, καθηγητής Φυσικής, Δημήτρης Νανόπουλος. O κ. Νανόπουλος μετείχε στην κλειστή συνεδρίαση της Oλομέλειας της Ακαδημίας την περασμένη Τετάρτη, όπου συζητήθηκε το θέμα του βιβλίου Ιστορίας μετά και το αίτημα γνωμοδότησης που έχει υποβάλει η υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου.

    «Ελήφθησαν κάποιες αποφάσεις. Ωστόσο, η Ακαδημία δεν έχει ακόμη καταλήξει σε τελικό κείμενο. Με το ζήτημα ασχολείται ειδική συντονιστική επιτροπή και οι σχετικές οριστικές αποφάσεις θα δημοσιοποιηθούν επισήμως».

    Το κείμενο παρουσιάστηκε την Κυριακή στις εφημερίδες «Το Παρόν» και «Το Αρθρο». Σε αυτό, το βιβλίο χαρακτηρίζεται «ανιστόρητο» και οι συγγραφείς του «ιστορικοί χωρίς ιστορική κρίση».

    news.in.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  114. ΠΡΟΣ Yannis 2:04 πμ
    ΡΕ ΠΑΛΙΚΑΡΙ....ΠΛΑΚΑ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙΣ?Ο ΜΕΓΑΛΟΙΔΕΑΤΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΑΣ ΕΦΑΓΕ Η' Η ΜΕΓΑΛΟΜΑΝΙΑ ΤΗΣ ΕΞΟΝΤΩΣΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΤΟΙΧΕΙΟΥ ΜΕ ΚΑΘΕ ΜΕΣΟ ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ.ΚΑΤΑΡΧΑΣ ΑΓΝΟΕΙΣ ΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ-ΘΑΝΑΤΟΥ ΩΣ ΓΝΣΤΑ ΑΜΕΛΕ ΤΑΜΠΟΥΡΟΥ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΑΝΔΡΩΘΟΥΝ ΚΥΡΙΩΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΕ ΚΑΤΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ ΕΡΓΑ ΜΕΧΡΙ ΘΑΝΑΤΟΥ.ΑΥΤΗ Η ΜΑΖΙΚΗ ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΑΠΟ ΤΟ 1908 ΚΑΙ ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΣΧΕΔΟΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΤΟ 1922...ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ ΠΩΣ ΜΙΛΑΜΕ ΑΥΤΑ ΕΙΧΑΝ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΠΟΛΕΜΩΝ.
    ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΧΑΣ Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΗΤΑΝ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΜΕΝΗ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΕΠΙ ΤΩΝ ΑΝΟΥΣΙΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ Ο ΜΑΣΩΝΟΤΕΚΤΟΝΑΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΝΟΣ ΜΠΕΝΙΝ ΣΑΛΟΜ ΠΡΟΓΟΝΟΣ ΤΗΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΕΙΚΗΣ ΦΑΜΙΛΙΑΣ,ΠΗΡΕ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΣΤΕΙΛΕ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ.
    ΑΝ ΤΑ ΜΑΘΕΝΑΝΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ,ΜΕΤΑ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ ΘΑ ΣΤΡΕΦΟΝΤΟΥΣΑΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΣΙΓΟΥΡΑ,ΑΛΛΑ ΘΑ ΞΕΡΑΝΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΓΕΙΤΟΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΛΥΤΕΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  115. ρε 2:54 μμ

    Δεν καταλαβαινω τι νοημα εχει αυτη η ..."ακαδημια"...

    Σιγα ρε!
    Κατι ξοανα ειναι,ξεμωραμενα γεροντια ειναι ρε!
    Που ζουνε στον κοσμο τους!

    Αν τους ψαξεις ΟΛΟΙ εχουν απο ικτερο μεχρι ενισχυμενο διαβητη..
    Λοιπον εχει καμμια αξια η αποψη τους ?

    Ρε!
    Να καταργηθει αυτο το "αντρο" των .."σοφων"...

    Δεν μας καλυπτουνε...ειναι εκτος τοπου και χρονου..

    Τζων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  116. Τζων 12:19 μμ Ο ΖΟΥΡΑΡΙΣ ΚΑΛΑ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙ ΣΤΟ ΛΙΝΚ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙΣ,ΕΣΥ ΑΠΟΡΩ ΠΟΥ ΤΟΝ ΕΙΔΕΣ ΓΕΛΟΙΟ ΚΑΙ "ΙΣΑΞΙΟ" ΤΟΥ ΗΛΙΘΙΟΥ ΜΠΙΣΤΗ?ΝΟΥΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑ ΒΑΘΟΣ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΚΑΘΕ ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΤΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝ ΛΟΓΩ ΒΙΒΛΙΟ.ΗΛΙΘΙΑ ΑΤΟΜΑ ΕΧΕΤΕ ΓΝΩΜΗ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ,ΠΟΛΕΜΙΣΤΕΣ,ΚΛΕΦΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΛΟΓΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ...!!
    ΕΧΕΤΕ ΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΕΚΕΙΝΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΕΚΕΙΝΟΥΣ!
    ΕΧΕΤΕ ΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΕΚΕΙΝΟΥΣ ΠΟΥ ΕΣΕΙΣ ΑΓΝΟΕΙΤΕ...
    ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΑΚΙΑ...ΕΙΣΑΣΤΕ ΟΝΤΩΣ ΘΑΝΑΣΙΜΑ ΗΛΙΘΙΟΙ ΗΜΙΜΑΘΕΙΣ ΒΛΑΚΕΣ,ΑΝΟΗΤΟΙ!!!!ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΕΛΑΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΜΕ ΕΣΑΣ ΩΡΕ....!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  117. ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΑΥΤΗ Η ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΜΑΣ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΤΗΝ ΕΚΠΛΗΞΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΕΚΕΙΝΟΥΣ ΠΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΕ...
    ΕΓΩ ΑΠΟΡΩ ΠΩΣ ΑΥΤΑ ΤΑ ΤΡΑΥΛΑ ΓΕΡΟΝΤΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΧΑΣΕΙ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΙΠΕΣ ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΜΑΣΩΝΙΚΕΣ ΣΤΟΕΣ ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ ΝΑ ΑΠΟΡΡΙΨΟΥΝ ΤΟ "ΒΙΒΛΙΟ"....ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΜΩΣ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΑ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΝΕΑ,ΚΑΙ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΟΤΙ Η "ΑΚΑΔΗΜΙΑ" ΑΝΑΚΑΛΕΣΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΙΠΕ ΓΙΑΤΙ ΙΣΧΥΡΙΣΤΗΚΕ ΠΩΣ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΟΙ ΤΕΛΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ "ΒΙΒΛΙΟΥ".ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ,ΤΑ ΓΕΡΟΝΤΙΑ,ΘΑ ΦΑΓΑΝΕ ΑΡΚΕΤΟ ΒΡΙΣΙΜΟ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΟΠΑΝΑΓΙΕΣ ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ΠΟΥ ΚΑΝΑΝΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  118. Aκου 3:21 μμ

    Εγω συμφωνω με τα γραπτα του Ζουραρι.

    Εκεινο που εγω ειπα ειναι οτι ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ για την τηλεοραση.
    Δ Ε Ν Κ Α Ν Ε Ι ! απλα!

    Γιατι δεν εχει φωτογενεια,γιατι δεν εχει "λογο" ΤιΒι...

    Ειναι ενας μαλακας και μισος.
    Δεν γινεται να μου λεει τις "αρχαιοελληνικες μαλακιες του"!

    Πες του μια ερωτηση!
    "Πως θα λεγοταν ..Ελληνιστι" ο τουριστας????"

    Τι διαολο η ελληνικη γλωσσα ειναι ..πλουσια!!(μπλιαχ!)...θα μπορουσε να μας το μεταφρασει??

    (εχω και καμμια 600-700 ακομα λεξεις-μονιμως χρησιμοποιουμενες- και μη μπορωντας .."να βρω" την ελληνιστικη τους .."καταγωγη")..

    Τζων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  119. ΑGAPHTE Τζων EINAI FANERO [KAI APO TO ONOMA SOY] OTI EISAI PANTELWS ASXETOS ME TA ELLHNIKA
    GI'AYTO KAI SOY GRAFW ME LATINIKOUS XARAKTHRES.
    GIA NA BOHUHUEIS DIABASE LIGO PAYSANIA. MPOREI NA LYSEIS THN APORIA SOU. AN OXI PALI EDW EIMASTE.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  120. 4:41 μμ

    Ειπες τιποτα? Ελληνικα?

    Μπα δεν καταλαβα τουποτα.

    Μητινγκ στο νετ καφε.Σερβιρουν και καφε.Και μπυρα.

    ειναι πολυ σενιοι.Ντελικατοι και κουβαρνταδες.

    Γουσταρεις κανενα φραπε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  121. Ξύπνησε και η "Φιλελεύθερη Συμμαχία"... Σιγά τα... αβγά! Το Ε.Α.Ρ. έχει πάρει θέση εδώ και καιρό:

    ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 5 / 12-02-07

    Θέμα: Να αποσυρθεί πάραυτα το βιβλίο «Ιστορίας» της ΣΤ΄ Δημοτικού

    Το Ελληνικό Ανανεωτικό Ρεύμα (Ε.Α.Ρ.) απαιτεί από το Υπουργείο Παιδείας την άμεση απόσυρση του βιβλίου «Ιστορίας» της ΣΤ΄ Δημοτικού, ως απαράδεκτο και ανιστόρητο έργο, γνήσιο προϊόν ανθελληνικής προπαγάνδας.

    Το Κίνημά μας, ως πολιτικός φορέας πολιτισμικής και παιδευτικής δράσης, δηλώνει τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην αξιωματική αντιπολίτευση (που είναι συνυπεύθυνη, ως πρώην κυβέρνηση, στην εν λόγω έκδοση) να πάρουν επίσημη δημόσια καταδικαστική θέση για τον εν λόγω αντεθνικό λίβελλο και να ζητήσουν συγνώμη από τους Έλληνες πολίτες.

    Το Ελληνικό Ανανεωτικό Ρεύμα προτείνει στην Υπουργό Παιδείας, να επαναφέρει ως προσωρινή λύση (το μη χείρον, βέλτιστο) το προηγούμενο βιβλίο «Ιστορίας» της ΣΤ΄ Δημοτικού (εάν φυσικά δεν έχει... πολτοποιηθεί!).

    Επίσης, αναμένουμε με ενδιαφέρον από τα πολιτικά πρόσωπα που φέρονται να εμπλέκονται ως «υποστηρικτές» των... καινών ιδεών που κομίζει το βιβλίο «Ιστορίας» της ΣΤ΄ Δημοτικού (σύμφωνα με το άρθρο της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2007, σελίδα 22), να τοποθετηθούν δημοσίως και να δώσουν εξηγήσεις στους Έλληνες πολίτες και ψηφοφόρους τους!

    Το Ελληνικό Ανανεωτικό Ρεύμα δηλώνει με παρρησία, ότι ούτε μία ψήφος μας δεν θα διοχετευθεί σε όσους εμπλέκονται έμμεσα ή άμεσα σε τέτοιου είδους «μαγειρέματα», που αποσκοπούν στην περαιτέρω διαστρέβλωση της ήδη διαστρεβλωμένης ιστορικής μας μνήμης, στην περαιτέρω αποκοίμιση της εθνικής μας συνείδησης και στην ευρύτερη διαπραγμάτευση της εθνικής μας κυριαρχίας και ανεξαρτησίας!

    Το Ελληνικό Ανανεωτικό Ρεύμα, ως πολιτικός φορέας - εκφραστής εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων πολιτών στο ήθος και στο έθος, προειδοποιεί τους αλλοτριομορφοδίαιτους παράγοντες της... «πολιτικής ζωής» του τόπου, φερέφωνα της παγκόσμιας ανεθνικής οικονομικής ολιγαρχίας, ότι πολύ σύντομα θα μας βρουν δυναμικά απεναντί τους, στους νέους αγώνες που θα καλέσει το Κίνημα μας για Εθνική Ανεξαρτησία - Κυριαρχία, Αξιοπρέπεια, Λογική Διαχείριση του ιδιωτικού και δημοσίου Βίου και Άμεση Δημοκρατία.

    Η Ελλάδα πάλι στους Έλληνες!

    Πολιτικό Συμβούλιο - Γραμματεία Διαφωτισμού

    www.ear-hellas.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  122. http://www.topontiki.gr/Pontiki/index.php?option=com_content&task=view&id=1706&Itemid=1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  123. Αντιγράφω από τον τόμο ΕΛΛΑΣ της Εγκυκλοπαίδειας ΠΑΠΥΡΟΣ-ΛΑΡΟΥΣ-ΜΠΡΕΤΑΝΝΙΚΑ σελ 38 από το θέμα "Ηεκπαίδεθση κατά την Τουρκοκρατία". Γράφει: "Αξίζει να προταχθεί ένα σύντομο σχόλιο για το θρύλο του Κρυφού Σχολειού.
    Δεν υπάρχει καμμία ιστορική πηγή ου να μαρτυρεί πως οι τουρκικές αρχές απατόρευσαν τη λειτουργία σχολείων ή ότι έκλεισαν κάποιο σχολείο."
    Και παρακάτω:
    "Άλλωστε και μόνο το γεγονός ότι λειτουργούσαν- φανερά βέβαια- εκατοντάδς ελλήνικά σχολεία σε πόλεις και χωριά δηλώνει ότι δεν υπήρχε λόγος υπάρξεως κρυφών σχολείων.
    Μόνο μετά την Επανάσταση του 1821 μερικοί λόγοι της εποχής, διεκτραγωδώντας τα παθήματατου Ελληνισμού κατά την Τουρκοκρατία, υπαινίχθηκαν- χωρίς να αναφερθούν σα κανένα συγκεκριμένο παράδειγμα-ότι η παιδεία, όπως και η εκκλησία ήταν υπό διωγμόν.
    Ο όρος "Κρυφό Σχολειό" φαίνεται πως δεν είναι παλαιότερος του 1886, επικράτησε δε χάρη στο πασίγνωστο ομότιτλο ποίημα του Ιωάννη Πολέμη, που δημοσιεύτηκε το 1900.
    Ο ποιητής, όπως δηλώνει ο ίδιος, εμπνεύστηκε το ποίημα από τον επίσης γνωστό πίνακα του Νικολάου Γκίζη,ο οποίος, ας σημειωθεί φιλοτέχνησε δύο πίνακες με το θέμα αυτό τον ίδιο χρόνο(1886): έναν- που η τύχη του αγνοείται σήμερα- με τίτλο "Σχολείον Κρυπτόν" και έναν -τον γνωστό-με τίτλο "Ελληνικόν σχολείον τον καιρό της δουλείας".
    Επομένως η παράδοση περί του Κρυφού Σχολεού είναι πρόσφατη και μπορεί να γίνει δεκτή, όχι ως ιστορική πραγματικότητα, αλλά ως δραματοποιημένο σύμβολο των δυσμενών συνθηκών υπό τις οποίες λειτουργούσαν τα σχολεία κατά την Τουρκοκρατία".

    Δώστε το κείμενο στους Ελληναράδες, να εισηγηθούν στον κ. Χριστόδουλο να αφορίσει την εγκυκλοπαίδεια και να ζητήσει να ριχθεί στην πυρά!

    Yannis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  124. Διόρθωση: Λόγιοι της εποχής, αντί λόγοι.
    Yannis

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *