60 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την ημέρα, στις 22 Νοεμβρίου του 1963, που δολοφονήθηκε στο Ντάλλας στο Τέξας των ΗΠΑ ο Τζον Φίτζεραλντ Κ...
60 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την ημέρα, στις 22 Νοεμβρίου του 1963, που δολοφονήθηκε στο Ντάλλας στο Τέξας των ΗΠΑ ο Τζον Φίτζεραλντ Κέννεντι.
Ο ίδιος είχε σκοπό ν' αλλάξει τον κόσμο, όπως προκύπτει από την ομιλία του στο πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον 5 μήνες πριν, στις 10 Ιουνίου του 1963.
Και όλα θα ήταν διαφορετικά, αν κάποιος τον είχε ακούσει.
Είχε χαρακτηριστεί η ομιλία της Ειρήνης και θα έβαζε τέλος σε δεκαετίες αίματος.
Ήδη από τον Δεκέμβριο του 1962 είχε στα χέρια του ένα γράμμα από τον Νικίτα Χρουστσόφ που έγραφε: ''Ήρθε η ώρα να βάλουμε τέλος μια και καλή στις δοκιμές των πυρηνικών''. Οι πύραυλοι στην Κούβα είχαν προκαλέσει φόβο και στους 2 ηγέτες, για την δύναμη της CIA από την μία και του Κομμουνιστικού Κόμματος από την άλλη.
Ο Κέννεντι ήξερε τι θα έλεγε. ''Τι είδους ειρήνη ζητάμε; Όχι την pax Americana που θα επιβάλλεται στον κόσμο με τα αμερικανικά όπλα του πολέμου. Ούτε την ειρήνη της ασφάλειας και της σκλαβιάς. Αλλά την έξυπνη ειρήνη χάρη στην οποία θα αξίζει να ζεις στην γη. Όχι μόνο ειρήνη για τους Αμερικάνους, αλλά για άνδρες και γυναίκες, ειρήνη για όλους και για πάντα''.
Και συνέχισε: ''Ας εξετάσουμε τι πιστεύουμε για την ίδια την ειρήνη. Πολλοί πιστεύουν πως είναι κάτι το ακατόρθωτο. Πάρα πολλοί ότι είναι κάτι το εξωπραγματικό. Όμως, αυτή είναι μια επικίνδυνη άποψη. Τα προβλήματά μας ξεκινούν από τον άνθρωπο και επομένως μπορούν να λυθούν από τον άνθρωπο.
Τον λόγο του δεν τον ήξερε ούτε το State Department, ούτε το υπουργείο Άμυνας, ούτε καν η CIA.
Ο ιστορικός Andrew Cohen είχε γράψει: ''Ο Πρόεδρος είναι πρόθυμος να ασκήσει εξουσία στην κυβέρνησή του, ακόμα κι αν αυτό προσβάλει βαθιά την γραφειοκρατία''.
Ο λόγος του δημοσιεύθηκε ολόκληρος στα μέσα της Σοβιετικής Ένωσης, κάτι πραγματικά ασυνήθιστο.
Η Τζάκι Κέννεντι είχε αποκαλύψει: Την ημέρα που δολοφονήθηκε ο σύζυγός μου, το πρωί πριν από το πρωινό στο δωμάτιο του ξενοδοχείου μου είχε πει πως ήταν απαραίτητο να βελτιωθούν οι σχέσεις με την Σοβιετική Ένωση.
Στις 5 Αυγούστου του 1963 οι ΗΠΑ, η Σοβιετική Ένωση και η Μ. Βρετανία υπέγραψαν την μερική απαγόρευση των πυρηνικών όπλων στη Μόσχα.
40 ημέρες μετά δολοφονήθηκε, ενώ 1 χρόνο αργότερα ο Χρουστσόφ αποχώρησε από την εξουσία.
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση