Από τον Μιχάλη Χριστοδουλίδη. Έχει ποτέ αναρωτηθεί κανένας πολιτικός ότι η μεγαλύτερη μάστιγα που έχει επέλθει στα χρόνια της κρίσης ...
Από τον Μιχάλη Χριστοδουλίδη.
Έχει ποτέ αναρωτηθεί κανένας πολιτικός ότι η μεγαλύτερη μάστιγα που έχει επέλθει στα χρόνια της κρίσης είναι η διαφυγή περίπου 500 χιλιάδων νέων επιστημόνων μας, εκείνου δηλαδή του δυναμικού, που θα αποτελούσε τον θεμελιώδη λίθο της μελλοντικής ανάπτυξης και ευημερίας της χώρας.
Από οικονομικής άποψης, η μετανάστευση των Ελλήνων στο εξωτερικό στοιχίζει ακριβά στην ίδια την χώρα και το κράτος.
Ο μέσος όρος που κοστίζει ένας φοιτητής σε ΑΕΙ στην χώρα μας ανέρχεται στις 50 χιλιάδες ευρώ (στέγαση σε φοιτητικές εστίες, διατροφή, συγγράμματα, συντήρηση εργαστηριακού και διδακτικού εξοπλισμού, μισθοί διδακτικού προσωπικού, συντήρηση πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων, κλπ)
Εαν αναλογισθεί κανείς και τα έξοδα που πληρώνουν οι οικογένειες των φοιτητών για την στήριξη τους, σε ελληνικές πόλεις που σπουδάζουν εκτός του τόπου διαμονής, αντιλαμβάνεστε γιατί οικονομική αιμορραγία συζητάμε.
Μια απλή πράξη , οι 500 χιλιάδες μετανάστες επιστήμονες επί 50 χιλιάδες ευρώ ο κάθε ένας που στοιχίζει μόνο στο κράτος, αγγίζει περίπου τα 25 δις ευρώ. Αυτά τα χρήματα δεν θα αποσβεστούν ποτέ, είναι ένα asset που επένδυσε η Πολιτεία και αυτή τη στιγμή τo καρπώνονται χώρες του εξωτερικού.
Ακόμα και αν αύριο με κάποιο μαγικό τρόπο μας επιστρέφονταν αυτά τα 25 δις ευρώ, η ζημιά που έχει συντελεστεί είναι μια αναστρέψιμη και ο λόγος προφανής. Σε λίγα χρόνια οι σημερινοί επιστήμονες θα απέλθουν από την εργασία τους και το κενό που θα δημιουργηθεί τίθεται το ερώτημα με ποιο τρόπο θα καλυφθεί.
Γυρίζοντας το ρολόι του χρόνου πίσω, πριν την δεκαετία του '90, η Ελλάδα έστελνε στο εξωτερικό μόνο εργατικό δυναμικό, με στόχο και όραμα την συγκέντρωση χρημάτων και την γρήγορη επιστροφή στην πατρίδα. Χρήματα που αποτελούσαν σημαντικό αρωγό για τη δημιουργία επιχειρήσεων και νέων θέσεων εργασίας στον ίδιο τον Ελλαδικό χώρο.
Αλλά ακόμα και εκείνοι που παρέμεναν στο εξωτερικό δεν ήταν λίγα τα χρήματα που έστελναν στις οικογένειές τους. Σήμερα σε αντίθεση, ο νέος επιστήμονας φεύγει στο εξωτερικό και σιγά-σιγά μεταναστεύει ολόκληρη οικογένεια. Εγκαταλείποντας σπίτια και τεράστια ακίνητη περιουσία.
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση