GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η νέα τεχνολογία δέσμη φωτός στο κοινωνικό σκότος

Από τα πιο ενδιαφέροντα σχόλια των τελευταίων ημερών είναι αυτά που έχουν κάνει οι φίλοι μας στα comments για το post περι τηλεοπτικής αδρε...

Από τα πιο ενδιαφέροντα σχόλια των τελευταίων ημερών είναι αυτά που έχουν κάνει οι φίλοι μας στα comments για το post περι τηλεοπτικής αδρεναλίνης.
Η ιδέα για την έκδοση μιας μικρής αλλά έντιμης εφημερίδας είναι πολύ καλή. Προσκρούει όμως σε πραγματικά εμπόδια. Απαιτεί σημαντικά κεφάλαια τη σήμερον ημέρα. Ποιος τα βάζει χωρίς αντάλλαγμα;
Το διαδίκτυο προσφέρει μια καλή εναλλακτική λύση. Ισως και ακόμη καλύτερη. Συμφωνούμε απόλυτα με το σχόλιο ότι "η νέα τεχνολογία, τα νέα-μέσα και το ανοιχτό μυαλό αποτελούν, προς το παρόν, απλώς και μόνο μια δέσμη φωτός πού φιλοδοξεί να διαπεράσει το κοινωνικό σκότος μέσα στο οποίο κόμματα, συντεχνίες, παράγοντες, τηλε-καραγκιόζηδες – σαν αυτούς πού αναδύθηκαν στην επικαιρότητα – και «ιεράρχες», μας έχουν εγκλωβίσει".
Ως προς το επίπεδο των σχολίων. συμφωνούμε επίσης ότι η χυδαιότητα είναι απαράδεκτη. Το δίλημμα είναι απλό: Πλήρης ελευθερία απόψεων που σημαίνει και λεκτικές ακρότητες ή έλεγχος σε ό,τι είναι χυδαίο; Δίλημμα που μας απασχολεί και θέλουμε την γνώμη σας.

18 σχόλια

  1. Δεν υπάρχουν χυδαία λόγια, μόνο χυδαίοι άνθρωποι. Όσοι τα μπερδεύουν, αναπτύσσοντας μια φιλολογική ρητορικής ηθικολογίας, κάτι κακό έχουν στο πονηρό μυαλό τους.
    Ελευθερία στην έκφραση της σκέψης, γιατί όπως έλεγε ένας ‘παρανοϊκός’ δάσκαλος μου “it is in this way that the method of thinking will be natural, since it takes into account the importance of the Other”.
    Όταν προσπαθούμε να υπαγορεύσουμε τις «σωστές κουβέντες» στον άλλο, του επιβάλλουμε ένα political correct λόγο. Τον χτίζουμε, δηλαδή, κανονικά στο σύστημα. Και τότε …ανοίγουν τα παράθυρα των οκτώ, για να τον βάλλουν μέσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δηλαδή δεν ειναι χυδαίο να γίνονται διαφορες 'αποκαλύψεις' και μάλιστα για την ιδιωτική ζωή κάποιων; Αυτό δεν είναι κατινιά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. νομιζω οτι ελευθερος λογος ειναι και ο τροπος εκφρασης.
    οταν λοιπον εντοπιζουμε χυδαια λεξη το επομενο βημα ειναι η χυδαια προταση το αλλο η χυδαια παραγραφος κοκ μεχρι το χυδαιο κειμενο.
    αυτα μπορει να τα εξαλειψει η θεοπνευστη ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ.
    προσοχη λοιπον το τελικο ερωτημα ειναι ελευθερια το λογου η οχι????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΕΝΑΙ. ΕΙΝΑΙ . ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΠΟΛΥ «ΕΠΩΝΥΜΟΙ» ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ ΛΑΣΤΙΧΟ. ΜΙΑ ΤΗΝ ΑΠΛΩΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗ ΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΝ ΔΗΜΟΣΙΑ. ΜΙΑ ΤΗ ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΣΤΑ ΣΥΡΤΑΡΙΑ ΜΕ ΤΑ ΠΛΑΣΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ, ΤΙΣ ΚΟΜΠΙΝΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΙΑΠΛΟΚΕΣ.
    ΑΛΛΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ, ΑΛΛΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ.
    ΠΡΕΠΕΙ ΟΜΩΣ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΜΑΓΚΕΣ ΠΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΟΥΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΩΣ ΔΗΜΟΣΙΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Όταν κάποιος σας 'κολακεύει' σπεύδετε να το κάνετε top post. Μάλιστα, το κάνετε και θέμα προς σχολιασμό.

    Όταν κάποιος όμως, σας ασκεί κριτική, φροντίζετε επιμελώς... να εξαφανίζεστε.

    Αυτό μικρή σημασία έχει. Πάμε στο ερώτημα που θέσατε, που φαίνεται να σας απασχολεί.

    Πλήρης ελευθερία απόψεων σημαίνει και αποδοχή της κριτικής (των απόψεων). Και ανάληψη των οιονδήποτε ευθυνών πιθανότητα προκύπτουν. Με άλλα λόγια... blogging.

    Οι λεκτικές ακρότητες απορρίπτονται από τους ίδιους τους αναγνώστες. Τόσο απλά. Εξάλλου, νοήμονες άνθρωποι είμαστε, μπορούμε με τον διάλογο να τους βάλουμε στην θέση τους. (προφανώς, δεν διαβάζετε τα comments στα posts σας).

    Εντούτοις, καλό είναι να χαράξετε μια γραμμή και εσείς για το τι είδους 'δημοσιογραφία' (θέλετε να) παράγετε.

    Και θα αναφέρω 2 απλά παραδείγματα... Το Post για τον Κακλαμάνη και το Comment σας, στο blog του Sykofanti. (δεν βάζω links επίτηδες. Όποιος θέλει να τα διαβάσει, ας ψάξει και λίγο. Όλα... μασημένη τροφή?)

    Είμαι σίγουρος ότι γνωρίζετε καλά για τι μιλάω.

    Θα ήθελα όμως, αν μου επιτρέπετε να αλλάξω λίγο το ερώτημα και να το αντιστρέψω προς εσάς.

    Δημοσιογραφείτε ανώνυμα. Έχετε τουλάχιστον την ευθιξία να μην λοιδορείτε, να μην ρουφιανεύετε και να μην 'κιτρινίζετε', παρά μόνο να παρουσιάζετε την αλήθεια, βασισμένη σε εμπεριστατωμένη έρευνα και ακράδαντα αποδεικτικά στοιχεία?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ελεγχος στο σπεκουλαρισμα και στην ανώνυμη λάσπη..μονο τότε το μέσο θα έχει αξιοπιστια...
    καθημερινη εφημεριδα..διαδικτυου οπως η δική σας έχει μέλλον ειδικα αν εμπλουτιστει και με συνεντευξεις κλπ .Εμεις ειμαστε εδω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @σοφέ παππού στείλε μου το e-mail σου σε παρακαλώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τελικά τα blog, αν και ανατρεπτικά από τη φύση τους, αποτελούν το ύστατο μέσο να περισωθεί η κοινή λογική, που προσβάλλεται καθημερινά από τύπο και θεσμούς. Η συγκεκριμμένη σελίδα μάλλον έχει υπερβεί σε ποιότητα όλα τα εμπορικά ΜΜΕ (αν και την είχα επικρίνει, νομίζω δίκαια, σε άλλο post).

    Θα έπρεπε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να αναφέρεστε και σε διεθνή θέματα, οι συνέπειες των οποίων μας αφορούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πολιτιστικά χυδαίο δεν ειναι οτι βλεπουμε σημερα στη Τ.Β.? Απο την εκμεταλευση καποιων ανθρωπων με μειωμενο I.Q. (καταλαβαινεται για ποια εκπομπη μιλαω) και η ακροματατικοτητα μεσω του εξευτελισμου ανθρωπων ως τα μεσημεριανα σοου με πολυ κατινια και χαμηλο επιπεδο που προσβαλει την νουμοσυνη μας και τους τιτλους στις ειδησεις που πολλες φορες κανουν ακομα πιο ηλιθιους τους νεο-ελληνες και προαγουν τον υπερσυντηριτισμο.

    Ελπιζω αυτα να μην μπουν ποτε στο ιντερνετ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Λέει ο πρόεδρος των παπάδων (Κολλάς) και γράφουν οι εφημερίδες "Να φύγουν οι ομοφυλόφιλοι μητροπολίτες". Τί είναι εδώ το πιο χυδαίο, ότι υπάρχουν τέτοιοι μητροπολίτες (κάποιοι λένε ότι είναι οι μισοί) ή ότι το βγάζει ο άλλος στη φορά;

    Κι αν κάποια εφημερίδα ή εκπομπή αρχίζει να περιγράφει γεγονότα με φωτογραφίες, τηλεφωνικές υποκλοπές και προφορικές μαρτυρίες (για να αποδείξει την αλήθεια, αλλιώς θα ήταν συκοφαντία), αποτελεί κι αυτό χυδαιολογία;

    Πράγματι, όταν οι καταστάσεις είναι χυδαίες, τί να σου κάνουν δύο-τρία λογάκια; Υστερούν σε σύγκριση με την πραγματικότητα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καθώς, εδώ και χρόνια, έχει χαθεί κάθε ελπίδα να δούμε ένα καλλίτερο κόσμο από τους επωνύμους, ας δώσουμε μια ευκαιρία στους ανώνυμους. Ποιος να τη δώσει δηλαδή που την πήραν από μόνοι τους. Και η τελευταία ελπίς…είναι μια ελπίς. Ας πειραματιστούμε, ας δοκιμάσουμε, ας πάψουμε διαρκώς να αναζητούμε την αντικειμενική διάσταση του υποκειμενικού – αυτή δεν συμπίπτει πάντοτε με τη κοινωνική διάσταση. Τέλος στις αντικειμενικές πληροφορίες, καιρός για απροκάλυπτα υποκειμενικές ειδήσεις. Το σχόλιο και η ανάλυση θα τις κάνουν ή όχι γεγονότα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Σύμφωνοι Chris, μόνο που δεν είναι ο τηλεοπτικός λόγος που το κάνει χυδαίο, αλλά η κουλτούρα, ο τρόπος και η στάση των εργολάβων της τηλεοπτικής ενημέρωσης και των αχαρακτήριστων τηλεπαρουσιαστών τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Απόλυτη ελευθερία στην ευπρεπή έκφραση γνώμης. Ψαλλίδι μόνο στις φασιστικές, εθνικιστικές, πολεμοχαρείς, ρατσιστικές, θρησκοληπτικές, συκοφαντικές και υβριστικές απόψεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. η ελευθερια του λογου ακολουθει τον βιολογικο νομο "ολο η ουδεν"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ
    ΠΑΤΡΙΔΑ ΑΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ.
    ΟΙ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΚΑΠΟΙΩΝ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ "ΕΘΝΙΚΙΣΤΕΣ" ΦΕΡΝΟΥΝ ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ ΚΑΙ ΑΣΥΝΕΙΤΑ ΤΑ ΚΑΚΑ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Η αλήθεια δεν έχει ανάγκη από χυδαιότητες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Η ΑΝΩΝΥΜΙΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΝΑ ΕΚΦΡΑΤΕΙ ΟΠΩΣ ΘΕΛΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΧΩΡΊΣ ΟΜΩΣ ΝΑ ΣΥΚΟΦΑΝΤΕΙ...ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΤΙΣ ΣΩΣΤΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΕ ΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ... ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΦΕΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΦΤΙΑΧΝΟΥΝ ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΟΥΣ, ΣΤΙΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ... ΝΑ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΩΠΟ, ΧΩΡΙΣ ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΕΣ ΑΛΛΑ ΜΕ ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΣΚΛΗΡΗ... ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΜΕ ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΚΦΡΑΣΕΙΣ... ΟΧΙ ΌΜΩΣ ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΕΣ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Στόχος θα πρέπει να είναι η σωστή ενημέρωση (ΧΩΡΙΣ έξωθεν παρεμβάσεις) και εννοείται ότι ο καθένας πρέπει να είναι ΑΠΟΛΥΤΑ ελεύθερος και να σχολιάζει ότι θέλει.
    Βέβαια "μην παίρνουν τα μυαλά σας αέρα" διότι είστε ΠΑΝΤΑ "just one click away" από τον ανταγωνισμό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *