Ένα πολύ σημαντικό κείμενο του Νίκου Δήμου για την "επανάσταση" και την "άμεση δημοκρατία" των blogs Το πιο καλό ίσως κε...
για την "επανάσταση" και την
"άμεση δημοκρατία" των blogs
Το πιο καλό ίσως κείμενο για το ξεκίνημα της νέας χρονιάς είναι το άρθρο του συγγραφέα Νίκου Δήμου στην "Καθημερινή" με τίτλο "Η επανάσταση των blogs".
Το πιο καλό ίσως κείμενο για το ξεκίνημα της νέας χρονιάς είναι το άρθρο του συγγραφέα Νίκου Δήμου στην "Καθημερινή" με τίτλο "Η επανάσταση των blogs".
Στα πιο χαρακτηριστικά αποσπάσματα τονίζει:
"Τα blogs είναι η μόνη εφαρμογή της άμεσης δημοκρατίας που έχει γνωρίσει η ανθρωπότητα. Στο ήδη κλασικό βιβλίο του «We the Media» (κυκλοφορεί και ελληνικά από τις εκδόσεις Οξύ), o Dan Gillmor λέει ότι «Εμείς είμαστε το Μέσο». Το βιβλίο γράφτηκε το 2004 και ήδη έχει ξεπεραστεί από τον όγκο και την έκταση που πήρε το φαινόμενο των blogs. Ωστόσο, οι βασικές του θέσεις είναι σωστές: έχουμε να κάνουμε με «λαϊκή δημοσιογραφία – από τον λαό για τον λαό» όπως λέει και ο υπότιτλος του βιβλίου. Ο καθένας μπορεί να γίνει εκδότης του εαυτού του".
Ανατροπή ισχυρών καταστάσεων..."Τα blogs είναι η μόνη εφαρμογή της άμεσης δημοκρατίας που έχει γνωρίσει η ανθρωπότητα. Στο ήδη κλασικό βιβλίο του «We the Media» (κυκλοφορεί και ελληνικά από τις εκδόσεις Οξύ), o Dan Gillmor λέει ότι «Εμείς είμαστε το Μέσο». Το βιβλίο γράφτηκε το 2004 και ήδη έχει ξεπεραστεί από τον όγκο και την έκταση που πήρε το φαινόμενο των blogs. Ωστόσο, οι βασικές του θέσεις είναι σωστές: έχουμε να κάνουμε με «λαϊκή δημοσιογραφία – από τον λαό για τον λαό» όπως λέει και ο υπότιτλος του βιβλίου. Ο καθένας μπορεί να γίνει εκδότης του εαυτού του".
Όπως γράφει, παραπέμποντας και στο βιβλίο αυτό, "πληροφορίες μέσα από τα blogs (τα επίσημα ΜΜΕ τις είχαν καταπνίξει) κατάφεραν να ανατρέψουν πανίσχυρες πολιτικές ή οικονομικές καταστάσεις. Πολυεθνικές απέσυραν προϊόντα έπειτα από καταγγελίες bloggers. Εξοπλισμένοι με φορητούς υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα και ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές οι «λαϊκοί δημοσιογράφοι», οι πρώην αναγνώστες «μετατρέπουν τη δημοσιογραφία από διάλεξη σε διάλογο» (Gillmor). Τα τηλεοπτικά ρεπορτάζ για τις βομβιστικές επιθέσεις του Λονδίνου προήλθαν όλα από κινητά τηλέφωνα. Οι πληροφορίες για το τσουνάμι επίσης. (Παντού υπάρχει πια ένα φωτογραφικό κινητό – και πίσω του ένας εν δυνάμει ρεπόρτερ).
Αλλά εκτός από την πληροφορία τα blogs επηρεάζουν και τη διαμόρφωση γνώμης. Σε σημαντικό ποσοστό βοήθησαν τους Δημοκρατικούς να κερδίσουν τη μάχη του Κογκρέσου και της Γερουσίας στις τελευταίες εκλογές".
Εκατομμύρια αναγνώστες
Η Technorati, εταιρεία που μετράει και ταξινομεί τα blogs παγκοσμίως έχει καταγράψει μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου 55.000.000 δικτυακά ημερολόγια. Και ο Ν. Δήμου σχολιάζει: "Μερικά είναι πραγματικά ημερολόγια, προσωπικές βιωματικές καταγραφές. Ομως τα περισσότερα είναι θεματικά, ανάλογα με τα ενδιαφέροντα του δημιουργού τους. Ετσι υπάρχουν δημοσιογραφικά, ερευνητικά, καλλιτεχνικά, αθλητικά, φιλοσοφικά, γαστρονομικά, πολιτικά, λογοτεχνικά, τεχνοκριτικά – κι ό,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε. Δεν θα βρείτε στον κόσμο δύο ίδια blogs – όπως δεν υπάρχουν δύο ίδιοι άνθρωποι.".
Μην ξεχνάμε βέβαια πως σύμφωνα με μια ανάλυση ερευνητών της Gartner, ήδη 200 εκατομμύρια μπλογκς στον κόσμο έχουν σταματήσει να είναι ενεργά, επειδή δεν ανανεώνονται.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜετά το 2007 αναμένεται να αρχίσει να συρρικνώνεται η μπλογκόσφαιρα. Ίσως και όχι. Θα δείξει...
ΟΙ ΗΜΕΔΑΠΟΙ ΑΓΡΙΟΙ "ΑΝΑΚΑΛΥΨΑΝ" ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ "ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ";
ΑπάντησηΔιαγραφήΤΟΥΣ ΠΗΡΕ ΒΕΒΑΙΑ ΚΑΤΙ ΧΡΟΝΙΑ ΑΛΛΑ ΑΛΛΑ ΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑ ΟΙ "ΛΑΙΚΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ" ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΟΥ ΜΑΣ ΔΙΝΟΥΝ ΤΑ CLOPYright ΦΩΤΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΜΑΘΑΝΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΤΗΣ Technorati (ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΛΟΓΩ ΟΞΕΙΑΣ ΝΟΗΤΙΚΗΣ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΔΕΝ ΠΡΟΧΩΡΗΣΑΝ ΣΕ ΑΛΛΑ search engines!) ΚΑΙ ΜΗΝ ΕΧΟΝΤΑΣ ΤΙ ΝΑ ΑΠΟΘΕΟΣΟΥΝ, ΣΚΕΦΤΗΚΑΝ ΤΑ blogs!!!
ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΙΡΑ ΤΩΝ ΔΟΥΛΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΕΝΑΓΩΝΙΩΣ ΝΑ ΜΗΝ "ΞΕΜΕΙΝΟΥΝ" ΠΟΤΕ ΑΠΟ ΑΦΕΝΤΙΚΑ!
TA PERISSOTERA BLOGG EINAI ERGO PSYXAS8ENVN.
ΑπάντησηΔιαγραφήMODA EINAI KAI 8A PERASEI.
TO PRESS-GR EINAI POLITIKO ORGANO DEKSIAS OMADAS.
APO EKEI KAI PERA O NOWN NOEITW
Το μυαλό σας και μια λύρα! Τα blogs θα περάσουν με την πάροδο του χρόνου από την βρεφική ηλικία στην ωρίμανση. Πολλοί τα έχουν ήδη παρατήσει αλλά υπάρχουν άλλοι που ακόμα δεν ξεκίνησαν. Όσοι βιάζονται να τα πεθάνουν μάλλον έχουν λόγους να φοβούνται την ημέρα που η τέλεια πληροφόρηση θα σπάσει κάθε είδους μονοπώλιο ;)
ΑπάντησηΔιαγραφήτο δικό μας μυαλό μπορεί να πιάνει τουλαχιστον ΜΙΑ "λύρα" αλλά το δικό σου την ... βλέπει με το κυάλι διαφορετικά δεν θα μπέρδευες τα blog (=software!!!!) με την ενημέρωση!
ΑπάντησηΔιαγραφήκαι για να κανουμε λιγη επιστημονικη φαντασια ,τις εφημεριδες του μελλοντος θα τις γραφουν ο ιδιοι οι αναγνωστες ,παραθετοντας καθενας τη γνωση του και τις ιδεες του. .Ηδη αυτο γινεται πχ με τις εγκυκλοπαιδειες του Internet οπως η wikipedia
ΑπάντησηΔιαγραφήΤοτε θα επιβλhθει η ιστοτυπια, αλλωστε η ελευθεροτυπια ειναι συνυφασμενη με την ουσια του blog.
ανοήτε ανώνυμε,
ΑπάντησηΔιαγραφήεσύ που πιστεύεις ότι τα blogs είναι απλά software... αναπαύσου στον όμορφο ύπνο του δικαίου που κοιμάσαι. Πάρε το μπλέ χαπάκι...
Τα ιστολόγια δεν αποτελούν απλά ημερολόγια. Ήταν η πρώτη επανάσταση του πολίτη κόντρα στα απαράδεκτα ΜΜΕ που έχουν δημιουργήσει κάτι δημοσιογραφάκια σαν και εσένα. Η προσωπική άποψη και ενημέρωση έγινε είδηση γιατί είχε κάτι να προσφέρει.
Η εξέλιξη αυτής της διαδικτυακής επανάστασης έφερε τον ήχο (podcast), την εικόνα (YouTube) και πλέον, μικρή αμοιβάδα, σε πετάει εντελώς από το πλάνο, γιατί το Yahoo αποφάσισε να κάνει δημοσιογράφο τον πολίτη.
Επειδή οι παρωπίδες σου, προφανώς, θα σε εμποδίσουν να δεις την αλήθεια, κυριευμένος από το μίσος προς το άτομο μου, θα ήθελα να σε πληροφορήσω ότι το Yahoo είναι η αρχή. Θα ακολουθήσουν... όλοι!
Σε ευχαριστούμε για την μηδενική σου συνεισφορά τόσα χρόνια και για τα εριστικά σχόλια (σου) και σου υποσχόμαστε ότι δεν θα ασχοληθούμε ποτέ ξανά με εσένα.
Δεν έχεις παράπονο. Ε?
Ο "Νέστωρ" της κακιάς ώρας, εκτός από βλάξ, οραματίζεται μέσα στην ασχετοσυνή του επαναστάσεις και "πράσινα άλογα" (pardon, μέχρι το πράσινο ο φωστήρας δεν κατέφερε να φτάσει γιατί προς το παρόν μαθαίνει ... το μπλέ και το μυαλουδάκι του "έπιασε κόκκινο")!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο έχουν οι ηλίθιοι να εντυπωσιάζονται με επικεφαλίδες. Σαν τους άγριους που τους χαρίζουν καθρεπτάκια και εκστασιάζονται.
Τα βλέπεις, κακομοιράκο...?
ΑπάντησηΔιαγραφήμε δικαιώνεις πριν 'αλέκτωρ λαλήσει τρεις'....
Καταρχήν, ανόητη αμοιβάδα, δεν έχει πολιτικούς χρωματισμούς ο Νέστωρ. Δεν τους έχω ανάγκη, γιατί δεν με ταίζουν, όπως του λόγου σου.
Δεύτερον, είμαι ζωγράφος, οπότε τα χρωματάκια τα γνωρίζω καλύτερα από εσένα, ανόητε.
Και τρίτον και σπουδαιότερο. Δεν βλέπω να κάνεις κανένα σχόλιο για την ταμπακιέρα. Αλλά, είσαι τόσο χαζός (πιο χαζός και από πλασμώδιο του Λαβεράν), που δεν μπορείς να νοήσεις ότι σε φτύνω και ότι δεν βρέχει...
πες μας και κάτι ακόμα, αν σου είναι εύκολο. Γιατί υπογράφεις ανώνυμα?
Γιατί έτσι έχεις μάθει να κάνεις τόσα χρόνια, εντεταλμένε δημοσιογραφίσκε...?
ΕΣΥ ΕΙΣΑΙ ΕΝΤΕΤΑΛΜΕΝΟΣ ΡΕ
ΑπάντησηΔιαγραφήμιλάμε ότι αυτόν τον μαλάκα τον «νέστωρ» τον έχει κράξει το μισό blog! :-)
ΑπάντησηΔιαγραφήτι ποιότητα που έχετε και οι δυο?
ΑπάντησηΔιαγραφήάξιοι οι μισθοί σας... υπαλληλάκια!
α, και μην ξεχάστε την τυρόπιτα!
...
ανώνυμοι στο Press-Gr, ανώνυμοι και στην ζωή...