GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

“The Simpsons”… Είναι ν’ απορείς;

Του Νίκου Κλειτσίκα http://www.nikosklitsikas.gr/ Βρισκόμαστε αισίως στο 2001… και στις 25 Φλεβάρη αυτού του έτους η αμερικανική σε...

Του Νίκου Κλειτσίκα
http://www.nikosklitsikas.gr/

Βρισκόμαστε αισίως στο 2001… και στις 25 Φλεβάρη αυτού του έτους η αμερικανική σειρά κινουμένων σχεδίων “The Simpsons” (Οι Σίμσονς), της αμερικανικής εταιρίας παραγωγής “Fox Broadcasting Company”, προβάλλει για πρώτη φορά το...
επίμαχο επεισόδιο.
Ας δούμε ορισμένα στοιχεία για την  σειρά κινουμένων σχεδίων “The Simpsons”:
-  Δημιουργήθηκε από τον (Matt Groening) για λογαριασμό του τηλεοπτικού καναλιού της Fox.
- Η σειρά προβλήθηκε για πρώτη φορά στις 17 Δεκέμβρη 1989 και προβάλλεται μέχρι σήμερα, σε διάφορους τηλεοπτικούς σταθμούς, σχεδόν σε όλες τις χώρες του πλανήτη.
- Πρόκειται για την μακροβιότερη σειρά κινουμένων σχεδίων στην ιστορία της τηλεόρασης σε παγκόσμιο επίπεδο και είναι η μακροβιότερη τηλεοπτική σειρά -σε ώρα υψηλής τηλεθέασης- της αμερικανικής τηλεόρασης.
-  Τον Ιούλη του 2007 οι ήρωες της σειρά ζωντάνεψαν και στις κινηματογραφικές αίθουσες.
- Έχει αποσπάσει 25 βραβεία Έμμυ, 22 βραβεία Άνι (Annie awards) κι ένα βραβείο Πιμπόντυ (Peabody award).
- Σύμφωνα με το περιοδικό Time (τεύχος 31 Δεκεμβρίου 1999) οι Σίμσον είναι η καλύτερη σειρά του 20ου αιώνα.
- Η σειρά περιγράφει με σατιρικό τρόπο τη ζωή μια τυπικής Αμερικανικής οικογένειας την οποία αποτελούν ο Χόμερ ή αλλιώς Όμηρος (Homer), η Μαρτζ (Marge), o Μπαρτ (Bart), η Λίσα (Lisa) και η Μάγκι (Maggie). Η σειρά διαδραματίζεται στην φανταστική πόλη του Σπρίνγκφιλντ (Springfield).
- Η επίδραση των Σίμσονς στην αμερικάνικη αλλά και στην παγκόσμια κουλτούρα είναι μεγάλη. Τα σενάρια, εκτός από το ευφυές χιούμορ έχουν και πολλές δόσεις σάτιρας της αμερικάνικης και γενικά της σύγχρονης κοινωνίας με κριτική σε πολλά επίπεδα. Θέματα όπως η ομοφοβία, ο αλκοολισμός, ο εθνικισμός (;) μέχρι και η συμπεριφορά του προέδρου Μπους έχουν περάσει από επεισόδια της σειράς.
Σήμερα προκαλεί, τουλάχιστον ενδιαφέρον ή περιέργεια, το βίντεο του επεισοδίου που ακολουθεί και προβλήθηκε πρώτη φορά στις 25 Φλεβάρη 2001. Μάλιστα η προβολή του στον αραβικό κόσμο είχε μεγάλη επιτυχία.
Γιατί προκαλεί ενδιαφέρον ή περιέργεια;
1. Η «ιστορία» διαδραματίζεται σε αραβική χώρα… πολλά χρόνια πριν την περιβόητη «Αραβική Άνοιξη». Δηλαδή εκείνο το «κίνημα» εξεγέρσεων που έτυχε της πλήρους υποστήριξης από την Χίλαρυ Κλίντον, τότε υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το ΝΑΤΟ, αλλά και τη «Σοσιαλιστική Διεθνή», που μάλιστα ο πρόεδρος της Γ. Παπανδρέου προσκάλεσε στην Αθήνα τους «μπλόγκερς» που πρωτοστάτησαν στην Αίγυπτο. Βέβαια, τότε δεν γνωρίζαμε ότι ο υποτιθέμενος μπλόγκερ της εξέγερσης που τίμησε ο πρόεδρος της Διεθνούς, ήταν υπάλληλος -μάλιστα ακριβοπληρωμένος- της αμερικάνικης Google.
2. Στην ομάδα των «μαχητών» του επεισοδίου (ειδικότερα στο 00:29 του βίντεο έχουμε πλήρη ευκρίνεια) συμμετέχουν με τις χαρακτηριστικές εθνικές τους ενδυμασίες: ένας Σύριος (χαρακτηριστικό “καπέλο” με Συριακά σύμβολα κι όπλο στα χέρια), ένα τρομοκράτης μαχητής της Αλ Κάιντα (γενειοφόρος με πράσινη στολή), ένα Τούρκος στρατιώτης (με το χαρακτηριστικό μπλε μπερέ των τούρκων στρατιωτών), ένας Κούρδος (με πράσινη μαντίλα στο λαιμό) και επάνω στο τζιπ ένας άραβας.
3. Η σημαία, το σύμβολο που ενώνει την ομάδα των μαχητών του επεισοδίου είναι μια σημαία της Συρίας, αλλά με 3 αστέρια. Πρόκειται για τη σημαία που είχε η Συρία όταν ήταν υπό Γαλλική κατοχή. Είναι η σημαία που οι Γάλλοι είχαν υιοθετήσει κι επιβάλλει στον κατεχόμενο Συριακό λαό από το 1932 ως το 1958 και είναι η ίδια σημαία που έχουν σήμερα οι "εξεγερμένοι" στη Συρία, που αγωνίζονται με τη βοήθεια της δύσης (οικονομική, πολιτική και στρατιωτική) να "εκδημοκρατίσουν" τη Συρία.
Είναι καταπληκτικό! Ο σεναριογράφος, ο σκηνοθέτης, ο σκιτσογράφος του επεισοδίου των “The Simpsons” καταγράφει σχεδόν με ακρίβεια την «εξέγερση» στη Συρία το 2001! Δηλαδή, 10 χρόνια πριν η «Αραβική Άνοιξη made in USA» ξεσπάσει στη Συρία, μια τηλεοπτική αμερικάνικη σειρά την εμφανίζει επακριβώς! Η «εξέγερση» στη Συρία ξεκίνησε τον Μάρτη του 2011 και συνεχίζεται ως σήμερα, μιας και δεν είχε την επιτυχή κατάληξη εξαγωγής δημοκρατίας όπως συνέβη στην Αίγυπτο, τη Λιβύη κ.ο.κ.
Οι «αδυναμίες» και διαπιστώσεις της καταπληκτικής σειράς που μπόρεσε να προσδιορίσει με ακρίβεια ότι θα συνέβαινε μετά από 10 ολόκληρα χρόνια;
- Οι Κούρδοι της Συρίας δεν έχουν συμπαραταχθεί με τους εξεγερμένους μισθοφόρους της δύσης και αγωνίζονται για την υπεράσπιση της πατρίδας τους στο πλευρό της εκλεγμένης κυβέρνησης και του Αραβικού στρατού της Συρίας. Η Αλ Κάιντα, η Τουρκία και τα αραβικά δικτατορικά καθεστώτα (ο άραβας επάνω στο τζιπ) χρηματοδοτούν, εξοπλίζουν, στέλνουν μισθοφόρους να πολεμήσουν εναντίον του Συριακού λαού.
- Απουσιάζουν από την ομάδα των μαχητών οι άλλες θρησκευτικές κι όχι μόνον μειονότητες της Συρίας. Πολύ σωστά, μιας κι οι Αρμένιοι ή οι Ελληνορθόδοξοι Χριστιανοί -όπως κι όλοι οι άλλοι Χριστιανοί-, οι Σουνίτες, Αλαουίτες, Δρούζoι, αφού στη Συρία της ανεξιθρησκίας, της προστασίας των μειονοτήτων κι ειδικότερα της κοσμικής Συρίας (να σημειωθεί ότι η Συρία είναι η μοναδική αραβική χώρα που στο Σύνταγμά της -Φλεβάρη 2012- κατοχυρώνει την ανεξιθρησκία και δεν γίνεται καμία αναφορά στη Μουσουλμανική θρησκεία ως κρατούσα στη χώρα), χαίρουν προστασίας και οι Σύριοι πολίτες, ανεξαρτήτου θρησκεύματος, ζουν μαζί, αδελφωμένοι από αιώνες .
Φυσικά παραμένει αδιευκρίνιστο στο σενάριο του επεισοδίου (2001) τι μπορεί να σημαίνουν ο βομβαρδισμός και η κάθοδος (επέμβαση) των αλεξιπτωτιστών.
Μια επίθεση βομβαρδισμών όπως στη Γιουγκοσλαβία;
Μια στρατιωτική επέμβαση όπως στο Ιράκ;
Αναπάντητα ερωτήματα, για την ώρα… που όμως ο χρόνος είναι εμπρός μας για να διαπιστώσουμε τις εξελίξεις.
Χωρίς καμία διάθεση συνομωσιολογίας ή μεταφυσικών αναζητήσεων… Δεν είναι ν’ απορείς για το τι πραγματικά συνέβη μ’ αυτή την τηλεοπτική σειρά;

2 σχόλια

  1. η αλλαγή καθεστώτος (regime change) της Συρίας ήταν στην ατζέντα των ΗΠΑ από τη 10ετία του 90

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. κι οι “The Simpsons” τι σχέση έχουν ανώνυμε με την αλλαγή που σχεδίαζαν στη Συρία οι ΗΠΑ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *