GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Μη-κυβερνητικές οργανώσεις ή ....κρατικές μη - κυβερνητικές οργανώσεις;

Του ΦΩΤΗ ΠΕΡΛΙΚΟΥ Αν κάτι έχει κανείς να θαυμάσει στην χώρα μας είναι η καταπλητική της ικανότητα να απαξιώνει ακόμα και τους πιο πετυχημέν...


Του ΦΩΤΗ ΠΕΡΛΙΚΟΥ

Αν κάτι έχει κανείς να θαυμάσει στην χώρα μας είναι η καταπλητική της ικανότητα να απαξιώνει ακόμα και τους πιο πετυχημένους θεσμούς που εισάγει από το εξωτερικό. Και η περίπτωση των ΜΚΟ δεν ξεφεύγει από αυτόν τον κανόνα.
Στο εξωτερικό οι ΜΚΟ αναπτύχθηκαν στο έδαφος ήδη οργανωμένων κοινωνιών των πολιτών (=το σύνολο των εξωκρατικών θεσμών μιας κοινωνίας).
Στην Ελλάδα του σαρωτικού και στραγγαλιστικού κρατισμού το έδαφος δεν ήταν απλά λίγο, ήταν και άγονο. Και το επιστέγασμα της στρεβλής τους ανάπτυξης ήρθε με την κρατική τους χρηματοδότηση που αλλοίωσε θεμελιακά και τους στόχους τους και τον χαρακτήρα τους. Γι'αυτό και δεν είναι τυχαία η σημερινή κατάληξη των περισσότερων τέτοιων οργανώσεων.
Αντί για οργανώσεις πολιτών που διεκδικούν την αυτονόμηση τους από τον κρατικό εναγκαλισμό, έχουμε οργανώσεις-σφραγίδες που διεκδικούν κρατικά κονδύλια. Αντί για οργανώσεις που να καταγγέλλουν τις κρατικές ελλείψεις και παραβάσεις, έχουμε οργανώσεις που συγκαλύπτουν και δικαιολογούν (με το αζημίωτο) την κρατική ανεπάρκεια. Αντί να οικοδομούνται θεσμοί και σχέσεις εκτός του κρατικού ελέγχου, έχουμε επέκταση του κρατικού ελέγχου, μέσω της χρηματοδότησης, σε τομείς που μέχρι τότε ήταν ανεξάρτητοι.
Και όλα αυτά ντυμένα με τον συναισθηματικό μανδύα μιας ψεύτικης προοδευτικότητας του κράτους, που εμφανίζεται να στηρίζει τον ανεξάρτητο ρόλο των ΜΚΟ, όταν με την παρέμβασή του (άφθονα κρατικά χρήματα αλλά αυστηρή φορολόγηση ιδιωτικών εισφορών!) καταργεί εντελώς αυτόν τους το χαρακτήρα.

14 σχόλια

  1. Εδώ μας έχουν περάσει ότι υπάρχουν «ανθρωπιστικοί πόλεμοι», σιγά μην μας φανεί περίεργο ότι οι μη κρατικές οργανώσεις χρηματοδοτούνται από το κράτος.
    Ενημέρωση για όσους κάνουν την θητεία τους: τα μέλη των ΜΚΟ έχουν δικαίωμα για ένα μήνα στρατιωτική άδεια - πέρα από την κανονική- με υπογραφή του υπουργού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΓΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
    ΔΙΑΒΑΣΤΕ
    ΧΡΗΜΑ!!!!ΧΡΗΜΑ!!!!!ΧΡΗΜΑ!!!!
    ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΧΡΗΜΑ!!!!!!
    Όλοι οι άνθρωποι των Mη Kυβερνητικών Οργανώσεων

    http://www.paron.gr/v3/new.php?id=4056&colid=37&catid=34&dt=2006-07-09&search=%CC%CA%CF

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Για ποιούς μιλατε??Οχι πεταμε γνωμες "γενικού κύρους " στο βροντο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ισχύει αυτό για τον στρατό?

    καλά μιλάμε γουστάρω!

    1 μήνα κανονική, 1 μήνα φοιτητική και 1 μήνα μη κυβερνητική (δεν είμαι μέλος αλλά τώρα που το έμαθα θα γίνω!) βάλε και τις εξόδους 8 μήνες θητεία θα κάνω ο πούστης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν σας κάνει εντύπωση πόσο εύκολα μπορείς να φτιάξεις ΜΚΟ και να πάρεις και λεφτά (και καλά για τον σκοπό που την ίδρυσες);
    Είναι παγκόσμιο το ...κίνημα, έχει μάλιστα σχέση με τους "ανθρωπιστικούς πολέμους" έχει δίκιο αυτός που το πόσταρε και όποιος κατάλαβε -κατάλαβε. Όχι τίποτε άλλο, αλλά να μη μας περνάνε και για κρεττίνους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κρίμα. Είναι πολύ εύκολη η κριτική, όταν κάποιος δεν κάνει κάτι για να αλλάξει πραγματικά αυτά που δεν του αρέσουν, όπως κάνουν τα μέλη των οργανώσεων που προσφέρουν εθελοντικά το χρόνο τους.

    Είναι απείρως ευκολότερη η κριτική χωρίς ούτε ένα στοιχείο. Όχι ότι δεν υπάρχουν, όπως παντού, λαμόγια αλλά για κάθε περίπτωση που κάποιος θα ονοματίσει θα βρεθούν 2, 3 και 4 περιπτώσεις οργανώσεων που παράγουν έργο, πολλές φορές χωρίς καμία κρατική χρηματοδότηση.

    Πόσο εύκολο είναι να καταδικάζεις αυτό που δε ξέρεις, αυτό που δεν καταλαβαίνεις, το άλλο, το διαφορετικό...

    Εύγε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Φίλε Theodore, οι ΜΚΟ κανείς δεν είπε ότι δεν κάνουν σημαντικό έργο. Ρώτησα όμως κάτι για την ευκολία που κάποιος ιδρύει μία τέτοια και επιδοτείται και δες αντίστοιχα τη δυσκολία για να κάνει κάοιος π.χ. μία ιδιωτική επιχείρηση. Είναι (παγκοσμίως)πολιτικά πανίσχυρες και επιπλέον παίζουν το ρόλο που κανονικά θα έπρεπε να παίζουν οι κυβερνήσεις αλλά για διάφορους λόγους το αποφεύγουν. Για να το κάνω ακόμα πιο λιανά,είναι το καρότο στην πολιτική του "μαστίγιου και του καρότου". Πολλές φορές και χωρίς ίσως να το καταλαβαίνουν και οι ίδιοι παίζουν σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια πολιτική σκηνή και στο πώς θα ¨περάσει ανώδυνα¨ μία απόφαση των ισχυρών του πλανήτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. προς derek:
    διάβασε εδώ πόσους μήνες κανονική άδεια μπορείς να πάρεις στο στρατό, χωρίς να υπολογίσουμε τις άγραφες.

    προς theodore:
    εθελοντικά ναι, δωρεάν όχι. Και οι γιατροί χωρίς σύνορα παίρνουν μισθό, μπορεί μικρότερο από τον κανονικό τους και με χίλιους κινδύνους αλλά παίρνουν. Οι μόνοι που πηγαίνουν εθελοντικά και πρακτικά τσάμπα στην Ελλάδα είναι όσοι κάνουν τη θητεία τους.

    υ.γ. λάθος μου, μόνο 10 μέρες για τα μέλη των ΜΚΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΚΑΛΕ ΚΥΡΙΑ Ο ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΤΗΣ ΜΑΙΡΗΣ ΕΙΜΑΙ.ΒΓΑΛΕ ΜΕΡΙΚΕΣ ΧΙΛ ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΓΙΑΤΙ ΕΧΩ ΝΑ ΠΑΩ ΣΕ ΠΑΡΤΥ ΑΥΡΙΟ ΚΑΙ Η ΣΤΟΛΗ PRISLEY ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΙΒΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ας είναι καλά τα λαμόγια τύπου Σημίτη και της κουνιστής της GAP που έχουν κάνει τις τσούλες ΜΚΟ πρώτη μούρη!
    Βέβαια ευλόγησαν και τα συνεταιράκια τους όπως Soros, USAID και λοιποί δολοφόνοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Σίγουρα οι απλουστεύσεις και γενικεύσεις βλάπτουν... Δεν σημαίνει ότι όλες οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις αποτελούνται από λαμόγια ή δεν παράγουν αξιόλογο έργο, ακόμη κι αν υάρχουν κάποιες που κατάντησαν απλώς σφραγιδες. Δυστυχώς όμως στην Ελλάδα πρέπει να δικαιολογεί κανείς κι όσους αντιμετωπίζουν τα πράγματα με περισσή καχυποψία, γιατί έτσι μάς έμαθαν οι εκάστοτε κρατούντες!!!
    Τώρα να πάμε και λίγο παραπέρα... Είναι πολύ πιθανό να ευλογείται και να ευνοείται η ίδρυση ΜΚΟ από κάθε κυβέρνηση γιατί ίσω απ' αυτή κρύβεται (τρόπος του λέγειν...) ένα κόμμα. Αρα αι τα σχετικά συμφέροντα επηρεασμού της κοινής γνώμης, διείσδυσης και προβολής θέσεων κ.λπ. σε διάφορους κοινωνικούς χώρους και στρώματα πληθυσμού... Επομένως εύκολα χρηματοδοτούνται για να παίζουν συγκεκριμένο ρόλο, εύκολα κάποια άτομα που μετέχουν εκεί παίζουν (έξυπνα και πονηρά) κάποιο άλλο ρόλο απ' αυτόν που λέει ότι εκφράζει η ΜΚΟ και ούτω καθεξής!!!
    Καλό λοιπόν είναι, όποιος ενδιαφέρεται να ψάχνει, να μαθαίνει, να ερευνά και μετά-αν θέλει- να συμμετέχει ή να συνεισφέρει τον οβολόν του σε ΜΚΟ ή την προσωπική δουλειά του... Γιατί πάντα υπάρχουν οι "ξύπνιοι" που βολεύονται ή οικονομάνε μέσα από διάφορες τέτοιεςθέσεις, πίνοντας στην υγεία των ανυποψίαστων που με καλή πίστη και διάθεση κοινωνικής συμμετοχής και προσφοράς καταθέτουν έργο και ίσως χρήματα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Να διευκρινήσω μερικά πράγματα.

    Το κείμενο αυτό γράφτηκε πριν την εκδήλωσή μας το προηγούμενο Σάββατο, και είχε σκοπό να θέσει ζητήματα τα οποία να ζητηθούν σ'αυτήν. Εμφανίζεται υπερβολικά προκλητικό και μονόπλευρο α)λόγω περιορισμού χώρου και β)γιατί είχε χαρακτήρα πρόκλησης για συζήτηση.

    Σκοπός μου δεν ήταν φυσικά να δυσφημίσω τον χώρο των ΜΚΟ. Προσωπικά θεωρώ τις ΜΚΟ πολύ σημαντικό κομμάτι της ανεξαρτητοποίησης της κοινωνίας από το κράτος. Σε μια ιδανική φιλελεύθερη κοινωνία πχ θα ήταν οι σχεδόν αποκλειστικοί φορείς της κοινωνικής αλληλεγγύης.

    Αλλά στην Ελλάδα υπάρχει πρόβλημα. Και να το αγνοούμε βλάπτει πρώτα και κύρια τον ίδιο τον χώρο της κοινωνίας των πολιτών. Που ξεκινά από το κράτος και την χρηματοδότηση των ΜΚΟ. Δεν προσπαθώ να καταγγείλω τις ΜΚΟ, την ανάμειξη του κράτος κατακρίνω (όπως με την εύκολη κρατική χρηματόδητηση, πχ το τωρινό πρόγραμμα του ΥΠ.ΑΝ. να επιχορηγεί με ποσά της τάξης των 100.000 ευρώ ΜΚΟ για να στήνουν γραφεία κτλ, ενώ φορολογεί και αποτρέπει τις ιδιωτικές δωρεές!).

    Αυτή η επέμβαση είναι καταστροφική για την ανεξαρτησία των ΜΚΟ. Η περίπτωση της καταγγελίας του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι πριν 2 εβδομάδες είναι χαρακτηριστική. Η Γενική Γραμματεία Ισότητας, επικαλέστηκε μπροστά στην επιτροπή του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των γυναικών, ότι προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα και μάλιστα οργάνωσε στις 18 Δεκεμβρίου διαβούλευση με ΜΚΟ. Όμως σε αυτήν την διαβούλευση δεν είχε κληθεί το ΕΠΣΕ, που ήταν η μόνη ελληνική ΜΚΟ που είχε υποβάλει στην επιτροπή του ΟΗΕ εκθέσεις για το ζήτημα! Αυτή είναι μια ενδεικτική προσπάθεια του κράτους να εμφανίσει μια ψεύτικη εικόνα διαλόγου με την κοινωνία, όταν στην ουσία αγνοεί την κοινωνία που το επικρίνει. Τελικά αντί να καταγγέλονται οι ανεπάρκειες του κράτους η κοινωνία των πολιτών γίνεται το φύλλο συκής του.

    Δεν λέω ότι όλες οι ΜΚΟ (ή οποιαδήποτε άλλης μορφής συνεταιρισμός πολιτών) χρηματοδοτούνται, αλλά ότι ότι κάτι τέτοιο είναι πολύ εύκολο και γίνεται αρκετά. Δεν λεων ότι όλες οι ΜΚΟ είναι οργανώσεις σφραγίδων που δεν παράγουν έργο. Αρκετές παράγουν αξιόλογο έργο, αλλά υπάρχουν αρκετές ακόμα οργανώσεις που απλά υπάρχουν για τις χρηματοδοτήσεις. Δεν λέω ότι όλες οι ΜΚΟ έχουν σχέσεις εξάρτησης με το κράτος, αλλά αρκετές έχουν αλλάξει ακόμα και το καταστατικό τους προκειμένου να μπορούν να χρηματοδοτηθούν.

    Πρέπει να κοπεί ο ομφάλιος λώρος μεταξύ κράτους και οποιασδήποτε οργάνωσης πολιτών, ώστε να μπορούν οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών να διεκδικήσουν έναν ανεξάρτητο ρόλο και να εκφράσουν το εκτός κράτους κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας. Αλλιώς γίνονται προεκτάσεις του κράτους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. βλέπω έσκασε μύτη και η χουντόφατσα ο Δημητράς που τάχα μου δεν του φτάνουν αυτά που παίρνει από τους βρωμο-εβραίους, κάνει και 'παράπονα'! ΟΥΣΤ απ' εδώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Οι διευκρινήσεις του roark βάζουν τα πράγματα (κάπως) στη θέση τους, αλλά δυστυχώς η συζήτηση δεν έχει αποφύγει τις άσκοπες (ή μάλλον σκόπιμες) γενικεύσεις.

    Σύμφωνα με τον Economist, το 70% των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων απολαμβάνουν κάποιας μορφής κρατική ή κοινοτική επιδότηση για τη λειτουργία τους (ποσοστό κατά πολύ μεγαλύτερο από ό,τι συμβαίνει στον χώρο τις ΜΚΟ). Είναι αυτός λόγος να καταδικάσουμε συλλήβδην τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και, ακόμη περισσότερο, την ευρωπαϊκή επιχειρηματικότητα;

    Κατά τη γνώμη μου, η τακτική των γενικεύσεων για τις ΜΚΟ θυμίζει τους συνδικαλιστές που δεν έχουν εργαστεί ποτέ εκτός του δημοσίου και μιλάνε για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις που "τα παίρνουν".

    Ας διαχωρίσουμε λοιπόν κατ' αρχάς τον λόγο σύστασης μιας ΜΚΟ από τους λόγους για τους οποίους το κράτος επιλέγει να τη χρηματοδοτήσει. (Η άποψή μου για το δεύτερο έχει καταγραφεί εκτενώς εδώ: http://www.greekhelsinki.gr/dikaiomatika/07/fakelos/koinwnia/05.htm )

    Μια ΜΚΟ που λειτουργεί στοιχειωδώς ορθολογικά (και ευτυχώς δεν είναι λίγες) διαφοροποιεί τις πηγές εσόδων της, στηριζόμενη σε ένα ποσοστό 30-40% (max) στην κρατική χρηματοδότηση, ώστε να μην κλείσει αν αυτή σταματήσει. Τα υπόλοιπα προέρχονται συνήθως από ιδιωτικές δωρεές και εταιρικές χορηγίες.

    Παράλληλα, η σημαντική προσφορά _εθελοντικού_ χρόνου (οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αποτελούν εξαίρεση με την παροχή αποζημίωσης) αντιπροσωπεύει επίσης χρήμα, εμμέσως.

    Τα παραπάνω σημαίνουν ότι κάθε κρατικό ευρώ που λαμβάνει μια ΜΚΟ παράγει κοινωνικά πολλαπλάσιο αποτέλεσμα σε σχέση με το ίδιο ευρώ που καταναλίσκεται στο κράτος.

    Για να έχουμε μια αίσθηση κλίμακας, το ποσοστό του Γ'ΚΠΣ που προορίζεται για ΜΚΟ είναι 0,5%.

    alx

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *