GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Χαβούζα η Γερμανική Τάφρος στη Λαμία!

Η ρύπανση απειλεί ολόκληρη την περιοχή του Μαλιακού Κόλπου αλλά οι αρμόδιοι δεν κάνουν τίποτα... Του Στέφανου Σταμέλλου* Xάρη στην “προνοη...

Η ρύπανση απειλεί ολόκληρη την περιοχή
του Μαλιακού Κόλπου αλλά οι αρμόδιοι
δεν κάνουν τίποτα...

Του Στέφανου Σταμέλλου*

Xάρη στην “προνοητικότητα” των Γερμανών κατακτητών έγινε το ουσιαστικότερο αντιπλημμυρικό έργο στην Kοιλάδα του Σπερχειού, η γνωστή “Γερμανική Τάφρος”, που ακόμη και σήμερα σώζει καταστάσεις. Αποχετεύει τα νερά από τις υπερχειλίσεις του ποταμού και τα πλημμυρικά νερά από τους βορινούς λόφους και κυρίως από τη λεκάνη του χειμάρρου Ξηριά, ο οποίος κι αυτός εκβάλει στη Γερμανική Τάφρο. Μέχρι το 1994 μάζευε ένα μεγάλο ποσοστό των αστικών λυμάτων της Λαμίας και των οικισμών της περιοχής. Με την έναρξη της λειτουργίας του βιολογικού καθαρισμού της πόλης, αυτό σταμάτησε. Όχι όμως εντελώς.
Μια απλή επίσκεψη στην περιοχή είναι αρκετή να διαπιστώσει κανείς ότι ακόμα και σήμερα αστικά λύματα της πόλης και λύματα των γύρω επιχειρήσεων αποχετεύονται στη Γερμανική Τάφρο. Πολλές φορές, στο ύψος του εργοστασίου SOULIS και στην είσοδο της πόλης από την Εθνική Οδό, αναρωτιόμαστε τι είναι αυτό που μυρίζει. Δεν είναι βέβαια τα ιαματικά της Λαμίας, ούτε τα Ψωρονέρια, που μυρίζουν.
Στη γέφυρα της Εθνικής Οδού, που περνάει η Τάφρος, το χρώμα του νερού είναι μαύρο με τις γνωστές πράσινες και άσπρες φυσαλίδες. Στη διαδρομή μέχρι την οδό Λαμίας – Γοργοποτάμου δέχεται στην αρχή τα βρώμικα νερά του Ξηριά και πιο ψηλά, στο ύψος περίπου του Παγκρατίου, τα βρώμικα νερά του Εσχατορέματος. Σε στεγνές περιόδους δεν είναι τίποτα άλλο παρά οικιακά υγρά απόβλητα και υγρά απόβλητα επιχειρήσεων. Ο υπερτροφισμός σε όλο το μήκος δηλώνει την παρουσία έντονης ρύπανσης. Στην κοίτη και στις όχθες είναι πεταμένα κάθε είδους σκουπιδιών, από πλαστικά εδαφοκάλυψης μέχρι οικιακά και αγροτικά απορρίμματα Δύο τουλάχιστον στάβλοι ρίχνουν τις κοπριές, και ό,τι άλλο μπορεί κανείς να σκεφθεί. Οι μυρωδιές είναι αφόρητες. Θα περίμενε κανείς να συναντήσει υδρόβια πουλιά και ερπετά. Δυστυχώς δεν υπάρχει ψυχή ζώσα!
Σήμερα στην ευρύτερη περιοχή κοντά στο SOULIS, που περνάει η Τάφρος, αναπτύσσουν τις δραστηριότητές τους αρκετές νέες επιχειρήσεις, διάφορες αντιπροσωπείες κλπ. Θα υποχρεωθούν άραγε να ενσωματώσουν στις τιμές των προϊόντων τους, εκτός από την παρουσία των διαφόρων εντόμων, και τις μυρωδιές της Τάφρου;;
Διαβάζουμε ότι ένα από τα 9 “πράσινα εγκλήματα”, που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για θεσμοθέτηση, είναι: “η παράνομη επεξεργασία, εναπόθεση, απόρριψη, αποθήκευση, μεταφορά, εξαγωγή ή εισαγωγή λυμάτων συμπεριλαμβανομένων επικίνδυνων ουσιών που προκαλούν ή είναι ικανές να προκαλέσουν … σοβαρή βλάβη στην ποιότητα του αέρα, του εδάφους, των υδάτων, στην πανίδα ή στη χλωρίδα”
Αυτό προς γνώση και συμμόρφωση. Και νομίζουμε ότι η δημοτική αρχή και οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν την υποχρέωση να καθαρίσουν τη Γερμανική Τάφρο και να σταματήσει η ρύπανση του Μαλιακού Κόλπου, που είναι ο τελικός αποδέκτης όλων αυτών.

*Μέλος των Οικολόγων Πράσινων

14 σχόλια

  1. Μα γιαυτο ισχυριζομαι οτι δεν υπαρχουν πατριωτες πια!!Οποιος αγαπα την πατριδα του δεν βρωμιζει οπουδηποτε...Δυστυχως αυτο το σπορ το κανουν ολοι οι Ελληνες γιαυτο και δεν υπαρχουν πατριωτες πια.Τα υπολοιπα που λενε ο καθε ενας ειναι φυκια για μεταξωτες κορδελλες.Απο τον ασυνηδειτο που πετα το κουτι απο τα τσιγαρα εξω απο το αυτοκινητο μεχρι τον βιομηχανο που ριχνει τα λυματα του οπου ναναι.Ολοι δεν αγαπανε την πατριδα των πια ,αφου δεν σεβονται το χωμα που με αγωνες τους παραδωθηκε .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Επίτηδες δεν γράφω το όνομά μου για να μην εκθέσω τέως συναδέλφους, αν και οι ίδιοι θα καταλάβαιναν ποιος γράφει, αν διάβαζαν εδώ!

    Πριν από περίπου 30 χρόνια, νέος μηχανικός, ήμουν υπάλληλος στο Υπουργείο Βιομηχανίας για θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, σε μια εποχή που ελάχιστοι αντιλαμβάνονταν τα προβλήματα και τους επερχόμενους κινδύνους. Δεν θα το πιστέψετε, τότε συζητάγαμε για το περιβάλλον της χώρας ακριβώς τα ίδια πράγματα που συζητιούνται και τώρα. Ελάχιστα ή κανένα από τα προβλήματα επιλύθηκαν. Και, κατά τα φαινόμενα, δεν πρόκειται να επιλυθούν, αν δεν μας το επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση, τέτοια παρακμή!

    Προσωπικά γλύτωσα από αυτό τον εφιάλτη της ασυνέπειας στόχων και πραγματικότητας, εγκαταλείποντας τη "μόνιμη" θέση στο δημόσιο προς αναζήτηση νέας δουλειάς, έκτακτος με ανανεώσεις, οικογενειάρχης με 2 παιδιά ήδη, αλλά με πεντακάθαρη τη συνείδηση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΟΙ ΟΡΙΣΜΟΙ

    Προοδευτικός είναι αυτός που χαρακτηρίζεται από έντονη κοινωνική συνείδηση και ευθύνη.
    Συντηρητικός εκείνος, που πιστεύει ότι οι άλλοι έχουν την ευθύνη για όλα και για τον ίδιο, επίσης.
    Δυστυχώς, του προοδευτικού τα «σκατά» βρωμάνε εξίσου με του συντηρητικού - ακόμη.
    Μόνο που ο πρώτος δε τα πετάει ποτέ στα μούτρα σου.

    Προοδευτικός δεν είναι αυτός που κυκλοφορεί με το in αμαξάκι, το in παπουτσάκι, ξέρει απέξω τις in διευθυνσούλες στο δρόμο, το διαδύκτιο και την αγορά.
    Είναι εκείνος που αντιλαμβάνεται ότι ο δημόσιος χώρος είναι δυο φορές περισσότερος άξιος σεβασμού από τον ιδιωτικό του.
    Αν αντέχεις τη βρώμα, το σκουπίδι, τη ρύπανση μέσα στο σπίτι σου ζήσε με αυτή, μέχρις του σημείου που η μπόχα σου δε θα δραπετεύσει από το παράθυρο, προσβάλλοντας τη γειτονιά.
    Όμως ρε φίλε μη ρυπαίνεις όπου βρεθείς και όπου σταθείς, μη παρκάρεις αναίσθητε κρετίνε στο πεζοδρόμιο, μην επιδεικνύεις τη μαγκιά σου με τον όγκο των σκουπιδιών που μπορείς να πετάξεις πάνω μου στο δρόμο, στο πεζοδρόμιο, στις ρεματιές, ακόμη και στις ανοιχτές χωματερές.
    Δε σε κρίνω από το κόμμα που ψηφίζεις, αλλά από τον τρόπο που παράγεις και διαχειρίζεσαι τα σκουπίδια σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η ΙΔΕΑ

    ΡΕ ΣΕΙΣ ΔΕ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΤΟ
    ΚΟΜΜΑ ΤΩΝ «ΚΑΘΑΡΩΝ»
    ΝΑ ΚΑΤΕΒΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
    ΜΕ ΜΗΝΥΜΑ:

    ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλή η ιδέα, αλλά θα πρότεινα να βελτιώσουμε λίγο το σύνθημα:

    ΟΛΑ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το καλύτερο παράδειγμα του ''πατριώτη έλληνα''σε εκείνη την περιοχή θα το βρείς στο άγαλμα του Λεωνίδα.Οι περισσότεροι κάνουν μια στάση για να χρησιμοποιήσουν το πίσω μέρος του μνημείου ως τουαλέτα. Η βρώμα, και τα χρησιμοποιημένα χαρτιά υγείας συνθέτουν το ντεκόρ για μια ιστορική αναδρομή στην Μάχη των Θερμοπυλών.Και μια και μιλάμε για τον ΣΟΥΛΗ μπορεί κάποιος να μας πει πότε επιτέλους θα ξηλωθούν όλες αυτές οι παράνομες διαφημιστικές πινακίδες με τις οποιες έχει κατακλύσει την εθνική οδό Αθηνών -Λαμίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. μπράβο παιδιά,τα είπατε άψογα.Δεν την αγαπάμε την πατρίδα μας,δεν τηνμ προσέχουμε,δεν την τιμάμε.Μόνο εθνικοφροσύνες του κλου.Στην πράξη;Πας στη θάλασσα ,φέρνουν τρώνε και φεύγουν και τ αφήνουν εκεί.Μπαίνεις στο φέρυ,πετάνε σκουπίδια στη θάλασσα.Τι να πρωτοαναφέρεις;Στην πράξη δείχνεις πόσο αγαπάς την πατρίδα σου κι όχι με λόγια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Gia miso leptaki.
    i patrida mas pou toso oloi kopteste gia ton an tin agapame i oxi , ti mas exei prosferei ? poso mas sevetai?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μπροστα στο μνημείο του Λεωνίδα τα τελευταία 30 χρόνια έχουν 'πέσει'(εκτός απο τους 300)δεκάδες άλλοι ανώνυμοι έλληνες και ξένοι που προσπάθησαν απο την απέναντι πλευρά του δρόμου να διασχίσουν την εθνική οδό και να πλησιάσουν περισσότερο το μνημείο.Κανένας δεν σκέφθηκε ποτέ οτι μια απλή μεταλλική αερογέφυρα θα έσωζε πολλές ζωές!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Λοιπόν, αγαπητοί φίλοι, αφήστε την έννοια της πατρίδας στη ησυχία της, καθώς όπως βλέπετε δεν προσφέρεται για σοβαρές προσεγγίσεις.
    Μόνο μπερδέματα και παρεξηγήσεις προκαλεί, πλέον.
    Ας αφήσουμε τις αόριστες έννοιες σε αυτούς που τις «διαφθείρουν» επαγγελματικά, και ας μιλήσουμε για σένα και μένα…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πριν από λίγο διάβασα μια συνέντευξη του Μ. Νεκτάριου για το ΙΚΑ και τη Θώμη και έμεινα με το στόμα ανοιχτό.
    Το σχόλιο το τοποθέτησα στο οικείο post “Οι τροφοδότες των κομματικών Ταμείων...”, για να μην ενοχλήσω τη συζήτηση σε αυτό εδώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Είναι λογικό να είναι έτσι η χώρα μας αφού είμαστε όλοι... μπάζα!!!
    Η ευθύνη είναι συλλογική!!!

    Κατα τα λοιπά παίδες του Press.gr,

    Ελάτε καμμιά βολτούλα απο Μεσσηνία μεριά κατα το Γενάρη να δείτε τι ωραίο χρώμα παίρνει η θαλασσά μας με όλη τη μούργα απο τα ελαιοτριβεία, μέσα της!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Επίσης δε βλέπω να θέτει κανείς και το θέμα της λέρας των τοίχων από τα μηνύματα κάθε δυστυχισμένου που πιστεύει πως κάνει προοδευτικό αγώνα βρομίζοντας την ξένη περιουσία.
    Στα πανεπιστήμια ιδιαίτερα η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο καθώς ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΛΕΟΝ ΧΩΡΟΣ για να γραφτούν άλλα συνθήματα και αυτοί που τα γράφουν δε λένε να σβήσουν τα παλιά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Μια και το θέμα που θέσατε αρχικά αφορά την Λαμία και το πρόβλημα της ρύπανσης και των παράνομων διαφημιστικών πινακίδων μπορεί κάποιος να μας πεί ποιός πληρώνει για την τεράστια προεκλογική γιγαντοαφίσσα του πρωθυπουργού που αντικρύζει κανείς μόλις μπαίνει στο νομό Φθιώτιδας? Ο νόμος απαγορεύει ρητά την ανάρτηση προεκλογικού υλικού εκτός προεκλογικής περιόδου.Αλλά εκτός απο την παρανομία τίθεται και θέμα δαπάνης.Ποιός καλύπτει αυτή την δαπάνη, κύριε αρμόδιε για μια τέτοια απάντηση, Νομάρχα Φθιώτιδας??

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *