... για την υποθαλλάσια Άρχισαν να κλιμακώνονται οι αντιδράσεις κατά της καταστροφικής σύμβασης, που ψήφισαν "αγκαλιά" ΝΔ και ΠΑΣ...
Άρχισαν να κλιμακώνονται οι αντιδράσεις κατά της καταστροφικής σύμβασης, που ψήφισαν "αγκαλιά" ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, για την κατασκευή της Υποθαλάσσιας Σήραγγας της Θεσσαλονίκης, ένα θέμα που ανέδειξε πιο πολύ κι από τα (όποια) "μεγάλα" μέσα ενημέρωσης το Press-Gr.
Οπως διαβάζουμε, εναντίον της κατασκευής της υποθαλάσσιας σήραγγας προσφεύγουν στο ΣτΕ η δημοτική παράταξη «Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη» μαζί με την Οικολογική Κίνηση και την Ένωση Πολιτών.
Ο επικεφαλής της «Πρωτοβουλίας για τη Θεσσαλονίκη» Γιάννης Μπουτάρης επανέλαβε την αντίθεσή του στο έργο και ζήτησε την αναβολή -αν όχι την ακύρωσή του- τουλάχιστον μέχρι να γίνει το Μετρό, ώστε να μελετηθεί σωστά. Ο πρόεδρος του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Πολιτών, Νίκος Καλογήρου, επισήμανε ότι θα υποβαθμίσει περιβαλλοντικά τα δύο άκρα του, δηλαδή τη Νέα Παραλία και το λιμάνι της πόλης, ενώ θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες και στο κέντρο της πόλης.
Ήδη έχουν γίνει τρεις προσφυγές από άλλους φορείς και κατοίκους της Θεσσαλονίκης και το ΣτΕ με προσωρινή του διαταγή, ανέστειλε την έναρξη των εργασιών για το έργο, τουλάχιστον έως τις 2 Μαΐου, οπότε θα συζητηθεί η πρώτη από τις προσφυγές.
Επίσης στη συνεδρίαση της τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων, δήμαρχοι περιοχών του νομού εξέφρασαν ανησυχίες για τη δυνατότητα κατασκευής, από τους ΟΤΑ, οδικών έργων που θα είναι ανταγωνιστικά για την υποθαλάσσια αρτηρία.
Ο δήμαρχος της πόλης και πρόεδρος της ΤΕΔΚ Β. Παπαγεωργόπουλος το μόνο που σαν δικαιολογία βρήκε να πει, επικαλούμενος σχετικές αναφορές του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά στη Βουλή, ήταν ότι η υποθαλάσσια δεν σταματά κανένα έργο του Δημοσίου ή των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης....
Το θέμα αυτό είναι από τα πολύ σοβαρά και καλά κάνετε και επιμένετε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ υπόθεση έχει πολλές διαστάσεις και, ήδη, μας απασχόλησε σε επίπεδο ανάθεσης.
Το πρόβλημα από περιβαλλοντικής και οικολογικής πλευράς είναι ευρέως «άγνωστο».
Όσοι το γνωρίζουν να μας ενημερώσουν αναλητικά, γιατί σε τέτοια θέματα οι μαλακίες και οι αυθαίρετοι συλλογισμοί κάνουν μεγάλη ζημιά.
Τους Θεσσαλονικείς τους ρωτήσατε αν θέλουν το έργο ή όχι (έχει γίνει κάποια άτυπη δημοσκόπηση) ή η Αθήνα θα αποφασίσει πάλι για αυτούς; Τώρα μερικές μειοψηφίες όπως Μπουτάρης - οικολόγοι (αυτοί πια μας έχουν ζαλίσει) δεν νομίζω ότι πρέπει μπρος στο γενικότερο συμφέρον να τους ακούσουν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπάρχει τελικά κάποια έρευνα που να απαντά ότι το έργο δεν χρειάζεται και δεν πρέπει να γίνει; 'Ολα τα άλλα είναι βλακείες και απλές υποθέσεις.
Το έργο της υποθαλάσσιας είναι σαθρό απ' όλες τις πλευρές γιατί:
ΑπάντησηΔιαγραφή-Βασίζεται σε δεδομένα τουλάχιστον δεκαετίας που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Δεν υπάρχει ούτε ένας συγκοινωνιολόγος που να στηρίζει το έργο όπως είναι. Τα κυκλοφοριακά δεδομένα που αναφέρει η αιτιολογική έκθεση είναι επιεικώς για γέλια (πχ ότι με την υποθαλάσσια η Β. Ολγας θα έχει φόρτο 100 οχήματα την ώρα, δηλαδή θα περνάει 1,5 αυτοκίνητο το λεπτό!!!).
-Αντιβαίνει όλες τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης των αστικών περιοχών που είναι αποδεκτές σε όλες τις πολιτισμένες χώρες εδώ και χρόνια: Ο μόνος τρόπος για να λύσεις το κυκλοφοριακό στις πόλεις είναι ενισχύοντας τα μέσα μαζικής μεταφοράς και ταυτόχρονα επιβάλλοντος τεχνικά και διοικητικά μέτρα περιορισμού και αποτροπής της χρήσης του ΙΧ.
-Επιβαρύνει με πρόσθετη κυκλοφορία και αύξηση θορύβου και μόλυνσης δεκάδες δρόμους της Θεσσαλονίκης.
-Εξαναγκάζει τους οδηγούς σε άσκοπους κύκλους για να φτάσουν στον προορισμό τους.
-Περιορίζει τις, ούτως ή άλλως, ελλιπείς θέσεις στάθμευσης επιβαρύνοντας και άλλο το κυκλοφοριακό πρόβλημα.
-Οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων και ιδίως αυτή του 2004 "μπάζουν" από παντού και "φωνάζουν" για προσφυγές στο ΣτΕ και στην Ευρώπη. Ήδη άρχισε ο κύκλος των προσφυγών.
-Θα καταστραφούν πολλές εκατοντάδες δέντρων και στρέμματα πράσινου στο παραλιακό πάρκο της πόλης, το μοναδικό πάρκο που έχει η Θεσσαλονίκη. Επίσης θα κοπούν δεκάδες ιστορικά δέντρα στη δυτική είσοδο για τη διαμόρφωση της "πλατείας" των διοδίων. Υπενθυμίζεται ότι η Θεσσαλονίκη κατέχει πανευρωπαϊκά την κορυφαία θέση σε μόλυνση και έλλειψη ελεύθερων χώρων και τη μικρότερη αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο.
-Αποκόπτει εντελώς τα πάρκα της παραλίας από την πόλη αφού η πρόσβαση θα γίνεται μόνο μέσω 3 πεζογεφυρών σε μήκος 1500 μέτρων.
-Θα κατεδαφιστούν διατηρητέα κτίρια του λιμανιού και οι χώροι του θα αποκοπούν από το κέντρο της πόλης ανατρέποντας οποιοδήποτε σχεδιασμό για ένταξή του στο λειτουργικό αστικό ιστό. Ήδη και γι' αυτό το θέμα υπάρχει προσφυγή στο ΣτΕ.
-Το μόνο θετικό στοιχείο του έργου που είναι η πεζοδρόμηση της Νίκης δεν γίνεται για αναβάθμιση του κέντρου αλλά για να εξαναγκαστούν οι οδηγοί να χρησιμοποιήσουν την υποθαλάσσια πληρώνοντας 2 Ευρώ. Επίσης, αν ακολουθηθεί η κυρίαρχη πολιτική και αισθητική του Δήμου Θεσσαλονίκης τότε η πεζοδρομημένη οδός Νίκης πρόκειται να γεμίσει με καναπέδες και ομπρέλες για τις καφετέριες.
-Υπάρχει σκόπιμη παραπληροφόρηση ότι το διόδιο θα είναι 0.93 Ευρώ όταν στη πραγματικότητα, με το ΦΠΑ, τις αναπροσαρμογές και τη στρογγύλευση θα ανέρχεται σε 2 Ευρώ.
-Σε μια αστική περιοχή με τεράστια προβλήματα έλλειψης μεταφορικών υποδομών θεσπίζει αναγκαστικούς περιορισμούς σε νέα έργα που θα είναι ανταγωνιστικά στα συμφέροντα του παραχωρησιούχου (βλ ζώνες προνομίου και επιρροής). Είναι εξώφθαλμό το παράδειγμα της εξωτερικής περιφερειακής (η οποία εξαγγέλθηκε πριν μερικούς μήνες και βρίσκεται σε φάση μελέτης) για την οποία θα πρέπει το Δημόσιο να πληρώσει πρόστιμο στον παραχωρησιούχο αν θέλει να δημιουργήσει συνδέσεις με το υφιστάμενο δίκτυο (ανατολική περιφερειακή, αυτ/μος Θεσσαλονίκης-Μουδανιών, αεροδρόμιο). Επίσης απαγορεύει τη δημιουργία τραμ και περιορίζει το πρόγραμμα επεκτάσεων του μετρό.
-Έγινε με διαδικασίες εν κρυπτώ από ανθρώπους άσχετους με την πόλη (ΕΥΔΕ ΟΑΠ: Ειδική Υπηρεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ στην Αθήνα) με μοναδικό κριτήριο να γίνει όσο πιο συμφέρον γίνεται για τον παραχωρησιούχο (δηλ. να παραλαμβάνει μεγαλύτερους φόρτους κ αι άρα διόδια) χωρίς καμία συμμετοχή ή διαβούλευση των τοπικών φορέων. Αυτό φάνηκε και στη συζήτηση στη Βουλή όπου ειπώθηκε ότι αν η υποθαλάσσια έβγαινε κατευθείαν στην Ανθέων τότε θα υπήρχε απώλεια των μετακινήσεων των κατοίκων της ανατολικής πλευράς του Δήμου Θεσσαλονίκης. Άρα το ΥΠΕΧΩΔΕ κρίνει ότι είναι προτιμότερη η περιβαλλοντική και κυκλοφοριακή υποβάθμιση από την απώλεια εσόδων του παραχωρησιούχου. Όλοι οι επιστημονικοί φορείς της πόλης έχουν αντιρρήσεις για το έργο και τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν.
-Υπάρχει τεράστιο έλλειμμα ενημέρωσης των κατοίκων της πόλης καθότι ελάχιστοι γνωρίζουν τι πραγματικά θα γίνει.
Δεν μπορώ να θυμηθώ άλλο έργο που να συγκέντρωνε τόσο αρνητικά στοιχεία σε τόσους τομείς.
ΔΕΝ ΕΧΩ ΔΕΙ ΠΙΟ ΤΕΚΜΗΡΙΟΜΕΝΗ ΚΑΙ ΑΚΡΙΒΕΣΤΑΤΗ ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΜΟΛΙΣ ΔΙΑΒΑΣΑ ΣΤΟΝ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΜΕΝΟ ΦΙΛΟ
ΑπάντησηΔιαγραφήΣΥΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΑ ΛΑΘΗ ΑΛΛΑ ΗΤΑΝ ΑΠΟ ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΜΕΝΟΥ.ΞΑΝΑΓΡΑΦΩ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΙΟ ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΠΟΥ ΜΕ ΤΟΣΟ ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ ΤΡΟΠΟ ΝΑ ΦΤΑΝΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ .ΕΧΩ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΚΑΙ ΑΚΟΥΣΕΙ ΠΟΛΛΑ.ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΜΠΡΑΒΟ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑμ μετρήσεις πόσα αυτοκίνητα περνούν από την οδό Νίκης θα δεις πόσο δίκαιο έχει ο αγανακτησμένος. Είναι τόσο λίγα που μπορείς από τώρα να καταλάβεις το σχέδιο Μπόμπολα-Σουφλιά.
ΑπάντησηΔιαγραφήτο τελευταιο μυνημμα δεν γινεται ευκολα κατανοητο ριξε μια ματια πωσ εκφραζεται ο αγανακτησμενοσ απλωσε τισ σκεψεισ σου γιατι δισταζεισ μηπωσ εισαι κλεισμενοσ μπροστο στο παραθυρο σου επι τησ νικησ και επι του υπολογιστη
ΑπάντησηΔιαγραφήΓΙΑ ΤΟΝ ΑΚΑΤΑΝΟΜΑΣΤΟ΄- ΝΑΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΕΤΑΙΑ ΜΕΛΕΤΗ ΑΛΛΑ Γ Ι Α Τ Ι ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ!? ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ Δ Ε Ν !!ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΟΒΑΡΗ ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ΟΤΙ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ!!
ΑπάντησηΔιαγραφή